Liprimar 10 tableta, 20 mg: upute i recenzije o lijeku

Dobar dan i doba dana! Suočeni s problemom viška kilograma, prvim stepenom gojaznosti, rezultati testova pokazali su višak kolesterola! Pravilna prehrana, sport nisu bili pokrenuti pokazatelji težine i, shodno tome, nivoa holesterola u krvi. Zatim sam, nakon pola godine, otišao kod doktora, Leprimar mi je propisao 1 tabletu, a Metformin Teva. U kompleksu su ta dva lijeka, pili 18 dana i opet darivali krv - pokazatelj holesterola počeo da opada i količine takođe. Hrana je ostala normalna / bihevioralna, a težina je nestala i problemi. Liprimar djeluje zbog atorvastatine koja se sadrži u njoj.

Dobar dan i doba dana! Suočeni s problemom viška kilograma, prvim stepenom gojaznosti, rezultati testova pokazali su višak kolesterola! Pravilna prehrana, sport nisu bili pokrenuti pokazatelji težine i, shodno tome, nivoa holesterola u krvi. Zatim sam, nakon pola godine, otišao kod doktora, Leprimar mi je propisao 1 tabletu, a Metformin Teva. U kompleksu su ta dva lijeka, pili 18 dana i opet darivali krv - pokazatelj holesterola počeo da opada i količine takođe. Hrana je ostala normalna / bihevioralna, a težina je nestala i problemi. Liprimar djeluje zbog atorvastatine koja se sadrži u njoj.

Statistika posljednjih godina o kardiovaskularnim bolestima vrlo je zastrašujuća. Posebno je zastrašujuće da se bolest poput srčanog udara ne dijagnosticira, a ne znate da li ćete se s njom susresti ili ne. A u našoj je porodici bio šok kada je zdrava osoba u svakom pogledu, u petnaestak minuta, umrla od napada. Moj otac je imao srčani udar prije šest mjeseci. Izvedena je operacija, a među terapijom je propisan Liprimar, Pfizer. Liprimar je jedan od asistenata koji pomažu ljudima da se oporave od srčanog udara i spreče recidiv, što je vrlo važno za prvu godinu, jer je ovo najrizičnije razdoblje. Tablete su u blisterima od 10 komada, u pakovanju su samo tri blistera. Za ljude koji su se poput nas suočili sa takvim problemom, želim napomenuti da se ovaj lijek u prodaji pušta na popust. pročitajte drugog proizvođača. Da biste to učinili, morate saznati sudjeluju li u programu u ljekarni, najčešće imaju naljepnice na blagajni. Upitnik je ispunjen, dobit ćete karticu s popustom, koja daje 20% popusta. Jedino je što u ovom programu ne sudjeluje mnogo apoteka, pa saznajte koje ljekarne su uključene u vašem gradu, a koje nisu. Uputa je ogromna, ona opisuje, kao i svaki lijek, njegove preporuke za upotrebu, nuspojave. Još jednom, žao mi je što ne uzimam ovu vrstu lijeka bez recepta, u kojem će biti naznačena doza, pravila o uzimanju leka, a obavezno ga se mora pridržavati i lekar. I neka, ako se i dalje suočite sa takvom katastrofom, produži život i učini ga barem malo udobnijim, jer je bolesno I tu se moraju poštovati mnoga ograničenja. Budite zdravi i pustite da vas ova nesreća prođe.

Statistika posljednjih godina o kardiovaskularnim bolestima vrlo je zastrašujuća. Posebno je zastrašujuće da se bolest poput srčanog udara ne dijagnosticira, a ne znate da li ćete se s njom susresti ili ne. A u našoj je porodici bio šok kada je zdrava osoba u svakom pogledu, u petnaestak minuta, umrla od napada. Moj otac je imao srčani udar prije šest mjeseci. Izvedena je operacija, a među terapijom je propisan Liprimar, Pfizer. Liprimar je jedan od asistenata koji pomažu ljudima da se oporave od srčanog udara i spreče recidiv, što je vrlo važno za prvu godinu, jer je ovo najrizičnije razdoblje. Tablete su u blisterima od 10 komada, u pakovanju su samo tri blistera. Za ljude koji su se poput nas suočili s takvim problemom, želim napomenuti da se ovaj lijek prodaje s popustom proizvođača. Da biste to učinili, u ljekarni morate saznati sudjeluju li u programu, najčešće ih imaju nalaze se ljepila na blagajni. Upitnik je ispunjen, dobit ćete karticu s popustom, koja daje 20% popusta. Jedino je što u ovom programu ne sudjeluje mnogo apoteka, pa saznajte koje ljekarne su uključene u vašem gradu, a koje nisu. Uputa je ogromna, ona opisuje, kao i svaki lijek, njegove preporuke za upotrebu, nuspojave. Još jednom, žao mi je što ne uzimam ovu vrstu lijeka bez recepta, u kojem će biti naznačena doza, pravila o uzimanju leka, a obavezno ga se mora pridržavati i lekar. I neka, ako se i dalje suočite sa takvom katastrofom, produži život i učini ga barem malo udobnijim, jer je bolesno I tu se moraju poštovati mnoga ograničenja. Budite zdravi i pustite da vas ova nesreća prođe.

Pozdrav prijatelji! Jednom mi je stekao ultrazvuk vrata vaskularne glave. Doktor je pogledao arterije i odjednom me pitao: „Imate li visoki holesterol?“ Svakako sam čuo riječ holesterol, ali činjenica da je povišen i to se odnosi na mene bio je prvi put da sam ga sreo. Pokazalo se da problem treba riješiti i zakazao sam sastanak s kardiologom. Doktorica mi je rekla kako se "loš" kolesterol taloži na zidovima krvnih žila, da to uopće nije dobro za kardiovaskularni sistem. Propisao mi je američki lijek Liprimar iz kompanije Pfizer. Rekli su mi da snizim razinu kolesterola s prehranom hipohoterol (odbio sam masnu hranu), kao i povećati režim pijenja na 2 litre obične vode, + ograničiti upotrebu soli na 1 sat / litru dnevno i isključiti prženu hranu, dimljeni i kiseli proizvodi. Još jedan konj. čitaj više, redovne fizičke aktivnosti 5-7 puta sedmično, hodanje 10.000 koraka dnevno, plivanje 40 minuta, vožnja biciklom, penjanje stepenicama 15 minuta. Pa, vi sve razumijete. ? Kakav bicikl ima uredski radnik. Ali svakako sam počeo uzimati Liprimar. Međunarodno ime za ovaj lijek je atorvastatin. Propisala mi je doza od 20 mg, moram je uzimati svaki dan nakon večere. Odlučila sam odmah kupiti paket od 100 tableta kako bi bilo jeftinije i manje vjerovatno otići u ljekarnu. I kupila sam ga. po ceni koja se može vidjeti na fotografiji. sve do jednog sunčanog dana u Ljekarni 36.6 rekli su mi da postoji Program podrške i obrazovanja pacijenata i dali su mi CARINU za vašu karticu s popustom. Karta izdala Pfizer. Ispunio sam upitnik, upisao svoje lične podatke i zauzvrat dobio opipljiv popust na kupovinu. Prema podacima farmaceuta, u roku od mjesec dana možete dobiti popust na dva pakovanja. Dakle, kupovina 100 tableta koštala me oko 700 rubalja. Uzimam lijek samo prema uputama liječnika. Nakon uzimanja Liprimara 1 mjesec, pokazatelji su mi se vratili u normalu. Dvaput sam uzeo biohemijski test krvi: prije i poslije. Rezultat je dobar, vjerujte mi. Atorvastatin se ne smije uzimati u trudnoći ili ako planirate imati dijete, dobna ograničenja (ne možete imati manje od 18 godina), nepoželjno je uzimati alkohol (i u redu je, ima puno drugih korisnih aktivnosti i stvari koje donose zadovoljstvo). Ne osjećam nikakve nuspojave u smislu dobrobiti. Piše u uputama koje utječu na jetru, tako da trebate kontrolirati pokazatelje i nakon što ponovo počnete uzimati krvni test nakon mjesec dana. Nedostaci uključuju visoku cijenu, ali s programom za korisničku podršku sve nije tako loše. Prema informacijama s web stranice Pfizer, „Program brige za vas“ pokrenut je u siječnju 2010. godine. Pfizer-ovi partneri u Programu su partnerske mreže ljekarni s ukupno oko 9.000 ljekarni u 71 regiji Rusije. rekli su mi da se Liprimar smatra najboljim lijekom i ima manje nuspojava od ostalih pilula. Nisam uzeo druge analoge i nemam sa čime da se upoređujem. Jednu stvar koju mogu reći je da ne štedim na zdravlju, što je ono što vam želim. Sretno, prijatelji! Budite zdravi i sretni!

Pozdrav prijatelji! Jednom mi je stekao ultrazvuk vrata vaskularne glave. Doktor je pogledao arterije i odjednom me pitao: „Imate li visoki holesterol?“ Svakako sam čuo riječ holesterol, ali činjenica da je povišen i to se odnosi na mene bio je prvi put da sam ga sreo. Pokazalo se da problem treba riješiti i zakazao sam sastanak s kardiologom. Doktorica mi je rekla kako se "loš" kolesterol taloži na zidovima krvnih žila, da to uopće nije dobro za kardiovaskularni sistem. Propisao mi je američki lijek Liprimar iz kompanije Pfizer. Rekli su mi da snizim razinu kolesterola s prehranom hipohoterol (odbio sam masnu hranu), kao i povećati režim pijenja na 2 litre obične vode, + ograničiti upotrebu soli na 1 sat / litru dnevno i isključiti prženu hranu, dimljeni i kiseli proizvodi. Ipak, naravno, redovna fizička aktivnost 5-7 puta sedmično, hodanje 10.000 koraka dnevno, plivanje 40 minuta, vožnja biciklom, penjanje stepenicama 15 minuta. Pa, vi sve razumijete. ? Kakav bicikl ima uredski radnik. Ali svakako sam počeo uzimati Liprimar. Međunarodno ime za ovaj lijek je atorvastatin. Propisala mi je doza od 20 mg, moram je uzimati svaki dan nakon večere. Odlučila sam odmah kupiti paket od 100 tableta kako bi bilo jeftinije i manje vjerovatno otići u ljekarnu. I kupila sam ga. po ceni koja se može vidjeti na fotografiji. sve do jednog sunčanog dana u Ljekarni 36.6 rekli su mi da postoji Program podrške i obrazovanja pacijenata i dali su mi CARINU za vašu karticu s popustom. Karta izdala Pfizer. Ispunio sam upitnik, upisao svoje lične podatke i zauzvrat dobio opipljiv popust na kupovinu. Prema podacima farmaceuta, u roku od mjesec dana možete dobiti popust na dva pakovanja. Dakle, kupovina 100 tableta koštala me oko 700 rubalja. Uzimam lijek samo prema uputama liječnika. Nakon uzimanja Liprimara 1 mjesec, pokazatelji su mi se vratili u normalu. Dvaput sam uzeo biohemijski test krvi: prije i poslije. Rezultat je dobar, vjerujte mi. Atorvastatin se ne smije uzimati u trudnoći ili ako planirate imati dijete, dobna ograničenja (ne možete imati manje od 18 godina), nepoželjno je uzimati alkohol (i u redu je, ima puno drugih korisnih aktivnosti i stvari koje donose zadovoljstvo). Ne osjećam nikakve nuspojave u smislu dobrobiti. Piše u uputama koje utječu na jetru, tako da trebate kontrolirati pokazatelje i nakon što ponovo počnete uzimati krvni test nakon mjesec dana. Nedostaci uključuju visoku cijenu, ali s programom za korisničku podršku sve nije tako loše. Prema informacijama s web stranice Pfizer, „Program brige za vas“ pokrenut je u siječnju 2010. godine. Pfizer-ovi partneri u Programu su partnerske mreže ljekarni s ukupno oko 9.000 ljekarni u 71 regiji Rusije. rekli su mi da se Liprimar smatra najboljim lijekom i ima manje nuspojava od ostalih pilula. Nisam uzeo druge analoge i nemam sa čime da se upoređujem. Jednu stvar koju mogu reći je da ne štedim na zdravlju, što je ono što vam želim. Sretno, prijatelji! Budite zdravi i sretni!

Farmakodinamika i farmakokinetika

Unos lipimara smanjuje nivo holesterol, kao i njegova proizvodnja u jetri. Stoga je propisan za stečene i nasljedne hiperholesterolemijamješovite vrste dislipidemija i tako dalje.

Učinkovitost ovog lijeka očituje se u homozigotnom porodičnom obliku hiperholesterolemije, kada liječenje konvencionalnim hipolipidemičkim lijekovima ne donosi rezultate. Liprimar se koristi i za liječenje pacijenata oboljelih od angina pektoris i drugi poremećaji u kardiovaskularnom sistemu, što smanjuje rizik od razvoja ishemijakomplikacija i smrtnosti.

Kada se uzima interno atorvastatin zapažena je dobra apsorpcija. Maksimalna koncentracija u plazmi postiže se nakon 2 sata i ovisi o uzetoj dozi.

Jelo nema poseban utjecaj na bioraspoloživost tvari. Istovremeno, oko 98%atorvastatin dolazi u kontakt sa proteinima plazme. Kao rezultat metabolizma glavne komponente nastaju farmakološki aktivne tvari čija izlučivanje se odvija sa žuči i malo sa urinom.

Indikacije Liprimar

Glavne indikacije za uporabu Liprimara:

  • razne forme hiperholesterolemija, hiperlipidemija, dibetalipoproteinemija, hipertrigliceridemija,
  • prevencija kardiovaskularnih bolesti kod pacijenata sa ili bez nepoželjnih simptoma, ali s kliničkim znacima mogućeg razvoja infarkt miokarda, angina pektoris, moždani udar i tako dalje.

Kontraindikacije

Lijek nije propisan za:

  • visoka osetljivost na njegove komponente,
  • aktivne bolesti i poremećaji jetre,
  • mlađi od 18 godina.

Također se mora s oprezom propisati Liprimar pacijentima koji zloupotrebljavaju alkohol i pate od bolesti jetre.

Nuspojave

U pravilu, pacijenti dobro podnose Liprimar, ali ne smije se isključiti i razvoj nuspojava.

Ponekad uzimanje ovog lijeka može izazvati neželjene reakcije koje utječu na funkcioniranje živčanog sustava: glavoboljaproblemi sa spavanjem astenski sindrom.

Također je moguće: mučnina, prolivbolovi u stomakuzatvor, dispepsija, nadimanje. Mogu se javiti poremećaji u radu mišićno-koštanog sistema i stanja vezivnog tkiva.

U rijetkim slučajevima imajte na umu: amnezija, parestezija, periferna neuropatija, hipestezija, anoreksija, hepatitis, holestatska žutica,alergijske reakcije i tako dalje.

Liprimar - upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Prema uputstvu za upotrebu Liprimar, ove tablete namenjene su oralnoj primjeni. Početak liječenja atorvastatin, unaprijed odredite nivo holesterola u krvi, a zatim propisajte dijetu i vježbe. Liprimar se obično preporučuje kada druge metode koje nisu lijekovi postanu neučinkovite.

Unos ovih pilula ne ovisi o unosu hrane i vremenu dana. U ovom slučaju dnevna doza uključuje jednu dozu. Nakon 2-4 tjedna, moguće je prilagođavanje doze, prema nahođenju liječnika. Razvijanje terapeutskog efekta primećeno je nakon 2 nedelje. Maksimalna koncentracija postiže se nakon mjesec dana od početka primjene.

Liječenje lipimom može povećati aktivnost jetrenih enzima, stoga je potrebno redovno praćenje rada jetre u ovom periodu.

Interakcija

Istovremena upotreba sa ciklosporin, fibrati, eritromicin, klaritromicinantifungalna sredstva i nikotinska kiselina može povećati rizik od razvoja miopatija.

Kombinacija atorvastatin sa citokrom izoencim CYP3A4, eritromicin, klaritromicin, diltiazem povećava koncentraciju neke tvari u krvnoj plazmi.

Kombinacije s preparatima koji sadrže magnezijum hidroksid ili aluminijum hidroksidkao i kolestipol može smanjiti koncentracijuatorvastatin u krvnoj plazmi.

Kombinacija ovog lijeka sa digoksin i oralni kontraceptivikoji sadrži noretisteroni etinil estradiolznačajno povećava njihovu koncentraciju u tijelu.

Krestor ili Liprimar - što je bolje?

Prema riječima stručnjaka, liječenje treba izvesti originalnim lijekovima koji imaju laboratorijsku potvrdu njihove učinkovitosti kao statini koji utječu na stanje kardiovaskularnog sustava.Originalni lijekovi uključuju: Zokor, Liprimar i Crestor.

Štoviše, u kliničkoj praksi često je moguća zamjena ovih lijekova s ​​obzirom da imaju gotovo isti učinak.

Nema direktnih kontraindikacija upotrebi alkohola tokom liječenja ovim lijekom, ali pošto alkohol predstavlja dodatno opterećenje jetre, bolje je odbiti alkohol.

Recenzije na Liprimar

Ovaj lek se često propisuje osobama koje pate od različitih poremećaja kardiovaskularnog sistema. Istovremeno, recenzije pacijenata o Liprimaru su različite prirode. Često postoje izvještaji koji opisuju visoku efikasnost liječenja.

Međutim, neki su pacijenti nezadovoljni što prilikom propisivanja ovog lijeka stručnjaci ne objašnjavaju kako pravilno uzeti tabletu. Zbog toga, oni pokušavaju samostalno odabrati i često podešavati dozu. Kao rezultat toga, počinju se pojavljivati ​​različiti simptomi neobični za Liprimaru - prorjeđivanje krvi, modrice i modrice itd.

Prema riječima ljekara, ovaj lijek je jedan od najefikasnijih, pod uslovom da se strogo poštuju propisane doze, režim i trajanje lečenja. Ako pacijentima nešto postane nerazumljivo, tada uvijek možete razjasniti sve karakteristike terapije kod lekara. Osim toga, u periodu liječenja potrebno je nadzirati stanje u krvi, slijediti dijetu i obavljati odgovarajuće fizičke vježbe.

Indikacije za upotrebu lijeka

  • primarna, porodična i ne porodična hiperholesterolemija (povećani holesterol u krvi),
  • prevencija kardiovaskularnih bolesti,
  • primarna i sekundarna prevencija koronarne bolesti srca,
  • dodatak posebnoj prehrani,
  • prevencija infarkta miokarda,
  • prevencija moždanog udara.

Negativni komentari o predmetnim lijekovima

Kao i bilo koji lijek, droga "Liprimar" i negativni pregledi. Mali je postotak pacijenata kojima ovaj lijek nije odgovarao. To se događa zbog pojedinačnih karakteristika tijela. Ljudi koji su iskusili učinak lijeka na sebi, primjećuju neugodnosti koje su naišle tokom liječenja ovim lijekom. Nedostaci uključuju i visoku cijenu ovog lijeka. Jedan paket košta oko 600 rubalja. Drugi "minus" lijeka je trajanje liječenja. Lijek Liprimar, pregledi pacijenata to potvrđuju, potrebno ga je uzimati za život. Dakle, liječenje gore navedenim lijekovima zahtijeva mnogo novca. Neželjeni efekti uzrokovali su nekim bolesnicima neugodnosti, kao što su pospanost, vrtoglavica i mučnina.

Mišljenja ljekara o ovom lijeku, zaključci i zaključci

Da biste dobili najcjelovitije informacije o ovom lijeku, morate znati mišljenje stručnjaka o njemu. Lijek Liprimar, pregleda liječnika o kojem nadahnjuje povjerenje, smatra se efikasnim lijekom. Liječnici ga propisuju zajedno s dijetom, odricanjem od loših navika i pridržavanjem režima za dobar odmor. Pridržavajući se preporuka lekara, stotine pacijenata su poboljšale svoje zdravstveno stanje, smanjile nivo holesterola i izbjegle srčani udar. Glavni uvjet ljekara je pravovremeno mjerenje krvnog pritiska i redovni testovi krvi. Dakle, ovaj lijek zaista pomaže poboljšanju zdravlja i snižavanju holesterola u tijelu, ali ga morate uzimati redovno tokom života.

Farmakokinetika

Liprimar, ako se uzima oralno, jetra adsorbira jetru, dostižući maksimalne koncentracije u plazmi nakon 2 sata. Koncentracija lijeka u plazmi proporcionalna je uzetoj dozi (u rasponu od 10-20-40-80 mg). Apsolutna bioraspoloživost tableta, u usporedbi s otopinom, iznosi 95-99%, sistemska dostupnost je 30% (ovaj pokazatelj povezan je s pressistemskim klirensom atorvastatina u gastrointestinalnom traktu i učinkom njegovog preliminarnog prolaska kroz jetru). Prilikom uzimanja lijeka s hranom dolazi do neznatnog smanjenja bioraspoloživosti.

Komunikacija sa proteinima plazme - 98%. U procesu metabolizma jetre dolazi do stvaranja farmakološki aktivnih supstanci (približno 70% terapeutskog učinka lijeka ostvaruje se zahvaljujući njegovim cirkulirajućim metabolitima).

Atorvastatin se pretežno izlučuje u crijevima zajedno sa žuči. Sa bubrezima - samo 2%. Međutim, ne primjećuje se značajna enterohepatička recirkulacija. Poluživot aktivnog sastojka je 14 sati. Trajanje kliničkog efekta (zbog metabolita koji kruže u krvi) je 20-30 sati.

U bolesnika u poodmaklim godinama, u usporedbi s mladim ženama i muškarcima, primjećuje se porast koncentracije atorvastatina u plazmi.

Poremećaji bubrežnih funkcija praktično ne utječu na farmakokinetiku lijeka. U slučaju oštećenja rada jetre u krvnoj plazmi, razina nepromijenjene aktivne komponente znatno se povećava.

S pažnjom

U pacijenata koji zloupotrebljavaju alkohol, u bolesnika sa bolešću jetre u povijesti.

U bolesnika sa faktorima rizika za rabdomiolizu (oštećenje bubrežne funkcije, hipotireoza, nasljedni poremećaji mišića u anamnezi ili porodičnoj anamnezi pacijenta, toksični efekti inhibitora HMG-CoA reduktaze (statini) ili fibrata na mišićno tkivo, povijest bolesti jetre i / ili pacijenti koji konzumiraju značajne količine alkohola starije od 70 godina, situacije u kojima se očekuje porast koncentracije atorvastatina u plazmi (npr. interakcije s drugim lijekovima znači)).

Doziranje i primjena

Laprimar je preparat u obliku tableta namenjen za unutrašnju upotrebu. Uzimajte u bilo koje doba dana, bez obzira na unos hrane.

Prije nego što počnete s liječenjem Liprimar-om, treba pokušati postići kontrolu hiperholesterolemije uz pomoć prehrane, vježbanja i smanjenja tjelesne težine bolesnika s pretilošću, kao i terapije osnovne bolesti.

Prilikom propisivanja lijeka pacijentu treba preporučiti standardnu ​​hipoholesterolemijsku prehranu koju se mora pridržavati tokom čitavog perioda terapije.

Doza lijeka varira od 10 mg do 80 mg jednom dnevno i titrira se uzimajući u obzir koncentraciju LDL-C, svrhu terapije i individualni odgovor na terapiju.

Maksimalna dnevna doza lijeka je 80 mg.

Na početku liječenja i / ili tijekom povećanja doze Liprimara, potrebno je pratiti koncentraciju lipida u krvnoj plazmi svaka 2-4 tjedna te prilagoditi dozu lijeka u skladu s tim.

Heterorozna porodična hiperholesterolemija

Početna doza je 10 mg dnevno. Dozu treba odabrati pojedinačno i procijeniti relevantnost doze svaka 4 tjedna s mogućim povećanjem do 40 mg dnevno. Tada se ili doza može povećati na maksimalno 80 mg dnevno, ili je moguće kombinirati sekvestrante žučnih kiselina uz primjenu atorvastatina u dozi od 40 mg dnevno.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti

U studijama primarne prevencije doza atorvastatina je bila 10 mg dnevno. Povećanje doze može biti potrebno kako bi se postigle vrijednosti LDL-C u skladu s trenutnim smjernicama.

Upotreba kod djece od 10 do 18 godina sa heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom

Preporučena početna doza je 10 mg jednom dnevno. Doza se može povećati na 20 mg dnevno, ovisno o kliničkom učinku. Iskustvo s dozom većom od 20 mg (što odgovara dozi od 0,5 mg / kg) je ograničeno.

Doza lijeka mora se titrirati ovisno o svrsi terapije za smanjenje lipida. Prilagođavanje doze treba izvoditi u intervalima od 1 puta u 4 tjedna ili više.

Koristite u kombinaciji s drugim lijekovima

Ako je potrebno, kombinirana primjena s ciklosporinom, telaprevirom ili kombinacijom tipranavira / ritonavira, doza Liprimar-a ne smije biti veća od 10 mg / dan.

Treba biti oprezan i koristiti najnižu efikasnu dozu atorvastatina dok se koristi sa inhibitorima HIV proteaze, inhibitorima hepatitisa C proteaze (boceprevir), klaritromicinom i itrakonazolom.

Sastav i oblik oslobađanja

Liprimar je dostupan u obliku filmom obloženih tableta sa sadržajem 10 mg, 20 mg, 40 mg i 80 mg aktivnog sastojka. Tablete su upakovane u 7 ili 10 tableta u aluminijskim ili PVC blisterima za 2-5 ili 8, 10 blistera u pakovanju.

  • Sastav tableta uključuje aktivnu komponentu atorvastatin.

Klinička i farmakološka grupa: lijek za snižavanje lipida.

Od čega pomaže Liprimar?

Indikacije za upotrebu su sljedeći zdravstveni problemi:

  • hiperholesterolemija,
  • kombinirana hiperlipidemija,
  • disbetalipoproteinemija,
  • hipertrigliceridemija,
  • simptomi ishemijske bolesti srca.

Takođe, indikacije za imenovanje su visoki rizik od razvoja srčanih bolesti (stariji od 55 godina, pušenje, dijabetes, nasljednost, hipertenzija itd.).


Farmakološko djelovanje

Liprimar je lijek za smanjenje lipida. Liprimar sadrži atorvastatin, selektivni konkurentski inhibitor 3-hidroksi-3-metilglutaril-koencim A reduktaze (HMG-CoA), koji regulira pretvorbu HMG-CoA u mevalonat.

Liprimar pomaže u smanjenju holesterola lipoproteina vrlo niske gustine i triglicerida, kao i nekog povećanja razine lipoproteina visoke gustoće. Atorvastatin je efikasan u bolesnika sa homozigotnim porodičnim oblikom hiperholesterolemije, kod kojih terapija konvencionalnim hipolipidemičkim lekovima nije efikasna.

Upute za upotrebu

Prema uputama za upotrebu, Liprimar se uzima oralno u bilo koje doba dana, bez obzira na unos hrane.

  • Doza lijeka varira od 10 mg do 80 mg 1 put / dan, odabir doze treba provesti uzimajući u obzir početni sadržaj LDL-C, svrhu terapije i pojedinačni učinak. Maksimalna doza je 80 mg 1 put / dan.
  • Na početku liječenja i / ili tijekom povećanja doze Liprimar-a, potrebno je pratiti sadržaj lipida u plazmi svaka 2-4 tjedna i prilagoditi dozu u skladu s tim.

Također, prije nego što započnete liječenje Liprimarom, trebali biste pokušati postići kontrolu hiperholesterolemije korištenjem prehrane, vježbanja i gubitka težine kod pacijenata s pretilošću, kao i liječenjem osnovne bolesti. Prilikom propisivanja lijeka pacijent bi trebao preporučiti standardnu ​​hipoholesterolemijsku prehranu koju mora poštivati ​​tokom liječenja.

Pronađena zakleta neprijatelja MUŠKARCA noktiju! Vaši nokti će se očistiti za 3 dana! Uzmi.

Kako brzo normalizirati arterijski pritisak nakon 40 godina? Recept je jednostavan, zapišite.

Umorni od hemoroida? Izlaz postoji! To možete izliječiti kod kuće za nekoliko dana, trebate.

O prisutnosti crva kaže ODOR iz usta! Jednom dnevno pijte vodu sa kapljicom ..

Nuspojave

Moguće neželjene reakcije:

  • Hematopoetski sistem: retko - trombocitopenija,
  • Centralni nervni sistem: glavobolja, nesanica, astenski sindrom,
  • Digestivni sistem: često - bolovi u trbuhu, nadimanje, dispepsija, mučnina, proliv, zatvor, retko - povraćanje, holestatska žutica, pankreatitis, hepatitis, anoreksija,
  • Alergijske reakcije: kožni osip, bulozni osip, pruritus, urtikarija, multiformni eritem, anafilaktičke reakcije, toksična epidermalna nekroliza,
  • Mišićno-koštani sistem: često - mijalgija, retko - miozitis, mišićni grčevi, miopatija, rabdomioliza, bolovi u leđima, artralgija,
  • Metabolizam: hiperglikemija, hipoglikemija, povećani nivo kreatin fosfokinaze u serumu,
  • Ostalo: rijetko - bol u grudima, impotencija, povećan umor, debljanje, zujanje u ušima, alopecija, sekundarno zatajenje bubrega, periferni edemi.

Lijek se dobro podnosi. Nuspojave, ako se pojave, obično imaju blagu ozbiljnost i prolazan karakter. Ako imate slabost mišića ili neobjašnjivu bol, posebno praćenu vrućicom ili nelagodom, pacijent mora hitno posjetiti ljekara.

Analozi lipimara

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Anvistat
  • Atocord
  • Atomax
  • Ator
  • Atorvastatin
  • Atorvox
  • Atoris
  • Vazator
  • Lipona
  • Lipoford
  • Liptonorm,
  • Novostat,
  • Torvazin
  • Thorvacard
  • Torvalip
  • Torvas
  • Tulipan.

Pažnja: upotrebu analoga treba dogovoriti s liječnikom.

Prosječna cijena LIPRIMAR-a, tableta u ljekarnama (Moskva) je 730 rubalja.

Cijene lypimara u ljekarnama u Moskvi

filmom obložene tablete10 mg100 kom≈ 1687 rub.
10 mg30 kom≈ 735 rub.
20 mg100 kom≈ 2587,9 rubalja.
20 mg30 kom≈ 1056 rub.
40 mg30 kom≈ 1080 rubalja
80 mg30 kom≈ 1.205,5 rubalja


Recenzije ljekara o lypimaru

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Koristim originalni Liprimar s dovoljnim učinkom u složenom liječenju erektilne disfunkcije uzrokovane aterosklerozom, dislipidemijom. Nakon nekoliko mjeseci uzimanja pozitivnih učinaka su uočene. Minimalna efektivna doza je 20 mg dnevno. Obavezno nadziranje lipidne terapije! Izvrsna vrijednost za novac.

Potreba za prilično dugim, često stalnim priznanjem. Vjerovatnoća pogoršanja funkcije jetre, moguća depresija. U rijetkim slučajevima - pogoršanje simptoma na komponenti erekcije. Ali treba razumjeti da nuspojave predstavljaju manje od 1% slučajeva Liprimar-a.

Mora postojati razumijevanje sljedećeg patofiziološkog mehanizma: pogoršanje erekcije tokom ateroskleroze povezano je ne samo s pogoršanjem dotoka - izljeva u penis kroz krvne žile, nego i sa pogoršanjem testisa, gdje se proizvodi najvažniji muški spolni hormon testosteron.

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Nuspojave su izuzetno rijetke. Problemi s jetrenim enzimima izuzetno su rijetki. U mojoj praksi nema slučajeva povezanosti s dijabetesom.

Atorvastatin je radni konj i najsigurniji, uzimajući u obzir visoku efikasnost, konj moderne kardiologije. Radna doza je 20-40 mg dnevno, posebno kod pacijenata s dokazanom bolešću koronarnih arterija. Doza od 80 mg može se koristiti isključivo kao doza punjenja za stabilizaciju plaka kod pacijenata sa ACS-om. Snažno molim kolege da rutinski ne koriste utopijske preporuke o redovitoj uporabi visokih doza atorvastatina. Učinkovitost ovog pristupa nije dokazana, a sigurnost postavlja mnoštvo pitanja. U većini kliničkih situacija, atorva je poželjnija od rosuvastatina u svom sigurnosnom profilu.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Vreme koje su ljudi testirali i droga, jednostavno i nezaboravno, nezgrapno ime.

Dugo vremena nisam mogao shvatiti zašto umjesto toga ne mogu koristiti jednostavan Atorvastatin, uvjereni su rezultati aplikacije.

Nedavno sam saznao za ovaj lijek, ali u praksi za mene on zauzima jedno od vodećih mjesta po dogovoru.

Ocjena 3.3 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Liprimar je originalni atorvastatin kompanije Pfizer. On ima ogroman broj studija koje pokazuju njegove terapijske efekte: za smanjenje rizika od infarkta miokarda, moždanog udara, smrtnosti od kardiovaskularnih uzroka i opće smrtnosti. Naravno, učestalost ovih događaja smanjuje se samo kod onih koji u početku imaju visoki rizik - već pate od bolesti koronarnih arterija, kao i kod ljudi koji imaju veliki broj faktora rizika: visokog kolesterola, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, pušenja itd.

Kao i sve.Razočaranja se dešavaju kada postoje nerazumna očekivanja. Ne sviđa mi se činjenica da su mediji glupa kampanja za „razotkrivanje“ i „izlaganje“ statina ogromnom količinom gluposti i basni. Statini ne „uništavaju“ ni jetru ni bubrege, niti izazivaju Alzheimerovu bolest ili rak. Statini su jedan od najgledanijih i najsigurnijih lijekova u historiji medicine.

Svako ko može dozvoliti Liprimar kao lijek atorvastatina može uzimati Liprimar kao standard. Ako nema novca za dugotrajni prijem Liprimar-a, možete uzeti generičke, ali i visokokvalitetne. Atoris je jedan od njih.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Originalni lijek iz grupe statina (atorvastatin). Dobro smanjuje LDL. Propisuje ga liječnik prema indikacijama, uzimajući u obzir kardiovaskularni rizik.

Moguće je povećanje razine transaminaza, u vezi s čime je nužna kontrola ALT-a, AST u dinamici. Smatra se prihvatljivim uzimati lijek na nivou ALT, AST do 3 norme.

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

S produljenom primjenom smanjuje se postotak stenoze, koji se neovisno procjenjuje ultrazvukom. Gotovo da nema nuspojava. Cijena s karticom je vrlo razumna ako uzmete veliki paket. Preporučujem kao najbolji atorvastatin.

Preporučujem ga svim pacijentima, naravno ako je skupo - tražim sličnu alternativu.

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Efekat! Mekanim plakovima, nakon 3 mjeseca moguće je smanjiti postotak ICA stenoze, subklavijalnih arterija za 10-20%!

Cijena, ali za kvalitetan proizvod to je nemoguće učiniti malim sredstvima. Sve se zna u usporedbi - s rosuvastatinom generičari su skuplji od standardnog Liprimar-a.

Za vaše najmilije - ovo je lijek izbora!

Farmakologija

Sintetski lijek za snižavanje lipida. Atorvastatin je selektivni konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaze, ključnog enzima koji 3-hidroksi-3-metilglutaril-CoA pretvara u mevalonat, prekursor steroida, uključujući holesterol.

U bolesnika s homozigotnom i heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom, ne porodični oblici hiperholesterolemije i miješane dislipidemije, atorvastatin snižava ukupni kolesterol (Ch) u plazmi, kolesterol-LDL i apolipoprotein B (apo-B), a također izaziva nestabilni Chr-LH povećana razina HDL-C.

Atorvastatin smanjuje koncentraciju kolesterola i lipoproteina u krvnoj plazmi, inhibirajući HMG-CoA reduktazu i sintezu kolesterola u jetri i povećava broj jetrenih LDL receptora na staničnoj površini, što dovodi do povećanog unosa i katabolizma LDL-C.

Atorvastatin smanjuje stvaranje LDL-C i broj LDL čestica. Izaziva izrazito i trajno povećanje aktivnosti LDL receptora, u kombinaciji s povoljnim kvalitativnim promjenama LDL čestica. Smanjuje nivo LDL-C kod pacijenata s homozigotnom nasljednom hiperholesterolemijom, rezistentnom na terapiju drugim lijekovima za snižavanje lipida.

Atorvastatin u dozama od 10-80 mg smanjuje nivo ukupnog holesterola za 30-46%, LDL-C za 41-61%, apo-B za 34-50%, a TG za 14-33%. Rezultati liječenja slični su kod bolesnika sa heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom, nebrodnim oblicima hiperholesterolemije i miješanom hiperlipidememijom, uključujući u bolesnika sa šećernom bolešću koja nije ovisna o insulinu.

U bolesnika s izoliranom hipertrigliceridemijom, atorvastatin snižava ukupni kolesterol, Chs-LDL, Chs-VLDL, apo-B i TG i povećava razinu Chs-HDL. U bolesnika sa disbetalipoproteinemijom holesterol smanjuje lipoproteine ​​srednje gustoće.

U bolesnika s hiperlipoproteinemijom tipa IIa i IIb prema Fredrickson klasifikaciji, prosječna vrijednost povećanja HDL-C tijekom liječenja atorvastatinom (10-80 mg), u odnosu na početnu vrijednost, iznosi 5,1-8,7% i ne ovisi o dozi. Postoji značajno smanjenje omjera ovisnog o dozi: ukupni kolesterol / Chs-HDL i Chs-LDL / Chs-HDL za 29-44%, odnosno 37-55%, respektivno.

Liprimar ® u dozi od 80 mg značajno smanjuje rizik od ishemijskih komplikacija i smrtnosti za 16% nakon tečaja od 16 tjedana, a rizik od ponovne hospitalizacije za anginu pektoris, praćen znakovima miokardijalne ishemije, za 26%. U bolesnika s različitim početnim razinama LDL-C, Liprimar ® smanjuje rizik od ishemijskih komplikacija i smrti (u bolesnika s infarktom miokarda bez Q vala i nestabilne angine, muškaraca i žena, bolesnika mlađih od 65 godina).

Smanjenje nivoa LDL-C u plazmi bolje je povezano s dozom lijeka nego s njegovom koncentracijom u krvnoj plazmi.

Terapeutski učinak postiže se 2 tjedna nakon početka terapije, dostiže maksimum nakon 4 tjedna i traje kroz čitavo razdoblje liječenja.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti

U anglo-skandinavskom istraživanju kardiovaskularnih komplikacija, ogranku za snižavanje lipida (ASCOT-LLA), učinku atorvastatina na fatalnu i nefatalnu koronarnu bolest srca, ustanovljeno je da je učinak terapije atorvastatinom u dozi od 10 mg značajno premašio učinak placeba i stoga je donesena odluka o rani prekid studije nakon 3,3 godine umjesto očekivanih 5 godina.

Atorvastatin je značajno smanjio razvoj sledećih komplikacija:

KomplikacijeSmanjenje rizika
Koronarne komplikacije (fatalna koronarna bolest srca i nefatalni infarkt miokarda)36%
Opće kardiovaskularne komplikacije i postupci revaskularizacije20%
Uobičajene kardiovaskularne komplikacije29%
Moždani udar (fatalni i nefatalni)26%

Nije bilo značajnog smanjenja pokazatelja ukupne smrtnosti i smrtnosti od kardiovaskularnih uzroka, iako je bilo pozitivnih trendova.

U zajedničkom istraživanju utjecaja atorvastatina u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (CARDS) na smrtni i nefatalni ishod kardiovaskularnih bolesti, pokazano je da terapija atorvastatinom, bez obzira na spol bolesnika, starost ili početnu razinu LDL-C, smanjuje rizik od razvoja sljedećih kardiovaskularnih komplikacija :

KomplikacijeSmanjenje rizika
Glavne kardiovaskularne komplikacije (fatalni i nefatalni akutni infarkt miokarda, latentni infarkt miokarda, smrt uslijed pogoršanja koronarne srčane bolesti, nestabilna angina, bajpas koronarnih arterija, potkožna transluminalna koronarna angioplastika, revaskularizacija, moždani udar)37%
Infarkt miokarda (fatalni i nefatalni akutni infarkt miokarda, latentni infarkt miokarda)42%
Moždani udar (fatalni i nefatalni)48%

U studiji obrnutog razvoja koronarne ateroskleroze intenzivnom hipolipidemijskom terapijom (REVERSAL) atorvastatinom u dozi od 80 mg u bolesnika s koronarnom arterijskom bolešću utvrđeno je da je prosječno smanjenje ukupnog volumena ateroma (primarni kriterij djelotvornosti) od početka studije bilo 0,4%.

Intenzivni program smanjenja holesterola (SPARCL) utvrdio je da atorvastatin u dozi od 80 mg / dan smanjuje rizik od ponovljenog fatalnog ili nefatalnog moždanog udara u pacijenata koji su imali povijest moždanog udara ili prolazni ishemijski napad bez bolesti koronarne arterije za 15% u usporedbi s placebom. Istovremeno je znatno smanjen rizik od većih kardiovaskularnih komplikacija i postupaka revaskularizacije. Smanjenje rizika od kardiovaskularnih poremećaja tijekom terapije atorvastatinom zabilježeno je u svim skupinama, osim one koja je uključivala bolesnike s primarnim ili ponavljajućim hemoragijskim moždanim udarom (7 u skupini s atorvastatinom prema 2 u skupini koja je primala placebo).

U bolesnika liječenih terapijom atorvastatinom u dozi od 80 mg, učestalost hemoragičnog ili ishemijskog moždanog udara (265 naspram 311) ili IHD (123 prema 204) bila je manja nego u kontrolnoj skupini.

Sekundarna prevencija kardiovaskularnih komplikacija

U smislu nove ciljne studije (TNT), uspoređeni su učinci atorvastatina u dozama od 80 mg / dan i 10 mg / dan na rizik od razvoja kardiovaskularnih komplikacija kod pacijenata s klinički potvrđenom bolesti koronarnih arterija.

Atorvastatin u dozi od 80 mg značajno je smanjio razvoj sljedećih komplikacija:

KomplikacijeAtorvastatin
80 mg
Primarna krajnja točka
Prva važna kardiovaskularna komplikacija (fatalna koronarna bolest srca i nefatalni infarkt miokarda)8.7%
Nefatalni infarkt miokarda4.9%
Moždani udar (fatalni i nefatalni)2.3%
Sekundarna krajnja točka
Prva hospitalizacija zbog kongestivnog zatajenja srca2.4%
Prva operacija bajpasa koronarnih arterija ili drugi postupci revaskularizacije13.4%
Prva dokumentovana angina pektoris10.9%

Obrazac za puštanje

Tablete prevučene bijelim filmom premaz su eliptične, uklesane sa "10" na jednoj strani i "PD 155" na drugoj strani, pri lomu je bijela jezgra.

1 tab
atorvastatin kalcijum10,85 mg
što odgovara sadržaju atorvastatina10 mg

Pomoćne materije: kalcijum karbonat - 33 mg, mikrokristalna celuloza - 60 mg, laktoza monohidrat - 32,8 mg, kroskarmeloza natrijum - 9 mg, polisorbat 80 - 0,6 mg, hiproloza - 3 mg, magnezijum stearat - 0,75 mg.

Sastav filmske prevlake: opadrijski bijeli YS-1-7040 (hipromeloza - 66,12%, polietilen glikol - 18,9%, titanov dioksid - 13,08%, talk - 1,9%) - 4,47 mg, simeticonska emulzija (simetikon - 30%, stearalni emulgator - 0,075% , sorbinska kiselina, voda) - 0,03 mg, kandelil vosak - 0,08 mg.

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (10) - pakovanja od kartona.

Prije nego što započnete liječenje Liprimar ®, treba pokušati postići kontrolu hiperholesterolemije prehranom, vježbanjem i gubitkom težine bolesnika s pretilošću, kao i liječenjem osnovne bolesti.

Prilikom propisivanja lijeka pacijent bi trebao preporučiti standardnu ​​hipoholesterolemijsku prehranu koju mora poštivati ​​tokom liječenja.

Lijek se uzima oralno u bilo koje doba dana, bez obzira na unos hrane.

Doza lijeka varira od 10 mg do 80 mg 1 put / dan, odabir doze treba provesti uzimajući u obzir početni sadržaj LDL-C, svrhu terapije i pojedinačni učinak. Maksimalna doza je 80 mg 1 put / dan.

Na početku liječenja i / ili tijekom povećanja doze Liprimar ®, potrebno je pratiti sadržaj lipida u plazmi svaka 2-4 tjedna i prilagoditi dozu u skladu s tim.

Kod primarne hiperholesterolemije i kombinirane (mješovite) hiperlipidemije kod većine bolesnika doza Liprimar-a je 10 mg 1 puta dnevno. Terapeutski učinak očituje se u roku od 2 tjedna i obično dostiže maksimum u roku od 4 tjedna. Uz produženo liječenje, efekat ostaje.

Uz homozigotnu porodičnu hiperholesterolemiju, lijek se propisuje u dozi od 80 mg 1 put / dan (smanjenje nivoa LDL-C za 18-45%).

U slučaju zatajenja jetre, dozu Liprimar ® treba smanjiti pod stalnim nadzorom aktivnosti ACT i ALT.

Oštećena bubrežna funkcija ne utječe na koncentraciju atorvastatina u krvnoj plazmi niti na stupanj smanjenja sadržaja LDL-C tijekom primjene Liprimara, stoga prilagodba doze lijeka nije potrebna.

Pri korištenju lijeka u starijih bolesnika nisu utvrđene razlike u efikasnosti i sigurnosti u odnosu na opću populaciju i nije potrebno prilagođavanje doze.

Ako je potrebno, kombinirana primjena s ciklosporinom, doza Liprimar ® ne smije prelaziti 10 mg.

Preporuke za utvrđivanje svrhe lečenja

A. Preporuke Nacionalnog programa edukacije o holesterolu NCEP, SAD

Istodobnom primjenom Liprimara i suspenzije koja je sadržavala magnezijeve i aluminij hidrokside, koncentracija atorvastatina u plazmi smanjila se za oko 35%, međutim, stupanj smanjenja razine LDL-C nije se mijenjao.

Istodobnom primjenom Liprimar ® ne utječe na farmakokinetiku fenazona, stoga se ne očekuje interakcija s drugim lijekovima metaboliziranim istim citokromim izoenzimima.

Istodobnom primjenom kolestipola koncentracija atorvastatina u plazmi smanjila se za oko 25%. Međutim, učinak snižavanja lipida u kombinaciji kombinacije atorvastatina i kolestipola premašio je učinak svakog lijeka pojedinačno.

Uz opetovanu upotrebu digoksina i Liprimara u dozi od 10 mg, ravnotežna koncentracija digoksina u krvnoj plazmi nije se promijenila. Međutim, kada se digoksin koristio u kombinaciji s Liprimarom u dozi od 80 mg / danu, koncentracija digoksina povećala se za oko 20%. Pacijenti koji primaju digoksin u kombinaciji s Liprimar-om trebaju klinički nadzor.

Istodobnom primjenom Liprimara u dozi od 10 mg 1 put / dan i azitromicina u dozi od 500 mg 1 put / dan, koncentracija atorvastatina u plazmi nije se mijenjala.

Uz istodobnu upotrebu Liprimar-a i oralne kontracepcije koja sadrži noretisteron i etinil estradiol, opaženo je značajno povećanje AUC noretisterona i etiniil estradiola za oko 30%, odnosno 20%. Ovaj efekat treba uzeti u obzir pri odabiru oralnog kontraceptiva za ženu koja prima Liprimar ®.

Liprimar ® uz istodobnu upotrebu nije imao klinički značajan efekat na farmakokinetiku terfenadina.

Nisu pronađeni simptomi klinički značajne interakcije atorvastatina i varfarina.

Istodobnom primjenom Liprimara u dozi od 80 mg i amlodipina u dozi od 10 mg, farmakokinetika atorvastatina nije se promijenila u ravnoteži.

Ostala istodobna terapija

U kliničkim ispitivanjima, Liprimar ® se koristio u kombinaciji sa antihipertenzivnim lijekovima i estrogenima, koji su propisani kao nadomjesna terapija, nisu primijećeni simptomi klinički značajne neželjene interakcije. Nisu provedene studije interakcije sa specifičnim lijekovima.

Trudnoća i dojenje

Liprimar ® je kontraindiciran za upotrebu tokom trudnoće i tokom dojenja (dojenje).

Žene reproduktivne dobi trebaju primjenjivati ​​odgovarajuće metode kontracepcije za vrijeme liječenja. Liprimar ® se može propisati ženama reproduktivne dobi samo ako je vjerojatnost trudnoće vrlo mala, a pacijentica je informirana o mogućem riziku za plod tijekom liječenja.

Nije poznato da li se atorvastatin izlučuje u majčino mlijeko. Ako je potrebno koristiti lijek tijekom dojenja, dojenje treba prekinuti kako bi se izbjegao rizik od štetnih događaja kod novorođenčadi.

Upotreba za oslabljenu funkciju jetre

Upotreba lijeka je kontraindicirana u slučaju aktivnih bolesti jetre ili povećanja serumske aktivnosti transaminaza (više od 3 puta u usporedbi s VGN-om) nepoznatog porijekla.

U slučaju zatajenja jetre, dozu Liprimar ® treba smanjiti pod stalnim nadzorom aktivnosti ACT i ALT.

S oprezom, lijek se mora propisati ako postoji povijest bolesti jetre.

Posebna uputstva

Djelovanje na jetru

Kao i kod drugih lijekova za snižavanje lipida iste klase, nakon liječenja Liprimar-om primijećeno je umjereno (više od 3 puta u usporedbi s VGN-om) serumsku aktivnost AST-a i ALT-a. Trajno povećanje serumskih razina jetrenih transaminaza (više od 3 puta u usporedbi s VGN-om) uočeno je u 0,7% bolesnika koji su primali Liprimar ® u kliničkim ispitivanjima. Učestalost takvih promjena pri korištenju lijeka u dozama od 10 mg, 20 mg, 40 mg i 80 mg bila je 0,2%, 0,2%, 0,6% i 2,3%. Porast aktivnosti jetrene transaminaze obično nije bio praćen žuticom ili drugim kliničkim manifestacijama. S smanjenjem doze Liprimar®-a, privremenim ili potpunim prekidom lijeka, aktivnost jetrenih transaminaza vratila se na prvobitni nivo.Većina pacijenata nastavila je uzimati Liprimar ® u smanjenoj dozi bez ikakvih kliničkih posljedica.

Prije početka, 6 tjedana i 12 tjedana nakon početka lijeka ili nakon povećanja doze, kao i tijekom čitavog tijeka liječenja, potrebno je pratiti pokazatelje funkcija jetre. Funkciju jetre takođe treba ispitati kada se pojave klinički znakovi oštećenja jetre. U slučaju povećanja aktivnosti jetrenih transaminaza, njihovu aktivnost treba pratiti dok se ne normalizira. Ako porast AST ili ALT aktivnosti traje više od 3 puta u usporedbi s VGN-om, preporučuje se smanjiti dozu ili prekinuti Liprimar ®.

Djelovanje skeletnih mišića

U bolesnika koji su primali Liprimar ®, primijećena je mialgija. Dijagnoza miopatije (boli i slabosti u mišićima u kombinaciji s povećanjem CPK aktivnosti više od 10 puta u usporedbi s VGN-om) treba pretpostaviti u bolesnika s difuznom mijalgijom, mišićnom boli ili slabošću i / ili izrazitim porastom aktivnosti CPK-a. Liječenje Liprimar ® treba prekinuti u slučaju izrazitog povećanja aktivnosti CPK, u prisustvu potvrđene ili sumnje na miopatiju. Rizik od miopatije u liječenju drugih lijekova ove klase povećao se istodobnom primjenom ciklosporina, fibrata, eritromicina, nikotinske kiseline u hipolipidemičkim dozama (više od 1 g) ili antifungalnih lijekova (derivati ​​azola). Mnogi od ovih lijekova inhibiraju metabolizam izoenzima CYP3A4 i / ili transport lijekova. Poznato je da je izoencim citokroma CYP3A4 glavni izoenzim jetre koji je uključen u biotransformaciju atorvastatina. Prilikom propisivanja Liprimar ® u kombinaciji s fibratima, eritromicinom, imunosupresivima, antifungalnim lijekovima (derivatima azola) ili nikotinskom kiselinom u hipolipidemijskim dozama, potrebno je pažljivo izmjeriti očekivane koristi i mogući rizik liječenja. Pacijente treba redovno nadzirati radi otkrivanja bolova ili slabosti u mišićima, posebno tokom prvih mjeseci liječenja i u razdobljima povećanja doze bilo kojeg lijeka. Ako je potrebno, kombinirana terapija treba razmotriti mogućnost upotrebe ovih lijekova u nižim početnim i održavajućim dozama. U takvim se situacijama može preporučiti periodično određivanje aktivnosti CPK-a, premda takav nadzor ne sprečava razvoj teške miopatije.

Kada se koristi lijek Liprimar ®, kao i drugi statini, opisani su rijetki slučajevi rabdomiolize s akutnim zatajivanjem bubrega uslijed mioglobinurije. Ako se pojave simptomi moguće miopatije ili postoji faktor rizika za zatajenje bubrega zbog rabdomiolize (na primjer, teška akutna infekcija, arterijska hipotenzija, opsežne kirurgije, traume, metabolički poremećaji, endokrini i elektrolitni poremećaji i nekontrolirani napadi), terapiju Liprimar ® treba privremeno zaustaviti ili potpuno otkazati.

Pacijente treba upozoriti da se moraju odmah obratiti liječniku ako se pojave neobjašnjivi bolovi ili mišićna slabost, posebno ako ih prate nelagoda ili vrućica.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Nema podataka o utjecaju atorvastatina na sposobnost upravljanja vozilima i uključenja u potencijalno opasne aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Liprimar je kontraindiciran u trudnoći.

Žene reproduktivne dobi trebaju primjenjivati ​​odgovarajuće metode kontracepcije za vrijeme liječenja. Upotreba Liprimar je kontraindicirana ženama u rodnoj dobi koje ne koriste odgovarajuće metode kontracepcije.

Primijećeni su rijetki slučajevi urođenih anomalija nakon izlaganja plodu u maternici nakon inhibitora HMG-CoA reduktaze (statini). Studije na životinjama pokazale su toksične efekte na reproduktivnu funkciju. Liprimar je kontraindiciran tokom dojenja. Nije poznato da li se atorvastatin izlučuje u majčino mlijeko. Ako je potrebno propisati lijek za vrijeme dojenja, dojenje treba prekinuti da se izbjegne rizik od štetnih događaja kod novorođenčadi.

Predoziranje

Ne postoji specifičan protuotrov za liječenje predoziranja Liprimar-om. U slučaju predoziranja potrebno je provesti simptomatsko liječenje po potrebi. Treba obaviti funkcionalne testove jetre i pratiti aktivnost CPK. Budući da se lijek aktivno veže na proteine ​​krvne plazme, hemodijaliza nije efikasna.

Interakcija lijekova

Istodobnom primjenom Laprimara s ciklosporinom, eritromicinom, antifungalnim lijekovima iz skupine azola i derivatima fibroične kiseline, rizik od razvoja miopatije značajno raste.

Uz kombiniranu upotrebu atorvastatina s citokromskim inhibitorima (P450 3A4) u krvnoj plazmi povećava se koncentracija nepromijenjene aktivne komponente.

Istodobnom primjenom s induktorima izoenzima P450 3A4, antacida i holestipola, koncentracije nepromijenjenog atorvastatina u plazmi smanjuju se. Međutim, primjećen je izraženiji efekat snižavanja lipida.

U kombinaciji s oralnim kontraceptivima koji sadrže etinil estradiol i noretindron njihova se apsorpcija (AUC) povećava za 20-30%.

Dejstvo na jetru

Kao i kod upotrebe drugih lijekova za snižavanje lipida ove klase, i kod primjene lijeka Liprimar zabilježeno je umjereno povećanje (više od 3 puta u usporedbi s VGN-om) aktivnosti jetrenih transaminaza AST i ALT. Trajno povećanje serumske aktivnosti jetrenih transaminaza (više od 3 puta u usporedbi s VGN-om) zabilježeno je u 0,7% bolesnika koji su primali Liprimar. Učestalost takvih promjena pri korištenju lijeka u dozama od 10 mg, 20 mg, 40 mg i 80 mg bila je 0,2%, 0,2%, 0,6% i 2,3%. Porast aktivnosti jetrene transaminaze obično nije bio praćen žuticom ili drugim kliničkim manifestacijama. S smanjenjem doze Liprimar, privremenim ili potpunim prekidom lijeka, aktivnost jetrenih transaminaza vratila se na prvobitni nivo. Većina pacijenata nastavila je uzimati Liprimar u smanjenoj dozi bez ikakvih kliničkih posljedica.

Prije početka, 6 tjedana i 12 tjedana nakon početka lijeka ili nakon povećanja doze, potrebno je pratiti pokazatelje funkcija jetre. Funkciju jetre takođe treba ispitati kada se pojave klinički znakovi oštećenja jetre. U slučaju povećanja aktivnosti jetrenih transaminaza, njihovu aktivnost treba pratiti dok se ne normalizira. Ako porast AST ili ALT aktivnosti nastavi više od 3 puta u usporedbi s VGN-om, preporučuje se smanjenje doze ili prekid Liprimar-a.

Liprimar treba primjenjivati ​​s oprezom kod pacijenata koji konzumiraju značajne količine alkohola i / ili imaju povijest bolesti jetre. Aktivna bolest jetre ili stalno povećana aktivnost jetrenih transaminaza krvne plazme nejasnog porijekla kontraindikacija su upotrebi Liprimara.

Uticaj na skeletne mišiće

Primijećena je mialgija kod pacijenata koji su primali Liprimar. Dijagnoza miopatije treba pretpostaviti u bolesnika s difuznom mijalgijom, bolovima ili slabošću mišića i / ili izrazitim povećanjem aktivnosti KFK (više od 10 puta u usporedbi s VGN-om). Liprimar terapiju treba prekinuti u slučaju izrazitog povećanja aktivnosti CPK, u prisustvu potvrđene ili sumnje na miopatiju. Rizik od miopatije kada se liječi drugim lijekovima ove klase povećao se istodobnom primjenom moćnih inhibitora izoenzima CYP3A (na primjer, ciklosporina, telitromicina, klaritromicina, delavirdina, stiripentola, ketokonazola, vorikonazola, itrakonazola, posakonanavinina, atavirinavinina, atavirinavinina, atavirinavinina, atavirinavinina, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinina, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinin, atavirinavinol, atavirinavinin darunavir), gemfibrozil ili druge fibrate, boceprevir, eritromicin, nikotinsku kiselinu u dozama za snižavanje lipida (više od 1 g / dan), ezetimib, anti-gljivična sredstva iz azola, kolhicin, telaprevir, boceprevir ili kombinacija tipranavira / ritonavira. Mnogi od ovih lijekova inhibiraju metabolizam izoenzima CYP3A4 i / ili transport lijekova. Poznato je da je izoencim citokroma CYP3A4 glavni izoenzim jetre koji je uključen u biotransformaciju atorvastatina. Propisivanje Liprimar u kombinaciji s fibratima, eritromicinom, imunosupresivima, antifungalnim lekovima (derivati ​​azola) ili nikotinskom kiselinom u hipolipidemičkim dozama (više od 1 g / dan), očekivanu korist i mogući rizik od lečenja treba pažljivo izmeriti. Pacijente treba redovno nadzirati radi otkrivanja bolova ili slabosti u mišićima, posebno tokom prvih mjeseci liječenja i u razdobljima povećanja doze bilo kojeg lijeka. Ako je potrebno, kombinirana terapija treba razmotriti mogućnost upotrebe ovih lijekova u nižim početnim i održavajućim dozama. Istodobna primjena atorvastatina i fusidne kiseline se ne preporučuje, stoga se preporučuje privremeno povlačenje atorvastatina tijekom liječenja fusidnom kiselinom. U takvim se situacijama može preporučiti periodično određivanje aktivnosti CPK-a, premda takav nadzor ne sprečava razvoj teške miopatije.

Prije liječenja

Liprimar treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika s faktorima koji predisponiraju razvoj rabdomiolize. Kontrola aktivnosti CPK treba se provesti u sljedećim slučajevima prije početka terapije atorvastatinom:

  • oštećena funkcija bubrega,
  • hipotireoza
  • nasljedni poremećaji mišića u istoriji pacijenta ili porodičnoj istoriji,
  • već preneseni toksični učinak inhibitora HMG-CoA reduktaze (statini) ili fibrata na mišićno tkivo,
  • povijest bolesti jetre i / ili pacijenti koji konzumiraju značajne količine alkohola,
  • u bolesnika starijih od 70 godina treba ocijeniti potrebu za kontrolom CPK-a, s obzirom na činjenicu da ti pacijenti već imaju faktore koji predisponiraju razvoj rabdomiolize,
  • situacije u kojima se očekuje povećanje koncentracije atorvastatina u plazmi, poput interakcije s drugim lijekovima. U takvim situacijama treba procijeniti omjer rizika i koristi i provesti medicinsko praćenje pacijentovog stanja. U slučaju značajnog povećanja aktivnosti CPK (više od 5 puta veće od VGN), terapija atorvastatinom se ne smije započeti.

Prilikom upotrebe lijeka Liprimar, kao i drugih inhibitora HMG-CoA reduktaze, opisani su rijetki slučajevi rabdomiolize s akutnim zatajivanjem bubrega uslijed mioglobinurije. Faktor rizika za rabdomiolizu može biti ranije oštećena bubrežna funkcija. Takvim pacijentima treba omogućiti pažljiviji nadzor stanja mišićno-koštanog sistema. Ako se pojave simptomi moguće miopatije ili postoje faktori rizika za razvoj bubrežne insuficijencije zbog rabdomiolize (na primjer, teška akutna infekcija, arterijska hipotenzija, opsežni zahvati, povrede, metabolički, endokrini i vode-elektrolitni poremećaji, nekontrolirani napadi), Liprimar treba privremeno obustaviti ili potpuno otkazati.

Pacijente treba upozoriti da se moraju odmah obratiti liječniku ako se pojave neobjašnjivi bolovi ili mišićna slabost, posebno ako ih prate nelagoda ili vrućica.

Prevencija moždanog udara aktivnim smanjenjem holesterola

U retrospektivnoj analizi podtipova moždanog udara kod pacijenata bez koronarne arterijske bolesti, koji su nedavno imali moždani ili prolazni ishemijski napad, u početnoj fazi koji su primali atorvastatin u dozi od 80 mg primijećena je veća učestalost hemoragičnog moždanog udara u usporedbi s pacijentima koji su primali placebo. Povišeni rizik bio je posebno uočljiv kod pacijenata sa hemoragičnim moždanim udarom ili lakunarnim infarktom na početku studije. U ovoj skupini bolesnika, omjer koristi i rizika kod uzimanja atorvastatina u dozi od 80 mg nije dobro definiran, s tim u vezi prije početka terapije potrebno je pažljivo procijeniti mogući rizik od razvoja hemoragičnog moždanog udara u ovih bolesnika.

Nakon posebne analize kliničke studije u kojoj su sudjelovali 4731 pacijent bez bolesti koronarne arterije koji su imali moždani udar ili prolazni ishemijski napad (TIA) u prethodnih 6 mjeseci kojima je propisan 80 mg atorvastatina dnevno, otkrivena je veća učestalost hemoragičnih šloga u skupini s atorvastatinom od 80 mg u usporedbi s placebo grupa (55 u grupi s atorvastatinom u odnosu na 33 u placebo grupi). Pacijenti s hemoragičnim moždanim udarom u vrijeme uključenja u studiju imali su veći rizik za ponovljeni hemoragični moždani udar (7 u skupini s atorvastatinom u odnosu na 2 u skupini koja je primala placebo). Međutim, pacijenti koji su primali atorvastatin 80 mg / dan imali su manje moždanih udara (265 prema 311) i manje kardiovaskularnih događaja (123 prema 204).

Dijabetes melitus

Neki podaci potvrđuju da inhibitori HMG-CoA reduktaze (statini), kao klasa, mogu dovesti do povećanja koncentracije glukoze u plazmi, a kod nekih bolesnika s visokim rizikom za razvoj šećerne bolesti može se razviti stanje hiperglikemije koja zahtijeva korekciju kao kod dijabetes melitusa. Međutim, ovaj rizik ne prelazi korist od lečenja inhibitorima HMG-CoA reduktaze (statina) u smislu vaskularnih rizika, stoga to ne može biti razlog za otkazivanje terapije. Pacijenti u riziku (glukoza na glavi od 5,6 do 6,9 mmol / L, BMI> 30 kg / m, povišeni trigliceridi u plazmi, hipertenzija) moraju biti pod medicinskim nadzorom, uključujući praćenje biokemijskih parametara u krvi, prema lokalnim preporukama.

Intersticijska bolest pluća

Tijekom terapije nekim inhibitorima HMG-CoA reduktaze (statinima), posebno tijekom dugotrajne terapije, zabilježeni su izolirani slučajevi intersticijske bolesti pluća. Mogu se pojaviti nedostatak daha, neproduktivan kašalj i pogoršanje općeg zdravlja (umor, gubitak težine i vrućica). Ako pacijent sumnja na intersticijsku bolest pluća, terapiju atorvastatinom treba prekinuti.

Endokrina funkcija

Kada se koriste inhibitori HMG-CoA reduktaze (statini), uključujući atorvastatin, zabilježeni su slučajevi povećanog glikoziliranog hemoglobina (HbA1) i koncentracije glukoze u plazmi na testu. Međutim, rizik od hiperglikemije niži je od stepena smanjenja rizika od vaskularnih komplikacija dok uzimate inhibitore HMG-CoA reduktaze (statine).

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima

Nema podataka o utjecaju Liprimara na sposobnost upravljanja vozilima i sudjelovanje u potencijalno opasnim aktivnostima koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija. Međutim, s obzirom na mogućnost razvoja vrtoglavice, u tim aktivnostima treba biti oprezan

Uslovi skladištenja

Čuvati na suhom, tamnom mjestu, van dosega djece, na temperaturi ne većoj od 25 C. Rok trajanja 3 godine.Nakon ovog perioda upotreba lijeka je zabranjena.

Prosječna cijena od 30 tableta Liprimar 20 mg u ljekarnama u Moskvi iznosi 420-460 rubalja.

Liprimar analozi za terapijsko djelovanje su lijekovi:

Pogledajte video: Atorva 10 mg Atorvastatin 10 mg 20mg40mg tablet uses, side effects, in hindi, (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar