Pomelo - korist ili šteta za pacijente sa dijabetesom?

Mnogo voća ima previše šećera, što znači da imaju visoki glikemijski indeks, što je opasno za dijabetes. Agitusi su druga stvar.

Ako je izbor pravi, konzumiranje agruma pružit će tijelu vitamine bogate mineralnim sastavom. Istovremeno, to neće utjecati na kalorijski sadržaj dnevnog jelovnika i neće stvoriti rizik za zdravlje.

Analiziraćemo danas da li je moguće jesti pomelo sa dijabetesom i koliko se dnevno konzumira hrana smatra se optimalnom.

Opis voća

Biljka je poznata azijskim zemljama i Evropi već vekovima. U SAD se uzgaja u malim količinama, ali u Kini, Indoneziji i Izraelu plantaže zauzimaju ogromne teritorije.

Pomor raste na istoimenom zimzelenom drvetu visokom do 15 m. Plod je najveći među agrumima. Spada na preduzeća trgovine umerenih veličina. Ali postoje sorte kod kojih masa jednog ploda dostiže 10 kg.

Pojava pomela je varljiva. Većinu volumena zauzima gusta mesnata korica. Jestiva porcija čini ne više od polovine zapremine. Slatko i kiselog ukusa stvara blagi okus gorčine. Ova karakteristika pomela i njezino dostojanstvo. Pikantno svojstvo koristi se za pripremu osvježenja, svježih, egzotičnih umaka.

Pomelo se široko koristi u nacionalnoj kuhinji Kine i Tajlanda.

Prednosti za tijelo

Kako pomelo pomaže kod dijabetesa tipa 2? Ako agrumi ne izazovu alergijske reakcije i probavni sustav ih normalno podnosi, tada, konzumiran u ograničenoj količini, neće uzrokovati probleme.

Suprotno tome, pomelo sa dijabetesom je korisno na nekoliko načina:

  1. Pomaže u ispravljanju viška kilograma (kalorijski sadržaj 100 g proizvoda - samo 35 kcal,
  2. Savršeno se zasiti dijetalnim vlaknima,
  3. Doprinosi razgradnji masti zahvaljujući enzimima koji su uključeni u sastav,
  4. Poboljšava sastav krvi,
  5. Stimulira mozak, sprječava razvoj moždanog udara,
  6. Jača zidove krvnih žila,
  7. Čisti creva od toksina i patogena,
  8. Pomaže u povećanju obrambenih sposobnosti tijela
  9. Pomaže normalizaciji hormonskog nivoa,
  10. Povećava količinu hemoglobina u krvi, sprečava razvoj anemije tj.
  11. Pomelo pomaže u "ispiranju" holesterolovih plakova iz žila, povećavajući lumen žila i osiguravajući normalnu cirkulaciju krvi.


Ako nikada niste koristili pomelo, onda je prije prvog sastanka bolje pitati savjet liječnika.

Kako birati i jesti voće

Ovisno o odabranoj sorti, kora zrelog pomela može biti svijetložuta, zelena i narandžasta. Da biste pameli s dijabetesom donijeli maksimalnu korist, prilikom kupovine treba obratiti pažnju na nekoliko bodova.

Koštica ploda treba biti elastična i ujednačena, ali ne previše tvrda. Nisu dopuštene udubljenja ili suve mrlje. Na rezu je kora gusta, bijela, suva. Sočna vlaknasta kaša ima ugodan, svojstven citrusnom aromu.

Ljepljiva površina ploda ukazuje na mogući tretman. Kupnja takvog voća ne vrijedi.

Okus zrelog pomela je svjež, sa jedva primjetnom gorčinom. Možete smanjiti gorčinu ako uklonite septum prije jela. Glikemijski indeks proizvoda je 30 jedinica. 150-200 g uzetih odjednom smatra se sigurnom za dijabetičare.

Iscijedite sok iz pomela, voće koristite kao dodatak povrćastoj salati, pripremite umake. Pomelo kod dijabetes melitusa bolje je jesti svježe, tako da tijelo prima vlakna, biljna vlakna i korisne elemente kojima je proizvod bogat.

Ukusna piletina i salata od pomela

Hranjiva je, ali ne i hranjiva. Pikantan okus može iznenaditi čak i goste za prazničnim stolom.

  • 1 pileći file,
  • 150 g pomela
  • Listna zelena salata
  • Nekoliko orašastih orašastih plodova
  • Malo naribanog sira
  • Kašika maslinovog ulja za punjenje.

Kuhani file stavite na vlakna. 100 g pomela za odvajanje od pregrada. Oba sastojka stavite na listove salate, pospite orasima i rendanim sirom. Iscijedite sok od 50 g agruma i pomiješajte sa maslinovim uljem, prelijte predjelo.

Koktel salata od škampi

Još jedna opcija za užinu koja kombinira blagodati za tijelo i odličan ukus.

  1. Pola metle
  2. 200 g oguljenih i kuhanih kozica,
  3. Pileći jaje protein (2 komada),
  4. 2 kašike krem ​​sira
  5. Kopar i sol.

Kuhane škampe pomiješajte s oguljenim i narežite na sitne komade pomela. Dodajte seckani protein. Pomiješajte sok od pomela sa krem ​​sirom i koristite za preljev.

Poslužite koktel u porcijskim čašama. Ukrasite koprom.

Pogledajte video: NASH 2015 DVD BOX SET Carp Fishing + Subtitles Complete Movie in 1080P (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar