Humalog analozi

Dijabetes tipa 1 uvijek zahtijeva insulinsku terapiju, a dijabetes tipa 2 ponekad zahtijeva inzulin. Stoga je potrebna dodatna primjena hormona. Prije upotrebe lijeka, treba proučiti njegove farmakološke učinke, kontraindikacije, moguće oštećenje, cijenu, preglede i analoge, posavjetovati se s liječnikom i odrediti dozu.

Humalog je sintetski analog ljudskog hormona za snižavanje šećera. Ima učinak u kratkom periodu, kontrolirajući proces metabolizma glukoze u tijelu i njegovu razinu. Treba napomenuti da se glukoza akumulira i u jetri i mišićima kao glikogen.

Trajanje lijeka ovisi o velikom broju faktora, uključujući individualne karakteristike pacijenta. Na primjer, kod pacijenta sa dijabetesom tipa 2, kada se koriste hipoglikemijski lijekovi i inzulinska terapija, uočava se veća kontrola razine šećera. Lijek sprečava i nagli pad glukoze tokom noćnog odmora kod dijabetičara. U ovom slučaju patologija jetre ili bubrega ne utječe na metabolizam lijeka.

Lijek Humalog počinje hipoglikemijski učinak nakon gutanja u 15 minuta, pa dijabetičari često prave injekcije prije jela. Za razliku od prirodnog ljudskog hormona, ovaj lijek traje samo od 2 do 5 sati, a tada se 80% lijeka izlučuje bubrezima, preostalih 20% - jetrom.

Zahvaljujući lijeku, događaju se takve povoljne promjene:

  1. ubrzanje sinteze proteina,
  2. povećan unos aminokiselina,
  3. usporavanje razgradnje glikogena i pretvaranje u glukozu,
  4. inhibicija pretvaranja glukoze iz proteinskih supstanci i masti.

Ovisno o koncentraciji aktivne tvari, Lispro inzulina, dvije vrste lijeka se oslobađaju pod nazivom Humalog Mix 25 i Humalog Mix 50. U prvom slučaju se nalazi 25% -tna otopina sintetičkog hormona i 75% suspenzija protamina, u drugom slučaju njihov sadržaj je 50% do 50%. Lijekovi sadrže i malu količinu dodatnih komponenti: glicerol, fenol, metakrezol, cink oksid, dvoslojni natrijum fosfat, destilovana voda, natrijum hidroksid 10% ili klorovodična kiselina (rastvor 10%). Oba lijeka se koriste i za dijabetes ovisan o insulinu i za inzulin koji nije ovisan.

Takvi sintetički insulini su napravljeni u obliku suspenzije, koja je obojena bijelo. Može se formirati i bijeli talog i prozirna tečnost iznad njega, uz miješanje, smjesa ponovo postaje homogena.

Humalog Mix 25 i Humalog Mix 50 suspenzija dostupni su u patroni od 3 ml i u olovkama šprica.

Upute za upotrebu lijeka

Za lijekove je na raspolaganju posebna Quick Pen olovka za injekcije zbog prikladnije primjene. Prije primjene morate pročitati priloženi Vodič za korisnike. Uložak sa inzulinom treba razmotati između dlanova kako bi suspenzija postala homogena. U slučaju otkrivanja stranih čestica u njemu, lijek je bolje uopće ne koristiti. Da biste pravilno unijeli alat, morate slijediti određena pravila.

Temeljito operite ruke i odredite mesto na kome će se injekcija izvršiti. Zatim obradite mjesto antiseptikom. Skinite zaštitnu kapicu sa igle. Nakon ovoga, treba da popravite kožu. Sljedeći korak je umetanje igle supkutano prema uputama. Nakon vađenja igle, mesto se mora pritisnuti i ne masirati. U posljednjoj fazi postupka upotrijebljena igla se zatvori poklopcem, a olovka štrcaljke zatvara posebnim poklopcem.

U prilogu uputstva nalaze se informacije da samo liječnik može propisati ispravnu dozu lijeka i režim davanja inzulina, s obzirom na koncentraciju glukoze u krvi pacijenta. Nakon kupnje Humaloga potrebno je pažljivo proučiti upute za upotrebu. Takođe možete saznati o pravilima davanja leka u njemu:

  • sintetički hormon se daje samo supkutano, zabranjeno ga je unositi intravenski,
  • temperatura lijeka u vrijeme primjene ne smije biti niža od sobne temperature,
  • injekcije se rade u bedro, stražnjicu, rame ili abdomen,
  • alternativna mjesta ubrizgavanja
  • prilikom davanja lijeka potrebno je osigurati da se igla ne pojavi u lumenu posuda,
  • nakon primjene inzulina mjesto ubrizgavanja ne može se masirati.

Pre upotrebe, miks morate protresti.

Rok trajanja lijeka je tri godine. Kada se ovaj termin završi, njegova upotreba je zabranjena. Lijek se čuva u rasponu od 2 do 8 stepeni bez pristupa sunčevoj svjetlosti.

Lijek koji se koristi čuva se na temperaturi koja ne prelazi 30 stepeni oko 28 dana.

Analozi u sastavu i indikacija za upotrebu

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Lispro rekombinantni inzulin Lispro----

Gore navedeni popis analoga lijekova, što ukazuje Zamjenici Humaloga, je najprikladnije jer imaju isti sastav aktivnih tvari i odgovaraju indikacijama za upotrebu

Analozi po indikaciji i načinu upotrebe

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Actrapid 35 rub115 UAH
Actrapid nm 35 rub115 UAH
Actrapid nm penfill 469 rub115 UAH
Biosulin P 175 rub--
Insuman Rapid Human Insulin1082 rub100 UAH
Humodar p100r humani inzulin----
Humulin obični humani inzulin28 rub1133 UAH
Farmasulin --79 UAH
Gensulin P humani inzulin--104 UAH
Insugen-R (redovni) humani inzulin----
Rinsulin P humani inzulin433 rub--
Farmasulin N humani inzulin--88 UAH
Insulin Asset humani inzulin--593 UAH
Monodar inzulin (svinjski)--80 UAH
NovoRapid Flexpen olovka za inzulin Aspart28 rub249 UAH
NovoRapid Penfill inzulin aspart1601 rub1643 UAH
Epidera Insulin Glulisin--146 UAH
Apidra SoloStar Glulisin449 rub2250 UAH

Različiti sastav, može se podudarati u indikaciji i načinu primjene

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Inzulin 178 rub133 UAH
Biosulin N 200 rub--
Insuman bazni ljudski inzulin1170 rub100 UAH
Protafan 26 rub116 UAH
Humodar b100r humani inzulin----
Humulin nph humani inzulin166 rub205 UAH
Gensulin N humani inzulin--123 UAH
Insugen-N (NPH) humani inzulin----
Protafan NM humani inzulin356 rub116 UAH
Protafan NM Penfill humani inzulin857 rub590 UAH
Rinsulin NPH humani inzulin372 rub--
Farmasulin N NP humani inzulin--88 UAH
Insulin Stabil humani rekombinantni inzulin--692 UAH
Insulin-B Berlin-Chemie Insulin----
Monodar B inzulin (svinjetina)--80 UAH
Humodar k25 100r humani inzulin----
Gensulin M30 humani inzulin--123 UAH
Insugen-30/70 (Bifazik) humani inzulin----
Insuman Comb humani inzulin--119 UAH
Mikstard humani inzulin--116 UAH
Mixtard Penfill Insulin Human----
Farmasulin N 30/70 humani inzulin--101 UAH
Humulin M3 humani inzulin212 rub--
Humalog Mix insulina lispro57 rub221 UAH
Novomax Flekspen insulin aspart----
Ryzodeg Flextach inzulin aspart, insulin degludec6 699 rub2 UAH
Lantus inzulin glargin45 rub250 UAH
Lantus SoloStar insulin glargin45 rub250 UAH
Tujeo SoloStar insulin glargin30 rub--
Levemir Penfill insulin detemir167 rub--
Levemir Flexpen olovka za inzulin Detemir537 rub335 UAH
Tresiba Flextach Insulin Degludec5100 rub2 UAH

Kako pronaći jeftin analog skupog lijeka?

Da biste pronašli jeftin analog analognog lijeku, generičkom ili sinonimu, prije svega preporučujemo da obratite pažnju na sastav, naime iste aktivne supstance i indikacije za upotrebu. Isti aktivni sastojci lijeka znače da je lijek sinonim za lijek, farmaceutski ekvivalent ili farmaceutska alternativa.Međutim, ne zaboravite na neaktivne komponente sličnih lijekova, koje mogu utjecati na sigurnost i efikasnost. Ne zaboravite na savjete ljekara, samoliječenje može naštetiti vašem zdravlju, zato se prije upotrebe bilo kojeg lijeka uvijek posavjetujte s liječnikom.

Uputstvo za Humalog

Oblik doziranja:

potkožna suspenzija

Farmakološko djelovanje:

Smjesa lizpro inzulina - brzo djelujući inzulinski pripravak i protamin suspenzija lyspro inzulina - inzulin srednjeg djelovanja. Lyspro inzulin je DNK rekombinantni analog ljudskog inzulina, a razlikuje se od njega obrnutim redoslijedom ostataka aminokiselina prolina i lizina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B. Reguliše metabolizam glukoze, ima anaboličke efekte. U mišićnom i drugim tkivima (osim mozga) ubrzava prelazak glukoze i aminokiselina u ćeliju, pospješuje stvaranje glikogena iz glukoze u jetri, suzbija glukoneogenezu i potiče pretvorbu viška glukoze u masti. Equimolar ljudskom insulinu. U usporedbi s običnim ljudskim inzulinom, karakterizira ga brži početak djelovanja, raniji početak vršnog djelovanja i kraći period hipoglikemijske aktivnosti (do 5 sati). Brz početak djelovanja (15 minuta nakon primjene) povezan je s velikom brzinom apsorpcije i omogućava njegovu primjenu neposredno prije jela (15 minuta) - uobičajeni humani inzulin primjenjuje se za 30 minuta. Odabir mjesta ubrizgavanja i drugi faktori mogu utjecati na brzinu apsorpcije i početak njenog djelovanja. Maksimalni učinak se opaža između 0,5 i 2,5 sata, trajanje djelovanja je 3-4 sata.

Indikacije:

Šećerna bolest tipa 1, posebno s netolerancijom na druge inzuline, postprandijalna hiperglikemija koja se ne može ispraviti drugim inzulinama: akutna potkožna rezistencija inzulina (ubrzana lokalna razgradnja inzulina). Šećerna bolest tipa 2 - u slučajevima rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, u suprotnosti s apsorpcijom drugih inzulina, tijekom operacija, interkurentnih bolesti.

Kontraindikacije:

Preosjetljivost, hipoglikemija, insulinoma.

Nuspojave:

Alergijske reakcije (urtikarija, angioedem - vrućica, kratkoća daha, snižen krvni pritisak), lipodistrofija, prolazne refrakcijske pogreške (obično kod pacijenata koji ranije nisu primali inzulin), hipoglikemija, hipoglikemijska koma. Simptomi: letargija, znojenje, gnojni znoj, palpitacije, tahikardija, drhtavica, glad, tjeskoba, parestezije u ustima, blijeda koža, glavobolja, drhtanje, povraćanje, pospanost, nesanica, strah, depresivno raspoloženje, razdražljivost, neobično ponašanje, nesigurnost pokreta, poremećen govor i vid, zbunjenost, hipoglikemijska koma, konvulzije. Liječenje: ako je pacijent svjestan, dekstroza se propisuje oralno, s / c, iv ili iv ubrizgava glukagon ili iv hipertoničnu otopinu dekstroze. S razvojem hipoglikemijske kome, 20-40 ml (do 100 ml) 40% -tne otopine dekstroze ubrizgava se iv u struju sve dok pacijent ne izađe iz kome.

Doziranje i primjena:

Doza se određuje pojedinačno, ovisno o razini glikemije. Smjesu od 25% inzulina lispro i 75% suspenzije protamina treba davati samo s / c, obično 15 minuta prije jela. Ako je potrebno, možete unijeti u kombinaciji s produženim inzulinskim preparatima ili sa sulfonilureama za oralnu primjenu. Injekcije se trebaju raditi s / c u ramena, kukove, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja moraju se izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od 1 puta mjesečno. Uz s / c davanje, treba voditi računa da ne uđete u krvne žile.U bolesnika s oštećenjem bubrega i / ili jetre, nivo inzulina koji cirkulira se povećava, a potreba za njim može se smanjiti, što zahtijeva pažljivo praćenje razine glikemije i prilagođavanje doze inzulina.

Posebna uputstva:

Način primjene namijenjen upotrebljenom obliku doziranja treba strogo poštivati. Prilikom prebacivanja pacijenata s brzo djelujućeg inzulina životinjskog porijekla na inzulin lispro, možda će biti potrebno prilagođavanje doze. Prenos pacijenata koji primaju inzulin u dnevnoj dozi koja prelazi 100 IU s jedne vrste inzulina na drugu preporučuje se izvesti u bolnici. Potreba za insulinom može se povećati tijekom zarazne bolesti, uz emocionalni stres, s povećanjem količine ugljikohidrata u hrani, tijekom dodatnog unosa lijekova s ​​hiperglikemijskom aktivnošću (hormoni štitnjače, GCS, oralni kontraceptivi, tiazidni diuretici). Potreba za inzulinom može se smanjiti s zatajivanjem bubrega i / ili jetre, uz smanjenje količine ugljikohidrata u hrani, uz pojačani fizički napor, tijekom dodatnog unosa lijekova s ​​hipoglikemijskom aktivnošću (MAO inhibitori, neselektivni beta blokatori, sulfonamidi). Sklonost razvoju hipoglikemije može smanjiti sposobnost pacijenata da aktivno učestvuju u prometu, kao i na održavanju mašina i mehanizama. Pacijenti s dijabetesom mogu zaustaviti blagu hipoglikemiju koju osjećaju jedući šećer ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata (preporučuje se da sa sobom uvijek imate najmanje 20 g šećera). Neophodno je obavijestiti liječnika o prenesenoj hipoglikemiji kako bi se riješilo pitanje potrebe za korekcijom liječenja. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i povećava se u drugom do trećem tromjesečju. Tijekom porođaja i odmah nakon njih, potreba za inzulinom može se drastično smanjiti.

Obrazac za puštanje

  • Otopina je bezbojna, prozirna u patroni od 3 ml u blister pakovanju u kartonskom pakovanju br. 15.
  • Uložak u špici za brzo olovku (5) nalazi se u kartonskoj kutiji.
  • Dostupni su i Humalog Mix 50 i Humalog Mix 25. Insulin Humalog Mix je smjesa u jednakom omjeru Lizpro otopine inzulina kratkog djelovanja i Lizpro suspenzije inzulina s srednjim trajanjem.

Farmakodinamika

Humalog Mix 50 je gotova mješavina koja sadrži 50% otopinu lizpro inzulina (brzo djelujući analog ljudskog inzulina) i 50% suspenziju protamina lispro inzulina (humani analog ljudskog inzulina).

Glavno svojstvo lijeka je regulacija metabolizma glukoze. Takođe ima anti kataboličke i anaboličke efekte na različita telesna tkiva. U mišićnom tkivu pod utjecajem Humalog Mix-a 50 povećava se sadržaj masnih kiselina, glicerola i glikogena, pojačava se sinteza proteina i povećava potrošnja aminokiselina. Ovo smanjuje glikogenolizu, glukoneogenezu, lipolizu, ketogenezu, katabolizam proteina i oslobađanje aminokiselina.

Utvrđeno je da inzulin lispro ima molarnost jednaku ljudskom inzulinu, ali njegov se učinak razvija brže i traje manje.

Nakon primjene pod kožom, primjećuje se brz početak djelovanja inzulina lyspro i rani početak njegove vršne aktivnosti. Humalog Mix 50 počinje djelovati otprilike 15 minuta nakon injekcije, tako da se može primijeniti neposredno prije jela (za 0-15 minuta), za razliku od običnog ljudskog inzulina.

Profil djelovanja insulina liproprotamina sličan je profilu djelovanja uobičajenog inzulinskog izofana u trajanju od oko 15 sati.

Farmakokinetika

Farmakokinetika Humalog Mix 50 određena je pojedinačnim farmakokinetičkim svojstvima dviju aktivnih sastojaka.

Stupanj apsorpcije i početak djelovanja lijeka ovise o mjestu primjene suspenzije (bedro, trbuh, stražnjica) i njegovoj dozi, kao i o fizičkoj aktivnosti pacijenta, njegovoj tjelesnoj temperaturi i opskrbi krvlju.

Lyspro inzulin nakon subkutane primjene brzo se apsorbuje. Maksimalna koncentracija u krvi dostiže se nakon 30–70 minuta.

Farmakokinetički parametri inzulina lizproprotamina slični su onima izoofan inzulina (inzulin srednjeg djelovanja).

Kod bubrežne i jetrene insuficijencije, lizpro inzulin se apsorbira brže od topljivog ljudskog inzulina.

Kontraindikacije

  • hipoglikemija,
  • starost do 18 godina
  • preosjetljivost na bilo koju komponentu Humalog Mix-a 50.

  • zatajenje bubrega / jetre,
  • emocionalno preopterećenje, povećana fizička aktivnost ili promjena normalne prehrane (može biti potrebno prilagođavanje doze inzulina),
  • produljeni tijek dijabetes melitusa, dijabetičke neuropatije ili istodobna primjena beta blokatora (moguće promjena ili smanjenje težine simptoma koji prognoziraju hipoglikemiju),
  • trudnoća i period dojenja.

Humalog Mix 50, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Humalog Mix 50 namijenjen je samo za potkožno davanje. Možete ga unijeti neposredno prije jela ili nakon jela. Dozu određuje liječnik pojedinačno za svakog pacijenta, na osnovu razine glukoze u krvi.

Lijek možete unijeti u trbuh, bedra, ramena ili zadnjicu. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​tako da se na istom mjestu suspenzija, ako je moguće, primjenjuje ne više od jednom mjesečno.

Prilikom uvođenja Humalog Mix 50, morate paziti da suspenzija ne prodre u lumen krvnih žila. Nakon injekcije nije potrebno masirati mjesto ubrizgavanja.

Upotreba lijeka u spremnicima

Pravila za umetanje uloška u uređaj za davanje lijeka i preporuke za pričvršćivanje igle na njega prije primjene opisana su u uputama proizvođača uređaja za primjenu inzulina. Važno je strogo slijediti upute.

Prije primjene lijek treba zagrijati na sobnu temperaturu. Neposredno prije ubrizgavanja uložak se mora 10 puta valjati između dlanova ruke i 10 puta protresti, okrećući se za 180 °, tako da se insulin ponovo suspendira, tj. Poprimi oblik homogene mutne tekućine. Ne treba snažno tresti uložak jer u tom slučaju se može stvoriti pjena, što otežava pravilno podešavanje doze. Da bi se olakšalo miješanje lijeka, unutar spremnika je predviđena mala staklena kugla.

Ako suspenzija nakon miješanja ne dobije jednoliku konzistenciju (ljuskice su vidljive), ne može se koristiti!

Pravila za uvođenje doze Humalog Mix-a 50:

  1. Operite ruke.
  2. Odaberite mjesto ubrizgavanja i pripremite kožu, slijedeći preporuke liječnika.
  3. Skinite vanjski zaštitni poklopac sa igle.
  4. Popravite kožu tako da je skupite u malom naboru.
  5. Umetnite iglu ispod kože u prikupljeni pregib i obavite injekciju, slijedeći upute za upotrebu olovke za štrcaljku.
  6. Da biste uklonili iglu i pamučnim tamponom, nježno istisnite mjesto ubrizgavanja nekoliko sekundi. Ne trljajte područje ubrizgavanja.
  7. Odvijte iglu pomoću vanjske zaštitne kapice i odložite je.
  8. Stavite poklopac na olovku štrcaljke.

Upotreba Humalog Mix 50 u brizgalici Quick Pen

Quick Pen olovka za špricu je poseban uređaj dizajniran za primjenu inzulina (tzv. Inzulinska olovka). Sadrži 3 ml lijeka (300 IU), omogućava vam unošenje od 1 do 60 jedinica inzulina po injekciji, a doza se može postaviti s točnošću od jedne jedinice.

Plava boja tijela QuickPen štrcaljke označava da je predviđeno za upotrebu s Humalog proizvodima.Boja gumba za ubrizgavanje na olovci štrcaljke podudara se sa bojom trake na naljepnici olovke za šprice i ovisi o vrsti inzulina.

Olovka za injekciju QuickPen preporučuje se za upotrebu s odgovarajućim iglama proizvođača Becton, Dickinson and Company (BD).

Svaka olovka za šprice dizajnirana je za individualnu upotrebu. Ne prenosite to drugima, jer to predstavlja rizik od zaraze infektivnom bolešću. Za svaku injekciju morate koristiti novu iglu i prije umetanja provjerite je li potpuno pričvršćena na olovku štrcaljke.

Zabranjeno je koristiti olovku za štrcaljku ako je bilo koji od njenih dijelova slomljen ili oštećen. Preporučuje se da pacijenti uvijek imaju rezervnu štrcaljku sa sobom u slučaju gubitka ili loma.

Humalog Mix 50 u olovci QuickPen štrcaljke ne preporučuje se za samostalnu upotrebu pacijentima sa oštećenim vidom.

Preporuke za pripremu ubrizgavanja:

  1. Pažljivo pratite pravila antiseptika i asepsije koja preporučuje vaš ljekar.
  2. Operite ruke.
  3. Odaberite mjesto za injekcije, obrišite kožu.

Uputa za pripremu QuickPen olovke za brizgalice i unošenje Humalog Mix 50:

  1. Izvucite poklopac olovke za špriceve. Ne okrećite poklopac, ne uklanjajte naljepnicu sa šprice. Provjerite pravu vrstu inzulina i relevantnost njegova trajanja. Provjerite izgled ovjesa.
  2. Uzmi novu iglu. Izvadite papirnu naljepnicu sa vanjske kapice. Obrišite gumeni disk na kraju držača uloška pamučnim tamponom namočenim alkoholom. Stavite iglu u poklopac na olovku štrcaljke direktno duž osi i zavijte je dok se potpuno ne pričvrsti.
  3. Skinite spoljni poklopac sa igle (ne bacajte). Zatim uklonite unutrašnju kapu (može se odbaciti).
  4. Provjerite olovku za šprice zbog unosa inzulina (izgled droge lijeka). To treba učiniti svaki put prije injekcije, kako biste bili sigurni da je olovka za špricu spremna za uvođenje potrebne doze, jer u protivnom možete unijeti premale ili prekomjerne doze.
  5. Popravite kožu povlačenjem i sabiranjem u veliki nabor. Umetnite iglu pod kožu prema preporuci ljekara. Okrenite dugme za dozu na željeni broj jedinica inzulina. Čvrsto pritisnite dugme palcem po ravnoj osi. Da biste u potpunosti unijeli dozu, držite tipku i polako izbrojite na 5.
  6. Izvadite iglu i nježno pritisnite mjesto ubrizgavanja pamučnim tamponom nekoliko sekundi bez trljanja. Prisutnost kapi lijeka na vrhu igle je normalna pojava koja ne utječe na dozu. Ako suspenzija kaplje iz igle, najvjerojatnije pacijent nije držao iglu ispod kože dovoljno vremena potrebnom za potpunu primjenu lijeka.
  7. Pričvrstite spoljni poklopac na iglu. Izvadite ga iz olovke za štrcaljku kako biste sprečili prodiranje mjehurića zraka u toner.

Parni brojevi u indikatorskom prozoru ispisuju se u obliku brojeva, neparni - u obliku ravnih linija između parnih brojeva.

Ako trebate unijeti dozu veću od broja jedinica inzulina preostalih u ulošku, možete unijeti preostali lijek, a zatim koristiti novu olovku za špricu ili odmah koristiti novu olovku za špricu.

Ne pokušavajte mijenjati dozu inzulina tokom injekcije.

Važne informacije! Olovka štrcaljke ne omogućuje vam da podesite dozu veću od broja jedinica koje ostaju u ulošku. U slučaju da pacijent nije siguran je li primijenio punu dozu, ne treba ga davati još jednu.

Karakteristike skladištenja i odlaganja olovke za štrcaljke:

  • ne koristite olovku za štrcaljku ako je bila čuvana izvan hladnjaka duže od vremena određenog u uputama,
  • ne čuvajte olovku šprice sa pričvršćenom iglom (lijek može procuriti ili se osušiti unutar igle, uzrokujući da se začepi, mogu se formirati i mjehurići zraka unutar patrone),
  • neiskorištene olovke za štrcaljke treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 ° C. Ne možete koristiti lijek ako je bio smrznut,
  • olovka za štrcaljku koja se koristi u tekućem periodu mora se čuvati na sobnoj temperaturi (ne više od 30 ° C), daleko od sunčeve svjetlosti i izvora toplote,
  • upotrebljene igle treba odložiti u spremnike koji se mogu zaključati, zaštićene od proboja,
  • napunjeni kontejner sa iglama ne sme se reciklirati,
  • Korištene olovke za špriceve (bez igala) treba odlagati u skladu sa savjetima liječnika i lokalnim propisima za odlaganje medicinskog otpada.

Nuspojave

Najčešća nuspojava opažena kod svih vrsta inzulina je hipoglikemija. U težim slučajevima može izazvati gubitak svijesti, u izuzetnim slučajevima - dovesti do smrti.

Ponekad se pojave lokalne alergijske reakcije: crvenilo, svrbež ili oteklina na mjestu ubrizgavanja. U pravilu ti fenomeni prođu neovisno u roku od nekoliko dana / sedmica. Kod pojedinačnih pacijenata nisu povezani s primjenom inzulina, nego su uzrokovani, na primjer, nepravilnim davanjem lijeka ili iritacijom kože nakon korištenja sredstva za čišćenje.

Inzulin rijetko izaziva sistemske alergijske reakcije, ali su i ozbiljnije. Mogu se pojaviti sljedeći simptomi: kratkoća daha, nedostatak daha, sniženi krvni pritisak, tahikardija, pojačano znojenje, generalizovani pruritus. U slučaju teške alergijske reakcije, potrebne su hitne medicinske mjere. Takvim pacijentima može biti potrebna desenzibilizujuća terapija ili promene insulina.

Uz dugotrajno liječenje, na mjestu ubrizgavanja može se razviti lipodistrofija.

Poznati su zasebni slučajevi razvoja edema, uglavnom uz brzu normalizaciju razine glukoze u krvi na pozadini intenzivne terapije inzulinom s početno nezadovoljavajućom kontrolom glikemije.

Predoziranje

Uz predoziranje inzulina, razvija se hipoglikemija, praćena blijedom kožom, pojačanim znojenjem, letargijom, glavoboljom, zbunjenošću, drhtanjem, tahikardijom i povraćanjem. Pod određenim uvjetima (na primjer, u slučaju intenzivnog praćenja dijabetes melitusa ili s dužim trajanjem šećerne bolesti), simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti.

Hipoglikemija se u većini slučajeva zaustavlja unosom šećera ili glukoze. Kao terapijske mere korigiraju se insulin, ishrana i / ili fizička aktivnost.

Umjerena hipoglikemija ispravlja se intramuskularnom ili subkutanom primjenom glukagona, tada se bolesniku preporučuje oralni unos ugljikohidrata.

Teška hipoglikemija može dovesti do neuroloških poremećaja, konvulzija, kome. Takvim se pacijentima propisuje intramuskularno ili subkutano davanje glukagona ili intravenski davanje koncentrovane otopine glukoze (dekstroze). Kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije, nakon obnove svijesti, pacijent mora da preuzme dijetu bogatu ugljikohidratima. Pacijent treba biti pod nadzorom liječnika.

Posebna uputstva

Prilikom prelaska pacijenta na drugu vrstu inzulina ili inzulinskog proizvoda s drugim robnim markom potreban je pažljiv medicinski nadzor. Ako promijenite marku (proizvođača), vrste (životinjski inzulin, ljudski ili ljudski analog), vrstu (topljivi inzulin, izofanski inzulin, itd.) I / ili način pripreme (DNA rekombinantni inzulin ili životinjski inzulin), možda će biti potrebna korekcija doze.

Kod prijenosa pacijenta iz inzulina životinjskog porijekla na ljudski inzulin, možda će biti potrebno prilagođavanje doze, štaviše, pri prvoj primjeni lijeka ili postepeno tijekom nekoliko tjedana / mjeseci terapije.

Hipo-i hiperglikemijski uvjeti moraju se ispraviti, u suprotnom mogu dovesti do gubitka svijesti, kome i čak smrti.Treba imati na umu da se simptomi prekursora hipoglikemije mogu promijeniti, njihova ozbiljnost može se smanjiti s produljenim tijekom dijabetesa melitusa ili dijabetičke neuropatije, kao i uz istodobnu upotrebu beta blokatora.

Neadekvatne doze i otkazivanje Humalog Mix-a 50, posebno s dijabetesom tipa 1, može uzrokovati hiperglikemiju i dijabetičku ketoacidozu - stanja koja predstavljaju potencijalnu prijetnju za život pacijenta.

S određenim bolestima i emocionalnim stresom potreba za inzulinom može se povećati.

Humalog Mix 50 prilagodba doze može biti potrebno u slučaju promjene normalne prehrane ili povećane fizičke aktivnosti. Pojačana fizička aktivnost ponekad povećava rizik od hipoglikemije.

Spremnici s drogom moraju se koristiti s olovkama za špriceve koji imaju CE oznaku.

Da bi se spriječio prijenos moguće zarazne bolesti, samo jedan pacijent treba koristiti svaki uložak ili olovku za šprice, čak i nakon izmjene igle.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

S razvojem hipoglikemije moguće je smanjenje brzine reakcija i koncentracije pozornosti, što povećava rizik od ozljeda prilikom obavljanja potencijalno opasnih aktivnosti, uključujući vožnju automobilom i rad sa složenim mehanizmima. S tim u vezi, treba biti oprezan, posebno kod pacijenata kod kojih su simptomi prekursora hipoglikemije odsutni ili slabi. U slučaju učestalog razvoja hipoglikemije, treba procijeniti izvedivost provođenja aktivnosti s mogućim opasnim posljedicama.

Trudnoća i dojenje

Adekvatna i strogo kontrolirana ispitivanja na trudnicama nisu provedena. U pokusima sa životinjama nisu otkriveni poremećaji plodnosti i štetni uticaj leka na plod. Međutim, poznato je da učinci dobiveni kao rezultat ispitivanja utjecaja lijekova na reprodukciju životinja nisu uvijek uporedivi sa učincima lijeka na ljudski organizam. S tim u vezi, tijekom trudnoće Humalog Mix 50 može se koristiti samo ako je klinički opravdano.

Ako je tijekom trudnoće došlo do trudnoće, to morate upozoriti liječnika, jer je tokom ovog razdoblja posebno važno nadzirati stanje i postupak liječenja. U prvom tromjesečju potreba za inzulinom obično opada, u drugom i trećem tromjesečju povećava se. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može se drastično smanjiti.

Tijekom dojenja ženama s dijabetesom možda će trebati prilagodba doze inzulina i / ili prehrane.

S oslabljenom funkcijom jetre

U slučaju zatajenja jetre, Humalog Mix 50 treba primjenjivati ​​s oprezom, pod budnim nadzorom liječnika, jer potreba za inzulinom može biti smanjena zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i smanjenja metabolizma inzulina. Međutim, kod hroničnog zatajenja jetre, moguća je povećana otpornost na inzulin, što zahtijeva povećanje doze.

Interakcija lijekova

Hipoglikemijski efekat Humalog Mix 50 smanjuje beta2adrenergički agonisti (npr. terbutalin, salbutamol, ritodrin), glukokortikosteroidi, derivati ​​fenotiazina, tiazidni diuretici, jod štitnjače, oralni kontraceptivi, nikotinska kiselina, diazoksid, klorprotiksen, izoniazid, danazol.

Hipoglikemije akcija Humalog Mix 50 poboljšati oralni hipoglikemici, sulfa antibiotici, anabolički steroidi, beta-blokatori, ACE inhibitora (kaptopril, enalapril), angiotenzin II receptora, određeni antidepresivi (monoamino oksidaze), salicilate (npr acetilsalicilna kiselina), tetraciklini ,Pripravci koji sadrže etanol i etanol, oktreotid, guanetidin, fenfluramin.

Istodobnom primjenom lijekova iz skupine tiazolidindiona moguć je povećan rizik od razvoja edema i zatajenja srca, posebno kod bolesnika sa bolestima kardiovaskularnog sustava i prisutnosti faktora rizika za kroničnu zatajenje srca.

Reserpin, klonidin i beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije koja se razvila sa Humalog Mix 50.

Interakcija Humalog Mix 50 sa drugim insulinskim preparatima nije proučavana.

Mogućnost korištenja bilo kojih drugih lijekova tokom liječenja dijabetesa treba dogovoriti s liječnikom.

Analozi Humalog Mix 50 su: NovoMix 30 Penfill, NovoMix 30 FlexPen, NovoMix 50 FlexPen, NovoMix 70 FlexPen, Insulin aspart, NovoRapid Penfill, NovoRapid FlexPen, Lantus SoloStar, Tujeo SoloInsulin Ulisinolin, Aololin, Aololin, Aololin, Aololin, Aololin, Aololin, Apolin Homorap 40 i drugi.

Cijena Humalog Mix 50 u ljekarnama

Približna cijena za Humalog Mix 50 iznosi 1767–1998 rubalja. za 5 olovki QuickPen 3 olovke za štrcaljke

Obrazovanje: Prvo moskovsko državno medicinsko sveučilište nazvano po I.M. Sečenov, specijalnost „Opšta medicina“.

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Nekada je zijevanje obogatilo tijelo kiseonikom. Međutim, ovo gledište je opovrgnuto. Naučnici su dokazali da zijevanjem čovjek hladi mozak i poboljšava njegove performanse.

Obrazovana osoba manje je podložna bolestima mozga. Intelektualna aktivnost doprinosi stvaranju dodatnog tkiva za nadoknadu obolelih.

Najrjeđa bolest je Kuru. Samo su predstavnici plemena Fore u Novoj Gvineji bolesni od nje. Pacijent umire od smijeha. Vjeruje se da je uzrok bolesti jedenje ljudskog mozga.

Prema mnogim naučnicima, vitaminski kompleksi su praktički beskorisni za ljude.

Pored ljudi, samo jedno živo biće na planeti Zemlji pati od prostatitisa - psi. Ovo su zaista naši najverniji prijatelji.

Najviša tjelesna temperatura zabilježena je kod Willieja Jonesa (SAD), koji je u bolnicu primljen sa temperaturom od 46,5 ° C.

74-godišnji australijski stanovnik James Harrison postao je darivatelj krvi oko 1.000 puta. Ima rijetku krvnu grupu, čija antitijela pomažu novorođenčadi koja boluje od teške anemije u preživljavanju. Tako je Australijanac spasio oko dva miliona djece.

Tokom života prosječna osoba proizvodi ne manje od dva velika bazena pljuvačke.

Jetra je najteži organ u našem tijelu. Prosječna težina joj je 1,5 kg.

Ljudske kosti su četiri puta jače od betona.

U nastojanju da izvuku pacijenta, doktori često idu predaleko. Tako je, na primjer, izvjesni Charles Jensen u periodu od 1954. do 1994. preživjelo je više od 900 operacija uklanjanja neoplazme.

U Velikoj Britaniji postoji zakon prema kojem kirurg može odbiti izvesti operaciju na pacijentu ako puši ili ima prekomjernu težinu. Osoba bi se trebala odreći loših navika i tada mu, možda, neće biti potrebna hirurška intervencija.

Prema studijama, žene koje piju nekoliko čaša piva ili vina tjedno imaju povećan rizik od dobijanja raka dojke.

Naši bubrezi mogu očistiti tri litre krvi u jednoj minuti.

Čak i ako čovjekovo srce ne tuče, tada može dugo živjeti, kao što nam je pokazao norveški ribar Jan Revsdal. Njegov "motor" stao je 4 sata nakon što se ribar izgubio i zaspao u snegu.

Znatno je porastao broj zaposlenih koji se bave uredskim poslovima. Ovaj trend je naročito karakterističan za velike gradove. Kancelarijski posao privlači muškarce i žene.

Analozi inzulina: kako možete zamijeniti lijek

Da biste se riješili dijabetesa u medicinskoj praksi, uobičajeno je koristiti analoge inzulina.

S vremenom takvi lijekovi postaju sve popularniji među ljekarima i njihovim pacijentima.

Sličan trend se može objasniti:

  • dovoljno visoka efikasnost inzulina u industrijskoj proizvodnji,
  • odličan visoko sigurnosni profil,
  • jednostavnost upotrebe
  • sposobnost sinkronizacije ubrizgavanja lijeka s vlastitim izlučivanjem hormona.

Nakon nekog vremena, pacijenti sa šećernom bolešću tipa 2 primorani su da pređu sa tableta za snižavanje šećera u krvi na injekcije hormona inzulina. Stoga je pitanje izbora optimalnog lijeka za njih prioritet.

Značajke modernog inzulina

Postoje određena ograničenja u korištenju ljudskog inzulina, na primjer, spor početak izlaganja (dijabetičar bi trebao davati injekciju 30-40 minuta prije jela) i predugo radno vrijeme (do 12 sati), što može postati preduvjet za odgođenu hipoglikemiju.

Krajem prošlog stoljeća pojavila se potreba za razvijanjem analoga inzulina koji bi bio lišen ovih nedostataka. Insulini kratkog djelovanja počeli su se proizvoditi s najkraćim mogućim poluživotom.

Ovo im je približilo svojstva nativnog inzulina koji se mogu inaktivirati već nakon 4-5 minuta nakon ulaska u krvotok.

Vrhunske varijacije inzulina mogu se ravnomjerno i glatko apsorbirati iz potkožne masti i ne izazivati ​​noćnu hipoglikemiju.

Posljednjih godina došlo je do značajnog proboja u farmakologiji, jer se primjećuje:

  • prelazak iz kiselih rastvora u neutralni,
  • dobijanje ljudskog insulina korišćenjem rekombinantne DNK tehnologije,
  • stvaranje visokokvalitetnih zamjenskih inzulina s novim farmakološkim svojstvima.

Analozi inzulina mijenjaju trajanje djelovanja ljudskog hormona kako bi se osigurao individualni fiziološki pristup terapiji i maksimalna pogodnost za dijabetičare.

Lijekovi omogućavaju postizanje optimalne ravnoteže između rizika od pada šećera u krvi i postizanja ciljne glikemije.

Savremeni analozi inzulina prema vremenu njegovog djelovanja obično se dijele na:

  1. ultra kratka (Humalog, Apidra, Novorapid Penfill),
  2. produženo (Lantus, Levemir Penfill).

Pored toga, postoje i kombinovani zamjenski lijekovi, koji su mješavina ultrazlog i produženog hormona u određenom omjeru: Penfill, Humalog mix 25.

Humalog (lispro)

U strukturi ovog inzulina promijenjen je položaj prolina i lizina. Razlika između lijeka i topljivog ljudskog inzulina je slaba spontanost intermolekularnih asocijacija. S obzirom na to, lispro se može brže apsorbirati u krvotok dijabetičara.

Ako ubrizgavate lijekove u istoj dozi i u isto vrijeme, Humalog će vam dati vrh 2 puta brže. Ovaj hormon se eliminira mnogo brže i nakon 4 sata njegova koncentracija dolazi na prvobitni nivo. Koncentracija jednostavnog ljudskog inzulina će se zadržati u roku od 6 sati.

Upoređujući Lyspro s jednostavnim inzulinom kratkog djelovanja, možemo reći da ovaj prvi može mnogo jače suzbiti proizvodnju glukoze u jetri.

Postoji još jedna prednost lijeka Humalog - on je predvidljiviji i može olakšati razdoblje prilagođavanja doze hranjivom opterećenju. Karakterizira ga odsutnost promjena u trajanju izlaganja zbog povećanja zapremine unesene tvari.

Koristeći jednostavan ljudski inzulin, trajanje njegovog rada može varirati ovisno o dozi. Iz toga proizlazi prosječno trajanje od 6 do 12 sati.

S povećanjem doze inzulina Humalog, njegovo djelovanje ostaje gotovo na istoj razini i iznosit će 5 sati.

Iz toga slijedi da se s povećanjem doze lispro, rizik od odgođene hipoglikemije ne povećava.

Aspart (Novorapid Penfill)

Ovaj analog insulina može gotovo savršeno oponašati adekvatan odgovor inzulina na unos hrane. Njegovo kratko trajanje uzrokuje relativno slab efekt između obroka, što omogućava najpotpuniju kontrolu nad šećerom u krvi.

Ako usporedimo rezultat liječenja s analogima inzulina s običnim ljudskim inzulinom kratkog djelovanja, primijetit ćemo značajno povećanje kvalitete kontrole postprandijalne razine šećera u krvi.

Kombinovani tretman Detemirom i Aspartom pruža mogućnost:

  • gotovo 100% normalizuju dnevni profil hormona inzulina,
  • za kvalitativno poboljšanje nivoa glikoziliranog hemoglobina,
  • značajno smanjiti verovatnoću za razvoj hipoglikemijskih stanja,
  • smanjiti amplitudu i maksimalnu koncentraciju šećera u krvi dijabetičara.

Znakovito je da je tijekom terapije bazalno-bolusnim analozima inzulina prosječni porast tjelesne težine bio značajno niži nego za cijelo razdoblje dinamičkog promatranja.

Glulizin (Apidra)

Apidra ljudskog insulina inzulina je lijek ultra kratke izloženosti.

Prema svojim farmakokinetičkim, farmakodinamičkim karakteristikama i bioraspoloživosti, Glulisin je ekvivalentan Humalogu.

Po svojoj mitogenoj i metaboličkoj aktivnosti hormon se ne razlikuje od jednostavnog ljudskog inzulina. Zahvaljujući tome, moguće ga je koristiti duže vrijeme, a apsolutno je sigurno.

Apidra se u pravilu treba koristiti u kombinaciji sa:

  1. dugoročni humani inzulin
  2. bazalni analog inzulina.

Pored toga, lijek karakteriše brži početak rada i kraće trajanje od normalnog ljudskog hormona.

Omogućuje pacijentima koji imaju dijabetes da pokažu veću fleksibilnost u upotrebi s hranom od ljudskog hormona.

Inzulin započinje svoj učinak odmah nakon primjene, a razina šećera u krvi pada 10-20 minuta nakon što je Apidra supkutano ubrizgan.

Da bi izbjegli hipoglikemiju kod starijih pacijenata, ljekari preporučuju unošenje lijeka odmah nakon jela ili u isto vrijeme. Skraćeni termin hormona pomaže da se izbjegne takozvani efekt „prekrivanja“, što omogućava prevenciju hipoglikemije.

Glulisin može biti efikasan za one koji imaju prekomjernu težinu, jer njegova upotreba ne uzrokuje daljnje debljanje. Lijek karakteriše brzi početak maksimalne koncentracije u usporedbi s drugim tipovima redovnih i lispro hormona.

Apidra je zbog velike fleksibilnosti idealna za različite stupnjeve prekomjerne težine. Kod gojaznosti visceralnog tipa, brzina apsorpcije lijeka može varirati, što otežava prandialnu kontrolu glikemije.

Detemir (Levemir Penfill)

Levemir Penfill analogan je ljudskom insulinu. Ima prosječno vrijeme rada i nema vrhove. Ovo pomaže da se osigura bazalna kontrola glikemije tijekom dana, ali podložna je dvostrukoj upotrebi.

Kada se daje supkutano, Detemir formira tvari koje se vezuju za serumski albumin u intersticijskoj tekućini. Već nakon prijenosa kroz zid kapilara, inzulin se ponovno veže na albumin u krvotoku.

U preparatu je samo slobodna frakcija biološki aktivna. Stoga, vezanje za albumin i njegovo sporo propadanje pruža dugotrajne i vrhunske performanse.

Levemir Penfill inzulin glatko djeluje na pacijenta s dijabetesom i nadoknađuje njegovu potpunu potrebu za bazalnim inzulinom.Ne omogućava stresanje prije potkožne primjene.

Glargin (Lantus)

Glargin nadomjestak inzulina je ultra brz. Ovaj lijek može biti dobro i potpuno topiv u blago kiselom okruženju, a u neutralnom mediju (u potkožnom masnoći) je slabo topiv.

Neposredno nakon supkutane primjene, Glargin ulazi u reakciju neutralizacije sa stvaranjem mikroprecipitata, koji je neophodan za daljnje oslobađanje heksamera lijeka i njihovo cijepanje u monomere i dimere hormona inzulina.

Zbog nesmetanog i postupnog ulaska Lantusa u krvotok pacijenta koji boluje od dijabetesa, njegova cirkulacija u kanalu događa se u roku od 24 sata. Ovo omogućava ubrizgavanje analoga inzulina samo jednom dnevno.

Kada se doda mala količina cinka, inzulin Lantus se kristalizira u potkožnom sloju vlakana, što dodatno produžava njegovo vrijeme apsorpcije. Apsolutno sve ove osobine ovog lijeka garantiraju njegov glatki i potpuno bezličan profil.

Glargin počinje djelovati nakon 60 minuta nakon potkožne injekcije. Njegova stabilna koncentracija u pacijentovoj krvnoj plazmi može se primjetiti nakon 2-4 sata od trenutka primjene prve doze.

Bez obzira na točno vrijeme ubrizgavanja ovog ultra brzog lijeka (ujutro ili navečer) i mjesto neposredne injekcije (želudac, ruku, noga), trajanje izlaganja u tijelo bit će:

  • prosječno - 24 sata
  • maksimalno - 29 sati.

Zamjena inzulina Glargin može u potpunosti odgovarati fiziološkom hormonu u njegovoj visokoj efikasnosti, jer lijek:

  1. kvalitativno stimulira potrošnju šećera u perifernim tkivima koja ovise o inzulinu (posebno masnoći i mišićima),
  2. inhibira glukoneogenezu (snižava glukozu u krvi).

Uz to, lijek značajno suzbija proces cijepanja masnog tkiva (lipoliza), razgradnju proteina (proteolizu), dok pojačava proizvodnju mišićnog tkiva.

Medicinske studije Glarginove farmakokinetike pokazale su da beskonačna distribucija ovog lijeka omogućava gotovo 100% oponašanje bazalne proizvodnje inzulina endogenog hormona u roku od 24 sata. Istovremeno se vjerovatnoća za razvoj hipoglikemijskih stanja i nagli skokovi razine šećera u krvi značajno smanjuju.

Humalog mix 25

Ovaj lijek je mješavina koja se sastoji od:

  • 75% suspendovana suspenzija hormona lispro,
  • 25% inzulina Humalog.

Ovaj i drugi analozi inzulina se također kombiniraju u skladu s njihovim mehanizmom otpuštanja. Odlično trajanje lijeka osigurava se djelovanjem prominovane suspenzije hormona lispro, što omogućava ponavljanje bazne proizvodnje hormona.

Preostalih 25% inspro inzulina je komponenta s ultra-kratkim vremenom izlaganja, koja ima pozitivan učinak na glikemiju nakon jela.

Značajno je da Humalog u sastavu smjese utječe na tijelo puno brže u odnosu na kratki hormon. Omogućuje maksimalnu kontrolu postpradijalne glikemije i zbog toga je njegov profil fiziološkiji u usporedbi s inzulinom kratkog djelovanja.

Kombinovani insulini posebno se preporučuju osobama obolelim od dijabetesa tipa 2. Ova grupa uključuje starije pacijente koji, u pravilu, pate od problema sa pamćenjem. Zato unošenje hormona prije obroka ili neposredno nakon toga pomaže značajno poboljšati kvalitetu života takvih bolesnika.

Studije zdravstvenog stanja dijabetičara u dobnoj skupini od 60 do 80 godina primjenom lijeka Humalog mix 25 pokazale su da su uspjele dobiti izvrsnu nadoknadu za metabolizam ugljikohidrata.U načinu davanja hormona prije i nakon jela, ljekari su uspjeli dobiti lagano debljanje i izuzetno malu količinu hipoglikemije.

Koji je bolji insulin?

Ako usporedimo farmakokinetiku lijekova koji se razmatraju, njihovo imenovanje od strane liječnika je sasvim opravdano u slučaju šećerne bolesti prve i druge vrste. Značajna razlika između ovih inzulina je odsustvo povećanja tjelesne težine tokom liječenja i smanjenje broja noćnih promjena koncentracije glukoze u krvi.

Osim toga, važno je napomenuti potrebu za samo jednom injekcijom tokom dana, što je mnogo povoljnije za pacijente.

Posebno je visoka učinkovitost analoga humanog inzulina Glargin u kombinaciji sa metforminom za pacijente sa dijabetesom tipa 2.

Studije su pokazale značajno smanjenje noćnih šiljaka koncentracije šećera. To pomaže pouzdano normalizirati dnevnu glikemiju.

Kombinacija Lantusa s oralnim lijekovima za snižavanje šećera u krvi proučavana je kod onih pacijenata koji ne mogu nadoknaditi dijabetes.

Njima je potrebno dodijeliti Glargin što je prije moguće. Ovaj lijek se može preporučiti za liječenje kod lekara endokrinologa i ljekara opšte prakse.

Intenzivna terapija lijekom Lantus omogućava značajno poboljšanje kontrole glikemije u svim grupama bolesnika sa šećernom bolešću.

Ultra kratki inzulin Humalog i njegovi analozi - što je bolje koristiti za dijabetes?

Nije čudo što se dijabetes naziva bolešću stoljeća. Broj pacijenata s ovom dijagnozom raste svake godine.

Iako su uzroci bolesti različiti, nasljednost je od velike važnosti. Oko 15% svih pacijenata pati od dijabetesa tipa 1. Za lečenje su im potrebne injekcije insulina.

Često se simptomi dijabetesa tipa 1 pojavljuju u djetinjstvu ili ranoj adolescenciji. Bolest se odlikuje brzim razvojem. Ako se mjere ne poduzmu na vrijeme, komplikacije mogu dovesti do oslabljenih funkcija pojedinih sustava ili cijelog organizma.

Zamjena terapije inzulinom može se provesti korištenjem Humalog, analoga ovog lijeka. Ako slijedite sve upute liječnika, stanje pacijenta će biti stabilno. Lijek je analogan ljudskom insulinu.

Za njegovu proizvodnju potreban je umjetni DNK. Ima karakteristične osobine - počinje djelovati izuzetno brzo (u roku od 15 minuta). Međutim, trajanje reakcije ne prelazi 2-5 sati nakon primjene lijeka.

Glavna aktivna supstanca

Lijek je bezbojna prozirna otopina, stavlja se u uloške (1,5, 3 ml) ili boce (10 ml). Daje se intravenski. Aktivna supstanca lijeka je inzulin lispro, razrijeđen dodatnim komponentama.

Dodatne komponente uključuju:

  1. metakrezol
  2. glicerol
  3. cinkov oksid
  4. natrijum hidrogen fosfat,
  5. 10% rastvor solne kiseline,
  6. 10% rastvora natrijum hidroksida,
  7. destilovana voda.

Lijek sudjeluje u regulaciji prerade glukoze, provodeći anaboličke učinke.

Analozi ATC nivo 3

Više od tri desetine lijekova različitog sastava, ali sličnih po indikacijama, načina primjene.

Naziv nekih analoga Humaloga prema ATC kodu razine 3:

  • Biosulin N,
  • Insuman Bazal,
  • Protafan
  • Humodar b100r,
  • Gensulin N,
  • Insugen-N (NPH),
  • Protafan NM.

Humalog i Humalog Mix 50: razlike

Važno je znati! Problemi s razinom šećera s vremenom mogu dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, kožom i dlakom, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su naučili gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera uživaju ...

Neki dijabetičari pogrešno smatraju ove lijekove punim pandanima. Nije tako. Neutralni protamin Hagedorn (NPH), koji usporava djelovanje inzulina, uvodi se u Humalog mix 50.

Što više aditiva traje injekcija. Njegova popularnost među dijabetičarima zaslužna je činjenicom da pojednostavljuje režim terapije inzulinom.

Humalog Mix 50 uložaka od 100 IU / ml, 3 ml u Quick Pen špricu

Dnevni broj injekcija je smanjen, ali to nije korisno za sve pacijente. S injekcijama je teško osigurati dobru kontrolu šećera u krvi. Pored toga, neutralni protamin Hagedorn često izaziva alergijske reakcije kod dijabetičara.

Humalog mix 50 se ne preporučuje djeci, pacijentima srednjih godina. To im omogućava da izbjegnu akutne i kronične komplikacije dijabetesa.

Najčešće se dugo delujući inzulin propisuje starijim pacijentima, koji zbog karakteristika vezanih za starost zaboravljaju da prave injekcije na vrijeme.

Humalog, Novorapid ili Apidra - što je bolje?

U usporedbi s ljudskim inzulinom, gornji lijekovi se dobivaju umjetno.

Njihova poboljšana formula omogućava brže spuštanje šećera.

Ljudski inzulin počinje djelovati za pola sata, njegovi kemijski analozi za reakciju trebat će samo 5-15 minuta. Humalog, Novorapid, Apidra ultra su kratki lijekovi dizajnirani za brzo snižavanje šećera u krvi.

Od svih lijekova, najmoćniji je Humalog.. Snižava šećer u krvi 2,5 puta više nego kratki humani inzulin.

Novorapid, Apidra je nešto slabija. Ako uporedite ove lijekove s ljudskim inzulinom, ispada da su 1,5 puta moćniji od posljednjeg.

Propisivanje određenog leka za lečenje dijabetesa direktna je odgovornost lekara. Pacijent se suočava s drugim zadacima koji će mu omogućiti da se izbori s bolešću: strogo pridržavanje prehrane, preporuke liječnika, provođenje izvedivih fizičkih vježbi.

O značajkama upotrebe inzulina Humalog u videu:

Insulin Humalog: kako se prijaviti, koliko vrijedi i koliko košta

Unatoč činjenici da su naučnici uspjeli potpuno ponoviti molekulu inzulina, koja se proizvodi u ljudskom tijelu, djelovanje hormona se ipak pokazalo usporenim zbog vremena potrebnog za apsorpciju u krv. Prvi lijek poboljšanog djelovanja bio je insulin Humalog. Ona počinje djelovati već 15 minuta nakon injekcije, pa se šećer iz krvi pravovremeno prenosi u tkiva, pa čak ni kratkotrajna hiperglikemija ne nastaje.

U usporedbi s ranije razvijenim ljudskim inzulinama, Humalog pokazuje bolje rezultate: kod bolesnika se dnevna fluktuacija šećera smanjuje za 22%, glikemijski indeksi se poboljšavaju, posebno u poslijepodnevnim satima, a vjerojatnost teške odložene hipoglikemije smanjuje se. Zbog brzog, ali stabilnog djelovanja ovaj inzulin se sve više koristi kod dijabetesa.

Zdravo Moje ime je Galina i više nemam dijabetes! Trebalo mi je samo 3 sedmiceda se šećer vrati u normalu i da ne bude ovisan o beskorisnim drogama
>>Moju priču možete pročitati ovdje.

Kratko uputstvo

Upute za uporabu inzulina Humalog je prilično obiman, a odjeljci koji opisuju nuspojave i upute za uporabu sadrže više od jednog stavka.

Dugi opisi koji prate neke lijekove pacijenti vide kao upozorenje o opasnosti od uzimanja.

Zapravo je sve upravo suprotno: velika, detaljna uputstva - dokaz brojnih suđenjada je droga uspješno izdržala.

Humalogue je odobren za upotrebu prije više od 20 godina, a sada je sigurno reći da je ovaj inzulin siguran u pravoj dozi. Odobreni su za upotrebu i od odraslih i dece, može se koristiti u svim slučajevima praćenim ozbiljnim nedostatkom hormona: dijabetesom tipa 1 i 2, gestacijskim dijabetesom i operacijama gušterače.

Opće informacije o Humalogu:

OpisJasno rješenje. Zahtijeva posebne uvjete čuvanja, ako se prekrše mogu izgubiti svoja svojstva bez promjene izgleda, pa se lijek može kupiti samo u ljekarnama.
Princip radaOmogućuje glukozu u tkivima, pojačava pretvorbu glukoze u jetri i sprečava razgradnju masti.Učinak smanjenja šećera počinje ranije nego inzulin kratkog djelovanja, a traje manje.
ObrazacRastvor sa koncentracijom U100, primjena - potkožno ili intravenski. Pakirano u uloške ili olovke za jednokratnu upotrebu.
ProizvođačRešenje proizvodi samo Lilly France, Francuska. Pakovanje se proizvodi u Francuskoj, SAD-u i Rusiji.
CenaU Rusiji je trošak paketa koji sadrži 5 uložaka od 3 ml svaki oko 1800 rubalja. U Evropi je cijena za sličan volumen približno ista. U SAD-u je ovaj inzulin gotovo 10 puta skuplji.
Indikacije
  • Dijabetes tipa 1, bez obzira na težinu bolesti.
  • Tip 2, ako hipoglikemijski agensi i dijeta ne dopuštaju normalizaciju glikemije.
  • Tip 2 tokom gestacije, gestacijski dijabetes.
  • Obje vrste dijabetesa tijekom liječenja ketoacidotskom i hiperosmolarnom komom.
KontraindikacijePojedinačna reakcija na inzulinski lipro ili pomoćne komponente. Češće se izražava alergija na mjestu ubrizgavanja. Sa malim stepenom ozbiljnosti prolazi nedelju dana nakon prelaska na ovaj inzulin. Teški slučajevi su rijetki, oni zahtijevaju zamjenu Humaloga analogima.
Značajke prelaska na HumalogTokom odabira doze, češća mjerenja glikemije, potrebne su redovne medicinske konsultacije. U pravilu, dijabetičaru je potrebno manje Humalog jedinica po 1 XE u odnosu na ljudski inzulin. Pojačana potreba za hormonom uočena je tokom raznih bolesti, nervnog preopterećenja i aktivne fizičke aktivnosti.
PredoziranjePrekoračenje doze dovodi do hipoglikemije. Da biste ga eliminirali, trebate uzimati brze ugljikohidrate. Teški slučajevi zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.
Istodobna primjena s drugim lijekovimaHumalog može smanjiti aktivnost:

  • lijekovi za liječenje hipertenzije sa diuretičkim efektom,
  • hormonski preparati, uključujući oralne kontraceptive,
  • nikotinska kiselina koja se koristi za liječenje komplikacija dijabetesa.

Pojačajte efekat:

  • alkohol
  • hipoglikemijska sredstva koja se koriste za lečenje dijabetesa tipa 2,
  • aspirin
  • dio antidepresiva.

Ako se ovi lijekovi ne mogu zamijeniti drugim, dozu Humaloga treba privremeno prilagoditi.

SkladištenjeU hladnjaku - 3 godine, na sobnoj temperaturi - 4 nedelje.

Među nuspojavama najčešće se primjećuju hipoglikemija i alergijske reakcije (1-10% dijabetičara). Manje od 1% pacijenata razvije lipodistrofiju na mjestu ubrizgavanja. Učestalost ostalih nuspojava manja je od 0,1%.

Najvažnija stvar u vezi s Humalogom

Kod kuće, Humalog se daje subkutano pomoću olovke za štrcaljke ili inzulinske pumpe. Ako se želi eliminirati jaka hiperglikemija, intravenska primjena lijeka je moguća i u medicinskoj ustanovi. U ovom slučaju je potrebna česta kontrola šećera kako bi se izbjeglo predoziranje.

Aktivna supstanca lijeka je insulin lispro. Od ljudskog hormona se razlikuje u rasporedu aminokiselina u molekuli. Takva modifikacija ne sprečava ćelijske receptore da prepoznaju hormon, pa lako prelaze šećer u sebe.

Humalog sadrži samo monomere inzulina - pojedinačne, nepovezane molekule. Zbog toga se brzo i ravnomerno apsorbuje, počinje smanjivati ​​šećer brže od nemodificiranog konvencionalnog inzulina.

Humalog je lijek kraćeg djelovanja od, na primjer, Humulina ili Actrapida. Prema klasifikaciji, upućuje se na analoge inzulina sa ultrazvučnim djelovanjem.

Početak njegove aktivnosti je brži, oko 15 minuta, tako da dijabetičari ne moraju čekati dok lijek ne djeluje, već se možete pripremiti za obrok odmah nakon injekcije.

Zahvaljujući tako kratkom razmaku postaje lakše planirati obroke, a rizik od zaborava na hranu nakon injekcije znatno se smanjuje.

Za dobru kontrolu glikemije, brzu terapiju inzulinom treba kombinirati sa obaveznom primjenom dugog inzulina. Jedini izuzetak je kontinuirana upotreba inzulinske pumpe.

Odabir doze

Doza Humaloga ovisi o mnogim faktorima i određuje se pojedinačno za svakog dijabetičara. Korištenje standardnih shema ne preporučuje se, jer pogoršavaju kompenzaciju dijabetesa.

Ako se pacijent pridržava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, doza Humaloga može biti manja nego što može dati standardno sredstvo davanja. U tom se slučaju preporučuje upotreba slabijeg brzog inzulina.

Veoma je važno: Prestanite se stalno hraniti ljekarnama mafije. Endokrinolozi nas tjeraju da beskrajno trošimo novac na tablete kada se šećer u krvi može normalizirati za samo 147 rubalja ... >>pročitajte priču o Ali Viktorovni

Ultrahortni hormon daje najsnažniji efekat. Pri prelasku na Humalog, njegova početna doza izračunava se kao 40% prethodno korištenog kratkog inzulina. Prema rezultatima glikemije, doza se prilagođava. Prosječna potreba za pripremom po jedinici kruha je 1-1,5 jedinica.

Obrazac ubrizgavanja

Prije svakog obroka ubada se humalog, najmanje tri puta dnevno. U slučaju visokog šećera dopušteni su korektivni koprivi između glavnih injekcija. Uputa za upotrebu preporučuje izračunavanje potrebne količine inzulina na osnovu ugljikohidrata planiranih za sljedeći obrok. Otprilike 15 minuta bi trebalo da prođe od injekcije do hrane.

Prema recenzijama, ovo je vrijeme često manje, posebno popodne, kada je inzulinska rezistencija niža. Brzina apsorpcije je strogo individualna, može se izračunati ponovljenim mjerenjima glukoze u krvi neposredno nakon injekcije. Ako se učinak snižavanja šećera uoči brže nego što je propisano u uputama, vrijeme prije jela treba smanjiti.

Humalog je jedan od najbržih lijekova, pa ga je pogodno koristiti kao hitnu pomoć kod dijabetesa ako pacijentu prijeti hiperglikemijska koma.

Vreme akcije (kratko ili dugo)

Vrhunac ultra kratkog insulina primećen je 60 minuta nakon njegove primene. Trajanje djelovanja ovisi o dozi; što je veća, duže je učinak snižavanja šećera - oko 4 sata.

Humalog mix 25

Da bi se pravilno procijenio učinak Humaloga, glukoza se mora izmjeriti nakon ovog razdoblja, obično se to radi prije sljedećeg obroka. Ako se sumnja na hipoglikemiju, potrebna su ranija mjerenja.

Kratko trajanje Humaloga nije nedostatak, već prednost lijeka. Zahvaljujući njemu, manje vjerovatno je da će pacijenti sa šećernom bolešću imati hipoglikemiju, posebno noću.

Humalog analozi i cijene

Oblik doziranja:potkožna suspenzija

Farmakološko djelovanje:

Mješavina lizpro inzulina - brzo djelujući inzulinski pripravak i protamin suspenzija lyspro inzulina - inzulin srednjeg djelovanja.

Lyspro inzulin je DNK rekombinantni analog ljudskog inzulina, a razlikuje se od njega obrnutim redoslijedom ostataka aminokiselina prolina i lizina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B. Reguliše metabolizam glukoze, ima anaboličke efekte. U mišićima i drugima.

tkiva (osim mozga) ubrzavaju prelazak glukoze i aminokiselina u ćeliju, pospješuju stvaranje glikogena iz glukoze u jetri, inhibira glukoneogenezu i potiče pretvaranje viška glukoze u masti. Equimolar ljudskom insulinu.

U usporedbi s običnim ljudskim inzulinom, karakterizira ga brži početak djelovanja, raniji početak vršnog djelovanja i kraći period hipoglikemijske aktivnosti (do 5 sati).

Brz početak djelovanja (15 minuta nakon primjene) povezan je s velikom brzinom apsorpcije i omogućava njegovu primjenu neposredno prije jela (tokom 15 minuta) - uobičajeni humani inzulin primjenjuje se za 30 minuta. Odabir mjesta ubrizgavanja i drugi faktori mogu utjecati na brzinu apsorpcije i početak njenog djelovanja. Maksimalni učinak se opaža između 0,5 i 2,5 sata, trajanje djelovanja je 3-4 sata.

Indikacije:

Šećerna bolest tipa 1, posebno s netolerancijom na druge inzuline, postprandijalna hiperglikemija, koju drugi ne mogu ispraviti.

inzulin: akutna potkožna rezistencija inzulina (ubrzana lokalna razgradnja inzulina). Šećerna bolest tipa 2 - u slučajevima rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, s oštećenom apsorpcijom drugih.

inzulin, tokom operacija, interkurentne bolesti.

Kontraindikacije:

Preosjetljivost, hipoglikemija, insulinoma.

Nuspojave:

Alergijske reakcije (urtikarija, angioedem - vrućica, kratkoća daha, snižen krvni pritisak), lipodistrofija, prolazne refrakcijske pogreške (obično kod pacijenata koji ranije nisu primili inzulin), hipoglikemija, hipoglikemijska koma.

Simptomi: letargija, znojenje, gnojni znoj, palpitacije, tahikardija, drhtavica, glad, tjeskoba, parestezije u ustima, blijeda koža, glavobolja, drhtanje, povraćanje, pospanost, nesanica, strah, depresivno raspoloženje, razdražljivost, neobično ponašanje, nesigurnost pokreta, poremećen govor i vid, zbunjenost, hipoglikemijska koma, konvulzije. Liječenje: ako je pacijent svjestan, dekstroza se propisuje oralno, s / c, iv ili iv ubrizgava glukagon ili iv hipertoničnu otopinu dekstroze. S razvojem hipoglikemijske kome, 20-40 ml (do 100 ml) 40% -tne otopine dekstroze ubrizgava se iv u struju sve dok pacijent ne izađe iz kome.

Doziranje i primjena:

Doza se određuje pojedinačno, ovisno o razini glikemije. Smjesu od 25% inzulina lispro i 75% suspenzije protamina treba davati samo s / c, obično 15 minuta prije jela.

Ako je potrebno, možete unijeti u kombinaciji s produženim inzulinskim preparatima ili sa sulfonilureama za oralnu primjenu. Injekcije se trebaju raditi s / c u ramena, kukove, stražnjicu ili trbuh.

Mjesta ubrizgavanja moraju se izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od 1 puta mjesečno. Uz s / c davanje, treba voditi računa da ne uđete u krvne žile.

U bolesnika s oštećenjem bubrega i / ili jetre, nivo inzulina koji cirkulira se povećava, a potreba za njim može se smanjiti, što zahtijeva pažljivo praćenje razine glikemije i prilagođavanje doze inzulina.

Posebna uputstva:

Način primjene namijenjen upotrebljenom obliku doziranja treba strogo poštivati. Prilikom prebacivanja pacijenata s brzo djelujućeg inzulina životinjskog porijekla na inzulin lispro, možda će biti potrebno prilagođavanje doze.

Prenos pacijenata koji primaju inzulin u dnevnoj dozi koja prelazi 100 IU s jedne vrste inzulina na drugu preporučuje se izvesti u bolnici.

Potreba za insulinom može se povećati tijekom zarazne bolesti, uz emocionalni stres, s povećanjem količine ugljikohidrata u hrani, tijekom dodatnog unosa lijekova s ​​hiperglikemijskom aktivnošću (hormoni štitnjače, GCS, oralni kontraceptivi, tiazidni diuretici).

Potreba za inzulinom može se smanjiti s zatajivanjem bubrega i / ili jetre, uz smanjenje količine ugljikohidrata u hrani, uz pojačani fizički napor, tijekom dodatnog unosa lijekova s ​​hipoglikemijskom aktivnošću (MAO inhibitori, neselektivni beta blokatori, sulfonamidi).

Sklonost razvoju hipoglikemije može smanjiti sposobnost pacijenata da aktivno učestvuju u prometu, kao i na održavanju mašina i mehanizama.

Pacijenti s dijabetesom mogu zaustaviti blagu hipoglikemiju koju osjećaju jedući šećer ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata (preporučuje se da sa sobom uvijek imate najmanje 20 g šećera). Neophodno je obavijestiti liječnika o prenesenoj hipoglikemiji kako bi se riješilo pitanje potrebe za korekcijom liječenja. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i povećava se u drugom do trećem tromjesečju. Tijekom porođaja i odmah nakon njih, potreba za inzulinom može se drastično smanjiti.

Insulin Lizpro, glicerol, metakrezol, cinkov oksid, natrijum hidrogenfosfat heptahidrat, hlorovodonična kiselina (rastvor natrijum hidroksida), voda.

Indikacije za upotrebu

Šećerna bolest ovisna o insulinu: slaba tolerancija na druge inzulinske pripravke, postprandijalna hiperglikemijamalo korigirana drugim lekovima, akutna inzulinska rezistencija,

Dijabetes melitus: u slučajevima rezistencije na antidijabetičke lijekove, sa operacije i bolesti koje kompliciraju dijabetesnu kliniku.

Humalog, upute za upotrebu

Doza lijeka postavlja se pojedinačno, ovisno o osjetljivosti pacijenata na egzogeni inzulin i njihovo stanje. Lijek se preporučuje davati najranije 15 minuta prije ili nakon obroka. Način davanja je individualan. Pritom temperatura lijeka treba da bude na nivou sobe.

Dnevna potreba može se značajno razlikovati i u većini slučajeva iznosi 0,5-1 IU / kg. U budućnosti se dnevne i pojedinačne doze lijeka prilagođavaju ovisno o pacijentovom metabolizmu i podacima iz višestrukih pretraga krvi i urina na glukozu.

Intravenska primjena Humaloga provodi se kao standardna intravenska injekcija. Potkožne injekcije rade se u rame, stražnjicu, bedra ili trbuh, povremeno ih izmjenjujući i ne dopuštajući upotrebu istog mjesta više od jednom mjesečno, a mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Tijekom postupka mora se voditi računa da se spriječi ulazak u krvnu posudu.

Pacijent mora naučiti ispravnu tehniku ​​ubrizgavanja.

Interakcija

Hipoglikemijski učinak lijeka je smanjen oralni kontraceptivi, Lijekovi hormoni štitnjače, GKS, Danazole, beta 2-adrenergički agonisti, triciklički antidepresivi, diuretici, Diazoksid, Izoniazid, Chlorprotixen, litijum-karbonatderivati fenotiazin, nikotinska kiselina.

Pojačano je hipoglikemijsko dejstvo leka anabolički steroidi, beta blokatorilijekovi koji sadrže etanol Fenfluramin, tetraciklini, Guanethidine, MAO inhibitori, oralni hipoglikemijski lekovi, salicilati, sulfonamidi, ACE inhibitori, Octreotide.

Humalog se ne preporučuje miješati sa pripravcima životinjskog inzulina, ali može se propisati pod nadzorom liječnika s ljudskim inzulinom koji dugo djeluje.

Cijena halogena, gdje kupiti

Cijena Humalog 100 IU / ml patrona od 3 ml N5 varira u rasponu od 1730-2086 rubalja po pakiranju. Lijek možete kupiti u većini ljekarni u Moskvi i drugim gradovima.

  • Humalog Mix 25 suspenzija 100 IU / ml 3 ml 5 kom. Lilly Eli Lilly & Company
  • Suspenzija Humalog 100 IU / ml 3 ml 5 kom. Lilly Eli Lilly & Company
  • Humalog rastvor 100ME / ml 3 ml br. 5 uložaka
  • Humalog Mix 25 suspenzija 100ME / ml 3 ml br. 5 uložaka

Ljekarna IFK

  • Insulin Humalog Lilly France S.A.S., Francuska
  • Insulin Humalog Mix 25 Lilly France S.A.S., Francuska
  • Insulin Humalog Lilly France S.A.S., Francuska

PAŽITE PAŽNJU! Informacije o lijekovima na web mjestu predstavljaju referentnu generalizaciju, prikupljaju se iz javnih izvora i ne mogu poslužiti kao osnova za odlučivanje o upotrebi lijekova tokom liječenja.

Prije upotrebe lijeka Humalog, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Analozi Humaloga

Lyspro inzulin kao aktivna supstanca sadržan je samo u originalnom Humalogu. Lijekovi iz neposredne blizine su NovoRapid (na bazi aspart) i Apidra (glulisin).

Ti su alati također ultra kratki, pa nije važno koji odabrati. Svi se dobro podnose i omogućuju brzo smanjenje šećera.

U pravilu prednost daje lijeku koji se u klinici može besplatno dobiti.

Prijelaz s Humaloga na njegov analogan može biti potreban u slučaju alergijskih reakcija. Ako se dijabetičar pridržava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ili često ima hipoglikemiju, racionalnije je koristiti ljudski, a ne ultrazbog inzulina.

Napomena: Sanjate li da se jednom zauvijek riješite dijabetesa? Naučite kako prevladati bolest, bez stalne upotrebe skupih lijekova, koristeći samo ... >> pročitajte više ovdje

Humalog Mix analozi

UPUTE za upotrebu lijekaHumalog Mix

Obrazac za puštanje
potkožna suspenzija

Sastav
1 ml suspenzije sadrži: insulin lyspro 100 IU je mješavina: otopina inzulina lispro 25% suspenzija inzulina lyspro protamin 75%

Pomoćne tvari: natrijev natrijev fosfat, glicerol (glicerin), tekući fenol, metakrezol, protamin sulfat, cink oksid, d / i voda, klorovodična kiselina (10% otopina) i / ili natrijev hidroksid (10% otopina) (za uspostavljanje pH) .

Pakovanje
5 brzih olovki po 3 ml, 5 uložaka po 3 ml.

Farmakološko djelovanje
Humalog Mix je hipoglikemijski lijek, kombinacija analoga inzulina za brzi i srednji vijek trajanja.

Humalog Mix 25 je DNK - rekombinantni analog ljudskog insulina i gotova je smjesa koja se sastoji od otopine inzulina lizpro (brzo djelujući analog ljudskog inzulina) i suspenzije lizpro protamin inzulina (srednjovjekovni analog ljudskog inzulina).

Glavno djelovanje inzulina lyspro je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anaboličke i anti kataboličke efekte na različita telesna tkiva.

U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

Pokazano je da je inzulin lyspro ekvivalentan ljudskom insulinu, ali njegovo djelovanje se razvija brže i traje kraće vrijeme. Početak upotrebe lijeka je nakon otprilike 15 minuta, što mu omogućuje davanje neposredno prije jela (0-15 minuta prije obroka) u odnosu na obični humani inzulin.

Nakon s / c injekcije Humalog Mix 25, primjećuje se brzi početak djelovanja i rani vrhunac aktivnosti lizpro inzulina. Profil djelovanja inzulina lizproprotamina sličan je profilu djelovanja uobičajenog inzulinskog izofana u trajanju od otprilike 15 sati.

Humalog Mix 25, indikacije za upotrebu
Dijabetes melitus koji zahtijeva terapiju inzulinom.

Kontraindikacije
Hipoglikemija, preosjetljivost na komponente lijeka.

Doziranje i primjena
Lekar određuje dozu pojedinačno, ovisno o nivou glukoze u krvi. Režim davanja inzulina je individualan.

Lijek treba davati s / c. U / u uvođenju lijeka Humalog® Mix 25. je kontraindiciran. Temperatura primijenjenog lijeka treba odgovarati sobnoj temperaturi. SC treba davati ramenu, bedru, zadnjici ili trbuhu. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od 1 puta mjesečno.

Kod primjene preparata Humalog® s / c mora se paziti da lijek ne uđe u krvnu posudu.Nakon injekcije, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. insulin

Nuspojave

Nuspojava povezana s glavnim učinkom lijeka: najčešće - hipoglikemija. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i, u izuzetnim slučajevima, do smrti.

Alergijske reakcije: moguće su lokalne alergijske reakcije - crvenilo, oticanje ili svrbež na mjestu ubrizgavanja (obično nestaju u roku od nekoliko dana ili tjedana, a u nekim slučajevima ove reakcije mogu biti uzrokovane razlozima koji nisu povezani s inzulinom, na primjer, iritacija kože antiseptikom ili nepravilna injekcija ), sistemske alergijske reakcije (javljaju se rjeđe, ali su ozbiljnije) - generalizovani svrab, kratkoća daha, nedostatak daha, sniženi krvni pritisak, tahikardija, pojačano znojenje. Teški slučajevi sistemskih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život.U rijetkim slučajevima teških alergija na Humalog Mix 25, potrebno je trenutno liječenje. Možda će biti potrebna promjena inzulina ili desenzibilizacija. Lokalne reakcije: uz produljenu upotrebu - moguć je razvoj lipodistrofije na mjestu ubrizgavanja.

Posebna uputstva
Prelazak pacijenta na drugu vrstu ili inzulinski pripravak s drugim trgovačkim nazivom treba se dogoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene aktivnosti, marke (proizvođača), vrste (npr. Redoviti, NPH), vrste (životinjski, ljudski, analog humanog inzulina) i / ili načina proizvodnje (rekombinantni inzulin DNA ili životinjski inzulin) mogu zahtijevati prilagođavanje doze .

Nekim pacijentima može biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin. To se može dogoditi već pri prvoj primjeni ljudskog pripravka inzulina ili postepeno u roku od nekoliko sedmica ili mjeseci nakon prijenosa.

Simptomi prekursora hipoglikemije tijekom primjene humanog inzulina kod nekih bolesnika mogu biti manje izraženi ili se razlikuju od onih opaženih kod primjene inzulina životinjskog porijekla.

Na primjer, normalizacijom razine glukoze u krvi, kao rezultat intenzivne inzulinske terapije, mogu nestati svi ili neki simptomi prekursora hipoglikemije o kojima pacijente treba obavijestiti.

Simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti ili biti manje izraženi s produljenim tijekom dijabetesa melitusa, dijabetičke neuropatije ili liječenjem lijekovima poput beta blokatora.

Neadekvatne doze ili prekid liječenja, posebno u bolesnika sa šećernom bolešću ovisnom o inzulinu, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze (stanja koja potencijalno ugrožavaju pacijentov život) .Potražnja inzulina može se smanjiti zbog insuficijencije funkcije nadbubrežne, hipofize ili štitnjače, sa zatajenjem bubrega ili jetre. .

S nekim bolestima ili s emocionalnim stresom, potreba za inzulinom može se povećati. Korekcija doze inzulina može se zahtijevati i s povećanjem tjelesne aktivnosti ili s promjenom uobičajene prehrane.

Interakcija lijekova
Hipoglikemijski učinak lijeka Humalog Mix 25 smanjuje se istodobnom primjenom sljedećih lijekova: oralni kontraceptivi, kortikosteroidi, pripravci hormona štitnjače, danazol, beta2-adrenergički agonisti (uklj.ritodrin, salbutamol, terbutalin), tiazidni diuretici, litijumski preparati, hlorprotixen, diazoksid, izoniazid, nikotinska kiselina, fenotiazinski derivati.

Hipoglikemijski učinak Humalog Mix 25 pojačan je beta blokatorima, etanolom i etanolima koji sadrže lijekove, anaboličke steroide, fenfluramin, gvanetidin, tetracikline, oralne hipoglikemijske lijekove, salicilate (na primjer, acetilsalicilna kiselina, inhibitori, inhibitori kapri, inhibitori) oktreotid, antagonisti receptora angiotenzina II. Beta blokatori, klonidin, rezerpin mogu maskirati manifestaciju simptoma hipoglikemije. Interakcija Humalog Mix 25 sa drugim lekovima insulin nije proučavan.

Predoziranje
Simptomi: hipoglikemija, praćena sljedećim simptomima - letargija, pojačano znojenje, tahikardija, glavobolja, povraćanje, konfuzija. Pod određenim uvjetima, na primjer, uz dugotrajno ili intenzivno praćenje dijabetes melitusa, simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti.

Liječenje: blaga stanja hipoglikemije obično se zaustavljaju gutanjem glukoze ili drugog šećera, odnosno proizvoda koji sadrže šećer. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina, prehrane ili fizičke aktivnosti.

Ispravljanje umjereno teške hipoglikemije može se provesti uz pomoć a / m ili s / c primjene glukagona, nakon čega slijedi unos ugljikohidrata.

Teška stanja hipoglikemije, praćena komom, konvulzijama ili neurološkim poremećajima, zaustavljaju se u / m ili s / c unošenjem glukagona ili iv unošenjem otopine koncentrirane otopine dekstroze (glukoze).

Nakon povratka svijesti, pacijentu treba davati hranu bogatu ugljikohidratima da bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije.To može zahtijevati daljnji unos ugljikohidrata i praćenje bolesnika. moguć je recidiv hipoglikemije.

Uslovi skladištenja
Na tamnom mjestu pri temperaturi 2-8 ° C.

Datum isteka
2 godine

Karakteristike i upute za upotrebu inzulina Humalog

Među najčešće korištene lijekove koji sadrže inzulin mogu se nazvati Humalog. Lijekovi se proizvode u Švicarskoj.

Temelji se na insulinu Lizpro i namijenjen je liječenju dijabetesa.

Lijek treba propisati ljekar. Također bi trebao objasniti pravila uzimanja lijeka kako bi se izbjegle negativne posljedice. Lijek se prodaje samo na recept.

Humalog je u obliku suspenzije ili otopine za ubrizgavanje. Suspenzije su svojstvene bijeloj boji i tendenciji ka odvajanju. Otopina je bezbojna i bez mirisa, prozirna.

Glavna komponenta sastava je Lizpro inzulin.

Pored njega, sastojci kao što su:

  • voda
  • metakrezol
  • cinkov oksid
  • glicerol
  • natrijum hidrogen fosfat heptahidrat,
  • rastvor natrijum hidroksida.

Proizvod se prodaje u spremnicima od 3 ml. Uložak se nalazi u Quickpen olovci za injekciju, 5 komada po pakovanju.

Takođe, postoje sorte lijeka, koje uključuju kratkotrajnu otopinu inzulina i suspenziju protamina. Nazivaju ih Humalog Mix 25 i Humalog Mix 50.

Lizpro inzulin je analog ljudskog inzulina, a odlikuje ga istim učinkom. Pomaže u povećanju brzine unosa glukoze. Aktivna supstanca djeluje na stanične membrane, zbog čega šećer iz krvi ulazi u tkiva i distribuira se u njima. Takođe promoviše aktivnu proizvodnju proteina.

Ovaj lijek karakteriše brzo djelovanje. Efekat se pojavljuje u roku od četvrt sata nakon injekcije. Ali kratko traje. Poluživot tvari treba oko 2 sata. Maksimalno vrijeme izlaganja je 5 sati, što utječe na individualne karakteristike pacijentovog tijela.

Indikacije i kontraindikacije

Indikacija za upotrebu lijeka koji sadrži inzulin je:

U tim je situacijama potrebna inzulinska terapija. Ali Humalog bi trebao imenovati liječnik nakon proučavanja slike bolesti. Ovaj lijek ima određene kontraindikacije. Morate biti sigurni da su odsutni, jer u protivnom postoje rizici od komplikacija.

Tu spadaju:

  • pojava hipoglikemije (ili verovatnoće da se ona pojavi),
  • alergija na sastav.

Uz ove osobine, liječnik treba odabrati drugi lijek. Oprez je potreban i ako pacijent ima neke dodatne bolesti (patologije jetre i bubrega), jer zbog njih potreba tijela za inzulinom može oslabiti. U skladu s tim, takvim pacijentima treba prilagoditi dozu lijeka.

Posebni pacijenti i upute

Kada koristite Humalog, potreban je određeni oprez u odnosu na posebne kategorije pacijenata. Njihovo tijelo je možda previše osjetljivo na učinke inzulina, pa morate biti oprezni.

Među njima su:

  1. Žene tokom trudnoće. Teoretski, dozvoljeno je liječenje dijabetesa kod ovih bolesnika. Prema rezultatima istraživanja, lijek ne šteti razvoju fetusa i ne izaziva pobačaj. Ali mora se imati na umu da u tom razdoblju nivo glukoze u krvi može biti različit u različitim periodima. To se mora kontrolirati kako bi se izbjegle neželjene posljedice.
  2. Negovane majke. Prodiranje inzulina u majčino mlijeko ne predstavlja opasnost za novorođenče. Ova supstanca ima proteinsko poreklo i apsorbuje se u probavnom traktu deteta. Jedina mjera opreza je da žene koje praktikuju prirodno hranjenje trebaju biti na dijeti.

Za djecu i starije osobe u nedostatku zdravstvenih problema posebna njega nije potrebna. Humalog je pogodan za njihovo liječenje, a liječnik treba odabrati dozu na temelju karakteristika tijeka bolesti.

Upotreba Humaloga zahtijeva određenu promišljenost u vezi s određenim popratnim bolestima.

Tu spadaju:

  1. Kršenja u jetri. Ako ovaj organ funkcionira lošije nego što je potrebno, tada učinak lijeka na njega može biti pretjeran, što dovodi do komplikacija, kao i razvoja hipoglikemije. Stoga, uz prisustvo zatajenja jetre, dozu Humaloga treba smanjiti.
  2. Problemi s funkcijom bubrega. Ako su prisutni, dolazi i do smanjenja potrebe tijela za inzulinom. S tim u vezi morate pažljivo izračunati dozu i pratiti tijek terapije. Prisutnost takvog problema zahteva periodično ispitivanje bubrežne funkcije.

Humalog je sposoban izazvati hipoglikemiju, zbog koje se smanjuje brzina reakcija i sposobnost koncentracije.

Vrtoglavica, slabost, zbunjenost - sve ove osobine mogu utjecati na funkcioniranje pacijenta. Aktivnosti koje zahtijevaju brzinu i koncentraciju mogu mu biti nemoguće. Ali sam lijek ne utječe na ove osobine.

Trošak, recenzije i analozi lijeka

Lijek se prodaje samo na recept. Može se kupiti u običnoj ljekarni ili u online ljekarni. Cijena lijekova iz serije Humalog nije baš visoka, mogu je kupiti svi koji imaju prosječan prihod. Cijena pripravaka je za Humalog Mix 25 (3 ml, 5 kom) - od 1790 do 2050 rubalja, a za Humalog Mix 50 (3 ml, 5 kom) - od 1890 do 2100 rubalja.

Recenzije većine dijabetičara o insulinu Humalog su pozitivne. Na internetu postoji mnogo komentara o upotrebi lijeka, koji kažu da je vrlo jednostavan za upotrebu, a djeluje dovoljno brzo.

Nuspojave su izuzetno rijetke. Trošak lijeka nije previše "ugriz", kako tvrde pregledi dijabetičara. Insulin Humalog odlican je posao sa visokim secerom u krvi.

Pored toga, mogu se razlikovati sledeće prednosti lekova iz ove serije:

  • poboljšani metabolizam ugljenih hidrata,
  • smanjenje HbA1,
  • smanjenje glikemijskih napada danju i noću,
  • sposobnost upotrebe fleksibilne prehrane,
  • jednostavnost upotrebe lijeka.

U slučajevima kada je pacijentu zabranjena upotreba lijeka iz serije Humalog, liječnik može propisati jedan od sličnih lijekova, na primjer:

  1. Isofan
  2. Iletin
  3. Pensulin,
  4. Odložite insulin C,
  5. Humulin insulina,
  6. Rinsulin
  7. Actrapid MS i drugi.

Tradicionalna medicina se neprestano razvija, razvija i poboljšava lijekove koji pomažu mnogim ljudima da održe život i zdravlje.

Pravilnom upotrebom sintetičkog inzulina iz serije Humalog lijekova možete se trajno riješiti teških napada hipoglikemije i simptoma "slatke bolesti". Uvijek se pridržavajte preporuka svog ljekara i ne bavite se liječenjem.

Samo na taj način osoba koja boluje od dijabetesa može preuzeti kontrolu nad bolešću i živjeti u potpunosti izjednačeno sa zdravim ljudima.

Videozapis u ovom članku reći će o farmakološkim osobinama inzulina Humalog.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Pogledajte video: Diabetes Patient Education Types of insulin (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar