Život je nezaslađen: ruski dijabetičari su zabrinuti da će ih u okviru programa supstitucije uvoza prebaciti na ruski inzulin

Trenutno u Rusiji postoji oko 10 miliona ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes. Ova bolest, kao što znate, povezana je s kršenjem proizvodnje inzulina ćelijama gušterače, koje su odgovorne za metabolizam u tijelu.

Da bi pacijent mogao u potpunosti živjeti, treba mu svakodnevno ubrizgati inzulin.

Danas je situacija takva da se više od 90 posto lijekova proizvodi na stranom tržištu medicinskih proizvoda - to se odnosi i na inzulin.

U međuvremenu, zemlja se danas nalazi pred zadatkom da lokalizira proizvodnju vitalnih lijekova. Zbog toga su danas svi napori usmjereni na to da domaći inzulin postane dostojan analog svjetski poznatih hormona koji se proizvode.

Rusko oslobađanje insulina

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da države s populacijom većom od 50 miliona stanovnika organiziraju vlastitu proizvodnju inzulina kako dijabetičari ne bi imali problema s hormonom.

Posljednjih godina lider u razvoju genetski modificiranih lijekova u zemlji bio je Geropharm.

Ona jedina u Rusiji proizvodi domaće insuline u obliku supstanci i lijekova. Trenutno se ovdje proizvode kratko djelujući inzulin Rinsulin R i srednje djelotvorni inzulin Rinsulin NPH.

Međutim, najvjerovatnije, proizvodnja tu neće stati. U vezi s političkom situacijom u zemlji i uvođenjem sankcija stranim proizvođačima, ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je da se u potpunosti uključi u razvoj proizvodnje inzulina i izvrši reviziju postojećih organizacija.

Planirana je i izgradnja čitavog kompleksa u gradu Pušini, gdje će se proizvoditi sve vrste hormona.

Zdravstvo

nered koji sam prebacio iz lantusan tujeo šećer se smanjio na lantusu jer su skokovi nekako normalni sad ali sad sam se razboleo virusom sada ću opet vidjeti koja bi doza bila ista 42 nema ih a gdje ne ide u nered nema test traka

Tujeo je isti INN-ov glargin, ali u poboljšanoj formulaciji od JEDNOG i istog proizvođača - Sanofi Aventis. Tujeo je bolji za dijabetičare jer ako se daje supkutano, ne izaziva noćnu hipoglikemiju zbog činjenice da ne daje varijabilnost svojstvenu Lantusu. Lantus ima koncentraciju glargina 100ED na 1 ml, a u Tujeo 300 IU po ml, odnosno jednostavno je glargin koncentriraniji od u Lantusu Brojna klinička ispitivanja uvjerljivo su i objektivno pokazala da je Tujeo bolji od Lantusa. Zato se radujte što vam daju tujeo. Čudno, ali doktor je morao da objasni to i objasni razliku u doziranju.

Gde, kada i na kome su vršena ispitivanja?

Zbog toga lažete, hipoglikemija noću se događa prilično često, a ujutro povišene šećere. Iskustvo 22 godine. Prije toga na lantusu je bilo sve u redu.

Apsolutno nepismen članak. Lantus i Tujeo su jedan proizvođač, Sanofi. Uvožene sirovine se sipaju iz nas. S kakvom je strahom Lantus postao Rus?

Lantus se danas smatra zajedničkim ulaganjem. Proizvođač - Sanofi Vostok. A Tujeo se proizvodi samo u inostranstvu. Proizvođač je Sanofi, a Sanofi Vostok samo paker.

Bolestan sam 12 godina s prvom vrstom, vjerovatno sam probao sve inzuline, osim svinje, i NovoNordisk i Humulin, i neki Kinezi, imena se već ne sjećam, i Rinsulina. Iskreno, ne vidim veliku razliku. Ali možda ćemo to srediti za mene)))

Nešto čudno pišete. Osjeća se kao da uopće niste bolesni. Kod svih dijabetičara ponavljam - SVE, bez izuzetka, vrši se prilagođavanje nakon prelaska na drugi inzulin i to se sve radi pod nadzorom endokrinologa. I prilagođavanje se vrši jer tijelo ne može reagirati na različite inzuline na isti način (osim ako niste samo kiborg koji ima nit). Stoga je vaš komentar lažan, kako biste smirili budnost dijabetičara.
A vi ste dijabetičari, nemojte uzimati zamjenu. Pišite izjave tužilaštvu, sudu, predsedniku, Ministarstvu zdravlja, ako ne radi, onda Evropskom sudu
Ako svatko od nas učini sve to i osigura svoja prava, onda nam nitko neće dati zamjenu, ali ako uzmete zamjenu, to znači da se slažete sa svime i onda se nemojte ogorčiti galopirajućim šećerom. Ima puno dijabetičara i svi bi trebali biti aktivni za svoju budućnost, a ne šutjeti ogovaranjem i stezanjem repa, tada nećemo imati budućnost.

Ispravljanje je urađeno, ne raspravljam. Mislim, prema mom osjećaju, ne osjećam nikakvu opipljivu razliku u proračunu ove ili one marke inzulina. I pogriješili ste, nisam lažni. Ja sam dijabetičar. Slažem se sa Irininim komentarom u nastavku.

Denis, onda imaš dobru prilagodljivost i ravnomjeran, miran tijek bolesti. Ovo je divno, neka tako i dalje bude. Samo nemojte smatrati dobru struju isključivo zaslugom, poput Irine. Kurs je drugačiji. I nije uvijek moguće nositi se sa tim. Za mene je bilo drugačije. U osnovi smirena, kao što imate, vrlo gladak šećer, čak gg, a onda sam rekao i da je samokontrola - i to sve u gomili. To je trajalo deset godina. A onda kako dobro! Dijabetes je samo odletio iz zavojnice, inzulin se sipa poput vode, prokletstvo se ne smanjuje nekoliko sati, izračunajte ovo i ono, sjednete u zagrljaju s glukometrom i još uvijek propustite trenutak kada raz - i šećer padne. I nemojte ništa podizati. A u kašike sipate med, marmeladu, sirup, šećer. A onda opet prema gore, jer je jetra povezana za rad, pa opet svijeća. Gore-dolje-gore-dole. A u posebnom centru, vidjevši sve, hvale svima da su se snašli, ali samo trebate proći period labilnog kursa. I brinite koliko možete. Nakon jednog takvog perioda od nekoliko meseci, kada se dijabetes pokazala pravilno, odbila sam govoriti o tome koliko sam pametna u pogledu kontrole dijabetesa. Naravno, izvršavam sve što traži, ali je i blaži prema meni. Zato se ne biste smjeli odmah pridržavati i slagati se s radikalnim gledištem.

Sa dijabetesom sam, uglavnom, zainteresiran. 12 godina jednom je izgubio svijest, dobro je da je u trećoj godini bolesti kod kuće, a ne u jednoj. Razbolio se u 24. Hypo osjećam se odmah, uvijek s izuzetkom tog slučaja uspijevam ga zaustaviti.Prvih pet godina bio je stabilan za ketoacidozu godišnje. Sada 6 godina. Ne mogu reći da savršeno kontroliram dijetu i injekcije, desi se. Radim, udala sam se za dijabetičara, kćer mi je ove godine u prvom razredu, apsolutno zdrava. Ja nekako kažem, ne znam jesam li ili nisam zaključio pakt o nenapadanju s dijabetesom))) On mi dopušta neke slobode, ali ne prelazim njegove granice)))

pisati u tužilaštvo predsedniku u Ministarstvu zdravlja? očigledno ne živite u Rusiji

U međuvremenu, svuda pišete da ubodete?

Bolestan sam od dijabetesa tipa 1 već 42 godine, vjerujem da bi dijabetičari trebali moći sami birati doze inzulina, samostalno prelaziti na drugi inzulin, što radim dugi niz godina.Članak je preuveličao patnju dijabetičara od prelaska na drugi inzulin, to ukazuje na nepismenost ovih dijabetičara i njihovih nespremnost da proučavate svoj dijabetes.

Imate li dijabetes 42 godine? Uz takvo iskustvo i skokove sa jednog inzulina na drugi, recite mi da imate normalan GG i da nema komplikacija!

+100500. Iskustvo od 2010. Glavni lijek za dijabetes tipa 1 je način života povezan s vježbanjem i prehranom. Takođe imam iskustva u prelazima iz Aktrapida u Humulin, zatim u NovoRapid, pa u Rinsulin, iz Lantusa u Tujeo, itd .. itd. Da, svaki put kad trebate proučiti farmakokinetiku određenog lijeka, ali ovo je, kao što rekoh, način života, biti dijabetičar znači biti pažljiviji prema uputama, osjetljiv na zdravlje i malo čitljiviji od liječnika u klinikama.

Jeste li čuli za alergijsku reakciju tijela? Dobro je što ste imali 42 godine! Dijabetičar koji misli svojom glavom uvijek zna kako odabrati i prilagoditi dozu inzulina, što treba učiniti u hitnim slučajevima (visok / nizak šećer, aceton), ali prijelaz iz inzulina na inzulin događa se samo pod nadzorom endokrinologa u bolničkom odjelu i, štoviše, nebrojeno puta. Dobra kompenzacija svima!

U pravu ste, momci.
Samo uvjerljiv zahtjev onima koji lako i bezbolno prelaze iz jednog inzulina na drugi: ne zaboravimo da svako ima svoj dijabetes. To su pojedinačne karakteristike. Mogu biti drago samo onima koji imaju blagi kurs. Neka vam Bog dozvoli da nastavite bez ikakvih posebnih poteškoća. Samo nemojte otpisivati ​​pojedinačne reakcije tijela i različite potrebe za doziranjem kao posljedicom promjene lijeka bez glave, nediscipliniranosti i nepismenosti samog pacijenta. Dijabetes je ozbiljna bolest, uopće nije način života. Način života ovdje je da promijeni svoju rutinu. Pa, ako uspijete zadržati bolest pod kontrolom. Onda da, to je u svakom pogledu način života. Ako ne, nemojte me kriviti, ali goli matematički proračuni se ovdje više ne kotrljaju. Biohemija i fiziologija, u kombinaciji s individualnim karakteristikama i reakcijama, ne mogu se isključiti.

Svi dobri glatki šećeri!

Dijabetes tipa 1 od 1993. godine. Hipoglikemija je ponovljena, kao i hiperglikemija. Pored mnogih insulina - alergijska reakcija. Posljednjih godina u području lantusa i humaloga. Međutim, posljednji put umjesto lantusa dobio je tujeo. Ostaci lantusa će uskoro prestati, što ja neću znati na tujo.

Živim u Krasnodaru, oboljela sam od dijabetesa već 18 godina, 5 godina inzulinom, u posljednja 3 mjeseca promijenjeno mi je 5 vrsta inzulina bez da pitate, ili uzimate ono što nema ili nije dostupno. Trenutno su NovoRapid i Levemir davali šećer da se ne smanjuje nakon jela 19-20 na prazan stomak 10-11, osjećam se loše. Povećanje doze ne daje efekta.

Prelazak Levemira i Novarapida na druge doze počet će djelovati za tjedan ili dva
Iz ličnog iskustva, ublažio sam 11 bazalnih, započeo sam 22 pricanja, efekat sam osetio već nakon 1,5 nedelje

Moskva Od januara 2017. prešla je u Tujeo. Prije toga bio sam na Lantusu. Šećer nije postao gori.
I evo šta ja mislim. Nemojte se uopće bojati ako je doza Tujea veća (manja) od
bila je doza Lantusa. Glavno je da je šećer normalan. A doza je postala 3-5 jedinica
više (manje) za mene nema razlike. Uvijek imam malu dozu kod promjene insulina
izmenjen. I za mene se takav trenutak kao što je vrijeme ubrizgavanja (jutro ili veče) pokazao upadljivim.
Počelo uvečer. Potom je prenijela ujutro.

Iz ljekarne su naveli da je inzulin lantus namijenjen samo saveznim korisnicima - djeci, insulin tujeo za regionalne korisnike, bez obzira na vrstu dijabetesa. Najbolje za djecu, ostalo će biti prekinuto. Kada sam imao 25 ​​godina, u SSSR-u nije bilo danskog inzulina, bilo je djece, ali nisam trebao, očito je postojao i problem sa finansiranjem. Nakon korišćenja našeg inzulina, mišićno tkivo je nestalo na mjestima uboda. Dakle, dijabetičarima tipa 1, ako ubrizgate lantus, ne preporučujem prelazak na tujeo. Jer. MINISTARSTVO KRIVIČNOG PRAVA trebalo bi ostati pravo izbora lijeka za pacijenta. Kršen je zakon o zaštiti potrošača, kršen je ustav Ruske Federacije - bolesni građani su diskriminisani u oblasti medicine.

Vi, draga, imate pravo izbora inzulina. Otiđete u ljekarnu i kupite ono što vam treba. Niko vam ništa ne duguje.

Platinasto mačka, tj. Plaćate porez odobreno vladi, ali ništa ne duguju, a lica im puknu po šavovima. nisi slučaj sina poslanika?

Dobar dan
Pratim komercijalne apoteke u Moskvi na prisustvo Lantus inzulina, on nije tamo.

Pa mislim da su momci odlučili da nas unište ili šta? Bolestan sam 25 godina, 15 godina na Khumulinu, i odjednom mi je suprug uzeo inzulin u ljekarni, a pokazalo se da je Rinsulin, bez pripreme bez upozorenja, pa sam počeo tražiti preglede, bojim se nečega, ali morate početi.

Dobro veče svima, već 16 godina obolijevamo od dijabetesa. Počeli su me tretirati svinjetinom, šećer su samo porasli, ljekovito bilje i pilule pomogli, mislim, već sam drevni dijabetičar)))) onda je paluba actrapid i protafan, hipove bila grozna, a zatim prebačena na lantus i novrapid, od 2008. godine , hvala Bogu, nisam se mogao radovati, šećer čuva kako treba, danas sam primio inzulin, umjesto lantusa koji su dali tujo, pročitajte recenzije, definitivno ću ostati na lantusu.

Dijabetes tipa 1, 34 godine iskustva + sve kasne komplikacije (srčani udar, hipertenzija, nefropatija i retinopatija), krenuli su insansi, prvi put s užasom primali suinsulin, mislim kako nastaviti s njegovom "primjenom", sjećam se Branzalovih nagiba - očito će se sve ponoviti

Vratite uveženi inzulin, naši inzulini su jako loši

U potpunosti se i potpuno slažem. Naš inzulin ne radi apsolutno.

Ako uopšte ne djeluju. Imao sam šećer na ruskom inzulinu do 25. Kupio sam Lantus sada šećer ujutro 5-6. Svi problemi koji su se dešavali kada nam je inzulin izvadio sam. Ali ne znam kako da ga kupim. Nemam puno za penziju Sramit ćete se tako velike zemlje.

Bolestan sam 23 godine otkako su ljeta počeli da se prebacuju u Tajo, ne znajući učinak, uzeli su zalihu lantusa u ljekarni, doktor je rekao da čak i bolji od lantus np nedavno završio lantus se počeo kompetentno prebacivati ​​na tojo, ne pokušavam sve u skladu sa uputama s mjerenjem šećera nakon 3 sata manje šećera 15 već mjesec dana, takav osjećaj da je Sprats olovka napunjena destilovanom vodom nije ispustio, a on mora kupiti lantus u ljekarni za 3800, neću povući šta da radim, ne znam uskoro, izbori su samo Putini, pišu da nema šanse

Pišete kako se čini kao da se olovka napuni destiliranom vodom. Jeste li pokušali nabaviti pravu količinu inzulina i pustiti ga u zrak? Primjerice, otkrili smo da Rosinsulin ne dolazi iz šprice - umjesto mlaznice istiskuje se samo mala kapljica. Zamislite šta bi moglo biti, čovjek će pomisliti da je uveo željenu dozu, ali ga nije dobio. Koma Sa Humulinom nema takvih problema!

pa vam je naredio da ubrizgavate ruski inzulin.

Molim sve koji su protiv prisilne zamjene djelujućeg inzulina Tujeom, što je dovelo do dekompenzacije ogromnog broja dijabetičara, da potpišu peticiju:
https://www.change.org/p/president-rf-- hitno se oporavlja- pruža- bolesno- sa dijabetesom- insulin-lantus

Dijabetes tipa I od 1990. godine (razina glukoze u trenutku prve hospitalizacije je 40 mmol / l.). Danas HbA1c 6.0 iznosi 6,9%. Visina 166 cm., Težina 54 kg. Komplikacije zasnovane na „Koliko je godina dijabetes? Pa, onda ćemo pisati.“ Slažem se sa Alinom: članak je nepismen. Važni parametri inzulina, kao i drugi lijekovi, su farmakodinamika i farmakokinetika. A za sve egzogene inzuline, uključujući i produljene inzuline s istim trajanjem djelovanja, je različito. Štaviše, izvori analognog inzulina su takođe različiti: znam dvije mogućnosti - Escherechia Coli (E. coli) i Saccharomyces cerevisiae (pekarski kvas). Neophodne informacije za dijabetičara su grafikon krivulje koncentracije i vremena. Samo postoji problem: ove se grafike u uputama ne ispisuju uvijek.
O razlici između Lantusa i Tujea i besmislenih razgovora o tome koji je bolji. Grafovi koje imaju su različiti (prikazani su u uputama) i koncentracija (Tujeo se kristalizira u pokretu!).Stoga, izjave ljekara da je to jedno te isto, ima smisla ignorirati i vrlo pažljivo pristupiti tranziciji (i razumjeti liječnike: kažu što propisuje Ministarstvo zdravlja): je li inzulin prikladan ili ne i s čime je povezan (receptori, propusnost membrane, masno tkivo, možda još postoji proizvodnja inzulina itd.) - samo Bog zna. Vrlo česta negativna pojava na Lantusu je noćna hipoglikemija, na Tujeu se to zaustavlja, što odgovara elementarnoj logici, ako pogledate grafikon ovog inzulina.
Moje lično iskustvo eksperimentiranja u poslednje 2 godine povezano je sa insulinom Lantus (insulin glargin), na kojem sam prisutna više od 10 godina, Levemir (insulin detemir) i Tujeo (insulin glargin).
Lantus (1 put dnevno, glavna doza od 15 jedinica, doziranje se mijenja jasno prema težini i fizičkom obliku i fizičkom opterećenju): problemi - noćna hipoglikemija (dok tokom dana sve je savršeno savršeno, logično i lijepo). Vremenom sam smislio kako da izbjegnem jutarnje niske šećere (sad su 4-5 mmol / l).
Dok se borio sa noćnim niskim šećerima, probao sam Levemir (2 puta dnevno, tokom 4 mjeseca, doza se povećala sa 15 jedinica na 20 jedinica, bez promjene težine): problemi - visoki šećeri (10-12 mmol / l) na mjestima ubrizgavanja, Izračun ultrazvučnog inzulina ujutro, danju i uveče različit je, ne dijelite se s glukometrom i ne razumijete logiku djelovanja inzulina i šta će se tamo dogoditi sljedećeg minuta + očigledan otpor Levemiru. Vratila sam se u Lantus - sve je savršeno (ujutro 4-5 mmol / l, tokom dana 6-8, kotrinsularno djelovanje do 12-14, GG 6,2).
I tu su svi počeli izbacivati ​​Tujeo (1 put dnevno) - jutarnji šećer 15 mmol / l. (isto kao bez bazne injekcije inzulina), preživljavate na ultrakratkim jabukama tijekom dana, s povećanjem doze s 15 jedinica. do 32 jedinice situacija se nije promijenila. Vratio sam se u Lantus ... samo problemi s dobivanjem.
Nekad sam arogantno razmišljao kako to nije dovoljno da se dijabetičari nisu mogli nositi sa šećerima. Sada razumijem da ako nemate upalu, nema viška kilograma, trenirani mišići, znate koliko će glikogena "izbaciti" kao odgovor na niske šećere i pravilno se ponašati u situaciji hipoglikemije, ako sve pravilno izračunate i znate karakteristike svojih emocionalnih manifestacija (u u nekim slučajevima adrenalin, u kojem - norepinefrin, u kojem - kortizol, a vi ne zbunjujete orgazam i hipoglikemiju itd.), ali, istovremeno, šećer skače, doza bazalnog se povećava, OVAJ OVI INSULIN NIJE PRILOG ZA VAS. Pakao je život na inzulinu koji vam ne odgovara i već je dovoljno problema.

u 2015. pretrpio ishemijsku uvredu. Bolestan sam od s2 tipa 15 godina. U početku su ga liječili tabletama, dijetom, a poslije moždanog udara prebacili su se naprotafan i humulin. Doza je odabrana ambulantno. ZA2year bio na Protafan, Humulin, Levemire, Nsuman, Basal Rosinsulin Rinsulin, Norapid, Actrapid, Apidra. Sad nude biosulin, za koji sam imao osip, svrbež i proliv. Ja sam invalid, 3g imam pravo da odbijem ovaj otrov i dobijem ono šta treba

Vratite dijabetičare Homulinima! U našem vremenu već gorko žive !. I dalje ćute na mnoge stvari. Grupa s invaliditetom nije dozvoljena, a nemoguće je raditi s takvim lijekovima bez podrške najmilijih!

MINZDRAV je zločinac! Dugo su mi uzimali dozu na odjelu u MONIKI, s velikim su se poteškoćama zaustavili u LANTUS-u: ubodam 30 jedinica. Jednom dnevno. Šećer je konačno postao manje-više ljudski. Ali LANTUS-u se ne daju besplatno već 2 godine. Objašnjeno: za grad Korolev naredba: samo za djecu. Ovo je odvratno. A odrasli - hitno savijeni? Unatoč činjenici da imam pravo na besplatan inzulin i trakice, kupujem ih već 2 godine. Pansion pukne po šavovima. A sada ne mogu dobiti LANTUS čak ni za novac: u Koroljevu to nije. TUJERO mi ne odgovara. LANTUS je ostavio zadnju olovku. Nazvao sam proizvođača naznačenog na kutiji. Odgovorili su: proizvodimo kao i obično. Pa gdje je on? Odvratno, odvratno! Birokrati iz MINISTARSTVA ZDRAVLJA izazivaju prezir: rade li oni za „odstupanje“? Osuđujete nas na smrt, a to čak ni ne skrivate: djeca LANTUS-a spašena su jer će ih njihove majke jednostavno ustrijeliti. Pred cijelom državom izgovorite ime osobe koja je lično odgovorna za ovaj nered! Vjerovatno se sada čak i boji izaći vani. Pljujem u tvoja gadna lica! Svima onima koji su me lišili mogućnosti, čak i za novac, da mi daju vitalni inzulin. Prezirem te. Ne želim da umrem zbog činjenice da neki otpadnik misli o svom džepu, a ne o ljudskim životima! Nadam se samo PREDSEDNIKU. Ali možda uzalud.

Re: Prevod na domaći inzulin

Baka Valya »6. januara 2010. 18:40

Re: Prevod na domaći inzulin

ANGEL »6. januara 2010. 19:29

Draga iminiashina!
Pregledao sam tvoj profil (tačnije tvoju kćer).
Vi (ili bolje rečeno ona) imate dijabetes već oko 7 godina, ovo je puno, a vi, naravno, znate da:
-analogne insuline (poput vaših kćeri) i genetski inženjerirane ljudske inzuline - i proširene i „kratke“ - radnje koje su po svom profilu potpuno različite
- Rusija ne oslobađa i neće proizvoditi bilo koji analogni inzulin u bliskoj budućnosti,
- analogni i stvoreni su kako bi se osigurala maksimalna fiziološka, ​​praktičnost i kontrola SC-a u "zdravom" okviru za pacijente sa dijabetesom,
- prebacivanje šesnaestogodišnjaka s analognog na ljudsko genetski inženjerstvo bez sumnje će podrazumijevati promjenu prehrane, smanjenje mobilnosti, bit će potreban novi odabir doza - sve, opet, ispočetka, pogoršati kompenzaciju
- čak i u početku.
Ljekari koji vam to nude trebaju jasno obrazložiti svoju odluku. Shvatite šta i zašto rade i prihvatite odgovornost za ovu odluku.
Zapravo im država plaća njihove plaće.
Ako mi se ponudi takav „prelaz“, tražit ću jasnu argumentaciju takvih radnji i to u pisanom obliku. Budući da je nemoguće predstaviti Ministarstvo zdravlja, Federalnu službu za zdravstveni nadzor i Tužilaštvo (spisak nadležnih nadzornih organa, uključujući i to samu sebe, mnogo je duži), jer je bilo gdje nemoguće beležiti prazne razloge i izgovore.
P.S. nisam čuo za masovni prelazak dijabetičara u domaće inzuline. Pogledao sam na natječaje koji su već održani za prvu polovinu godine - u našoj regiji sve je otprilike u istim omjerima kao i prošle godine. Naravno, ako ima o čemu izvještavati na ovu temu, svakako ću vas obavijestiti.

P.P. mjerenje nadzornog odbora "jednom dnevno" - nema smisla, IMHO. Nemoguće je iz nje izvući nijednu tačnu informaciju - to je iz našeg tužnog iskustva.

Sretno u borbi!

Re: Prevod na domaći inzulin

Još mama »7. januara 2010. 11:59

Znam puno stvari.

Evo, na primjer, možete pročitati (uključujući i komentare):

Ne znam njen kvalitet. Mogu pretpostaviti analogijom i ekstrapolacijom. Pretpostavljam da će, ako uvezene insuline nestati u našoj zemlji, tada će "dijete morati emigrirati".

Radio sam u praksi na farmaceutskim pogonima, a kasnije razgovarao. Mogu samo reći da kao radnici u kobasarskim radnjama ne jedu kobasice, a kćer moje djevojke, nakon što je radila na UPK-u u poslastičarnici, već 10 godina bježi od stola, vidjevši "krompir" tortu - tako da "bježim sa stola" kada govorimo o domaćem insulinu.

Ali glavna nevolja nije čak ni u kvaliteti! Ovaj inzulin NIJE JEDNO potreban!

Današnje kompenzacijske sheme za T1DM sugeriraju kombinaciju produženog inzulina (Lantus, Levemir) i ultrazvuka (Novorapid, Apidra, Humalog).
Domaći inzulin, koliko ja razumijem, nije ni ovo ni to. Rinsulin ima deklarisano trajanje delovanja od 6-8 sati „sa klizanjem“. Biosulin P, iako je "retardiran", ima (prema pasošu) 12 sati "sa toboganom", a Biosulin H smatra se kratkim, ali ima jednakih 6-8 sati.

Nadoknada ove kombinacije je aerobatika dostupna samo veteranima dijabetesa poput Connie. Ali takvu umjetnost moraš još uvijek živjeti.
Lično još nisam razumeo kako ubrizgati 2 puta 12-satni klizni insulin. To su dva hipa „u planini“ i dva hiper „između“!
Da biste izgladili ove „koturaljke“, IMHO, dozu treba podijeliti u 4 dijela. A ovo je, uzgred, pozadina!

Hoće li ruski inzulin zamijeniti strane lijekove

Prema stručnim pregledima, u ovom trenutku Rusija nije konkurent svjetskom tržištu proizvodnje inzulina. Glavni proizvođači su tri velike kompanije - Eli-Lilly, Sanofi i Novo Nordisk. Međutim, za 15 godina domaći inzulin moći će zamijeniti oko 30-40 posto ukupne količine hormona koji se prodaje u državi.

Činjenica je da je ruska strana odavno postavila zadatak da državi obezbedi sopstveni inzulin, postepeno zamjenjujući lijekove stranih proizvođača.

Proizvodnja hormona pokrenuta je još u sovjetska vremena, ali tada se proizvodio inzulin životinjskog porijekla, koji nije imao kvalitetno pročišćavanje.

Devedesetih je pokušao organizirati proizvodnju domaćeg inzulina za genetski inženjering, ali zemlja se suočila s financijskim problemima i ideja je obustavljena.

Sve ove godine ruske su kompanije pokušavale proizvoditi različite vrste inzulina, ali su kao tvar korišteni strani proizvodi. Danas su se počele pojavljivati ​​organizacije koje su spremne objaviti potpuno domaći proizvod. Jedna od njih je i kompanija Geropharm gore opisana.

  • Planirano je da nakon izgradnje postrojenja u moskovskoj oblasti zemlja proizvodi moderne vrste lekova za dijabetičare, koji se po kvalitetu mogu nadmetati sa zapadnim tehnologijama. Savremeni kapaciteti novog i postojećeg postrojenja omogućit će proizvodnju do 650 kg tvari u jednoj godini.
  • Nova proizvodnja bit će pokrenuta 2017. godine. U ovom će slučaju troškovi inzulina biti niži nego kod stranih kolega. Takav program će riješiti mnoge probleme na polju dijabetesa zemlje, uključujući i finansijske.
  • Prije svega, proizvođači će se uključiti u proizvodnju hormona ultrazvuka i dugog djelovanja. Tokom četiri godine objavit će se kompletna linija sa sve četiri pozicije. Insulin će se proizvoditi u bocama, spremnicima, jednokratnim i olovkama za višekratnu upotrebu.

Je li to zaista tako, znat će se nakon pokretanja postupka i pojavljivanja prvih pregleda novih lijekova.

Međutim, to je vrlo dugotrajan proces, pa se stanovnici Rusije ne bi trebali nadati brzoj zamjeni uvoza.

Kakav kvalitet ima hormon domaće proizvodnje?

Najprikladnijim i neinvazivnim nuspojavama za dijabetičare smatra se genetski inzulinski inzulin koji po fiziološkoj kvaliteti odgovara originalnom hormonu.

Za testiranje učinkovitosti i kvalitete inzulina kratkog djelovanja Rinsulin R i inzulina Rinsulin NPH srednjeg djelovanja, provedeno je znanstveno istraživanje koje je pokazalo dobar učinak na snižavanje glukoze u krvi kod pacijenata i izostanak alergijske reakcije tijekom dugotrajnog liječenja lijekovima ruske proizvodnje.

Osim toga, može se primijetiti da će pacijenti biti korisni kad znaju kako dobiti besplatnu inzulinsku pumpu, danas su ove informacije izuzetno važne.

U istraživanju je učestvovalo 25 dijabetičara starih 25-58 godina kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 1. U 21 bolesnika uočen je teški oblik bolesti. Svaki od njih svakodnevno je primao potrebnu dozu ruskog i stranog inzulina.

  1. Stopa glikemije i glikoliranog hemoglobina u krvi pacijenata prilikom upotrebe domaćeg analoga ostala je približno na istoj razini kao i kod upotrebe hormona strane proizvodnje.
  2. Koncentracija antitela se takođe nije promenila.
  3. Konkretno, nisu primećene ketoacidoza, alergijska reakcija, napad hipoglikemije.
  4. Dnevna doza hormona tokom promatranja primijenjena je u istoj količini kao u uobičajeno vrijeme.

Pored toga, provedeno je istraživanje za procjenu učinkovitosti snižavanja glukoze u krvi primjenom lijekova Rinsulin R i Rinsulin NPH. Nije bilo značajnih razlika kod upotrebe inzulina domaće i strane proizvodnje.

Tako su naučnici došli do zaključka da dijabetičari mogu biti pretvoreni u nove vrste inzulina bez ikakvih posljedica. U tom slučaju se zadržavaju doza i način davanja hormona.

U budućnosti je moguće prilagoditi dozu na temelju samo-praćenja stanja tijela.

Upotreba Rinsulina NPH

Ovaj hormon ima prosječno trajanje djelovanja. Brzo se apsorbuje u krvotok, a brzina ovisi o dozi, načinu i području primjene hormona. Nakon primjene lijeka započinje svoje djelovanje za sat i pol.

Najveći efekat se primećuje između 4 i 12 sati nakon ulaska u organizam. Trajanje izlaganja organizmu je 24 sata. Suspenzija je bijela, sama tečnost je bezbojna.

Lijek je propisan za dijabetes melitus prvog i drugog tipa, preporučuje se i ženama koje imaju bolest tokom trudnoće.

Kontraindikacije uključuju:

  • Pojedinačna netolerancija lijeka na bilo koju komponentu koja je dio inzulina,
  • Prisutnost hipoglikemije.

Budući da hormon ne može prodrijeti kroz placentnu barijeru, nema ograničenja za upotrebu lijeka tokom trudnoće.

U periodu dojenja dozvoljena je i upotreba hormona, međutim, nakon porođaja potrebno je pratiti nivo glukoze u krvi i, ako je potrebno, smanjiti dozu.

Insulin se daje supkutano. Doziranje propisuje liječnik, ovisno o konkretnom slučaju bolesti. Prosječna dnevna doza je 0,5-1 IU po kilogramu mase.

Lijek se može koristiti i samostalno i u kombinaciji sa hormonom kratkog djelovanja Rinsulin R.

Prije nego što unesete inzulin, morate uložak uložiti najmanje deset puta između dlanova, kako bi masa postala homogena. Ako se formirala pjena, privremeno je nemoguće koristiti lijek, jer to može dovesti do pogrešne doze. Također, hormon ne možete koristiti ako sadrži strane čestice i ljuspice prilijepljene za zidove.

Otvoreni pripravak dopušteno je čuvati na temperaturi 15-25 stepeni 28 dana od datuma otvaranja. Važno je da se inzulin drži podalje od sunčeve svjetlosti i vanjske topline.

Uz predoziranje, može se razviti hipoglikemija. Ako je smanjenje glukoze u krvi blago, nepoželjni fenomen može se otkloniti unosom slatke hrane koja sadrži veliku količinu ugljikohidrata. Ako je slučaj hipoglikemije težak, pacijentu se daje 40% -tna otopina glukoze.

Da biste izbjegli ovu situaciju, nakon toga morate jesti hranu koja sadrži visoke ugljikohidrate.

Upotreba Rinsulina P

Ovaj lek je inzulin kratkog dejstva. Po izgledu je sličan Rinsulinu NPH. Može se davati subkutano, kao i intramuskularno i intravenski pod strogim nadzorom lekara. Doziranje se također mora dogovoriti s liječnikom.

Nakon što hormon uđe u tijelo, njegovo djelovanje počinje za pola sata. Maksimalna efikasnost se primećuje u periodu od 1-3 sata. Trajanje izlaganja organizmu je 8 sati.

Inzulin se daje pola sata prije obroka ili laganog zalogaja s određenom količinom ugljikohidrata. Ako se za dijabetes koristi samo jedan lijek, Rinsulin P se daje tri puta dnevno, ako je potrebno, doza se može povećati i do šest puta dnevno.

Lijek je propisan za dijabetes melitus prvog i drugog tipa, tokom trudnoće, kao i za dekompenzaciju metabolizma ugljikohidrata kao hitnu mjeru. Kontraindikacije uključuju pojedinačnu netoleranciju na lijek, kao i prisutnost hipoglikemije.

Pri korištenju inzulina može se pojaviti alergijska reakcija, svrab na koži, oticanje i retko - anafilaktički šok.

Želim sve znati

Proizvodnja inzulina u punom ciklusu stvara se u Rusiji. Enterprise za 3,3 milijarde rubalja. obezbediće 100% potreba stanovništva u inzulinskim preparatima.

Nije jasno samo jedno, zašto se to događa tek sada i zašto ruke nisu ranije stigle do ovoga? Jer smo se bez problema prodavali iza brda? Pa onda, "slava sankcijama!" ili kao što kažu „nema srebrne obloge“.

Ministarstvo industrije i trgovine, Sankt Peterburg i farmaceutska kompanija Geropharm potpisali su poseban ugovor o investiranju (SPIC) o stvaranju na teritoriji Ruske Federacije punog proizvodnog ciklusa vitalnih lijekova, uključujući pripravke inzulina i njegove analoge.

Prema projektu, kompanija ulaže više od 3,3 milijarde rubalja, uključujući oko 1,5 milijardi rubalja. za razdoblje zaključivanja SPIC-a u izgradnji modernog industrijskog kompleksa u gradu Puškin (Sankt Peterburg), navode iz Ministarstva industrije i trgovine.

Prema sporazumu kompanija će stvoriti 100 visokotehnoloških radnih mjesta.

„Provedba investicionog projekta Geropharm važan je korak u osiguravanju sigurnosti lijekova Ruske Federacije,“ rekao je ministar industrije i trgovine Denis Manturov, „Proizvodni kapacitet nove fabrike - više od 1.000 kg supstance inzulina godišnje - osiguraće 100% stanovništva u zemlji za drogama insulina, kao i proširiti izvozne mogućnosti kompanije. "

Nova biljka postat će prvo mjesto u Ruskoj Federaciji, gdje će se proizvoditi analozi inzulina u cjelovitom ciklusu - od sinteze tvari do oslobađanja gotovih oblika doziranja.

Razvoj domaće proizvodnje i osiguranje neovisnosti od stranih kompanija daje ruskim pacijentima garancije za neprekidan prijem vitalnih lijekova.

Danas Geropharmov portfelj uključuje gensko inženjerirane ljudske inzuline koji prema rezultatima 3. kvartala 2017. zauzimaju prvo mjesto na tržištu genetski inženjerinog inzulina. Tijekom sljedećih nekoliko godina, Geropharm planira izbaciti analoge inzulina na tržište, tako da će svi trenutno poznati inzulinski proizvodi na svijetu biti proizvedeni u Rusiji u punom ciklusu.

Geropharm je nacionalni proizvođač biotehnoloških proizvoda koji osigurava sigurnost lijekova u Rusiji. Kompanija proizvodi lijekove punog ciklusa, ulaže u tehnološki razvoj i stvaranje moderne farmaceutske infrastrukture.

Grupa kompanija uključuje matično preduzeće - LLC Geropharm, proizvodnju biotehnoloških preparata punog ciklusa u moskovskoj oblasti i istraživački centar u SEZ Neudorf (Sankt Peterburg) - Farm Holding CJSC.

Područja specijalizacije "Geropharm": psihoneurologija, oftalmologija, endokrinologija i ginekologija. Portfelj kompanije sadrži više od 10 lijekova: originalni lijekovi - Cortexin®, Retinalamin® i Pineamin®, humani genetski modificirani inzulini - Rinsulin® R i Rinsulin® NPH u različitim oblicima oslobađanja, poboljšani generički proizvodi - Levetinol®, Memantinol®, Rekognan®, Pregabalin .

Vlastiti istraživački centar kompanije razvija lijekove za liječenje dijabetes melitusa, uključujući analogni inzulin, neurološke, oftalmičke, urološke lijekove - ukupno, u radu je više od 15 projekata.

Rosinsulin - Recenzije o Rosinsulin

Rosinsulin je inzulinski lijek koji se koristi kod nekih oblika dijabetesa. Moramo odmah naglasiti da postoji više vrsta ovog lijeka:

  • Rosinsulin PKratki inzulin s pojavom efekta, nakon pola sata od trenutka primjene i njegovog maksimalnog razvoja unutar 1-3 sata. Ukupno trajanje akcije je do 8 sati,
  • Rosinsulin M mix"Prosečan" insulinkoji se sastoji od dvije faze (hemijski dobivena supstanca i proizvod genetskog inženjeringa, potpuno jednak ljudskom hormonu). Prvi znakovi djelovanja ovog lijeka pojavljuju se pola sata nakon primjene, maksimalan učinak pojavljuje se od četiri do dvanaest sati, a ukupno trajanje efekta je oko dan,
  • Rosinsulin C"Prosečan" insulinkoji se u potpunosti sastoji od inzulina-izofana dobivenog genetskim inženjeringom. Za razliku od mješavine Rosinsulin M, učinak ovog lijeka se razvija u roku od sat i pol i dostiže maksimum i traje - sve dok prethodni lijek,

Slični lijekovi potrebni su osobama čija je inzulinska akcija nedovoljna.

To dovodi do povećanja koncentracije glukoze u krvi, kršenja njegove apsorpcije u tkivima, što je izuzetno opasno i može brzo narušiti zdravlje organizma.

Pacijenti sa dijabetesom, razumejući složene mehanizme metabolizma glukoze, uče pravilno procenjivati ​​njihovo stanje (redovno vršeći merenja glukometrom) i koriste „duge“, „srednje“ ili „kratke“ insuline da bi ih ispravili.

Ovi lijekovi se koriste za:

  • Šećerna bolest ovisna o insulinu (tip I),
  • Dijabetes melitus neovisan o insulinu (tip II), kada je tijelo neosjetljivo na tabletne oblike hipoglikemijskih lijekova,
  • Dijabetička ketoacidoza i koma,
  • Dijabetes uzrokovan trudnoćom,
  • Kontrola šećera kod pacijenata kojima je potrebna hirurška intervencija, povrijeđeni, pate od akutne faze zarazne bolesti - u slučajevima kada je upotreba drugih hipoglikemijskih uzročnika nemoguća,

Oblici oslobađanja Rosinsulina - otopine i suspenzije za injekcije. Takvi lijekovi se primjenjuju supkutano (u rijetkim slučajevima, intravenski ili intramuskularno).

Brzina asimilacije ovog lijeka također ovisi o mjestu ubrizgavanja - iskusni pacijenti znaju gdje je bolje ubrizgati inzulin u različitim situacijama.

Važno je stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja kako bi se izbjegli patološki učinci na tkiva (lipodistrofija itd.).

Vrijeme primjene različitih lijekova je različito i veže se za unos hrane. Na primer, „kratki“ Rosinsulin P se daje petnaest do dvadeset minuta pre obroka.

A „prosečni“ Rosinsulin C, koji se koristi jednom dnevno, obično se daje pola sata pre doručka.

Svaki pacijent razvija vlastitu shemu za uporabu različitih inzulina, temeljenu na podacima glukometra o koncentraciji glukoze u krvi, karakteristikama njegove bolesti i načinu života.

Lijek je kontraindiciran u:

  • Netolerancija prema bilo kojoj komponenti
  • Hipoglikemija,

Trudnice i dojeće majke mogu i trebaju, ako je potrebno, koristiti inzulinske pripravke. Siguran je za fetus i novorođenče. Ali pacijentkinja mora stalno pratiti nivo šećera, jer metabolizam glukoze uveliko varira tokom trudnoće i nakon porođaja.

Nuspojave i predoziranje

Netolerancija na određene vrste inzulina može dovesti do alergijskih reakcija - od urtikarije, vrućice, nedostatka daha, pa sve do angioedema.

Također je moguć razvoj hipoglikemije, čiji su prvi znaci blijeda, drhtanje, anksioznost, palpitacije i tako dalje (pročitajte više u posebnom članku o ovom stanju). Da pogorša ovo stanje, povećanje broja anti-inzulinskih antitela u krvi može pogoršati.

Na početku liječenje može biti praćeno edemom i oštećenjem vida. Na mjestu ubrizgavanja mogući su crvenilo, oticanje, svrbež i uništavanje masnog tkiva (s čestim ubrizgavanjem u isto područje).

Predoziranje Rosinsulina dovodi do hipoglikemije i zahtijeva hitne mjere - od uzimanja šećera od strane samog pacijenta, do unošenja otopina glukoze i glukagona (uz gubitak svijesti).

Analozi su jeftiniji od Rosinsulina

Budući da Rosinsulin trenutno nije dostupan za prodaju, a izdaje se samo za besplatne recepte, u ljekarni ćete morati odabrati njegove analoge i, po mogućnosti, oni su jeftiniji. Na primjer, "kratki inzulin" su:

Od toga je najekonomičniji Actrapid.

Analozi "srednje" inzulina Rosinsulin S i M mix će biti:

  • Biosulin N,
  • Humulin NPH,
  • Protafan NM,
  • Insuran NPH,
  • I drugi

Biosulin je ovdje najjeftinije mjesto.

Recenzije o Rosinsulin

Ovaj lijek je domaće proizvodnje - zbog toga se aktivno uvodi u sistem njege dijabetesa. Uključujući, upravo je ovaj lijek, često u ne-alternativnom obliku, propisan za besplatne recepte u klinikama. Naravno, to izaziva veliku zabrinutost za pacijente i njihovi pregledi Rosinsulina to jasno pokazuju:

- Moj lekar je odavno počeo da mi priča o Rosinsulinu, hvaleći ga. Ali odupirao sam se. Do sada su mi jednog dana direktno rekli da će sada biti propisan samo ovaj lijek. A sve strane se mogu kupiti o njihovom trošku. Nisu mi ostavili izbora. Hvala bogu, preboleo sam se normalno. Ali sada nema mira - stalno me čekaju nevolje.

- Već šest mjeseci kod Rosinsulina (prevedeno silom). Šećer je počeo skakati. Dok se prilagođava doza, ali ponekad nastane samo panika.

Neki pacijenti su se prilagodili ovom insulinu i čak ga hvale:

- Shvatio sam da većina problema dolazi iz straha i nepoverenja. Već skoro godinu dana ubrizgavam Rosinsulin i vidim da djeluje vrlo dobro.

- Odmah sam počeo ubrizgavati Rosinsulin u bolnicu. Šećer drži kako treba. Dakle, nemojte paničariti.

Glavni razlog nezadovoljstva dijabetičara je taj što je za njih uporaba jednog ili drugog inzulina ključ normalne egzistencije. Godinama pacijenti biraju lijekove, prilagođavaju liječenje, prilagođavaju se svom načinu života ... U ovoj situaciji prelazak (a često po narudžbi) na bilo koji drugi lijek sigurno je katastrofa. Čak i ako će ovaj alat biti prilično efikasan.

Drugi razlog je nedostatak povjerenja u domaće uvrede. Lijekovi koji su se ranije proizvodili u našoj zemlji bili su loše kvalitete i nisu mogli konkurirati, čak štoviše zamjenjuju uvezene lijekove.

Naravno, u idealnom slučaju bilo bi dobro da svaki pacijent primi „svoj“ inzulin - lijek koji mu najviše odgovara. Ali, nažalost, u trenutnoj situaciji to je nemoguće.

Ipak, uvijek treba održavati optimizam i zdrav razum. Većina pacijenata je više puta mijenjala lijekove - ovdje su važni osobna kontrola šećera i pravovremeni medicinski savjeti.

A vjerovatno je da će Rosinsulin dokazati svoju efikasnost.

Ukupna ocjena: 1,2 od 5

Prevod s uvezenog inzulina na domaće analoge

U slučaju hormona, draga Natalija, oni razgovaraju o zamjenama samo hormonima iste terapijske efikasnosti, postoji izraz za njih - biosimilari. Slično kao NOVORAPID - prema profilu akcije m. HUMALOG. U Rusiji se ne proizvodi ni jedno ni drugo.

Uz to, postoje razlike u obliku tvari, u obliku konzervansa. Ako ste bili zadovoljni NOVORAPID-om, ne pristanite na zamjenu iz dobrote da ne tražite dobro. A ako to nije Humalog - kategorički se ne slažem, pogledajte intervju A. Suvorova.

na ovoj web stranici ili pročitajte:

«AiF": - Aleksander Jurijevič, 2013. godine ističe rok važenja patenata za analoge inzulina (najsavremeniji i najefikasniji lekovi koji se koriste kod dijabetesa). Očekuje se da će jeftini indijski i kineski lijekovi preplaviti tržište. Do čega će to dovesti?

A.M .: - Za farmaceutske kompanije proizvodnja inzulina i njegovih analoga (svuda ih plaćaju osiguravajuća društva) je sitnica. Zbog toga, često kompanije vole da na tržište ne uđu civilizirano, provodeći neovisne studije koje dokazuju kvalitetu lijeka, već "administrativne", Nudeći nižu cijenu. Za naše zdravstvene službe odlučujuća uloga lijeka nije kvaliteta života, već cijena. Kao rezultat toga, pacijenti se mogu prebaciti na nove, manje efikasne lijekove.

«AiF": - Ali, možda je ušteda opravdana?

A.M .: Ljudi koji imaju dijabetes uzimaju lijekove za život. Njihovo stanje izravno ovisi o kvaliteti lijeka, koja se određuje ne samo u skladu s kemijskom formulom, već čak i metalom rezervoara u kojem su smještene bakterije koje proizvode inzulin.

Da bi dokazao efikasnost novog lijeka, širom svijeta, proizvođač mora ponovo provesti sve faze kliničkih ispitivanja. U Rusiji je dovoljno tromjesečno testiranje lijeka za pacijente s dijabetesom nakon čega se vrši registracija. Ako se za to vrijeme pacijent ne osjeća lošije, lijek se smatra prikladnim. Daljnja kvaliteta se ne prati.

«AiF": - Može li liječnik propisati ne jeftin indijski lijek, već skuplji evropski?

A.M .: - Teoretski, može, ali za to će trebati ozbiljno opravdanje. I ko će skupljati te dokaze?

Uvezen inzulin ili domaći? To je pitanje pristupačnosti.

Ukrajinske pripreme nisu ništa lošije, ali jeftinije.

Govoreći o dijabetesu, ljekari to često nazivaju neinfektivnom epidemijom 21. vijeka.

Zaista, ova teška endokrina bolest nalazi se na trećem mjestu u svijetu po broju oboljelih od nje - nakon kardiovaskularnih i onkoloških bolesti.

Svakih 15 godina udvostručuje se broj pacijenata s dijabetesom na planeti. Danas, prema Univerzitetu Harvard, postoji oko 350 miliona, što je skoro 6% ukupnog stanovništva Zemlje.

OZNAČENI I NEZAVISNI

Dijabetes melitus dijeli se na vrste ovisne o inzulinu i na inzulin.

U prvom slučaju bolesniku su potrebne redovite injekcije inzulina za održavanje razine šećera u krvi unutar normalnih granica, u drugom slučaju problem povećanja šećera može se riješiti dijetom s malo ugljikohidrata, jer se oblik prekomjerne težine bez inzulina najčešće razvija kod starijih ljudi. U oblicima ovisnim o insulinu, inzulin je jedini mogući lijek koji zamjenjuje „upečatljive“ otočiće pankreasa. Pokušaji da se izbjegnu injekcije, zamjena inzulina prehrambenim dodacima ili samo dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata mogu dovesti do hiperglikemijske kome, a ponekad i smrti. To bi trebali imati na umu pacijenti i njihova rodbina koji misle da negirajući bolest, ignorišući je, možete se riješiti.

OD KOGA SU LIJEKOVI PROIZVODI

Danas se pripravci od inzulina proizvode kako od prirodnih sirovina (posebno iz pankreasa svinje), tako i od polusintetičkih i sintetskih (genetski modificiranih). Genetski modificirani ljudski inzulini su po kemijskom sastavu slični prirodnom ljudskom inzulinu.

Pored toga, inzulin je vrlo kratkog, kratkog, srednjeg i dugotrajnog (produženog) delovanja. Trenutno ljekari radije prepisuju kratkotrajne i kratkotrajne inzuline kombinirajući ih.

Međutim, sam pacijent mora kontrolirati razinu šećera u krvi glukometrom i naučiti kako samostalno izračunati optimalnu dozu inzulina za sebe na 1 XE (jedinica za hljeb je konvencionalna jedinica koja se koristi za izračunavanje količine ugljikohidrata u hrani), jer ne postoji univerzalna, jednom za sve izračunata doza, kod svakog pacijenta može fluktuirati.

Također treba imati na umu da pacijenti ovisni o insulinu trebaju imati jasan raspored obroka povezan s rasporedom ubrizgavanja.

Uostalom, injekcija koja se ne izvrši na vrijeme može dovesti do hiperglikemije (povećanje šećera u krvi), a ne uzimanje obroka na vrijeme, naprotiv, može dovesti do hipoglikemije (smanjenja šećera).

I hiper- i hipoglikemija obiluje komom, iz koje se pacijent može izvesti samo u bolnici.

NAŠ INSULIN SE UVOZI UVOZ SAMO PO CENI

Od 1999. godine u Ukrajini djeluje program dijabetes melitusa, zahvaljujući kojem se pacijentima koji imaju oblik inzulina ovisan o lijekovima 100%.Ali ne može se reći da program u potpunosti rješava sve probleme dijabetičara.

Prije uvođenja ukrajinskih farmaceutskih kompanija koje proizvode pripravke inzulina (a danas ih ima dvije, Indar i Farmak), povremeno su postojale poteškoće s nabavom uvezenih lijekova. A dijabetes, kao što znate, ne voli čekati i ne može.

Zbog toga su pacijenti bili prisiljeni kupovati uvezene lijekove na crnom tržištu, čija je cijena daleko od proračuna. Nakon što je Ukrajina uvela vlastite pripravke s inzulinom, situacija je postala manje napeta.

Naravno, nisu svi Ukrajinci odmah prešli na lijekove koje proizvode domaći proizvođači. Tu je ulogu igrao i psihološki faktor - faktoru uvoza na cijelom području postsovjetskog prostora uvijek se vjerovalo više, kao i faktor promjene droge.

Kao što znate, česta promjena inzulina je veliki stres za tijelo. A prelazak s jednog lijeka na drugi ponekad treba obaviti u bolničkom okruženju. Zbog toga pacijenti pokušavaju koristiti lijekove jedne kompanije.

Međutim, oni koji su počeli koristiti ukrajinski inzulin također se ne žale - naš inzulin se praktično ne razlikuje od uvezenih analoga. Samo košta manje.

Međutim, doktori kažu da pacijenti s dijabetesom često imaju zabrinutosti oko zaliha inzulina, kao i cijena. Mali deficit ili poskupljenje uvijek izaziva nemire.

„Prelazak s jednog lijeka na drugi, naravno, moguć je, ali je veoma težak, jer ga treba obaviti u stacionarnim uslovima“, kaže Jurij Karačenčev, direktor Instituta za probleme endokrinološke patologije Akademije medicinskih nauka Ukrajine.

Nije teško izračunati da u Ukrajini nema toliko kreveta i odjeljenja koji bi istovremeno pomogli tolikim ljudima.

Ali koji lijek da preferirate, to je, kako svjedoče mišljenja mnogih ljudi, zaista stvar cijene i prestiža. Svi lijekovi koji se prodaju u Ukrajini su uglavnom efikasni.

RAIDEROVA ZDRAVSTVENA KAPTURA UKRAJINA

Međutim, inzulin koji proizvodi tvornica Indar u Kijevu uskoro bi mogao nestati ili povećati cijenu na razinu uvoza.

Drugi dan se predsjednik upravnog odbora CJSC Indar, Aleksej Lazarev, obratio predsjedniku Ukrajine otvorenim pismom u kojem stoji da je ta kompanija izvršila pretres u poduzeće i da je država izgubila kontrolu nad strateškim objektom koji prema zakonu nije bio predmet privatizacije.

Lazarev je u svojoj žalbi napomenuo da je "70,7% akcija preduzeća ukradeno od države". Prema njegovim riječima, to se desilo 2008. godine, a trogodišnje tužbe nisu promijenile tok događaja. Dionice putem složenih shema bile su u vlasništvu nekoliko offshore kompanija.

70,7% akcija preduzeća bilo je u vlasništvu države, koja ih je posjedovala preko SJSC "Ukrmedprom", strukture Ministarstva zdravlja.

Međutim, prema zvaničnim podacima, njihov trenutni vlasnik je offshore kompanija Stroke Holdings Limited, registrirana u Belizeu.

21% Indare u vlasništvu je poljskog Biotona, koji posjeduje ovaj paket preko ciparskog podmorja Mindar Holdings Limited. Još 8% akcija indirektno je i u vlasništvu Poljaka, koje su kupili 2006. godine.

Lazarev je siguran da je cilj Raiders-a da zatvori proizvodnju u interesu uvoznika i svjetskih proizvođača inzulina.

Smatra da sadašnji vlasnici nisu zainteresovani za proizvodnju inzulina, a fabriku žele prodati.

Uz to, novi vlasnici, koji su imenovali svog direktora umjesto Lazareva, su of-šor kompanije, odnosno nije sasvim jasno ko su i koga predstavljaju.

„INDAR“ je jedina kompanija u Ukrajini i četvrta na svijetu koja provodi puni ciklus proizvodnje inzulina - od tvari do gotovih oblika doziranja.

Vladislav Tsarev, pravnik i savjetnik u odvjetničkoj firmi Yurexpert, vjeruje da u pravnoj praksi ljudi i kompanije skrivaju svoje vlasništvo nad imovinom u uglavnom dva slučaja.

"Prvi je najčešći kada je vlasnik visoki funkcioner ili bliski članovi njegove porodice", objašnjava advokat. - I drugo, kada je osoba povezana s kriminalnim svijetom. U oba slučaja, objavljivanje imena stvarnih vlasnika može dovesti do krivične odgovornosti i revizije svih sporazuma koji nisu u korist novog vlasnika.

Stoga je moguće da će Ukrajinci ovisni o insulinu uskoro morati mijenjati lijekove i znatno se odvojiti. Međutim, predsednik još nije intervenisao.

ISTORIJA BOLESTI

Kijev Gennady Bogolyubchenko ima 26 godina, dijagnosticiran mu je dijabetes prije 9 godina. Pokušava koristiti samo uvezeni inzulin: „Ubrizgavam francuski Insuman Rapid u kombinaciji sa njemačkim Lantusom. Lijekovi su efikasni, tako da se osjećam prilično dobro.

Neću se prebacivati ​​na domaće droge, nesretne kolege su mi pričale puno strašnih stvari. Iako uvijek postoje problemi sa pražnjenjem uvezenih lijekova. Stoga morate sami kupiti, to, naravno, nije jeftino.

Moj endokrinolog me sve vrijeme nagovara da pređem u naš „Humodar“, kaže da svi razgovori o tome da je on loš jesu politika. Osim toga, tu je olovka za špricu, vrlo je prikladno, ali bojim se komplikacija. "

Penzionerka Anna Grigoryevna Samsonova, 60 godina, ima dijabetes već 30 godina, koristi domaći inzulin: „Veoma sam zadovoljna svojim lijekom, a koristim Humodar već 10 godina.

Shvaćate da je jednostavno nerealno kupovati uvezene lijekove na mojoj penziji i zašto? Ljekar bez problema propisuje "Humodar", nema prekida s njim. Nisam imala komplikacija svo ovo vrijeme, šećer je normalan.

Pa, naravno, slijedim dijetu. Nažalost, bez ove bolesti nema načina. "

Studentica Lilia Gmara živi u Žitomiru, stara 19 godina, dijagnosticirana joj je prije šest mjeseci, koristi domaći inzulin: „Kada su mi rekli da imam dijabetes, bila sam jako zabrinuta, jednostavno sam doživjela šok. Plakala je i pomislila da nikada neću pristati ubrizgati inzulin.

Ali tada sam shvatio da nema druge alternative, iako su me roditelji pokušali nositi na vidovnjacima. Pa, znaš, niko u to ne vjeruje, ali svejedno su se nadali. Doktor nas je zbog toga veoma prezirao. Tek sam se nedavno uspio suočiti sa svojom dijagnozom.

Razumijem da ovo nije rak i da se može živjeti s tim. Ali vrlo je teško na to stalno misliti, imajte na umu da trebate unijeti injekciju na vrijeme, jesti na vrijeme. Ja sam student, život u režimu je uglavnom problem. Doktor mi je propisao Humodar, zadovoljan sam njime. Dobro se osjećam.

Neću kupovati uvezene, preskupo je i besmisleno je. Naše nije ništa gore. "

Savremena farmaceutska proizvodnja. Ruski inzulin

Dijabetes ovisan o insulinu je bolest koja zahtijeva doživotnu terapiju. U doslovnom smislu riječi, život pacijenta ovisi o prisutnosti ili odsutnosti inzulina. Dijabetes je službeno prepoznat kao nezarazna epidemija i prema WHO zauzima treće mjesto po prevalenciji nakon kardiovaskularnih i onkoloških bolesti.

U svijetu postoji 200 milijuna oboljelih od dijabetesa, što je već 6% odrasle svjetske populacije. Više od 2,7 miliona njih živi u našoj zemlji. Na mnoge načine njihov život ovisi o tome što se proizvodi unutar tih zidova.
Postrojenje Medsintez posluje u Sverdlovsku Novouralsk od 2003. godine.

Danas on zadovoljava 70% potreba cjelokupnog ruskog tržišta inzulina. Tako sam sa zadovoljstvom i interesovanjem iskoristio kratak obilazak ovog preduzeća, a prvo što me iznenadilo je ta zgrada - "ugniježđene lutke". Unutar proizvodne „non-stiril“ radionice nalazi se još jedan - „čist“.

Naravno, u zajedničkim hodnicima se svugdje zrcale podovi i čistoća. Ali glavna akcija odvija se tamo, iza staklenih prozora. Zavod Medsintez LLC, osnovan 2003., dio je farmaceutskog klastera NP Uralsky. Danas, klaster objedinjuje 29 firmi raznih profila sa ukupnim brojem od preko 1.000 ljudi.

Tvornica trenutno zapošljava više od 300 ljudi. Gostima je naređeno da uđu na ulaz, iako su nas spakirali u kombinezone. Morala sam zuriti kroz prozore.U unutrašnjosti dominira ženski ručni rad. Nešto je posloženo i zapakirano. Iako shvatite da je sve unutra sigurno i da se proizvode lijekovi, to nekako nije neugodno.

Dakle, šta ove prekrasne oči rade na poslu, ako na kratko, ili bolje rečeno na jednoj slici, onda evo:

ŠEMA PROIZVODNJE INSULINA

A sada na stvar. 2008. godine, u tvornici Medsintez uz sudjelovanje guvernera Sverdlovske regije E.E. Rossel je otvorio prvu u Rusiji industrijsku proizvodnju gotovih oblika doziranja gensko proizvedenog humanog inzulina u skladu sa zahtjevima GMP EC (TUV NORD certifikat br. 04100 050254/01).

Kapacitet proizvodnog mjesta iznosi do 10 milijardi IU godišnje, što može zadovoljiti do 70% potreba ruskog tržišta inzulina.

Proizvodnja se nalazi u novoj zgradi s površinom većom od 4000 m². Uključuje kompleks čistaonica s površinom od 386 m², uključujući sobe klase čistoće A, B, C i D.

U proizvodnji je ugrađena tehnološka oprema vodećih svjetskih proizvođača: BOSCH (Njemačka), SUDMO (Njemačka), GF (Italija), EISAI (Japan).

Međutim, tvar koja je neophodna za proizvodnju lijeka prethodno je kupljena u Francuskoj. Da bi se supstanca sama oslobodila, bilo je potrebno razviti vlastite bakterije.

Uralskim naučnicima trebalo je četiri godine da to urade - patentirali su svoj napor u maju 2012. godine. Sada je stvar u raspoređivanju proizvodnje.

U međuvremenu su nam prikazana svetinja nad svetinjama - ovdje započinje proizvodni lanac.Uralski opunomoćenik Igor Kholmanski i prateći ljudi slušaju kratak opis radnog procesa. S druge strane čaše su bioreaktori. Sve je automatizirano, a ljudi su samo na ovoj strani.

Zaposleni „uživo“ se mogu videti tek dalje niz procesni lanac. Radionica za pripremu vode. Sami preparati prelaze iz radionice u radionicu isključivo na transportnim trakama. Ovdje djevojke sakupljaju pakete i stavljaju ih na pokretnu traku. Transporter se približava granici "sterilne" zone i pakete ubacuje u poseban pladanj.

Snažni zračni tok izbačen je iz ladice zajedno s paketima. Bakterije i druge stvari „protiv vune“ ne mogu se probiti. Tada će morati proći nekoliko metara duž „nesterilne“ zone do sledećeg „sterilizatora“. Tamo su raspoređene na paletama i poslane u ovaj teški čistač. Takođe, samo jedan operater radi pustinje.

Kolica se voze automatski po šinama, a posljednji dio je pakiranje u transportne kontejnere. Inzulin je spreman ići potrošaču. Ljudi takođe nije mnogo, čak jezivi automobil na servopogonima vozi kutije.

U Novouralsku se gradi nova zgrada, koja bi u potpunosti trebala pokriti potrebu za inzulinskom supstancom za cijelu zemlju.

Štaviše, dio proizvoda će se dostavljati u inostranstvo - ugovori o tome već su potpisani.

Nova zgrada stupit će u funkciju za nekoliko mjeseci. Očekuje se da će prva serija potpuno ruskog inzulina na Medsintezu biti primljena u prvoj polovici 2013. godine.

Projektna cijena izgradnje nove zgrade iznosi 2,6 milijardi rubalja. Površina radionice je 15 hiljada četvornih metara. m, od čega 2 tisuće - laboratorije. Većina opreme kupit će se u Njemačkoj. Kapacitet biljke trebao bi biti 400 kg tvari godišnje. To je, prema stručnjacima, 75 kg više od potreba Ruske Federacije.

Danas oko 2 miliona Rusa treba dnevno unos inzulina. Pakiranje stranog lijeka košta oko 600 rubalja, a domaćeg oko 450-500 rubalja. Nakon provedbe projekta, trošak bi trebao pasti na 300 rubalja. Istovremeno, ruskim budžetom se može uštedjeti oko četiri milijarde rubalja.

Pogledajte video: Kopriva i njena lekovita svojstva (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar