Koje povrće mogu jesti sa dijabetesom tipa 2?

Prehrana ima ključnu ulogu kod dijabetesa.

Uprkos činjenici da je mnogo voća slatkog ukusa, korisno ih je konzumirati kod dijabetesa. Važno je osigurati da se konzumirano voće podudara sa tablicom dozvoljenih plodova.

Da biste održali zdravlje u stabilnom stanju, preporučuje se dodavanju zdravog povrća protiv dijabetesa u ishranu.

Pisma naših čitalaca

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Slučajno sam na internetu pronašao članak koji mi je bukvalno spasio život. Telefoni su me besplatno kontaktirali i odgovarali na sva pitanja, rekli kako liječiti dijabetes.

2 sedmice nakon kursa, baka joj je čak promijenila raspoloženje. Rekla je da joj noge više ne bole, a čirevi ne napreduju; sljedeći tjedan idemo u liječničku ordinaciju. Širite vezu na članak

Zašto dijeta

Kod dijabetes melitusa koriste se proizvodi od čvrstih vlakana. Ali kod dijabetesa tipa 2, treba odbaciti redovan unos hladne hrane - ona pridonosi povećanju tjelesne težine, što dovodi do stvaranja kolesterola u žilama.

Noću ne možete jesti voće, jer s povećanjem šećera noću može doći do hiperglikemije.

Kad jedete novo jelo ili proizvod, važno je obratiti pažnju na to kako tijelo reagira na hranu. Da biste to učinili, izmjerite šećer prije i nakon jela.

Uzimajući u obzir individualne karakteristike zdravlja, stadijuma i vrsti dijabetesa, starosnu dob, liječnik razvija prehranu za svakog pacijenta. Pravilna prehrana inhibira napredovanje komplikacija i tok bolesti. Kršenje pravila ishrane u velikoj mjeri opterećuje endokrinu žlijezdu, dolazi do porasta šećera u krvi ili dijabetičke kome.

Dijabetes tipa 2 prati prevelika tjelesna težina, oslabljena aktivnost kardiovaskularnog sistema, razvoj patologija bubrega, jetre, stoga je važno pažljivo nadgledati koje voće možete konzumirati.

Kada posjetite endokrinologa, trebalo bi da se tačno zapitate kakvo voće možete imati sa dijabetesom, jer imaju različit glikemijski indeks, a prelazak norme pogoršava tok bolesti.

Tabela cjelovitih plodova koje možete jesti za dijabetes:

Sva voća u sastavu imaju rastvorljiva ili netopljiva vlakna. Nerastvorljiva vlakna pojačavaju rad creva, poboljšavaju peristaltiku. Voće koje sadrži ovu supstancu daje osjećaj punoće, eliminira napade gladi. Rastvorljiva, u kombinaciji s tekućinom u crijevima, nabubri i formira masu koja sliči jelu, koja smanjuje količinu glukoze i holesterola u krvi. Pektin u voću pojačava metabolizam, uklanja toksine iz organizma.

Ako koristite jabuke sa kožom, onda sadrže 2 vrste vlakana.

Posebno su korisne sorte zelene jabuke. Semisweet plodovi mogu se jesti dnevno ne više od 300 gr., Slatko voće ne veće od 200 gr. Kod dijabetesa tipa 2 izuzeti su slatki plodovi.

Trešnje

Trešnje pojačavaju otapanje krvnih ugrušaka u krvnim žilama kod dijabetesa tipa 2. Trešnja sa niskim glikemijskim indeksom smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Korisno je konzumirati nezrele sorte koprive. Bobice uklanjaju toksine i toksine, stabiliziraju šećer, preporučuju se za gubitak kilograma.

Egzotično voće

Šipur reguliše krvni pritisak, pojačava metabolizam, smanjuje nivo holesterola i smanjuje žeđ.

Kivi se preporučuje za gubitak kilograma. Grejp se preporučuje za svakodnevnu upotrebu, jer je zasićen vitaminima neophodnim za jačanje imunološkog sistema.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Viburnum i chokeberry

Viburnum u sastavu ima aminokiseline, vitamine, elemente u tragovima, koji doprinose normalnom stanju očiju, krvnih sudova, unutrašnjih organa. Rowan ima antimikrobna i protuupalna svojstva, reguliše krvni pritisak.

U svakodnevnu prehranu za dijabetes treba dodati korisno voće sa vlaknima i mali postotak glukoze i ugljikohidrata.

Sledeće povrće je korisno za dijabetes:

  • kupus
  • špinat
  • krastavci
  • bela paprika
  • patlidžan
  • tikvice
  • bundeva
  • celer
  • luk
  • leća
  • list zelena salata, kopar, peršun.

U pravilu, sve zeleno povrće smanjuje količinu šećera.

Svježe povrće karakteriše nizak glikemijski indeks, bogato je pektinom, mineralima, vlaknima. Kod dijabetesa tipa 2, povrće s velikom dozom vlakana izjednačava količinu glukoze. Oni preporučuju prijem proizvoda kao prilog glavnom jelu ili kao neovisno jelo. Važno je da hrana sadrži minimalnu količinu soli.

Kada se skladišti, povrće ne gubi svoja korisna svojstva. Zimi su kiseli krastavci i kupus bolji od svježeg povrća sa polica supermarketa.

Patlidžan i zelje

Zelenilo je bogato vitaminima grupe B, C, K, gvožđem.

Špinat u sastavu ima vitamina A, folnu kiselinu, koja doprinosi normalizaciji pritiska. Peršun doprinosi proizvodnji inzulina, normalizira stanje glukoze.

Patlidžani povećavaju cirkulaciju krvi, uklanjaju višak tečnosti i stabiliziraju inzulin iz krvi. Povrće uklanja masti i toksine iz tijela.

Krastavci i tikvice

Krastavci daju osjećaj punoće, ne sadrže ugljikohidrate. Povrće sadrži kalij i vitamin C. Tikvice jačaju zidove krvnih žila, reguliraju količinu glukoze i uklanjaju kolesterol, pojačavaju metabolizam, smanjuju težinu.

Bijeli kupus pojačava imunitet, pojačava proizvodnju inzulina i čisti krvne sudove od holesterola. Brokula, bijela, Bruxelles, obojena kuhana ili svježa, sadrži vitamine A, C, D.

Bundeva bogata karotenom, koju karakteriše visoki glikemijski indeks, blagotvorno utiče na količinu glukoze, ubrzava preradu inzulina.

Sušeno voće

Sva sušena voća u svom čistom obliku kontraindicirana je za konzumaciju kod šećerne bolesti jer ih karakteriše visoki glikemijski indeks. Ali uz pravilnu pripremu, u malim obrocima mogu se koristiti kao hrana.

Sušeno voće bogato je zdravim vitaminima i mineralima. Ako sa dijabetesom želite popiti uzvar, onda je važno da ga ispravno napravite. Za to se 5-6 bobica (suve šljive, jabuke, kruške) natapaju u vodi 5-6 sati. Zatim se prokuha 2 puta, kad ključa vodu sa suhim voćem, prokuha dok ne omekša. Prije konzumiranja, dodajte cimet i zaslađivače.

Zabranjeno voće

Uz preporučeno voće, zabranjeno je praviti i piti sokove, s izuzetkom limuna i šipak, jer oni ne povećavaju razinu glukoze. Voćne sokove možete miješati sa povrtnim sokovima.

Među štetno voće za dijabetes spadaju:

U skladu s tim, njihove sokove ne vrijedi piti. Kod dijabetesa tipa 2, štetno je grožđe svih vrsta, datulja, smokve. Kompoti i sušeno voće iz ovih proizvoda uključeni su u popis zloćudnih proizvoda.

Unatoč činjenici da je ananas niskokaloričan, sadrži vitamin C, on izaziva povećanje šećera kod dijabetesa tipa 1 i 2. Banana sadrži velike doze škroba, što također negativno utječe na zdravlje. Sa malo šećera, upotreba datulja ili persimmonsa može se povećati za kratko vrijeme.

Zabranjeno povrće

Preporučuje se ograničiti unos povrća koje sadrži skrob (pasulj, zeleni grašak, kukuruz).

Uz dijabetes, neko povrće je štetno:

  • repe (sadrži šećer)
  • slatki krompir
  • pastrnjak, repa,
  • mrkva (podiže šećer i holesterol u krvi)
  • krompir (u bilo kojem obliku, sadrži škrob u velikim dozama),
  • paradajz, koji sadrži mnogo glukoze.

Primjenjujući upute endokrinologa, važno je oblikovati svakodnevnu prehranu s dozvoljenim proizvodima, s obzirom na fazu razvoja dijabetesa. Kada dobijete višak kilograma u težini, zabranjeno je gladovati zbog gubitka kilograma, bolje je uravnotežiti prehranu.

Prilikom prženja, ključanja, kiselog ukusa, konzerviranja povrće postaje kaloričnije, glikemijski indeks raste. Odvojeno kiselo povrće u malim porcijama dopušteno je za upotrebu u hrani, na primjer, kiseli kupus u odnosu na svježi kupus ima nešto viši glikemijski indeks.

Da bi jeli krompir, čuva se u vodi za ispiranje škroba. U isto vrijeme, kuvano jelo od krompira začinite maslinovim uljem.

Uz dijabetes, moguće je organizirati hranljivu i raznoliku prehranu namirnica. Važno je osigurati da se voće i povrće nalaze na listi namirnica odobrenih za dijabetičare.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Šta odabrati za povrće za dijabetes

Uz kalorični sadržaj proizvoda, kod dijabetesa tipa 2, treba uzeti u obzir i glikemijski indeks. Što je veća, to brže raste koncentracija glukoze u krvi, što je krajnje nepoželjno za stanje vaskularne stijenke.

Većina povrća ima nizak ili srednji glikemijski indeks. Ali, mnogo se mijenja ako se koristi nepropisno - kuhano, a posebno prekuhano, pire povrće, 2 puta brže uzrokuje skok šećera od sirovog. U tradicionalnoj prehrani ne konzumiraju se sva jela od povrća sirova, pa je važno znati koje se povrće može jesti uz dijabetes i u kojim količinama.

Šta utiče na glikemijski indeks

Glikemijski indeks (GI) nije konstantna karakteristika proizvoda, može se povećati ili smanjiti preradom, mljevenjem ili kombinacijom s drugim proizvodima. Stoga pri pripremi i posluživanju jela treba uzeti u obzir:

  • prisutnost vlakana - što je više, niži je GI, ako proizvod treba dobro žvakati, glukoza polako ulazi u krv,
  • dodavanje šećera i brašna značajno povećava GI bilo kojeg jela,
  • što duže se hrana kuha, to je veći i njen GI,
  • kombinacija ugljikohidrata s proteinima i mastima smanjuje sposobnost proizvoda da dramatično poveća šećer u krvi,
  • hladno jelo sa škrobnim povrćem (krompir, mrkva, bundeva, repa) ima GI niži od vrućeg,
  • kiseli sos (limunov sok, sirće) usporava dotok glukoze u krv, a sol ubrzava.

Povrće zabranjeno dijabetesom

Nema apsolutno kontraindiciranog povrća protiv dijabetesa. Jedino ograničenje je potrošnja krumpira. Dozvoljeno je jesti ne više od 2 puta tjedno, jedan prosječni kuhani gomolj na recepciji. S obzirom na visoki GI, trebali biste izbjegavati takva jela:

  • pečeni krompir (95),
  • pire krompir (92),
  • kuhana mrkva (85),
  • krumpir kuhani jakna (70),
  • kuhana repa (70),
  • pečena ili kuhana repa (65).

Za dijabetičare s prekomjernom težinom pogodna je hrana sa niskim GI (do 50). Ako je u rasponu od 50 do 70, onda se preporučuje ograničiti njihovu prehranu, sve što bi gore trebalo isključiti.

Kako kuhati povrće protiv dijabetesa

U receptima jela od povrća za dijabetes tipa 2 dozvoljeno je uključiti sve povrće, ali u određenom omjeru. Čak i relativno zabranjeno može se koristiti ako su ostali parametri (kalorije, opterećenje ugljikohidrata i GI) uravnoteženi. Bolje je ne usredotočiti se na to što ne možete jesti s dijabetesom, nego obogatiti dijetu novim zdravim receptima.

Tikvice kod dijabetesa tipa 2

Ovo povrće sadrži puno strukturirane tekućine koja normalizira probavu. Tikvice imaju vitamine A, B2, C, kalijum, bakar, cink i mangan. Dijetalna vlakna nježna su, ne iritiraju sluznicu, ali istovremeno pomažu u aktivnom uklanjanju metaboličkih proizvoda. Od svega povrća za dijabetes tipa 2 koji se može preporučiti, tikvice najaktivnije uklanja suvišne soli, sprečava porast krvnog pritiska i napredovanje nefropatije. Može se jesti kuhano, pečeno i pirjano, ali maksimalnu korist možete dobiti ako jedete svježe mlade tikvice sirove.

Salata sa sosom od zelenog sjemenki suncokreta

Za ovo jelo morate uzeti:

  • mlade tikvice - 1 komad,
  • Pekin kupus ili salata od ledenog brijega - 200 g,
  • mrkva - 1 mala,
  • krastavac - 1 srednji,
  • sjemenke suncokreta - 30 g,
  • voda - trećina čaše,
  • sušeni đumbir - pola kašičice,
  • sol - 2 g
  • peršun - 30 g
  • limunov sok - kašika,
  • beli luk - pola klinčića.

Izrežite kupus (lišće salate) na trakice, sve povrće naribajte ili mljevenjem povrća ogulite na trakice. Za pripremu sosa, bolje je sjeme natopiti preko noći. Ako to nije učinjeno, onda se melje na mlincu za kafu i kombinira sa limunovim sokom, sjeckanim češnjakom, đumbirom i solju.

Voda, peršin postepeno se dodaju ovoj smjesi i usitnjavaju se mikserom. Ako su sjemenke bile natopljene, tada se svi sastojci umaka stave u zdjelu blendera i pomičete do kremaste konzistencije. Prilikom posluživanja možete po želji posipati salatu sjemenkama sezama.

Recepti za dijabetes od patlidžana

Osim ukusa, ovo povrće ima ljekovita svojstva:

  • jača zidove kapilara,
  • štiti unutrašnju oblogu krvnih žila od oštećenja,
  • uklanja višak holesterola, vraća normalan lipidni sastav krvi,
  • poboljšava provodljivost srčanog pulsa zbog visokog sadržaja kalijuma,
  • ublažava oticanje,
  • ubrzava čišćenje organizma soli mokraćne kiseline gihtom.

U slučaju dijabetesa, jela od patlidžana možete pripremati najmanje 3 puta tjedno u sezoni. Štiti jetreno tkivo od masne degeneracije, povećava aktivnost inzulina i osjetljivost stanica na njega i poboljšava rad gušterače. Kao drugo, preporučuje se kuhanje jela od pečenog patlidžana s orasima i začinskim biljem.

Patlidžan sa orasima i cilantrom

Zahtijevaće se takvi proizvodi:

  • patlidžan - 2 komada,
  • jezgre oraha - 100 g,
  • beli luk - 1 češanj,
  • sol - 3 g
  • cilantro - mala gomila,
  • sok od šipak - kašika,
  • sjeme šipak - kašika za posluživanje,
  • biljno ulje - kašika.

Patlidžan narežite na ploške debljine oko 0,5 cm. Stavite kriške patlidžana na silikonsku prostirku ili foliju, prethodno ih lagano namažite uljem, dodajte soli i pecite na temperaturi 160 stepeni 15 minuta. Oprane orahe sameljite u blenderu, pomešajte sa belim lukom i listovima cilantre, sokom od šipaka. Dobiveni nadjev rasporedite na ohlađenu krišku patlidžana, razvaljajte, popravite štapićima ili čačkalicama. Prilikom posluživanja pospite sjemenkama šipak.

Celer poput krompira dofiné

Celer se neće natjecati samo s krompirom po ukusu, ali je i niskokalorično povrće koje daje snagu i izdržljivost, uklanja toksine iz njihova tijela i normalizira mozak.

Za pečenje će vam trebati:

  • korijen celera - 800 g,
  • jaje - 1 komad,
  • mlijeko - 200 ml
  • tvrdi sir - 150 g
  • puter - 10 g,
  • beli luk - 1 češanj,
  • sol - 3 g
  • muškatni oraščić - na vrhu noža,
  • peršun - 20 g

Izrežite celer na kriške debljine oko 0,5 cm i bacite u kipuću vodu, kuhajte 7 minuta. Sklopite u fil za punjenje kako bi se ocijedila voda. Posudu za pečenje namažite belim lukom i namažite omekšanim uljem. Stavite kriške celera tako da se malo preklapaju.

Naribajte sir i odložite treći deo. Dva dijela pomiješana sa tučenim jajetom i mlijekom, muškatnim oraščićem, soli. Rezultirajućim sosom prelijte celer i pecite 40 minuta ispod folije.Zatim otvorite obrazac, pospite ga ostatkom sira i pecite u rerni da se potpuno otopi, pospite sitno sjeckanim

Povrća kaša s cvjetačom i brokolijem

Ovo povrće je široko korišteno u dijetnoj hrani zbog sljedećih svojstava:

  • poboljšati funkciju creva,
  • sprečavaju gastritis i peptični čir,
  • imaju antitumorsko dejstvo
  • imaju protivupalni efekat,
  • poboljšati kontraktilnu funkciju srčanog mišića,
  • lako se apsorbuje u tijelu.

Uz dijabetes smanjuje se broj novih molekula glukoze koje formira jetra, smanjuje se otpornost na inzulin i tjelesna težina se normalizira.

Sledeći sastojci su potrebni za kasiku:

  • cvjetača - 200 g,
  • brokoli - 200 g
  • luk - pola glave,
  • pavlaka - 50 ml,
  • Adyghe sir - 150 g,
  • jaje - 1 komad,
  • biljno ulje - kašičica stirena,
  • sol - 3 g.

Ako je kupus svjež, onda ga prvo treba prokuhati 5 minuta u kipućoj vodi. Smrznuti se odmah raširiti u posudi za više kuhanja, namazan uljem, solju, luk prebaciti na pola prstena. Sir naribajte i tukli sa pavlakom i jajetom, sipajte kupus. Kuvajte 30 minuta u povrću.

Da biste saznali da li su kiseli krastavci dozvoljeni kod dijabetesa, možete pronaći u videu:

Pravila izbora povrća za dijabetes tipa 2

Povrće sa visokim glikemijskim indeksom, poput krumpira ili bundeve, povećava šećer u krvi, a uz redovnu upotrebu pridonosi naglom debljanju.

Povrće sa niskim nivoom glikemije, poput mrkve ili tikvice, kontrolira nivo glukoze u krvi i ne dovodi do pretilosti.

Unatoč visokom udjelu ugljikohidrata, povrće poput repe i bundeve korisno je za dijabetes tipa 2 - smanjuju rizik od bolesti srca. Zbog toga je ispravno alternativno povrće s niskim i visokim nivoima glikemije u prehrani za dijabetes tipa 2. 1

Kupus kupus

Glikemijski indeks je 15.

Posluživanje kupusa Kale pruža dnevnu dozu vitamina A i K. Bogata je glukozinolatima - to su tvari koje štite od razvoja raka. Kale je takođe izvor kalijuma koji normalizuje krvni pritisak. Kod dijabetesa ovo povrće smanjuje rizik od povećanja kilograma i pozitivno utiče na stanje gastrointestinalnog trakta.

Glikemijski indeks je 10.

Termički obrađena rajčica bogata je likopenom. Ova supstanca smanjuje rizik od raka - posebno prostate, srčanih bolesti i degeneracije makule. Studija iz 2011. pokazala je da jedenje rajčice smanjuje rizik od srčanih bolesti povezanih s dijabetesom tipa 2. 2

Glikemijski indeks je 35.

Mrkva je skladište vitamina E, K, PP i B. Bogata je kalijem i magnezijumom. Za dijabetičare, mrkva je korisna jer jača zidove krvnih žila, pozitivno utiče na zdravlje očiju i jetre.

Glikemijski indeks je 10.

Krastavci u prehrani za dijabetes tipa 2 pomažu u smanjenju razine "lošeg" kolesterola. Ovo povrće je korisno i kod hipertenzije i bolesti desni.

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar