Dobivanje inzulina privremenom registracijom: zašto ljudi s dijabetesom odbijaju?

Danas je inzulin vitalni lijek koji su potrebni ljudima koji imaju dijabetes. Nakon njegovog pronalaska došlo je do prave revolucije u životu dijabetičara, jer su pacijenti napokon dobili priliku da potpuno žive, uprkos patologiji.

U istoriji farmakologije dvadesetog veka, antibiotici imaju isti stepen važnosti za ljude. Ovi lijekovi su zajedno sa inzulinom spasili živote mnogih pacijenata i postali su jedan od efikasnih načina za borbu protiv bolesti.

Hormon inzulin otkrio je kanadski fiziolog Frederick Bunting u suradnji s Johnom Jamesom Richardom MacLeodom. 1922. prvi put je mladom naučniku uspjelo spasiti život četrnaestogodišnjaku dijabetičaru unošenjem doze rezultiranog lijeka u organizam. U čast ovog čovjeka, danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Razlika u insulinskim preparatima

Različite vrste pripravaka inzulina mogu se razlikovati u stupnju pročišćenja, koncentraciji, kiseloj ravnoteži otopine. Ovisno o tome kako se dobija inzulin, razlikuju se goveđi, svinjski i ljudski hormoni.

Takođe, razlika može biti u prisustvu dodatnih komponenti koje čine lijek - konzervansa, produženog djelovanja i drugih tvari. Postoje inzulini koji se mogu miješati sa kratkotrajnim i dugotrajnim lijekovima.

Inzulin je hormon koji proizvode posebne ćelije gušterače. Ovo je dvolančani protein, sadrži 51 aminokiselina.

Inzulin se proizvodi upotrebom visokotehnoloških tehnika isključivo na industrijski način.

Kako doći do inzulina: glavni izvori

Ovisno o tome koji se izvor koristi za proizvodnju hormona, svinjski inzulin i priprema ljudskog inzulina u današnje se vrijeme izlučuju. Da bi se povećala efikasnost svinjskog inzulina koristi se vrlo visok stepen pročišćavanja. Ovaj lijek ima dobar hipoglikemijski efekat i praktično ne izaziva alergijsku reakciju.

Hemijski sastav ljudskog insulina sličan je strukturi ljudskog hormona. Takav lijek proizvodi se biosintezom koristeći tehnologije genetskog inženjeringa.

Trenutno lijek proizvode velike kompanije od povjerenja, njihovi proizvodi imaju garanciju da su u skladu sa svim standardima kvaliteta. Ljudski i svinjski višekomponentni visoko pročišćeni inzulin nemaju značajne razlike s obzirom na učinke na imunološki sustav, što pokazuju različite studije.

Sastav lijeka obično uključuje ne samo hormon inzulin, već i pomoćne spojeve koji igraju određene važne uloge. Posebno, prisustvo dodatnih komponenti ima dezinfekcijski učinak na otopinu, produžava učinak lijeka i održava neutralnu acidobaznu ravnotežu.

Produljeno djelovanje inzulina

Da bi se stvorio inzulin produljenog delovanja, rastvoru se dodaje protamin ili cink sa običnim insulinom - jednim od ova dva jedinjenja. Na osnovu dodate komponente svi lijekovi su podijeljeni u dvije glavne grupe.

Protaminski inzulin sastoji se od protafana, insumanabazal, NPH, humulina N. Cink inzulin sadrži humulin-cink, traku, suspenziju mono-tard inzulina-cink. Protamin je protein, uprkos tome dijabetičari rijetko imaju nuspojave u vidu alergijske reakcije.

Da bi se stvorilo neutralno okruženje, u rastvor se dodaje fosfatni pufer. S tim u vezi, svaki dijabetičar bi trebao imati na umu da se takav lijek ne može kombinirati sa suspenzijom inzulin-cink. Činjenica je da se cink fosfat počinje taložiti, što odmah smanjuje učinke cinkovog inzulina.

Takvo miješanje može dovesti do najnepredvidivijih posljedica.

Dezinfekcijsko djelovanje komponenata

Kao dezinfekcijske komponente koriste se spojevi koji se zbog svojih farmakoloških karakteristika obično unose u sastav lijekova. Tu spadaju fenol i krezol, te materije imaju specifičan miris.

U rastvor insulina dodaje se i metil parabenzoat koji nema mirisa, a bilo koja od ovih dezinfekcijskih komponenti nema negativan uticaj na organizam.

Fenol i krezol se obično dodaju protamin inzulinu. Fenol nije uključen u suspenziju inzulin-cink, jer ova supstanca utiče na fizička svojstva glavnih komponenti hormona. Umesto toga, dodaje se metilparaben. Uključujući antimikrobni efekat mogu imati ioni cinka, koji su takođe deo rastvora.

  • Zbog takve zaštite u više faza protiv bakterija uz pomoć konzervansa, informativna infekcija dijabetičara nije dopuštena u slučaju opetovanog umetanja igle u bočicu s lijekom. U suprotnom, bakterijska osemenjavanje igle može prouzrokovati ozbiljne komplikacije.
  • Sličan odbrambeni mehanizam omogućava potkožne injekcije istim štrcaljkom u trajanju od tjedan dana. Također, ako pri ruci nema alkoholne otopine, dijabetičar može dati injekciju bez liječenja kože, ali za to treba koristiti posebnu inzulinsku tanku iglu.

Doziranje lijeka

Prvi pripravci inzulina sadržani u jednom mililitru rastvora samo jednu jedinicu hormona. U sljedećim godinama koncentracija lijeka je povećana, a danas se gotovo svi inzulini koji se koriste u Rusiji prodaju u bocama od 40 jedinica u 1 ml otopine. O lijeku. U pravilu možete vidjeti označavanje U-40 ili 40 jedinica / ml.

Sve vrste inzulinskih šprica su dizajnirane za koncentriranu pripremu, stoga imaju posebnu kalibraciju. Svaka marka odgovara određenoj zapremini. Uzimajući špricom 0,5 ml lijeka, dijabetičar prima 20 jedinica hormona, 0,35 ml odgovara 10 jedinica. Dakle, 1 ml inzulinske šprice je 40 jedinica.

Neke strane zemlje praktikuju otpuštanje inzulina U-100, u kojem 1 ml rastvora odgovara 100 jedinica hormona. Da biste koristili ovaj lijek, morate koristiti posebnu inzulinsku špricu, sličan je standardnoj, ali ima pojedinačnu kalibraciju.

Međutim, važno je razumjeti da bi u tom slučaju volumen primijenjenog lijeka trebao biti smanjen za 2,5 puta, jer će istih 40 IU inzulina biti sadržano u 0,4 ml lijeka.

Ukoliko pogriješite u odabiru doze, uz stalno predoziranje dijabetičara, može se razviti hipoglikemija.

Kombinacija kratkog i produženog inzulina

U moderno doba dijabetes melitus prvog tipa liječi se kombiniranom uporabom kratko djelujućih inzulina i dugotrajnih inzulina. Vrlo je važno prilikom miješanja ova dva lijeka kako bi se osiguralo da kratki inzulin djeluje na tijelo što je brže moguće.

Lijekovi kratkog djelovanja mogu se koristiti zajedno u istoj štrcaljki s protamin-insulinima. S ovom kombinacijom, kratki inzulin počinje djelovati odmah, jer topljivi inzulin ne veže se na protamin. U ovom slučaju, proizvođači miješanih preparata mogu biti različiti.

Što se tiče preparata cink-inzulin, njegova suspenzija se ne može mešati sa kratkim insulinama. To je zbog činjenice da se kristalna suspenzija inzulin-cink kombinira s prekomjernom količinom cinkovih iona i pretvara se u inzulin produljenog djelovanja.

Neki dijabetičari prvo ubrizgavaju inzulin kratkog dejstva, nakon čega se, bez uklanjanja igle, daje injekcija cinkovog insulina, smjer igle treba malo promijeniti. Međutim, ljekari smatraju ovu metodu injekcije neuspješnom, jer inzulin kratkog djelovanja slabo apsorbira u organizam, što dovodi do poremećaja.

Stoga je bolje ubrizgati kratki inzulin neovisno od insulina cinka.

Lijekovi se primjenjuju odvojeno u različitim područjima, dok koža treba biti udaljena najmanje 1 cm.

Kombinovani lijekovi

Danas u prodaji možete pronaći kombinirane lijekove koji zajedno sadrže kratki inzulin i protamin-inzulin u strogo definiranim omjerima. Ovi lijekovi uključuju češalj Insuman, Actrafan i Mikstard.

Kombinirani insulini smatraju se najefikasnijim lijekovima kod kojih je omjer hormona kratkog i produženog djelovanja od 30 do 70 ili 25 do 75. Taj omjer možete vidjeti u priloženim uputama lijeka.

Kombinirani lijekovi su najprikladniji za ljude koji pažljivo prate svoju prehranu, aktivno se kreću i redovito vježbaju.

Često takve lijekove biraju starije osobe s dijagnozom dijabetesa tipa 2.

Ovi lijekovi nisu pogodni ako dijabetičar preferira fleksibilnu inzulinsku terapiju i često mijenja dozu kratkog inzulina.

Obezbjeđivanje dijabetičarima inzulinom

Specijalni savezni zakon Ruske Federacije odgovoran je za pravovremenu i potpunu opskrbu dijabetičara hormonom inzulinom. Pravni akt sadrži sva prava pacijenata kojima je dijagnosticirana dijabetes melitus i obaveze državnih tijela da ta prava ostvaruju u Rusiji.

Prema saveznom zakonu o socijalnoj pomoći, Rusi, kao i građani koji trajno borave u zemlji i imaju dozvolu boravka, mogu inzulin od države primati besplatno. Osim toga, dijabetičari dobijaju kućne prijenosne brojila za glukozu u krvi, zalihe, inzulinske šprice, lijekove za snižavanje šećera i dezinfekcijske otopine.

Mnogi pacijenti se zanimaju gdje mogu besplatno dobiti inzulin i šta je za to potrebno. Prije svega, potrebno je konzultirati se s liječnikom endokrinologom u mjestu prebivališta, ovaj liječnik ima pravo izdati recept za preferencijalni prijem hormona.

Da biste dobili recept za besplatni lijek, morate da postupite na sljedeći način:

  1. Recepte za besplatni inzulin daje liječnik endokrinolog tokom prijema, nakon što prođe sve potrebne testove i studije. Dijabetičar ima pravo primati medicinsku ispravu jednom mjesečno, doziranje se određuje na osnovu medicinskih indikacija.
  2. Liječnik ni u kojem slučaju nema pravo pisati obrasce za recept odmah nekoliko mjeseci unaprijed, a medicinski dokument se ne izdaje rodbinom pacijenta. Zbog činjenice da dijabetičar svaki mjesec mora konzultirati liječnika, provodi se stalno praćenje tijeka bolesti i učinkovitosti liječenja. U tom slučaju endokrinolog, ako je potrebno, može promijeniti dozu propisanog inzulina.
  3. Endokrinolog nema pravo odbiti dijabetičaru da izda obrazac za recept, što ukazuje na nedostatak finansijskih sredstava u medicinskoj ustanovi. Činjenica je da sve novčane troškove za pružanje pacijenata besplatnim inzulinom ne snose medicinske ustanove, nego federalne ili lokalne vlasti. Sav potreban iznos uključen je u državni proračun.

Ako ne dajete inzulin, gdje se žaliti? Ako imate bilo kakvih spornih pitanja, ako biste dobili odbijanje ljekara da izda recept za preferencijalne lijekove za dijabetičare, potrebno je kontaktirati glavnog liječnika klinike.

Ako to pitanje nije moguće riješiti, regionalni ogranak Fonda za obvezno osiguranje i agencije za provođenje zakona koji su odgovorni za pravovremeno ispunjavanje obaveza u vezi s pacijentima s dijabetesom mogu riješiti problem.

Inzulin se daje u ljekarni, čiju adresu mora navesti liječnik u trenutku izdavanja obrasca za recept. Nakon primitka odbijanja davanja besplatnih lijekova, treba dobiti pismeno obrazloženje od ljekarnika, nakon čega se obratite upravi apoteke.

Ako nije moguće izdati lijekove, dijabetičaru bi trebao dati inzulin po zakonu u sljedećih deset dana. Ako to nije učinjeno, možete poslati žalbu višem organu. Video u ovom članku pokazat će vam kako davati inzulin.

Ćao Je li neko primao inzulin ako živite u drugom gradu bez dozvole boravka

Je li neko primao inzulin ako živite u drugom gradu bez dozvole boravka?

Kako napreduje proces? Šta je za to potrebno?

U Sankt Peterburg stižem, bez registracije, ali s privremenom registracijom.

  • elektrofor199811
  • 04. februara 2015. godine
  • 18:32

Ali ako živite i prijavljeni ste u jednoj regiji, prijava nije potrebna.

Registrovan sam u Moskvi, živim u regiji, upravo sam isključen iz jedne klinike i priključen na drugu

electrophorus199811, ali ako se preselite u drugu regiju?

  • elektrofor199811
  • 04. februara 2015. godine
  • 21:50

Aleksandra, tada će biti potrebna registracija i, po mogućnosti, zamjenska polica osiguranja.

Dobivanje pogodnosti za privremenu registraciju u Moskvi

7.5000 rub. jednom godišnje im se isplaćuju troškovi vezani za nabavku odjeće za svakog učenika. 8. Porodice u kojima je pet ili više djece, ili imaju najmanje desetoro djece, od kojih je najmanje jedno nesavršeno, imaju pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 900 rubalja.

za kupovinu dečije robe. 9.

Porodice sa deset i više djece plaćaju dodatni mjesečni dodatak u iznosu od 750 rubalja za svakog maloljetnika mlađeg od 16 godina (i za studente mlađe od 23 godine).

25. oktobra 2018., 15.51 Albert, oktobar

Imate pitanje za advokata?

Pošto ste dobili pismeni zahtjev, žalbu napišite Ministarstvu zdravlja i tužilaštvu.

Naredba Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja Ruske Federacije od 29. decembra 2004. godine N 328 O odobrenju postupka za pružanje skupa socijalnih usluga određenim kategorijama građana

Pružanje socijalnih usluga građanima u pogledu pružanja osnovnih lijekova

2.5. Za dobivanje lijekova propisanih Popisom lijekova, građanin se prijavljuje na mjesto izdavanja lijekova (u daljnjem tekstu ljekarnička ustanova).

U medicinskoj ustanovi građanima se pružaju podaci o ljekarničkim ustanovama koje se bave izdavanjem lijekova.

Lakše je pitati pravnika!

Postavite našim pravnicima pitanje - to je mnogo brže od pronalaženja rješenja.

Postavite svoje pitanje

Postavite svoje pitanje

Građani imaju pravo na medicinsku njegu u mjestu stvarnog prebivališta u bilo kojem gradu, jer

svaki građanin Rusije ima pravo da se slobodno kreće po zemlji, bira mjesto boravka i prebivališta.

U bronhijalnoj astmi pacijent bez invalidne grupe je regionalni korisnik.

Da bi primili lijekove, ljekari formiraju prijave za zdravstvene ustanove.

Oni također pružaju informacije o uključivanju korisnika u regionalni registar preferencijalnih kategorija iz medicinskih razloga.

Ne dajete inzulin? Gdje se žaliti / kontaktirati?

S vremena na vrijeme u našu redakciju stižu pitanja čitalaca ... "Nema inzulina! Šta učiniti? "," Kamo ići - ne davati inzulin!? ". Evo nekoliko kontakata i informacija na ovu temu. Ukrajina i Rusija - razmotrit ćemo sve mogućnosti.

Prije svega, pojasnimo - inzulin se svima daje besplatno.

Da biste ga primili, morate biti prijavljeni u endokrinološkom centru / dispanzeru u mjestu prebivališta.

Također imate pravo zatražiti zamjenu inzulina kod drugog proizvođača, ako je kod komisije utvrđeno da vam ova vrsta inzulina ne daje adekvatnu nadoknadu.

Ovisno o tijeku dijabetesa i većem broju povezanih čimbenika, doze inzulina mogu se razlikovati ovisno o šećeru u krvi. Međutim, endokrinolog ne može propisati više inzulina nego što je propisano propisanim maksimalnim standardom.

Doktor nema pravo odbiti izdati recept za vitalni lijek osobi s dijabetesom. Preferencijalni lijekovi se finansiraju direktno iz budžeta zemlje i argumenata administracije meda. institucija koja nema novca / lijekove itd. ne bi trebala da vas zanima - država plaća inzulin, a ne klinika.

Ako vam ljekar odbije recept za inzulin, trebali biste se obratiti glavnom ljekaru ustanove radi pojašnjenja.

Ako vas čak i uprava odbije, zatražite odbijanje u pisanom obliku - uz pečat i potpis ovlaštene osobe.

Nadalje, možete poslati žalbu Tužilaštvu, povereniku za ljudska prava sa zahtjevom da se zaustavi kršenje prava pacijenta s dijabetesom u pružanju preferencijalnog inzulina.

Pogledajmo praktičan primjer. Pretpostavimo da živite u moskovskoj oblasti i nije vam dat inzulin. Vaše akcije:

1. Potrebno je kontaktirati glavnog endokrinologa Ministarstva zdravlja Moskovske oblasti, profesora Drevala Aleksandra Vasilijeviča Kontakti 119110, Moskva, st. Schepkina, 61/2, zgrada 9 tel. + 7 (495) 631-7435

Web stranica klinike www.monikiweb.ru/main.htm

Web lokacija Trev A.V. - www.diabet.ru

2. Možete poslati zahtjev Ministarstvu zdravlja Ministarstva zdravlja putem web stranice mz.mosreg.ru
kroz naslov - „Imate pitanje?“ Koristite ovaj obrazac za povratne informacije. Pitanje će biti poslato Ministarstvu zdravlja moskovske oblasti.

3. Pitajte socijalne ustanove. odbrana i odeljenja Ministarstva odbrane putem službene prijave (koja mora biti registrovana i ostavljena sa jednim primerom kako biste se ubuduće mogli obraćati tužilaštvu ili sudu).

Postupak u Ukrajini slijedi isti princip. Uz to, za pomoć i informacije možete se obratiti Dijabetičkom fondu - Natalya G. Vlasenko - (+38) 067 703 60 95

Nerezidencijalna nega

Jedan od uobičajenih problema danas je potrebu za medicinskom skrbi izvan zajednice. Građani koji su se preselili u drugu regiju i trebaju medicinske usluge često nemaju privremenu registraciju.

Da li je u tim slučajevima moguće računati na besplatnu medicinsku njegu?

Okrenimo se zakonu. U Ustavu Ruske Federacije, član 41. stav 1. čitamo: „Svako ima pravo na zaštitu zdravlja i medicinsku zaštitu. Medicinska pomoć u državnim i opštinskim zdravstvenim ustanovama građanima se pruža besplatnona teret odgovarajućeg proračuna, premija osiguranja, ostalih prihoda " Pazite na zakon

U saveznom zakonu "o obaveznom medicinskom osiguranju" br. 326-FZ od 29. novembra 2010. godine, član 10. definira pojam "osigurane osobe".

U članu 16. istog saveznog zakona navedene su kategorije osiguranika koji imaju slučaj osiguranja, ako imaju pravo na besplatnu medicinsku njegu.
I ovdje je naznačeno da kada tražite medicinsku pomoć, osim hitnih slučajeva, moramo predstaviti policu obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Sada da vidimo regionalne zakone. Prema nalogu moskovskog odeljenja za zdravstvo i moskovskog gradskog fonda za obavezno medicinsko osiguranje od 14. novembra 2008

Br. 931/131 „O odobravanju postupka i uslova za pružanje medicinske nege u okviru programa obaveznog medicinskog osiguranja u Moskvi“, „u nedostatku polise obveznog zdravstvenog osiguranja za pacijente (u slučaju hitnog liječenja), medicinske ustanove provode mjere na identifikaciji pacijenta u cilju uspostave osiguratelja ili ga klasificiraju (po putovnici) kao nerezidentne državljane ili neidentificirane pacijente»Vidi red

Dakle, svi građani Ruske Federacije imaju pravo na visokokvalitetnu, pristupačnu i što je najvažnije, besplatnu medicinsku njegu bez obzira na mjesto prebivališta u Rusiji.


Krenimo na praksu.

Univerzitetske studije i dijabetes

Studiranje na univerzitetu može biti zastrašujuća perspektiva, ako ne i „izazov“ za dijabetičare, dok drugi ne čekaju da napuste svoje matično utočište.

Da biste bili oprezni, popuniti set dodatne opreme za život daleko od kuće unaprijed, obavještavanje drugih ljudi o vašem dijabetesu pomoći će u sprječavanju većine negativnih situacija povezanih s vašim dijabetesom.

Dajemo savjete na što morate obratiti pažnju kako bi se vaša prva ili nova godina studija na univerzitetu održala što sigurnije. Pa evo nas!

Početak svih početaka

Prije prikupljanja stvari prilikom odlaska na fakultet trebali biste se posavjetovati s liječnikom jer vam dodatni savjeti definitivno neće naštetiti. Vi se niste rodili jučer i moći ćete filtrirati korisne informacije, ali vrijedno ih je poslušati.

Ponesite sav pribor (inzulin, špriceve, olovku za šprice, glukometar, set test traka). Sami znate potpuniju listu, ovisi o tome kako nadoknaditi dijabetes, bilo da ubrizgavate inzulin, koristite inzulinsku pumpu ili upotrebljavate druge lijekove za snižavanje šećera.

Razmislite o tome gdje će se inzulin pohraniti, vjerovatno je da ćete morati korisni prostor podijeliti u hladnjaku s drugim učenicima. Možda bi bilo vrijedno poneti zalihe s prijateljima i poznanicima koji žive u istom gradu u kojem studirate. U svakom slučaju, narodna mudrost da ne možete sva jaja u jednoj košnici nikad nije iznevjerila.

Naravno, možete uzeti svoj vlastiti hladnjak za hlađenje inzulina za studiranje na univerzitetu i to će mu vjerojatno biti dobra alternativa, posebno u vrućim vremenima u ljetnim mjesecima.

Obavestite ljude oko sebe o vašem dijabetesu

Recite svojim bliskim prijateljima, kustosu, o dijabetesu. Općenito, nije loše ako možete dati svima nekoliko minuta da objasne sa kakvim se opasnostima dijabetičar može suočiti i kako pravilno odgovoriti drugima.

Recite svojim kolegama i bliskim prijateljima o svom zdravstvenom stanju. Ako će se vaš inzulin nalaziti u općem hladnjaku, bolje je da što više ljudi koji koriste ovaj hladnjak zna da se inzulin treba nalaziti dalje od stražnje strane frižidera da se spriječi smrzavanje.

Recite vaspitačima o dijabetesu na početku kursa.

Bilo koja osoba s dijabetesom vjerovatno je sklona hipoglikemiji, a vašu reakciju na to (jedenje brzih ugljikohidrata) odmah nakon što popravite hipoglikemiju trebali bi razumjeti nastavnici. Ovo je posebno tačno tokom nastave.

Ako napustite učionicu da pojedete par slatkiša ili popijete sok, to trebaju učitelji ispravno shvatiti. Vjerujte mi, velika većina nastavnika biće simpatična ovom problemu.

Zabave i šetnje

Ako posjetite ili idete na zabavu, budite sigurni da ljudi oko vas znaju što treba učiniti u slučaju hipoglikemije. Vjerujte, česte su zablude da ako dijabetičar postane bolestan, onda mu treba ubrizgati inzulin. I u vašem je interesu da kažete prijateljima kako da se ponašate ako imate hipoglikemiju.

Prijava u medicinsku ustanovu u novom mjestu prebivališta

Najvjerojatnije ćete se prijaviti u univerzitetskom domu, tako da posjetite kliniku, endokrinologa i obavijestite ga da imate dijabetes, a u narednim godinama ćete se obratiti endokrinologu u novom mjestu prebivališta. Najvjerovatnije će se od vas tražiti da prođete početni fizički pregled, ali ovaj postupak se provodi jednom. A to će vam omogućiti da inzulin primate na mjestu registracije bez gubitka.

Odvojite vrijeme za dijabetes

Kada se situacija po pravilu promijeni, stupanj kontrole nadoknade za dijabetes pogoršava se. Zapravo se možda teže nositi sa dijabetesom.

Ipak, ovo je nova faza u vašem životu, i trebali biste biti odgovorniji u rješavanju ovog pitanja.

U svakom slučaju, to je vaš život, a ne vaši roditelji ili vaš liječnik, jer prije svega, vi ste odgovorni za ono što vam se događa, posebno s obzirom na vaše zdravstveno stanje.

Ako izgubite kontrolu i dijabetes postepeno postane u stanju dekompenzacije, onda nikome neće biti lakše.

Zamišljena „sloboda“ od mjerenja šećera u krvi, od injekcija zapravo će uvelike ograničiti vaše mogućnosti, posebno u zrelijoj dobi, kada ćete biti uspješni i bogati, a vaše zdravstveno stanje više neće dopustiti da u potpunosti iskoristite ove prednosti. Stoga, parafrazirajući čuvenu poslovicu, možemo reći: "Čuvajte svoje zdravlje od malih nogu."

Preporučujemo vođenje dnevnika u koji ćete zapisati rezultate testa šećera u krvi kako biste stekli predstavu o stanju svoje samokontrole. Ovo će vam dobro poslužiti nakon toga.

Također, svaka tri mjeseca ima smisla uzimati analizu glikoziranog hemoglobina, to će vam omogućiti da dobijete integrirani pokazatelj svoje nadoknade.

Dajući li premalo vremena svom dijabetesu, tokom svog dugog životnog puta možete prestati da se osjećate energično i spremni ste za nova dostignuća u pogrešno vrijeme, zbog čega je sve u vašim rukama. Mudro upravljajte svojim vremenom i svojim mogućnostima.

Ispiti

Trebao bi unaprijed provjeriti kako možete na ispit donijeti glukometar, trake za testiranje i rezervu slatkiša za hipoglikemiju. Preporučujemo vam da imate test šećera u krvi prije i nakon svakog pregleda. Uticaj stresa na svakog pojedinca, pa je teško bilo što predvidjeti, samo češće izmjerite nivo glukoze u krvi.

Upamtite da ako imate hipoglikemiju, zbog uzbuđenja, to može proći neopaženo. Međutim, to će uticati na rezultate ispita. Budite dosljedni, pažljivi i pažljivi.

Ako u trenutku ispitivanja smatrate da koncentracija pažnje počinje da slabi, nemojte se stideti proverite šećer u krvi. Kako ne biste šokirali ispitivača, razgovarajte s nastavnikom koji će biti prisutan na ispitu i razgovarati o mogućim rješenjima ovog problema.

Kako izbjeći debljanje

Vjeruje se da mnogi novopečeni ljudi skloni prekomjernoj težini imaju sve šanse da dobiju dodatnu težinu u prvoj godini studija.

Studija je pokazala da je, u prosjeku, stvarnost da promjena načina života i prehrane može biti poprilično kritična, zato budite oprezni i pažljivo pristupite svojoj prehrani.

Izloženost alkoholu i brzoj hrani u kombinaciji s periodima stresa i nenormalnim spavanjem i budnošću neki su od kritičnih faktora koji mogu dovesti do povećanja kilograma.

Provedite više vremena za pripremu zdrave hrane, budite zahtjevniji prema sebi u promatranju ishrane, spavanja, odmora i samokontrole. Kupujte hranu koja ne sadrži hranu s visokim glikemijskim indeksom, pa će vam biti mnogo lakše da kontrolirate svoju prehranu.

Kako se priključiti na kliniku bez prijave (registracije) - da li je moguće

Ljudi često moraju ići u medicinske ustanove radi medicinske njege. Međutim, neke organizacije odbijaju da prihvate novog pacijenta, pozivajući se na njegov nedostatak registracije na mjestu liječenja. Vrijedi napomenuti da su takve akcije zaposlenika klinike protivpravne i da je dopušteno priključivanje na medicinsku ustanovu čak i bez odgovarajuće prijave u pasošu.

Ako u pasošu ima žig za registraciju u mjestu prebivališta, građani se mogu prijaviti za pomoć u bilo kojoj klinici.

Na primjer:

Na mjestu registracijeNajčešća pojava.
U mjestu prebivališta / boravkaČešće se ispostavlja da je najbolja opcija kada boravite na pogrešnoj adresi.
U bilo koju organizaciju koja vam se sviđaNa primjer, u poliklinici velikog grada, u ustanovi koja je poznata po izvrsnom stavu prema pacijentima itd.

Rezimirajući gore navedeno, možemo reći da je takav postupak priključivanja na kliniku ne registracijom dozvoljen samo ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

U skladu sa svim gore navedenim točkama, možete izravno pristupiti samom postupku privitka. Treba napomenuti da nije uvijek potrebno pisati izjavu upućenu šefu odabrane medicinske ustanove. Dakle, ovo se pitanje može riješiti prilikom dobivanja polise obveznog zdravstvenog osiguranja u osiguravajućem društvu.

U tom slučaju trebate navesti mjesto svog prebivališta. Ovo će biti potrebno za utvrđivanje adrese vaše nove klinike. Sve ove radnje provode se usmeno, pisanje bilo kakvih izjava o ovoj temi nije potrebno.

Međutim, treba uzeti u obzir i takvu nijansu: nije uvijek moguće priložiti željenu kliniku čak ni s markom o prijavi u pasošu.

Da, naravno, ako je pacijent odabrao medicinsku ustanovu po svom stalnom prebivalištu ili adresi prebivališta, ne bi trebao imati problema.

Ali situacija je nešto drugačija kada odaberete medicinsku ustanovu koja nema nikakve veze sa prebivalištem, na primjer, samo zato što tamo radi određeni ljekar.

U ovoj situaciji trebate znati: osoblje klinike možda može uskratiti uslugu. Ali nemogućnost primanja u ovom slučaju može se povezati sa samo prekoračenjem planiranog kapaciteta institucije. To jest, ako medicinska ustanova već opslužuje previše pacijenata. Ovakve pojave su možda izuzetno rijetke, ali sasvim sigurno imaju svoje mjesto.

E sad, sa pitanjem kako se prijaviti na kliniku bez registracije, sve je jasno. Međutim, neke pacijente zabrinjava malo drugačije pitanje u vezi dopuštene količine promjena u bolnici.

Nema definitivnih normi u tom pogledu, međutim, trebalo bi uzeti u obzir da je bolje to ne raditi češće nego jednom godišnje.

Inače, u budućnosti medicinske organizacije vjerovatno neće htjeti baviti se takvim građaninom.

Zatim trebate reći nekoliko riječi o postupku priključivanja na kliniku.

Trebali biste biti svjesni da ako pacijent ima policu obveznog zdravstvenog osiguranja ne bi trebao imati problema s tim.

Sve što treba učiniti je odvojiti se od "stare" medicinske ustanove i priključiti se na novu. U pravilu, cijeli ovaj postupak je vrlo brz i ne zahtjeva puno truda i vremena.

Da bi priložio prilog, pacijent će morati pripremiti kompletan paket potrebne dokumentacije (njegov spisak je predstavljen u nastavku u „potrebnim dokumentima“), posjetiti odabranu kliniku i registrovati se.

Da biste to učinili, morate napisati izjavu utvrđenog obrasca upućenu šefu klinike. U rijetkim slučajevima mogu dodatno zatražiti zahtjev za puštanje iz zdravstvene ustanove koja je prethodno pružala medicinske usluge podnositelju zahtjeva.

To se objašnjava činjenicom da doktori određene klinike odlaze samo na teritoriju dodijeljenu sebi. Ali ovaj se problem može riješiti: pozivom liječniku na plati.

Neće biti moguće jednostavno isključiti se iz "stare" klinike: bit će potrebno koordinirati svoje postupke i sa njenim rukovodstvom, i tamo i sa zaposlenicima odabrane medicinske ustanove

Potrebna dokumenta

Ako se želite priključiti na kliniku u mjestu boravka, pripremite sljedeći popis dokumentacije:

  • polisa obaveznog zdravstvenog osiguranja (+ kopija),
  • pasoš državljana Ruske Federacije ili druga identifikaciona karta (+ kopija),
  • prijava sa zahtjevom da se priključite izabranoj medicinskoj ustanovi - možete dobiti gotov obrazac za popunjavanje u registru klinike.

Neke institucije također zahtijevaju obavezno podnošenje SNILS-a. Stoga, uzeti ga sa sobom također neće biti suvišno.

Izbor

Neki građani nisu u potpunosti svjesni svojih prava i vjeruju riječima osoblja medicinske ustanove o nemogućnosti priključivanja na kliniku koja nije na mjestu stalne registracije. Međutim, zakon kaže drugačije: svaki Rus ima pravo na besplatnu medicinsku njegu i bira kliniku za primanje iste pomoći, bez obzira na to ima li prijavu u mjestu boravka.

Danas zakonodavstvo omogućava slobodu izbora pred pacijentima. Građani za pomoć mogu odabrati bilo koju medicinsku ustanovu: onu koja je bliža domu ili onu koja je poznata po najboljoj usluzi.

Stoga prije nego što se pridružite određenoj klinici, trebate pročitati recenzije o njoj, raspitati se o njenoj dobroj reputaciji. Zaista, baš tako, čitavu godinu niko neće dati pravo na promjenu medicinske organizacije.

U slučaju hitne potrebe

Ako hitno trebate doći do doktora, morate znati: možete dobiti besplatnu planiranu i hitnu medicinsku pomoć u bilo kojem regionu zemlje. Da biste to učinili, dovoljno je imati policu obaveznog medicinskog osiguranja.

Treba napomenuti da, uz prisustvo police obaveznog zdravstvenog osiguranja, nijedna državna medicinska ustanova ne može odbiti pružanje besplatne medicinske njege.

Privremeni registracijski obrazac sadrži sve potrebne podatke o identitetu građanina koji namjerava dobiti dozvolu za privremeni boravak.

Detalji o privremenoj registraciji u obrascu 3 mogu se naći na ovom linku.

Detaljna uputa o postupku registracije u novoj zgradi data je u ovom članku.

Kako se odvojiti od klinike i vezati za drugu? Klinika u mjestu prebivališta:

Kako se odvojiti od klinike, a zatim vezati za drugu? Ovo pitanje zanima mnoge građane. Doista, sukladno zakonu, u Rusiji smo pozvani da biramo gdje ćemo se tačno promatrati.

Dakle, možete odabrati bilo koju budžetsku medicinsku ustanovu po vlastitom nahođenju.

Ali kako odvojiti? Koje karakteristike procesa treba uzeti u obzir? Možete li odbiti odvajanje, kao i prilog iz jednog ili drugog razloga? O svemu će se sada raspravljati.

U mjestu prebivališta

Prije nego što prekinete vezu s klinikom, koju trenutno viđate, morate saznati koje su mogućnosti za kasnije priključenje. Svaku od njih prate određene osobine papirologije, koje bi trebalo uzeti u obzir.

Prvi slučaj je klinika u mjestu prebivališta. U početku su svi građani “priloženi” registracijom. Ali često su ljudi prijavljeni na jednom mjestu, ali žive na drugoj adresi. A odlazak u medicinsku ustanovu po registraciji je nezgodan. Ili niste zadovoljni uslugom. U takvim slučajevima, vrijedno je razmisliti o tome kako isključiti vezu s klinike, a zatim se registrirati na drugom mjestu.

Općenito, ovaj proces nema svojstava. Dovoljno je odbiti uslugu u vašoj medicinskoj ustanovi. A onda napišite izjavu da želite promijeniti kliniku. Ovaj rad je napisan u novoj bolnici, na primjer, u vašem prebivalištu. Više detalja o dokumentima priloženim u prijavi nešto kasnije.

Još jedan grad

Možete se prijaviti i u drugom gradu. To vam niko ne može uzeti pravo. Dakle, svaki građanin potpuno je slobodan u odabiru zdravstvene ustanove, gdje će dobiti besplatnu medicinsku njegu. Međutim, ako razmišljate o tome kako se pridružiti klinici u drugom gradu, morat ćete unaprijed koordinirati taj postupak s odabranom institucijom.

Zašto? Stvar je u tome da zaposleni imaju pravo da odbiju konkurs za vas. Ali samo ako postoje dobri razlozi. A ona je samo jedna - ovo je prenapučenost medicinske organizacije.

Vrlo rijetka pojava, tako da ne brinite.

Ako je s ovim sve u redu, tada možete pripremiti određeni popis dokumenata, a potom odlučiti kako isključiti kliniku i registrirati se na drugom mjestu. Ovo nije tako teško.

Politici je sve po glavi

Tek na početku biste trebali znati preduvjet koji se mora ispuniti ako se želite priključiti na određenu kliniku. Koji? Morate imati takozvanu polisu obaveznog zdravstvenog osiguranja. Nazvana je i polisa obaveznog medicinskog osiguranja ukratko.

Odvajanje od klinike, kao i pripajanje novoj medicinskoj ustanovi događaju se samo ako je ovaj dokument dostupan. Dakle, imajte to na umu. Ako trebate proširiti politiku, prvo implementirajte ovu ideju. I tek tada izvrši odred-prilog.

Staromodni odred

Prva opcija koja će vam pomoći da shvatite kako da prekinete vezu s klinikom je staromodni način. Da biste oživili ideju, jednostavno morate doći u svoju medicinsku ustanovu.

Zatim se obratite registru i obavijestite da želite prekinuti vezu s klinikom. Ili će vas uputiti glavni liječnik ili će vam odmah dati obrazac za popunjavanje odgovarajuće prijave.

Nema tu ništa komplicirano, svugdje postoje pravila.

Čim aplikacija bude napisana (u njoj navedete svoje namjere, kao i osobne podatke), trebati će je pripisati glavnom liječniku ili vratiti u registar. Preporučljivo je saznati i unaprijed. Možete da sačekate odgovor od uprave. Uskoro će vam dati prednost. I nakon toga možete razmisliti kako da se prikačete na kliniku u mjestu stvarnog prebivališta.

Sada neke medicinske ustanove nude svojim pacijentima pogodnije i modernije metode interakcije. Tako, na primjer, ponekad možete prekinuti vezu s klinikom putem interneta. Ali to nije tako jednostavno. Pogotovo ako nemate takozvani digitalni potpis.

Što učiniti ako odlučite prekinuti vezu s bolnicom putem interneta? Možete otići na stranicu vaše zdravstvene ustanove, napisati izjavu, staviti svoj digitalni potpis na nju, a zatim je poslati na ime glavnog ljekara. Ponekad postoji poseban obrazac za povratne informacije za takve usluge. Imajte na umu da vam nije svaka klinika dopušta da provedete postupak koristeći World Wide Web.

Telefonom

Postoji li neki način da prekinete vezu s telefonom? Na kraju, nije uvijek zgodno da svi kontaktiraju medicinsku ustanovu. Osim toga, nisu sve bolnice dopuštale da se postupak obavlja putem interneta. To je vrlo rijetka pojava.

Nažalost, korištenje telefonskog poziva jednom za sva vremena da riješite pitanje kako da se isključite iz klinike neće uspjeti. Ako ne možete da razjasnite vreme glavnog lekara, kao i koje dokumente trebate da ponesete sa sobom.

Usput, ako se odlučite pridružiti određenoj medicinskoj ustanovi, imajte na umu: svoju telefon nećete moći realizirati putem telefona. Tako da je mobilni telefon u današnjem našem pitanju stvar gotovo beskorisna. Osloniti se na nju očito ne vrijedi.

Nije važno koje je mjesto odabrano za zamjenu u zdravstvenoj ustanovi u kojoj ćete biti primijećeni. Bilo da se radi o klinici u mjestu prebivališta ili nerezidentu. Popis dokumenata je isti za ove slučajeve. Šta je korisno?

Za početak s vašom medicinskom politikom. Bez njega ne biste trebali kontaktirati kliniku zbog pripajanja. U nekim organizacijama, na primjer, dodatno zatraže SNILS, to je normalna pojava. Samo uzmi ovaj dokument sa sobom. I kopiju napravite unaprijed.

Sledi lična karta. Obično je potrebno pasoš državljana Ruske Federacije. Kopija toga takođe je poželjna za uklanjanje. Nema potrebe ništa potvrđivati.

Na kraju, uz gore navedenu listu dokumenata priložite i prijavu za pripajanje određenoj klinici. To je sve. Sa ovim paketom možete se obratiti registru medicinske ustanove.

Sada čekamo odobrenje - i to je to, problem je riješen jednom zauvijek.

Privatne bolnice

Kako se priključiti na privatnu kliniku? Ova tema zanima neke građane. Ali, da li se to uopšte može učiniti? U principu, da. Potrebno je samo promatrati jedan mali uvjet - organizacija mora biti sudionica u programu obaveznog medicinskog osiguranja. Odnosno, pružanje besplatnih usluga o medicinskoj politici.

Ako je to slučaj, možete se priključiti privatnoj medicinskoj ustanovi. Šta je za to potrebno? Isti dokumenti kao u prethodnom slučaju. Dakle, nije važno kojoj se klinici pridružujete. Otkvačivanje se događa pisanjem izjave, a prilog - sa sličnim dokumentima. U stvari, u tim procesima nema ništa teško ili posebno.

Usput, neke zanima koliko često možete mijenjati kliniku. Generalno beskonačno mnogo puta. Ali po zakonu - jednom mesečno. Samo pokušajte da se ne upuštate u ovaj postupak i odmah izaberite kliniku koju ćete pratiti.

Šta učiniti ako se lijekovi odbije u slučaju privremene registracije?

Mora se imati na umu da je princip teritorijalne vezanosti pacijenata za medicinske ustanove (poliklinike) u ruskom zdravstvu trenutno potpuno izgubljen. U skladu sa saveznim zakonom "O osnovama zdravstvene zaštite građana u Ruskoj Federaciji", građanin s MHI polisom može biti dodijeljen bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi. Mjesto prebivališta, mjesto rada, mjesto studija - građanin može otići na bilo koju kliniku zbog vezanosti, pa čak i odabrati liječnika za sebe.

Iz opisa vaše situacije proizlazi da ste uspješno ostvarili pravo na priključivanje na kliniku u skladu s gore navedenim zakonom, tj. nije vam uskraćena osnovna zdravstvena zaštita. Međutim, nije vam dopušteno da ostvarujete svoje pravo na besplatne lijekove na koje imate pravo u skladu s istim saveznim zakonom. Dokumenti moskovskog Ministarstva zdravlja ne mogu preklapati efekte saveznog zakona, čija se pravila odnose na čitavu teritoriju zemlje.

Ako razgovor „od srca do srca“ sa glavnim doktorom klinike ne donese neki željeni rezultat, savjetujem vam da se u takvim slučajevima obratite tužiocu. U aplikaciji obavezno naznačite da vam je uskraćen pristup besplatnim lijekovima zbog nedostatka trajne registracije. Istovremeno navedite da su se pridružili na klinici vašeg djeteta, ima status invalidne osobe, kao i polisu obaveznog medicinskog osiguranja.

Obavezno napišite u izjavi da u skladu s primjenjivim zakonom imate potpuno pravo na putovanje i boravak u bilo kojem od regija zemlje. Nepostojanje stalne registracije u ovom slučaju nije razlog da vas ograničite u ustavnim pravima.

Navedite da je odbijanje izdavanja besplatnih lijekova zbog nedostatka stalne registracije u potpunosti protivno ruskom zakonu. U prijavi napišite imena službenika (bolje je ako vam je potrebno pismeno odbijanje unaprijed), zatražite provjeru zakonitosti njihovih aktivnosti. Problem s isporukom inzulina bit će riješen odmah.

Pogledajte video: Sudan odbija proglasiti epidemiju kolere (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar