Syrniki sa dijabetesom

Prehrana za osobe sa šećernom bolešću uključuje mliječne proizvode sa malo masti. Jedno od jela od sira za dijabetičare su palačinke od sira, pripremljene prema posebnim pravilima, ali to ne znači da jelo gubi ukus. Zabranjeno je pržiti syrnike, ali nitko nije rekao da ih ne treba kuhati u rerni ili sporom štednjaku. Uz to, recept za jelo od sira može se nadopuniti voćem, što će ga učiniti ukusnijim i zdravijim.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Cheesecakes i glikemijski indeks

Uravnotežena prehrana postaje obvezna kod dijabetesa, jer vam omogućava da bolest držite pod kontrolom. I suprotno općem mišljenju da je dijeta monotona i ukusna stvar, dijabetičari se mogu maziti raznim proizvodima, čak i kolačima sa sirom. A glikemijski indeks im pomaže u tome. GI je rezultat učinka proizvoda na glukozu u krvi. Prehrambeni kompleks za dijabetes sastoji se od proizvoda s niskim (do 50 PIECES), a ponekad i prosječnim (50-70 PIECES) GI sadržajem.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Glikemijski indeks skute, glavni sastojak sira, je 30 jedinica. Tako je dnevna porcija skute 150 grama.

Dijabetični niskokalorični skuti sir zahvaljujući načinu kuhanja. Činjenica je da je desertni sir iz sira zabranjeno pržiti u tavi, umjesto da se kuhaju na pari, u rerni ili u tavi ispod poklopca, bez ulja. U potonjem slučaju koristite pločicu s teflonskom zaštitom da ne bi došlo do pregorevanja. Za promjenu recept se mijenja dodavanjem malo kiselog vrhnja ili bobica pire-a.

Kako kuhati prave cheesecakes: recept

Jela za dijabetičare isključuju dodavanje šećera i brašna od integralnih brašna, što je kontraindicirano kod dijabetesa. Za dijabetičke sirnike uobičajeno je koristiti sljedeće sastojke:

  • skuti sir bez masti ili skuti sir sa 9% masti,
  • jaje - 1 kom, po potrebi zamenite proteinima,
  • prašak za pecivo
  • brašno - zob, heljda ili kukuruz,
  • zobena kaša
  • vanilija ili cimet.
Da biste napravili palačinke od sira, koristite nemasni 9% skuti sir.

Razmotrimo nekoliko opcija za pripremu jela od dijabetičara sa sirom. Klasični recept pogodan je za bilo koju vrstu dijabetičara. Za ovo vam je potrebno:

  • Pomiješajte sva 3 sastojka.
  • Dodajte prstohvat soli i izmešajte.
  • Slepe kolače i pržite u teflonskoj tavi bez ulja.

Cheesecakes po sličnom receptu sprema se u sporoj šporetu. Po formiranju kolača stavljaju se na žičani stalak i peku 20 minuta. Sirne kolače za dijabetičare tipa 2 poželjnije je kuhati u pećnici, štoviše, oni su jednostavniji za kuhanje, ne trebate stajati u tavi i bojati se da će nešto izgorjeti. Jedna od opcija za kolače od sira za pećnicu priprema se prema sljedećem algoritmu:

  1. Uzmite sir, jaje, kašiku zobene kaše i soli po ukusu.
  2. Zobenu kašu prelijte kipućom vodom i pričekajte da žitarice nabubre.
  3. Pomiješajte skute, žitarice, jaje i sol mikserom dok ne postane glatko.
  4. Lim za pečenje obložen je pergamentom, namazan biljnim uljem.
  5. Napravite korne kolače i položite na lim za pečenje.
  6. Pecite na temperaturi od 180 stepeni do 40 minuta.

Slane sirare možete kuhati po sličnom receptu tako da ih miješate sa povrćem ili gljivama.

Opcije udruživanja dijabetičara

Voće, marmelada ili žele žele da ukus sira bude još zanimljiviji. Istovremeno, ne zaboravljaju na GI - dnevna norma plodova je i do 200 grama. Kao sastojci voćnog džema pogodni su bilo koje voće i bobice s niskim udjelom šećera, na primjer:

  • borovnice, crvena ili crna ribizla,
  • trešnje
  • jabuka, kruška,
  • jagode, maline ili jagode.

Zanimljivo je da se uz jelo može poslužiti i kisela pavlaka, ali samo 10-15% masnoće. Činjenica je da je glavni nedostatak kisele pavlake velika količina masnoće, a pretilost pogoršava tijek dijabetesa, pa možete zaboraviti na domaću kiselu pavlaku. Preporučuje se dijabetičarima da konzumiraju mliječni proizvod ne više od 2 puta mjesečno. Kao napitak za čizkejker, bolje se odlučiti za biljni ili citrusni čaj.

Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

A da li ste već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja može, ako se ne liječi, rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi ti simptomi su vam poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Značajke kuhanja

Recepti za dijabetičare malo su različiti od tradicionalnih načina pripreme ovog jela, jer oboljeli ne bi trebali jesti masnu i slatku hranu.

Evo nekoliko značajki koje treba uzeti u obzir pri kuvanju dijetalnih cheesecakesa:

  • bolje je davati prednost skuti bez masnoće (dozvoljen je i sadržaj masti do 5%),
  • umjesto vrhunskog pšeničnog brašna trebate koristiti zob, heljdu, laneno ili kukuruzno brašno,
  • grožđice mogu biti prisutne u jelu, ali u tom je slučaju potrebno izračunati njegov kalorijski sadržaj, jer sadrži mnogo ugljikohidrata i povećava glikemijski indeks gotovih sira,
  • ne možete dodati šećer u skute mase ili bobice u umake za posluživanje,
  • bolje je ne koristiti sintetičke zaslađivače, koji se pri zagrevanju mogu razgraditi i formirati štetne hemikalije.

Uz bolest tipa 2, syrniki za dijabetičare jedna su od rijetkih dozvoljenih poslastica koja može biti ne samo ukusna, već i korisna. Da biste to učinili, samo morate malo pregledati uobičajene recepte i prilagoditi ih vašim potrebama. Najbolje je kuhati palačinke od sira za par ili u rerni, ali ponekad ih možete pržiti i u tavi sa neljepljivim premazom.

Klasični pari sira

Da biste pripremili ovo jelo u tradicionalnoj dijetalnoj verziji, trebat će vam:

  • 300 g sira bez masnoće,
  • 2 žlice. l suha zobena kaša (umesto pšeničnog brašna),
  • 1 sirovo jaje
  • voda.

Zobenu kašu morate napuniti vodom tako da se povećava u količini i postane meka. Bolje je koristiti ne žitarice, već žitarice koje je potrebno kuhati. Nakon toga, njemu treba dodati pire skute i jaje. Nemoguće je povećati broj jaja u receptu, ali ako je potrebno, kako bi masa održala svoj oblik boljeg, u njega se mogu dodati odvojeni sirovi proteini. Jajna masnoća se nalazi u žumancu, tako da je u dijetnoj hrani ne bi trebalo biti puno.

Od dobivene mase potrebno je oblikovati male kolače i položiti ih na plastičnu rešetku multicooker-a koja je namijenjena za kuhanje na pari. Prije toga treba ga prekriti pergamentom, tako da se masa ne raširi i ne kaplje u zdjelu uređaja. Kuhajte jelo pola sata u standardnom režimu "parenja".

Prema ovom receptu, pravite i kolače od sira na šporetu koristeći tavu i drugar. Vodu prvo treba prokuhati, a na vrh tave postaviti pernjak s pergamentom. Na njega se razmazaju formirani sirni kolači i kuhaju 25-30 minuta uz stalno sporo kuhanje. Gotovo jelo, bez obzira na način kuhanja, ispada da je ukusno, niskokalorično i zdravo zbog visokog sadržaja proteina i kalcijuma u siru.

Sirni kolači odlično idu uz bobice i voće koji imaju nizak glikemijski indeks i nizak sadržaj kalorija. Tu spadaju agrumi, trešnje, ribizla, maline, jabuke, kruške i šljive. Glikemijski indeks sira je oko 30 jedinica. Budući da je osnova sira, ovo jelo čini dijetalnim i sigurnim za pacijente sa dijabetesom. Glavna stvar je da mu ne dodavate šećer i sumnjiva zaslađivača, a pridržavajte se preostalih preporuka za kuhanje.

Da li je moguće pržiti sira?

Pacijentima koji boluju od dijabetesa, bolje je smanjiti količinu pržene hrane u ishrani, jer ona opterećuje gušteraču i ima visok udio kalorija, izazivajući brzi niz prekomjerne težine i probleme s krvnim žilama. Ali govorimo uglavnom o klasičnim jelima, za pripremu kojih vam je potrebna velika količina biljnog ulja. Kao izuzetak, dijabetičari mogu povremeno jesti pržene sirare, ali kad ih pripremate, morate se pridržavati nekih pravila:

  • površina tave trebala bi biti jako vruća, a količina ulja na njoj trebala bi biti minimalna kako se jelo ne bi pregorilo, ali istovremeno nije bilo masno,
  • nakon kuhanja palačinke sa sirom stavite na papirni ručnik i osušite od preostalog ulja
  • prženo jelo se ne može kombinirati sa kiselom pavlakom, jer već ima visok udio kalorija,
  • Bolje je nanijeti biljno ulje za prženje silikonskim četkom, nego izlivati ​​ga iz boce u tepsiju. To će značajno smanjiti njegovu količinu.

Pečeni syrniki sa sosom od bobica i fruktoze

U pećnici možete kuhati ukusna jela od sira i s niskim udjelom masti koja se dobro slažu sa svježim ili smrznutim umakom od bobica. Za pripremu takvih cheesecakesa morate pripremiti sljedeće sastojke:

  • 0,5 kg skute bez masnoće,
  • fruktoza
  • 1 celo sirovo jaje i 2 proteina (neobvezno),
  • nemasni prirodni jogurt bez aditiva,
  • 150 g smrznutih ili svježih bobica,
  • 200 g zobene kaše.

Za ovaj recept možete uzeti bilo koje bobice, što je najvažnije, obratite pažnju na njihov sadržaj kalorija i glikemijski indeks. Dijabetičari bi se trebali odlučiti za brusnice, ribizlu i malinu. Zobenu kašu možete pripremiti sami mljevenjem ovsene kaše mikserom, ili možete je kupiti gotovu.

Od sira, brašna i jaja morate napraviti tijesto za čička. Da biste poboljšali ukus, u smešu se može dodati malo fruktoze. Tijesto je potrebno rasporediti na lim za muffine (silikonsku ili jednokratnu foliju) i staviti u pećnicu na 20 minuta da se peče na 180 ° C. Za pripremu umaka, bobice je potrebno samljeti i pomiješati sa prirodnim jogurtom.

Gotovo jelo ima ugodan ukus i nizak kalorični sadržaj, pa ga mogu konzumirati čak i oni pacijenti koji se bore s viškom kilograma. Glavno je ne pretjerati s fruktozom tijekom kuhanja jer u velikim količinama značajno povećava energetsku vrijednost jela i čini ga ne tako dijetalnim.

Cheesecakes je omiljena opcija doručka mnogih ljudi. Uz dijabetes, nema smisla sami sebe poricati, upravo prilikom kuhanja morate se pridržavati određenih principa. Minimalna količina ulja, na pari ili u rerni učiniće jelo manje masnim, ali ne manje ukusnim i zdravim.

Osnovna pravila kuhanja

Ako osoba ima dijabetes, potrebno je pridržavati se pravila u pripremi bilo koje hrane. Ako se kuvaju cheesecakes, iz recepta se uklanjaju pšenično brašno, šećer, pavlaka. Potonji se proizvod može koristiti rijetko, pod uvjetom da je njegov sadržaj masti minimalan.

Dozvoljeno je dodavanje žele bez šećera, napravljenih od voća s niskim glikemijskim indeksom. Budući da je upotreba biljnog ulja nepoželjna kod dijabetes melitusa, proizvod se priprema drugim metodama. Ako to nije moguće, stavite žičani stalak na suhu tavu i namažite kolače od sira.

Dijabetičari se mogu konzumirati u obliku sira ne više od 1-2 puta tjedno, jer je skuta sir prilično masan proizvod.

Dijabetični syrniki

Da biste pripremili syrnike za dijabetes, morate slijediti važna pravila koja će spriječiti povećanje kolesterola i glukoze u krvi:

  • Za syrnike sa šećernom bolešću koristi se skutni sir sa niskim sadržajem masti. Ne smije prelaziti 5%.
  • Zamena pšeničnog brašna drugim vrstama. Koristite heljdu, zobene kaše, mekinje.
  • Razići se isključuju. Možda dodatak jabuka ili krušaka. Koristi se svako voće čiji glikemijski indeks ne prelazi 70 jedinica.
  • Šećer se ne koristi. Moguće je koristiti zaslađivač.
  • Kod šećerne bolesti preporučljivo je ne pržiti hranu. Moguće je koristiti spor štednjak, pećnicu.
  • Biljno ulje se ne koristi. Mast je, povećava holesterol u krvi.

Za pripremu kolača sa sirom u pećnici možete koristiti pergament papir. Tako da se proizvodi ne lijepe za tavu, ne pržite dok ne potamne. Posljednja opcija za dijabetičare je kontraindicirana. Svi cheesecake moraju biti pečeni do blago svijetle boje bez jakog prženja.

  • nemasni sir, 300 g,
  • jaje, 1 kom.,
  • bobice prema sezoni ili svježe smrznute, 70 g,
  • zobena kaša, 250g,
  • zaslađivač, 1 kašika

Razbijajte jaje u posudu, dobro ga tucite. Postepeno dodajte brašno i sir. Dodajte zaslađivač. Formirajte okrugle cheesecakes, stavite ih na pergament papir. Staviti u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni. Pecite 40 minuta. Cheecakei posluženi s bobicama. Možete ih samljeti na blenderu sa zaslađivačem, uzimajući dijabetični džem ili žele.

Glikemijski indeks

GI je pokazatelj unosa glukoze u krv nakon jela jednog ili drugog proizvoda. Prema GI tabeli, endokrinolog bira dijetu za pacijenta. Postoje izuzeci kod proizvoda koji s različitim toplotnim tretmanima imaju tendenciju povećanja indeksa.

Dakle, pokazatelj kuhane mrkve varira u velikim granicama, što zabranjuje njegovo prisustvo u ishrani dijabetičara. Ali u svom sirovom obliku preporučuje se za svakodnevnu upotrebu, jer je GI svega 35 jedinica.

Osim toga, zabranjeno je pripremati sokove od voća s niskim indeksom, iako je u svakodnevnoj prehrani također dozvoljeno. Sve se to objašnjava činjenicom da s tim tretmanom voće "gubi" vlakna koja su odgovorna za ravnomjeran dotok glukoze u krv.

GI je podijeljen u tri kategorije:

  • do 50 komada - nizak,
  • 50 - 70 PIECES - srednja,
  • od 70 jedinica i više - visoko.

Prehrana dijabetičara treba biti oblikovana iz hrane sa niskim GI i samo povremeno uključuje hranu sa prosječnom stopom. Visoki GI pod najstrožom zabranom, jer može izazvati nagli skok šećera u krvi, i kao posljedicu dodatnu injekciju kratkog inzulina.

Treba imati na umu da pravilna priprema jela značajno smanjuje njihov kalorijski sadržaj i prisustvo holesterola, a takođe ne povećava GI.

Sirne kolače za dijabetičare dopušteno je pripremati na sljedeće načine:

  1. za par
  2. u rerni
  3. pržiti u teflonskoj tavi bez upotrebe biljnog ulja.

Pridržavanje gornjih pravila dijabetičarima jamči stabilnu razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od hiperglikemije.

Kako poslužiti cheesecakes

Sirni kolači se mogu jesti kao zasebno jelo, ili ih možete poslužiti uz voćni pire ili ukusan napitak. O svemu tome će se dalje raspravljati. Izbor voća s niskim GI prilično je opsežan. Pitanje izbora su samo ukusne sklonosti pacijenta.

Samo ne zaboravite da se voće najbolje konzumira ujutro. Sve je to zbog činjenice da sadrže glukozu koju organizam najbolje apsorbuje tokom aktivne fizičke aktivnosti, koja se javlja u prvoj polovini dana.

Cheesekees se smije poslužiti i uz voćni pire i pekmez, a potom zaslađivač treba isključiti iz recepta. Na primjer, džem od jabuka bez šećera ima nizak GI, može se pripremiti unaprijed, konzerviranje u bankama.

Voće s niskim GI koji se mogu koristiti za ukrašavanje jela ili dodavanje u tijesto:

  • borovnice
  • crna i crvena ribizla,
  • jabuka
  • kruška
  • trešnja
  • slatka trešnja
  • jagode
  • jagode
  • maline.

Dozvoljeni dnevni unos voća ne smije prelaziti 200 grama.

Čezani se poslužuju uz piće. Uz dijabetes, crni i zeleni čaj, zelena kafa, dozvoljeni su razni decokcije bilja. Za potonje se obratite lekaru.

Možete napraviti svoj vlastiti čaj od citrusa iz kore mandarine, koji ima ne samo izuzetan ukus, već će i pacijentu donijeti puno koristi.

Vjeruje se da decokcija ljuštenja mandarina kod dijabetesa može povećati otpornost tijela na infekcije različite etiologije i umiriti nervni sistem. Prvi način kuhanja:

  1. isecite koru jedne mandarine na sitne komade,
  2. sipati 200 - 250 ml ključale vode,
  3. ostavite da se poklopi najmanje tri minute ispod poklopca,
  4. kuhati neposredno prije upotrebe.

Druga metoda pravljenja čaja od citrusa uključuje predkupljanje kore, pogodno kada voće nije na policama trgovina. Oguliti se prethodno sušiti i mljeti pomoću blendera ili mlinca za kavu do stanja praha. Za jednu porciju potrebno je 1 žličicu citrusnog praha.

Video u ovom članku govori o prednostima sira u svakodnevnoj prehrani osobe.

Da li je moguće jesti syrnike za dijabetes tipa 1 i 2?

Dozvoljeni su Syrniki sa dijabetesom obje vrste. Ali trebate ih kuhati u skladu s određenim pravilima. Glavni sastojak cheesecakesa je skuta sir. Sam proizvod je potpuno bezopasan. Pacijentima sa dijabetesom preporučuje se jesti do 200 grama skute mase bez masti dnevno.

Niskokalorični proizvod opskrbljuje pacijentovo tijelo proteinima, kiselim mliječnim enzimima i masnoćama, koji reguliraju metabolizam ugljikohidrata. Skuta sadrži samo 30 jedinica glikemijskog indeksa. Ovo je nizak indikator, koji se može razlikovati u kombinaciji sa drugim proizvodima.

Kad se jede, skuti se najbolje kombinira s povrćem. Ljubiteljima slatkiša preporučuje se da mešaju mlečni proizvod sa svežim voćem i bobicama, a koji nisu zabranjeni kod dijabetesa.

Dijabetički sirinski recepti

Cheesecakes sa heljdinim brašnom

U dubokoj posudi razmutite jaje sa 300 grama nemasnog sira. U zasebnoj posudi pomešajte 1 kašiku. l rendanu koru limuna sa kapljicom vanilin. Dodajte 0,5 kašike kašike. mljeveni cimet i 2 žlice. l brašno. Kombiniramo sastojke. Tijesto je gusto i nije ljepljivo.

Palačinke od sira oblikujemo u obliku kotleta i uvaljamo u brašno. Pecite palačinke sa sirom u teflonskoj tavi, malo namašćenu biljnim uljem.

Cheesecakes mogu biti ukrašeni bobicama i voćem, na primjer, borovnicama, trešnjama, crnom i crvenom ribizlom, kriškama krušaka i jabukama.

U tijesto od dijabetičkih sirnika možete dodati kupus i drugo povrće dopušteno za upotrebu kod dijabetesa. Povrće se koristi pojedinačno i miješano.

  1. Naribajte povrće.
  2. U zagrijanu tavu sipati 2 kašike. l vode i tamo pošalju biljnu masu. Pirjajte 10-20 minuta dok ne omekša.
  3. Sjedinite zračnu koricu, jaje, par kašika zobenih kaša, prstohvat soli i pirjano povrće.
  4. Pomiješajte sastojke i oblikujte kačkavalj.
  5. Pecite u rerni 20-30 minuta na temperaturi 220 ° C.

Povrće „mesne okruglice“ preferiraju ljubitelji slane hrane. Prije posluživanja, skut možete namazati.

Pečene palačinke sa sirom

Ulijte kipuću vodu 1 kašika. l Hercules na pet minuta. Zatim procijedimo vodu. Ohladite vilicom 250 grama skučenog sira i kombinujte ga s jajetom, herculesom, 1/3 kašike žličice. sol, zaslađivač po ukusu. Hladite dok glatko.

Sirove "perilice" šalju na lim za pečenje. Vrh možete namazati biljnim uljem (bez fanatizma). Pecite 40 minuta na temperaturi 180-200 ° C.

Cheesecakes za par

Kombinujte 200 grama skute, jedno jaje, malo vanilije i cimeta. Dodajte zobeno ili heljdino brašno - 2-3 kašike. l Konzistencija treba da bude srednje gustine. Razvaljamo kuglice i šaljemo ih u posudu sa parom. Tajmer postavljamo na 20 minuta.

Pustite da se skuta malo ohladi i poslužite. U nedostatku dvostrukog kotla, koristite običan dodatak. Kuglice stavite u kantu i stavite na lonac kipuće vode. Kuvajte dok ne omekša.

Dijetalne skute palačinke bez brašna

Napravimo prozračan skuti: 400 grama proizvoda bez masti dva puta obrišemo kroz sito. Možete koristiti mikserom. Na vrh noža dodajte pileće jaje i vaniliju. Temeljno izmešajte dok ne postane glatko.

Oblikovat ćemo sirne pogače i uvaljane u brašno. Na lim za pečenje opremljen papirom za pečenje položite sirove "kotlete". Poluproizvode šaljemo u rernu prethodno zagrijanu na 180 ° C. Pecite 30 minuta.

Nakon obroka ne zaboravite da izmjerite nivo šećera!

Recepte za dijabetičke sirnike možete izmisliti samostalno. Uključite maštu. Glavna stvar je korištenje proizvoda s niskim glikemijskim indeksom. U jednom trenutku dopušteno je jesti dva ili tri skute. Dobar apetit!

Cheesecakes za dijabetičare: recept u pećnici

Sirni kolači za dijabetičare u pećnici mogu se pripremiti od skute ili nemasnog sira, mljevene zobene kaše, jaja. Ljekari preporučuju da ovo jelo pripremite za pacijente sa dijabetesom tipa 1 najviše dva puta tjedno za doručak.

Što vam je potrebno za test:

  • svježi sir - 400 g,
  • par jaja (ako su velika - jedna konzerva),
  • svježe bobice (ribizla, borovnice, maline, borovnice) - 100 g,
  • zobeno brašno - 200 g,
  • nezaslađeni jogurt - dvije do tri kašike,
  • fruktoza.

  1. Umutite dva jaja, pomiješajte sa zobenom kašom i sirom u posudi.
  2. Prema želji, zasladite se fruktozom ili drugim zaslađivačem, koje je za dijabetes odobrio vaš zdravstveni radnik.
  3. Izlijte tijesto za buduće sireve u kalupe, stavite na pleh za pečenje u rernu.
  4. Pecite oko 20 minuta na preporučenoj temperaturi od 180 ° C.

Posluživanje takvih cheesecakesa, kao na fotografiji ispod, dozvoljeno je kod dijabetesa s bobicama od žele, mousse. Da biste to učinili, svježe ili odmrznute bobice mleve se ili usitnjavaju mikserom, pomešanim sa nezaslađenim jogurtom.

Palačinke sa sirom iz rerne

Cheesecakes za dijabetičare: recept u sporom šporetu

Dijabetičari druge vrste mogu pripremiti ukusan i zdrav doručak u sporem štednjaku, nakon što su unaprijed pripremili proizvode. Kuhati syrnike za dijabetes u čudesnom uređaju lako je ako ponovite, korak po korak, sve korake postupka.

Što vam je potrebno za test:

  • skuti sir bez masnoće - 300 g,
  • sitno mlevena zobena kaša - dve kašike,
  • jaje je jedno
  • voda za izlijevanje suhe zobene kaše.

  1. Pahuljice prelijte vodom, ostavite nekoliko sati da se nabubre, postanu mekane. Možete uzeti žitarice sa dijabetesom, ali tada je bolje uveče je napuniti vodom.
  2. Ocijedite, pomiješajte sa sirom i tučenim sirovim jajetom. Dopušteno je kod dijabetesa da uzimaju dva proteina umesto jednog celog jajeta, pa će jelo biti dijetalnije.
  3. Pokrijte plastičnu mrežu rešetke za kuhanje pergamentom.
  4. Formirajte male kuglice skute, rasporedite po rešetki.
  5. Kuhajte palačinke sa sirom u režimu „parenja“ pola sata. U tu svrhu možete koristiti dvostruki kotao.

U napomenu. Ako u recept dodate prstohvat soli, nekoliko šaka nasjeckanog svježeg povrća ili kuhanih gljiva, dobit ćete prigodno glavno jelo skute za večeru, korisno i kod dijabetesa.

Skuvane sirare u šporet

Palačinke od sira: recept za dijabetičare u tavi

Liječnici preporučuju pripremu dijabetičnih ovsenih kaša od sira u tavi sa specijalnim premazom bez dodavanja biljnog ili maslinovog ulja, pod uskim poklopcem. Možete ih poslužiti kod dijabetesa I i II tipa s borovnicama, malinama, ribizlom, kašikom svježeg meda.

Što vam je potrebno za test:

  • skuti sir bez masnoće - 200 g,
  • jaje - jedno (ili dva proteina),
  • male zobene pahuljice - 3-4 kašike,
  • soli
  • cimet.

  1. Pomiješajte sastojke u posudi, uzimajući sol i cimet po ukusu. Cimet u prahu za dijabetes je dozvoljen, ne šteti pacijentima.
  2. Ostavite nekoliko sati da proključu pahuljice.
  3. Pržite sirare sa obe strane u suvoj, zagrejanoj tavi.

Cheesecakes iz tave

Niži videozapis pokazuje kako brzo kuhati sirove kolače od dijabetesa u tavi ako kod kuće nema pećnicu ili multikućar, a dijagnosticira se dijabetes tipa 1 ili 2.

Kuhanje skute sa dijabetesom u mikrovalnoj

Jednostavan recept pomoći će vam da ukradete korisne syrnike za dijabetes, čak i u kuhinjskim aparatima poput mikrovalne. Potrebno je samo pripremiti stakleni spremnik s vodom i plastični dodatak za glavu s mrežastim dnom.

Što vam je potrebno za test:

  • skuti sir sa udjelom masti 5% - 200 g,
  • jedno pileće jaje
  • cimet u prahu - prstohvat,
  • 3 ili 4 kašike heljdinog ili zobenih brašna.

  1. U posudi pomiješajte sastojke, dodajte zamjenski šećer dopušten za dijabetes.
  2. Rukama od mase pirea oblikujte male palačinke od sira i rasporedite po dnu dodataka za kolač. Masu možete sipati u silikonske kalupe za muffine.
  3. Na posudu s toplom vodom stavite kalup ili fil od punila, uključite maksimalnu snagu mikrovalne.
  4. Pirjajte dok ne omekša, 15 do 20 minuta. Dobićete uredne cheesecake bez kore, kao na fotografiji ispod. Uz dijabetes, možete ih koristiti 1-2 puta tjedno bez straha od povećanja šećera u krvi.

Dijabetički sir

Dijetalni sirnici imaju glikemijski indeks u rasponu od 30 do 35. Ne uzrokuju porast šećera u krvi uz umjerenu konzumaciju tijekom doručka ili rane večere. Ribiz, borovnica, trešnja, jagoda, kruška ili jabuka bez dodatka granuliranog šećera pomažu poboljšanju ukusa slane hrane sa dijabetesom.

Zovem se Andrey, dijabetičar sam više od 35 godina. Hvala što ste posetili moju stranicu. Diabei o pomoći ljudima koji imaju dijabetes.

Pišem članke o različitim bolestima i osobno savjetujem ljude u Moskvi kojima je potrebna pomoć, jer kroz decenije svog života vidio sam mnogo stvari iz ličnog iskustva, probao mnogo sredstava i lijekova. U ovoj godini, 2019. tehnologija se jako razvija, ljudi ne znaju za mnoge stvari koje su u ovom trenutku izmišljene za lagodan život dijabetičarima, pa sam pronašao svoj cilj i pomoći ljudima koji boluju od dijabetesa, što više, lakše i sretnije.

U tavi

Prilikom kuhanja sira u tavi koristite rešetku ili pergament papir. Formirajte čvrste kuglice koje se ne šire. Pržite ih dok zlatno smeđa boja nije kontraindicirana.

  • sir, 400 g,
  • jaje, 1 kom.,
  • zobeno brašno, 300-350 g,
  • zaslađivač, 1 kašika

Sve sastojke pomiješajte zajedno, dobro promiješajte da ne ostanu grudice. Formirajte tvrde kuglice, uvaljajte ih u brašno. Stavite proizvod na pergamentni papir i pržite ga s obje strane.

U laganoj šporet

U sporem štednjaku postoji mogućnost pare. Ovo je najbolji način kuhanja s metaboličkim poremećajima, dijabetesom. Dakle, osoba može održavati dijetu.

  • nemasni sir, 350g,
  • zobene kaše, 3 kašike,
  • jaje, 1 kom.,
  • zaslađivač, 1 kašika

Zobene pahuljice razbiti mikserom do brašna. Dodajte posni sir. Promiješajte ili tucite tako da ne ostanu male grudice. Dodajte jaje, izmešajte. Ako dobijete tvrde sireve, oni se odmah mogu staviti na platno za dvostruki kotao. Ako mogu propasti kroz rupu, koristite pergament papir. Složite palačinke sa sirom, odaberite način parenja. Kuvajte 30 minuta.

U mikrotalasnoj

Ako nema multikokera, možete koristiti mikrovalnu. Princip djelovanja će biti isti, proizvod će se paro.

  • nemasni sir, 300 g,
  • jaje, 1 kom.,
  • jabuka, 1 kom
  • zobene kaše, 2 kašike,
  • jogurt bez masnoće, 2 kašike žlice,
  • zaslađivač, 1 kašika

Jabuke narežite na sitno ili sitno nasjeckajte nožem. U zasebnoj posudi pomiješajte sir, jaje, brašno, dodajte zaslađivač. Dobivenu masu promiješajte jabukama. Testo izlijte u lim za muffine.

U mikrotalasnoj pećnici napravite strukturu iz spremnika u koji je dodata mala količina tečnosti. Povrh toga stavite rešetku ili fil za dodatak. Na njega stavite kalupe s tijestom. Uključite mikrovalnu, kuhajte 25 minuta. Čajkovima se može dodati mala količina jogurta s malo masnoće.

Kontraindikacije

Kao i bilo koji drugi proizvod, cheesecake ima kontraindikacije. Zbog toga je važno da se pre upotrebe konsultujete sa svojim lekarom kako biste izbegli komplikacije:

  • Netolerancija na mliječne proizvode što povećava rizik od celijakije. Ovo je bolest kod koje je poremećen proces probave, stvaranje izmeta.
  • Alergijske reakcije kod jedenja jaja, mliječnih proizvoda. Ako se pojave iritacija, svrbež, peckanje, crvenilo kože ili sluznice, prestaje upotreba proizvoda.
  • Dispeptički poremećaji. Oni uključuju mučninu, povraćanje, promjenu prirode stolice (zatvor ili proljev).

Cheesecakes - proizvod koji će, ako se pravilno pripremi, moći koristiti dijabetičari. Sadrže mnogo korisnih tvari, minerala koji su korisni za koštano i zubno tkivo.

Važno je da tokom pripreme jela poštujete uputstva lekara, pridržavate se glikemijskog indeksa. Ako dijabetičar nakon konzumacije syrniki ima loše stanje, treba odmah izmjeriti šećer u krvi. Ako je pokazatelj prekoračen, uzmite lijek, obratite se ljekaru.

Pogledajte video: How to make kompot - Slav recipe with Boris (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar