Pristupnicima s invaliditetom bilo je omogućeno da istovremeno uđu u kvotu pet univerziteta

Foto: Wavebreak Media / Lory Photo Bank

Državna Duma usvojila je u trećem, završnom čitanju prijedlog zakona kojim se daje pravo kandidatima s invaliditetom, koji "dolaze u proračun" po kvoti od 10%, da se odmah prijave na 5 univerziteta u 3 specijalnosti. Novim zakonom uklanja se diskriminatorna odredba koja ograničava prava osoba s invaliditetom prilikom ulaska u visokoškolske ustanove na dodiplomske i specijalističke programe.

U skladu sa stavkom 52. Procedura za prijem na studij u visokoškolskim programima, kandidati koji na zajedničku osnovu upisuju univerzitet imaju pravo podnijeti dokumente na pet univerziteta za tri specijalnosti. Međutim, kandidati s invaliditetom koji imaju pravo studiranja o trošku proračunskih izdvajanja mogu se prijaviti samo za jednu specijalnost na jednom univerzitetu. Pored toga, pojedinačna sveučilišta mogu provesti dodatne prijemne testove profila ili kreativne orijentacije.

Prema trenutnoj proceduri za prijem na studij u visokoškolskim programima, kandidati sa invaliditetom koji se prijave za studije na dodiplomskim ili specijalističkim programima imaju pravo na van konkurenciju u okviru kvote. No, za razliku od prava na prijem bez prijemnih ispita, to ne garantuje prijem, čak i ako je uspješno položio prijemne ispite.

U slučaju da broj kandidata za osobe s invaliditetom premašuje kvotu, među njima se može provesti konkurentski izbor. Osim toga, neke osobe s invaliditetom bit će primljene ne prema rezultatima ispita, već na temelju rezultata prijemnih ispita, koje sveučilište samostalno provodi. Da li ih je prošao ili ne, znat će se nakon predaje zahtjeva za prijem na odgovarajuće sveučilište, a ne ranije, ako u slučaju prijema prema rezultatima ispita.

Novim zakonom uklanjaju se ta ograničenja. Sada djeca s invaliditetom, osobe s invaliditetom I i II grupe, osobe s invaliditetom iz djetinjstva, osobe s invaliditetom zbog vojne traume ili bolesti primljene za vrijeme služenja vojnog roka, mogu koristiti pravo na van konkurenciju za studiranje na diplomskim i specijalnim programima, na trošak proračunskih sredstava u okviru utvrđene kvote pod uvjetom uspješnog polaganja prijemnih ispita podnošenjem prijava za rhinestones odmah na 5 univerziteta na 3 specijalnosti.

"Predlog zakona uklanja diskriminatornu odredbu kojom se ograničava pravo osobe sa invaliditetom da koristi posebno pravo prilikom upisa na univerzitete za dodiplomske i specijalističke programe", napominju autori.

Ranije smo izvještavali da je Državna duma usvojila prijedlog zakona kojim se olakšava ulazak osoba s invaliditetom na univerzitete i pripremna odjela. Sada, nakon prijema, neće biti potrebno davati mišljenje ITU-a o nepostojanju kontraindikacija za obuku, dovoljna je redovna medicinska potvrda.

Napisali smo i da je ministarka obrazovanja i nauke Ruske Federacije Olga Vasiljeva potpisala naredbu o izmeni Procesa za prijem na studij u obrazovnim programima visokog obrazovanja. Prema ovom nalogu, za pobede u takmičenjima za profesionalne veštine, osobe s invaliditetom dobit će dodatne bodove prilikom primanja.

Danas osobe sa invaliditetom imaju pravo na prijem van konkurencije u okviru kvote jednog univerziteta.

Ali to ne garantuje upis kandidata koji je uspješno položio prijemne ispite. Sada broj podnositelja zahtjeva s invaliditetom premašuje kvotu, pa se među njima provodi dodatno natjecanje.

Novim zakonom, navodi se u saopćenju pres službe Državne dume, uklanja se ograničenje prava osoba s invaliditetom prilikom ulaska u visokoškolske ustanove na dodiplomske i specijalističke programe.

Pogledajte video: Županijska Panorama - Kemija u kuhinji u doba Strossmayera PTFOS (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar