Što pokazuje ultrazvuk gušterače

Gušterača se nalazi iza tankog crijeva i poprečnog debelog crijeva, ispod i iza želuca, što ga čini najmanje dostupnim za palpaciju od strane liječnika. Možete ga palpirati ili drugim riječima osjetiti ga samo kad se s njim dogodi patološki proces, koji se povećava ili mijenja strukturu. Ovo je stanje uvijek praćeno živopisnom kliničkom slikom i kvalificirani liječnik će odmah moći shvatiti u čemu je problem i koji organ treba pregledati.

Stoga je ultrazvuk ili ultrazvuk najsigurnija i bezbolna dijagnostička metoda koja pomoću zvučnih talasa stvara slike unutrašnjih dijelova tijela, posebno gušterače. Ultrazvučno snimanje, koje se naziva i ultrazvučno skeniranje ili sonografija, uključuje upotrebu male sonde (pretvarača) i ultrazvučnog gela, koju liječnik postavlja direktno na kožu određenog organa ili sistema tokom samog pregleda. Visokofrekventni zvučni talasi se iz sonde prenose u tijelo. Pretvarač prikuplja zvukove koji se vraćaju, a računar zatim koristi te zvučne valove za stvaranje slike. Ultrazvučni pregledi ne koriste ionizirajuće zračenje (kao što se koristi u rendgenskim zracima), pa stoga nema izlaganja zračenju pacijenta. Budući da se ultrazvučne slike snimaju u stvarnom vremenu, mogu prikazati strukturu i ujedno zabilježiti kretanje unutarnjih organa, kao i krv koja teče kroz krvne žile.

Ova studija je neinvazivna pouzdana medicinska metoda dijagnosticiranja gušterače, koja vizualizira organ u različitim projekcijama, procjenjuje stanje i strukturu za vrijeme bilo kojih pokreta, iu bilo kojem trenutku. Pomaže i terapeutima, hirurzima, onkolozima, pedijatrima, gastroenterolozima i mnogim drugim doktorima na vrijeme u dijagnosticiranju i liječenju patoloških procesa gušterače.

Klinički znakovi i simptomi, poput boli, gubitka težine, žutosti kože, proliva, naduvenosti ili dijabetes melitusa, mogu zahtijevati posebnu pažnju gušterače. Bol je obično u epigastričnoj ili lijevoj strani trbušne regije, koja može povraćati. Gubitak kilograma, žutica i dijabetes mogu predstavljati zloćudni proces u gušterači. Ultrazvuk može pomoći u prepoznavanju solidnih tumora (duktalni adenokarcinom i neuroendokrini tumori) i cističnih (seroznih i mucinantnih novotvorina, čvrstih pseudopapilarnih) tumora. Znakovi insuficijencije gušterače, kao što su proliv ili nadimanje, mogu dovesti do sumnje na hronični pankreatitis, posebno kod alkoholizma ili žučne bolesti. Nagli izgled karakterističnog bola u mezogastriku, koji se vraća u leđa, najčešće ukazuje na akutni pankreatitis. Ultrazvučni pregled ima posebno korisnu ulogu u dijagnostici akutne bolesti, u promatranju hroničnog pankreatitisa ili za nadgledanju stanja gušterače tokom liječenja.

Anatomija gušterače

Normalno, gušterača kod odrasle osobe teži oko osamdeset grama, ima normalnu dužinu od četrnaest do osamnaest centimetara, širinu od oko tri do devet i debljinu od oko dva do tri centimetra.

Gušterača se nalazi u retroperitonealnom prostoru, u epigastričnoj regiji, na nivou prvog i drugog lumbalnog kralješka, i ima duguljasti oblik, približno smješten poprečno do srednje linije. Pomoću različitih patologija utvrđenih ultrazvukom može imati prstenasti oblik, spiralu, podjelu, dodatni oblik ili udvostručiti zasebne dijelove.

Glavni dijelovi gušterače su glava, tijelo u sredini i rep, u krajnjem lijevom kutu. Najduži dio gušterače nalazi se lijevo od srednje linije, a rep u blizini slezene mišića obično je malo iznad glave. Prilično složen oblik gušterače i njegova blizina obližnjih struktura mogu otežati prepoznavanje, ali iskusni liječnici s ultrazvukom mogu koristiti okolne strukture da odrede neke granice gušterače. Na primjer, glava i tijelo gušterače nalaze se ispod jetre, ispred inferiorne vene i aorte, obično smještene iza distalnog dijela želuca. U krajnjem lijevom uglu je rep gušterače smješten ispod slezene i, prema tome, iznad lijevog bubrega.

Gušterača izgleda kao mali lobuli koji proizvode enzime za probavu, a otočići gušterače koji luče važan hormon, inzulin, u krvotok. Upravo on omogućava energiji da prodre u svaku ćeliju ljudskog tijela i aktivno je uključen u metabolizam ugljikohidrata. Digestivni enzimi ili pankreasni sok sudjeluju u procesu probave i izlučuju se u dvanaesnik.

Indikacije za ultrazvuk

Ultrazvučni pregled gušterače obično je uključen u sveobuhvatno istraživanje svih organa trbušne šupljine. Uostalom, usko je vezan za funkcije drugih unutrašnjih organa, uglavnom sa jetrom. Indikacija za ispitivanje je svako patološko stanje probavnog sistema. Mnoge bolesti se mogu javiti s latentnim ili potpuno izbrisanim kliničkim znacima. Zbog toga je jednom godišnje potrebno provesti ultrazvučni pregled trbušne šupljine, radi ranog otkrivanja mnogih bolesti.

Najčešća stanja u kojima se preporučuje ultrazvučni pregled:

  • s produljenom ili periodičnom boli, nelagode u gornjem dijelu trbuha ili u lijevom hipohondriju,
  • napetost prednjeg trbušnog zida ili lokalni bol u epigastričnoj regiji, što je otkriveno palpacijom,
  • učestalo nadimanje (nadutost), mučnina i povraćanje, koji ne daju olakšanja,
  • proliv (poremećaji stolice), zatvor, otkrivanje neispečenih porcija hrane u izmetu,
  • dugotrajno prisutnost subfebrilne temperature,
  • kada pacijent primijeti žutost kože i sluzokože, odstupanja laboratorijskih parametara od norme,
  • s naglim porastom ljudskog šećera u krvi i nerazumnim padom tjelesne težine,
  • nakon rendgenskih snimaka trbušnih organa i otkrivanja promjena veličine, oblika, strukture, izobličenja konture, otkrivanja pneumatoze gušterače,
  • s sumnjom na cistu, tumor, hematom, kamenje, apsces u žlijezdi.

Takođe, ultrazvučno skeniranje se vrši kod sindroma žutice, duodenitisa, raka, žučnih kamenaca. Obavezne ozljede trbuha i izborne operacije su naznačene.

Priprema studije

Ultrazvuk gušterače može se obavljati i rutinski i u hitnim slučajevima u akutnim stanjima. Prilikom obavljanja planirane vježbe potrebno je poštivati ​​neka pravila i pripremiti se za ovaj postupak. Uostalom, najproblematičnije kod ultrazvuka je prisustvo zraka u susjednim šupljim organima. On će moći uplitati detaljnu studiju, iskriviti vizualizaciju i podvrgnuti je pacijentu pogrešnoj dijagnozi. Ljekari preporučuju dijagnozu gušterače, najbolje ujutro. Doista, u ovoj polovini dana, poštujući sva pravila i preporuke, možete dobiti najtačnije rezultate.

Pri planiranju dijagnoze morate tri dana prije postupka slijediti štedljivu dijetu. Preporučljivo je isključiti hranu koja uzrokuje fermentaciju i nadimanje u crijevima, a ne jesti hranu bogatu vlaknima i integralno mlijeko. Dan prije ispitivanja, preporučuje se uzimanje laksativa za čišćenje želuca i creva. U roku od dvanaest sati prije planiranog ultrazvučnog pregleda potrebno je suzdržati se od konzumiranja hrane i vode, isključiti upotrebu droga i pušenje je zabranjeno. Ne možete piti gazirana pića, jer oni uzrokuju prekomjerno stvaranje gasova. To može posebno utjecati na rezultate i pokvariti vizualizaciju ultrazvuka.

Uz hitne indikacije za ultrazvuk gušterače, pacijentu nisu potrebne pripreme. Ali to može smanjiti sadržaj informacija za oko 40 posto.

Tehnika ultrazvuka gušterače

Sonografija pankreasa potpuno je bezbolan i vrlo informativan, pristupačan postupak za većinu pacijenata. Pored toga, treba vam vrlo malo vremena - desetak minuta. Potrebno je osloboditi područje trbuha od odjeće, upravo će na taj prostor liječnik primijeniti poseban gel nazvan media gel. A onda će obaviti pregled ultrazvučnim senzorom. Pacijent bi trebao mirno ležati, prvo na leđima, a kasnije, uz dozvolu liječnika, okrenuti se na desnoj i lijevoj strani kako bi pregledao gušteraču sa svih strana. Liječnik na ultrazvuku pregleda žlijezdu dok maksimalno zadržava dah na udisaju i uz mirno disanje pacijenta. Također bi trebao dešifrirati rezultate dijagnoze i pacijentu dati potpuni zaključak i slike gušterače na rukama.

Tijekom ovog postupka proučava se položaj gušterače u odnosu na žile i kičmeni stub, struktura pankreasnih kanala i same žlijezde, oblik i veličina.

Liječnik će odmah moći vidjeti je li žlijezda zbijena ili natečena, ima li kalcifikacija, je li upalni proces u toku ili ne, postoje li patološke formacije, ciste i pseudocista.

Ako je upalni proces već prisutan već duže vrijeme, tada gušterača može značajno smanjiti veličinu, ožiljak može narasti, masne naslage se mogu povećati, kapsula unutarnjeg organa postaje gušća, a ehogenost žlijezde se povećava.

Zdrava gušterača

Tijekom ultrazvučnog pregleda liječnik će obično vidjeti „kobasicu“, pankreas u obliku slova S, imat će jasne i ujednačene rubove, imati homogenu, sitnozrnatu ili grubozrnatu strukturu, krvožilni uzorak, središnji kanal žlijezde ili takozvani Wirsung kanal neće se povećavati (normalno - 1,5-2,5 mm). Izgleda poput tanke hipoehoične cijevi i može se smanjiti u promjeru u repu, te postati veći u području glave žlijezde.

Veličina našeg tijela varira ovisno o dobi i tjelesnoj težini pacijenata, s različitim količinama masti. Što je osoba starija, to je manja žlezda i ehogeniji će biti tokom skeniranja. Provedeno je istraživanje u kojem je 50% ljudi imalo ehogenost gušterače, a kod djece je, naprotiv, smanjena. Pokazatelj zdrave gušterače je njegova homogena struktura.

U odrasle osobe njegova veličina glave žlijezde može biti od 18 do 30 milimetara, tijela od 10 do 22 milimetra, a repa od 20 do 30 milimetara. U djece će sve ovisiti o visini, težini i starosti djeteta: tijelo je od 7 do 14 mm, glava žlijezde od 12 do 21 mm, a rep od 11 do 25 mm.

Sa pankreatitisom

Pankreatitis je upala pankreasa i može se lako otkriti ultrazvučnim skeniranjem. Napokon, akutni početak ove bolesti uvelike utječe na strukturu, veličinu, strukturu tkiva žlijezde. Bolest se odvija u nekoliko stadija i svaki stadij će naravno imati svoje karakteristike.

Pankreatitis je totalni, žarišni, segmentni tip. Možete ih razlikovati jedni od drugih po definiciji ehogenosti organa. Promjena ehogenosti može biti kako u cijeloj žlijezdi, tako i samo u njenom specifičnom dijelu.

U početku će se gušterača aktivno povećavati u veličini, konture će se iskriviti, a središnji kanal će se proširiti. Kako se žlijezda povećava, doći će do kompresije velikih žila i doći će do poremećaja prehrane susjednih organa, s porastom ehogenosti u njima. Povećat će se i jetra i žučni mjehur.

U već posljednjim fazama ove ozbiljne bolesti iskusni liječnik moći će razmotriti kada će nekrotični stadij napredovati, tkiva organa će se razgraditi, može doći do pseudociste ili žarišta s apscesima u trbušnom zidu.

Sa benignim i malignim tumorima

Postoji mnogo vrsta benignih novotvorina. To su insulilomi, gastrinomi, koji se razvijaju iz ćelija endokrinog sistema. Lipomi i fibromi koji se razvijaju iz vezivnog tkiva. Takođe mogu biti tumori mješovitog tipa, poput neurofibroma, hemangioma, neurinoma, adenoma i drugih.

Vrlo je teško sumnjati u njih ultrazvukom. Njihova karakteristična svojstva su strukturne promene i proširenje žlezde.

Nenormalna neoplazma ima oblik hipoehoične vaskularizirane okrugle ili ovalne formacije s eho-heterogenom strukturom. Rak se najčešće lokalizira u repu žlijezde, najteže mjesto za dijagnozu. Kada je pogođena glava, glavni klinički znak kod pacijenta bit će žutost kože i sluznica. Nastaje zbog mehaničke opstrukcije slobodnog izlučivanja žuči u dvanaestopalačno crijevo.

Može se zaključiti da je ultrasonografija vjerovatno najčešće korištena medicinska studija. U stvari, njegova neinvazivnost, dobra tolerancija, široka distribucija i precizni klinički rezultati učinili su je poželjnom tehnikom snimanja kod pacijenata s različitim kliničkim manifestacijama.

Indikacije za ultrazvuk

Gušterača se nalazi na lijevoj strani trbušne šupljine. U kontaktu je s jetrom, želucem i slezinom. Samo ne provodi ultrazvuk, samo liječnik daje upute za ovu dijagnozu. Postoji nekoliko glavnih indikacija za ultrazvuk:

  1. Ako je osobi dijagnosticiran samo dijabetes.
  2. S produljenim bolnim senzacijama koje su se pojavile u lijevom hipohondrijumu odozdo.
  3. Ako se povremeno javljaju mučnina i povraćanje.
  4. U slučaju da pacijent ima patologiju položaja drugih organa, na primjer jetre, želuca, žučnog mjehura.
  5. Nakon snažnih udaraca u trbuh.
  6. Uz nagli gubitak kilograma.
  7. Ako pacijent doživi bol tijekom palpacije gušterače.
  8. Ljekar može predložiti prisutnost hematoma, apscesa, tumora.

Još uvijek ima dosta indikacija za upućivanje pacijenta na pregled.

Ne odbijajte to, jer je riječ o potpuno bezbolnoj i vrlo informativnoj metodi.

Veličine ispitivanog organa

O tome koje se veličine gušterače smatraju normom, možemo razgovarati samo ako razumijemo da se sastoji od tri dijela (glave, tijela, repa) i jednog kanala. Veličine žlezde:

  1. Duljina cijelog organa je 140-230 mm.
  2. Veličina glave je 25–33 mm.
  3. Dužina karoserije 10-18 mm.
  4. Veličina repa je 20-30 mm.
  5. Prečnik Wirsung-ovog kanala je 1,5–2 mm.

Zapamtite da je norma gušterače ultrazvukom kod nekih ljudi možda malo više, dok kod drugih malo manje.

Dakle, mala odstupanja pokazatelja u jednom ili drugom smjeru ne pokazuju nikakvu bolest.

Priprema i provođenje studije

O svim nijansama pripreme za studiju reći će lekar koji je prisustvovao. Ali mora se poštovati nekoliko pravila:

  • Prvo, oko tri dana prije ispitivanja morate početi pridržavati određene prehrane koja isključuje mahunarke, kruh i peciva, peciva, punomasno mlijeko, odnosno one proizvode koji doprinose stvaranju plinova u crijevima. Pored toga, zabranjeni su alkohol, gazirana pića i kafa.
  • Drugo, imajte na umu da se ultrazvučni pregled obavlja na prazan stomak, stoga morate večerati 12 sati prije odlaska u kliniku. Ne prejedajte, večera treba biti lagana, ali srdačna.
  • Treće, 2 sata prije ispitivanja, ni u kojem slučaju ne smijete piti, pušiti ili žvakati. To je zbog nakupljanja zraka u stomaku, što može utjecati na rezultat.

Nakon pripreme, pacijenta se šalje na ultrazvučni pregled. U kancelariji oslobađa stomak od odjeće i naslanja leđa na kauč.

Doktor vozi mjesto pregleda specijalnim senzorom i bilježi rezultate. Liječnik može tražiti od pacijenta da promijeni položaj, odnosno da leži na desnoj ili lijevoj strani ili diše dublje, puneći stomak zrakom.

Ultrazvučni dijagnostički aparat djeluje na takav način da snima valove refleksne od organa. To ovisi o gustini organa i njihovih područja. Dakle, što je veća gustoća, tamnije će biti područje prikazano na zaslonu uređaja.

Doktor skreće pažnju na sljedeće pokazatelje:

  1. Oblik organa. Normalno je da je svi u obliku slova S.
  2. Konture i struktura organa. Konture su uvijek jasne. Ako su mutne i zamagljene, onda to ukazuje na upalu u pankreasu - pankreatitis. A struktura organa je uvijek homogena, sitnozrnata, možete primijetiti male pojedinačne inkluzije.
  3. Veličina gušterače. Normalno da su ultrazvukom isti za muškarce i žene.
  4. Kako se žlijezda nalazi u trbušnoj šupljini, postoje li promjene u odnosu na susjedne organe.
  5. Postoje li promjene u samom hardveru.

Uz pomoć studije, liječnik identificira i stečene bolesti i urođene anomalije. A budući da se uz pomoć ultrazvuka patologija otkriva na samom početku razvoja, to može spasiti pacijenta od mogućih komplikacija u budućnosti.

Konačna dijagnoza

Nakon ultrazvučnog pregleda ljekar usmjerava na isporuku testova. Tek nakon proučavanja svih rezultata pregleda pacijenta, lekar dijagnosticira određenu bolest i počinje je lečiti. Ni na koji način ne pokušavajte sami postaviti dijagnozuNakon čitanja rezultata ultrazvuka, to može učiniti ispravno samo iskusan stručnjak.

Ali možete uvelike pridonijeti oporavku ako strogo slijedite preporuke liječnika i pridržavate se ustaljene prehrane.

Vrlo malo ljudi razmišlja o tome kako održati gušteraču zdravom, kako je zaštititi od upale i štetnih faktora. To je zapravo prilično jednostavno. Morate se pridržavati umjerenosti kad jedete prženu, masnu i slatku hranu. Ne prejedajte i ne pijte alkohol. Preporučljivo je odustati od nikotina i baviti se sportom. Osim toga, kod kuće i na poslu, potrebno je smanjiti faktore stresa i ojačati imunitet.

Samo slijedeći ove preporuke sačuvat ćete zdravlje ne samo gušterače, već i cijelog tijela.

Glavne indikacije za ultrazvuk gušterače

Gušterača je organ povezan s probavnim sistemom. Ova najveća žlijezda ima dvije važne funkcije: luči sok gušterače s probavnim enzimima, plus stvara hormone koji reguliraju metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina.

Ultrazvuk gušterače

Postoji nekoliko faktora zbog kojih morate bez problema da podnesete ultrazvuk gušterače:

  • Bol : produljena ili periodična bol u epigastričnoj regiji (područje iznad pupka) ili lijevom hipohondriju, bolna bol u pojasu, bol tokom palpacije epigastrične regije.
  • Gastrointestinalni poremećaji : mučnina, povraćanje povezano sa gladovanjem ili jedenjem, proliv nepoznatog porijekla (porijeklo), zatvor, labava stolica, pojačani volumen trbuha, nadutost.
  • Spoljne manifestacije : žuta boja kože i sluznica, bezuspješno naglo mršavljenje.
  • Pogoršanje dobrobiti : visoka tjelesna temperatura (raste tokom pogoršanja) bez prehlade i očitih zaraznih bolesti.
  • Promjene u analizama, dijagnostičkim pokazateljima : povišena razina šećera ili dijagnosticirana dijabetes melitus, abdominalna ultrazvučna deformacija stražnje stijenke želuca, izobličenje njegovih kontura ili dvanaesnika, povećanje gušterače, tekućina u trbušnoj šupljini.
  • Procijenjene dijagnoze : sumnja na benignu ili malignu neoplazmu, komplikacije akutnog pankreatitisa (nekroza, hematomi, apscesi i dr.).
  • Obavezna provjera : prije i nakon operacije, trauma trbušne šupljine, pankreatitis (akutni i hronični), oštećenje bubrega i žučnog mjehura (to su ovisni organi).

Koje patologije otkriva ultrazvuk

Pomoću ovog postupka možete procijeniti promjenu veličine i kontura organa, stanja kanala, kao i dijagnosticirati niz opasnih patologija:

  • akutni, hronični pankreatitis,
  • urođene malformacije gušterače,
  • ciste, zloćudne (karcinom) i benigne novotvorine,
  • razne upale, apsces (gnojna upala),
  • dijabetes melitus, promjene tkiva uzrokovane šećernom bolešću, lipomatoza pankreasa.

Kako se pripremiti za ultrazvuk gušterače

U hitnom slučaju Ultrazvuk gušterače sprovedeno bez prethodne pripreme. Unatoč mogućim iskrivljenim rezultatima, iskusni će specijalist moći identificirati patologiju za koju je potrebna hitna medicinska pomoć.

Za bolju dijagnozu, davanje preciznih rezultata istraživanja, priprema je neophodna. Potrebno je započeti pripremne mjere 2 dana prije postupka:

  • sledeći laganu prehranu bez proteina,
  • nemojte jesti 10-12 sati (uoči jutarnjeg postupka, dovoljna je lagana večera)
  • isključivanje proizvoda koji izazivaju stvaranje plina (kvas i mliječni proizvodi, svježe povrće, voće, pasulj, gazirana pića, itd.),
  • prestanak pušenja, alkohola, upotrebe žvakaće gume,
  • pauza u uzimanju lijekova i bilja (izuzetak - obavezna terapija za kronične bolesti: dijabetes, hipertenzija itd.),
  • na dan, pacijenti skloni nadimanju, uzimaju adsorbense (espumisan, aktivni ugalj, itd.),
  • uoči postupka očistite crijeva (ako je potrebno, koristite laksativ ili klistir).

Nepoštivanje pravila pripreme smanjuje korisnost ultrazvuka za gotovo 70%. Ispitivanje kontrastnim sredstvom i endoskopske manipulacije izvedene uoči ultrazvuka gušterače takođe će doprineti iskrivljavanju rezultata.

Klasičan pregled pankreasa

Postupak provođenja ultrazvuka gušterače obično prolazi kroz trbušni zid pomoću posebnog vanjskog senzora. Pacijent leži u odjeći (bez cipela) na kauču s leđima, izlaže trbuh. Liječnik primjenjuje hipoalergenski gel za ultrazvuk, pružajući maksimalan kontakt s uređajem, a zatim, polako pomičući senzor iz središnjeg dijela trbuha u lijevi hipohondrij, pregleda gušteraču. Za vrijeme snimanja pacijent treba duboko udahnuti. Lekar će vam ponuditi da zadržite dah (naduvajte stomak) kako bi se creva kretala, a ništa ne sprečava pregled gušterače.

Kako bi razjasnio sumnjive rezultate, liječnik može tražiti od pacijenta da promijeni položaj tijela (leže na boku ili na stomaku, ustane) i obavi drugi pregled. Moguće je dobiti pogrešne rezultate zbog nakupljanja gasova u crijevima. Da bi se otklonio ovaj problem, pacijent treba piti 2-3 čaše vode. Tečnost će igrati „prozor“ i omogućiti će vam pregled organa.

Procedura je apsolutno bezbolna, pacijent ne osjeća nelagodu ili nelagodu. Trajanje nije duže od 10-15 minuta.

Endoskopski ultrazvuk

U nekim se slučajevima koristi endoskopski ultrazvučni pregled gušterače kako bi se pregledala nepristupačna mjesta i smanjile pogreške. Ova opcija je invazivna i nije baš ugodna. Vizualizacija se vrši pomoću tankog fleksibilnog endoskopa (uređaja) s video kamerom i ultrazvučnim senzorom.

Sonda se pažljivo ubacuje kroz jednjak u želudac, a kroz nju u dvanaestopalačno crevo. Da bi ublažio pacijentovo nervno stanje, 30-60 minuta pre postupka daje mu se intramuskularna injekcija sedativa. Endo ultrazvuk se izvodi uz anesteziju (topikalno).

Norma pokazatelja vidljiva na ultrazvuku gušterače

Organ se normalno nalazi u epigastričnoj regiji. Zdrava žlijezda ima sljedeće simptome:

Kobasica, bučica, u obliku slova S ili u obliku mlačice

glatka, jasna, vidljiva ograničenja iz okolnih tkiva

Ehogenost (odzivnost ultrazvučnih talasa)

Eho struktura (vidljivo na slici)

homogeni (homogeni), mogu biti sitnozrnati ili grubozrnati

uska, bez produžetaka (promjer 1,5 - 2,5 mm)

Patološki pokazatelji: odstupanja od norme, vidljiva na ultrazvuku

Patologija, privremene promjene, bolest

Znakovi na ultrazvučnom skeniranju

Gušterača je više nego što je normalno (ili se pojedini njeni dijelovi povećaju),

zamagljen, neujednačen obris

heterogena struktura (uglavnom hipoehoicna),

Prošireni kanal Wirsung,

nagomilavanje tečnosti oko tela.

neravnomerna, zamagljena kontura žlezde,

heterogena, poboljšana struktura (hiperehoična),

Prošireni kanal Wirsung (više od 2 mm),

kamenje je moguće - zaobljene hiperehoične formacije s ehogenom stazom iza.

Cista ili apsces

Eho-negativna (crna na slikama) formacija s jasnim, ravnomjernim hiperehoičnim ivicama

dio u kojem se nalazi tumor je uvećan,

heterogena struktura (hipoehoicna, hiperehoicna ili mješovita),

uvećani pankreas i žučni kanal.

Dijabetes melitus ili lipomatoza pankreasa

poboljšana ehogena struktura,

nejasan, zamagljen, neujednačen obris organa.

Udvostručenje gušterače

2 kanala pankreasa,

izoehogena struktura izgleda neujednačeno.

Pankreas u obliku prstena

Prošireno je područje oko dvanaesnika

jedna ili više zaobljenih, hipoehoskih (ne reagiraju na ultrazvučne valove) formacije

Kontraindikacije

U osnovi, ultrazvučni pregled nema kontraindikacije, ali postoje faktori u čijoj je proceduri postupak težak ili neprimjeren.

Ultrazvuk pankreasa se ne izvodi sa:

  • alergijska reakcija na gel,
  • opšte ozbiljno stanje pacijenta,
  • gojaznost visokog stupnja - tijelo je teško pregledati zbog debljine masti tj.
  • oštećenja kože trbušne šupljine (rane, zarazne i upalne patologije, fistule, kožne lezije sa sistemskim bolestima).

Kontraindikacije za endoskopski ultrazvuk:

  • poremećaji krvarenja
  • loša propusnost šupljih organa,
  • neke bolesti respiratornog, kardiovaskularnog sistema (akutni infarkt miokarda, moždani udar, bronhijalna astma itd.),
  • šok stanja pacijenta,
  • opekotine jednjaka,
  • akutni poremećaji cirkulacije,
  • akutni perforirani čir
  • nodularni gužvi u 4. stupnju,
  • traume gornje vratne kralježnice.

U svakom slučaju, uz određene patologije, liječnik na pojedinačnoj osnovi utvrđuje mogućnost ultrazvučnog pregleda.

Alternativa istraživanja, prednosti ultrazvuka u odnosu na druge metode

Postoji nekoliko metoda za ispitivanje gušterače:

  • radiološka (radiografija, endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija, računarska tomografija),
  • optičke metode dijagnostike.

Ultrazvuk pankreasa je zlatni standard. Povoljno se uspoređuje s drugim metodama, jer ne vrši opterećenje zračenjem na pacijenta u usporedbi s rentgenom, ekonomski financijski više od CT-a (računalna tomografija), tačnije je i značajno informativnije u usporedbi s holangiopancreatografijom, a uz to je jednostavno, brzo i apsolutno bezbolno postupak.

Studija nema starosnih ograničenja i može se izvesti čak i tokom trudnoće. Specijalist nije ograničen na ultrazvuk i propisuje sveobuhvatan pregled ako otkrije patologiju koja zahtijeva potvrdu dijagnoze.

Gdje uraditi ultrazvuk gušterače u Sankt Peterburgu

Takav pregled se provodi u klinici Diana. Naša adresa u Sankt Peterburgu: Zanevski prospekt, 10 (pored područja metroa Trg Aleksandra Nevskog, Ladoga, Novocherkasskaya). Ispitivanje se obavlja novim aparatom za ultrazvuk stručnjaka.

Ako pronađete grešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter

Ultrazvuk pankreasa

Gušterača se nalazi duboko u trbušnoj šupljini: ispod i iza stomaka. Stoga ju liječnik može ispitivati ​​samo kad se poveća veličina organa. Ali uz pomoć ultrazvuka možete pregledati gušteraču detaljno, brzo, informativno, bezbolno i sigurno.

Tokom studije proučavaju se sledeće karakteristike organa:

  • oblik (zdrava gušterača podseća na slovo S)
  • konture
  • veličina (povećanje ukazuje na prisutnost povrede ili bolesti gušterače),
  • strukturu.

Pankreas odraslih teži oko 70-80 g.

Indikacije za studiju

Planirani ultrazvuk gušterače i drugih organa trbušne šupljine (jetra, žučni mehur, slezina) nakon navršenih 25 godina preporučuje se obavljati godišnje. Takođe, planirane su studije:

  • s pankreatitisom,
  • dijabetes
  • pre operacije na trbušnim organima,
  • s bolestima probavnog sustava i u drugim slučajevima.

Neplanirani ultrazvuk je neophodan ako imate sledeće simptome:

  • hronična ili akutna bol u levoj strani ili hipohondrijumu, ispod kašike, u gornjem delu stomaka,
  • neprijatne senzacije dok osećate,
  • česta mučnina i povraćanje,
  • redovni poremećaji stolice
  • nadutost
  • nadimanje
  • slabost i letargija,
  • neznatno povećanje tjelesne temperature,
  • gubitak apetita
  • žutica
  • brzo mršavljenje bez objektivnih razloga.

Takođe, radi se ultrazvuk gušterače:

  • s abnormalnostima stražnje stijenke želuca (prema rezultatima gastroskopije),
  • s promjenama oblika želuca, dvanaestopalačnog creva,
  • za sumnju na tumore organa,
  • s povredama.

Studija nema kontraindikacije. Može se izvoditi više puta, što je važno pri praćenju dinamike liječenja bolesti.

Koje se bolesti dijagnosticiraju ultrazvukom gušterače

Studija omogućava identificiranje sljedećih bolesti:

  • pankreatitis
  • apsces (apsces),
  • naslage kalcijumovih soli u mekim tkivima,
  • nekroza pankreasa,
  • ciste, pseudociste,
  • tumora i drugih neoplazmi,
  • lipomatoza (masne naslage).

Priprema za ultrazvuk pankreasa

  • dijeta
  • čišćenje creva
  • odustajanje od loših navika na dan studije.

Dijeta ima za cilj eliminisanje gasova zagađenja creva. Gasovi otežavaju pregled i ne dopuštaju ljekaru da detaljno pregleda organe i tkiva trbušne šupljine. Zato je potrebno 3 dana prije ultrazvuka odbiti hranu koja izaziva stvaranje plina. To su sledeći proizvodi:

  • grah
  • sve vrste kupusa
  • hrana bogata vlaknima
  • proizvodi od brašna i kvasca,
  • slatkiši
  • sirovo povrće / voće,
  • punomasno mleko i mlečni proizvodi,
  • soda
  • alkohol
  • kofein.

Također morate napustiti masnu, prženu, dimljenu i pretjerano slanu hranu. Trebali biste jesti nemasno kuhano meso (govedina, ćuretina, pileća prsa), ribu s malo masnoće, žitarice. Dozvoljeno je jesti jedno strmo jaje na dan.

Ujutro, uoči ultrazvuka gušterače, potrebno je piti laksativni lijek (neka vam ljekar pokupi). Vrijeme večere na ovaj dan treba odabrati tako da ostane najmanje 12 sati prije pregleda.

Studija se izvodi na prazan stomak.

Potrebno je ponijeti sa sobom medicinsku kartu i rezultate prethodnih ultrazvuka, ako su ih obavili.

Kako se radi ultrazvuk gušterače

Studija se izvodi na sledeći način:

  • Pacijenta se traži da izloži trbuh i legne na kauč na leđima. (Tokom studija također će morati leći na desnoj i lijevoj strani.).
  • Zatim doktor tretira kožu posebnim gelom, vodi željenim područjima trbuha senzorom i u stvarnom vremenu pregleda sliku organa na monitoru.
  • Po završetku postupka, koji traje oko 10 minuta, pacijentu se daje zaključak koji sadrži transkript ultrazvuka.

Ako je ehogenost gušterače povećana, to ukazuje na prisutnost patologa. Takođe atipične dimenzije organa ukazuju na razvoj bolesti.

Što se može dodatno zahtijevati

Ultrazvuk je vrlo informativna studija, ali u nekim slučajevima su potrebne i dodatne mjere. Možda će vam trebati:

  • ultrazvuk ostalih trbušnih organa,
  • dopplerometrija krvnih žila,
  • laboratorijski testovi urina i krvi.

Odluku o potrebi dodatnih mjera donosi liječnik.

Pogledajte video: OVO su SIMPTOMI RAKA PANKREASA - Prepoznajete li ih (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar