Kako ubodati (dostaviti) inzulin dijabetičarima

Inzulin je hormonska supstanca koju stvaraju gušterača, njegove beta ćelije. Uzimajući u obzir nivo funkcioniranja ovog organa i količinu hormona u tijelu, možete odrediti da li osoba razvija dijabetes ili ne.

Postoji nekoliko vrsta bolesti:

  1. Dijabetes tipa 1. Patologija ima autoimuni karakter. U ovom slučaju, na pozadini oštećenja stanica žlijezde, proizvodnja njihovog vlastitog inzulina, koja je nužna za normalno reguliranje volumena glukoze u krvotoku, opada ili proizvodnja hormona potpuno prestaje.
  2. Dijabetes tipa 2. Kod takvih bolesnika smanjuje se i količina proizvedenog inzulina ili se on proizvodi na normalnoj razini, ali tijelo to ne opaža, odbacujući ga kao stranu supstancu.

Pravilnim ubrizgavanjem inzulina u tijelo ubrizgavanjem moguće je nadoknaditi njegov nedostajući volumen, što pomaže normalizaciji općeg stanja i sprečavanju opasnih posljedica bolesti.

Zašto je potrebno pravilno davanje insulina

Kompetentna tehnika ubrizgavanja inzulina omogućava vam:

  • maksimalno (oko 90%) i pravovremena apsorpcija lijeka u krv.
  • smanjena vjerovatnost nastanka hipoglikemije.
  • nedostatak bola.
  • minimalna trauma na koži i potkožnoj masti.
  • odsutnost hematoma nakon injekcija.
  • smanjenje rizika od lipohipertrofije - rast masnog tkiva na mjestima čestih oštećenja.
  • smanjenje straha od injekcija, straha ili psihološkog stresa prije svake injekcije.

Glavni kriterij ispravne primjene inzulina je normalan šećer nakon buđenja i tokom dana, par sati nakon jela.

U idealnom slučaju dijabetičari sa svim vrstama bolesti trebali bi moći da primjenjuju injekcije insulina, bez obzira na svrhu inzulinske terapije, kao i njihove članove i rođake. Kod dijabetesa tipa 2 mogući su nagli skokovi šećera zbog ozljeda, jakog stresa, bolesti popraćenih upalom. U nekim slučajevima, visoka hiperglikemija može uzrokovati ozbiljne metaboličke poremećaje, do kome (pročitajte o hiperglikemijskoj komi). U ovom slučaju je injekcija inzulina najbolji način za održavanje zdravlja pacijenta.

Ni u kojem slučaju ne treba koristiti inzulin s istekom roka trajanja, jer se njegov učinak ne može predvidjeti. Može i izgubiti dio svojih svojstava, te ih značajno ojačati.

Tradicionalna

Tradicionalni režim lečenja insulinom je najlakši. Injekcije će se morati raditi samo 2 puta dnevno, kako bi se izmjerio šećer, a još manje. Jednostavnost ovog režima inzulinske terapije, nažalost, pretvara se u njegovu malu efikasnost. Šećer se kod pacijenata u najboljem slučaju drži na 8 mmol / L, tako da su se tokom godina nagomilale komplikacije dijabetesa - problema s žilama i nervnim sistemom. Svaki obrok bogat ugljikohidratima na stolu pretvara se u još jedan šiljak glukoze. Da bi smanjili šećer, dijabetičari u tradicionalnoj šemi moraju značajno smanjiti svoju ishranu, kako bi osigurali pravilnost i fragmentaciju ishrane, kao što to čine pacijenti s drugom vrstom dijabetesa.

Intenzivno

Intenzivni režim inzulina daje najmanje 5 injekcija dnevno. Dvojica od njih su dugi inzulin, 3 su kratka. Šećer će biti potrebno mjeriti ujutro, prije jela i tokom pripreme za spavanje. Svaki put kada morate ponovno izračunati koliko jedinica dnevno treba uvesti brzi inzulin. Ali, u ovom režimu terapije inzulinom u ovom režimu praktički nema ograničenja prehrane: možete učiniti sve, glavno je izračunati sadržaj ugljikohidrata u jelu i napraviti preliminarno ubrizgavanje potrebne količine inzulina.

Neobavezno: Pročitajte više o režimima terapije insulinom ovdje.

Za to nisu potrebne posebne matematičke sposobnosti, za izračunavanje potrebne količine inzulina dovoljno je znanje na nivou osnovne škole. Za pravilno pravilno ubrizgavanje inzulina dovoljna je sedmica treninga. Sada se intenzivna shema smatra najprogresivnijom i najučinkovitijom, njena upotreba pruža minimum komplikacija i maksimalan životni vijek pacijentima koji imaju dijabetes.

>> Kako samostalno izračunati dozu inzulina (vrlo je važno proučiti, naći ćete mnoge tablice i savjete)

Gdje mogu ubrizgati inzulin dijabetičarima?

Treba vam ubrizgati inzulin ispod kože, u masno tkivo. Stoga mjesta na kojima je ubrizgavanje najbolje obaviti trebaju biti s razvijenom potkožnom masnoćom:

  1. Trbuh je područje od donjih rebara do prepona, uključujući stranice sa laganim pristupom leđima, gdje se obično formiraju masni grebeni. Ne možete ubrizgati inzulin u pupak i bliže mu je 3 cm.
  2. Stražnjica - kvadrant ispod donjeg dijela leđa bliže strani.
  3. Bokovi - prednji dio nogu od prepona do sredine bedara.
  4. Vanjski dio ramena je od lakta do ramenog zgloba. U ovom su području injekcije dozvoljene samo ako tamo ima dovoljno masnog sloja.

Brzina i potpunost apsorpcije inzulina iz različitih dijelova tijela su različiti. Brži i najpotpuniji, hormon ulazi u krv iz potkožnog tkiva trbuha. Sporiji - od ramena, stražnjice, a posebno prednjeg dijela bedara. Zbog toga je ubrizgavanje inzulina u stomak optimalno. Ako je pacijentu propisan samo dug inzulin, najbolje je ubrizgati on u ovo područje. Ali s režimom intenzivnog liječenja, bolje je sačuvati želudac zbog kratkog inzulina, jer će u tom slučaju šećer biti prebačen u tkivo, jer ulazi u krvotok. Za injekcije dugog inzulina u ovom slučaju, preporučljivo je koristiti bokove sa stražnjicom. Ultra kratki inzulin može se ubrizgati u bilo koje od ovih područja jer nema razlike u brzini apsorpcije iz različitih mjesta. Ako je ubrizgavanje inzulina tokom trudnoće u stomak teško psihološki, u dogovoru s liječnikom možete koristiti podlakticu ili bedro.

Brzina ulaska inzulina u krv će se povećati ako se mjesto ubrizgavanja zagrijava u vrućoj vodi ili se jednostavno protrlja. Takođe, prodor hormona je brži na mjestima gdje rade mišići. Mjesta na koja će se ubrizgati inzulin u bliskoj budućnosti ne bi se trebala pregrijavati i aktivno se kretati. Na primjer, ako planirate dugu šetnju po neravnom terenu, bolje je ubrizgati lijek u stomak, a ako namjeravate pumpati prešu - u bedro. Od svih vrsta inzulina, najopasnije je brza apsorpcija analoga hormona dugog djelovanja; zagrijavanje mjesta ubrizgavanja u ovom slučaju uvelike povećava rizik od hipoglikemije.

Stalno se izmjenjuju mjesta ubrizgavanja. Lijek možete uboditi na udaljenosti od 2 cm od prethodnog mjesta ubrizgavanja. Druga injekcija na istom mjestu moguća je nakon 3 dana ako na koži nema tragova.

Učenje pravilno ubrizgati inzulin

Intramuskularna primjena inzulina je nepoželjna, jer u tom slučaju djelovanje hormona intenzivira potpuno nepredvidivo, stoga je vjerojatnost snažnog pada šećera veća. Moguće je smanjiti rizik od ulaska inzulina u mišić, a ne u masno tkivo odabirom prave šprice, lokacije i tehnike ubrizgavanja.

Ako je igla špriceva preduga ili je sloj masti nedovoljan, ubrizgavaju se u kožni pregib: nježno stisnite kožu s dva prsta, ubrizgajte inzulin u vrh pregiba, izvadite špricu i tek nakon toga uklonite prste. Smanjiti dubinu prodiranja šprice moguće je unošenjem na površinu kože od 45%.

Optimalna dužina igle i značajke ubrizgavanja:

Što će se dogoditi ako dijabetičarima ne injiciraju inzulin

Ako se volumen šećera u tijelu ne upravlja pravilno tijekom dugog razdoblja, stvaraju se opasni uvjeti u vezi s unutrašnjim organima i sustavima. To se odnosi na slučajeve nedostatka inzulinske terapije ili njezinog nepravilnog provođenja.

Budući da se razvoj dijabetesa melitusa odlikuje negativnim učinkom na krvožilni, vaskularni, nervni sistem, komplikacije u prvom redu nastaju od tih. Uz to, narušen je vidni i slušni sistem, funkcioniranje genitourinarnih organa, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Potencijalne komplikacije dijabetesa uključuju:

  • kršenje srca (aritmija, bol u sternumu, tahikardija itd.),
  • moždani udar
  • gangrena s dodatnom potrebom za amputacijom (često donji udovi),
  • delimično ili potpuno oštećenje vida,
  • razvoj zaraznih bolesti mokraćnog mjehura i bubrega,
  • pojava erektilne disfunkcije, impotencija.

Takve komplikacije možete izbjeći stalnim održavanjem razine šećera u krvi, pridržavanjem zdravog i aktivnog načina života. Pored toga, važno je pridržavati se sljedećih preporuka:

  • uklonite prekomernu težinu, izlečite gojaznost,
  • održavati pravilnu i uravnoteženu ishranu,
  • isključite grickalice s hranom bogatom šećerom,
  • eliminirati loše navike: pušenje, pijenje alkohola, uzimanje droga,
  • voditi aktivan stil života.

Lijek za dijabetes propisuje liječnik, uzimajući u obzir vrstu bolesti, posebno opće zdravstveno stanje.

Boli li ubrizgavanje inzulina

U većini slučajeva, tijekom primjene hormonske supstance, simptomi boli su odsutni. Nelagoda se često javlja prilikom ponovne upotrebe igle za jednokratnu upotrebu. Nakon prve injekcije, kraj igle se deformiše, što se može primetiti kada koristite povećalo.

Ponovna upotreba igle za davanje insulina prouzrokuje ozljede tkiva na području ubrizgavanja, što uzrokuje simptome boli, krvarenje. Zbog toga je pri svakom ubrizgavanju hormona važno koristiti novu iglu.

Što se dogodi ako propustite injekciju

Ako je režim davanja hormona prekršen, to jest, ako ste uspjeli preskočiti fotografiju dugog inzulina, ne trebate ubrizgati dodatne sate. U ovom se slučaju prikazuje kompenzacija za nedostatak neke tvari metodom povećavanja fizičke aktivnosti. Drugim riječima, trebate se više kretati, s vremena na vrijeme tokom dana raditi vježbe.

Ako je promašena injekcija produženog inzulina, kada je potrebna primjena hormona u količini 2 puta u toku dana, dodaje se 0,5 doze propuštene jednoj od injekcija.

Ako ste propustili injekciju kratkog inzulina, trebate mu dati injekciju, ali samo ako se radi udaljenosti sjećate kršenja režima odmah nakon obroka ili tijekom prva 1-2 sata.

Ako ste propustili injekciju bolusnog inzulina, preporučuje se davanje injekcije, ali uz korištenje smanjene doze hormona, što vam omogućava da ugasite hiperkalemiju.

Koliko često trebate ubrizgati inzulin

Period između primjene inzulina ovisi o vrsti lijeka koji se koristi. Dakle, inzulin kratkog i dugog djelovanja se izlučuje.

Kratko djelujući inzulin potrebno je uzimati prije jela, jer će biti potrebno oko 25-30 minuta da uđe u krvotok. Značajke inzulina kratkog djelovanja:

  • životinjski ili ljudski inzulin postoji
  • maksimalni terapeutski efekat traje 2-4 sata,
  • u krvotoku je prisutan 8 sati, ne više.

Dugo delujući inzulin karakterišu sljedeće karakteristike:

  • na bazi životinja
  • u većini slučajeva potrebna je jedna injekcija tokom dana,
  • maksimalna koncentracija hormona u krvi opaža se nakon 30 minuta,
  • hormon u tijelu je prisutan 24 sata, ne više.

Preporučuje se primjena hormona u isto vrijeme dnevno. To dovodi do sprečavanja mogućih kašnjenja unosa tvari i razvoja negativnih reakcija.

Dnevna doza inzulina kratkog i dugog djelovanja izračunava se na sljedeći način:

  • ujutro - 35%,
  • na ručku - 25%,
  • prije večere - 30%,
  • prije odlaska u krevet - 10 dnevne doze.

Ne preporučuje se prikupljanje više od 14-16 jedinica u jednu špricu. Ako je potrebno uvesti veću dozu, broj injekcija se povećava sa smanjenjem intervala između njih.

Izbor špriceva i igala

Za liječenje dijabetesa i unošenje hormona važno je odabrati pravu iglu za špric. Njegova debljina određuje se u skladu s ljestvicom gaze (G): što je veći indikator, deblja je igla. Za djecu koja imaju dijabetes koriste tanke igle, za odrasle - vodeći računa o složenosti.

Uvođenje tankih iglica je ugodnije i ne uzrokuje nelagodu, jer nema pojačanog pritiska na epidermu tokom probijanja. Postoje igle sa oznakom "tanki zidovi", što u prijevodu znači "tanki zidovi". Unatoč bezbolnoj punkciji kože, inzulin se kreće čvršće duž takvih igala, što se može objasniti uskim prolazom.

Tehnika ubrizgavanja insulina

Tijek primjene hormona za dijabetes je sljedeći:

  • oslobađanje područja gdje se igla mora umetnuti (tretiranje područja alkoholom ili drugim sredstvima nije potrebno),
  • uzimanje nabora kože palcem i kažiprstom, što smanjuje rizik od ulaska u mišićnu strukturu,
  • umetanje igle u gornji rub epidermalnog nabora pod uglom od 45 stepeni ili okomito na površinu kože,
  • unošenje lijeka za nekoliko sekundi,
  • vađenje igala.

Slijedeći gore navedena pravila, možete umanjiti rizik od negativnih posljedica uslijed nepravilne primjene inzulina.

Trebam li obrisati kožu alkoholom prije inzulina

Komponente alkohola doprinose uništavanju inzulina. Iz tog razloga nije potrebna prethodna obrada potrebnog područja odgovarajućim alatom. To se može objasniti i nedostatkom rizika da infekcija prodre u zonu ubrizgavanja igala pomoću modernog lijeka i špriceva.

Kako ubrizgati inzulin

Unošenje inzulina bez stvaranja epidermalnog nabora moguće je, osim toga, u liječenju i odraslih pacijenata i djece. Međutim, to je dopušteno samo ako je potkožno tkivo gušće. U tom slučaju izaberite najtanju iglu za štrcaljku i male veličine.

Ostalim pacijentima preporučuje se odabir igle dužine 8 i 12,7 mm, kako bi ušli u formirani pregib kože.

Gdje je bolje davati inzulin

Preporučuje se ubrizgavanje inzulina u jedno od sljedećih područja tijela:

Važno je spriječiti da hormon uđe u duboki sloj epiderme, odnosno u mišićne strukture. U suprotnom će djelovati brže, što stvara rizik od naglog pada šećera. S nedovoljnom dubinom igle, odnosno intradermalno, usporava se apsorpcija inzulina, što eliminira potrebni učinak snižavanja šećera.

Primjećuje se brza apsorpcija lijeka kada se unosi u želudac, sporije - u glutealnoj i bednoj zoni.

Trebam li ubrizgati inzulin s malo šećera

Na to pitanje nemoguće je dati definitivan odgovor. Kratki ili ultra kratki inzulin koji se daje prije jela uključuje bolus za hranu i korekciju. Prvo je potrebno da se pojedeni ugljeni hidrati i proteini apsorbuju, a drugi - za normalizaciju nivoa visokog šećera.

Sa smanjenom količinom šećera u tijelu, unošenje korekcijskog bolusa nije potrebno. U tom se slučaju smanjuje i prehrambeni bolus.

Mogu li koristiti istekli inzulin

Ni u kojem slučaju ne smijete koristiti lijek s istekom roka trajanja. To se odnosi i na razmaženi lijek koji ne donosi željeni terapeutski učinak. Uz to će nanijeti dodatnu štetu zdravlju. Takve lijekove preporučuje se odlagati iz kućnih lijekova, odnosno odbaciti.

Koliko puta možete istim štrcaljkama ubrizgati inzulin

Šprica je namijenjena isključivo za jednokratnu upotrebu bez mogućnosti ponovnog uzimanja lijeka i njegovog unošenja u ljudsko tijelo.Svaka igla sadrži oznaku koja zabranjuje dvostruku upotrebu. Proizvođač nije odgovoran za zdravlje zbog opetovane upotrebe igle.

Drugi razlog zabrane ponovne upotrebe igle je taj što nakon unošenja hormona čestice inzulina ostaju u njegovom lumenu, koji nakon sušenja potiču stvaranje kristala. Kada ponovno upotrebljavate špric, potonji pogoršava napredovanje lijeka u lumenu, zbog čega se špric razbija.

Kako ubrizgati inzulin tokom trudnoće

Inzulin je siguran lijek u trudnoći koji pomaže u održavanju normalne razine šećera u krvi. Doziranje, posebno upotreba lijeka, određuje lekar. Dnevna doza može se smanjiti, na primjer, u prisustvu teške toksikoze, ili povećati (u izuzetnim slučajevima).

Potrebe tijela za hormonima povećavaju se u 2. i 3. tromjesečju, kada fetus aktivno raste i razvija se. Koriste se obje tradicionalne hormonske injekcije, koristeći šprice i olovke za injekcije, kao i inzulinska pumpa.

Predoziranje i neželjene reakcije

U slučaju akutnog slučajnog prekoračenja doze inzulina koji preporuči ljekar, dolazi do brzog hipoglikemijskog sindroma. To se može objasniti vezanjem sve raspoložive glukoze, što uzrokuje izražen nedostatak hormona.

Karakteristične kliničke manifestacije predoziranja neke tvari izražene su sljedećim:

  • oslabljena svest
  • sindrom mučnine i povraćanja
  • proširene zjenice
  • stanje nesvjestice
  • glavobolja
  • pojačano znojenje,
  • razdražljivost.

Subkutana primjena inzulina uzrokuje lipodistrofiju (smanjenje količine masnog tkiva u potkožnom tkivu) u području primjene lijeka. Bilo koji moderni visoko pročišćeni inzulinski pripravak u izuzetnim slučajevima izaziva alergijsku reakciju.

Liječenje štetnih simptoma je simptomatsko. Provodi se odmah terapija desenzibilizacijom, a lijek se zamjenjuje analognim.

Kontraindikacije

Uprkos potrebama tijela za inzulinom kod pacijenata sa šećernom bolešću, lijek može biti kontraindiciran za upotrebu u nekim slučajevima. Ograničenja uključuju:

  • patologije, čiji je karakteristični simptom hipoglikemija,
  • razvoj akutnog hepatitisa,
  • razvoj ciroze jetre,
  • razvoj hemolitičke žutice, koja nastaje na pozadini raspada crvenih krvnih zrnaca,
  • razvoj pankreatitisa - upalni proces u pankreasu,
  • razvoj žada - upalni proces u bubregu,
  • razvoj amiloidoze bubrega - patologija uzrokovana kvarom u metaboličkim procesima u odnosu na protein,
  • razvoj urolitijaze,
  • prisutnost peptičnog čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu,
  • dekompenzirana bolest srca.

S posebnom pažnjom primjenjuju se pripravci inzulina za dijabetes melitus i takvu popratnu patologiju kao što je koronarna insuficijencija. U potonjem slučaju postoji neravnoteža između potrebe kisika srčanog mišića i unosa kisika u njemu.

Pored toga, potrebno je pratiti stanje tokom terapije insulinom na pozadini:

  • akutna cerebrovaskularna nesreća,
  • endokrine patologije,
  • Addisonova bolest (insuficijencija nadbubrežne žlijezde),
  • zatajenje bubrega.

Da bi inzulin donio maksimalnu terapijsku korist, važno je slijediti pravila njegove uporabe, preporučenu dozu koju propisuje lekar. Samo-lečenje dijabetesa je neprihvatljivo. U ovom slučaju oporavak ne samo da usporava, već nastaje i dodatno zdravstveno oštećenje, zahtijevajući specifičnu terapiju.

Jeste li primijetili grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enterda nas obavestite.

Pogledajte video: Новый Мир Next World Future (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar