Lijekovi za snižavanje šećera u krvi kod dijabetesa tipa I i tipa 2

Dijabetes melitus je hronična bolest koja nastaje kao rezultat metaboličkih poremećaja u tijelu. Bolest može zahvatiti bilo kojeg stanovnika našeg planeta, bez obzira na spol i starost. Svake godine broj oboljelih od dijabetesa i dalje raste.

Kod dijabetesa gušterača izlučuje hormon inzulin. Da bi razbili šećer i stabilizirali stanje, u organizam pacijenta unosimo inzulinske pripravke, na primjer, actrapid, o kojem ćemo danas govoriti.

Bez stalnih ubrizgavanja inzulina, šećer se ne apsorbira pravilno, uzrokuje sistemske poremećaje u svim organima ljudskog tijela. Da bi Actrapid NM pravilno postupio, potrebno je pratiti pravila primjene lijekova i stalno pratiti nivo glukoze u krvi.

Prema uputama za upotrebu, Actrapid se koristi za liječenje:

  1. Dijabetes tipa 1 (pacijenti su ovisni o stalnom unosu inzulina u organizam),
  2. Dijabetes tipa 2 (inzulinski rezistentan. Pacijenti s ovom vrstom dijabetesa često koriste tablete, međutim, s porastom dijabetesa takvi lijekovi prestaju djelovati, ubrizgavanje inzulina koriste se za smanjenje šećera u takvim slučajevima).

Preporučuju actrapid inzulin tokom trudnoće i dojenja, kao i razvoj bolesti koje prate dijabetes. Lijek ima učinkovite analoge, na primjer, Actrapid MS, Iletin Regular, Betasint i drugi. Napominjemo da se prijelaz na analoge vrši isključivo u bolnici pod nadzorom liječnika i stalnim nadzorom šećera u krvi.

Metodologija Uvod

Dozvoljena je subkutana, intramuskularna i intravenska primjena lijeka. Pomoću supkutane primjene, pacijentima se savjetuje da odaberu područje bedara za injekciju, upravo se ovdje lijek otapa polako i ravnomjerno.

Uz to, možete koristiti za injekcije stražnjicu, podlaktice i prednji zid trbušne šupljine (kada se ubrizga u trbuh, učinak lijeka počinje što je prije moguće). Nemojte ubrizgavati u jedno područje češće od jednom mjesečno, lijek može izazvati lipodistrofiju.

Set lijeka u insulinskoj špricu:

  • Prije početka postupka ruke moraju biti oprane i dezinficirane,
  • Inzulin se lako kotrlja između ruku (lijek se mora provjeriti na sediment i strane inkluzije, kao i na datum isteka),
  • Zrak se uvlači u štrcaljku, igla se ubacuje u ampulu, oslobađa se zrak,
  • Prava količina droge uvuče se u špric,
  • Višak zraka iz špriceva uklanja se dodirom.

Ako je potrebno kratki inzulin dopuniti dugim, izvodi se sljedeći algoritam:

  1. Zrak se uvodi u obje ampule (i kratke i duge),
  2. Prvo se inzulin kratkog djelovanja uvlači u štrcaljku, a zatim se nadopunjuje s dugotrajnim lijekom,
  3. Zrak se uklanja tapkanjem.

Dijabetičarima koji imaju malo iskustva ne preporučuje se samostalno unositi Actropid u područje ramena, jer postoji veliki rizik od formiranja nedovoljnog nabora kože i masti i ubrizgavanje lijeka intramuskularno. Vrijedno je napomenuti da prilikom upotrebe igala do 4-5 mm potkožni nabor masti uopće ne nastaje.

Zabranjeno je ubrizgavanje lijeka u tkiva promijenjena lipodistrofijom, kao i u mjesta hematoma, pečata, ožiljaka i ožiljaka.

Actropid se može davati upotrebom uobičajene insulinske šprice, olovke za šprice ili automatske pumpe. U potonjem slučaju lijek se sam unosi u tijelo, u prva dva vrijedi svladati tehniku ​​primjene.

  1. Uz pomoć palca i kažiprsta, na mjestu ubrizgavanja stvara se nabor kako bi se osiguralo da se inzulin isporučuje masti, a ne mišiću (za igle do 4-5 mm možete to učiniti bez nabora),
  2. Špric se postavlja okomito na preklop (za igle do 8 mm, ako su preko 8 mm - pod uglom od 45 stepeni u odnosu na preklop), kut je pritisnut do kraja, a lek se ubrizgava,
  3. Pacijent broji do 10 i vadi iglu,
  4. Na kraju manipulacija oslobađa se masnoća, mjesto ubrizgavanja se ne trlja.

  • Instalirana je igla za jednokratnu upotrebu,
  • Lijek se lako miješa, pomoću dispenzera se odabiru 2 jedinice lijeka, one se unose u zrak,
  • Pomoću prekidača postavlja se vrijednost željene doze,
  • Na koži se formira masni nabor kao što je opisano u prethodnom postupku,
  • Lijek se uvodi cijelim pritiskom na klip,
  • Nakon 10 sekundi, igla se uklanja s kože, nabor se otpušta.

Ako se koristi actrapid kratkog djelovanja, nije potrebno miješati prije upotrebe.

Da bi se isključila nepravilna apsorpcija lijeka i pojava hipoglikemije, kao i hiperglikemija, inzulin se ne smije ubrizgavati u neprikladne zone i treba koristiti doze koje nisu dogovorene s liječnikom. Upotreba Actrapida kojima je istekao rok trajanja je zabranjena, lijek može izazvati predoziranje inzulina.

Davanje intravenski ili intramuskularno vrši se samo pod nadzorom lekara. Actrapid se unosi u organizam pola sata prije jela, hrana mora nužno sadržavati ugljikohidrate.

Kako djeluje Actrapid

Insulin Actrapid spada u grupu lijekova, čije je glavno djelovanje usmjereno na snižavanje šećera u krvi. To je lijek kratkog djelovanja.

Smanjenje šećera je posledica:

  • Pojačani transport glukoze u organizmu,
  • Aktivacija lipogeneze i glikogeneze,
  • Metabolizam proteina,
  • Jetra počinje da stvara manje glukoze,
  • Glukoza se bolje apsorbuje tjelesnim tkivima.

Stepen i brzina izlaganja lekovima organizma zavisi od više faktora:

  1. Doziranje insulinskog preparata,
  2. Način primjene (šprica, olovka za injekciju, pumpa za inzulin),
  3. Odabrano mjesto za primjenu lijekova (želudac, podlaktica, bedro ili zadnjica).

Supkutanom primjenom Actrapida lijek počinje djelovati nakon 30 minuta, dostiže svoju maksimalnu koncentraciju u tijelu nakon 1-3 sata, ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta, hipoglikemijski učinak aktivan je 8 sati.

Nuspojave

Prilikom prelaska na Actrapid kod pacijenata tijekom nekoliko dana (ili tjedana, ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta) može se primijetiti oticanje ekstremiteta i problemi s jasnoćom vida.

Ostale štetne reakcije bilježe se sa:

  • Nepravilna ishrana nakon uzimanja lijeka ili preskakanja obroka,
  • Prekomjerna vježba
  • Uvođenje previše vrednosti doze inzulina istovremeno.


Najčešća nuspojava je hipoglikemija. Ako pacijent ima blijedu kožu, prekomjernu razdražljivost i osjećaj gladi, zbunjenost, drhtanje ekstremiteta i pojačano znojenje, možda će se šećer u krvi smanjiti ispod dozvoljene razine.

Pri prvim manifestacijama simptoma potrebno je izmjeriti šećer i jesti lako probavljive ugljikohidrate, u slučaju gubitka svijesti glukozu se ubrizgava intramuskularno pacijentu.

U nekim slučajevima Actrapid inzulin može izazvati alergijske reakcije koje se pojave:

  • Pojava na mjestu uboda iritacije, crvenila, bolnog oticanja,
  • Mučnina i povraćanje
  • Problemi sa disanjem
  • Tahikardija
  • Vrtoglavica.


Ako pacijent na različitim mjestima ne slijedi pravila ubrizgavanja, u tkivima se razvija lipodistrofija.
Pacijenti kod kojih je hipoglikemija neprestano uočavana, neophodno je konsultovati se sa svojim lekarom kako bi se prilagodile primljene doze.

Posebna uputstva

Hipoglikemiju često može uzrokovati ne samo predoziranje lijekom, već i niz drugih razloga:

  1. Promjena lijeka u analogni bez kontrole od strane liječnika,
  2. Nestručna dijeta
  3. Povraćanje
  4. Prekomjerni fizički napor ili fizički napor,
  5. Promjena mjesta ubrizgavanja

U slučaju da pacijent unese nedovoljnu količinu lijeka ili preskoči uvođenje, razvija hiperglikemiju (ketoacidozu), stanje ne manje opasno, može dovesti do kome.

  • Osjećaj žeđi i gladi
  • Crvenilo kože,
  • Česta mokrenja
  • Miris acetona iz usta
  • Mučnina


Upotreba tokom trudnoće

Liječenje Actrapidom dozvoljeno je u slučaju trudnoće pacijentice. Tokom cijelog perioda potrebno je kontrolirati razinu šećera i mijenjati dozu. Dakle, tijekom prvog tromjesečja potreba za lijekom se smanjuje, tokom drugog i trećeg - naprotiv, povećava se.

Nakon porođaja, potreba za inzulinom vraća se na razinu koja je bila prije trudnoće.

Tokom laktacije može biti potrebno smanjenje doze. Pacijent mora pažljivo nadzirati nivo šećera u krvi, kako ne bi propustio trenutak kada se potreba za lijekom stabilizira.

Kupovina i skladištenje

Možete kupiti Actrapid u ljekarni prema receptu svog liječnika.

Najbolje je čuvati lijek u hladnjaku na temperaturi od 2 do 7 stepeni Celzijusa. Ne dopustite da proizvod bude izložen direktnoj toploti ili sunčevoj svjetlosti. Kada se smrzne, Actrapid gubi svojstva za snižavanje šećera.

Prije injekcije pacijent treba provjeriti datum isteka lijeka, uporaba inzulina s istekom roka nije dopuštena. Obavezno provjerite ampulu ili bočicu s Actrapidom da li ima sedimenta i stranih inkluzija.

Actrapid koriste pacijenti oboleli od dijabetesa tipa 1 i 2. Pravilnom upotrebom i poštivanjem doza koje je odredio ljekar, ne izaziva razvoj nuspojava u tijelu.

Zapamtite da se dijabetes treba liječiti sveobuhvatno: pored svakodnevnih ubrizgavanja lijeka, morate se pridržavati određene prehrane, pratiti fizičku aktivnost i ne izlagati tijelo stresnim situacijama.

Tako različite insuline ...

Kao što je već spomenuto prošli put, kod dijabetesa tipa 1 gušterača uopće ne proizvodi inzulin, pa ga treba primijeniti izvana.

U početku su se od bolesnih ljudi tražilo da daju injekcije posebnim špricama, međutim, to je imalo niz poteškoća. Prvo, potkožno tkivo se atrofiralo vrlo brzo na mestu ubrizgavanja. Da li je šala raditi 4-6 injekcija dnevno!

Drugo, mjesta ubrizgavanja često su bila supputirana. A ovo da ne spominjemo da je sama injekcija izuzetno neugodan postupak.

Danas se razvijaju metode za injiciranje bez injekcije. No da biste riješili taj problem, morate smisliti kako zaštititi molekulu bjelančevina inzulina od agresivnog okruženja gastrointestinalnog trakta, koji je spreman podijeliti bilo koji molekul koji upadne u njegovu sferu utjecaja.

Jao, ovi su razvoj daleko od potpunog zaključka, tako da za pacijente s dijabetesom tipa I još uvijek postoji jedini način preživljavanja: nastaviti svakodnevno ubrizgavanje inzulinskih pripravaka.

Detaljnije ćemo se zaustaviti na tome kako se jedan inzulin razlikuje od drugog, i šta se događa.

Postoji nekoliko pristupa klasifikaciji inzulina: prvo, porijeklom (svinja, ljudski rekombinantni, sintetički itd.), Po trajanju djelovanja (kratko, srednje i dugo).

Za vas i mene zadnja klasifikacija koja je dana u tabeli je od najviše praktičnog značaja.

Klasifikacija inzulina prema trajanju delovanja

Početak akcije u roku od 30 minuta.

Maksimalno djelovanje nakon 1-4 sata

Trajanje 5-8 sati.

Početak akcije za 1,5-2 sata

Maksimalno djelovanje nakon 4-10 sati.

Trajanje 18-24 sata.

Početak akcije za 3-5 sati.

Maksimalna akcija nakon 8-28 sati

Trajanje 26-36 sati.

Humulin redovan

Levemir

Kratka akcija Srednje trajanje Dugo glume

Liječenje šećerne bolesti tipa I sastoji se od dva dijela: osnovna terapija (koju propisuje endokrinolog): ovo je stalno primijenjena doza srednje ili dugotrajno djelujućeg inzulina.

Takvi lijekovi oponašaju prirodnu pozadinu inzulina, kontroliraju prirodne procese metabolizma ugljikohidrata.

Drugi dio tretmana je korekcija glukoze nakon jela, užine itd.

Činjenica je da ako pacijent sa šećernom bolešću tipa 1 sebi dozvoli da uzme slatku ili bilo koju drugu hranu koja sadrži ugljene hidrate, tada će nivo glukoze u krvi početi da se povećava, a „osnovni“ inzulin možda neće biti dovoljan da bi trošio više od uobičajene glukoze.

To će dovesti do razvoja hiperglikemije koja će u nedostatku primjene inzulina rezultirati komom i smrću pacijenta.

Zbog toga doktor propisuje ne samo „osnovni“ inzulin, već i „kratak“ - za korekciju nivoa glukoze ovde i sada. Kao što se može vidjeti iz tablice, s potkožnim davanjem počinje djelovati nakon 30 minuta.

I sam pacijent odabire dozu kratkih mahuna inzulina, na osnovu očitanja glukometra. To ga uči u školi za dijabetes.

Obrnuta strana inzulinske terapije, ne računajući nuspojave načina primjene, mogućnost predoziranja.

Prosječna doza inzulina koja se daje dnevno može biti od 0,1 do 0,5 ml. To je vrlo mali broj, i kad se koriste mehaničke metode primjene (klasičnom štrcaljkom), vrlo je lako upisati ekstra, što će dovesti do hipoglikemije sa svim slijedećim posljedicama.

Kako bi izbjegli takve probleme, počeli su razvijati automatizirane uređaje. Tu spadaju inzulinske pumpe i dobro poznate olovke za špriceve.

U olovci štrcaljke doziranje se postavlja okretanjem glave, dok se na kotaču nalazi broj jedinica koje će biti unete tijekom injekcije. Brojevi su prilično veliki, jer I deca i stariji ljudi koriste olovku za špriceve.

Međutim, takav sustav ne štiti od predoziranja (neko se još malo okrenuo, nije očitao brojku itd.).

Zbog toga se danas koriste takozvane inzulinske pumpe. Može se reći mini-kompjuter koji oponaša rad zdrave gušterače. Inzulinska pumpa mjeri veličinu pejdžera i sastoji se od više dijelova. Ima pumpu za snabdijevanje insulinom, kontrolni sistem, zamjenjivi spremnik za inzulin, zamjenjivi infuzijski set, baterije.

Plastična kanila uređaja nalazi se ispod kože na istim mjestima gdje se obično ubrizgava inzulin (stomak, kukovi, stražnjica, ramena). Sistem sam određuje nivo šećera u krvi tokom dana, a sam ubrizgava inzulin u pravo vrijeme. Zbog toga je broj injekcija mnogo puta manji. Nije potrebno gristi prst 5-6 puta dnevno kako biste odredili šećer i druga mjesta primjene inzulina.

Lijekovi za snižavanje šećera kod dijabetesa tipa II

Šećerna bolest tipa II (DM II) u većini slučajeva direktna je posljedica životnog stila i prehrane.

Sjećam se jednog od loših savjeta:

"Ako vas je neko uvrijedio, dajte mu slatkiše, onda još jedan, i tako dalje, dok ne razvije dijabetes."

Podsjetit ću vas da kada ugljikohidrati ulaze u crijeva, nastaje inzulin, što čini staničnu stijenku propusnom za dolaznu glukozu.

Uz stalnu stimulaciju inzulinskih receptora, neki od njih prestaju reagirati na inzulin. Razvija se tolerancija, odnosno inzulinska neosjetljivost, koja je pogoršana unutarćelijskom masnoćom, što sprečava ulazak glukoze u ćeliju.

Za slijedeću aktivaciju staničnih receptora potrebno je sve više inzulina.Prije ili kasnije, količina inzulina koju tijelo proizvodi postaje nedovoljna za otvaranje ovih kanala.

Glukoza se nakuplja u krvi, ne ulazi u ćelije. Ovako se razvija dijabetes tipa II.

Taj je proces dug i direktno ovisi o ljudskoj prehrani.

Dakle, ovdje najpravedniji izraz je: "Kopanje rupa za sebe."

Zbog toga se pacijentima kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa II prvenstveno preporučuje dijeta.

Pravilnom prehranom i ograničavanjem unosa ugljikohidrata, vraća se razina šećera i osjetljivost na vlastiti inzulin.

Nažalost, najjednostavnija je preporuka.

Sjećam se da mi je jedan profesor-endokrinolog rekao kako sam u jutarnjoj šetnji pacijentu postavio pitanje, oni kažu, zašto je ujutro šećer toliko visok? Možda je jela nešto zabranjeno?

Pacijent je, naravno, sve odbio: ne jede hljeb i nema slatkiše.

Kasnije je, prilikom pregleda noćnog ormarića, pronašla teglu meda, koju je dodala u čaj, motivišući da ne može živjeti bez slatkiša.

Ovde čovjekova volja više ne djeluje. Uz dijabetes, stvarno želim jesti i po mogućnosti samo slatko! I to je razumljivo. U uvjetima nedostatka glukoze (a sjećate se da iako je u tijelu, on ne ulazi u ćelije, uključujući mozak), mozak počinje aktivirati centar gladi i čovjek je spreman pojesti bika, u doslovnom smislu te riječi.

Za kontrolu lijekova dijabetesa tipa II, postoji nekoliko pristupa:

  • Potaknite izlučivanje inzulina do razine odgovarajuće šećeru u krvi,
  • Usporiti apsorpciju ugljenih hidrata u crevima,
  • Povećajte osjetljivost na glukozne receptore za inzulin.

Prema tome, svi lijekovi za smanjenje šećera kod dijabetesa tipa II mogu se podijeliti u ove 3 skupine.

1 grupa. Preosjetljiva sredstva za inzulinske receptore

Unutar nje, prema hemijskoj strukturi, dijele se u još dvije skupine - biguanidi i derivati ​​glitazona.

Biguanidi uključuju Siofor, Glucofage, Bagomet (aktivni sastojak Metformin).

Derivati ​​glitazona uključuju Amalviju, Pioglar (Pioglitazon), Avandiju (Rosiglitazon).

Ovi lijekovi povećavaju upotrebu glukoze u mišićnom tkivu i sprječavaju njeno skladištenje u obliku glikogena.

Derivati ​​glitazona takođe inhibiraju resintezu glukoze u jetri.

Metformin se kombinira sa drugim lijekovima, na primjer, sa sibutraminom - liječenje gojaznosti, glibenklamidom - lijekom koji stimulira proizvodnju inzulina.

2 grupe. Gastrointestinalni lijekovi

Drugi pristup snižavanju glukoze je usporavanje njegovog unosa iz gastrointestinalnog trakta.

Za to se koristi lijek Glucobai (Akaraboza) koji inhibira djelovanje enzima α-glukozidaze, koji razlaže šećere i ugljikohidrate do glukoze. To dovodi do činjenice da ulaze u debelo crijevo, gdje postaju hranjivi supstrat bakterijama koje tamo žive.

Otuda je glavna nuspojava tih lijekova: nadutost i proljev, jer bakterije razgrađuju šećere i tvore plin i mliječnu kiselinu, koji nadražuje crijevnu stijenku.

3. grupa. Insulin stimulanse

Istorijski postoje dvije grupe lijekova koji imaju ovaj efekat. Lijekovi prve grupe podstiču lučenje inzulina, bez obzira na dostupnost hrane i nivo glukoze. Zbog toga, nepravilnom upotrebom ili pogrešnom dozom, osoba može stalno osjećati glad zbog hipoglikemije. Ova grupa uključuje Maninil (glibenklamid), Diabeton (gliklazid), Amaril (glimepirid).

Druga grupa su analozi hormona gastrointestinalnog trakta. Imaju stimulišuće ​​dejstvo tek kada glukoza počne da curi iz creva.

Tu spadaju Bayeta (exenatide), Victoza (liraglutid), Januvia (sidagliptin), Galvus (vildagliptin).

Završit ćemo upoznavanje s lijekovima za snižavanje šećera, a kao domaći zadatak predlažem vam da razmislite i odgovorite na pitanja:

  1. Mogu li se sintetička oralna hipoglikemijska sredstva koristiti za liječenje dijabetesa tipa I?
  2. Koja vrsta dijabetes melitusa se ubrizgava?
  3. Zašto se pacijentima s dijabetesom preporučuje nositi komad bombona ili komad šećera?
  4. Kada se propisuje dijabetes tipa II?

I na kraju, želio bih reći nekoliko riječi o posebnom dijabetesu. Prema slici, može ličiti i na SD I i na SD II.

Povezana je s ozljedama, upalnim bolestima gušterače, operacijama na njoj.

Kao što se sećate, inzulin se proizvodi u β-ćelijama gušterače. Ovisno o stupnju oštećenja ovog organa, primijetit će se nedostatak inzulina različitog stupnja.

Ako osoba pati od kroničnog pankreatitisa, jasno je da će se primijetiti količina inzulina koja proizvodi ovaj organ, dok će se potpunim uklanjanjem (ili njegovom nekrozom) primijetiti izraženi nedostatak inzulina i, kao rezultat, hiperglikemija. Liječenje takvih stanja provodi se na temelju funkcionalnog stanja gušterače.

To je sve za mene.

Kao i uvek, super! Sve je jasno i razumljivo.

Pitanja i komentare možete ostaviti ispod u polju za komentare.

I, naravno, čekamo vaše odgovore na pitanja koja je Anton postavio.

Vidimo se ponovo na blogu ljekarne za muškarca!

S ljubavlju prema vama, Anton Zatrutin i Marina Kuznetsova

P.S. Ako želite biti u toku s novim člancima i dobiti gotove varalice za posao, pretplatite se na bilten. Obrazac pretplate nalazi se ispod svakog članka, a desno na vrhu stranice.

Ako je nešto pošlo po zlu, pogledajte ovdje detaljna uputstva.

P.P.S. Prijatelji, ponekad pisma od mene upadaju u neželjenu poštu. Ovako rade budni programi pošte: filtriraju nepotrebno, a uz to su i vrlo potrebni. Dakle, za svaki slučaj.

Ako ste iznenada prestali primati pisma od mene, pogledajte mapu "neželjena pošta", otvorite bilo koju listu pošte "Ljekarna za ljude" i kliknite na gumb "ne spam".

Neka vam je radna sedmica i velika prodaja! 🙂

Dragi moji čitaoci!

Ako vam se članak svidio, ako želite pitati, dodavati, dijeliti iskustvo, to možete učiniti u posebnom obliku u nastavku.

Samo molim te, ne ćuti! Vaši komentari su moja glavna motivacija za nove kreacije za VAS.

Bio bih vam veoma zahvalan ako s prijateljima i kolegama na društvenim mrežama podijelite vezu do ovog članka.

Samo kliknite na društvene tipke. mreže čiji ste član.

Klikom na gumb društven. mreže povećavaju prosjek čeka, prihoda, plaće, snižavaju šećer, pritisak, kolesterol, eliminira osteohondrozu, ravna stopala, hemoroide!

Pogledajte video: Kako da pobijedite dijabetes za 15 dana (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar