Ljekovita svojstva manšete, klinička efikasnost u bolesnika sa teškim dijabetesom, način upotrebe, kontraindikacije

U alternativnoj medicini široko se koristi travnata manšica protiv dijabetesa. Elementi koji čine biljku su u stanju da stimulišu gušteraču, smanjujući nivo glukoze u krvi. Osim toga, manšica ima regenerativni i ljekoviti učinak, jača zidove krvnih žila, uklanja toksine iz tijela i sprečava razvoj ćelija raka. Međutim, kada koristite biljku, potrebno je konzultirati se s liječnikom, jer manšet ima kontraindikacije.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Sastav i ljekovita svojstva

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Prikupljanje i skladištenje

Postoji oko 40 vrsta ove biljke, ali za medicinske se potrebe koristi obična manžeta. Ovo je mala biljka s velikim zaobljenim listovima koja podsjećaju na stare čipkaste manžete. Za pripremu dekocija i infuzija koriste se lišće koje je pažljivo odrezano u korijenu. Listove je potrebno sakupljati nakon isparavanja noćne vlage iz njih od početka ljeta do septembra. Listovi se stavljaju na novine ili čiste krpe na dobro prozračenom mjestu, ali ne na direktnom suncu. Ili se stavljaju u kuhinjsku pećnicu i suše na temperaturi koja ne prelazi 60 stepeni. Dobivene sirovine čuvajte u staklenoj posudi ili papirnoj kesi. Datum isteka suhe manšete je 1 godina. Nakon isteka roka trajanja, listovi su vrlo gorki. Sakupljena i kuhana po pravilima, biljka ima pomalo gorak okus.

Kontraindikacije

Maska ne sadrži toksine, stoga se lako podnosi kod dijabetesa. Međutim, alergijske reakcije mogu se pojaviti s individualnom netolerancijom na komponente. Zbog toga je prije upotrebe neophodna konzultacija liječnika. Takođe, ne zloupotrebljavajte lijekove (manžetna) s lisicom za ljude koji pate od bolesti mokraćnog sistema. Biljka ima diuretičko svojstvo, a to dodatno opterećuje bubrege. Kontraindikacije su za one dijabetičare koji imaju visoku koagulabilnost krvi. Uz predoziranje decokcija i infuzija iz lisnice mogu se primjetiti crevni poremećaji.

Sastav i opis

Glavni aktivni sastojci:

  • Ellagitannini (6-8%), uključujući agrimoninin, levigatin F i pedanculagine,
  • Flavonoidi (kvercetin glukuronid).

Manšeta dobro cvjeta na otvorenom suncu. Tlo treba biti bogato humusom i dovoljno vlažno, pH bi trebao biti neutralan (pH = 7).

Manžetu je prvi opisao švedski prirodoslovac Karl von Linne. Cijelu knjigu posvetio je biljci 1753. godine. Međutim, zapisi o biljci bili su uobičajeni već u 15. i 16. stoljeću. Tako je Gabriel Life Stone napomenuo da lisice sadrže tvari koje blistaju u mraku. Stoga možemo opravdano pretpostaviti da je biljka igrala medicinsku ulogu u Europi još od ranog srednjeg vijeka.

Zanimljivo! Pre više vekova grčki lekari, poput Dioskorida, otkrili su lekovita svojstva biljke. Uz to, ženski dijelovi biljke već su dugo jedna od takozvanih čarobnih biljaka koja se koristila za ličnu zaštitu od bolesti, demona ili zaštitu trudnica. Trenutno se biljka retko koristi.

Kakva je korist od manžeta kod dijabetesa?

Kopriva pripada porodici Pink i višegodišnja je biljka sa puzavim korijenom. Biljka se nalazi u Evropi, Sjevernoj Americi i Aziji. A. alpina se takođe nalazi u srednjoj, zapadnoj i severnoj Evropi. Kao ljekovita biljka najčešće se koristi uobičajeni A. Vulgaris. Biljka se uvozi iz istočne Evrope.

Manšeta se nekada koristila u alhemiji (odatle i latinski naziv: Alchemilla). Biljka proizvodi male kapljice vode noću, što je ranije pripisano mitskim efektima. Također se vjerovalo da kapi mogu vratiti starije žene u djevičanstvo.

Manžetna je popularni ženski lijek koji se tradicionalno koristi kod ginekoloških poremećaja - menstrualne boli, simptoma menopauze ili trbušnih poremećaja. Kašalj od trave kod dijabetesa ima malo učinka. Trava se koristi i za liječenje blažih proljevnih bolesti. Biljka ima zarastanje rana i hemostatski učinak.

Prema Komisiji E, upotreba manžeta ima smisla samo za blagu nespecifičnu dijareju. U narodnoj medicini biljka se koristi i za liječenje grlobolje, menstrualnih poremećaja i simptoma menopauze. Međutim, još uvijek nema dovoljno dokaza za to.

Kao i mnoge druge biljke iz porodice Pink, lisnica sadrži vrlo adstrigentne tvari i stoga je pogodna za liječenje blage dijareje i upale grla.

Menstrualna bol, simptomi menopauze i trbušni poremećaji glavne su indikacije za upotrebu bilja. U osnovi se alat koristi za otapanje bubrežnih kamenaca. Međutim, nedostaju naučni dokazi za ove indikacije.

Postoji jasna razlika između ženskih i muških biljaka. Ženke sadrže više hranjivih i ljekovitih tvari. Ženska biljka visoka 10 do 50 cm, listovi - uglavnom 7-, 9- ili 11-lobed, - dlakavi, mekani, elastični, cvjetovi prilično neprimetno zeleno-žuti. Period cvatnje je od maja do jula. Nalazi se u Europi, Sibiru, Sjevernoj Americi (zastupljeno), na gustim livadama i pašnjacima, planinskim livadama i uzgaja u vrtovima.

Ženka manžeta sadrži tanine (5-8% u sušenoj travi), flavonoide, gorku supstancu, karoten, tragove salicilne kiseline i fitosterole, esencijalna ulja i minerale. Dobio je pozitivnu ocjenu Komisije E o učincima dijarejskih bolesti.

Biljka ima adstrigentno, antibakterijsko, hemostatsko, antispazmodičko i angioprotektivno dejstvo kod dijabetesa tipa 2. Japanski istraživački tim pronašao je u ženskoj travi tanin, ellagitannin, tačnije agrimonin, za koji se takođe kaže da inhibira rast malignih ćelija i pospješuje oslobađanje interleukina I.

Utvrđeno je da flavonoidi imaju protuupalno djelovanje i štite vezivno tkivo od oštećenja. Manžetna sprječava peroksidaciju lipida, što smanjuje vjerojatnost ozbiljnih dijabetičkih komplikacija.

Način primjene

Osušena trava i njen ekstrakt dio su kombiniranih pripravaka, masti, dražeja, tableta, kapi, sredstvo za ispiranje usta.

  • Oralna primjena: kod proljeva, 5-10 g osušene trave dnevno u jednostrukim dozama od 2-4 g. Preporučuje se biljka napuniti 150 ml vruće vode u jednoj dozi i procijediti nakon 10 minuta. Ako nije drugačije navedeno, popijte do tri čaše čaja,
  • Spoljna upotreba: 8 čajnih kašika (oko 8 g osušenog pripravka) prelije se vrućom vodom. Tečnost se impregnira tkivom i nanosi na zahvaćeno područje tela.

Članci medicinskih stručnjaka

Za normalizaciju glukoze u krvi kod dijabetes melitusa preporučuje se lisnica od trave. Njegova su ljekovita svojstva objasnjena kemijskim sastavom:

  • Askorbinska kiselina - pomlađuje organizam, ima antioksidant i antikancerogeni efekat.
  • Razni elementi u tragovima - toniraju i imaju regenerativni učinak.
  • Tanini - imaju protivupalna svojstva, uklanjaju otrovne tvari iz tijela.
  • Masne kiseline.
  • Fitosteroli i steroidi - neutraliziraju loš kolesterol i uspostavljaju hormonsku pozadinu.

Pročitajte više o bilju koje se koristi za dijabetes tipa 1 i 2 u ovom članku.

U ljekovite svrhe mogu se koristiti svi dijelovi biljke, ali preferiraju se njeni listovi i cvjetovi. Upotreba dekocija i infuzija na bazi njih ima sljedeće učinke na tijelo:

  • Snižavanje lošeg holesterola u krvi.
  • Pročišćavanje krvi i limfe iz toksičnih supstanci.
  • Poboljšanje metaboličkih procesa u tijelu.
  • Prevencija bolesti kardiovaskularnog sistema.
  • Blagotvorno deluje na gušteraču.
  • Normalizacija glukoze u krvi.

Iz mahune se pripremaju dekocije, infuzije i ljekoviti čajevi. Biljni materijal možete prikupiti samostalno tijekom cvatnje, ili možete kupiti sušenu travu u ljekarni. Što se tiče kontraindikacija, manžetna je zabranjena upotreba u slučaju alergijskih reakcija na njegove aktivne komponente, u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi, kao i tijekom trudnoće.

Da bi biljni lijek bio što učinkovitiji, trebate se obratiti svom liječniku koji će dati savjet o načinu uporabe bilja i njegovom doziranju.

, , , , , ,

Pogledajte video: Манжетка Лечебные свойства (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar