Lijek Trazhenta: upute, pregledi dijabetičara i cijene

Ovaj lijek se izrađuje u obliku okruglih tableta jarko crvene boje. Svaka od njih ima iskrivljene ivice i dvije izbočene strane, na jednoj se nalazi simbol kompanije, a na drugoj je gravura „D5“.

Kao što je navedeno u uputama Trazentu, glavna komponenta jedne tablete je lignagliptin u zapremini od 5 mg. Dodatni elementi uključuju kukuruzni škrob (18 mg), kopovidon (5,4 mg), manitol (130,9 mg), preželatinizirani škrob (18 mg), magnezijev stearat (2,7 mg). Sastav školjke uključuje ružičastu opadru (02F34337) 5 mg.

Traženta možete kupiti u aluminijskim blisterima (u jednoj 7 tableta). Za jednostavniju upotrebu, oni su u kartonskoj ambalaži u kojoj možete pronaći 2, 4 ili 8 blistera. 1 blister također može sadržati 10 tableta (u ovom slučaju 3 komada u pakovanju).

Farmakološka akcija Traženty

Glavni aktivni sastojak Tražente je inhibitor enzima dipeptidil peptidaza-4 (DPP-4), koji brzo uništava hormone inkreta (GLP-1 i HIP), neophodne ljudskom tijelu da održi normalnu količinu glukoze u njemu. Koncentracije ova dva hormona povećavaju se odmah nakon jela. Ako je prisutna normalna ili blago povišena koncentracija glukoze u krvi, tada će u tom slučaju GLP-1 i HIP ubrzati biosintezu inzulina kao i njegovu ekskreciju gušterače. GLP-1 takođe pomaže u smanjenju stvaranja glukoze u jetri.

Analozi Tražente i sam lijek svojim djelovanjem povećavaju količinu inkretena i, utječući na njih, prisiljavaju ih da održavaju svoj aktivni rad prilično dugo. U recenzijama Trazentha, uočeno je da ovaj lijek pomaže povećati lučenje inzulina ovisnim o glukozi i smanjuje lučenje glukagona, na taj način normalizira razinu glukoze u krvi.

Indikacije za upotrebu

U recenzijama Trazentu kaže se da je ovaj lijek propisan pacijentima koji imaju dijabetes melitus tipa II, kao i:

  • Dodijelite kao jedan mogući lijek bolesnicima s neadekvatnom kontrolom glikemije, koja se javlja zbog dijeta ili vježbanja.
  • Kod netolerancije na metformin ili u slučaju da pacijent pati od zatajenja bubrega i strogo je zabranjeno uzimati metformin.
  • Može se koristiti zajedno s metforminom, derivatima sulfonilureje ili tiazolidindionom kada liječenje dijetom, monoterapija tim lijekovima, kao i sport, nisu dali željeni rezultat.

Kako djeluje lijek?

Hormoni inkretina direktno su uključeni u smanjenje glukoze do fiziološkog nivoa. Njihova koncentracija raste kao odgovor na ulazak glukoze u žile. Rezultat rada incretina je povećanje sinteze inzulina, smanjenje glukagona, što uzrokuje pad glikemije.

Inkreti se brzo uništavaju pomoću posebnih enzima DPP-4. Lijek Trazhenta može se vezati na te enzime, usporiti njihov rad i, prema tome, produžiti život inkretina i povećati otpuštanje inzulina u krvotok kod šećerne bolesti.

Nesumnjiva prednost Tražente je uklanjanje aktivne supstance uglavnom sa žuči kroz creva. Prema uputama, više od 5% linagliptina ulazi u mokraću, još manje se metabolizira u jetri.

Prema dijabetičarima, prednosti Tražentija su:

  • uzimanje droge jednom dnevno,
  • svim pacijentima je propisana jedna doza,
  • prilagođavanje doze nije potrebno kod bolesti jetre i bubrega,
  • nisu potrebni dodatni pregledi za imenovanje Traženata,
  • lijek nije toksičan za jetru,
  • doza se ne mijenja kada uzimate Trazhenty s drugim lijekovima,
  • Interakcija lijekova linagliptina gotovo ne smanjuje njegovu efikasnost. Za dijabetičare je to istina, jer moraju istovremeno da uzimaju nekoliko lijekova.

Doziranje i oblik doziranja

Lijek Trazhenta dostupan je u obliku tableta u duboko crvenoj boji. Da bi se zaštitili od falsifikovanja, s jedne strane je ekstrudiran element zaštitnog znaka proizvođača, grupacija Beringer Ingelheim, a s druge strane simboli D5.

Tableta je u filmskoj ljusci, nije predviđena njena podjela na dijelove. U pakovanju koje se prodaje u Rusiji 30 tableta (3 blistera od 10 kom.). Svaka tableta Tražente sadrži 5 mg linagliptina, škroba, manitola, magnezijum stearata, boja. Upute za uporabu pružaju potpunu listu pomoćnih komponenti.

Upute za upotrebu

U slučaju šećerne bolesti preporučena dnevna doza je 1 tableta. Možete ga piti u bilo koje prikladno vrijeme, bez ikakve veze s obrocima. Ako se lijek Trezhent propisuje pored metformina, njegova doza ostaje nepromijenjena.

Ako vam nedostaje pilula, možete je uzeti tokom istog dana. Pijenje lijeka Trazhent u dvostrukoj dozi zabranjeno je, čak i ako je prijem propušten dan ranije.

Kada se koristi istovremeno s glimepiridom, glibenklamidom, gliklazidom i analogima, moguća je hipoglikemija. Da bi ih izbjegli, Trazhenta se pije kao i prije, a doza drugih lijekova se smanjuje dok se ne postigne normoglikemija. U roku od najmanje tri dana od početka uzimanja Trazhenta potrebna je pojačana kontrola glukoze jer se učinak lijeka razvija postepeno. Prema pregledima, nakon odabira nove doze, učestalost i težina hipoglikemije postaju manja nego prije početka liječenja lijekom Trazhenta.

Moguće interakcije lijeka prema uputama:

Droga uzeta sa TrazhentaRezultat istraživanja
Metformin, glitazoniUčinak lijekova ostaje nepromijenjen.
Sulfonilurea preparatiKoncentracija glibenklamida u krvi smanjuje se u prosjeku za 14%. Ova promjena nema značajnog utjecaja na glukozu u krvi. Pretpostavlja se da Traženta deluje takođe u odnosu na grupne analoge glibenklamida.
Ritonavir (koristi se za lečenje HIV-a i hepatitisa C)Povećava nivo linagliptina 2-3 puta. Takvo predoziranje ne utječe na glikemiju i ne izaziva toksični učinak.
Rifampicin (lek protiv TB)Smanjuje inhibiciju DPP-4 za 30%. Sposobnost Trazenti-a za snižavanje šećera može se lagano smanjiti.
Simvastatin (statin, normalizuje lipidni sastav krvi)Koncentracija simvastatina povećava se za 10%, prilagođavanje doze nije potrebno.

Kod ostalih lijekova nije pronađena interakcija s Trazhentom.

Šta bi moglo naštetiti

Moguće nuspojave Trazenti su praćeni tijekom kliničkih ispitivanja i nakon prodaje lijeka. Prema njihovim rezultatima, Traženta je bio jedan od najsigurnijih hipoglikemijskih uzročnika. Rizik od štetnih efekata povezanih s uzimanjem pilula minimalan je.

Zanimljivo je da je u skupini dijabetičara koji su primali placebo (tablete bez aktivne supstance) 4,3% odbilo liječenje, razlog su očigledne nuspojave. U grupi koja je uzimala Trazent, ovih pacijenata je bilo manje, 3,4%.

U uputama za uporabu, svi zdravstveni problemi s kojima se dijabetičari susreću tokom ispitivanja prikupljeni su u velikoj tablici. Ovdje, i zarazne, i virusne, pa čak i parazitske bolesti. S velikom vjerovatnoćom Trazenta nije bio uzrok ovih kršenja. Sigurnost i monoterapija Trazhenta i njegova kombinacija s dodatnim antidijabetičkim sredstvima testirani su. U svim slučajevima nisu utvrđene posebne nuspojave.

Liječenje lijekom Trazhenta sigurno je i u smislu hipoglikemije. Pregledi govore da čak i kod dijabetičara koji imaju predispoziciju za kapi šećera (starije osobe oboljele od bubrežnih bolesti, gojaznost), učestalost hipoglikemije ne prelazi 1%. Traženta ne utječe nepovoljno na rad srca i krvnih žila, ne dovodi do postepenog povećanja kilograma, poput sulfonilureje.

Predoziranje

Jedna doza od 600 mg linagliptina (120 tableta Tražente) dobro se tolerira i ne uzrokuje zdravstvene probleme. Učinci većih doza na organizam nisu proučavani. Na temelju karakteristika izlučivanja lijekova, uklanjanje neispečenih tableta iz gastrointestinalnog trakta (ispiranje želuca) biti će efikasna mjera u slučaju predoziranja. Obavlja se i simptomatsko liječenje i nadzor vitalnih znakova. Dijaliza u slučaju predoziranja Trazenta neefikasna je.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Kontraindikacije

Trazent tablete se ne primjenjuju:

  1. Ako dijabetičari nemaju beta ćelije koje bi mogle proizvesti inzulin. Uzrok može biti dijabetes tipa 1 ili resekcija pankreasa.
  2. Ako ste alergični na bilo koji od sastojaka tablete.
  3. U akutnih hiperglikemijskih komplikacija dijabetesa. Odobreni tretman za ketoacidozu je intravenski inzulin za smanjenje glikemije i fiziološke otopine za ispravljanje dehidracije. Svi pripravci tableta se otkazuju dok se stanje ne stabilizuje.
  4. Sa dojenjem. Linagliptin je sposoban da prodre u mlijeko, probavni trakt djeteta, djeluje na njegov metabolizam ugljikohidrata.
  5. Tokom trudnoće. Nema dokaza o mogućnosti prodora linagliptina kroz placentu.
  6. Kod dijabetičara mlađih od 18 godina. Učinak na dečije telo nije proučavan.

U skladu sa povećanom pažnjom na zdravlje, Trazentu je moguće imenovati bolesnike starije od 80 godina, koji imaju akutni i hronični pankreatitis. Upotreba zajedno sa inzulinom i sulfonilurejom zahtijeva kontrolu glukoze jer može izazvati hipoglikemiju.

Koji se analozi mogu zamijeniti

Trazhenta je novi lijek, patentna zaštita još uvijek djeluje protiv njega, stoga je zabranjeno proizvoditi analoge u Rusiji s istim sastavom. U pogledu efikasnosti, sigurnosti i mehanizma djelovanja, analozi grupe najbliži su inhibitorima Trazent - DPP4, ili gliptinima. Sve tvari iz ove skupine obično se nazivaju završavanjem na -gliptin, pa ih se lako može razlikovati od mnogih drugih antidijabetičkih tableta.

Uporedne karakteristike gliptina:

(nije potrebno)

(obavezno)

DetaljiLinagliptinVildagliptinSaksagliptinSitagliptin
Zaštitni znakTrazentaGalvusOnglisaJanuvia
ProizvođačBeringer IngelheimNovartis PharmaAstra ZenekaMerk
Analozi, lijekovi s istom aktivnom tvariGlycambi (+ empagliflozin)Xelevia (potpuni analog)
Kombinacija metforminaGentaduetoGalvus MetCombogliz ProlongYanumet, Velmetia
Cijena za mjesec upisa, rub1600150019001500
Način prijema, jednom dnevno1211
Preporučena pojedinačna doza, mg5505100
Uzgoj5% - urin, 80% - izmet85% - urin, 15% - izmet75% - urin, 22% - izmet79% - urin, 13% - izmet
Prilagođavanje doze za zatajenje bubrega++
Dodatni nadzor bubrega++
Promjena doze kod zatajenja jetre++
Računovodstvo interakcije lijekova+++

Preparati Sulfoniluree (PSM) jeftini su analozi Trazhenta. Oni također pojačavaju sintezu inzulina, ali mehanizam njihovog utjecaja na beta ćelije je različit. Trazenta deluje samo nakon jela. PSM stimuliraju otpuštanje inzulina, čak i ako je šećer u krvi normalan, pa često uzrokuju hipoglikemiju. Postoje dokazi da PSM negativno utiče na stanje beta ćelija. Lijek Trazhenta u tom pogledu je siguran.

Najmoderniji i bezopasniji od PSM-a su glimepirid (Amaryl, Diameride) i produljeni glikazid (Diabeton, Glidiab i drugi analozi). Prednost ovih lijekova je niska cijena, mjesec dana administracije koštat će 150-350 rubalja.

Pravila skladištenja i cijena

Pakiranje Trazenty košta 1600-1950 rubalja. Možete ga kupiti samo na recept. Linagliptin je uključen u popis esencijalnih lijekova (vitalni i esencijalni lijekovi), tako da ako postoje indikacije, dijabetičari registrirani kod endokrinologa mogu ga dobiti besplatno.

Rok upotrebe Trazenti je 3 godine, temperatura na skladištu ne smije prelaziti 25 stepeni.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Lijek Trazhenta: upute, pregledi dijabetičara i cijene

Traženta je relativno novi lek za smanjenje glukoze u krvi kod dijabetesa, u Rusiji je registrovan 2012. godine. Aktivni sastojak Tražente, linagliptin, spada u jednu od najsigurnijih klasa hipoglikemijskih agenasa - inhibitore DPP-4. Dobro se podnose, nemaju gotovo nikakvih nuspojava i praktično ne izazivaju hipoglikemiju.

Video (kliknite za reprodukciju).

Izdvaja se trazenta u grupi lijekova bliskog djelovanja. Linagliptin ima najveću efikasnost, pa u tableti samo 5 mg ove supstance. Osim toga, bubrezi i jetra ne sudjeluju u njegovom izlučivanju, što znači da dijabetičari s insuficijencijom ovih organa mogu uzimati Trazhentu.

Video (kliknite za reprodukciju).

Uputstvo omogućava da se Trazent prepisuje isključivo dijabetičarima koji imaju bolest tipa 2. U pravilu je riječ o lijeku linijske linije 2, odnosno unosi se u režim liječenja kada hranjiva korekcija, vježbanje, metformin u optimalnoj ili maksimalnoj dozi prestanu pružati dovoljnu nadoknadu za dijabetes.

Indikacije za prijem:

  1. Trazhent se može propisati kao jedini hipoglikemik kada se metformin slabo podnosi ili je njegova upotreba kontraindicirana.
  2. Može se koristiti kao dio sveobuhvatnog liječenja derivatima sulfoniluree, metforminom, glitazonima, inzulinom.
  3. Rizik od hipoglikemije prilikom upotrebe Trazhenta je minimalan, stoga se lijek daje prednost pacijentima sklonim opasnom padu šećera.
  4. Jedna od najtežih i najčešćih posljedica dijabetesa je oštećenje bubrežne funkcije - nefropatija s razvijanjem bubrežne insuficijencije. Do neke mjere, ova komplikacija javlja se kod 40% dijabetičara, obično započinje asimptomatsko. Pogoršanje komplikacija zahtijeva korekciju režima liječenja, jer se većina lijekova izlučuje bubrezima. Pacijenti moraju da ukinu metformin i vildagliptin, smanje dozu akarboze, sulfoniluree, saksagliptina, sitagliptina. Na raspolaganju su lekaru samo glitazoni, glinidi i Traženta.
  5. Čest je među pacijentima s dijabetesom i oslabljenom funkcijom jetre, posebno masne hepatoze. U ovom slučaju, Trazhenta je jedini lijek koji sadrži inhibitore DPP4, a ovo uputstvo omogućava upotrebu bez ograničenja. Ovo se posebno odnosi na starije pacijente s visokim rizikom od hipoglikemije.

Počevši od Tražente, možete očekivati ​​da će se glikovani hemoglobin smanjiti za oko 0,7%. U kombinaciji s metforminom rezultati su bolji - oko 0,95%.Svjedočanstva liječnika pokazuju da je lijek podjednako efikasan kod pacijenata sa samo dijagnosticiranom dijabetes melitusom i s više od 5 godina iskustva s bolešću. Studije provedene više od dvije godine dokazale su da se djelotvornost Trazentovih lijekova s ​​vremenom ne smanjuje.

Hormoni inkretina direktno su uključeni u smanjenje glukoze do fiziološkog nivoa. Njihova koncentracija raste kao odgovor na ulazak glukoze u žile. Rezultat rada incretina je povećanje sinteze inzulina, smanjenje glukagona, što uzrokuje pad glikemije.

Inkreti se brzo uništavaju pomoću posebnih enzima DPP-4. Lijek Trazhenta može se vezati na te enzime, usporiti njihov rad i, prema tome, produžiti život inkretina i povećati otpuštanje inzulina u krvotok kod šećerne bolesti.

Nesumnjiva prednost Tražente je uklanjanje aktivne supstance uglavnom sa žuči kroz creva. Prema uputama, više od 5% linagliptina ulazi u mokraću, još manje se metabolizira u jetri.

Prema dijabetičarima, prednosti Tražentija su:

  • uzimanje droge jednom dnevno,
  • svim pacijentima je propisana jedna doza,
  • prilagođavanje doze nije potrebno kod bolesti jetre i bubrega,
  • nisu potrebni dodatni pregledi za imenovanje Traženata,
  • lijek nije toksičan za jetru,
  • doza se ne mijenja kada uzimate Trazhenty s drugim lijekovima,
  • Interakcija lijekova linagliptina gotovo ne smanjuje njegovu efikasnost. Za dijabetičare je to istina, jer moraju istovremeno da uzimaju nekoliko lijekova.

Lijek Trazhenta dostupan je u obliku tableta u duboko crvenoj boji. Da bi se zaštitili od falsifikovanja, s jedne strane je ekstrudiran element zaštitnog znaka proizvođača, grupacija Beringer Ingelheim, a s druge strane simboli D5.

Tableta je u filmskoj ljusci, nije predviđena njena podjela na dijelove. U pakovanju koje se prodaje u Rusiji 30 tableta (3 blistera od 10 kom.). Svaka tableta Tražente sadrži 5 mg linagliptina, škroba, manitola, magnezijum stearata, boja. Upute za uporabu pružaju potpunu listu pomoćnih komponenti.

U slučaju šećerne bolesti preporučena dnevna doza je 1 tableta. Možete ga piti u bilo koje prikladno vrijeme, bez ikakve veze s obrocima. Ako se lijek Trezhent propisuje pored metformina, njegova doza ostaje nepromijenjena.

Ako vam nedostaje pilula, možete je uzeti tokom istog dana. Pijenje lijeka Trazhent u dvostrukoj dozi zabranjeno je, čak i ako je prijem propušten dan ranije.

Kada se koristi istovremeno s glimepiridom, glibenklamidom, gliklazidom i analogima, moguća je hipoglikemija. Da bi ih izbjegli, Trazhenta se pije kao i prije, a doza drugih lijekova se smanjuje dok se ne postigne normoglikemija. U roku od najmanje tri dana od početka uzimanja Trazhenta potrebna je pojačana kontrola glukoze jer se učinak lijeka razvija postepeno. Prema pregledima, nakon odabira nove doze, učestalost i težina hipoglikemije postaju manja nego prije početka liječenja lijekom Trazhenta.

Farmakodinamika

Lijek za snižavanje šećera namijenjen oralnoj primjeni. To je inhibitor enzima DPP-4, koji inaktivira hormone inkretina GLP-1 i HIP, koji su uključeni u regulaciju metabolizma ugljikohidrata: povećavaju lučenje insulinniži nivo glikemijasuzbiti proizvode glukagon. Djelovanje ovih hormona je kratkotrajno, jer ih razlaže enzim. Linagliptinreverzibilno se veže za DPP-4, što povlači za sobom dugotrajno očuvanje inkretenske aktivnosti i povećanje njihovih razina. Njegova upotreba u dijabetes tipa II dovodi do smanjenja nivoa glikoziliranog hemoglobina glukoza u krvi na glasu i nakon punjenja hranom nakon 2 sata.

Kada ga uzimate sa Metformin dolazi do poboljšanja glikemijskih parametara, dok se tjelesna težina ne mijenja. Kombinacija s derivatima sulfonilurejeznačajno opada glikozilirani hemoglobin.

Lečenje lignagliptin ne povećava se kardiovaskularni rizik (infarkt miokarda, kardiovaskularna smrt).

Farmakokinetika

Kada se primi oralno, brzo se apsorbira i određuje se Cmax nakon 1,5 sata.Koncentracija bifaze smanjuje. Jelo ne utječe na farmakokinetiku. Bioraspoloživost je 30%. Metaboliše se samo neznatan deo leka. Oko 5% se izlučuje urinom, a ostatak (oko 85%) - kroz creva. Za bilo koji stupanj zatajenja bubrega, ne treba mijenjati dozu. Takođe, promjena doze nije potrebna kod zatajenja jetre bilo kojeg stupnja. Studije farmakokinetike kod djece nisu proučavane.

Nuspojave

Ako se lijek koristi kao monoterapija, rijetko uzrokuje:

U slučaju kombinirane terapije često se primjećuje hipoglikemija. Rijetko - zatvor, pankreatitis, kašalj. Vrlo rijetko - angioedemnazofaringitis urtikarijadebljanje hipertrigliceridemija, hiperlipidemija.

Interakcija

Istovremena upotreba Metforminčak i u dozi većoj od terapijske nije dovelo do značajnih promjena u farmakokinetikama oba lijeka.

Zajednička upotreba sa Pioglitazon ne utječe značajno na farmakokinetičke parametre oba lijeka.

Farmakokinetika ovog lijeka se ne mijenja ako se koristi sa Glibenklamidzabilježeno je klinički neznačajno smanjenje Cmax glibenklamida za 14%. Ne očekuju se i klinički značajne interakcije s drugim derivatima. sulfonilureje.

Istovremeni sastanak Ritonavira povećava Cmax linagliptina 3 puta, što nije značajno i ne zahtijeva promjenu doze.

Zajednička prijava Rifampicin dovodi do smanjenja Cmax linagliptina, zbog toga njegova klinička efikasnost traje, ali se ne očituje u potpunosti.

Istovremena upotreba Digoksin ne utiče na njegovu farmakokinetiku.

Ovaj lijek ima malo uticaja na farmakokinetiku. Simvastatinmeđutim, nije potrebno mijenjati dozu.

Linagliptin ne mijenja farmakokinetiku oralni kontraceptivi.

Analozi Trazenta

Lijek koji ima istu aktivnu tvar - Linagliptin.

Sličan učinak imaju i lijekovi iz iste grupe. Saksagliptin, Alogliptin, Sitagliptin, Vildagliptin.

Trazent recenzije

Inhibitori DPP-4, koji uključuju lijek Trazhenta, imaju ne samo izražen učinak snižavanja šećera, već i visoku razinu sigurnosti, jer ne uzrokuju hipoglikemijske uvjete i povećanje tjelesne težine. Trenutno se ova grupa lijekova smatra najperspektivnijim u liječenju dijabetesa tipa II.

Mnoga međunarodna istraživanja potvrdila su visoku efikasnost u različitim režimima liječenja. Poželjno ih je imenovati na početku liječenja CD II vrstu ili u kombinaciji s drugim lijekovima. Često se propisuju umjesto derivata sulfonilureje kod pacijenata sklonih hipoglikemijskim stanjima.

Postoje pregledi da je lijek u obliku monoterapije bio propisan za otpornost na inzulin povećana težina. Nakon tromjesečnog kursa zabilježeno je značajno mršavljenje. Većina recenzija je od pacijenata koji su primili ovaj lijek kao dio složene terapije. S tim u vezi teško je procijeniti učinkovitost i sigurnost terapije za smanjenje šećera jer je moguć utjecaj drugih lijekova. Svi primjećuju pozitivan utjecaj na težinu - primjećuje se smanjenje, što je vrlo važno za dijabetes.

Lijek je bio propisan pacijentima različitog uzrasta, uključujući starije osobe, te u prisustvu patologije jetre, bubrega i bolesti kardiovaskularnog sistema. Najčešći neželjeni efekat leka je nazofaringitis. Potrošači primjećuju visoku cijenu lijeka, koja ograničava njegovu upotrebu, posebno umirovljenici.

Primjena Trazenty tokom trudnoće i dojenja

Strogo je zabranjeno uzimati Trazent i analoge Trazenta tokom trudnoće i dojenja. Eksperimenti na životinjama pokazuju da glavni aktivni sastojak lijeka prelazi u majčino mlijeko i da ima negativan učinak na normalan razvoj i život novorođenčeta.

U slučajevima akutne potrebe za uzimanjem linagliptina, dojenje mora biti zaustavljeno.

Posebna uputstva

Trazhenta nije dodijeljena osobama kod kojih je zabilježena dijabetička ketoacidoza, kao ni dijabetes melitus tipa I. Slučajevi hipoglikemije prilikom uzimanja Trazhenta kao jednog mogućeg lijeka bili su jednaki onima koji se javljaju zbog placeba.

Medicinske studije pokazuju da je vjerovatnoća za razvoj hipoglikemije nakon uzimanja Tražente s drugim lijekovima koji uopće ne uzrokuju hipoglikemiju bila slična nakon upotrebe placeba.

Derivati ​​sulfonilureje doprinose razvoju hipoglikemije. Zato, uzimajući ih s linagliptinom, treba biti oprezan. U nekim slučajevima liječnik može značajno smanjiti dozu derivata sulfonilureje.

Do danas nisu zabilježene medicinske studije koje bi govorile o interakciji Tražente sa inzulinom. U bolesnika s ozbiljnim zatajenjem bubrega propisuje se Trazent zajedno s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Koncentracija glukoze najbolje je smanjiti ako uzimate analoge Trazhenty ili lijek prije jela. Zbog moguće vrtoglavice tokom upotrebe ovog lijeka, bolje je ne voziti.

Trazenta: cijene u internetskim ljekarnama

Trenta 5 mg filmom obložene tablete 30 kom.

TRAGENT 5mg 30 kom. filmom obložene tablete

Kartica Trazenta. p.p.o. 5mg n30

Trenta 5 mg 30 tableta

Trazhenta tbl 5mg No. 30

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Tokom rada naš mozak troši količinu energije jednaku žarulji od 10 vati. Dakle, slika žarulje iznad vaše glave u trenutku pojavljivanja zanimljive misli nije daleko od istine.

Većina žena može dobiti više užitka od razmišljanja o svom lijepom tijelu u ogledalu nego od seksa. Dakle, žene, teže harmoniji.

Tokom kihanja naše tijelo potpuno prestaje raditi. Čak i srce zastaje.

Jetra je najteži organ u našem tijelu. Prosječna težina joj je 1,5 kg.

Da bismo izgovorili i najkraće i najjednostavnije riječi, koristimo 72 mišića.

Mnogi lijekovi su u početku plasirani kao droga. Heroin je, na primjer, u početku plasiran kao lijek protiv kašlja. A kokain su ljekari preporučivali kao anesteziju i kao sredstvo za povećanje izdržljivosti.

Nekada je zijevanje obogatilo tijelo kiseonikom. Međutim, ovo gledište je opovrgnuto. Naučnici su dokazali da zijevanjem čovjek hladi mozak i poboljšava njegove performanse.

U 5% bolesnika, antidepresiv klomipramin izaziva orgazam.

Prema statističkim podacima, u ponedjeljak se rizik od ozljeda leđa povećava za 25%, a rizik od srčanog udara - za 33%. Budite oprezni.

U nastojanju da izvuku pacijenta, doktori često idu predaleko. Tako je, na primjer, izvjesni Charles Jensen u periodu od 1954. do 1994. preživjelo je više od 900 operacija uklanjanja neoplazme.

Prema mnogim naučnicima, vitaminski kompleksi su praktički beskorisni za ljude.

Osoba koja uzima antidepresive u većini slučajeva opet će patiti od depresije. Ako se osoba sama snalazi s depresijom, ima sve šanse da zauvijek zaboravi na ovo stanje.

Ako se smiješite samo dva puta dnevno, možete sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara.

Naučnici sa Univerziteta Oxford proveli su niz studija tokom kojih su došli do zaključka da vegetarijanstvo može biti štetno za ljudski mozak, jer dovodi do smanjenja njegove mase. Zbog toga, naučnici preporučuju ne isključivanje ribe i mesa iz njihove prehrane.

Postoje vrlo zanimljivi medicinski sindromi, poput opsesivnog gutanja predmeta. U stomaku jednog pacijenta koji boluje od ove manije otkriveno je 2500 stranih predmeta.

Riblje ulje je poznato već decenijama, a za to vrijeme je dokazano da pomaže ublažavanju upala, ublažava bolove u zglobovima, poboljšava sos.

Šta je dijabetes?

Ovo je patologija endokrinog sistema, uslijed koje koncentracija glukoze u krvi pojedinca raste, jer tijelo gubi sposobnost apsorpcije inzulina. Posljedice ove bolesti su vrlo ozbiljne - metabolički procesi propadaju, utječu posude, organi i sustavi. Jedan od najopasnijih i najzloglasnijih je dijabetes drugog tipa. Ova bolest se naziva stvarnom prijetnjom čovječanstvu.

Među uzrocima smrtnosti stanovništva u posljednje dvije decenije, ona je na prvom mjestu. Glavni provokativni faktor razvoja bolesti smatra se neuspjehom imunološkog sistema. U tijelu se proizvode antitijela koja destruktivno djeluju na stanice pankreasa. Kao rezultat toga, glukoza u velikim količinama slobodno cirkuliše u krvi, što ima negativan učinak na organe i sisteme. Kao rezultat neravnoteže, tijelo koristi masti kao izvor energije, što dovodi do povećanog stvaranja ketonskih tijela, koje su otrovne tvari. Kao rezultat toga, sve vrste metaboličkih procesa koji se odvijaju u tijelu su poremećene.

Stoga je posebno važno kada nađete bolest da odaberete pravu terapiju i primenite visokokvalitetne lekove, na primer, „Trazhentu“, preglede lekara i pacijenata o kojima možete naći niže. Opasnost od dijabetesa je u tome što dugotrajno može davati kliničke manifestacije, a otkrivanje precijenjenih vrijednosti šećera slučajno se otkriva prilikom sljedećeg preventivnog pregleda.

Posledice dijabetesa

Znanstvenici širom svijeta stalno provode istraživanja usmjerena na prepoznavanje novih formula kako bi se stvorio lijek koji može pobijediti strašnu bolest. U 2012. godini je kod nas registrovan jedinstveni lijek koji praktično ne izaziva nuspojave i dobro podnosi pacijente. Uz to, dozvoljeno je prihvatanje pojedinaca s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom - kako piše u recenzijama "Trazhnta".

Ozbiljnu opasnost predstavljaju sljedeće komplikacije dijabetesa:

  • smanjenje oštrine vida do njegovog potpunog gubitka,
  • neuspjeh u radu bubrega,
  • vaskularne i srčane bolesti - infarkt miokarda, ateroskleroza, ishemijska bolest srca,
  • bolesti stopala - gnojno-nekrotični procesi, ulcerozne lezije,
  • pojava čira na dermisu,
  • gljivične lezije kože,
  • neuropatija, koja se očituje konvulzijama, ljuštenjem i smanjenjem osjetljivosti kože,
  • koma
  • kršenje funkcija donjih ekstremiteta.

"Traženta": opis, sastav

Lijek se proizvodi u obliku doziranja u obliku tableta. Okrugle bikonveksne tablete sa pošećenim ivicama imaju svijetlo crvenu ljusku. Na jednoj strani je simbol proizvođača predstavljen u obliku gravure, a na drugoj - alfanumerička oznaka D5.

Aktivna supstanca je linagliptin, zbog velike učinkovitosti za jednu dozu dovoljno je pet miligrama. Ova komponenta, povećavajući proizvodnju inzulina, smanjuje sintezu glukagona.Učinak se javlja stotinu i dvadeset minuta nakon primjene - upravo nakon tog vremena opaža se njegova maksimalna koncentracija u krvi. Pomoćne tvari potrebne za stvaranje tableta:

  • magnezijum stearat,
  • preželatinizirani i kukuruzni škrob,
  • manitol je diuretik,
  • kopovidon je apsorban.

Školjka se sastoji od hipromeloze, talka, crvene boje (željezovog oksida), makrogola, titanijevog dioksida.

Značajke lijeka

Prema ljekarima, "Traženta" je u kliničkoj praksi dokazala svoju efikasnost u lečenju druge vrste dijabetes melitusa u pedeset zemalja sveta, uključujući Rusiju. Ispitivanja su provedena u dvadeset i dvije zemlje u kojima je hiljade pacijenata s drugom vrstom dijabetesa sudjelovalo u testiranju lijeka.

Zbog činjenice da se lijek izlučuje iz tijela pojedinca putem gastrointestinalnog trakta, a ne putem bubrega, nije potrebno pogoršanje doze ako se njihov rad pogorša. Ovo je jedna od značajnih razlika između Trazentija i drugih antidijabetičkih lijekova. Sledeća prednost je sljedeća: pacijent nema hipoglikemiju prilikom uzimanja tableta, kako u kombinaciji sa Metforminom, tako i s monoterapijom.

O proizvođačima lijeka

Proizvodnju tableta Trazhenta, čije su recenzije besplatno dostupne, obavljaju dvije farmaceutske kompanije.

  1. „Eli Lilly“ - već 85 godina jedan je od svjetskih lidera na polju inovativnih odluka usmjerenih na podršku pacijentima s dijagnozom dijabetesa. Kompanija neprekidno proširuje svoj asortiman koristeći najnovija istraživanja.
  2. „Beringer Ingelheim“ - vodi svoju istoriju od 1885. Bavi se istraživanjem, razvojem, proizvodnjom, kao i prodajom lekova. Ova kompanija jedna je od dvadeset svjetskih lidera na polju farmaceutskih proizvoda.

Početkom 2011. obje kompanije potpisale su sporazum o suradnji u borbi protiv dijabetesa zahvaljujući kojem je postignut značajan napredak u liječenju podmukle bolesti. Svrha interakcije je proučiti novu kombinaciju četiri kemikalije koje su dio lijekova namijenjenih za uklanjanje simptoma bolesti.

Neželjene reakcije

Mnogi lijekovi koji se koriste za liječenje dijabetesa melitusa mogu dovesti do patološkog stanja u kojem se nivo glukoze u krvi naglo smanjuje, što predstavlja ozbiljnu opasnost za pojedinca. "Traženta", u čijim se recenzijama kaže da njegovo uzimanje ne izaziva hipoglikemiju, izuzetak je od pravila. Ovo se smatra važnom prednosti u odnosu na ostale klase hipoglikemijskih sredstava. Od neželjenih reakcija koje se mogu javiti tokom perioda terapije "Trazentoyom", slijedeće:

  • pankreatitis
  • kašalj odgovara
  • nazofaringitis,
  • preosjetljivost
  • porast amilaze u plazmi,
  • osip
  • i drugi.

U slučaju predoziranja, indicirane su rutinske mjere koje imaju za cilj uklanjanje neporaženog lijeka iz probavnog trakta i simptomatsko liječenje.

"Traženta": pregledi dijabetičara i ljekara

Visoka efikasnost lijeka više puta je potvrđena medicinskom praksom i međunarodnim studijama. Endokrinolozi u svojim komentarima preporučuju upotrebu u kombiniranom tretmanu ili kao terapiju prve linije. Ako pojedinac ima sklonost hipoglikemiji, što izaziva nepravilnu ishranu i fizičku aktivnost, poželjno je dodeliti „Trazent“ umesto derivata sulfoniluree. Učinkovitost lijeka nije uvijek moguće procijeniti ako se uzima u kombiniranoj terapiji, ali općenito je rezultat pozitivan, što primjećuju i pacijenti. Postoje pregledi o lijeku "Trazhenta" kada ga je preporučavao zbog pretilosti i inzulinske rezistencije.

Prednost ovih antidijabetičkih tableta je da ne doprinose debljanju, ne izazivaju razvoj hipoglikemije, a takođe ne pogoršavaju probleme s bubrezima. Trazhenta ima povećanu sigurnost, što je posebno važno za dijabetičare. Stoga postoji prilično velik broj pozitivnih kritika o ovom jedinstvenom alatu. Među minusima napominje visoku cijenu i individualnu netoleranciju.

Analogni lijekovi "Trazhenty"

Recenzije koje ostavljaju pacijenti koji uzimaju ovaj lijek uglavnom su pozitivni. Međutim, za neke osobe zbog preosjetljivosti ili netolerancije ljekari preporučuju slične lijekove. Tu spadaju:

  • „Sitagliptin“, „Januvia“ - pacijenti uzimaju ovaj lek kao dodatak vežbanju, dijeti, kako bi poboljšali kontrolu glikemijskog stanja, pored toga, lek se aktivno koristi u kombinovanoj terapiji,
  • "Alogliptin", "Vipidia" - najčešće se ovaj lek preporučuje u nedostatku efekta dijetalne ishrane, fizičke aktivnosti i monoterapije,
  • "Saksagliptin" - proizvodi se pod trgovačkim nazivom "Ongliza" za lečenje druge vrste dijabetes melitusa, koristi se i u monoterapiji i sa drugim tabletama i inulinom.

Odabir analoga provodi samo liječnik endokrinolog, neovisna izmjena lijeka zabranjena je.

Pacijenti sa zatajenjem bubrega

„Odličan vrlo efikasan lijek“ - takve riječi obično započinju gadne kritike o „Trazentu“. Ozbiljnu zabrinutost prilikom uzimanja antidijabetičkih lijekova oduvijek imaju osobe sa oštećenjem bubrega, pogotovo oni koji su podvrgnuti hemodijalizi. Sa pojavom ovog lijeka u apotekarskoj mreži pacijenti su s patologijama bubrega to pohvalili, uprkos visokoj cijeni.

Zbog jedinstvenog farmakološkog djelovanja, vrijednosti glukoze značajno se smanjuju ako uzimate lijek samo jednom dnevno u terapijskoj dozi od pet miligrama. I nije važno vrijeme uzimanja tableta. Lijek se brzo apsorbira nakon prodora u probavni trakt, maksimalna koncentracija primjećuje se nakon sat i pol ili dva sata nakon primjene. Izlučuje se izmetom, odnosno bubrezi i jetra ne učestvuju u ovom procesu.

Zaključak

Prema dijabetičkim pregledima, Trazent se može uzimati u bilo koje prikladno vrijeme, bez obzira na prehranu i samo jednom dnevno, što se smatra ogromnim plusom. Jedino što treba zapamtiti: ne možete uzeti dvostruku dozu u jednom danu. U kombinovanoj terapiji, doza lijeka "Trazenty" se ne mijenja. Pored toga, njegova korekcija nije potrebna u slučaju problema s bubrezima. Tablete se dobro podnose, nuspojave su prilično rijetke. "Traženta", čija su recenzija izrazito oduševljena, sadrži jedinstvenu aktivnu supstancu koja je vrlo efikasna. Nije od malenog značaja činjenica da je lijek uključen u popis lijekova koji su u ljekarnama izostavljeni po besplatnim receptima.

Značajke aplikacije

Trazenta i analozi se ne koriste za liječenje dijabetesa tipa 2 u djeci. Takođe, uputstvo za upotrebu leka strogo zabranjuje njegovu upotrebu za lečenje žena u periodu nošenja i hranjenja deteta.

Na temelju eksperimenata, programeri su otkrili prodor aktivne tvari u majčino mlijeko, a u budućnosti može utjecati na razvoj ploda i normalan život dojenčadi. Ako postoji hitna potreba za unošenjem linagliptina, trebalo bi odmah prekinuti prirodno hranjenje novorođenčadi.

Pogledajte video: Iskustvo kod Casne Ljubice (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar