Metformin Zentiva 1000: analozi i recenzije o lijeku

Metformin je efikasan način borbe protiv visoke glukoze u krvi. Uz terapiju za održavanje dijabetesa, lijek se aktivno koristi za smanjenje težine. Ova supstanca pripada grupi biguanida. Postoji čitav niz studija koje potvrđuju da, pored svojih hipoglikemijskih svojstava, metformin hidroklorid pomaže u smanjenju rizika od raka gušterače.

Farmakološko djelovanje

Glavno djelovanje Metformina je smanjenje koncentracije glukoze u plazmi. Međutim, on ne stimulira proizvodnju inzulina, zbog toga nema rizika od hipoglikemije.

Terapeutski učinak lijeka nastaje zahvaljujući njegovoj sposobnosti da aktivira periferne receptore, povećavajući njihovu osjetljivost na inzulin. Pored toga, metformin:

  • inhibira proces stvaranja glukoze u jetri,
  • inhibira apsorpciju glukoze u crevima,
  • stimulira iskorištavanje unutarćelijske glukoze i sintezu glikogena,
  • povećava broj transportera glukoze u staničnoj membrani,
  • aktivira metabolizam masti, smanjujući sadržaj triglicerida, lipoproteine ​​niske gustine i ukupni holesterol.

Glavno djelovanje Metformina je smanjenje koncentracije glukoze u plazmi. Međutim, on ne stimulira proizvodnju inzulina, zbog toga nema rizika od hipoglikemije.

Šta je propisano

Prihvatanje ovog lijeka je indicirano za dijabetes melitus tipa 2, posebno kompliciran gojaznošću. Zbog svoje sposobnosti poboljšanja metaboličkih procesa, lijek je efikasno sredstvo u borbi protiv viška kilograma.

Upotreba Trental 100 pojačava cirkulaciju krvi i poboljšava stanje krvnih sudova.

Pri upalnim procesima bakterija koriste se Gentamicin tablete. Pročitajte više ovdje.

Lijek Victoza: upute za upotrebu.

Kontraindikacije

Uzimanje ovog leka je kontraindicirano kod:

  • povećana osjetljivost na njegove komponente,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • dijabetička prekoma i koma,
  • umjereno ili ozbiljno zatajenje bubrega,
  • dehidracija i druga stanja koja mogu dovesti do oslabljene funkcije bubrega,
  • zatajenje disanja i druga stanja koja uzrokuju hipoksiju tkiva,
  • laktacidoza,
  • oslabljena funkcija jetre, akutna intoksikacija,
  • alkoholizam i ovisnost o drogama,
  • trudnoća
  • nedostatak kalorija (unos hranom manjom od 1000 kcal / dan),
  • provođenje hirurških operacija ili studija u kojima se koristi radioprozirna tvar.

Metformin je indiciran za dijabetes melitus tipa 2, posebno kompliciran gojaznošću.

Indikacije za upotrebu lijeka

Ljekovita supstanca Metformin zentiva dugo se koristi u liječenju dijabetesa tipa 2 u kombinaciji s dijetom koju je propisao ljekar.

Lijek omogućuje ne samo približavanje razine glukoze u krvi fiziološki određenoj pokazatelji, već omogućava mršavljenje i kontrolu u normalnim uvjetima, što je važan faktor za osobe s ovom dijagnozom.

Danas se, zahvaljujući tekućim istraživanjima, otkrivaju nova svojstva ove tvari, a njezina upotreba se proširuje, omogućavajući upotrebu lijeka ne samo u borbi protiv patologije.

Metformin zentiva se može koristiti za uklanjanje i lečenje sledećih bolesti:

  1. Pomaže u zaštiti mozga od starenja što mu omogućava da se koristi u profilaktičke svrhe protiv Alzheimerove bolesti.
  2. Povoljno djeluje na stanje krvnih sudova i arterija. Dakle, uz pomoć metformina može se spriječiti razvoj vaskularne ateroskleroze, zatajenje srca, hipertenzija i vaskularna kalcifikacija.
  3. Smanjuje vjerovatnost za rak.
  4. Aktivno utječe na poboljšanje potencije kod muškaraca, što je oslabljeno kao posljedica raznih senilnih bolesti.
  5. Neutralizira razvoj osteoporoze kod dijabetičara. Posebno često žene pate od lomljivih kostiju nakon menopauze, jer dolazi do značajnog smanjenja hormona - estrogena.
  6. Povoljno utiče na rad štitne žlezde.
  7. Ima zaštitnu funkciju u odnosu na respiratorni sistem.

Uprkos činjenici da lijek ima toliko prednosti, nemoguće je reći da je zdrav i da može izliječiti mnoge bolesti.

Kao i drugi lijekovi, metformin se može koristiti samo onako kako je propisao liječnik, s obzirom na moguću vjerojatnost svih njegovih nuspojava.

Farmakološka svojstva lijeka u obliku tableta

Lijek pripada klasi biguanida, koji se koristi oralno.

Ovaj hipoglikemijski lijek pomaže snižavanju razine glukoze u plazmi.

Jedna od glavnih prednosti lijeka je ta da, za razliku od lijekova koji potječu od sulfonilureje, on ne uzrokuje hipoglikemiju. Ovo svojstvo se objašnjava činjenicom da Metformin nije stimulans lučenja inzulina od strane beta-ćelija pankreasa.

Ako se pravilno uzima, lijek povećava osjetljivost receptora perifernog tkiva na inzulin, što dovodi do povećane upotrebe glukoze u stanicama ovisnim o insulinu. Pomaže u smanjenju proizvodnje glukoze ćelijskim strukturama jetre inhibirajući procese glukoneogeneze i glikogenolize. Među pozitivna svojstva može se svrstati i njegova sposobnost da smanji stepen apsorpcije glukoze u crevima.

Primjećeni su i efekti metformina na metabolizam lipida:

  • smanjenje ukupnog holesterola,
  • doprinosi poboljšanju svojstava krvi,
  • smanjena LDL i trigliceridi.

Važan faktor je i to da poštivanje pravilne ishrane, zajedno s upotrebom metformina, doprinosi postepenom smanjenju tjelesne težine pacijenta.

Upute za upotrebu lijeka

Lijek Metformin Zentiva proizvodi se u obliku tableta u različitim dozama.

Proizvođač takvog lijeka nalazi se u Republici Slovačkoj, dok je Češka Republika vlasnica potvrde o registraciji.

Lijek se može kupiti u gotovo svakoj ljekarničkoj ustanovi u sljedećim dozama:

  • 500 mg aktivnog sastojka u jednoj tableti,
  • 850 mg aktivne supstance
  • 1000 mg metformina.

Ovisno o doziranju, pravila uzimanja lijeka mogu se značajno razlikovati. Treba napomenuti da samo liječnik može preporučiti upotrebu ovog lijeka, uključujući i kao zamjenu za ranije uzimane lijekove.

Propisan je tečaj terapije u dozama koje se određuju na osnovu analiza i ispitivanja tijela i individualnih karakteristika pacijenta. Glavni pokazatelj na koji morate obratiti pažnju prilikom određivanja doze je razina glukoze u krvnoj plazmi i kategorija težine pacijenta.

Minimalna doza kojom započinje liječenje je 500 mg lijeka s mogućim naknadnim povećanjem. Štaviše, pojedinačna doza takođe ne može preći gornju cifru. Za bolju podnošljivost lijeka, kao i u slučaju visoko utvrđenih doza, broj doza se može podijeliti u dvije ili tri tijekom dana. Tako će se moći spriječiti razvoj negativnih efekata.

Najveća moguća doza lijeka ne smije prelaziti 3000 mg aktivne tvari.

Lijek se uzima oralno, nakon čega, nakon dva do tri sata, počinje pojavljivati ​​njegova maksimalna aktivnost. Otprilike šest sati nakon uzimanja lijeka, koncentracija metformina u plazmi opada jer se apsorpcija aktivne komponente završava.

U nekim je slučajevima dozvoljeno uzimanje lijekova u profilaktičke svrhe, a doziranje treba smanjiti za dva do tri puta.

Maksimalni učinak uzimanja lijeka postiže se nakon dvotjednog perioda liječenja.

Ako je iz određenih okolnosti propušten lijek, nema potrebe za nadoknađivanjem povećanjem sljedeće doze.

Prilikom uzimanja lijeka potrebno je voditi računa o normalnom toku metaboličkih procesa i dobrom zdravlju, jer postoji visok rizik od laktične acidoze.

Mjere predostrožnosti za upotrebu lijeka

Nepravilna upotreba Metformina može izazvati brojne nuspojave, otvorit će se štetna svojstva lijeka za ljudsko tijelo. Zato lijekove treba propisati isključivo liječnik, uzimajući u obzir sve pojedinačne karakteristike pacijenta, težinu razvoja patologije i prateće bolesti.

Glavne negativne manifestacije lijeka uključuju sljedeće:

  1. Razvoj problema sa organima gastrointestinalnog trakta, probavni poremećaji, koji mogu biti praćeni pojačanim stvaranjem gasova, bolom u stomaku ili prolivom.
  2. Nakon gutanja može se pojaviti neugodan metalni ukus u ustima.
  3. Mučnina i povraćanje.
  4. Nedostatak određenih grupa vitamina, posebno B12. Zbog toga se preporučuje dodatan unos posebnih ljekovitih kompleksa koji su u stanju normalizirati razinu svih tvari potrebnih tijelu.
  5. Razvoj alergijskih reakcija na sastavne sastojke tabletiranog proizvoda.
  6. Smanjenje glukoze u krvi ispod standardnih vrijednosti.
  7. Manifestacija laktacidoze.
  8. Megaloblastična anemija.

I iako je Metformin uključen u skupinu sigurnih lijekova, trebali biste pažljivo pročitati sve moguće negativne manifestacije. Takav lijek može biti opasan ako ne slijedite potrebna pravila za njegovu primjenu.

Jedna od najčešćih negativnih posledica upotrebe leka je laktacidoza kod dijabetesa. Ovo stanje prate simptomi poput povećane pospanosti, bolova u mišićima, smanjene tjelesne temperature i krvnog pritiska i otežanog disanja.

S razvojem takvog sindroma, pacijentu je potrebna hitna hospitalizacija. Laktacidoza je jedno od nuspojava koje nastaje kao rezultat snažne predoziranja lijekom.

Metformin Zentiva je zabranjena upotreba u prisustvu jednog ili više faktora:

  • metabolička acidoza u akutnom ili hroničnom obliku,
  • stanje dijabetičke kome ili pretka,
  • sa ozbiljnim problemima u bubrezima,
  • kao rezultat dehidracije,
  • kada se pojave ozbiljne zarazne bolesti ili odmah nakon njih,
  • zatajenje srca ili infarkt miokarda,
  • problema sa normalnim funkcionisanjem disajnih puteva,
  • hronični alkoholizam.

Zabranjeno je i uzimanje lijeka dan prije i nakon hirurških intervencija (mora proći najmanje dva dana prije operacije i dva dana nakon njega).

Analozi Metformina Zentiva

Ispitivanja pacijenata ukazuju na pozitivan učinak koji donosi liječenje metforminom. Njen prosječni trošak na području Ruske Federacije može se kretati od 100 do 150 rubalja, ovisno o geografskom položaju ljekarne.

Ako je potrebno, liječnik može zamijeniti drugim medicinskim proizvodom s istim sastavom ili sličnim svojstvima. Do danas farmakološko tržište nudi sljedeće analoge lijeka Metformin, koji prema pregledima, takođe imaju pozitivne efekte:

  1. Glukofag - tablete za snižavanje šećera koji su dostupni u različitim dozama. Glavni aktivni sastojak je metformin hidroklorid. Pomaže normalizaciji razine glukoze u krvi a da ne uzrokuje hipoglikemiju. Cjenovna kategorija takvih tableta po pravilu ne prelazi 200 rubalja.
  2. Glycon je lijek, u čijem sastavu djeluju dvije aktivne tvari odjednom - metformin i glibenklamid. Ovo je kombinirani lijek koji kombinira svojstva biguanida i sulfonilureje. Često se koristi i za liječenje šećerne bolesti tipa II. Prosječna cijena lijeka je 210-240 rubalja.
  3. Dijasfor je lijek iz grupe biguanida, koji je potpuni analog tableta Metformin. Njegova prosječna cijena u gradskim ljekarnama može varirati od 250 do 350 rubalja.
  4. Metadien - tablete iz klase dimetilbiguanida, koje su dostupne u različitim dozama. Ovisno o količini aktivne tvari utvrđuje se cijena lijeka. U pravilu, cijena Sofamed-a u različitim ljekarnama grada ne prelazi 130 rubalja.
  5. Nova Met.
  6. Glibenklamid.

Do danas je prilično puno analoga ili sinonima. Svi oni, u pravilu, imaju slična ili identična svojstva, ali se razlikuju u proizvodnoj kompaniji, cijeni, nazivu.

Uz to, medicinski stručnjaci preporučuju uporabu onih medicinskih proizvoda koji pored glavne aktivne komponente sadrže i minimalnu količinu pomoćnih sredstava.

Podaci o lijeku Metformin predstavljeni su u videu u ovom članku.

Farmakološka svojstva

Metformin je biguanid sa antihiperglikemijskim efektom. Smanjuje glukozu u plazmi i na prazan stomak i nakon obroka. Ne stimulira izlučivanje inzulina i ne izaziva hipoglikemijski učinak posredovan ovim mehanizmom.

Metformin djeluje na tri načina:

  • dovodi do smanjenja proizvodnje glukoze u jetri zbog inhibicije glukoneogeneze i glikogenolize,
  • poboljšava osjetljivost na mišićni inzulin, što rezultira poboljšanim perifernim unosom i iskorištavanjem glukoze
  • odlaže apsorpciju glukoze u crevima.

Metformin stimulira unutarćelijsku sintezu glikogena, djelujući na sinteza glikogena. Povećava transportni kapacitet svih poznatih vrsta membranskih transportera glukoze (GLUT).

Bez obzira na svoj učinak na razinu glukoze u krvi, metformin ima pozitivan učinak na metabolizam lipida. Metformin snižava ukupni holesterol, lipoproteine ​​niske gustine i trigliceride.

Tokom kliničkih ispitivanja s primjenom metformina, tjelesna težina pacijenta ostala je stabilna ili umjereno smanjena.

Usisavanje. Nakon uzimanja metformina vrijeme postizanja maksimalne koncentracije (T max) je oko 2,5 sata. Bioraspoloživost tableta od 500 mg ili 800 mg iznosi otprilike 50-60%. Nakon oralne primjene, udio koji se ne apsorbira i izlučuje izmetom je 20-30%.

Nakon oralne primjene, apsorpcija metformina je zasićena i nepotpuna.

Pretpostavlja se da je farmakokinetika apsorpcije metformina nelinearna. Kada se koriste u preporučenim dozama metformina i režimima doziranja, stabilne koncentracije u plazmi postižu se u roku od 24-48 sati i manje su od 1 µg / ml. Prema studijama, maksimalna razina metformina u krvnoj plazmi (C max) ne prelazi 5 µg / ml čak i uz maksimalnu dozu.

Uz istovremeni obrok, apsorpcija metformina opada i lagano usporava.

Prema studijama, nakon oralne primjene doze od 850 mg, dolazi do smanjenja maksimalne koncentracije u krvnoj plazmi za 40%, smanjenja AUC - za 25% i povećanja za 35 minuta, kako bi se postigla maksimalna koncentracija u krvnoj plazmi. Klinički značaj ovih promjena nije poznat.

Distribucija. Vezivanje proteina u plazmi je zanemarivo.Metformin prodire do crvenih krvnih zrnaca. Maksimalna koncentracija u krvi niža je od maksimalne koncentracije u krvnoj plazmi, a postiže se nakon istog vremena. Crvena krvna zrnca najvjerovatnije predstavljaju drugu komoru raspodjele. Prosječna zapremina distribucije (Vd) kreće se od 63-276 litara.

Metabolizam Metformin se izlučuje nepromenjen u urinu. Nisu pronađeni metaboliti kod ljudi.

Zaključak Bubrežni klirens metformina je> 400 ml / min. To ukazuje da se metformin izlučuje glomerularnom filtracijom i tubularnom sekrecijom. Nakon primjene, poluživot eliminacije iznosi otprilike 6,5 sati. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, bubrežni klirens smanjuje se srazmjerno klirensu kreatinina, i stoga se poluživot eliminacije povećava, što dovodi do povećanja razine metformina u plazmi.

Šećerna bolest tipa 2 s neučinkovitošću dijetalne terapije i režima vježbanja, posebno u bolesnika s prekomjernom težinom:

  • kao monoterapija ili kombinirana terapija u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima ili u kombinaciji s inzulinom za liječenje odraslih.
  • kao monoterapija ili kombinirana terapija inzulinom za liječenje djece starije od 10 godina i adolescenata.

Kako bi se smanjile komplikacije dijabetesa kod odraslih bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 i prekomjernom težinom, kao prvog lijeka, nedjelotvorna dijetalna terapija.

Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija

Kombinacije se ne preporučuju.

Alkohol Akutna alkoholna intoksikacija povezana je s povećanim rizikom od laktacidoze, naročito u slučajevima posta ili nakon niskokalorične prehrane, kao i sa zatajenjem jetre. Prilikom liječenja metforminomom treba izbjegavati alkohol i lijekove koji sadrže alkohol.

Radioaktivne supstance koje sadrže jod. Intravenska upotreba radioaktivnih supstanci koje sadrže jod može dovesti do zatajenja bubrega i, kao rezultat, kumulacije metformina i povećanog rizika od laktacidoze.

Za bolesnike s GFR> 60 ml / min / 1,73 m 2, metformin treba prekinuti prije ili tokom ispitivanja i ne smije se nastaviti prije 48 sati nakon ispitivanja, samo nakon ponovne procjene bubrežne funkcije i potvrde odsutnosti daljnjeg oštećenja bubrega (vidjeti .

Bolesnici s umjerenim zatajivanjem bubrega (GFR 45 - 60 ml / min / 1,73 m 2) trebali bi prestati koristiti Metformin 48 sati prije primjene radioaktivnih supstanci koje sadrže jod i ne smiju se nastaviti prije 48 sati nakon ispitivanja, tek nakon ponovnog ocjenjivanja bubrežne funkcije i potvrdu o nepostojanju daljnjeg oštećenja bubrega.

Kombinacije treba koristiti oprezno.

Lijekovi koji imaju hiperglikemijski učinak (GCS sistemskog i lokalnog djelovanja, simpatomimetici). Potrebno je češće kontrolirati nivo glukoze u krvi, posebno na početku liječenja. Za vrijeme i nakon prekida takve zajedničke terapije, potrebno je prilagoditi dozu lijeka.

Diuretici, posebice petljasti diuretici, mogu povećati rizik od laktične acidoze zbog mogućeg smanjenja funkcije bubrega.

Značajke aplikacije

Laktacidoza je vrlo rijetka, ali teška metabolička komplikacija (visoka stopa smrtnosti u nedostatku hitnog liječenja), koja se može dogoditi kao rezultat nakupljanja metformina. Zabilježeni su slučajevi laktacidoze kod bolesnika sa šećernom bolešću s bubrežnim zatajenjem ili oštrim pogoršanjem bubrežne funkcije. Oprez mora biti potreban u slučajevima kada bubrežna funkcija može biti narušena, na primjer, u slučaju dehidracije (jaka dijareja ili povraćanje) ili na početku liječenja antihipertenzivnim lijekovima, diureticima i na početku terapije NSAID-om. U slučaju ovih pogoršanja potrebno je privremeno zaustaviti upotrebu metformina.

Treba uzeti u obzir i druge faktore rizika koji sprečavaju razvoj laktične acidoze: slabo kontrolirani dijabetes melitus, ketoza, dugotrajno gladovanje, prekomjerna konzumacija alkohola, zatajenje jetre ili bilo koje stanje povezano sa hipoksijom (dekompenzirana srčana insuficijencija, akutni infarkt miokarda) (vidjeti

Laktacidoza se može manifestirati kao grčevi u mišićima, probavne smetnje, bolovi u trbuhu i jaka astenija. Pacijenti bi trebali odmah obavijestiti liječnika o pojavi takvih reakcija, posebno ako su pacijenti prethodno tolerirali upotrebu metformina. U takvim je slučajevima potrebno privremeno zaustaviti upotrebu metformina dok se situacija ne razjasni. Terapiju metforminom treba nastaviti nakon procjene omjera koristi i rizika u pojedinačnim slučajevima i procjene bubrežne funkcije.

Dijagnostika Laktacidozu karakteriše kisela kratkoća daha, bol u trbuhu i hipotermija, mogući je dalji razvoj kome. Dijagnostički pokazatelji uključuju laboratorijsko smanjenje pH krvi, povećanje koncentracije laktata u krvnom serumu iznad 5 mmol / l, porast anionskog jaza i omjera laktata / piruvata. U slučaju razvoja laktacidoze potrebno je odmah hospitalizirati pacijenta (vidjeti dio „Predoziranje“). Liječnik treba upozoriti pacijente na rizik od razvoja i simptome laktacidoze.

Zatajenje bubrega. Budući da se metformin izlučuje bubrezima, potrebno je provjeriti klirens kreatinina (može se procijeniti razinom kreatinina u krvnoj plazmi pomoću Cockcroft-Gault formule) ili GFR-a prije nego što započnete i redovno tijekom liječenja metforminom:

  • pacijenti sa normalnom funkcijom bubrega - najmanje 1 put godišnje,
  • za pacijente s klirensom kreatinina na donjoj granici normalnih i starijih bolesnika - najmanje 2-4 puta godišnje.

U slučaju klirensa kreatinina

Smanjena bubrežna funkcija kod starijih bolesnika je česta i asimptomatska. Oprez treba biti potreban u slučajevima kada bubrežna funkcija može biti narušena, na primjer, u slučaju dehidracije ili na početku liječenja antihipertenzivnim lijekovima, diureticima i na početku terapije s nesteroidnim nesteroidnim lijekovima. U takvim se slučajevima preporučuje i praćenje bubrežne funkcije prije početka liječenja metforminom.

Srčana funkcija. Pacijenti sa zatajenjem srca imaju veći rizik od razvoja hipoksije i zatajenja bubrega. U bolesnika sa stabilnom hroničnom srčanom insuficijencijom, metformin se može koristiti uz redovno praćenje srčane i bubrežne funkcije. Metformin je kontraindiciran u bolesnika sa akutnom i nestabilnom srčanom insuficijencijom (vidi

Radioaktivna sredstva koja sadrže jod. Intravenska primjena radioaktivnih sredstava za radiološka ispitivanja može dovesti do zatajenja bubrega, i kao rezultat toga, do nakupljanja metformina i povećanog rizika od laktacidoze. Za bolesnike s GFR> 60 ml / min / 1,73 m 2, upotrebu metformina treba prekinuti prije ili za vrijeme ispitivanja i ne smije se nastaviti prije 48 sati nakon ispitivanja, tek nakon ponovne procjene bubrežne funkcije i potvrde odsutnosti daljnjeg oštećenja bubrega (vidjeti odeljak „Interakcija sa drugim lekovima i druge vrste interakcija“).

Bolesnici s umjerenim zatajivanjem bubrega (GFR 45 - 60 ml / min / 1,73 m 2) trebali bi prestati koristiti Metformin 48 sati prije primjene radioaktivnih supstanci koje sadrže jod i ne smiju se nastaviti prije 48 sati nakon ispitivanja, tek nakon ponovnog ocjenjivanja bubrežne funkcije i potvrdu o odsustvu daljeg oštećenja bubrega (pogledajte „Interakcija sa drugim lekovima i druge vrste interakcija“).

Hirurške intervencije. Neophodno je zaustaviti upotrebu metformina 48 sati prije planirane kirurške intervencije koja se izvodi pod općom, spinalnom ili epiduralnom anestezijom i ne nastavlja se prije 48 sati nakon operacije ili obnove oralne prehrane i samo ako je uspostavljena normalna bubrežna funkcija.

Deca. Prije početka liječenja metforminom, dijagnoza dijabetesa tipa 2 mora biti potvrđena. Prema rezultatima jednogodišnjih kontroliranih kliničkih ispitivanja, nije otkriven utjecaj metformina na rast i pubertet u djece. Međutim, ne postoje podaci o učincima rasta metformina na rast i puberteta pri duljoj upotrebi metformina, pa se preporučuje pažljivo praćenje tih parametara u djece koja su liječena metforminom, posebno tijekom puberteta.

Djeca starija od 10 do 12 godina. Prema rezultatima kontroliranih kliničkih ispitivanja na 15 djece u dobi od 10 do 12 godina, djelotvornost i sigurnost metformina u ovoj skupini bolesnika nisu se razlikovali od one u starije djece i adolescenata. Lijek treba propisati s oprezom djeci od 10 do 12 godina.

Ostale mjere opreza. Pacijenti trebaju slijediti dijetu, ujednačen unos ugljikohidrata tijekom dana. Pacijenti s prekomjernom težinom trebali bi nastaviti slijediti niskokaloričnu dijetu. Potrebno je redovno pratiti pokazatelje metabolizma ugljikohidrata pacijenata.

Monoterapija metforminom ne uzrokuje hipoglikemiju, ali treba biti oprezan dok primjenjujete metformin s inzulinom ili drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima (na primjer, sulfoniluree ili derivati ​​meglitinidama).

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja.

Trudnoća Nekontrolirani dijabetes tokom trudnoće (gestacijske ili trajne) povećava rizik od razvoja urođenih malformacija i perinatalne smrtnosti. Postoje ograničeni podaci o upotrebi metformina za trudnice, ne ukazuju na povećan rizik od urođenih anomalija. Predklinička ispitivanja nisu otkrila negativan utjecaj na trudnoću, razvoj embriona ili ploda, porođaj i razvoj nakon porođaja. U slučaju planiranja trudnoće, kao i u slučaju trudnoće, preporučuje se upotreba metformina za liječenje dijabetesa i inzulina za održavanje razine glukoze u krvi što je bliže normalnoj, kako bi se umanjio rizik od malformacija fetusa.

Dojenje. Metformin se izlučuje u majčino mlijeko, ali nisu primijećena nuspojava kod novorođenčadi / novorođenčadi koja je dojena. Međutim, kako nema dovoljno podataka o sigurnosti lijeka, dojenje se ne preporučuje tijekom terapije metforminom. Odluku o prestanku dojenja treba donijeti uzimajući u obzir prednosti dojenja i potencijalni rizik od nuspojava za bebu.

Plodnost. Metformin nije utjecao na plodnost životinja kada se koristi u dozama od 600 mg / kg / dan, što je skoro 3 puta više od maksimalne preporučene dnevne doze za ljude na površini tijela.

Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama.

Monoterapija metforminom ne utiče na brzinu reakcije kod vožnje ili rada sa drugim mehanizmima jer lijek ne izaziva hipoglikemiju. Međutim, treba biti oprezan kod primjene metformina u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima (sulfoniluree, inzulin ili meglitinidi) zbog rizika od hipoglikemije.

Doziranje i primjena

Monoterapija ili kombinirana terapija u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim agensima.

Obično je početna doza 500 mg ili 850 mg 2-3 puta dnevno tokom ili nakon jela.

Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi prema rezultatima mjerenja nivoa glukoze u krvnom serumu.

Polagano povećanje doze smanjuje nuspojave iz probavnog trakta.

U liječenju visokih doza (2000-3000 mg dnevno) preporučuje se upotreba tableta sa dozom od 1000 mg.

Maksimalna preporučena doza je 3000 mg dnevno, podijeljeno u 3 doze.

U slučaju prelaska s drugog antidijabetičkog lijeka, potrebno je prestati uzimati ovaj lijek i propisati metformin kao što je gore opisano.

Kombinovana terapija u kombinaciji sa inzulinom.

Da bi se postigla bolja kontrola nivoa glukoze u krvi, metformin i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija. Obično je početna doza 500 mg ili 850 mg metformin hidroklorida 2-3 puta dnevno, dok dozu inzulina treba odabrati u skladu s rezultatima mjerenja glukoze u krvi.

Monoterapija ili kombinirana terapija inzulinom.

Lijek se koristi za djecu stariju od 10 godina i adolescente. Obično je početna doza 500 mg ili 850 mg jednom dnevno tokom ili nakon jela. Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi prema rezultatima mjerenja nivoa glukoze u krvnom serumu.

Polagano povećanje doze smanjuje nuspojave iz probavnog trakta.

Maksimalna preporučena doza je 2000 mg dnevno, podijeljeno u 2-3 doze.

U starijih bolesnika moguće je smanjenje bubrežne funkcije, pa se doza metformina mora odabrati na temelju procjene bubrežne funkcije, koja se mora redovito provoditi (vidjeti

Pacijenti sa zatajenjem bubrega. Metformin se može primjenjivati ​​u bolesnika s umjerenom bubrežnom insuficijencijom, stadiju Sha (klirens kreatinina 45 - 59 ml / min ili GFR 45 - 59 ml / min / 1,73 m 2) samo u nedostatku drugih stanja koja mogu povećati rizik od laktacidoze, s naknadno prilagođavanje doze: početna doza je 500 mg ili 850 mg metformin hidroklorida 1 puta dnevno. Maksimalna doza je 1000 mg dnevno i treba je podijeliti u 2 doze. Treba obaviti pažljivo praćenje bubrežne funkcije (svakih 3 do 6 mjeseci).

Ako se klirens kreatinina ili GFR smanji na

Deca. Lijek se koristi za liječenje djece stare 10 godina.

S pažnjom

U sljedećim slučajevima upotreba ovog lijeka je dozvoljena, ali stanje pacijenta treba biti pod nadzorom liječnika:

  • dojenje
  • stariji od 60 godina
  • težak fizički rad
  • umjereno oštećenje bubrega.

Da bi se smanjila težina, preporučljivo je uzimati Metformin 3 puta dnevno po 500 mg ili 2 puta dnevno po 850 mg, tokom 3 tjedna.

Za mršavljenje

Da biste smanjili težinu, poželjno je uzimati lijek 3 puta dnevno po 500 mg ili 2 puta dnevno po 850 mg, tokom 3 tjedna. Nakon toga treba napraviti pauzu od najmanje mjesec dana.

Važno je da sam Metformin ne dovodi do gubitka kilograma, preduvjet je dijeta na pozadini terapije ovim lijekom.

Sa dijabetesom

Početna doza koju proizvođač preporučuje kod dijabetesa tipa 2 je 1 tableta koja sadrži 500 mg metformina 2-3 puta dnevno. Povećanje doze moguće je nakon 10-15 dana. Odluka o povećanju trebala bi se temeljiti na rezultatima ispitivanja krvi na šećer. Maksimalna dopuštena dnevna doza je 3 g, standardna terapijska doza je 1,5-2 g. Postupno povećavanje količine lijeka i njegova podjela na 2-3 doze neophodni su kako bi se smanjila vjerojatnost negativnih reakcija iz probavnog sustava.

Kombinovana doza inzulina se odabire pojedinačno za održavanje normalne razine glukoze. Količina metformina ostaje ista kao kod monoterapije

Kombinovana doza inzulina se odabire pojedinačno za održavanje normalne razine glukoze.

Gastrointestinalni trakt

U prvoj fazi terapije često nastaju:

  • mučnina
  • proliv
  • bolovi u stomaku
  • smanjen apetit.

Ovi simptomi u većini slučajeva nestaju sami, dok se tijelo navikne na lijek.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Monoterapija metforminom ne utiče na sposobnost upravljanja mehanizmima. Kada se uzima zajedno sa drugim hipolitikima, moguć je razvoj hipoglikemije, što dovodi do smanjenja koncentracije i poteškoća u radu s mehanizmima.

Monoterapija metforminom ne utiče na sposobnost upravljanja mehanizmima.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Unatoč dokazima da terapija ovim lijekom ne povećava rizik od abnormalnosti u razvoju ploda, pokazano je da trudnice zamjenjuju inzulin.

Metformin hidroklorid može prodrijeti u majčino mlijeko; nema pouzdanih podataka o njegovoj sigurnosti za novorođenčad. Zbog toga se, ako je potrebno, preporučuje prekid hranjenja.

Upotreba u starosti

U starosti se povećava rizik od razvoja zatajenja bubrega, koji može biti asimptomatski. Zbog toga je potrebno birati doze i redovno provoditi terapiju, nadzirući rad ovog organa.

U starosti se povećava rizik od razvoja zatajenja bubrega, koji može biti asimptomatski.

Predoziranje Metformina Zentiva

Predoziranje metformin hidrokloridom može rezultirati razvojem stanja poput laktacidoze i pankreatitisa. Kada se pojave, lijek treba prekinuti. Za najbrže moguće uklanjanje aktivne tvari iz tijela je indicirana hemodijaliza. Preporučuje se i simptomatska terapija.

Predoziranje metformin hidrokloridom može rezultirati razvojem stanja poput laktacidoze i pankreatitisa.

Interakcija s drugim lijekovima

Kombinacija s radiopropusnim supstancama koje sadrže jod je kontraindicirana. Tokom terapije Metforminom, ne preporučuje se upotreba lekova koji sadrže etilni alkohol. Pažljivo praćenje glukoze i / ili rada bubrega potrebno je u kombinaciji sa supstancama kao što su:

  • Danazole
  • Klorpromazin
  • glukokortikosteroidi,
  • diuretici
  • estrogeni i hormoni štitnjače,
  • bta2-adrenomimetici u obliku injekcija,
  • lijekovi dizajnirani za snižavanje krvnog pritiska, osim ACE inhibitora,
  • aracbose,
  • derivati ​​sulfoniluree,
  • salicilati,
  • Nifedipin
  • MAO inhibitori
  • Ibuprofen i drugi NSAID
  • Morfij i drugi kationski lekovi.

Istovremena upotreba ovih lijekova može zahtijevati da prilagodite dozu metformina.

Osim toga, Metformin smanjuje efikasnost terapije Fenprocumoneom.

Tokom terapije Metforminom, ne preporučuje se upotreba lekova koji sadrže etilni alkohol.

Kompatibilnost s alkoholom

Aktivna supstanca ovog lijeka nije kompatibilna s etanolom.

Analog je bilo koji lijek koji sadrži metformin hidroklorid raznih proizvođača, poput:

  • Gideon Richter
  • Izvarino Pharma,
  • Akrikhin,
  • LLC "Merk",
  • Canon Pharma Production.

Lijekovi mogu imati različita trgovačka imena, na primjer Glucofage ili Siofor.

Koja je razlika između Metformina i Metformina Zentiva

Jedina razlika između Metformina Zentiva i Metformina je kompanija tableta. Nema razlike u doziranju ili farmakološkom djelovanju.

Recenzije o Metformin Zentiva

Galina, dečji endokrinolog, 25 godina, Moskva: "Velika prednost Metformina je ta što je pogodan i za lečenje deteta. Glavna stvar je pravilno postaviti dijagnozu prije početka terapije. "

Svetlana, endokrinolog, 47 godina, Tjumen: „Smatram da je Metformin efikasnim hipoglikemijskim lekom. Međutim, i pored njegove popularnosti kao sredstva za gubitak kilograma, uvjeren sam da bi ovaj lijek trebali uzimati samo oni kojima je dijagnosticiran dijabetes, a bolje je smršati uz pomoć sporta i dijeta. “

Gulnaz, 26 godina, Kazan: „Nutricionista je savjetovala upotrebu lijekova koji sadrže Metformin za smanjenje apetita. Preporučio je kupnju proizvoda ovog proizvođača, ističući da vjeruje u njegovu kvalitetu i reputaciju. Drago mi je što sam slijedio njegov savjet. Potreba za hranom znatno se smanjila. Nisam primetio negativnu reakciju na lek. "

Neželjene reakcije

Česte neželjene reakcije na početku liječenja su mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, nedostatak apetita. Ovi simptomi u većini slučajeva nestaju sami. Kako bi se spriječila pojava ovih nuspojava, preporučuje se polagano povećavanje doza i uporaba dnevne doze u 2-3 doze.

Nuspojave prema učestalosti pojavljivanja svrstavaju se u sljedeće kategorije:

vrlo često (> 1/10), često (> 1/100 i 1/1000 i 1/10000 i obavijesti Pretplatite se

Negativne kritike

Uzeo sam američki Combogliz Prolong .. u redu .. u 205 moskovskoj poliklinici endokrinolog promijeni lijek i propiše ruski Formmetin i pohvale… a navečer sam trebao popiti još jednu tabletu… Pio sam tabletu ukratko… izmjerio sam šećer 8,6… čekam par sati da provjerim smanjenje i počelo je ... jetra je eksplodirala ... i tamo su se počeli kamenjati sitni kamenci ... počela je mučnina ... bol ... po cijelom tijelu mi je bio ljepljiv znoj ... drhtanje ... pritisak je porastao, a šećer porastao na 12.6 i napad angine ... uprkos činjenici da je srčani udar već bio 2016 godine .. hitna pomoć .. oživljavanje ia .. stentiranje ... Sada kupujem za svoj novac iz penzije Combogliz Prolong dakle za 4.500 rubalja. a nakon stentiranja uzimajte Brilintu godišnje za 5.500 rubalja ... ne računajući 2 tisuće statina ... .. Prljavi lijek s nuspojavom ... ne preporučujem to nikome!

Propisali su mi i da ujutro pijem metformin zbog povećanja glukoze u krvi, svi doktori me savjetuju na televiziji i na internetu, hvale se svima. Pio sam 10 dana, ovaj lijek je vjerovatno imao diuretik, jer je vozio malo dana. noću. Neki imaju labavu stolicu, njihove komponente su tamo vidljive. Desetog dana srce mi je počelo grčiti, ritam mi je krenuo po zlu, krvni pritisak se povisio, postalo je vrlo hladno, nisam spavao noću i da nisam preživio, ne bih preživio. dali su mi pola tablete concor, 1 tabletu equapril za pritisak, aspirin.asp lukovi i kompleks vitamina i minerala. Do jutra je postalo bolje. Ja ga više ne pijem i nikome ne savjetujem. Šećer je uglavnom porastao na 7 ujutro. Čini mi se da ubija ljude. Možda nekome koristi, bolje je da ne napravite sebe pretilo, više fizičke aktivnosti, manje brašna i slatkog.

Zašto nakon 3 dana nema nikakvog efekta

Metformin je lijek koji, osim što šteti organizmu, ne donosi ništa. Kako možete skuhati nešto čemu se tijelo i sam opire, ali uporno se opire, jer je otrov. Pročitajte koje nuspojave ima na ljude. Lijek sprečava nakupljanje glikogena u jetri, a to je glavni izvor energije za mišiće. Konstantna letargija i pospano stanje. Bolesna, proljev i drugi kanui. Ne leči, nego osakaćuje. Što je, dovraga, produžetak života, ali ovaj će vam lijek vjerovatno činiti invalidom. nego nešto izliječiti.

Lijek Metformin "Glucofage" - Metformin i njegovi analozi - bomba za probavni trakt

  • Posledice uzimanja leka su hronične bolesti celog probavnog trakta.

Uzela je glukofag, za 4 mjeseca izgubila je 19 kilograma. Ali sada 12 godina nakon toga patim od hroničnog pankreatitisa, hroničnog gastroduodenitisa i refluksne bolesti stomaka. Općenito, ova droga je samo bomba za probavni trakt. Gastroenterolog je potvrdio da je taj lijek uzrok mojih bolesti. Zato morate dobro razmisliti prije nego što ga uzmete. Iako mi je lijek propisao ljekar, endokrinolog, i ja sam slijedio dijetu. A težina se vratila za 5 godina unazad.

Uzimam metformin 850 kako mi je liječnik propisao za dijabetes s vježbanjem. Izvodim fizičke vježbe, pridržavam se dijeta, ponekad jedem slatkiše, ponekad 2 slatkiša, kolačiće s čajem. Ali sada je kod kuće puno grožđa - ponekad pojedem malu četkicu. Šećer na post 5, 7-6, 1 ne veći. Ali, nastao je veliki problem - proliv i zub sa tim. Vrlo neprijatna i neprijatna senzacija. Vidio sam loperamid i sada pijem neosmektin (koji je propisao terapeut). Stalno uzimam NSAR-melaksike, čini se da su manje štetni. Recite mi, molim vas, šta da radim i šta da preduzmem? Nemamo endokrinologa u okolini.

Imam dijabetes, hvala Bogu, ne. Međutim, od djetinjstva sam sklon prekomjernoj težini. Čim se nisam borio, još uvijek sam u krugu. Moj najbolji prijatelj je i moj lekar. Takođe bucmast. Jednom je rekla da ćemo sada piti Metformin kako bismo smršali. Nema razloga da joj ne vjerujete, počeli su piti tabletu na dan. Mjesec dana kasnije, bacila sam to, nije mi uspjelo, razboljela sam se i glava mi se vrtila. No, jedna prijateljica je preživjela, pila ga je otprilike šest mjeseci, a njena težina neprestano se smanjivala kapljicama. Kao rezultat, smanjio se za 9 kg. Dijabetes također nije bolestan. Ni u kojem slučaju ne savjetujem nikoga, mada je i sama doktorica koristila ovu metodu, samo dijelim iskustvo upotrebe metformina.

Živim u Njemačkoj. Takođe je pila metformin pre godinu dana. Nažalost, nije mi pomogao, šećer se vratio u normalu, ali trudnoća nije došla. Prestao sam ga piti jer su bile strašne nuspojave. Ali preporuka lekara je bila: pijte dok ne zatrudnite, jer vidim kako padaju dve pruge. Postoje i druga sredstva koja pomažu kod predijabetesa i tokom trudnoće nisu kontraindicirana. Na primjer inofert. Cimet takođe dobro snižava šećer. Tačno, morate ga pažljivo popiti. Može izazvati ton. Generalno mislim da ne treba slušati kako je to u inostranstvu.

Bolestan sam od dijabetesa, otprilike 20 godina - trenutno - uzimam Metformin i ubrizgavam inzulin - Novo Mix 30 Flex Pen - ubrizgan u trajanju od 6 meseci - po 6 jedinica. - ne pomaže. Prije 2 tjedna, dodano - 2 kom. i sad sam ubrizgao - 8 jedinica. ali kad preskočim obrok, ne kuckam. Jesam li dobro? Šećer - praktično nije smanjen - šta treba raditi. ? Hvala

Pio sam 5 mjeseci, kako je propisao ljekar za mršavljenje. Nisam izgubila ni gram, darivala sam krv i bila sam šokirana zbog unosa ove ***** šećerne ruže (to je bilo na početku uzimanja 4. 8, 3 mjeseca nakon uzimanja 6. Hormon TSH je 2 puta veći od normalnog, mokraćna kiselina u krvi je 2 puta veća od normalne, jedva da sam završio rok, nakon mjesec dana ponovo sam davao krv - sve je savršeno.

  • potiče ubrzavanje metaboličkih procesa i dovodi do gubitka kilograma

Ovaj lijek je moja baka koristila kao lijek koji je bio dio kompleksa za liječenje dijabetesa. Činjenica je da je moja baka prilično gojazna žena i da su se doktori zabrinuli oko zdravstvenog stanja u vezi s tim.

I tek nedavno sam saznao da lijek može značajno utjecati na metabolizam i time pridonijeti gubitku kilograma zbog normalizacije probavnih procesa i ubrzavanja metabolizma.

Evo me, kao entuzijastični ljubitelj dijeta i sredstava koja vode do gubitka masnoće, odlučio da to osobno iskusim. Kupila sam paket lijeka u ljekarni, usput, cijena toga mi se učinila malo prevelikom. Pročitao sam podatke o doziranju u uputama za uporabu i odlučio ih uzeti u skladu s njima.

Nekoliko dana kasnije osjetila sam snažnu bolest. Bila sam mučnina, ali ne kao što se to obično događa tijekom trovanja, već je bila samo gadna i osjetio se jeziv osjećaj slabosti, boli u cijelom tijelu.

Odustao sam od uzimanja ovih tableta i nikome ne preporučujem da ih pije i njihove analoge.

Neutralni pregledi

Lijek Metformin "Glucophage" - mučnina, proliv i nedostatak apetita pomažu u gubitku kilograma

  • izgubila puno kilograma
  • nedostatak apetita

Glukofag sam odlučio okušati iz očaja. Dugo vremena pokušavala sam smršaviti na različitim dijetama i sportovima. Ništa mi nije pomoglo. U sasvim novom vremenu, dok sam tražio čudo tabletu, naišao sam na Glucophage. O njemu su pisale djevojke koje pokušavaju zatrudnjeti, propisale su mu policistični jajnik. I svi su napisali da su, uz sve ostalo, smršavili.

Otišla sam u ljekarnu i mislila da mi je neće prodati bez recepta. Ali nisu ni pitali o receptu.

Otprilike dva sata nakon uzimanja tablete, postao sam divno bolestan. Na kraju je ta mučnina završila povraćanjem. Ali to nije bilo sve, tada mi se trbuh iskrivio. Tokom dana, samo sam potrčao do toaleta. Istina, sve je to bilo plus - uopće nisam htjela jesti, nisam se sećala ni hrane.

Nakon proučavanja uputstva, shvatio sam da sam započeo s prevelikom dozom. Ispada da bi to trebalo činiti postepeno, tokom nekoliko tjedana.

Kao rezultat toga, izgubio sam mnogo kilograma. Ali cijelo vrijeme, mučnina nije prestajala, kao ni proljev. Uopšte nije bilo apetita, jako mi se svidjelo.

Željela sam smršaviti pomoću ovih tableta. Početak nakon hormona. Općenito, moja osjetljivost na inzulin jasno je smanjena, jer mogu jesti slatkiše u vrlo velikim količinama. Uz to, pročitala sam da pomaže zatrudnjeti onima koji imaju PCOS. Naravno, nije mi postavljena takva dijagnoza, ali moj ljekar nije bio baš kompetentan. Generalno, malo mi je pokvarila život - ali ovo je drugačija priča. Slijedila sam dijetu bez brašna - slatko - masno, skrobno, fitnes 3 puta sedmično. (srednje umjerena zanimanja) i ništa se nije promijenilo. U početku sam bio malo mučan, a onda se sve "smirilo". Pio sam otprilike mjesec dana .. -1 kilogram, tako da kod mene to odlazi za vrijeme treninga i dijeta. Pa, naravno, djeca se takođe nisu pojavila :) Generalno, za mene se čudo nije dogodilo. Za mene postoji jedan plus - u početku se ne osećate tako gladno, ali potom se navikavate. Djevojke, ako neko zna koje su tajne - podijelite. Pročitajte o mom iskustvu u mojim recenzijama.

Ovaj će vam film pomoći da se spojim - toplo ga preporučujem. Poduzmite akciju odmah.

Tin, pio je glukofag 20 dana. Sada na poluvremenu. Odbacila sam samo 2 kg. Ne znam da li da nastavim da pijem. Efekat je vrlo nizak. Ne savjetujem.

Odlučio sam piti Metformin kako bih smršavio, jer navodno blokira ugljikohidrate. Pio sam prema uputama, postepeno povećavajući dozu. Moram odmah reći da nemam dijabetes ni neku bolest uopšte da bih ga pio prema indikacijama. I, zapravo, nisam primijetio nikakav efekt ni nakon mjesec dana. Neko napiše da ima neugodne nuspojave, da se možete razboleti ako pijete bez dogovora. Kod mene je sve bilo u redu, tačnije rečeno, nikako - da sam pio ono što nisam. Možda je to dobro kao lijek, ali za mršavljenje - 0. Dakle, ne mogu sa sigurnošću reći da li ga preporučujem ili ne. Ali za mršavljenje, definitivno ne.

U složenoj terapiji

"Metformin" je jedinstveni lijek. Aktivna supstanca koju ima potpuno isto ime - metformin. Dio je mnogih lijekova, na primjer, isti "glukofag". Obično se propisuje endokrinolozima ili ginekolozima za normalizaciju metabolizma. Endokrinolog ga je imenovao za mene.

Doziranje metformina bira se pojedinačno. Pio sam 1 tabletu dnevno nakon obroka u prvom mjesecu, a 2 tablete dnevno tokom 3 mjeseca. Prve sedmice bilo je snažne nuspojave - često su trčali do toaleta, pomalo mučeni. Neprijatno, naravno. Tada se sve vratilo u normalu i popilo bez ikakvih viškova.

Propisao mi je Metformin u složenoj terapiji, pa ne mogu sa sigurnošću reći šta mi je tačno ovaj lijek pomogao.

Metformin, glukofag ili siofor (ista stvar) doista su lijekovi propisani dijabetičarima, a inzulin i neinzulin ovisni su.

U bilo kojoj osobi (uključujući i zdravu), nakon jela hranu, nivo glukoze u krvi raste. Što je viša razina glukoze, to više inzulina proizvodi. Inzulin usporava razgradnju masnoća i potiče sintezu masnih kiselina, stimulišući rast tjelesne masti.

I metformin, glukofag i siofor, snižavaju razinu glukoze nakon jela, smanjuju razinu inzulina oslobođenog u odgovoru i sprečavaju mnoge nuspojave dijabetesa.

Takođe, ove lekove mogu koristiti osobe koje žele smršavjeti. Bolje je kombinirati učinke metformina, glukofaga i siofora s dijetom i vježbanjem s malo ugljikohidrata. U ovom će slučaju učinak metformina biti mnogo veći

Ali ipak, bilo bi bolje pitati doktora možete li ga uzimati ili ne. Radnja je tada vezana za snižavanje šećera u krvi, iako beznačajno. Ne nužno kod endokrinologa, i terapeuti i ginekolozi znaju o svojstvima tih lijekova koji omogućavaju da ne dobiju na težini.

Svi imaju različite rezultate, ima i onih koji pomažu da izgube kilograme, a postoje i oni koji su "poput mrtvog peradi".

Pozitivne povratne informacije

Lijek Metformin "Glucophage" - Brzo mršavljenje, ali samo za one koji imaju problema sa gušteračom

  • Može mučnina
  • nedostatak apetita.

Lijek je ozbiljan, treba ga koristiti mudro i samo prema uputama. doktor. Dijagnosticirana mi je inzulinska rezistencija (predispozicija za dijabetes melitus tipa 2) i propisano mi je pijenje glukofaga. Počeo sam uporno gubiti kilograme na 2 kg mjesečno, ovo je malo, ali masnoća je napustila stranice, trbuh i žabe. lakoća se počela osećati po celom telu. Lijek mi je pomogao da dobro uspostavim potrebne forme, ja sam zadovoljan. Ali bolje je ako se još uvijek pregledavaju zbog vaše bolesti (dijabetes tipa 2), onda je to definitivno vaš lijek. Ljekari iz cijelog svijeta kažu da 90% pretilih ljudi ima rezistenciju na inzulin. Glukofag pomaže Oraginizmu da pravilno izvrši ravnotežu ugljikohidrata i masti i ne prekomjerno tjelesno.

Imam lošu porodičnu istoriju dijabetesa. S vremena na vrijeme mjerim šećer i ne tako davno, usred stresa, indikator je postao 6, 5. Ne mogu reći da jedem brašno ili slatko. Praktično nema toga i razina šećera me je čuvala, pogotovo kada sam saznao da to nije nesreća. Zapravo sam počeo mjeriti šećer nakon što sam shvatio da sam jako umoran, neprestano me nervira i želim spavati.

Sjetio sam se da je moja majka bila stalno u tom stanju. Slušao me endokrinolog, pogledao testove i preporučio mi da malo promijenim svoj način života, dulje šetam i slijedim dijetu. Istovremeno mi je preporučio lijek Metformin. Potiče vezanje inzulina za receptore.

U početku sam morala piti tabletu noću, onda samo jednu pilulu ujutru, drugu uveče. Ne bez nuspojava. Želudac me boli i bilo je malih proliva u prvim danima prijema.

Opšte se stanje vrlo brzo normaliziralo. Prošla je umor i pospanost. Ne mogu reći da se apetit promijenio, možda se malo smanjilo, ne znam. Razina šećera se vratila u normalu. Doktor je rekao da ga treba uzimati dok kilogrami ne smanje, iako nemam mnogo viška kilograma. Lijek nije posebno utjecao na moju težinu. Na jesen se možda preklapao, ne znam.

Generalno mislim da mi lijek pomaže jako dobro. Nuspojave su otišle vrlo brzo.

Jeftin i vrlo dobar lijek za one koji imaju predijabetičko stanje. Moj šećer na prazan stomak iznosio je 5, 3 jedinice, a bilo je problema i s težinom - dijeta i teretana pomogli su vrlo malo, a kilograme sam brzo i lako dobijao. Pokazalo se da imam inzulinsku rezistenciju, tako da nisam mogao bez tableta. Neću reći da je rezultat bio odmah - moj šećer je opadao, ali vrlo sporo. S jedne strane, želimo da brzo, ali s druge strane oštar pad šećera je takođe opasan, tako da je bolje biti strpljiv. Propisali su mi da pijem Metformin 5 meseci, a posle 4 meseca šećer je već bio 4, 4 jedinice - za mene je to odličan rezultat. Glavna stvar je da se nakon prekida lijeka i dalje drži, šećer je malo porastao (4, 5 sada), ali nije bilo većih promjena u šest mjeseci, kao što vidite. Tokom uzimanja droge smršala sam 19, 2 kg - za mene, upravo iz carstva mašte, težina je ostajala s tom lakoćom kao što sam je koristila za dobivanje. Također sam se riješila strašnog apetita kada sam samo jela, a opet želim, pa sada više nemam rizika da se ponovo udebljam.

Imam dijabetes tipa 2. Metformin uzimam u kombinaciji sa injekcijama insulina oko godinu dana. Ovaj lijek dobro snižava šećer u krvi, nedavno sam imao ozbiljni prekid u opskrbi inzulinom. Dve nedelje je morao uzeti jedan "Metformin" i zadovoljio me svojim kvalitetnim radom. U vezi s tim, imam i bolest jetre, naučio sam mišljenje ljekara o tome kako Metformin utječe na moju bolesnu jetru. Zadovoljio mi je, rekavši da je sve u redu, nemojte se obeshrabriti - to nema izražen efekat. Općenito, osobno sam zadovoljan drogom. Ali ljudi su različiti i svako je tijelo različito pa pogledajte, mislite, savjetujte se s liječnicima.

„Lečim pacijente sa dijabetesom tipa 2 i stalno koristim metformin. U jednom trenutku ozbiljno je razmišljao o svojoj ulozi u prevenciji starenja. Ali odlučio sam odabrati prirodnije načine. Od posljednjih slučajeva sjećam se žene od 45 godina koja je dugo patila od prekomjerne težine (30 kg nakon trudnoće u 37). Glavna želja na recepciji je pomoć u mršavljenju. Istraživanje je otkrilo neugodne simptome koje ona nije prepoznala kao ozbiljnu zabrinutost. Ispitivanjem je otkrivena narušena tolerancija na glukozu. Da, metformin joj je poboljšao stanje, težina je počela opadati. Ali to ne smatram izuzetnom zaslugom droge. Vodeći faktor uspjeha bila je dijeta. Pacijent se vrlo plašio ogromnih zdravstvenih problema i odgovorno se pridržavao preporuka. "

Iako, naravno, trenutno ne postoje jeftini lijekovi. Metformin sam uzeo u jednom trenutku kada mi je šećer porastao na 6. 5. Prije nekoliko godina. Zapravo ne razumijem zašto se to dogodilo. Potom je objasnila sebi vruće ljeto i stresnu situaciju. Iako, naravno, imam predispoziciju za dijabetes.

Dijeta također nije puno puna brzih ugljikohidrata, ali zbog određenog radnog dana mog muža imam tendenciju jesti noću. Dolazi kasno i još dugo, dugo za računarom i televizorom jede apetitno. Perforce, želim i ja, pa, sednem za društvo. Počeo sam primjećivati ​​da imam stalnu slabost, htio sam stalno spavati, nisam imao snage ništa raditi, sve bih preradio očima i ustao iz stolice kako bih donio snažnu odluku. Slučajno je otkriveno da je šećer povišen, štoviše, uporno i bez obzira na to što sam jeo noću i u koje doba.

Tada sam počeo uzimati Siofor - to je isti metformin, ali košta više. Lijek potiče interakciju glukoze s receptorima, koji iz nekog razloga prestaju prepoznavati ovaj monosugar. Olakšanje je došlo gotovo odmah. Osjetio sam kako mi se snaga povećava, počeo sam sve više držati korak, raspoloženje mi je postajalo ujednačenije. Popila sam paket, a onda se pojavio rast cijena i surfao internetom u potrazi za jeftinijim Siofor analozima. Zapravo ih ima puno. Tada sam kupio metformin i počeo uzimati. Nisam osetio razliku.

Sada prihvaćam, ali rijetko kad se slabost ponovo prevali, pijem nekoliko dana. Šećer je provjeravao nekoliko puta - na granici norme ljekari nisu imali pritužbi. Nisu se obraćali endokrinologu. Što se tiče metformina - vjeruje se da je takav lijek za poboljšanje kvalitete života nakon određene dobi poželjno piti svako.

Za sebe sam donio nekoliko zaključaka. Naravno, potrebna vam je dijeta, ne možete bez nje. Sada isprobavam sve slatko ili ugljikohidrate, ako zaista želim jesti u prvoj polovici dana. Nakon 12, strogo bez brašna, ako želim slatko - 70% čokolade da pomogne .. Povrće je bolje jesti sirovo, ako je moguće. Izuzeo sam krompir iz prehrane. Kuham patlidžane i tikvice dok ne budu kuhani - iako, čak i ako su pirjani, i dalje zadržavaju vlakna, mada im je dodan šećer. Uveče, kad moj muž dođe i sjedne da jedem, pokušam da se bavim nekim poslom kako bih se ometala ili, ako sjedim, jedem povrće ili obrnuto meso.

Ipak, kako biste spriječili povećanje nivoa glukoze, morate se puno kretati. Trudim se mnogo hodati, povremeno izlazim u bazen - zdravlje mi se oštro popravlja. Pa, metformin je uvijek pri ruci. Na prve znakove povećanja šećera počinjem uzimati, analizirati, što je dovelo do povećanja i prilagoditi moje ponašanje. Bez metformina bilo bi teže, jer se ispostavilo da je to začarani krug: slabost - opet nisam voljna puno hodati - raspoloženje je loše - ja to ometam - slabost. I ovdje se čini da uzima drogu i slabost nestaje, a raspoloženje se podiže. A 20 minuta pješice brzim korakom do posla više se ne čini tako zastrašujuće.

Dobar lijek za dijabetes

Ne znam šta ljudi koji pokušavaju smršaviti ovim lijekom pokušavaju postići. Izgubiti težinu vjerojatno neće uspjeti. Ovaj lijek namijenjen je liječenju dijabetesa. Da, poboljšavajući metaboličke procese, lijek će doprinijeti gubljenju kilograma, ali ako slijedite dijetu. Ali u ovom slučaju, bez lijeka, efekat će biti isti. Ali činjenica da se njegovom upotrebom bez razloga može nanijeti nepopravljiva šteta zdravlju, malo tko razmišlja o tome. To čak može biti i kobno. Ali to će se dogoditi samo ako se ne upotrebljava prema uputama liječnika. I njegovo je imenovanje standardno - dijabetes. Štoviše, čak i pri ovako ozbiljnoj bolesti propisuje se, strogo individualno.

Na primjer, moja majka ima dijabetes tipa 2. Sve je vrijeme uzimala samo mahanje. Ali došlo je vrijeme i prestao je pomagati. Ljekari su se dugo borili pokušavajući da smanje šećer. Metformin je pomogao. U velikoj dozi, naravno, ali do sada ga je uzimala kod mene, a šećer je normalan. Naravno, njegova cijena mogla je biti i niža, ali nije bilo potrebe birati. Zdravlje je skuplje. Međutim, u trenutnim cijenama to vjerojatno nije skupo, ali je starijima ipak teško. Ali svi stariji, imaju djecu, unuke, jednostavno su dužni pomoći svojim najmilijima s ovom bolešću

Dijabetes melitus danas je toliko raširen i opsežan da izgleda da od njega pati gotovo svaki treći.

Nisam upoznat sa statistikom, ali iz nekog razloga sam uvjeren da ima takvih oboljelih u gotovo svakoj porodici.

U mojoj - ima ih dvoje!

To su moja majka i baka.

Oni su dovoljno dugo bolesni s ovom bolešću da bi shvatili sve o njoj, naučili koegzistirati s njom, pa čak i pokušali održati ugodnu i ugodnu (što je više moguće) kvalitetu života, omogućavajući sebi svojevrsne poteškoće u vidu kršenja načina prehrane i prehrane.

Nisam doktor, ali ipak ću pokušati objasniti sa čime se suočila moja rodbina i s kakvim je „dijabetesom“ ta životinja, jer su mi doktori to objasnili, a moje amatersko znanje omogućava mi da to razumem.

Dijabetes tipa 2 je tolerancija na glukozu na glukozu, a osjećaj divlje gladi dolazi mnogo ranije nego kod zdravih ljudi.

Odnosno, inzulin se proizvodi u velikim količinama, bez prepoznavanja glukoze u krvi - jednostavnim riječima.

Sve drugo, ako odjednom, morate se suočiti s ovom bolešću će vam objasniti, propisati i propisati liječnika.

Mojoj porodici je bio propisan Metformin, zajedno s drugim lekovima.

Ovako izgledaju tablete Metformin.

Tablete su bijele, prilično velike, ali glatke su i to omogućava nesmetanije gutanje)

Doziranje je propisao lekar - 850 mg po tableti ujutro i uveče, tokom obroka ili odmah nakon obroka.

Maksimalno - 3000 mg

I naravno, ova dijeta do kraja života, što će pomoći da se nivo šećera održi u prihvatljivim granicama i, ako je moguće, izbjegne komplikacije u obliku brojnih bolesti svojstvenih dijabetesu i pretilosti.

Naravno, ima mnogo kontraindikacija, a ovdje ih neću nabrajati - informacije su u uputama i liječnik će ih sigurno upoznati i donijeti odluku), ali koristi koje liječenje Metforminom donosi po mom su mišljenju nesporne, barem za moju rodbinu .

Nisu prijavljeni nuspojave. Lijek djeluje nježno, ali efikasno.

Najvažnije je normalizacija razine šećera u krvi, suzbijanje osjećaja žeđi i gladi i, shodno tome, zadržavanje težine u manje ili više prihvatljivom obliku.

Lijek je dostupan u ljekarnama. U Ukrajini se izdaje bez recepta liječnika.

Proizvođač se može razlikovati, od toga se suština ne mijenja.

Postoji mnogo više analoga u kojima je aktivna tvar metformin i koji se takođe mogu uzimati. U našem slučaju to je Diaformin.

Odličan lijek. Svakako ću ga preporučiti.

Efektivno i manje ili više pristupačno.

Ali u svakom slučaju, odluka ostaje lekaru - sam, bez recepta, ne uzima se lek "Metformin".

Pogledajte video: Metformin 500 mg and Side Effects (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar