Koji ljekar liječi gušteraču

Gušterača je jedan od glavnih organa čovjeka. Nepravilan rad dovodi do kvarova u cijelom tijelu. Pri prvim simptomima oslabljene funkcionalnosti organa potreban je savjet stručnjaka, ali to ne znaju svi koji doktor liječi gušteraču.

Koji ljekar liječi gušteraču

Poremećaji gušterače

Patologije gastrointestinalnog trakta rješava gastroenterolog. Jedan od najčešćih bolesti pankreasa je pankreatitis. Bolest je upalni proces koji dovodi do modifikacije tkiva. Bolest je hronična i akutna.

  • upotreba moćnih lijekova
  • povrede
  • komplikacije nakon infekcija,
  • probavne tegobe,
  • konzumiranje alkohola.

6 uobičajenih uzroka pankreatitisa

Uobičajeni simptomi problema sa pankreasom:

  1. Mučnina, povraćanje.
  2. Bol u gornjem kvadrantu s lijeve strane.
  3. Nedostatak apetita.
  4. Napuhanost, nadimanje.
  5. Crijevni poremećaji.

Ozbiljnost gore navedenih simptoma direktno ovisi o stepenu razvoja bolesti. Čak će u početnoj fazi pojave patologije ljudskom tijelu trebati hranjive tvari. Uz pravilnu ishranu, doći će do nedostatka vode na koži, krhkih noktiju, nedostatka vitamina i gubitka kilograma. Pored pankreatitisa, često se dijagnosticiraju nekroza, dijabetes melitus, kalkuli u izlučnim kanalima i adenokarcinom.

Simptomi tijela o pankreasnoj bolesti

U akutnom pankreatitisu, koji je nastao neočekivano, postoje pojas i akutna bol koja prekriva stražnju i lijevu stranu tijela. Kada se sagnete prema naprijed, bol lagano nestaje, ali lijekovi su neučinkoviti kod pankreatitisa. Često, pogoršanje bolesti prati povraćanje.

Pažnja! Za kroničnu bolest karakterizira slabiji sindrom boli koji se javlja tokom pogoršanja.

U prisustvu nekroze, značajna količina enzima oslobađa se u ljudsko tijelo zbog smrti određenog područja žlijezde. Karakteristični simptomi bolesti su vrućica, povraćanje, proliv, pojava plavih mrlja u blizini pupka, bokova i trbuha. Nakon pojave ovih znakova, neophodna je pomoć stručnjaka.

Uloga gušterače u probavi

Osoba ne zna gdje se nalazi gušterača, sve dok se ne pojave znakovi njegove patologije. Prvi simptomi zbog kojih je potreban ljekarski savjet su mučnina, nadutost, bol u pojasu nakon jela. Organ se nalazi na lijevoj strani ispod stomaka, pa se smatra dijelom probavnog trakta. Enzimi koje sintetiše pankreas, nakon ulaska u dvanaestopalačno crevo, razgrađuju hranjive sastojke na elemente u tragovima. Tijelo reguliše metabolizam proteina, masti i ugljikohidrata zbog hormona, a također sintetiše tekućinu pankreasa za probavu hrane.

Lokacija gušterače

Kada se hormoni izlučuju i metabolički procesi stabiliziraju, uključena je endokrina funkcija. Pankreas proizvodi do 1 litru soka dnevno, kao i lipaze, amilaze i tripsini koji doprinose varenju hrane proteinima. Unutrašnja funkcija omogućava proizvodnju hormona glukagona, inzulina. Koristeći inzulin, ljudsko tijelo metabolizira glukozu i ugljikohidrate.

Hormon glukagon pomaže u zaštiti jetre od masne degeneracije. Ako postoje patologije hormonske pozadine glukagona i inzulina, bit će potrebna konsultacija endokrinologa. Funkcionalnost gušterače utiče na stanje gastrointestinalnog trakta i cijelog ljudskog tijela.

Gušterača: izbor liječnika

Milioni ljudi odlaze u bolnicu sa bolestima probavnog sistema, uključujući patologije gušterače. Takve su bolesti dobro proučene, pa se uz pomoć medicinske terapije zdravlje može poboljšati. Pri prvim simptomima bolesti gastrointestinalnog trakta potrebno je obratiti se stručnjacima poput ljekar opće prakse, endokrinolog, hirurg, gastroenterolog, onkolog.

Funkcija pankreasa

Teški oblik pankreatitisa može dovesti do pojave neoplazmi i cista ne samo na gušterači, već i na stomaku i jetri. Identificirati tumor će omogućiti ultrazvuk, ERCP, MRI, CT. Na osnovu rezultata studija lekar će propisati hemoterapiju ili operaciju. Ovu je bolest teško liječiti, a često se komplicira pojavom neoplazmi ili dijabetes melitusa. Neblagovremeni prijem u bolnicu dovodi do hirurške intervencije i nepravilnog rada žlijezde.

Lokalni ljekar može biti posjećen zbog blagih bolesti pankreasa, a ne od akutnog hroničnog pankreatitisa ili sumnje na druge bolesti. Ultrazvučni pregled i testovi pomoći će vam da se postavi dijagnoza, a ako je potrebno, specijalist će se preusmjeriti na gastroenterologa. Često se simptomi pankreasnih bolesti poklapaju sa drugim tegobama poput osteohondroze, šindrom, koje će terapeut otkriti nakon pregleda. Nakon uklanjanja akutnog napada bolesti terapeut propisuje promjenu prehrane i načina života, nakon čega se pacijent registrira i periodično posjećuje stručnjake uskog profila.

Lokalni ljekar može da posjeti plućne bolesti gušterače

Gastroenterolog

Ovo je glavni ljekar, sa kojim bi se definitivno trebalo konsultovati zbog problema sa gušteračom. Lokalizacijom sindroma boli specijalista će utvrditi koji je dio organa oštećen. Povećana količina leukocita ukazuje na upalni proces. Da bi se postavila ispravna dijagnoza, liječnik propisuje analizu mokraće, koprogram, ultrazvuk, MRI sa kontrastom, rendgenski snimak. Studije će pokazati broj tripaza, lipaza i amilaza u ljudskoj krvi.

Gastroskopija se koristi za procjenu stupnja umiješanosti želuca i dvanaesnika u patološki proces. Visok nivo ESR i belih krvnih zrnaca ukazuje na bolest. Cholangiopancreatography omogućava vam da saznate o neravnomernim ekstenzijama, stenozi kanala, zakrivljenim prolazima. Za otkrivanje novotvorina koristi se ERCP.

Ovisno o pacijentovom stanju i njegovoj bolesti, gastroenterolog može propisati još nekoliko dijagnostika:

  • test nedostatka enzima kimotripsina,
  • stimulacija kolecistokininom i označavanje aktivnosti enzima nakon njega,
  • stimulacija sekreta i mjerenje izlučivanja gvožđa bikarbonata.

Gastroenterolog je glavni ljekar sa kojim se definitivno treba konsultovati zbog problema sa gušteračom

Gornja ispitivanja se provode nakon skupljanja testova gušterače pomoću sonde duodenala. Skoro svaka medicinska ustanova ima gastroenterologa, iako u njegovom odsustvu možete otići u bolnicu na savjet. Ne izvodite bolesti gušterače, jer se u protivnom ne mogu izbjeći komplikacije.

Endokrinolog

U slučaju problema sa proizvodnjom inzulina, liječnik propisuje terapiju, koja uključuje lijekove koji zamjenjuju hormon. Uz pravovremeni prijem u bolnicu, ovisi o tome hoće li pacijent razviti šećernu bolest kao komplikaciju. U gušterači su ćelije koje proizvode inzulin, somatostatin, glukagon, koji regulišu nivo glukoze u organizmu.

Upala u gušterači može prouzrokovati staničnu nekrozu, uslijed čega se razvija dijabetes melitus i druge bolesti endokrinog sustava. Uz pogoršanje pankreatitisa povećava se nivo amilaze i glukoze u urinu, a ne samo u krvi. Nadalje, stanje pacijenta nadgleda endokrinolog.

U slučaju bolesti gušterače, neophodno je posjetiti endokrinologa

Ovaj je specijalista neophodan za akutni pankreatitis, kada će pacijentu biti potrebna hospitalizacija i liječenje u bolnici. Pri akutnom napadu pankreatitisa propisane su kapljice i lijekovi protiv bolova za uklanjanje neprijatnih simptoma za par dana. Operacija se izvodi kada kamenje blokira kanale organa. Kirurg će moći razlikovati pankreatitis od peptičnog ulkusa, holecistitisa ili upala slijepog crijeva, koji imaju slične simptome.

Kod akutnog pankreatitisa potreban je kirurg kada je pacijentu potrebna hospitalizacija

Prva inspekcija

Već na prvom savjetovanju liječnik će moći reći je li sindrom boli povezan s gušteračom ili ne. Ispitivanje i analiza pomoći će vam da se postavi točna dijagnoza, nakon čega će specijalista propisati liječenje određene bolesti. Ultrazvuk će vam omogućiti da odredite fazu oštećenja organa i identifikujete patologiju na sledeće znakove:

  • povećanje žlezde,
  • prisutnost novotvorina,
  • heterogenost ehogenosti.

Ako se tumor otkrije na ultrazvuku, osobi se propisuje konsultacija onkologa. Na osnovu rezultata pregleda liječnik propisuje hemoterapiju ili operativni zahvat. U slučaju ozbiljnih pogoršanja i bolova, pacijenta se upućuje na operativni pregled hirurgu ili reanimatoru, ovisno o stanju osobe u toku hospitalizacije.

Već na prvom savjetovanju liječnik će moći reći je li sindrom boli povezan s gušteračom ili ne

Terapija i promatranje

Nakon što su glavne manifestacije gušterače eliminirane, pacijent se upućuje gastroenterologu. Specijalist će savjetovati dijetalnu prehranu, koja će pomoći poboljšanju pacijentovog stanja i smanjenju rizika od pogoršanja u budućnosti. Ako se preporuke ne pridržavaju, pankreatitis će se uskoro vratiti, ali u još akutnijem obliku.

Pacijent s kroničnim oblikom bolesti mora slijediti posebnu dijetu. Uz pogoršanje je potrebno hranu barem nekoliko dana odbijati. Izuzetak je negazirana alkalna voda. Tada možete jesti hranu u malim porcijama 5 puta dnevno. Dijetalna prehrana uključuje mnogo proteinske hrane i najmanje one koja sadrži masti i ugljikohidrate. Bilo bi korisno koristiti topla kuhana ili kuhana jela.

Najbolji proizvodi za pankreas

MožeNemoguće je
KrompirAlkoholna pića

RibaSvježi kupus

Zobena kašaKiselo-mliječni proizvodi

Heljda kašaPečenje
CveklaDimljeno meso
PiletinaSvježi kruh

TurskaMeso
MrkvaPrženo
BrokoliSlano
TikviceKiselo

Za obnavljanje gušterače potrebno je držati dijetu 2 mjeseca ako se prvi put pojavio napad pankreatina. U hroničnom obliku bolesti dijeta postaje doživotna.

Gušterača utiče na funkcioniranje cijelog organizma, posebno endokrini sistem je ovisan o ovom organu. Da biste ubuduće izbjegli zdravstvene probleme, morate pravovremeno posjetiti liječnika i pri prvim simptomima lošeg zdravlja potražiti pomoć stručnjaka.

Pogledajte video: Kako se leči tumor pankreasa? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar