Bagomet - lijek koji snižava šećer u krvi

Prema uputama Bagomet je hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida. Lijek Bagomet inhibira glukoneogenezu u jetri, pomaže u smanjenju apsorpcije glukoze iz crijeva. Ovaj lijek pojačava perifernu iskorišćenost glukoze, povećavajući osjetljivost tkiva na inzulin. Recenzije o Bagometu potvrđuju da ovaj lijek normalizuje i čak smanjuje tjelesnu težinu.

Indikacije Bagomet

Prema Bagometovim uputama, ljekari propisuju pacijentima dijabetes melitus tipa 2 bez ketoacidoze. Bagomet se uzima ako se utvrdi da terapija dijetama i liječenje sulfonilureama nisu efikasni u liječenju. Lijek Bagomet uzima se u monoterapiji ili u kombinaciji s inzulinom ili drugim hipoglikemijskim sredstvima.

Doziranje i primjena

Prema uputama Bagomet se uzima oralno. Treba imati na umu da dozu lijeka liječnik treba postaviti pojedinačno, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi pacijenta. Bagomet se može uzimati prije i nakon jela.

Ako pacijenti ne uzimaju inzulin, tablete Bagomet mogu se piti dva puta dnevno po 1 gram. Takođe je potrebno uzimati lek u prva tri dana terapije. Možete piti po drugoj šemi - jednu tabletu Bagometa 500 mg tri puta dnevno. Od četvrtog dana, šema se mijenja, trebate uzimati dvije tablete Baometra tri puta dnevno. Dakle, sve do četrnaestog dana. Nakon toga uzimaju se testovi krvi i urina za glukozu. Od petnaestog dana prilagođava se doza uzimanja Bagometrovih tableta. Dnevna doza treba biti 1-2 g.

Ako pacijent ima 850 mg Bagomet tableta, treba ga uzimati dva puta dnevno, jednu po jednu. Treba biti svjestan da treba uzimati najviše tri grama Bagometa dnevno.

Istodobnom primjenom Baometa i inzulina pacijent mora smanjiti dozu inzulina. Tačnije preporuke za takav prijem treba dati lekar.

Nuspojave Bagomet

Recenzije o Bagometu kažu da lijek može izazvati različite nuspojave. Pacijent može osjetiti povraćanje i proliv, bolove u trbuhu prilikom upotrebe lijeka. Ponekad upotreba Bagometa uzrokuje ukus metala u ustima. Lijek može dati i druge nuspojave: anemiju, oštro pogoršanje apetita, hipoglikemiju. Produljena upotreba Bagometa uzrokuje višak vitamina B12 u ljudskom tijelu.

Kontraindikacije

Prema uputama, Bagomet se ne može uzimati s preosjetljivošću na metformin. Lijek je kontraindiciran kod zatajenja bubrega, dijabetičke kome, prekoma, ketoacidoze. Bagomet se također ne uzima za respiratorno i srčano zatajenje, akutni srčani udar, akutnu cerebrovaskularnu nesreću. Bagometu je kategorično kontraindiciran hronični alkoholizam. Također, ljekari ne savjetuju uzimanje ovog lijeka nakon ozljeda i ozbiljnih operacija. Recenzije o Bagometu kažu da se ne preporučuje uzimanje lijeka pacijentima nakon šezdeset godina.

Farmakološka obilježja Bagomet

Bagomet je hipoglikemijski lijek koji smanjuje i šećer na brzinu i njegovu učinkovitost nakon jela. Lijek ne utječe na sintezu inzulina. Među nuspojavama slučajeva hipoglikemije nije utvrđena. Terapeutske mogućnosti se pojavljuju nakon inhibicije glikogenolize i glukoneogeneze, koje izazivaju inhibiciju glikogena u jetri.Lijek pomaže ćelijama da uhvate i oslobode glukozu, povećava osjetljivost perifernih receptora na hormon i inhibira apsorpciju ugljikohidrata crijevnim zidovima.


Bagomet pojačava efikasnost enzima koji ubrzava sintezu glikogena, povećava transportne sposobnosti membranskog nosača glukoze. Lijek poboljšava metabolizam lipida - kod dijabetesa tipa 2 postoji šansa da izgube kilograme.

Bagomet se povoljno uspoređuje sa svojim kolegama u pogledu relativno brze i apsolutne probavljivosti.

Nakon gutanja, lijek se odmah apsorbira iz probavnog trakta, maksimalna koncentracija se postiže u roku od dva i pol sata. Usporava mogućnosti droge paralelni unos hrane. Pokazatelji biodostupnosti Bagometa su i do 60% ukupne količine lijeka koji je dostavljen organima.

Prema rezultatima farmakokinetičkih studija, možemo zaključiti da se lijek brzo razilazi kroz tkiva, lokalizirajući se u plazmi. Komponente lijeka ne vežu se na proteine, on može doći do crvenih krvnih zrnaca, ali u krvi ih je mnogo manje u usporedbi s plazmom.


Eksperimenti su potvrdili da se lijek ne metabolizira u tijelu - bubrezi ga izlučuju u prvobitnom stanju.
U ovom slučaju poluživot je šest i pol sati. Izlaz bagometa izaziva aktivna glomerularna filtracija i izlučivanje bubrežnih tubula, zbog čega su svi bolesnici s bubrežnim patologijama u riziku.

Polovica života je povećana, što znači da postoji rizik od nakupljanja lijekova.

Indikacije i način upotrebe

Bagomet je namijenjen liječenju dijabetičara sa inzulinski neovisnom vrstom bolesti i pretilosti (u nedostatku ketoacidoze i neodgovarajućeg odgovora na liječenje sulfonilureama).

Primjena lijeka Bagomet moguća je samo prema preporukama endokrinologa, koji će opisati režim liječenja uzimajući u obzir težinu bolesti i opće zdravstveno stanje pacijenta.


Lijek je namijenjen za unutrašnju upotrebu. Progutajte tabletu cijelu s vodom. To se obično događa sa hranom ili odmah nakon nje. Početna doza je 500-100 mg / dan, ovisno o razini glikemije. Doziranje možete prilagoditi tek nakon dvije sedmice redovnog unosa i praćenja glikemijskih pokazatelja.

Ako liječnik nije donio individualnu odluku u vezi s pacijentom, tada se propisuje standardna terapijska doza od 1500 do 2000 mg. Nemoguće je prekoračiti maksimalnu normu. Ako lijek izaziva poremećaje stolice, možete razbiti dnevnu normu za 2-3 puta.

Uz kompleksnu terapiju "Bagomet plus pripravci inzulina", standardna doza je 1500 mg / dan. Za tablete sa produženim mogućnostima, optimalna dnevna doza je 850 mg -1000 mg. S normalnom tolerancijom zaustavljaju se na normi održavanja od 1700 mg / dan., Ograničenje - 2550 mg / dan. Uz složeno liječenje drugim lijekovima za snižavanje šećera propisana je jedna tableta (850 mg ili 100 mg).

U odrasloj dobi Bagomet ne uzima više od 1000 mg / dan. Možete propisati lijek djeci starijoj od 10 godina. Djeca, kao i odrasli, trebaju započeti tijek liječenja sa 500-850 mg / dan. U djetinjstvu je maksimalna dnevna doza 2000 mg.

Nuspojave

Općenito, lijek dobro podnosi većina pacijenata, ali kao i svaki lijek može doći do nuspojava.

Vlasti od kojih može doći do kršenjaVrste neželjenih reakcija
Digestivni sistem
  • Ukus metala
  • Dispeptički poremećaji
  • Nelagoda u trbuhu
  • Kršenje ritma crevnih pokreta,
  • Gubitak apetita.
KrvotokMegaloblastična anemija
Genitourinarni organiZatajenje bubrega zbog neadekvatnog opterećenja na izlazu iz Baomet-a.
Endokrini sistemHipoglikemija (samo u slučaju prekoračenja doze).
AlergijaSvrab i osip na koži.
Metabolizam
  • Laktacidoza (zahteva prekid lekova),
  • Hipovitaminoza B12.

Predklinička opažanja pokazala su da Bagomet ne izaziva mutagenost, kancerogenost i teratogenost. Dokazano je njegovo neutralno djelovanje na reproduktivnu funkciju.

Rezultati interakcije lijekova

Bagemotove hipoglikemijske sposobnosti su poboljšane sulfonamidima, inzulinom, akarbozom, nesteroidnim protuupalnim lekovima, ACE i MAO inhibitorima, oksitetraciklinom, β-blokatima.

Glukokortikosteroidi, GOK, epinefrin, glukagon, hormonalni lijekovi za štitnjaču, simpatomimetici, tiazidi i diuretici „petlje“, derivati ​​fenotiazina i nikotinska kiselina inhibiraju njegovu aktivnost.

Izbacivanje Bagoometra iz organa sprečava se cimetidinom. Antikoagulantni potencijal kumarinskih derivata inhibira Bagomet.


Istodobna upotreba alkohola izaziva laktičnu acidozu. Njegove manifestacije su pad tjelesne temperature, mijalgija, nelagoda u trbušnoj šupljini, dispeptični poremećaji, dispneja, poremećaji stolice, nesvjestica. Pri prvoj sumnji žrtva je hospitalizirana i dijagnoza se razjašnjava provjerom koncentracije laktata u organima i tkivima. Najefikasnija metoda čišćenja tijela toksina je hemodijaliza. Prema indikacijama, nadopunjuje je simptomatskom terapijom.

Simptomi predoziranja

Ako su doze Bagoometra iznad maksimalno dopuštene norme, moguća je laktacidoza s najozbiljnijim posljedicama u obliku kome i čak smrti. Slične efekte uzrokuje povećana koncentracija lijeka u tijelu s problemima izlučivanja bubrega. Kriza se razvija za nekoliko sati i prate je karakteristični simptomi:

  • Dispeptički poremećaji
  • Hipotermija,
  • Kršenje ritma crevnih pokreta,
  • Bol u trbuhu
  • Myalgia
  • Gubitak koordinacije
  • Slabljenje i dijabetička koma.

Ako se barem dio navedenih simptoma pojavio, Bagomet treba hitno otkazati, a žrtvu hospitalizirati.

Oblik izdanja, sastav, uvjeti skladištenja

Tablete mogu imati različite oblike i boje, ovisno o doziranju: bijele, okrugle i konveksne - po 500 mg svaka, u obliku kapsula - 850 mg plavkasto obojene i 1000 mg bijele. Potonji imaju produžena svojstva. Značajka obrasca za puštanje je razdjelnica i logotip proizvođača, utisnut na svim tabletima.

Jedna tableta sadrži od 500 do 100 mg aktivnog sastojka metformin hidroklorid plus ekscipijensi u obliku natrijum kroskarmeloze, povidona, stearinske kiseline, kukuruznog škroba, laktoze monohidrata.

Komplet za prvu pomoć sa lijekovima treba postaviti na nedostupno djeci, na temperaturi do 25 ° C. Držite Bagomet ne više od dvije godine.

Sinonimi i analozi lijeka

Bagometovi sinonimi uključuju lijekove u kojima se i skupina (oralni antidijabetički lijekovi) i aktivne komponente (metformin) podudaraju.

Bagometovi analozi su lijekovi u kojima se u svjedočenju podudara najmanje jedna bolest ili stanje, u ovom slučaju dijabetes tipa 2.

  1. Avandia
  2. Apidra
  3. Baeta
  4. Glemaz
  5. Glidiab
  6. Glucobay,
  7. Glurenorm,
  8. Limfomiozot,
  9. Levemir Penfill,
  10. Levemir Flekspen,
  11. Multisorb,
  12. Metamine
  13. NovoFormin,
  14. Pioglar
  15. Formin,
  16. Formin.

Uz kompleksno liječenje drugim lijekovima sličnog učinka, važno je razmotriti vjerovatnost nastanka hipoglikemije. Lijek je u stanju da poremeti koordinaciju i uspori psihomotorne reakcije, pa je pri radu s preciznim mehanizmima ili tijekom vožnje bolje suzdržati se od uzimanja lijeka. Upotreba lijeka Bagomet podrazumijeva obavezno poštivanje dijeta s niskom razinom ugljikohidrata koje kontroliraju unos ugljikohidrata u krv.

Komentari o Bagometu

Što se tiče lijeka Bagomet, recenzije ljekara uglavnom su pozitivne. Prema riječima stručnjaka, uzimanje tako popularnog lijeka omogućava stabilnu glikemijsku kontrolu šećera u krvi tokom 12 sati. Takve mogućnosti garantuju mu određene prednosti: možete smanjiti učestalost uzimanja lijekova, poboljšati praćenje metaboličkih procesa. Istovremeno se poboljšava apsorpcija aktivne tvari iz gastrointestinalnog trakta i smanjuje se rizik od razvoja štetnih učinaka.

Pacijenti također primjećuju dostupnost lijeka: na Bagometu je cijena (pakiranje od 850 mg) samo 180-230 rubalja za 60 tableta. Puštajte lijek u ljekarnama s receptom.

Opis lijeka ne može poslužiti kao vodič za upotrebu. Prije kupnje potrebno je konzultirati endokrinologa, a prije uzimanja lijeka Bagomet pročitajte upute za upotrebu od proizvođača. Informacije o Bagometu dostupne su za opće upoznavanje sa njegovim mogućnostima i nisu vodič za samoizlječenje. Tačan režim liječenja, uzimajući u obzir težinu dijabetesa, pratećih bolesti i opće zdravstveno stanje dijabetičara, može razviti samo specijalist.

Ostavite Svoj Komentar