Amaril, ruski analozi lijekova s ​​cijenama i recenzijama

Recepcija glimepirid omogućava vam da smanjite koncentraciju glukoze u krvi stimulišu oslobađanje lekoze insulin od beta ćelija dogušterače. Ovaj efekat povezan je sa poboljšanjem reakcije beta-stanica pankreasa na fiziološku stimulaciju glukoze.

Regulacija sekreta insulin nastaje usled interakcije sa kalijumskim kanalima osetljivim na ATP koji se nalaze na membranama beta ćelija. Glimepirid selektivno se veže za proteine ​​i reguliše aktivnost kalijuma koji su osjetljivi na ATP, odnosno njihovo zatvaranje ili otvaranje.

Ako pacijenti nemaju dovoljno metaboličke kontrole tijekom uzimanja maksimalne doze glimepiridtada je moguće provesti kombiniranu terapiju glimepiridi Metformin. To dovodi do značajnog poboljšanja metaboličke kontrole u odnosu na upotrebu ovih lijekova odvojeno. Istovremena terapija je također dozvoljena. insulin. Istovremeno, uočeno je poboljšanje metaboličke kontrole, slično upotrebi samo jednog inzulina, ali u takvim se slučajevima koristi manja doza inzulina.

Višestruki prijem glimepiridna primjer, 4 mg dnevno, dovodi do maksimalne koncentracije tvari u krvi, koja se postiže nakon 2,5 sata

Gutanje doprinosi potpunoj apsolutnoj bioraspoloživosti aktivne komponente. Jedenje hrane ima zanemariv učinak na apsorpciju, malo usporavajući njegovu brzinu. Prikazuje se glimepirid putem bubrega i creva. U sastavu mokraće lijek se ne otkriva nepromijenjen. U tijelu se glimepirid u jetri metabolizira putem CYP2C9 u dva metabolita - hidroksi derivat i karboksi derivat. Nije uočeno značajno nagomilavanje aktivne tvari u tijelu.

Kontraindikacije

Postoji prilično veliki popis kontraindikacija za uzimanje Amarila:

  • dijabetes tipa 1
  • teška kršenja jetre i bubrega,
  • dijabetička ketoacidozaprekoma i koma
  • dojenje, trudnoća,
  • prisutnost rijetkih nasljednih bolesti, na primjer, intolerancija galaktoze, malapsorpcija glukoze i galaktoze ili nedostatak laktaze,
  • uzrasta dece
  • netolerancija ili osjetljivost na lijek i tako dalje.

U početnoj fazi liječenja pacijenata potreban je oprez jer u ovom trenutku postoji rizik od hipoglikemije. Ako vjerojatnost razvoja hipoglikemije i dalje postoji, tada morate često prilagoditi dozu glimepirid ili terapijski režim. Uz to, prisutnost interventnih i drugih bolesti, životnog stila, ishrane i slično zahtijeva posebnu pažnju.

Nuspojave

Za vrijeme liječenja lijekom Amaril može se razviti čitav niz nepoželjnih pojava, na ovaj ili onaj način koji utječu na aktivnost gotovo svih tjelesnih sistema. Često se nuspojave manifestuju hipoglikemijom, čiji simptomi su izraženi: glavoboljaglad mučnina, povraćanje, osjećaj umora, pospanost, depresija, zbrka i mnogi drugi simptomi. Ponekad teška klinička slika hipoglikemije nalikuje moždanom udaru. Nakon njegove eliminacije, neželjeni simptomi takođe potpuno nestaju.

U početnoj fazi liječenja mogu se pojaviti problemi s vidom, probavnim sustavom i stvaranjem krvi. Moguć je i razvoj. alergijske reakciješto može preći u komplikacije. Stoga, ako se pojave nepoželjni simptomi, morate odmah konzultirati liječnika.

Upute za amaril (metoda i doziranje)

Tablete su predviđene za unutrašnju upotrebu u celini, bez žvakanja i konzumiranja puno tečnosti.

Doziranje se obično određuje koncentracijom glukoze u krvi. Za liječenje je propisana najniža doza, što pomaže u postizanju potrebne metaboličke kontrole

Upute za uporabu Amaril također navode kako liječenje zahtijeva redovito određivanje koncentracije glukoze u krvi i razine glikoziliranog hemoglobina.

Svako pogrešno uzimanje tableta, kao i preskakanje sljedeće doze, ne preporučuje se nadopuniti dodatnom dozom. Takve situacije trebaju se unaprijed dogovoriti s liječnikom.

Na početku liječenja pacijentima se propisuje dnevna doza od 1 mg. Ako je potrebno, doziranje se postepeno povećava, izvodeći redovno praćenje koncentracije glukoze u krvi prema shemi: 1 mg - 2 mg - 3 mg - 4 mg - 6 mg - 8 mg. Normalna dnevna doza kod pacijenata sa dobrom kontrolom dijabetes melitusje 1-4 mg aktivne supstance. Dnevna doza od 6 mg ili više proizvodi učinak na samo malom broju pacijenata.

Dnevni režim doziranja za lijek postavlja liječnik, jer je potrebno voditi računa o različitim faktorima, na primjer, vremenu prehrane, količini fizičke aktivnosti i više.

Često se propisuje pojedinačni dnevni unos lijeka, prije punog doručka ili prvog glavnog obroka. Važno je da nakon uzimanja tableta ne propustite obrok.

Poznato je da je poboljšanje metaboličke kontrole povezano s povećanjem osjetljivosti na inzulin, a tijekom liječenja i potrebom glimepirid može odbiti. Razvoj hipoglikemije možete izbjeći pravovremenim smanjenjem doza ili prekidom uzimanja Amarila.

Tokom terapijskog procesa, prilagođavanje doze glimepirid može se izvesti kada:

  • smanjenje težine
  • promene načina života
  • pojava drugih faktora koji vode predispoziciji za hipoglikemiju ili hiperglikemiju.

U pravilu se liječenje Amaril provodi duže vrijeme.

Predoziranje

U slučajevima akutnog predoziranja ili dugotrajne primjene velikih doza glimepirid može doći do teške hipoglikemije koja može biti opasna po život.

Ako se utvrdi predoziranje, potrebno je odmah konzultirati liječnika. Hipoglikemija se može zaustaviti uzimanjem ugljikohidrata, na primjer, glukoze ili malim komadom bilo kojeg slatkiša. Dok se simptomi hipoglikemije ne uklone u potpunosti, pacijentu je potreban pažljiv medicinski nadzor, jer se mogu pojaviti neželjene manifestacije. Daljnja terapija ovisi o simptomima.

Interakcija

Istodobna primjena glimepirida s nekim lijekovima može izazvati razvoj hipoglikemije, na primjer, uzInzulin i drugi hipoglikemijski agensi, ACE inhibitori, anabolički steroidi i muških polnih hormona, kloramfenikol,derivati Kumarin, Ciklofosfamid, Dizopiramid, Fenfluramin, Feniramidol, Fibrates, Fluoksetin, Guanethidin, Ifosfamid, para-aminosalicilna kiselina, Fenilbutazon, Sulfenamicin aminitraminamid, Klinamid i drugi.

Recepcija acetazolamid, barbiturati, GKS, diazoksidi, diuretici, Epinefrin i druga simpatomimetička sredstva, Glucagonlaksativi (uz produženu upotrebu), nikotinska kiselina (u velikim dozama) estrogena i progestogeni, fenotiazini, fenitoini, rifampicini,štitnjače koji sadrže jod uzrokuje slabljenje hipoglikemijskog efekta i, prema tome, povećava koncentraciju glukoze u krvi.

Blokatori H2-histaminskih receptora mogu pojačati ili oslabiti hipoglikemijski učinak glimepirida. Klonidin, Reserpine, Coumarin i beta blokatori.

Amaryl: analozi, cijena, tablete, ruski analozi, upute za upotrebu

Amaril - Ovaj lijek namijenjen je liječenju dijabetesa tipa 2. Glavna aktivna supstanca ovog lijeka je glimepirid. U prosjeku, njegova doza se kreće od 1 do 3 mg.

Mehanizam izloženosti amarilu:

  1. Stimulira oslobađanje inzulina.
  2. U tom slučaju lijek ima umjereno djelovanje, što smanjuje rizik od hipoglikemije.
  3. Spuštanje aterogenih frakcija u krvotoku.
  4. Smanjenje jačine oksidativnog stresa.

Dostupni zamjenici Amaril Tablet

Jedan od najpovoljnijih analoga Amarila u tabletama uključuje:

Razmislite koliko su efikasni analozi lijeka Amaril.

Ima istu aktivnu supstancu kao i Amaril. Terapeutski učinak nastaje zahvaljujući aktiviranju beta ćelija gušterače supstancama zasnovanim na glukozi.

Diamerid se uzima u skladu s preporučenim porcijama i u određenom vremenskom intervalu:

  1. Interval između prijema ne smije biti veći od određenog vremena.
  2. Pogreške tijekom uzimanja lijeka ne mogu se zaustaviti još većom koncentracijom lijeka.
  3. Pacijent mora obavijestiti svog liječnika o upotrebi povećanih doza lijeka.
  4. Razvoj hipoglikemije nakon primjene Diamerida u obroku od 1 mg / dan, ukazuje na to da je dijetalna prehrana neophodna.

Cijena diamerida kreće se od 206 rubalja. po paketu.

Ovaj lijek ima svoj mehanizam djelovanja:

  1. Aktivna komponenta lijeka aktivira lučenje i oslobađa inzulin iz gušterače.
  2. Povećava propusnost perifernih tkiva na efekte inzulina.
  3. Ima ekstrapankrek aktivnost.

Uzmi, u početku uzimajući dio lijeka. Često se bira na temelju redovne analize koncentracije glukoze u krvotoku.

Postoji nekoliko pravila za upotrebu u liječenju ovog lijeka:

  1. Na početku terapije propisano je otprilike 1 mg glimepirida, 1 put dnevno.
  2. Kad se pojavi terapijski rezultat, ovaj se dio koristi kao potporni.
  3. Ako nema poboljšanja, onda možete postepeno povećavati dozu do 4 mg / dan.
  4. Najveća doza je 8 mg / dan.

U prosjeku, cijena takvog lijeka se kreće od 740-780 rubalja po pakovanju.

Poboljšava koncentraciju glukoze u krvi kod pacijenata sa dijabetesom neovisnim o insulinu.

Ima nekoliko efekata:

  1. Hipoglikemija.
  2. Detoxifying.
  3. Antisclerotic.
  4. Zaštitna i restorativna.
  5. Antioksidant.
  6. Antibakterijski.
  7. Cholagogue i diuretički efekti.

Lekar ga određuje u optimalnoj dozi za postizanje:

  1. Dozvoljena koncentracija glukoze u krvotoku i urinu.
  2. Upotreba u preventivne svrhe kardiovaskularnih bolesti.
  3. Namenjen je za upotrebu pacijentima sa hroničnim oboljenjima jetre, želuca ili creva.

Tokom razdoblja uzimanja lijeka, potrebno je strogo slijediti odabrane doze i način života. U prosjeku se Vijaysar može kupiti za 282 rubalja.

Lijek za snižavanje šećera Amaril: upute za uporabu, cijena, recenzije i analozi

Amaril je lijek koji pomaže smanjiti šećer u krvi.

Njezin unos započinje kada se nedostatak inzulina više ne može nadoknaditi drugim metodama - terapijskim vježbama, dijetom, narodnim lijekovima, ali nema potrebe davati čisti inzulin.

Uzimanje ovog lijeka ima pozitivan učinak na stanje ljudi s dijabetesom, što može značajno poboljšati njihovu kvalitetu života.

Stoga se Amaryl, čije analoge proizvode različite farmaceutske kompanije, široko koristi u liječenju učinaka nedostatka inzulina u organizmu.

Indikacije i aktivna supstanca

Amaril i njegovi analozi naznačeni su za dijabetes tipa II.Glavni aktivni sastojak lijeka je glimepirid.

Ovaj lijek treće generacije, stvoren na bazi derivata sulfanilureje, djeluje na gušteraču, nježno stimulirajući njegove b-stanice, koje su odgovorne za proizvodnju inzulina. Pod njegovim utjecajem gušterača proizvodi više inzulina, a količina šećera u krvi smanjuje se.

Amarilne tablete 2 mg

Uz to, aktivna supstanca lijeka djeluje i na periferna tkiva u tijelu, smanjujući njihovu inzulinsku rezistenciju. To je zbog činjenice da glimepirid, ulazeći u ćeliju kroz membranu, ima sposobnost blokiranja kalijumskih kanala. Kao rezultat ovog djelovanja, kalcijumski kanali ćelije se otvaraju, kalcijum ulazi u ćelijsku supstancu i podržava proizvodnju inzulina.

Kao rezultat ovog dvostrukog djelovanja, nivo glukoze u krvi je blago i postepeno, ali dugotrajno smanjen. Amaril i njegovi analozi razlikuju se od prethodnih generacija po prilično malom broju nuspojava, kontraindikacija i prilično rijetkom razvoju hipoglikemije uslijed njihovog unosa.

Karakteristike lijeka omogućuju vam da uvelike varirate doze koje se koriste za liječenje, brzo identificiraju pacijentovu primarnu i sekundarnu rezistenciju na Amaril, a također učinkovito i sigurno raspodjeljuju dnevnu dozu uzetog lijeka.

Oblik doziranja i odabir doze

Ovaj lijek, kao i svi analozi Amarila, nužno zahtijeva korekciju i eksperimentalni odabir potrebne doze.

Ovdje nema općih normi - svaki pacijent istu dozu ove supstance opaža različito. Stoga se odabir doze vrši samo pažljivim i stalnim nadzorom glukoze u krvi nakon određene doze lijeka.

U prvim danima prijema pacijentu se daje takozvana početna doza, koja je 1 mg Amarila dnevno. Ako je potrebno, doza se postepeno povećava, neprestano nadgledajući razinu šećera. Povećanje se javlja jedan miligram sedmično, češće - za dvije sedmice.

Obično je najveća doza koja se propisuje pacijentu šest grama lijeka. Samo u izuzetnim slučajevima dopušteno je povećanje dnevne doze na 8 mg, ali je potrebno uzimati lijek u takvim količinama pod nadzorom specijalista.

Amaryl je dostupan u obliku tableta koje sadrže dva do šest mg aktivne tvari. Doziranje tableta naznačeno je na pakovanju. Lijek je potrebno uzimati oralno, bez žvakanja, sa velikom količinom vode. Oni praktikuju uzimanje lijeka jednom dnevno, ali u nekim slučajevima se Amaril tableta može podijeliti u dvije doze u jednom danu.

Jeftini nadomjestci i analozi

Trošak ovog lijeka je prilično visok - od 300 do 800 rubalja. S obzirom da je njegova administracija u toku, često i tokom mnogih godina, zamjena Amaril je relevantna.

Ovi lijekovi se temelje na potpuno istoj aktivnoj tvari, ali na štetu zemlje i proizvodne kompanije mogu biti puno jeftiniji od originala. Takvi lijekovi proizvode se u farmaceutskim pogonima u Poljskoj, Sloveniji, Indiji, Mađarskoj, Turskoj, Ukrajini. Amarilni nadomjesci za ruske analoge proizvode se jednako široko.

Glimepiridne tablete - najjeftiniji analog Amarila

Razlikuju se po imenu, pakovanju, doziranju i cijeni. Aktivni sastojak u njima je isti. U vezi s tim, usput, sljedeća pitanja nisu tačna: "Šta je bolje Amaril ili Glimepirid?" Ili "Amaril i Glimepirid - u čemu je razlika?"

Činjenica je da su ovo dva trgovačka imena za apsolutno identičan lijek. Stoga je netačno govoriti o superiornosti jednih ili drugih sredstava - ista su po sastavu i djelovanju na organizam. Glimepirid ruske proizvodnje najbliži je najjeftiniji analog lijeka.

Proizvodi se u obliku tableta, u dozi od 1, 2, 3 i 4 miligrama.

Cijena ovog lijeka je nekoliko puta niža od samog Amarila, a aktivna supstanca je apsolutno identična.

Ako ne možete, možete kupiti Diamerid. Ove se tablete razlikuju samo u nazivu i proizvođaču. Ovaj analog Amarila proizvodi se i u tabletama od 1 do 4 mg, ali se razlikuje od Glimepirida u nešto višem trošku.

Ukrajinski proizvođači lijekova nude lijek Glimax, koji ima gotovo isti sastav. Razlikuju se u doziranju - tableta sadrži dva do četiri miligrama aktivne tvari, tablete od 1 mg nisu dostupne.

Tablete Diamerid 2 mg

Takođe, relativno jeftine analoge Amaril proizvode indijske farmaceutske kompanije. Njihovi trgovački nazivi su Glimed ili Glimepirid Aykor. Na raspolaganju su tablete od jedan do četiri miligrama. U prodaji možete pronaći i indijsku drogu Glinova.

Njegova razlika leži samo u tome što je proizvodna kompanija, smještena u Indiji, podružnica britanskog farmaceutskog giganta Maxpharm LTD. Postoje i argentinske pilule zvane Glemaz, ali one vjerovatno neće biti osobito uobičajene u ljekarnama u našoj zemlji.

Analozi proizvodnje u Izraelu, Jordanu i EU

Ako kupci iz nekog razloga ne vjeruju domaćim ili indijskim proizvođačima, možete kupiti relativno jeftine analoge koji zamjenjuju Amaryl, čija će cijena biti veća od domaćih proizvoda, ali niža od originalne droge.

Te lijekove proizvode kompanije u Češkoj, Mađarskoj, Jordanu i Izraelu. Pacijenti mogu biti apsolutno sigurni u ove lijekove - sustav kontrole kvalitete lijekova u ovim zemljama odlikuje se strogim standardima.

Amix, proizvođača Zentiva, isporučuje se iz Češke. Standardna doza je od 1 do 4 grama, visokokvalitetni premaz i razumna cijena razlikuju ovaj lijek.

Poznata mađarska farmaceutska kompanija Egis, usredotočena uglavnom na tržišta ZND, izdaje i svoj analog Amarila. Ovaj alat ima naziv Glempid, standardnu ​​dozu i prilično povoljnu cijenu.

Hikma, najveća jordanska farmaceutska kompanija, osnovana 1978, također lansira svog kolegu Amaril, nazvanog Glianov. Ne morate brinuti o kvaliteti ovog lijeka - jordanski lijekovi se isporučuju u mnogim zemljama svijeta, uključujući SAD, Kanadu i EU, gdje je kontrola nad uvezenim lijekovima prilično ozbiljna.

Međunarodni naziv Amaril (generički) je Glimepirid.

Ostali proizvođači

Generika ovog popularnog sredstva za podršku normalnoj razini šećera u krvi proizvodi se u drugim zemljama svijeta.

Farmaceutske tvornice u Njemačkoj, Sloveniji, Luksemburgu, Poljskoj i Velikoj Britaniji proizvode različite lijekove koji uspješno zamjenjuju Amaryl. Međutim, svi su ti lijekovi prilično skupi, tako da nisu prikladni za pacijente s ograničenim proračunom.

Još veći trošak, oko 10 puta viši od cijene ruskih ili indijskih kolega, jesu sredstva koja izdaju farmaceutske kompanije u Švicarskoj. Međutim, kupnja tako skupih lijekova nema puno smisla - neće djelovati efikasnije, a uzimanje istih uzrokuje potpuno iste nuspojave kao i kod jeftinijih zamjena.

Srodni videozapisi

Važno je znati! Vremenom, problemi sa nivoom šećera mogu dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, kožom i dlakom, čirevi, gangrena pa čak i karcinomi! Ljudi su naučili gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera uživaju ...

Mnogo korisnih informacija o Amarilu u videu:

Tu je i širok spektar lijekova različitih proizvođača i različitih cjenovnih kategorija koji zamjenjuju Amaryl. Treba napomenuti da se pri odabiru lijeka ne treba pouzdati u njegovu visoku cijenu - to ne znači uvijek odgovarajućeg kvaliteta, često jeftiniji lijek djeluje ne lošije od svog skupljeg kolege.

Amaryl tablete - upute, recenzije domaćina, cijena

Amaryl sadrži glimepirid, koji pripada novoj, trećoj, generaciji derivata sulfoniluree (PSM). Ovaj lijek je skuplji od glibenklamida (Maninil) i gliklazida (Diabeton), ali razlika u cijeni opravdana je visokom efikasnošću, brzim djelovanjem, blažim djelovanjem gušterače i manjim rizikom od hipoglikemije.

Uz Amaril, beta ćelije se iscrpljuju sporije nego kod prethodnih generacija sulfonilureje, pa je napredovanje dijabetesa usporeno i terapija inzulinom bit će potrebna kasnije.

Recenzije koje uzimaju lijek su optimistične: dobro snižava šećer, pogodan je za upotrebu, pije se tablete jednom dnevno, bez obzira na dozu. Pored čistog glimepirida, proizvodi se i njegova kombinacija s metforminom - Amaril M.

Kratko uputstvo

AkcijaSmanjuje šećer u krvi, utičući na njegov nivo na dve strane:

  1. Stimulira sintezu inzulina i obnavlja prvu, najbržu fazu njegove sekrecije. Preostali PSM preskoči ovu fazu i radi u drugoj, pa se šećer smanjuje sporije.
  2. Smanjuje otpornost na inzulin aktivnije od ostalih PSM-a.

Uz to, lijek smanjuje rizik od tromboze, normalizuje kolesterol i smanjuje oksidativni stres.Amaril se izlučuje dijelom mokraćom, dijelom kroz probavni trakt pa se može koristiti kod pacijenata sa zatajivanjem bubrega, ako se funkcije bubrega djelomično sačuvaju.IndikacijeDijabetes isključivo 2 vrste. Preduvjet za upotrebu su djelomično sačuvane beta ćelije, rezidualna sinteza vlastitog inzulina. Ako je gušterača prestala proizvoditi hormon, Amaril nije propisan. Prema uputstvima, lek se može uzimati sa metforminom i inzulinskom terapijom.DoziranjeAmaryl se proizvodi u obliku tableta koje sadrže i do 4 mg glimepirida. Radi lakše upotrebe, svaka doza ima svoju boju, a početna doza je 1 mg. Uzima se 10 dana, nakon čega se počinju postepeno povećavati dok se šećer ne normalizira. Maksimalna dozvoljena doza je 6 mg. Ako ne osigura kompenzaciju za dijabetes, režimu liječenja dodaju se lijekovi iz drugih grupa ili inzulin.PredoziranjePrekoračenje maksimalne doze dovodi do produžene hipoglikemije. Nakon normalizacije šećera može ponovno pasti još 3 dana. Sve to vrijeme pacijent bi trebao biti pod nadzorom rodbine, s jakim predoziranjem - u bolnici.Kontraindikacije

  1. Reakcije preosjetljivosti na glimepirid i druge PSM, pomoćne komponente lijeka.
  2. Nedostatak intrinzičnog inzulina (dijabetes tipa 1, resekcija pankreasa).
  3. Teško zatajenje bubrega. Mogućnost uzimanja Amarila za bubrežne bolesti utvrđuje se nakon pregleda organa.
  4. Glimepirid se metabolizira u jetri, zbog čega je zatajenje jetre također uključeno u upute kao kontraindikacija.

Amaril se privremeno prekida i zamjenjuje injekcijama inzulina tokom trudnoće i dojenja, akutnih komplikacija dijabetesa, od ketoacidoze do hiperglikemijske kome. Uz zarazne bolesti, povrede, emocionalno preopterećenje, Amaril možda neće biti dovoljan za normalizaciju šećera, pa je liječenje dopunjeno inzulinom, obično dugo. Rizik od hipoglikemijeKapi šećera u krvi padaju ako je dijabetičar zaboravio jesti ili nije napunio glukozu potrošenu tokom vježbanja. Da biste normalizirali glikemiju, trebate uzimati brze ugljikohidrate, obično je dovoljan komad šećera, čaša soka ili slatkog čaja. Ako je doza Amarila prekoračena, hipoglikemija se može vratiti nekoliko puta u toku trajanja lijeka. U tom slučaju nakon prve normalizacije šećera pokušavaju ukloniti glimepirid iz probavnog trakta: oni izazivaju povraćanje, piju adsorbense ili laksativ. Ozbiljno predoziranje je smrtonosno; liječenje teške hipoglikemije uključuje obaveznu intravensku glukozu. NuspojavePored hipoglikemije, prilikom uzimanja Amarila, mogu se primijetiti problemi s probavom (kod manje od 1% bolesnika), alergije, u rasponu od osipa i svrbeža do anafilaktičkog šoka (>Uprkos uporednoj sigurnosti, ovaj lijek direktno utječe na gušteraču, što znači da skraćuje sintezu vašeg vlastitog inzulina. PSM se propisuje samo ako se metformin slabo podnosi ili je njegova maksimalna doza nedovoljna za normalnu glikemiju. U pravilu je to ili teška dekompenzacija dijabetesa ili dugotrajna bolest.

Amaril i Yanumet

Yanumet, kao i Amaryl, utiče i na nivo inzulina i na otpornost na inzulin. Lijekovi se razlikuju u mehanizmu djelovanja i hemijskoj strukturi, pa ih se može uzimati zajedno. Yanumet je relativno novi lijek, zbog toga košta od 1800 rubalja. za najmanje pakovanje. U Rusiji su registrovani njegovi analozi: Combogliz i Velmetia, koji nisu jeftiniji od originala. U većini slučajeva kompenzacija dijabetesa se može postići kombinacijom jeftinog metformina, prehrane, fizičkog odgoja, ponekad pacijenti zahtijevaju PSM. Yanumet vrijedi kupiti samo ako njegov trošak nije važan za proračun.

Nepoštivanje dijabetičara sa propisanom terapijom je glavni razlog dekompenzacije dijabetesa. Pojednostavljenje režima liječenja za bilo koju kroničnu bolest uvijek poboljšava njegove rezultate, pa su se kod neobaveznih pacijenata poželjni kombinirani lijekovi. Amaryl M sadrži najčešću kombinaciju lijekova za snižavanje šećera: metformin i PSM. Svaka tableta sadrži 500 mg metformina i 2 mg glimepirida. Nemoguće je precizno uravnotežiti oba aktivna sastojka u jednoj tableti za različite pacijente. U srednjoj fazi dijabetesa potrebno je više metformina, manje glimepirida. Istodobno nije dopušteno više od 1000 mg metformina, pacijenti s ozbiljnom bolešću morat će piti Amaril M tri puta dnevno. Da biste odabrali tačnu dozu, poželjno je da disciplinovani pacijenti uzimaju Amaril odvojeno za doručkom i Glucofage tri puta dnevno.

Recenzirao Maxim, 56 godina. Amaril je propisan mojoj majci umjesto Glibenklamida kako bi se uklonila česta hipoglikemija. Ove tablete snižavaju šećer ni gore od toga, začudo malo nuspojava u uputama, ali u stvarnosti ih uopšte nema. Sada uzima 3 mg, šećera drži oko 7-8. Bojimo se smanjiti ga više, obzirom da je majka 80 godina, i ne osjeća uvijek simptome hipoglikemije.Recenzirala Elena, 44 godina. Amaril mi je propisao endokrinolog i upozorio me da uzimam njemački lijek, a ne jeftine analoge. Da bih uštedio, kupio sam veliko pakovanje, tako da je cijena u smislu 1 tablete manja. Imam dovoljno pakovanja za 3 mjeseca. Tablete su vrlo male, zelene boje, neobičnog oblika. Blister je perforiran, pa ga je prikladno podijeliti na dijelove. Upute za upotrebu su jednostavno ogromne - 4 stranice malim slovima. Šećer na post je sada 5,7, doza od 2 mg.Recenzirao Catherine, 51. Bolestan sam od dijabetesa već 15 godina, za to vreme sam promenio više od desetak lekova. Sada uzimam samo tablete Amaryl i Kolya inzulin Protafan. Metformin je otkazan, rekli su da je besmisleno, od brzog inzulina se loše osećam. Šećer, naravno, nije savršen, ali postoje barem komplikacije.Recenzirao Aleksandar, 39 godina. Pilule za snižavanje šećera bile su odabrane za mene dugo i teško vrijeme. Metformin nije prošao ni u kojem obliku, nije se moglo riješiti nuspojava. Kao rezultat toga, nastanili smo se na Amarilu i Glukobaju. Dobro održavaju šećer, hipoglikemija je moguća samo ako ne jedete na vrijeme. Sve je vrlo povoljno i predvidljivo, nema straha da se ne probudite ujutro. Jednom su umesto Amarila dali ruski Glimepirid Canon. Nisam vidjela razlike, osim što je ambalaža manje lijepa.Obavezno naučite! Mislite li da su tablete i inzulin jedini način da se šećer kontrolira? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem ... čitaj više >>

Amaril: upute za uporabu, recenzije dijabetičara, cijena i analozi

Amaril se smatra popularnim među dijabetičarima. Njegov prijem omogućuje pacijentima da kontroliraju svoje stanje, minimiziraju vjerovatnoću od razvoja hiperglikemije. Propisani lijek propisuje se samo osobama sa dijabetesom tipa II.

Aktivna tvar Amarila je glimepirid. Sastav tableta uključuje i pomoćne komponente. Njihov popis ovisit će o doziranju glimepirida. Različita kombinacija dodatnih tvari u tabletama zaslužna je za različitu boju.

INN (međunarodno ime): glimepirid (latinski Glimepirid).

Amalil M1, M2 se takođe prodaje u ljekarnama. Pored glimepirida, sastav tableta uključuje metformin u količini od 250, odnosno 500 mg. Ovaj kombinirani lijek može propisati samo endokrinolog.

Farmakološko djelovanje

Glimepirid ima hipoglikemijski efekat na organizam. To je derivat sulfonilureje treće generacije.

Amaril ima prvenstveno produženi efekat. Kada se koriste tablete, stimulira se gušterača i beta-ćelije se aktiviraju. Kao rezultat toga, iz njih se počinje oslobađati inzulin, hormon ulazi u krvotok. To pomaže u smanjenju koncentracije šećera nakon jela.

U isto vrijeme glimepirid ima ekstrapankreasni efekat. Povećava osjetljivost mišića, masnog tkiva na inzulin. Pri upotrebi lijeka zapaža se opšti antioksidativni, antiaterogeni, antiplacitni učinak.

Amaril se razlikuje od ostalih derivata sulfoniluree po tome što je kod upotrebe sadržaj oslobođenog inzulina manji nego kada se koriste drugi hipoglikemijski lijekovi. Zbog toga je rizik od hipoglikemije minimalan.

Jačanje procesa iskorištavanja glukoze u mišićnom i masnom tkivu postaje moguće zbog prisustva posebnih transportnih proteina u ćelijskim membranama. Amaril povećava njihovu aktivnost.

Lijek praktično ne blokira ATP-osjetljive kalijeve kanale srčanih miocita. Još uvijek imaju priliku prilagoditi se ishemijskim uvjetima.

Tretman amaril blokira proizvodnju glukoze u ćelijama jetre. Navedeni efekat nastaje zbog sve većeg sadržaja fruktoze-2,6-biofosfata u hepatocitima. Ova supstanca zaustavlja glukoneogenezu.

Lijek pomaže blokirati lučenje ciklooksigenaze, smanjiti proces transformacije iz tromboksana A2 arahidonske kiseline. Zbog toga se smanjuje intenzitet agregacije trombocita. Pod utjecajem Amarila, smanjuje se ozbiljnost oksidativnih reakcija koje su primijećene kod dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu.

Propisujte lijekove na bazi glimepirida pacijentima koji imaju bolest tipa II, ako vam fizička aktivnost, dijeta ne omogućuje kontrolu razine šećera.

Uputa za uporabu kaže da je dopušteno kombinirati uzimanje Amarila s metforminom, injekcijama inzulina.

Dr Bernstein inzistira na tome da imenovanje hipoglikemijskih sredstava nije opravdano, čak i ako postoje indikacije za upotrebu. Tvrdi da su lijekovi štetni, pojačavajući metaboličke poremećaje. Da biste normalizirali stanje, možete koristiti ne derivate sulfoniluree, već dijetu u kombinaciji sa posebnim režimom lečenja.

Upute za upotrebu

Uzmi Amaryl je odobren po nalogu lekara. Specijalist će osobno odabrati početnu dozu za svakog pacijenta.Ovisi o koncentraciji glukoze u krvi, intenzitetu izlučivanja šećera u urinu.

Na početku terapije preporučuje se piti tablete koje sadrže 1 mg glimepirida. Povećavajte dozu postepeno. 2 mg tablete prenose se ne ranije od 1-2 tjedna nakon početka terapije. U početnoj fazi liječnik nadzire pacijentovo stanje, ovisno o reakciji na lijek, prilagođava liječenje. Najveća dopuštena dnevna doza je 6-8 mg glimepirida.

Ako se željeni terapeutski učinak ne može postići čak i ako se uzima najveća dopuštena količina Amarila, tada se dodatno propisuje inzulin.

Potrebno je uzimati tablete prije glavnog obroka 1 put dnevno. Liječnici preporučuju piti lijek prije doručka. Ako je potrebno, dozvoljeno je pomicanje vremena prijema za ručak.

Tablete se gutaju cele bez žvakanja.

Datum isteka

Upotreba lijeka dopuštena je 36 mjeseci od datuma oslobađanja.

Odgovarajući endokrinolog treba odabrati pravu zamjenu za Amaryl. Može propisati analog koji je napravljen na bazi iste aktivne tvari ili odabrati lijek napravljen od drugih sastojaka.

Pacijentima može biti propisana ruska zamjena Diamerid koja je relativno jeftina. Za 30 tableta lijeka, izrađenih na osnovi glimepirida, s dozom od 1 mg u ljekarni, pacijenti će platiti 179 p. Sa unošenjem koncentracije aktivne supstance trošak raste. Za diamerid u dozi od 4 mg, 383 p.

Ako je potrebno, zamijenite Amaryl lijekom Glimepirid, koji proizvodi ruska kompanija Vertex. Navedene tablete su jeftine. Za pakovanje od 30 kom. 2 mg će morati platiti 191 p.

Trošak Glimepirida Canon, koji proizvodi Canonfarm, još je niži. Cijena paketa od 30 tableta od 2 mg smatra se jeftinim, iznosi 154 p.

Ako je glimepirid netolerantan, pacijentima se propisuju drugi analozi načinjeni na osnovi metformina (Avandamet, Glimecomb, Metglib) ili vildagliptina (Galvus). Odabir su uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijentovog tijela.

Alkohol i amaril

Nemoguće je unaprijed predvidjeti kako će pića koja sadrže alkohol utjecati na osobu koja uzima droge na temelju glimepirida. Alkohol može oslabiti ili pojačati hipoglikemijski učinak Amarila. Stoga ih se ne može istovremeno konzumirati.

Lijek hipoglikemije mora se uzimati duže vrijeme. Zbog toga kategorična zabrana upotrebe pića koja sadrže alkohol za mnoge postaje problem.

Trudnoća, dojenje

Tijekom razdoblja intrauterine gestacije djeteta, dojenje novorođenčadi, derivati ​​sulfoniluree se ne mogu koristiti. U krvi trudnice koncentracija glukoze treba biti u granicama normale. Uostalom, hiperglikemija dovodi do povećanja rizika od urođenih malformacija, povećava stopu smrtnosti novorođenčadi.

Trudnice se prenose na inzulin. Moguće je isključiti vjerojatnost toksičnog učinka lijeka na bebu utero ako napustite sulfonilureju u fazi planiranja začeća.

Tokom dojenja, terapija Amaril-om je zabranjena. Aktivna supstanca prelazi u majčino mlijeko, tijelo novorođenčeta. Pri dojenju neophodno je da se žena potpuno prebacila na inzulinsku terapiju.

Za mnoge pacijente preporuka lečenja endokrinologa nije dovoljna da započnu piti novi lek. Ljekari kažu da tablete pomažu gušterači da proizvodi inzulin, istovremeno povećavajući osjetljivost tkiva na njega. To doprinosi činjenici da se glukoza počinje apsorbirati u tijelu.

Ali pacijenti žele čuti mišljenje o propisanom lijeku od drugih dijabetičara. Želja za saznanjem recenzija drugih pacijenata uslijed je još uvijek visokih troškova lijeka. Uostalom, postoji mnogo vrsta lijekova na prodaju koji su dizajnirani za snižavanje razine glukoze, čija je cijena značajno niža.

Kada se Amaril uzima 1-2 godine, ne vide se negativni efekti. Praksa pokazuje da se malo ko susreće s komplikacijama prilikom upotrebe lijeka.

Češće se problemi javljaju kada se za liječenje koristi Amaril M koji pored glimepirida uključuje metformin. Pacijenti se žale na osip po tijelu, svrbež na koži, razvoj hipertenzije.

Nakon uzimanja tableta neki ljudi osjete hipoglikemijsku krizu koja se približava, mada se prilikom provjere ispada da smanjenje koncentracije glukoze nije kritično.

U prvim mjesecima upotrebe, glimepiridni pripravci savršeno snižavaju razinu šećera. Ali neki ljekari primjećuju da se učinkovitost lijeka s vremenom počinje smanjivati.

Pacijentu se prvo povećava doza, a zatim mu se propisuje kombinacija lijekova. To je jedini način da se postigne privremena normalizacija države.

Ali zbog smanjenja učinkovitosti liječenja, pacijent ima stalne navale šećera u tijelu. To dovodi do općeg pogoršanja.

Uz pomoć Amarila, neki dijabetičari uspjeli su se postepeno riješiti potrebe da prave stalne injekcije inzulina. Iako na početku liječenja, mnogi imaju simptome hipoglikemije. Pacijenti se žale na mučninu, drhtanje ruku, vrtoglavicu, stalni osjećaj gladi. Postepeno se stanje poboljšava, negativne manifestacije nestaju.

Cijena, gdje kupiti

Amarilne tablete prodaju se u gotovo svim ljekarnama. Cijena paketa od 30 komada direktno ovisi o doziranju koju preporuči ljekar.

Količina mg glimepiridaTrošak, trljanje.
1348
2624
3939
41211

U prodaji su pakovanja od 90 tableta. Ako kupite Amaril u takvom paketu, uštedjet ćete malo. Za pakiranje od 90 komada (2 mg) trebate platiti 1728 p.

Glimepirid Canon

To je hipoglikemijski lijek koji se uzima oralno. Utječe na stanice pankreasa i oslobađa inzulin.

Lijek ima nekoliko vrsta izloženosti:

  1. Van-pankreasni učinak na tijelo, koji povećava sposobnost tkiva da povećaju osjetljivost na inzulin.
  2. Smanjuje preradu inzulina u jetri.
  3. Inhibira proizvodnju glukoze

Primjenite oralno. Kombinacija terapije inzulinom može se propisati zbog nedostatka terapijskih rezultata. Međutim, pri određivanju doze potrebna je sistematična provjera sadržaja glukoze u krvotoku. Terapija je često duga. Otprilike trošak od 165 rubalja.

Gliformin Prolong

Propisan za dijabetes tipa 2 kod pacijenata sa pretilošću. Lijek se koristi kako u monoterapiji, tako i u kombinaciji s drugim lijekovima.

Možete ga uzimati bez obzira na hranu. Doziranje i učestalost se određuju na osnovu korištenog doznog oblika. Propisati lijekove do 3 puta dnevno. Svakih 15 dana morate prilagoditi dozu.

Uvezeni analozi lijeka, cijena

Amaril takođe uvozi analoge koji imaju višu cijenu, ali prihvatljiviju recenziju:

  1. Avandaglim. Sadrži dvije komplementarne tvari, a to su rosiglitazon maleat i glimepirid. Poboljšava kontrolu glikemije kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.
  2. Avandamet. Kombinovani lijek na bazi rosiglitazon maleata i metformin hidroklorida. Pojačava osetljivost na inzulin.
  3. Bagomet Plus. Izloženost se temelji na fiksnoj kombinaciji dviju tvari metformina i glibenklamida. Prvi snižava nivo glukoze u krvotoku, inhibira apsorpciju ugljikohidrata i smanjuje brzinu glukoneogeneze. Metformin povoljno djeluje na lipidni sastav krvi, snižava holesterol i trigliceride u njemu. Glibenklamid smanjuje sadržaj glukoze u krvi. O jeftinim tabletama za snižavanje holesterola - nazivima, cijenama i recenzijama koje smo ovdje napisali.
  4. Bagomet. Ima širok spektar pozitivnih efekata:
  • smanjuje apsorpciju glukoze,
  • usporava glukoneogenezu,
  • povećava iskorišćenost periferne glukoze,
  • povećava sposobnost tkiva na efekte inzulina.

Cijena se kreće od 68 rubalja do 101 rubalja.

Indikacije za upotrebu Amaryl tableta

Aktivna supstanca prema uputama u preparatu Amaril je glimepirid.

Lijek ima pozitivan učinak:

  1. Aktivira proizvodnju inzulina.
  2. Povećava osjetljivost tkiva na inzulin proizveden od strane tijela.
  3. Otpušta inzulin.
  4. Ima ekstrapankrek aktivnost.
  5. Ostaje mogućnost prilagođavanja miokarda ishemiji.
  6. Antitrombotsko delovanje.

Koristi se lijek za dijabetes tipa 2. U tom se slučaju lijek može koristiti kako u monoterapiji, tako i zajedno sa drugim lijekovima.

Nuspojava Amaryl

Iz kardiovaskularnog sistema i krvi (hematopoeza, hemostaza):

  • snižavanje krvnog pritiska
  • trombocitopenija
  • Leukopenija
  • granulocitopenija,
  • agranulocyto,
  • eritropenija
  • pancitopenija
  • hemolitična i aplastična anemija.

Iz nervnog sistema i senzornih organa:

  • vrtoglavica
  • glavobolja
  • prolazno oštećenje vida.

Iz probavnog trakta:

  • mučnina
  • povraćanje
  • bolovi u stomaku
  • osjećaj težine u epigastričnoj regiji,
  • pono
  • intrahepatična kolestaza.

Sa strane metabolizma:

Ostalo:

  • povećani nivo transamina,
  • hiponatremija,
  • kožna alergijska reakcija,
  • kasni kožni porfir,
  • asteni,
  • kratkoća daha
  • hepati
  • alergijske vaskule,
  • fotoosjetljivost.

Kontraindikacije Amaril

Preosjetljivost, dijabetes melitus ovisan o inzulinu (tip I), dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma i koma, nedovoljna funkcija jetre i bubrega, kaheksija, trudnoća, dojenje.

Ograničenja upotrebe:

  • Dječja dob (sigurnost i efikasnost njegove upotrebe u djece nisu utvrđene).

Doziranje i primjena

Unutra, bez žvakanja, sa dosta tečnosti, prije srdačnog doručka.

Početna doza (uključujući prenošenje s drugog oralnog antidijabetičkog lijeka) je 1 mg jednom dnevno, ako je potrebno, dnevna doza se postepeno povećava (za 1 mg svaka 1-2 tjedna) na 6 mg.

Početne i održavajuće doze određuju se na osnovu redovitog praćenja nivoa glukoze u krvi i urinu.

S poboljšanom kompenzacijom za dijabetes melitus, povećava se osjetljivost na inzulin, što može zahtijevati prilagođavanje doze.

Posebna uputstva

Liječenje započinje samo ako prehrana i vježbanje ne normaliziraju glukozu u krvi.

Na početku terapije, pri odabiru doze preporučuje se određivanje koncentracije glukoze natašte i svaka 4 sata, u budućnosti je potrebno kontrolirati nivo glukoze i sadržaj glukoze u postu u dnevnoj mokraći, povremeno (svakih 3-6 mjeseci) određivati ​​glikozilirani hemoglobin.

Ako je učinak nedovoljan ili je učinak oslabljen (sekundarna rezistencija), preporučuje se kombinacija s inzulinom.

Na pozadini stalnog unosa moguća je hiperglikemija.

Visok rizik od razvoja hipoglikemije postoji kod oslabljenih i iscrpljenih pacijenata, sa zatajenjem nadbubrežne, hipofize ili jetre.

Vjerojatnost nastanka hipoglikemije povećana je alkoholom, preskakanjem obroka, nedostatkom kalorija u hrani, teškim i dugotrajnim fizičkim aktivnostima.

Koristite s oprezom dok radite za vozače vozila i ljude čija je profesija povezana s povećanom koncentracijom pažnje.

Amaril lijek nove generacije

Uputa za upotrebu lijeka Amaril daju ocjenu kao lijek nove generacije lijekova za borbu protiv dijabetesa tipa 2. Jedan od najperspektivnijih danas je bio Glibenklamid-HB-419 iz grupe sulfoniluree. Više od polovine dijabetičara druge vrste je to iskusilo.

Amaril je poboljšana verzija Glibenklamida, razvijena da zadovolji nove zahteve za kontrolu "slatke bolesti".

Farmakološke karakteristike lijeka

Amaril je hipoglikemijski lijek koji pomaže u kontroli plazme šećera. Aktivni aktivni sastojak lijeka je glimepirid. Kao i njegov prethodnik Glibenklamid, Amaril je takođe iz grupe sulfoniluree, koja pojačava sintezu inzulina iz b ćelija Langerhansovih otoka pankreasa.

Kako bi postigli planirani rezultat, oni blokiraju ATP kalijev kanal s povećanom osjetljivošću.

Kada se sulfonilureja veže za receptore koji se nalaze na b-staničnim membranama, aktivnost K-AT faze se mijenja.

Blokiranje kalcijevih kanala s povećanjem ATP / ADP omjera u citoplazmi izaziva depolarizaciju membrane. To pomaže da se oslobode puteva kalcijuma i poveća koncentracija citosolnog kalcijuma.

Rezultat takve stimulacije egzocitoze sekretornih granula, a to je proces izlučivanja ćelija spojeva u međućelijski medij, oslobađat će inzulin u krv.

Glimepirid je predstavnik 3. generacije sulfonilureje. Potiče brzo oslobađanje hormona pankreasa, pojačava osjetljivost na proteine ​​i lipidne stanice.

Periferna tkiva metaboliziraju glukozu intenzivno koristeći transportne proteine ​​iz ćelijskih membrana. S dijabetesom neovisnim o insulinu, prijelaz šećera u tkiva se usporava. Glimepirid potiče povećanje količine transportnih proteina i pojačava njihovu aktivnost. Tako snažan učinak gušterače pomaže smanjiti otpornost na inzulin (neosjetljivost) na hormon.

Amaril inhibira sintezu glukogena u jetri zbog povećanja volumena fruktoze-2,6-bisfosfata s antiagregativnim (inhibicija stvaranja tromba), antiaterogenim (smanjenje pokazatelja „lošeg“ holesterola) i antioksidacijskim (regenerativnim, protiv starenja) sposobnostima. Postupci oksidacije usporavaju zbog povećanja sadržaja endogenog b-tokoferola i aktivnosti antioksidantnih enzima.

Čak i male doze Amarila značajno poboljšavaju glukometr.

Farmakokinetika lijeka

U sastavu Amarila glavna aktivna komponenta je glimepirid iz sulfonilurea grupe. Povidon, laktoza monohidrat, magnezijum stearat, mikrokristalna celuloza i boje E172, E132 koriste se kao punila.

Amaril 100% procesira jetrene enzime, tako da čak i produljena upotreba lijeka ne prijeti nakupljanju njegovog viška u organima i tkivima. Kao rezultat prerade nastaju dva derivata glipemirida: hidroksimetabolit i karboksimetabolit. Prvi metabolit obdaren je farmakološkim svojstvima koja daju stabilan hipoglikemijski učinak.

U krvi se maksimalan sadržaj aktivne komponente uočava nakon dva i pol sata. Posjedujući apsolutnu bioraspoloživost, lijek ne ograničava dijabetičare u izboru prehrambenih proizvoda sa kojima "uzima" lijek. Apsorpcija će u svakom slučaju biti 100%.

Ispada da je lijek prilično spor, brzina oslobađanja tkiva i bioloških tekućina iz lijeka (klirens) je 48 ml / min. Poluvrijeme eliminacije je od 5 do 8 sati.

Značajna poboljšanja glikemijskih indeksa primijećena su čak i kod funkcionalnih problema s jetrom, posebno u odrasloj dobi (preko 65 godina) i sa zatajenjem jetre koncentracija aktivne komponente je normalna.

Kako koristiti Amaryl

Lijek se proizvodi u obliku ovalnih tableta sa razdjelnom trakom, pomoću kojih možete dozu lako podijeliti na pola. Boja tableta zavisi od doze: 1 mg glimepirida - ružičasta ljuska, 2 mg - zelenkasta, 3 mg - žuta.

Ovaj dizajn nije odabran slučajno: ako se tablete mogu razlikovati po boji, to smanjuje rizik od slučajnog predoziranja, posebno u starijih bolesnika.

Tablete su upakovane u blistere od 15 kom. Svaka kutija može imati od 2 do 6 takvih ploča.

Tijek liječenja lijekom je dug, ima mnogo nijansi. Na primjer, prilikom uzimanja lijeka ne možete preskočiti sljedeći obrok.

Značajke upotrebe Amarila:

  1. Tableta se (ili njegov dio) proguta cijela, ispere s vodom najmanje 150 ml. Odmah nakon uzimanja lijekova trebate jesti.
  2. Endokrinolog bira režim liječenja u skladu s rezultatima analize bioloških tekućina.
  3. Započnite tečaj minimalnim dozama Amarila. Ako porcija od 1 mg nakon određenog vremena ne pokaže planirani rezultat, povećava se brzina.
  4. Doza se prilagođava postepeno, u roku od 1-2 tjedna, tako da tijelo ima vremena da se prilagodi novim uvjetima. Dnevno, možete povećati količinu za ne više od 1 mg. Maksimalna doza lijeka je 6 mg / dan. Ljekar postavlja pojedinačno ograničenje.
  5. Potrebno je ispraviti normu s promjenom težine dijabetičara ili volumena mišićnog opterećenja, kao i s pojavom rizika od hipoglikemije (sa gladovanjem, neuhranjenošću, zloupotrebom alkohola, problemima s bubrezima i jetrom).
  6. Vrijeme upotrebe i doziranje ovisit će o ritmu života i karakteristikama metabolizma. Obično se propisuje jedno davanje Amaril na dan, uz obaveznu kombinaciju s hranom. Ako je doručak pun, možete piti tabletu ujutro, ako je simboličan - bolje je kombinirati prijem s ručkom.
  7. Predoziranje prijeti hipoglikemijom, kada glukoza u limfi padne na 3,5 mol / L ili niže. Stanje se može nastaviti dosta dugo: od 12 sati do 3 dana.

Amaryl tablete (u pakovanju od 30 komada) su u prodaji po cijeni:

  • 260 rub - 1 mg,
  • 500 rub - 2 mg svaki
  • 770 rub. - 3 mg svaki
  • 1020 rub. - 4 mg svaki.

Možete pronaći pakovanja od 60, 90.120 komada tableta.

Amarilne kutije čuvaju se na sobnoj temperaturi (do 30 stepeni) ne više od tri godine. Komplet za prvu pomoć ne smije biti dostupan djeci.

Ostala kompatibilnost s lijekovima

Dijabetičari, posebno „sa iskustvom“, u pravilu imaju čitav gomila popratnih komplikacija: hipertenzija, srčani i krvožilni problemi, poremećaji metabolizma, patologije bubrega i jetre. Uz ovaj komplet, morate uzimati ne samo lijekove za snižavanje šećera.

Za prevenciju abnormalnosti krvnih sudova i srca propisani su lijekovi s aspirinom. Amaril ga istiskuje iz proteinskih struktura, ali njegov nivo u krvi ostaje nepromijenjen. Ukupni efekat kompleksne upotrebe može se poboljšati.

Poboljšana aktivnost Amare svoj dodatak na insulin, Allopurinu, derivati ​​kumarina, anabolički steroidi, gvanetidin, kloramfenikol, fluoksetin, fenfluramin, Pentoksifilin, Feniramidolu, fibrinske kiseline derivata, fenilbutazon, mikonazol, azapropazone, probenecid, hinoloni, oksifenbutazon, salicilati, tetraciklina, sulfinpirazon, Tritokvalin i sulfonamidi.

Amaril smanjuje mogućnost dodavanja epinefrina, glukokortikosteroida diazoksida, laksativa, glukagona, barbiturata, acetazolamida, saluretika, tiazidnih diuretika, nikotinske kiseline, fenitoina, fenotiazina, rifampicina, hlorpromazina i soli i progestina.

Amaril plus blokatori histaminskih H2 receptora, rezerpin i klonidin daje neočekivani rezultat sa padovima glukometra u bilo kojem smjeru. Sličan rezultat osigurava unos alkohola i Amarila.

Lijek ni na koji način ne utječe na aktivnost ACE inhibitora (Ramipril) i antikoagulantnih sredstava (Warfarin).

Hipoglikemijska kompatibilnost

Ako se bilo koji hipoglikemijski lijek mora zamijeniti Amaril-om, propisana je minimalna doza (1 mg), čak i u slučajevima kada je pacijent prethodno lijek primio u najvećoj dozi. Prvo, reakciju organizma dijabetičara prati se dvije sedmice, a potom se prilagođava doziranje.

Ako je antiamijalično sredstvo s visokim poluživotom korišteno prije Amarila kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, trebalo bi napraviti pauzu nekoliko dana nakon otkazivanja.

Ako je dijabetičar uspio održati sposobnost gušterače da proizvodi vlastiti hormon, tada injekcije inzulina mogu 100% zamijeniti Amaryl. Kurs takođe počinje sa 1 mg / dan.

Kad tradicionalna shema kompenzacije šećera Metformin ne dopušta potpunu kontrolu dijabetesa, dodatno možete uzeti Amaril 1 mg. Ako rezultati nisu zadovoljavajući, norma se postepeno prilagođava na 6 mg / dan.

Ako shema Amaril + Metformin nije ispunila očekivanja, zamijenit će je inzulinom, uz zadržavanje norme Amaril. Injekcije inzulina započinju i s minimalnom dozom. Ako pokazatelji glukometra nisu ohrabrujući, povećajte količinu Insulina. Paralelna upotreba lijekova je i dalje poželjna jer vam omogućava da unos hormona smanjite za 40% u usporedbi s čistom hormonskom terapijom.

Osim Amarila, endokrinolog ima i opcije analoga: Amaperid, Glemaz, Diapyrid, Diameprid, Glimepirid, Diagliside, Reclid, Amix, Glibamide, Gllepid, Glayri, Panmicron, Glibenclamide, Gligenclad, Glliblik Dimari, Dimari, Dimari, Dimari, Dimari, Dimari, Dimari, Dimari, Dimari, Dimari, Dimari Glimaril, Glyclazide, Manil, Maninil, Glimed, Glioral, Olior, Glynez, Glirid, Gluktam, Glypomar, Glyurenorm, Diabeton, Diabresid.

Kome je namijenjeno, a kome se ne preporučuju lijekovi

Lijek je razvijen za liječenje dijabetesa tipa 2. Primjenjuje se i kod monoterapije i u složenom tretmanu paralelno s Metforminom ili Insulinom.

Aktivna komponenta Amarila nadvladava barijeru placente, a lijek također prelazi u majčino mlijeko. Iz tog razloga nije pogodan za trudnice i dojilje.

Ako žena želi postati majka, čak i prije začeća djeteta, ona mora biti prebačena na injekcije inzulina bez Amarila.

Za vrijeme hranjenja takva su imenovanja sačuvana, ukoliko ipak postoji potreba za liječenjem Amaril-om, dojenje se prekida.

Primjena lijeka kod dijabetičke kome i stanje koje prethodi komi neprihvatljivo je. U teškim komplikacijama dijabetesa (poput ketoacidoze), Amaryl se ne dodaje. Lijek nije prikladan i za dijabetičare sa prvom vrstom bolesti.

Opće karakteristike, oblik i sastav oslobađanja

U prodaji je lijek dostupan u 4 doze, ovisno o količini aktivne tvari:

  • ružičaste tablete - 1 mg
  • zelenkasto - 2 mg
  • svijetložuta - 3 mg
  • plavkast - 4 mg

Aktivna supstanca je glimepirid. Pored navedenog oblika, postoji i kombinirani amaril M koji sadrži metformin.

Amaryl M je dostupan u 2 doze, predstavljen sljedećim komponentnim sastavom glimepirid / metformin:

Za razliku od prethodnog oblika, Amaril M je predstavljen u bijeloj i dvokonveksnoj formi.

U skladu s pravilnom prehranom, set gimnastičkih vježbi s ciljem gubitka težine, zajamčena je visoka učinkovitost liječenja dijabetesa tipa 2 u slučajevima:

  • dijabetes melitus tipa 2 koji nije ovisan o insulinu (kao monoterapija ili kombinirani tretman metforminom ili inzulinom),
  • ako je nemoguće postići glikemijsku kontrolu monoterapijom glimepiridom ili metforminom,
  • prilikom zamjene kombinirane terapije primjenom jedne kombinirane Amaril M.

Amaril je vitalni lijek za dijabetičare tipa 2 koji ne koriste inzulin.

Nuspojave i predoziranje

Jedan od najneželjenijih efekata je smanjenje šećera u krvi na minimum, čiji su simptomi:

  • osjećaj slabosti
  • vrtoglavica
  • ukočenost udova
  • prekomerna uzbuđenost
  • Osećam glad
  • tahikardija ili usporeni rad srca,
  • problemi sa vizuelnim funkcijama.

Što je jači napad hipoglikemije, to su izraženiji simptomi. Ponekad simptomi podsećaju na moždani udar, praćen nesvjesnim stanjem i zamagljenom sviješću.

Glavni zadatak ove faze je brzo normaliziranje nivoa glukoze u krvi.

Ostale nuspojave Amaril:

  1. Nervni sistem. Pacijent doživljava vrtoglavicu, probleme sa spavanjem ili pretjeranu pospanost. Osjećaj umora ili iznenadne agresije je zabrinjavajuća. Koncentracija pažnje se gubi, psihomotorne reakcije usporavaju. Pacijent se osjeća bespomoćno. Anksioznost, gubitak samokontrole, obilno znojenje, grčevi, depresija mogu dovesti do kome.
  2. Gastrointestinalni trakt. Negativni učinak Amarila na gastrointestinalni trakt očituje se refleksima povraćanja, osjećajem boli u epigastričnoj regiji, mučninom, prolivom, promjenom boje kože na žuto, zatajenjem jetre i hepatitisom.
  3. Vizija. Nuspojave pilula daju naslutiti u ranoj fazi liječenja. Pacijent osjeća smanjenje vida, što je povezano s naglim promjenama šećera u krvi.
  4. Srce. Napadi nagle srčane tahikardije, angine pektoris, bradikardije, arterijske hipertenzije ili poremećaja srčanog ritma ukazuju na probleme sa srčanom aktivnošću.
  5. Krv. Formula u krvi se mijenja. Mogući su anemija, leukopenija, trombocitopenija, eritrocitopenija, granulocitopenija, pancitopenija ili agranulocitoza.
  6. Preosjetljivost kože. Manifestira se pojavom urtikarije, alergijskog osipa. U tom slučaju alergijska reakcija može brzo preći u anafilaktički šok.

Ako se pojave ovi znakovi predoziranja ili nuspojave, pacijent hitno mora potražiti liječnika. Prva samostalna pomoć je da brzo uzmete komad šećera, slatkiša ili slatkog čaja.

Interakcije lijekova i analozi

Prilikom propisivanja pacijentu zajedno s amarilnim drugim lijekovima uzima se u obzir njihova interakcija:

  • inzulin i druge tablete hipoglikemijskog djelovanja dovode do povećanja hipoglikemijske efikasnosti Amarila,
  • adrenalin, simpatikomimetičari - moguće je smanjenje hipoglikemijskog efekta,
  • blokatori receptora, klonidin, histaminski receptori H2 - pojava nestabilnosti hipoglikemijskog efekta,
  • Proizvodi koji sadrže etil - ovisno o koncentraciji etanola u krvi, moguće je povećanje ili smanjenje hipoglikemijskog učinka.

Dostupni analozi koji imaju sličan učinak, imaju istu aktivnu komponentu i prodaju se po pristupačnoj cijeni:

  1. Glimepirid Canon. Jeftini analog Amaril koji je propisan zbog neučinkovitosti terapijske prehrane i fizičke aktivnosti.
  2. Glimepirid. Lijek sličan Canonu s istim aktivnim sastojkom. Ima kontraindikacije. Zabranjena je samostalna upotreba. Proizvodnja Ruske Federacije.
  3. Diamerid. Tablete za dijabetes tipa 2. Preporučuje se u nedostatku efikasnosti od dijeta i vježbanja. Zabranjen je dijabetes tipa 1.

Odabir analoga treba povjeriti stručnjaku. Lijekovi se koriste prema shemi. Spontano kršenje doza može dovesti do nepovratnih posljedica za tijelo.

Gdje se prodaje lijek?

Amaryl je lijek koji se prodaje u ljekarničkoj mreži bilo kojeg grada. Cijena se kreće od 238 rubalja. do 2550 rubalja, što ovisi o doziranju aktivne tvari glimepirid i broju tableta u pakovanju.

Kvalitetne tablete možete kupiti po cijeni nižoj nego u ljekarnama putem internetske trgovine. Prilikom kupovine lijekova obratite pažnju na njegovu originalnost jer postoji mnogo činjenica o nabavci krivotvorina.

Amaril - recenzije liječnika, analozi, upute za uporabu, najbolja cijena u ljekarnama koje možete kupiti

Amaril®

Unutra bez žvakanja, pranje s dovoljnom količinom tekućine (oko 0,5 šalica). Ako je potrebno, tablete Amaril® mogu se podijeliti duž rizika na 2 jednaka dijela.

Doziranje Amaril®-a u pravilu se određuje ciljanom koncentracijom glukoze u krvi. Treba koristiti najmanju dozu dovoljnu za postizanje potrebne metaboličke kontrole.

Tijekom liječenja lijekom Amaril® potrebno je redovito utvrđivati ​​koncentraciju glukoze u krvi. Uz to se preporučuje redovno praćenje nivoa glikoziliranog hemoglobina.

Nepravilni unos lijeka, na primjer, preskakanje sljedeće doze, nikada se ne može nadoknaditi naknadnim unosom veće doze.

O postupcima pacijenta u slučaju grešaka prilikom uzimanja lijeka (posebno prilikom preskakanja sljedeće doze ili preskakanja obroka) ili u situacijama kada nije moguće uzimati lijek, pacijent i liječnik trebaju unaprijed razgovarati o njima.

Početni odabir doze i odabir doze

Početna doza je 1 mg glimepirida 1 put dnevno.

Ako je potrebno, dnevnu dozu možete postepeno povećavati (u razmacima od 1 do 2 nedelje). Preporučuje se povećanje doze pod redovitim nadzorom koncentracije glukoze u krvi i u skladu sa sljedećim korakom povećanja doze: 1 mg - 2 mg - 3 mg - 4 mg - 6 mg (−8 mg).

Raspon doza kod pacijenata s dobro kontroliranim dijabetesom

Uobičajeno, dnevna doza kod pacijenata sa dobro kontroliranim dijabetesom je 1–4 mg glimepirida. Dnevna doza veća od 6 mg efikasnija je kod samo malog broja pacijenata.

Vrijeme uzimanja lijeka i raspodjelu doza tijekom dana određuje liječnik, ovisno o životnom stilu pacijenta u određenom vremenu (vrijeme obroka, broj fizičkih aktivnosti).

Obično je dovoljna jedna doza lijeka tokom dana. Preporučuje se u ovom slučaju cijela doza lijeka uzeti neposredno prije punog doručka ili, ako tada nije uzimana, neposredno prije prvog glavnog obroka. Veoma je važno da ne uzimate obrok nakon uzimanja tableta.

Budući da je poboljšana metabolička kontrola povezana s povećanom osjetljivošću na inzulin, potreba za glimepiridom može se smanjiti tijekom liječenja. Kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, potrebno je pravovremeno smanjiti dozu ili prestati uzimati Amaril®.

Uvjeti u kojima se također može zahtijevati prilagođavanje doze glimepirida:

- smanjenje tjelesne težine pacijenta,

- promjene u načinu života pacijenta (promjena prehrane, vremena obroka, količine fizičke aktivnosti),

- pojava drugih faktora koji dovode do predispozicije za razvoj hipoglikemije ili hiperglikemije (vidjeti dio „Posebna uputstva“).

Liječenje glimepiridom obično se provodi duže vrijeme.

Prijenos pacijenta s drugog hipoglikemijskog sredstva za oralnu primjenu na Amaryl®

Ne postoji tačna povezanost između doza Amaril® i drugih hipoglikemijskih sredstava za oralnu primjenu.

Kada se drugi hipoglikemijski agens za oralnu primjenu zamijeni s Amaril®, preporučuje se da postupak njegove primjene bude isti kao s početnim davanjem Amaril®, tj.

liječenje treba započeti malom dozom od 1 mg (čak i ako je pacijent prebačen na Amaril® s maksimalnom dozom drugog hipoglikemijskog lijeka za oralnu primjenu). Svako povećanje doze treba izvesti u fazama, uzimajući u obzir odgovor na glimepirid u skladu s gornjim preporukama.

Potrebno je uzeti u obzir jačinu i trajanje djelovanja prethodnog hipoglikemijskog sredstva za oralnu primjenu. Prekid liječenja može biti potreban da bi se izbjeglo bilo kakvo sumiranje efekata koji mogu povećati rizik od hipoglikemije.

Koristite u kombinaciji s metforminom

U bolesnika s nedovoljno kontroliranim dijabetes melitusom, kada se uzimaju maksimalne dnevne doze bilo glimepirida ili metformina, može se započeti s liječenjem kombinacije ova dva lijeka.

U ovom se slučaju prethodno liječenje glimepiridom ili metforminom nastavlja na istoj dozi, a dodatna doza metformina ili glimepirida započinje s malom dozom koja se titrira ovisno o ciljanoj razini metaboličke kontrole do maksimalne dnevne doze. Kombinovana terapija treba započeti pod strogim medicinskim nadzorom.

Koristite u kombinaciji s inzulinom

U bolesnika s nedovoljno kontroliranim dijabetes melitusom, inzulin se može istodobno davati prilikom uzimanja maksimalnih dnevnih doza glimepirida.

U ovom slučaju, posljednja doza glimepirida koja je propisana pacijentu ostaje nepromijenjena. U ovom slučaju liječenje inzulinom započinje s malim dozama, koje se postepeno povećavaju pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi.

Kombinovani tretman zahteva pažljiv medicinski nadzor.

Primjena kod pacijenata sa zatajenjem bubrega. Ograničene su informacije o upotrebi lijeka kod pacijenata s bubrežnim zatajenjem. Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega mogu biti osjetljiviji na hipoglikemijski učinak glimepirida (vidjeti dijelove „Farmakokinetika“, „Kontraindikacije“).

Primjena kod pacijenata sa zatajenjem jetre. Postoji ograničena količina informacija o upotrebi lijeka za zatajenje jetre (vidjeti dio „Kontraindikacije“).

Upotreba kod djece. Podaci o upotrebi lijeka kod djece nisu dovoljni.

Kako uzimati Amaryl: prije jela ili nakon?

Amaryl se uzima prije jela, tako da ima vremena da počne djelovati u trenutku kada se hrana pojede. U pravilu liječnik daje upute dijabetičaru da uzme ovaj lijek prije doručka. A ako pacijent obično ne doručkuje, onda pije večeru prije večere. Analoge koji sadrže aktivnu tvar glimepirid treba uzimati na isti način.

Ne pokušavajte preskočiti obrok nakon uzimanja Amarila. Morate jesti, inače će lijek previše sniziti šećer u krvi i doći će do hipoglikemije. Ovo je akutna komplikacija koja može uzrokovati simptome različite težine. Od nervoze i palpitacija do kome i smrti. Rizik od hipoglikemije jedan je od razloga zašto dr. Bernstein ne preporučuje uzimanje glimepirida. Na raspolaganju vam je siguran i učinkovit postupni režim liječenja dijabetesa tipa 2.

Da li je ovaj lijek kompatibilan s alkoholom?

Uputa za upotrebu Amaril tableta zahtijeva dijabetičare da se u potpunosti apstiniraju od alkohola tokom cijelog trajanja liječenja ovim lijekom. Jer konzumiranje alkohola povećava rizik od hipoglikemije i problema sa jetrom. Nekompatibilnost lijeka glimepirida s alkoholom ozbiljan je problem. Jer je lijek za dugotrajni unos, a ne za kratkotrajni kurs liječenja.

Ujedno, pacijentima sa dijabetesom tipa 2 koji ne uzimaju štetne tablete i liječe se po ovoj shemi, nije zabranjeno konzumiranje alkohola prema najboljim mogućnostima. Pogledajte članak „Alkohol za dijabetes“ za detalje. Možete zadržati savršeno normalan šećer i ponekad si dozvoliti da popijete čašu ili dvije bez štete zdravlju.

Koliko dugo nakon uzimanja počinje djelovati?

Nažalost, ne postoje tačni podaci koliko vremena nakon uzimanja Amaril počinje djelovati. Šećer u krvi pada što je moguće više nakon 2-3 sata. Najvjerovatnije, efekat lijeka počinje mnogo ranije, nakon 30-60 minuta. Zato ne odgađajte unos hrane da ne bi došlo do hipoglikemije. Učinak svake uzete doze glimepirida traje više od jednog dana.

Koje je bolje: Amaril ili Diabeton?

Oba ova lijeka nalaze se na popisu štetnih lijekova za dijabetes tipa 2. Bolje je suzdržati se od njihovog uzimanja. Umjesto toga, koristite tretmane koje promovira endocrin-patient.com.

Pokušajte upoznati doktora koji je propisao Amaryl ili Diabeton s materijalima na ovoj stranici. Originalni lijek, Diabeton, dramatično je povećao smrtnost među pacijentima koji su ga uzimali. Stoga je tiho uklonjen iz prodaje. Sada možete kupiti samo tablete Diabeton MV. Oni djeluju nježnije, ali su i dalje štetni.

Šta je bolje piti: Amaril ili Glukofag?

Amaril je štetan lijek. Web-lokacija endocrin-patient.com pokušava vas uvjeriti da to odbijate. Glukofag je druga stvar. Ovo je originalni lijek Metformin, važan dio korak-po-korak režima liječenja dijabetesa tipa 2. Metformin nije štetan lijek, već je vrlo koristan. Za dobru kontrolu dijabetesa prvo morate preći na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata. Zdrava prehrana dopunjava se primjenom lijeka Glucophage, a po potrebi i s ubrizgavanjem inzulina u malim dozama.

Mogu li istovremeno uzeti Yanumet i Amaril?

Amaryl i druge tablete koje sadrže glimepirid ne smiju se uzimati zbog gore navedenih razloga. Yanumet je kombinirani lijek koji sadrži metformin. U vrijeme pisanja je vrlo skupo i nema jeftine kolege. U principu, možete to i uzeti. Ali možete pokušati prebaciti se s čistog metformina, najbolje od originalnog uvezenog lijeka Glucofage. Ako to uspijete bez pogoršanja kontrole dijabetesa, uštedjet ćete znatnu količinu novca mjesečno.

Amaril analozi

U vrijeme pripreme članka iz uvezenih analoga, u ljekarnama se prodavao jedino Glimepirid-Teva proizvođača Pliva Hrvatska, Hrvatska. Istovremeno, Amaril ima mnogo ruskih zamjena, koje su puno jeftinije od originalnih lijekova.

Trgovački nazivProizvođač
GlemazValeant
GlimepiridAtoll, Pharmproject, Pharmstandard, Vertex
DiameridAkrikhin
Glimepirid CanonCanonpharma

Svaki proizvođač proizvodi sve mogućnosti doziranja za glimepirid - 1, 2, 3 i 4 mg. Provjerite dostupnost lijekova i cijene u ljekarnama.

Originalni lijek Amaryl ili jeftini analozi: što odabrati

Pročitajte ovdje zašto Amaril i njegovi analozi su štetnizašto morate odbiti da ih uzmete i šta je bolje zamijeniti. Web-lokacija endocrin-patient.com uči kako smanjiti šećer u krvi na normalu i održati ga stabilnim normalnim bez posta, uzimanjem štetnih i skupih lijekova, ubrizgavanjem velikih doza inzulina.

Amaryl M: kombinirana medicina

Amaryl M je kombinirani lijek za dijabetes tipa 2. Sadrži dva aktivna sastojka u jednoj tableti - glimepirid i metformin. Kao što ste pročitali gore, glimepirid je štetan i bolje je ne uzimati ga. Ali metformin uopće nije štetan, već je vrlo koristan za dijabetičare. Ovaj lijek snižava šećer u krvi, štiti od komplikacija dijabetesa, pomaže u gubitku kilograma i produžava život.

Web-lokacija endocrin-patient.com preporučuje da uzimate čisti metformin umjesto Amaril M, najbolji originalni lijek je Glucofage. On ima i ruske kolege, koji su nešto jeftiniji.

Koji su analozi tableta Amaryl M?

Amaryl M je kombinirana tableta koja sadrži dva aktivna sastojka: glimepirid i metformin. Svi lijekovi, koji uključuju glimepirid, štetni su. Oni mogu sniziti razinu glukoze u krvi nekoliko godina, a onda se bolest pretvori u tešku dijabetesu tipa 1. Kod dijabetičara koji se liječe ovim tabletama rizik od smrti od srčanog udara i moždanog udara se ne smanjuje, već čak povećava.

Umjesto da tražite analoge Amaril M, prebacite se na čisti metformin. Najbolje od svega je što je originalni uvezeni lijek Glucofage. Ima očigledno dobar kvalitet, a istovremeno ima pristupačnu cijenu. Također koristite korak po korak plan liječenja dijabetesa tipa 2. Moći ćete održati stabilnost šećera kao kod zdravih ljudi, bez "gladne" prehrane i velikih fizičkih napora.

Posledice predoziranja

Produljena upotreba lijekova, kao i ozbiljno predoziranje, mogu izazvati hipoglikemiju, čiji su simptomi opisani u prethodnom odjeljku.

Dijabetičar treba imati uputu s kratkim opisom svoje bolesti i nešto od brzih ugljikohidrata (bombone, kolačiće). Prikladan je i slatki sok ili čaj, samo bez umjetnih zaslađivača. U teškim slučajevima pacijent mora biti hitno hospitaliziran zbog ispiranja želuca i davanja apsorbenata (aktivnog uglja itd.).

Nuspojave

U rijetkim slučajevima primjena Amarila prati popratne pojave u obliku djelomičnog gubitka vida, problema s krvožilnim sustavom, metaboličkih poremećaja, poremećaja gastrointestinalnog trakta.

Među najčešćim:

  1. Glikemijski sindrom, karakteriziran slomom, smanjenom koncentracijom pažnje, gubitkom vida, aritmijom, nekontrolisanom gladi, pretjeranim znojenjem.
  2. Razlike u pokazateljima šećera, koji izazivaju oštećenje vida.
  3. Dispeptički poremećaji, kršenje ritma defekacije, nestajanje nakon povlačenja lijeka.
  4. Alergije različite težine (kožni osip, svrbež, osip, alergijski vaskulitis, anafilaktički šok, nizak krvni pritisak i nedostatak daha).

Uzimanje Amarila negativno utječe na brzinu psihomotornih reakcija - vožnja automobilom, kao ni posao koji zahtijeva pažnju, posebno u početnoj fazi liječenja, nisu kompatibilni s Amaril terapijom.

Mišljenja ljekara i dijabetičara o Amarilu

Recenzije endokrinologa koji se svakodnevno susreću sa svim manifestacijama podmukle bolesti najobjektivniji su, jer imaju priliku proučiti reakcije pacijenata na lijek kako bi izvukli zaključke o njegovoj učinkovitosti.

Prema liječnicima, uz pravilno formuliran režim liječenja, Amaril pomaže dovoljno brzo normalizirati glikemijske indekse. Dijabetičari koji uzimaju lijek imaju pritužbe na hipoglikemiju kada je doziranje loše odabrano. Pa ipak, što se tiče lijeka Amaril, recenzije pacijenata su prilično optimistične.

Prehrana sa malo ugljikohidrata, fizička aktivnost u dozi, kontrola tjelesne težine imaju značajan utjecaj na efikasnost liječenja Amaril-om. Dijabetičar bi trebao na vrijeme obavijestiti endokrinologa o nuspojavama, simptomima hipo- i hiperglikemije koji se razvijaju s Amaril-om.

Liječenje podrazumijeva i stalno praćenje pokazatelja šećera i praćenje jetrenih funkcija, laboratorijske testove, posebno test za glicirani hemoglobin koji se danas smatra najobjektivnijim kriterijem za procjenu stanja pacijenta s dijabetesom. To će pomoći identificirati stupanj rezistencije na Amaril za korekciju režima liječenja.

O dodatnim značajkama Amarila možete saznati iz videa.

Pogledajte video: Suspense: Blue Eyes You'll Never See Me Again Hunting Trip (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar