Riblji recepti za dijabetičare - lista odobrenih ribljih proizvoda

Povrće salata s ribom Sastojci: riblji file - 100 g, krompir - 1/2 kom., Pileće jaje - 1 kom., Svježi paradajz - 1/2 kom., Svježi krastavac - 1/2 kom., Luk - 1 / 2 glavice, slatka paprika - 1/2 kom., Zeleni grašak - 20 g, kefir dresing - 20 g. Priprema: riblji file

Povrće salata s ribom

Povrće salata s ribom Sastojci: riblji file - 100 g, krompir - 1/2 kom., Pileće jaje - 1 kom., Svježi paradajz - 1/2 kom., Svježi krastavac - 1/2 kom., Luk - 1 / 2 glavice, slatka paprika - 1/2 kom., Zeleni grašak - 20 g, kefir dresing - 20 g. Priprema: riblji file

Povrće salata s ribom

Povrće salata s ribom Sastojci: 1 zelena salata, 1 limenka tunjevine (losos), 2 jaja, 2 rajčice, 2 krompira, 1 šalica kuhanog zelenog graha, preljev za salatu.Izvadite tekućinu iz konzervirane tune, komadiće ribe. Tvrdo kuhana jaja i iseckati na 4 dela. Paradajz

Povrće salata s ribom

Povrće salata s ribom Sastojci 100 g ribljeg fileta (bilo kojeg) ,? krompir, 1 jaje,? paradajz ,? krastavac sijalice ,? mahune slatkog papra, 20 g zelenog graška, 20 g kefira preliv. Način kuhanja Riblje filete isperite, potopite u malo količine kipuće vode, pirjajte.

Povrće salata s ribom

Povrće salata s ribom Sastojci 100 g ribljeg fileta (bilo kojeg) ,? krompir, 1 jaje,? paradajz ,? krastavac sijalice ,? mahune slatkog papra, 20 g zelenog graška, 20 g kefira preliv. Način kuhanja Riblje filete isperite, potopite u malo količine kipuće vode, pirjajte.

Riblja salata

Salata s ribom Sastojci: riba - 200 g, krompir - 1 kom., Svježi i kiseli krastavci - 1 kom., Jaje - 2 kom., Majonez - 3 žlice. L., zelena salata, peršun i kopar, sol i biber po ukusu. Riba se kuha i oslobađa od kostiju. Krompir, svježi i soljeni krastavci, kuvani

Riblja salata

Salata s ribom Sastojci: riba - 200 g, krompir - 1 kom., Svježi i kiseli krastavci - 1 kom., Jaje - 2 kom., Majonez - 3 žlice. L., zelena salata, peršun i kopar, sol i biber po ukusu. Riba se kuha i oslobađa od kostiju. Krompir, svježi i soljeni krastavci, kuvani

Nesumnjiva korist

Riba je dobra hrana za dijabetičare tipa 1 i 2. Obezbjeđuje energetske potrebe tijela zbog proteina, zasićuje korisnim elementima. Osim toga, nedostatak vitamina D uobičajen je među dijabetičarima. Uključivanje ribe u ishranu je dobar način dodavanja ovog elementa u tijelo. Izvori vitamina D su jaja, mliječni proizvodi.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), rizik od srčanog i moždanog udara kod dijabetičara je 2-3 puta veći nego kod zdravih ljudi. Statistički podaci pokazuju i da 80% oboljelih od dijabetesa umire od kardiovaskularnih bolesti. Sve se to može izbjeći dijetom bez „loših“ masti. Riba igra važnu ulogu, jer njen visoki sadržaj omega-3 pomaže u snižavanju nivoa triglicerida i holesterola u krvi pored poboljšanja osjetljivosti na inzulin.

Riba pomaže u smanjenju rizika tijekom trudnoće. Kod gestacijskog dijabetesa, kod kojeg su majka i plod izloženi povećanom riziku, očitavanje glukoze postaje van kontrole.

Riba je hrana koja pomaže snižavanju šećera u krvi i stabiliziranju razine inzulina. S druge strane, riba je važan izvor gvožđa, kalijuma i folne kiseline, koji su neophodni za pravilan razvoj fetusa.

Riblje ulje se koristi od davnina za smanjenje manifestacija dijabetičke neuropatije: trnce, utrnulost udova. Danas je dokazano da riba pruža potrebne hranjive sastojke kako bi se spriječilo sudjelovanje živaca u ovoj bolesti, posebno vitamin B12, fosfor i vitamin D.

Prednosti ribe za dijabetes dokazale su naučnici. Postoji hipoteza da jedenje ribe smanjuje rizik od dijabetesa kod zdravih ljudi.

Izbor ribe za dijabetes

Riba je jedna od najzdravijih namirnica na planeti. Dijabetičari su ga potrebni za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i kontrole šećera. Vrste riba koje su pogodne za pacijente ovise o njegovom sadržaju masti i preradi.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Obje vrste dijabetesa zahtijevaju izbalansiranu prehranu koja ne uzrokuje šiljake šećera, istovremeno zasićujući tijelo važnim tvarima. Riba sa niskom masnoćom mora se dodati u ishranu pacijenata:

Esencijalne dijabetičari Omega-3 kiseline, veliki broj vitamina, minerala nalaze se u masnoj ribi. I iako dijeta predviđa mršave sorte, ali koristi su ovoga puta veće od rizika. Može se koristiti masna riba, ali u malim količinama - oko 60-80 grama:

Prilikom kuhanja ribljih jela pridržavajte se općih pravila o prehrani. Prednost imaju kuhana, pirjana, jela na pari.

Kod dijabetesa tipa 1 pacijentima se savjetuje da slijede dijetu sa niskim ugljikohidratima. Pomaže u izbjegavanju komplikacija ili smanjenju rizika od njihove manifestacije. Uvijek se morate pridržavati dijeta za kontrolu glukoze. Dijeta mora uključivati ​​ribu koja pomaže u proizvodnji vlastitog inzulina, štiti kardiovaskularni sustav.

Pacijentima sa dijabetesom tipa 2 također je prikazana dijeta. Često ovu bolest prati pretilost, stoga je potrebna zdrava prehrana u kojoj gube kilograme. Niskokalorična dijeta propisana je pod nadzorom liječnika.

Najbolji recepti za dijabetičare

Prednosti ribe nisu samo u njezinim hranjivim tvarima, već i u ukusu. Od nje možete kuhati razna jela, poput mesnih okruglica, salata, aspika, supa itd. Načini prerade mijenjaju njegovu hranjivu vrijednost. Dakle, prilikom prženja ribe u ulju povećava se njen kalorijski sadržaj, omega-3 kiseline oštećuju se, smanjuje se količina vitamina D. Takve metode pečenja u pećnici, kuvanja u mikrovalnoj pećnici mogu značajno uštedjeti hranjive tvari u proizvodu. Nekoliko recepata za ribu dijabetičarima tipa 1 i 2 pomoći će u raznolikosti jelovnika.

Pečena pastrmka

Recept za ukusnu ribu dijabetičarima u pećnici vrijedan je ne samo zbog koristi, već i zbog ukusa.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

  • pastrmka - 1 kg
  • limunov sok - 100 g,
  • slatka paprika - 100 g,
  • luk - 100 g
  • paradajz - 200 g
  • biljno ulje - 2 kašike,
  • tikvice - 80 g
  • kopar, mljeveni biber.

Prvo morate pripremiti ribu, očistiti je, napraviti posjekotine sa strana tako da se lakše reže kad bude gotova. Trup podmažite uljem s obje strane kako se folija ne lijepi za vrijeme pečenja. Pastrmku naribajte mešavinom soli, bibera, bosiljka, peršuna. Ako ostane zelen, onda neće biti suvišno unutar ribe. Stavite na foliju na lim za pečenje.

Riba je spremna, zavisi od povrća. Paradajz, tikvice narežite na krugove, luk i papriku na pola prstena. Samljeti beli luk i začinsko bilje. Prekrasno položite povrće na ribu i oko nje. Pokrijte lim za pečenje s ribom folijom. Posudu šaljemo u rernu na 200 stepeni 20 minuta. Izvadimo, uklonimo gornji sloj folije i stavimo u rernu na još 10 minuta. Kad se riba skuha, ostavite da stoji 15 minuta. Gotova pastrva s prilogom od povrća može se sigurno servirati čak i na svečanom stolu. Prije posluživanja prelijte limunovim sokom.

Kaseta od bakalara

Ukusna riblji kaserole nešto je što je korisno za raznovrsne jelovnike. Štoviše, kuhajte ga brzo, jednostavno i ova se riba preporučuje kod dijabetesa.

  • 3 kg fileta bakalara,
  • 1 komad zelene, crvene paprike,
  • 1 paradajz
  • 1 luk,
  • 45 g maslina bez koštica
  • kašika maslinovog ulja,
  • beli luk.

Prvo pripremite ribu. Mora se oprati, podijeliti na porcije, mljeti solju. Povrće narežite na pola prstena i malo umaka u maslinovom ulju. Masline narežite na kolutove, dobro će vam doći kad riba ode u rernu. Stavite foliju na lim za pečenje i malo namažite uljem. Rasporedite ribu na foliju, a povrće i masline stavite na vrh. Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite 20 minuta.

Halibut sa paradajzom

Halibut je pogodna riba za dijabetičare tipa 2. Kuvanje ne treba puno vremena, a samo jelo će tijelu pružiti potrebne tvari.

  • 500 g fileta raga,
  • 4 mala paradajza
  • zeleni luk
  • sveže isceđen sok od jednog limuna,
  • bosiljak
  • suncokretovo ulje.

Prvo pripremite rernu. Uključite 200 stepeni, ostavite da se greje 15 minuta. U ovom trenutku, ribolov. Posolite nadjev, stavite na lim za pečenje obložen folijom. Ne zaboravite da prethodno foliju premažete uljem kako se riba ne bi zalijepila. Filete prelijte limunovim sokom, oko pola prepolovite paradajz, zeleni luk. Pospite bosiljkom i stavite jelo u rernu na 10 minuta.

Pečeni losos u foliji

Kod dijabetesa se ne preporučuju mršave vrste riba. Ali posebnost lososa nije samo u njegovom ukusu, već i u visokom sadržaju omega-3 kiselina, koji su neophodni za bolest.

  • 700 g fileta lososa,
  • jedan limun
  • začin za ribu.

Postupak pripreme lososa je jednostavan, čak i početnik u kuvanju može ga ponoviti. Filet isperite, isjecite na porcije. Svaki komad stavite na komad folije. Na svaki komad lososa pospite dosta limunovog soka i po vrhu pospite začinima.

Sigurno spakirajte komade u foliju. Ostavite ribu u tom stanju sat vremena. Zatim zagrijte pećnicu na 180 stepeni i stavite u nju tepsiju sa lososom. Jelo će biti spremno za 20 minuta.

Parena tilapija

Ovu ribu prilagođenu dijabetesu nevjerovatno je lako skuvati. Ukusna, sočna fileta diverzificira jelovnik.

  • 4 fileta tilapije,
  • limunov sok
  • začini, sol.

Filet prvo treba isprati pod vodom, a zatim sušiti na papirnom ručniku. Dalje, naribajte sa solju, prelijte limunovim sokom. I stavite da se marinira pola sata. Dno posuđa namažite uljem, tamo stavite ribu. Postavite preko pare. Nakon 15 minuta, nakon ključanja vode, file će biti spreman. Ovakva riba na paru kuha se u sporom kuhalu, u dvostrukom kotlu. Poslužiti, ukrašeno grančicom peršuna, zelenim lukom.

Riba je neophodan proizvod za dijabetičare. Nemoguće je odbiti. Različiti recepti za riblja jela za dijabetičare tipa 2 ukrasit će jelovnik i pomoći tijelu u borbi s bolešću. Najkorisnija je riba kuhana s minimalnom količinom ulja i nakon nježnog kuhanja. Pržena riba protiv dijabetesa neće donijeti takve koristi kao parna.

Kombinacija s drugim proizvodima

Kuhanje ribe ne treba puno vremena. Brojni recepti govore kako kuhati ribu za dijabetičare. Raznolikost u jelovniku ribe priprema se uz pomoć priloga, začina.

Mnogo je proizvoda pogodno za kombiniranje s ribom. Tu se uključuje povrće: mrkva, luk, paradajz, paprika i drugo. Kuhaju se s ribom ili kuhani, pirjani odvojeno. Lijepo sjeckano povrće povećava apetit.

Mrkva pirjana sa šljivama dat će ribi novi ukus. Svježi krastavci su pogodni za riblju salatu, kao prilog uz prženu ribu. Umjerene sorte ribe, bez izraženog ukusa, savjetuje se dodatak kiselih krastavaca, maslina.

Popularno prilog za ribu je krompir, koji se peče, prži, kuhani, u obliku pire krumpira. Dijabetičar mora imati na umu da skrob koji se nalazi u ovoj usjeni korijena uzrokuje kolebanje šećera. Stoga je bolje to odbiti.

Zabranjen

Pacijenti se pitaju kakvu ribu možete jesti sa dijabetesom. Istraživanja dokazuju da je proizvod koji podvrgava manjoj obradi korisniji.

Uz bolest, neke vrste ribe i ribljih proizvoda izbjegavaju se:

  • masna: izuzetak je skuša, crvena riba u malim porcijama,
  • slano (daje oticanje),
  • konzervirana hrana sa uljem,
  • kavijar (povećava opterećenje gušterače),
  • prženo, dimljeno.

Dijabetička dijeta znači maksimiziranje koristi proizvoda bez štete zdravlju. Dijabetičar bi trebao znati da je prehrana dio liječenja. Riba je uključena u prehranu pacijenta u skladu s njegovom dijagnozom.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Glikemijski indeks (GI) ribe

Skoro svi proizvodi imaju GI indeks. Ovo je digitalni pokazatelj učinka prehrambenih proizvoda nakon njegove upotrebe na šećer u krvi. Za dijabetes tipa 1 i 2, vrlo je važno slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i birati hranu koja je strogo niska GI.

Niži indeks, manje proizvoda za hljeb sadrži proizvod. S obzirom na ove vrijednosti pacijent može značajno smanjiti dozu inzulina kratkog djelovanja i održavati vrijednosti glukoze u normalnom stanju.

Konzistentnost proizvoda takođe utiče na povećanje GI. Dakle, ako se kaša, tada će se GI povećati. Ista se slika opaža i kod voća. Ako napravite sok od njih, tada će se GI indikator povećati. To se događa zbog "gubitka" vlakana, koji su odgovorni za postepeni unos glukoze.

GI proizvodi podeljeni su u tri grupe:

  • do 50 jedinica - takva je hrana glavna dijeta,
  • 50 - 70 PIECES - dozvoljeno kao izuzetak u meniju, jednom ili dva puta nedeljno,
  • preko 70 PIECES - zabranjeno, izaziva hiperglikemiju.

Pored ispravnog izbora hrane, recepti za dijabetičare mogu uključivati ​​samo određene procese toplinske obrade posuđa. Preporučuje se kuhanje na sljedeće načine:

  1. za par
  2. kuhana
  3. u mikrotalasnoj
  4. u rerni
  5. na roštilju
  6. pirjajte sa malo biljnog ulja.

Ribe s dijabetesom tipa 1 trebaju odabrati sorte s niskim udjelom masnoće, bez obzira jesu li riječne ili morske. Dimljena, slana riba i kavijar su zabranjeni. Sve je to zbog činjenice da ovakvi proizvodi daju dodatno opterećenje gušterače, kao i odgađaju izvlačenje tekućine iz tijela.

Dijabetičar može jesti takvu ribu (sve sa niskim GI):

Kuhana i pečena riba u rukavu će biti najkorisnija.

Pržena i pečena riba

Recepti za dijabetičare iz ribe su razni - to su kotlete, punjena riba, pa čak i sok. Ne bojte se koristiti instant želatinu za aspic. Nedavno su naučnici otkrili da se gotovo sve sastoji od proteina koji je neophodan u svakodnevnoj ishrani pacijenta.

Od kuhane ribe možete pripremiti salatu, koja će postati puni doručak ili večera. Treba biti svjestan da dnevni unos ovog proizvoda ne smije prelaziti 200 grama.

Vjeruje se da riža služi kao optimalna prilog jelima od ribe. Bijela riža ima visoki GI i smatra se „štetnim“ proizvodom. Ali postoji sjajna alternativa - smeđa (smeđa) riža, čiji je GI 55 PIECES. treba napomenuti da kuha malo duže - 35 - 45 minuta.

Sledeći recepti za dijabetičare prikladni su za pacijente s bilo kojom vrstom dijabetesa. Prvo jelo je perje u rukavu (fotografija predstavljena gore). Sledeći sastojci će biti potrebni:

  1. sjedalo - tri lešine,
  2. pola limuna
  3. tkemali umak - 15 ml,
  4. sol, mljeveni crni biber - po ukusu.

Očistite ribu iznutra i izvadite glavu, naribajte sos, sol i papar. Ostaviti da se natapa 20 do 30 minuta. Zatim polovinu limuna narežite na kriške i stavite ih unutar ribe, stavite ih u rukav. Ribu obično pečem najviše 25 minuta, na temperaturi 200 C.

Od ribe možete napraviti i kotlete. Ovaj je recept pogodan i za kuhanje na pari i za prženje u tavi, po mogućnosti s teflonskom oblogom (da ne biste koristili ulje). Proizvodi:

  • dva lešnika polloka,
  • raženi hljeb - 40 grama (2 kriške),
  • mlijeko - 50 ml
  • pola luka,
  • sol, mljeveni crni biber po ukusu.

Da se očisti pollok od unutarnjih organa i kostiju, prođe kroz mlin za meso ili se samljeti mikserom. Namočite hljeb pet minuta u vodi, a zatim iscijedite tekućinu i pretvorite u mljeveno meso sa lukom. Dodajte mleko, sol i biber, sve dobro izmešajte.Da bi se oblikovale mesne okruglice od mljevene ribe, neke se mogu zamrznuti i po potrebi koristiti. Peći torte s obje strane ispod poklopca.

Dozvoljeni dnevni unos ribljih kolača za dijabetičare tipa 1 iznosi i do 200 grama.

Salate s ribom

Riblja salata može biti puni drugi doručak i dugo zasititi pacijentovo tijelo energijom. Često se u receptima koristi svježe povrće i bilje. Dopunjavanje takvim jelom može poslužiti kao limunov sok, jogurt s niskim udjelom masti i maslinovo ulje.

Kako bi salata stekla rafiniran ukus, maslinovo ulje može biti unaprijed infuzirano biljem, ljutom paprikom ili češnjakom. Bolje je uzimati bilje, na primjer, ruzmarin ili timijan. U suhu posudu ulite ulje i stavite bilje, ili biber i beli luk, možete ih koristiti u cjelini, ili ih možete isjeći na male komade.

Posudu zatvorite tijesnim poklopcem i uklonite da inzistira na hladnom mjestu tri do četiri dana. Filtrirati ulje nije potrebno. Ovaj preljev za salatu potpuno je siguran za bilo koju vrstu dijabetesa.

Salata s bakalarom sadrži sastojke čiji GI ne prelazi 50 komada:

  1. file bakalara - 2 kom.,
  2. kuvani crveni grah - 100 grama,
  3. jednu belu papriku
  4. jedan luk
  5. masline bez koštica - 5 kom.,
  6. biljno ulje - 1,5 kašika,
  7. sirće - 0,5 kašika kašike,
  8. paradajz - 2 kom.,
  9. gomila peršuna
  10. sol, mljeveni crni biber - po ukusu.

Rajčice treba oguliti - naliti ih kipućom vodom i rezati u obliku križa na vrhu, tako da se kore mogu lako ukloniti s pulpe. Izrežite bakalar, luk i rajčicu na male kockice, sjeckani slatki biber, a masline prerežite na pola. Samljeti peršin. Pomiješajte sve sastojke, salatu začinite biljnim uljem i sirćetom, solju i paprom po ukusu, dobro promiješajte.

Opcija posluživanja je da salatu stavite u posuđe prethodno prekrivene salatama.

Druga opcija za riblju salatu uključuje zdrav sastojak poput morske trave. Za dvije porcije potrebno je:

  • kuhani file oslića - 200 grama,
  • morske alge - 200 grama,
  • kuhana jaja - 2 kom.,
  • limun
  • jedan mali luk
  • maslinovo ulje - 1,5 kašika.

Oslić treba kuhati u slanoj vodi. Izrežite na male kocke ribu, jaja i luk, pomiješajte sve sastojke.

Začinite salatu maslinovim uljem i prelijte sokom od limuna.

Opće preporuke o ishrani

Sva hrana s dijabetesom treba biti s niskim GI i sadržavati samo teško probavljive ugljikohidrate. Ovo osigurava da pacijent ima stabilnu razinu šećera u krvi.

Hrana treba biti uravnotežena, 5 -6 obroka dnevno, u malim obrocima, po mogućnosti u pravilnim intervalima. Zabranjeno je gladovati i prejesti.

Ne zanemarujte brzinu unosa tečnosti koja iznosi od 2 litre. Postoji i formula za pojedinačni izračun dnevne potrebe za vodom - 1 ml tekućine po jednoj pojedenoj kaloriji.

Uz to, potrebno je kontrolirati kako recepti za dijabetičare ne sadrže veliku količinu soli, jer to sprečava izbacivanje tekućine iz tijela, čime se izazivaju oticanje ekstremiteta.

U prvoj polovini dana je bolje jesti voće i dijabetičke kolače. Ograničite posljednju večeru na čašu fermentiranog mliječnog proizvoda - fermentirano pečeno mlijeko, jogurt, nezaslađeni jogurt ili kefir.

Pacijent s dijabetesom tipa 2 trebao bi znati da je glavni cilj dijetalne terapije za dijabetes održavanje normalne razine glukoze u krvi. Dijetalna terapija u ovom slučaju je glavni tretman. Kod dijabetesa tipa 1, pravilna prehrana smanjuje rizik od razvoja hiperglikemije i negativnih posljedica "slatke" bolesti.

Video u ovom članku govori o dobrobiti ribe za dijabetes.

Dozvoljeno povrće salate

Za bilo koju vrstu dijabetičke bolesti u prehranu treba uključiti proizvode sa niskim glikemijskim indeksom (do 50 jedinica).

Dozvoljeno je maženje s hranom sa GI do 69 jedinica (ne više od 150 g) jednom ili dva puta tjedno. Sastojci sa indeksom većim od 70 jedinica strogo su zabranjeni, jer mogu povećati šećer u krvi.

Ispod je tabela s prehrambenim proizvodima, u zagradama je naveden glikemijski indeks.

GI do 50 jedinicaGI do 69 jedinicaGI više od 70 jedinica
Patlidžan (10)Bran (51)Šećer, čokolada (70)
Gljive (10)Sladoled (52)Pirinač (70)
Kupus, luk (10)Slatki jogurt (52)Repa (70)
Jabuke (30)Klice pahuljice (53)Kukuruz (70)
Cjelovito mlijeko (32)Voćna salata sa šlagom (55)Bundeva (75)
Suhe marelice (35)Zobene kaše kolačići (55)Tikvice (75)
Svježa mrkva (35)Konzervirani kukuruz (59)Lubenica (75)
Jogurt bez masnoće (35)Bijeli pirinač (60)Musli (80)
Narandže (35)Pica s paradajzom i sirom (61)Krekeri (80)
Bijeli pasulj (40)Sunđerasti kolač (63)Čips od krumpira (80)
Svježe cijeđeni sok od naranče (40)Cvekla (64)Bijeli hljeb, pirinač (85)
Grožđe (40)Kolačići sa kratkim hljebom (64)Kuhana mrkva (85)
Konzervirane kruške (44)Ražići (64)Kukuruzne pahuljice (85)
Branutov kruh (45)Smeđi hljeb (65)Pire od krumpira (90)
Sok od grejpa i soka bez grejpa (48)Sok od narandže (65)Konzervirane marelice (91)
Konzervirani zeleni grašak (48)Košare s pijeskom (65)Rezanci od riže (95)
Zobena kaša (49)Slatka kaša (65)Pečeni krompir (95)
Šerbet (50)Konzervirano povrće (65)Francuski kolači (95)
Palačin kruh od heljde (50)Jakni krompir (65)Rutabaga (99)
Makaroni (50)Dinja (65)Tost od belog hleba (100)
Kivi (50)Banane (65)Termini (103)
Heljda (50)Ananas (66)Pivo (110)

Pored glikemijskog indeksa treba razmotriti i metodu pripreme salata. Preporučljivo je kuhati proizvode, pare, roštilja, u mikrovalnoj.

Ako se sirće koristi za punjenje salata za dijabetičare tipa 2, mora se odabrati sa malim procentom (po mogućnosti voćem). Izvrsna zamjena bi bio limunov sok.

Salata od morskih algi

  • kiseli krastavci (3 kom),
  • luk
  • morski kelj (200 g),
  • suhe gljive (2 žlice. l.),
  • biljno ulje (2 žlice. l.),
  • sirće (3%),
  • so, bilje, začini.

Gljive prelijte vrućom vodom, ostavite da se natapaju 2 sata i kuhajte u istoj vodi. Gotove gljive i kiseli krastavci isjeckajte na tanke trakice. Izrežite luk na pola prstena, kombinirajte sa gljivama i krastavcima, pržite na ulju dok luk ne omekša. Prženo povrće pomiješajte sa morskim algama, začinite sirćetom. Dodajte so, bilje, začine. Ohladite pre serviranja.

Italijanska salata

  • konzervirani pasulj (150 g),
  • krompir (3 kom.),
  • jaje (2 kom),
  • konzervirani grašak (3 žlice. l.),
  • svježi paradajz (2 kom),
  • konzervirani kukuruz (3 žlice. l.),
  • ljubičasti luk (1 kom),
  • zelje
  • maslinovo ulje
  • češanj belog luka
  • sok od limuna,
  • soli.

Nauljite krompir, isecite na kockice. Sjeckajte luk u pola prstena. Kuhana jaja i čvrsti deo paradajza narežite na trakice. Zagrejati ulje, pržiti beli luk i pasulj. Pomiješajte limunov sok sa solju i uljem. U salatu možete dodati nadomjestak šećera za dijabetes. Kombinirajte sve komponente, začinite limunovim sokom, ukrasite biljem.

Salata od jetre bakalara

  • jetra bakalara (60 g),
  • kupus (150 g),
  • mrkva (100 g),
  • morska kelj (50 g),
  • limunov sok
  • maslinovo ulje
  • biber, sol.

Salata od svježeg kupusa i jetre bakalara prilično je jednostavna za pripremu. Kupus sitno nasjeckajte, mrkvu naribajte. Izrežite jetru bakalara na porcije. Kombinujte povrće s jetrom bakalara i morskim keljom, začinite limunovim sokom i uljem. Solite, popaprite, dobro izmešajte.

Salata s kupusom i svinjetinom

  • suhe marelice (100 g),
  • lagani soja sos (2 p. l.),
  • rižino sirće (2 žlice. l.),
  • sezamovo ulje (1 kašika l.),
  • češanj belog luka
  • svinjetina (300 g),
  • Kineski kupus (300 g),
  • slatka paprika
  • krastavac
  • zeleni luk.

Suho voće prelijte kipućom vodom, poklopite poklopcem 15 minuta. Nakon toga, sušene marelice nasjeckajte slamkama, prebacite na emajliranu tavu. Premažite soja sosom, sirćetom, dodajte beli luk i dodajte ulje. Odgodite primljeno punjenje goriva.

Zagrejati tavu, sipati ulje. Mršave kriške svinjetine (ledje) isjeckajte na kriške, odrežite višak masnoće. Stavite meso u lonac, pirjajte na laganoj vatri oko 5 minuta, sve vreme okretajući. Nakon 5 minuta dodajte slatku papriku, pržite još 4 minuta. U meso dodajte ings preljeva, ostavite da se karamelizira. Skinite tavu sa štednjaka.

U veliku šalicu prebacite sitno sjeckani kupus namočen u sosu. Salatu poslužite u slojevima (kupus, meso, krastavci, narezane na pola prstena). Ukrasite biljem ili zdrobljenim bademima.

Turska salata od mesa

  • smeđa riža (200 g),
  • kuvana puretina bez kože (200 g),
  • svježi celer (50 g),
  • konzervirani ananas (100 g),
  • mandarine (100 g),
  • zeleni luk
  • orahe
  • limunski jogurt (70 g),
  • majonez bez masti (50 g),
  • limunova korica (1 tbsp. l.).

Kuhajte braon rižu dok se ne skuva prema uputama na pakovanju. U duboku posudu stavite gotov ohlađeni pirinač, kuhanu puretinu (prethodno je izvadite kožicu), isečenu na komade, celer. Dodajte ananas (ako je ceo, isečen na kockice), mandarine, zeleni luk, orašaste plodove. Odvojeno napravite preljev za salatu: zajedno popecite majonez i jogurt, dodajte limunovu koricu, rendanu na sitnoj rerni. Pomiješajte sve sastojke, prelijte umakom, ohladite u frižideru oko 20 minuta.

Riba i morski plodovi

Salate od ribe i morskih plodova mogu se jesti uz dijabetes. Zahvaljujući njima tijelo se opskrbljuje proteinima, vitaminima, elementima u tragovima. Morski plodovi su niskokalorični, što olakšava probavni sistem.

Salate za lignje dijabetičare su posebno popularne. Obično ih začinjavaju maslinovim uljem ili limunovim sokom. Posebni gurmani radije infuziraju biljno ulje na aromatičnom bilju ili češnjaku. U tu svrhu se osušeno bilje stavi u staklenu posudu, prelije uljem i insistira 24 sata na tamnom, hladnom mjestu. Uz to, morski plodovi odlično idu s vrhnjem ili kiselim vrhnjem, mekim sirom s niskim sadržajem masti.

Cezar s ribom

  • zelena salata (hrpa),
  • malo zasoljeni losos (70 g),
  • Parmezan (30 g),
  • cherry rajčica (70 g),
  • jaje (1 kom),
  • krekeri
  • kisela pavlaka, majonez, senf (2 kašike svakog.).

Zelena salata se posebno preporučuje kod dijabetesa. Ne treba ih seći, nego ih rastrgati rukama, staviti u duboku zdjelu salate. Nasjeckajte losos, rajčicu i jaje na trakice. Sir na rerni grube. Salata se poslužuje u slojevima (na listove salate stavljaju ribu, paradajz, jaja, posute krekerom i sirom). Temeljno promiješajte majonezu, senf i pavlaku, umak prebacite na salatu. Prije upotrebe promiješajte da krekeri ne omekšaju.

Dijetalna haringa ispod krznenog kaputa

  • file haringe (400 g),
  • repe (2 kom.),
  • mrkva (2 kom.),
  • krompir (2 kom.),
  • luk (1 kom),
  • jajašca (4 kom.),
  • pavlaka sa niskim udjelom masti (250 g),
  • senf (1 kašika kašike),
  • limunov sok (1 kašika),
  • soli.

Prije svega trebate marinirati luk: sitno ga nasjeckajte, prebacite u kipuću vodu sa soli i sirćetom 10 minuta. U rerni sitno nasjeckajte povrće. Umutite kuhani bjelanjke (žumanca nije potrebna). Iz vode iscijedite luk.

Salata za bolesnike sa šećernom bolešću začinjena je posebnim preljevom. Sjediniti kiselu pavlaku, senf i sol (dobiti preljev). Riblji file narežite i stavite u prvi sloj. Rasporedite u posudi za salatu sloj po sloju: haringa - luk - sos - krompir - sos - mrkva - proteini - repa - sos. Ostavite salatu tako da bude zasićena.

Kontraindikacije

Postoje neke kontraindikacije za jedenje salata za dijabetes. Ne preporučuje se jesti hranu koja sadrži veliku količinu ugljikohidrata. Za upotrebu slane, dimljene i pržene hrane u salatama u malim porcijama. Senf i majoneza se često ne dodaju preljevima. Kiselu pavlaku i ostale mliječne proizvode treba uzimati sa niskim sadržajem masti.

Rižu, krompir i nešto voća koriste s oprezom. Prilikom sastavljanja prehrane moraju se uzeti u obzir spol, starost i fizička aktivnost jer su dijabetičari skloni pretilosti. Preporučljivo je uzeti u obzir glikemijski indeks i kalorični sadržaj hrane prije kuhanja.

Stručnjaci preporučuju pripremu različitih jela za dijabetičare tipa 1 i 2. Salate, posebno povrtne, trebale bi biti prisutne na stolu dijabetičara svakog dana. Odlična su užina ili glavno jelo.

Pogledajte video: Hrono hleb hleb bez brašna (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar