Amoksicilin antibiotik za djecu: upute za upotrebu i pregledi

Prašak za oralnu suspenziju, 125 mg, 250 mg i 500 mg

Jedan paket sadrži

aktivna supstanca - amoksicilin trihidrat 125 mg, 250 mg i 500 mg (u smislu amoksicilina),

pomoćni sastojci: povidon, dekstroza, dinatrijev edetat, natrijum hidrogen fosfat, 1-vodeni natrijum α-glutaminska kiselina, aroma za hranu, vanilin, saharoza

Puder je bijele boje sa žućkastim nijansama, specifičnog mirisa. Gotova suspenzija je suspenzija bijele boje sa žućkastim tonom, specifičnog mirisa

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Apsolutna bioraspoloživost amoksicilina ovisi o dozi i načinu primjene i kreće se od 75 do 90%. Kod doza od 250 mg do 750 mg, bioraspoloživost (parametri: AUC i / ili izlučivanje mokraćom) linearno je proporcionalna dozi. Kod većih doza apsorpcija je manja. Jelo ne utiče na apsorpciju. Amoksicilin je otporan na kiseline. Uz pojedinačnu oralnu dozu od 500 mg, koncentracija amoksicilina u krvi je 6 - 11 mg / L. Nakon jednokratne doze od 3 g amoksicilina, koncentracija u krvi doseže 27 mg / L. Maksimalne koncentracije u plazmi primjećuju se 1 do 2 sata nakon uzimanja lijeka.

Oko 17% amoksicilina je u stanju vezanom za proteine ​​u plazmi. Terapijska koncentracija lijeka brzo se postiže u plazmi, plućima, bronhijalnim izlučevinama, tekućini srednjeg uha, žuči i urina. Amoksicilin može prodrijeti kroz upaljene meninge u cerebrospinalnu tečnost. Amoksicilin prolazi kroz placentu i nalazi se u malim količinama u majčinom mlijeku.

Biotransformacija i eliminacija

Glavno mjesto izlučivanja amoksicilina su bubrezi. Oko 60 - 80% oralne doze amoksicilina izlučuje se unutar 6 sati nakon primjene u nepromijenjenom aktivnom obliku putem bubrega, a mali se dio izluči u žuči. Oko 7 do 25% doze metabolizira se u neaktivnu penicilansku kiselinu. Poluživot iz plazme kod pacijenata sa nepromijenjenom funkcijom bubrega je 1 - 1,5 sati. U bolesnika s ozbiljnim zatajenjem bubrega, poluživot eliminacije varira od 5 do 20 sati. Amoksicilin podleže hemodijalizi.

Farmakodinamika

Antibakterijski lijek otporan na baktericidne kiseline širokog spektra djelovanja iz skupine polusintetskih penicilina. Inhibira transpeptidazu, ometa sintezu peptidoglikana (potpornog proteina stanične stijenke) u periodu podele i rasta i prouzrokuje lizu bakterija.

Aktivno protiv aerobnih gram-pozitivnih bakterija: Staphylococcus spp. (osim sojeva koji proizvode penicilinazu), Streptococcus spp. i aerobne gram-negativne bakterije: Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Escherichia coli, Shigella spp., Salmonella spp., Klebsiella spp. Mikroorganizmi koji proizvode penicilinazu rezistentni su na amoksicilin. Akcija se razvija 15-30 minuta nakon primjene i traje 8 sati.

Indikacije za upotrebu

Liječenje zaraznih i upalnih bolesti uzrokovanih mikroorganizmima osjetljivim na lijekove:

- infekcije gornjih disajnih puteva, uključujući infekcije uha, nosa i grla: akutni otitis media, akutni sinusitis, tonzilitis, bakterijski faringitis

- infekcije donjih disajnih puteva: pogoršanje hroničnog bronhitisa, upala pluća u zajednici

- infekcije donjih mokraćnih putova: cistitis

- profilaksa endokarditisa: profilaksa kod pacijenata koji su u riziku od razvoja endokarditisa, na primer, na stomatološkim procedurama

- rana lokalizirana lajmska bolest povezana s migratornim eritemom (stadij 1)

Doziranje i primjena

Unutra, prije ili nakon obroka.

Odrasli i djeca starija od 12 godina (težine više od 40 kg): dnevna doza od 750 mg do 3 g, podijeljena u 2-3 doze. Djeci u dobi od 5-10 godina propisuje se 0,25 g 3 puta dnevno, 2-5 godina - 0,125 g 3 puta dnevno, mlađim od 2 godine - 20 mg / kg 3 puta dnevno. Tijek liječenja je 5-12 dana.

Kod akutne nekomplicirane gonoreje propisuje se 3 g jednom, u liječenju žena preporučuje se ponovno uzimanje navedene doze.

Kod akutnih zaraznih bolesti gastrointestinalnog trakta (paratifoidna groznica, tifusna groznica) i bilijarnog trakta, u slučaju ginekoloških zaraznih bolesti za odrasle - 1,5-2 g 3 puta dnevno ili 1-1,5 g 4 puta dnevno.

Sa leptospirozom za odrasle - 0,5-0,75 g 4 puta tokom 6-12 dana.

Uz prevoz salmonele za odrasle - 1,5-2 g 3 puta dnevno tokom 2-4 nedelje.

Za prevenciju endokarditisa u manjim hirurškim intervencijama za odrasle - 3-4 g 1 sat pre postupka. Po potrebi se propisuje ponovljena doza nakon 8-9 sati, a kod djece se doza prepolovi.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega s klirensom kreatinina od 15-40 ml / min interval između doza povećava se na 12 sati, s klirensom kreatinina ispod 10 ml / min, doza se smanjuje za 15-50%, s anurijom, maksimalna doza je 2 g / dan.

Prokuhana i ohlađena voda sipa se u čistu čašu (vidi tabelu), zatim se sadržaj jednog pakovanja izlije i miješa dok se ne dobije homogena suspenzija.

doza u pakovanju, mg

potrebna količina vode, ml

2,5 (1 kašika)

5 (2 kašike)

10 (4 kašike)

Nakon uzimanja, šolju isperite vodom, osušite i čuvajte u suhom, čistom obliku.

Nuspojave

- nelagoda u stomaku, mučnina, gubitak apetita, povraćanje, nadimanje, proliv, proliv, enanthema (posebno na sluznici usta), suha usta, oslabljen okus, (u pravilu su navedeni efekti karakterizirani blagom ozbiljnošću i često nestaju sa kako se terapija nastavlja ili vrlo brzo nakon prekida, učestalost ovih komplikacija može se smanjiti uzimanjem amoksicilina s hranom)

- kožne reakcije u obliku egzanteme, svrbeža, urtikarije (tipičan egzantem koji se sliči na ospice pojavljuje se 5-11. dan od početka terapije; neposredni razvoj urtikarije ukazuje na alergijsku reakciju na amoksicilin i zahtijeva prekid terapije)

- razvoj superinfekcije i kolonizacije rezistentnih mikroorganizama ili gljivica, na primjer, oralna i vaginalna kandidijaza uz produženu i ponovljenu upotrebu lijeka

- povećanje jetrenih transaminaza (prolazno, umjereno)

- eozinofilija i hemolitička anemija

- edem grkljana, serumska bolest, alergijski vaskulitis, anafilaksija i anafilaktički šok

- reakcije centralnog nervnog sistema, koje uključuju hiperkinezu, vrtoglavicu i konvulzije (konvulzije se mogu javiti kod pacijenata sa zatajenjem bubrega, epilepsije, meningitisa ili kod pacijenata koji primaju velike doze lijeka)

- površinska promjene boje zuba (u pravilu se uklanjanje boje prilikom pranja zuba)

- hepatitis i holestatska žutica

- angioedem (Quinckeov edem), multiformni eksudativni eritem, akutni generalizovani pustularni osip, Lyellov sindrom, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza, bulozni i eksfolijativni dermatitis

- akutni intersticijski nefritis, kristalurija

- leukopenija, neutropenija, granulocitopenija, pancitopenija, anemija, mijelosupresija, agranulocitoza, produljeno vrijeme krvarenja i protrombinsko vrijeme (sve promjene su bile reverzibilne kada je terapija prekinuta)

- s razvojem teške uporne dijareje potrebno je uzeti u obzir vjerovatnoću pseudomembranoznog kolitisa (u većini slučajeva uzrokovanog Clostridium difficile)

- bojanje jezika u crnu

Interakcije lijekova

Antacidi, glukozamin, laksativi, aminoglikozidi - usporavaju i smanjuju apsorpciju Amosina, askorbinska kiselina povećava apsorpciju Amosina.

Amosin® se ne uništava u kiseloj sredini želuca, unos hrane ne utiče na njegovu apsorpciju.

Baktericidni antibiotici (uključujući aminoglikozide, cefalosporine, cikloserin, vankomicin, rifampicin) - sinergistički efekat, bakteriostatski lekovi (makrolidi, hloramfenikol, linkozamidi, tetraciklini, sulfonamidi) - antagonistički.

Amosin® povećava učinkovitost indirektnih antikoagulansa (suzbija crijevnu mikrofloru, smanjuje sintezu vitamina K i protrombinski indeks), smanjuje učinkovitost oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogen, lijekova, tokom metabolizma kojih nastaje para-aminobenzojeva kiselina, a etinil estradiol - rizik od krvarenja "proboj".

Diuretici, alopurinol, oksifenbutazon, fenilbutazon, nesteroidni protuupalni lijekovi, lijekovi koji blokiraju tubularnu sekreciju - smanjuju tubularnu sekreciju, povećavaju koncentraciju.

Alopurinol povećava rizik od nastanka kožnog osipa.

Smanjuje klirens i povećava toksičnost metotreksata.

Pojačava apsorpciju digoksina.

Pojačana diureza dovodi do smanjenja koncentracije lijeka u krvi zbog povećane eliminacije amoksicilina.

Prilikom određivanja prisutnosti glukoze u urinu dok se koristi amoksicilin preporučuje se upotreba enzimskih glukozida oksidaza. Kada se koriste hemijske metode, visoka koncentracija amoksicilina u urinu može uzrokovati lažno pozitivne rezultate ispitivanja.

Amoksicilin može smanjiti urinarni estriol u trudnica.

U visokim koncentracijama amoksicilin može smanjiti rezultate serumske glukoze.

Kada se koriste kolorimetrijske metode, amoksicilin može ometati određivanje proteina.

Posebna uputstva

S pažnjom: trudnoća, zatajenje bubrega, istorija krvarenja.

Kroz tretman, potrebno je pratiti stanje funkcije krvi, jetre i bubrega.

Moguće je razviti superinfekciju uslijed rasta mikroflore koja je na njega neosjetljiva, što zahtijeva odgovarajuću promjenu u terapiji antibioticima.

U liječenju bolesnika s bakteremijom moguć je razvoj bakteriolize (Jarisch-Herxheimer-ova reakcija).

U bolesnika s preosjetljivošću na peniciline moguće su unakrsne alergijske reakcije na antibiotike cefalosporina.

Kod liječenja blage dijareje tijekom liječenja treba izbjegavati lijekove protiv dijareje koji smanjuju pokretljivost crijeva, mogu se koristiti kaolin - ili lijekovi protiv dijareje koji sadrže atapulgit. Kod teške dijareje obratite se ljekaru.

Liječenje se nužno nastavlja još 48-72 sata nakon nestanka kliničkih znakova bolesti.

Kada koristite amoksicilin u visokim dozama da bi se smanjio rizik od kristalurije amoksicilina, važno je pratiti adekvatnost unosa i izlučivanja tečnosti.

Amosin se ne smije koristiti za liječenje bakterijskih infekcija u bolesnika sa virusnim infekcijama, akutnom limfoblastičnom leukemijom ili zaraznom mononukleozom (zbog povećanog rizika od eritematoznog osipa na koži).

Kao i kod drugih antibakterijskih sredstava, prilikom upotrebe visokih doza amoksicilina potrebno je redovno nadzirati krvnu sliku.

U slučaju teških poremećaja gastrointestinalnog trakta sa prolivom i povraćanjem, Amosin® se ne smije koristiti, jer ovi uvjeti mogu smanjiti njegovu apsorpciju. Takvim se pacijentima preporučuje imenovanje parenteralnog oblika amoksicilina.

Uz istodobnu upotrebu oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogen i amoksicilina, treba koristiti druge ili dodatne metode kontracepcije ako je moguće.

Upotreba lijeka tijekom trudnoće moguća je kad planirana korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod.

Trajanje upotrebe ne smije biti veće od 7-10 dana.

Značajke djelovanja lijeka na sposobnost upravljanja vozilom ili potencijalno opasne mehanizme

Nije bilo izveštaja o Amosinovom uticaju na vožnju ili rad sa mašinama. Međutim, kod nekih pacijenata može se javiti glavobolja i vrtoglavica. Kada se pojave, pacijent mora poštovati posebne mjere opreza za vrijeme vožnje i rada s mehanizmima.

Oblik za puštanje i pakiranje

1,5 g, 3 g ili 6 g (125 mg, 250 mg ili 500 mg aktivnog sastojka, respektivno) praška u jednokratnim dozama kombiniranim višeslojnim materijalom.

10 paketa s jednim dozama s uputama za medicinsku upotrebu na državnom i ruskom jeziku smješteno je u pakovanje od kartona.

Vlasnik potvrde o registraciji

640000, Ruska Federacija,

Kurgan grad, st. Lenjin, 5, of. 320.

Adresa organizacije koja prihvata tvrdnje potrošača na kvalitetu proizvoda u Republici Kazahstan

STOFARM LLP, 000100, Kazahstan,

Regija Kostanay, Kostanay, ul. Ural, 14

tel. 714 228 01 79

Šef odjela

Farmakološki pregled Kuzdenbaev R.S.

Zamenik šefa

Odeljenjafarmakološke

stručnostBaydullaeva Sh.A.

Stručnjak

Poverenik

Direktor Dekaloga cjeloživotnog učenja Nim S.V.

Preliminarni profil antibiotika

Često se u pedijatriji lijek Amoksicilin koristi za djecu. Prije liječenja moraju se proučiti upute za njegovu upotrebu. Čak i ako lijek propisuje kompetentan i iskusan stručnjak - nemojte biti lijeni čitati o njemu. Sažetak lijeka je prilično voluminozan. U njemu su opisane sve indikacije i kontraindikacije. Dijagram aplikacije je takođe detaljan.

Amoksicilin je antibiotik širokog spektra. Spada u grupu sintetičkih penicilina. Lijek počinje djelovati odmah nakon gutanja. Istoimena aktivna supstanca - amoksicilin - inhibira sintezu bakterijske membrane. Kao rezultat toga, patološka ćelija je uništena i dolazi do njene smrti.

Lijek ima baktericidno djelovanje. Učinkovit je protiv raznih mikroorganizama: streptokoka i stafilokoka, ešerihije i šigele, salmonele i tako dalje. Lijek se bori protiv patogena koji uzrokuju gonoreju i meningitis, čir na želucu i crijevima, anaerobne mikroorganizme. I ovo nije cijeli popis. Kao što možete vidjeti, spektar djelovanja uputstva lijeka "Amoksicilin" (za djecu) vrlo je širok.

Sastav i oblik lijeka

Već znate da je glavna komponenta ovog lijeka istoimena aktivna supstanca. Sastav lijeka može biti prisutan u različitim količinama. U ljekarničkoj mreži možete kupiti tablete ili kapsule. U prodaji je i suspenzija amoksicilina za djecu. U uputstvu se kaže da lek može imati dodatne komponente: simetikon, natrijum saharin, natrijum benzoat, natrijum citrat, saharozu, guar gumu, kao i razne arome. Lijek u obliku tableta često nema dodatnih aditiva. Lijek, dostupan u kapsulama, ima želatinsku ljusku.

Najniža doza Amoksicilina je 125. Uputa za upotrebu za malu djecu preporučuje odabir ove količine aktivnog sastojka. Stariji djeci je propisan lijek koji je dostupan u dozama od 250, 500 i 1000 miligrama. U bolnicama se za liječenje pacijenata može koristiti sredstvo u obliku otopine za injekcije.

Strukturni analozi i njihovi trgovački nazivi

Mogu imati različita trgovačka imena za amoksicilin (za decu).Uputa kaže da je ovaj lijek prilično efikasan i siguran. Stoga se na temelju glavne komponente dobiva masa lijekova različitog naziva. Može se razlikovati sljedeće:

Pripravci na bazi amoksicilina često se propisuju u kombinaciji sa drugom aktivnom supstancom, na primer, Amoxiclav, Flemoclav i drugima. Ne zaboravite da čak i strukturne analoge lijeka treba odabrati specijalista. Samo-primjena antibiotika je neprihvatljiva.

Indikacije za liječenje

Lijek "Amoxicillin" (za djecu), upute savjetuje upotrebu prema propisu liječnika. Kao što znate, lijek pripada antibioticima širokog spektra. To znači da je efikasna u liječenju mnogih bakterijskih bolesti. Lijek je nemoćan protiv virusa raznih vrsta. Dakle, upute nazivaju sljedeće situacije indikacije za upotrebu tableta i suspenzija Amoksicilina za djecu:

  • akutna kao i hronična oboljenja donjih disajnih puteva (bronhitis, pneumonija, apsces pluća),
  • infekcije ENT organa (otitis media, faringitis, sinusitis, sinusitis, tonzilitis),
  • hronične i akutne bolesti bilijarnog trakta, creva i želuca (holecistitis, crevne infekcije, peritonitis),
  • genitourinarne bolesti (pijelonefritis, cistitis, uretritis, bakteriurija),
  • infekcije kože i mekih tkiva, praćene odvajanjem gnoja,
  • sepsa i tako dalje.

Lijek se preporučuje koristiti nakon preliminarnog pregleda. Ako vrijeme dozvoljava, prvo morate napraviti bakteriološku kulturu da biste utvrdili osjetljivost mikroorganizama na ovaj antibiotik. Ali, kao što pokazuje praksa, često s bolešću ne možete oklijevati. Stoga pedijatri propisuju antibiotik po vlastitom nahođenju.

Ograničenja aplikacije

Koje se informacije potrošaču o proizvodu Amoksicilin još uvijek pružaju u uputama za uporabu? Tablete za djecu propisuju se tek nakon 10-12 godina. Do ove dobi, kapsule i pilule nisu kontraindicirane. Ako je potrebno, liječenju treba dati prednost suspenziji. Uprkos tome, postoji strukturalni analog Flemoxina. Dostupan je u tabletama namijenjenim djeci. Štaviše, njegov oblik je solutab. Ovo sugeriše da se tablete mogu prethodno rastopiti u vodi, što je vrlo zgodno.

Kontraindikacija za upotrebu lijeka biće preosjetljivost i alergijska reakcija na antibiotike penicilin. Ne propisuju se lekovi za zaraznu mononukleozu, limfocitnu leukemiju, teške gastrointestinalne bolesti. Zabranjeno je uzimati antibiotik djeci sa sijenom groznicom, bronhijalnom astmom, oslabljenim radom jetre i bolestima virusne etiologije.

Neprijatni efekti terapije

U nekim slučajevima lijek izaziva pojavu neželjenih reakcija. Šta kaže uputstvo o ovome o antibiotiku Amoksicilinu (suspenzija za decu)? Lijek u tečnom obliku ili u obliku tableta može izazvati alergiju. Ova nuspojava se smatra najneugodnijom i najopasnijom. Manifestira se osipom, svrbežom, svrbežom, oticanjem ili šokom. Ako primijetite takve simptome kod djeteta, tada morate hitno prekinuti liječenje i pozvati hitnu pomoć. Možda je samo alergijska reakcija na lijek razlog njegove otkazivanja.

Među ostalim neželjenim efektima opisani su mučnina, proliv, vrtoglavica i opšte neznanje. S takvim manifestacijama terapiju treba nastaviti.

"Amoksicilin" (tablete) za djecu: upute i doziranje

Kao što već možete saznati, lijek u obliku tableta propisan je djeci nakon 10-12 godina. U ovom uzrastu doza lijeka odgovara odrasloj osobi. Ako dijete teži više od 40 kilograma, tada mu je propisano 250-500 mg aktivne tvari. U težim slučajevima bolesti preporučuje se povećanje doze lijeka na 1 gram. Višestruka primjena - 3 puta.

Lijek se uzima oralno, bez prethodnog brušenja. Trajanje terapije ovisi o bolesti i kreće se od 5 do 12 dana. Često se preporučuje lek koji se koristi u roku od 7 dana.

Amoksicilin (suspenzija): upute za upotrebu za djecu

Za djecu mlađu od 10 godina preporučuje se uzimanje lijeka u obliku suspenzije. Isti oblik lijeka propisan je onim pacijentima čija je tjelesna težina manja od 40 kilograma. Prije upotrebe, prašak je potrebno razrijediti. Da biste to učinili, koristite samo čistu ohlađenu vodu. Slijedeći upute, izlijte tekućinu u posudu sa slobodnom supstancom do oznake. Nakon toga, dobro protresite lijek.

Kako dati Amoxicillin sirup? Uputa za upotrebu (za djecu od 5-10 godina) preporučuje dozu od 250 mg tri puta dnevno. Ako dijete još nema 5 godina, tada se lijek propisuje 125 mg tri puta dnevno. Ako se dob pacijenta kreće u rasponu od 0 do 2 godine, tada se udio izračunava prema tjelesnoj težini. Za svaki kilogram treba biti 20 mg amoksicilina. Dakle, ako je težina djeteta 10 kilograma, onda bi trebao imati 200 mg aktivne tvari dnevno. Svaki naredni unos suspenzije treba obaviti ne ranije od 8 sati. Trajanje liječenja određuje se individualno. Imajte na umu da se pripremljeni rastvor može čuvati najviše 14 dana. Nakon tog vremena, lijek postaje neefikasan i opasan za dijete.

Dodatne informacije

Sadrži posebna uputstva za upotrebu lijeka "Amoxicillin" uputstva za upotrebu. Za djecu mlađu od 18 godina, lijek se ne propisuje u kombinaciji sa metronidazolom. Kod kombiniranja aktivne tvari s drugim spojevima, prednost se daje klavulanskoj kiselini. Dugotrajna upotreba lijeka može izazvati gljivične infekcije. Stoga se u takvim situacijama za profilaktičke svrhe preporučuje propisivanje sredstava na bazi nistatina i drugih antifungalnih supstanci.

Predoziranje lijeka obilježeno je jakom mučninom i povraćanjem, što ne donosi olakšanje. U težim slučajevima dolazi do dehidracije. Liječenje takvih manifestacija često se provodi unutar zidova bolnice. Pacijentu se ispire stomak i propisuju mu sorbenti koji uklanjaju ostatke aktivne tvari iz tijela. Takođe je naznačeno obilje pijenja. U slučaju opetovanog povraćanja, propisana je rehidracijska terapija.

Koliko se lijek Amoksicilin (kapsule) preporučuje? Djeca bi se trebala liječiti ovim lijekom najmanje 5 dana. Obično se poboljšanje stanja pacijenta uoči nakon 2-3 dana redovne upotrebe. Štaviše, roditelji pogrešno vjeruju da je dijete potpuno zdravo. Kako ne bi ponovo nahranili svoje dijete antibiotikom, majke i očevi samostalno ukidaju lijek. Tako čine nepopravljivu grešku. Napokon, preostali mikroorganizmi razvijaju otpornost. Nakon toga, ovi sojevi izlučuju specifični enzim - penicilinazu. Lijekovi na bazi amoksicilina su nemoćni pred njima.

Pozitivna mišljenja

Već znate kako uputstvo za djecu savjetuje upotrebu lijeka "Amoksicilin". Recenzije o ovom lijeku uglavnom su pozitivne. Ako je lijek odabran pravilno, a mikrobi nemaju otpornost na njega, primijetit ćete učinak tretmana.

Roditelji djece kojoj su propisani lijekovi na bazi amoksicilina kažu da je već drugog dana došlo do primjetnog poboljšanja. U djece se tjelesna temperatura smanjila na normalne vrijednosti. Kada je liječio bronhitis i upalu pluća, kašalj je postao manje nametljiv. Istodobna upotreba bronhodilatatora doprinijela je razrjeđivanju ispljuvaka i njenom mekom odvajanju od zidova. Kolonije bakterija prestaju da se umnožavaju pod uticajem leka „Amoksicilin“ u prvim satima posle upotrebe.

Potrošači napominju još jedan važan plus lijeka "Amoksicilin 250". Uputa za upotrebu (za djecu) kaže da suspenzija sadrži mirise. Zahvaljujući njima, lijek poprima slatkast okus. Vrlo je lako dati djetetu. Djeca rado uzimaju antibiotik i ne odbijaju liječenje. Takođe, alat ima pristupačne troškove. Suspenzija od 100 ml koštat će vas samo 130 rubalja. Možete kupiti tablete i kapsule za 150-200 rubalja, ovisno o doziranju.

Negativne kritike

Neki potrošači imaju negativna mišljenja o doziranju antibiotika od 1000, 500 mg i Amoksicilinu 250 mg. Uputstvo maloj djeci ne preporučuje davanje takvih obroka lijekova. Na kraju krajeva, ovo je mnogo za djecu. Prilikom propisivanja lijeka i odabira jedne porcije, treba uzeti u obzir težinu pacijenta. Često ljekari na njega ne obraćaju pažnju i propisuju antibiotik u skladu sa godinama. Ali čak i sa 5 godina dijete može težiti samo 17 kilograma. Pedijatar će takvom pacijentu propisati lijek od 250 mg tri puta dnevno. Ali zapravo, dijete treba imati samo 340 miligrama dnevno. Ovaj dio je uvijek podijeljen u tri doze. Odjednom beba ne bi smjela uzimati više od 114 miligrama aktivne tvari. Ako roditelji ne naprave neovisan izračun, tada postoji visok rizik od predoziranja. Kao rezultat toga, dijete će početi povraćati, proljev. Sve je to prepun njegovih posljedica.

Mame i tate često primjećuju porast temperature nakon početka liječenja. Roditelji ovaj simptom tumače kao sporednu pojavu. Ali ljekari imaju svoje mišljenje o tom pitanju. Čak su i neki izvori pokazali da bilo koji antibiotik može izazvati temperaturu u prvim satima prijema. Nakon ulaska u ljudsko tijelo, aktivna tvar počinje aktivno uništavati kolonije bakterija. Otrovani mikroorganizmi uzrokuju intoksikaciju. Štaviše, što ih je više, izraženiji su simptomi. Zbog toga, početno povećanje temperature ne znači da antibiotik nije prikladan. Naprotiv, ovaj simptom ukazuje na ispravan tretman.

Preporuke specijalista

Najčešće propisana doza Amoksicilina iznosi 250 (za djecu). Upute su uvijek priložene uz antibiotik. Ljekari preporučuju da ga pažljivo pročitate prije upotrebe proizvoda. Unatoč činjenici da lijek ima malo kontraindikacija, na ovu stavku treba obratiti posebnu pažnju. Također, pedijatri preporučuju da ne budete lijeni i samostalno izračunavaju dnevnu normu aktivne tvari. Napokon, nijedan roditelj neće poželjeti svom djetetu dodatne neugodne simptome povezane s predoziranjem.

Ljekari kažu da lijek "Amoksicilin" snažno djeluje na crijeva. Stoga se često na pozadini njegovog unosa primjećuju probavne tegobe. Manifestiraju se proljevom, prorjeđivanjem stolice, osjećajem nepotpunog pokreta crijeva. Lijek može povećati nadimanje, izazvati bol u trbuhu. Za otklanjanje svih ovih simptoma, ali i za povećanje imuniteta preporučuje se uzimanje probiotika i prebiotika.

Ako u roku od 2-3 dana nakon početka liječenja dijete ne pokaže poboljšanje, tada se treba obratiti pedijatru ponovo. Ova činjenica sugerira da je antibiotik nepravilno odabran. Čak i uz dužu upotrebu, lijek se neće moći nositi s patologijom. Mora se zamijeniti.

U zaključku

Antibiotici se široko koriste u pedijatriji. Ali ne bi ih trebalo koristiti za prehladu. Pre nekoliko decenija, za prevenciju je bio propisan lek "Amoksicilin". Dokazala se da je takva terapija beskorisna. Lijek ne samo da nije ubrzao oporavak. Uništila je crijevnu mikrofloru i smanjila imunološku odbranu tijela. Stoga antibiotik Amoksicilin treba propisati specijalista strogo prema indikacijama. Prvi znakovi da je takva terapija potrebna su kašalj, zelena soka, groznica koja traje duže od 5 dana i tako dalje. Zdravlje vama i vašoj bebi!

Pogledajte video: Vranilova trava biljni antibiotik (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar