Gestacijski dijabetes melitus tijekom trudnoće: pokazatelji, prehrana

Gestacijski dijabetes razvija se tokom trudnoće (gestacije) i obično nestaje nakon porođaja. Kao i druge vrste dijabetesa, gestacijski dijabetes utječe na sposobnost vaših stanica da koriste šećer (glukozu). Gestacijski dijabetes melitus dovodi do visokog šećera u krvi, što može utjecati na vašu trudnoću i zdravlje vaše bebe. U nastavku ćemo detaljno razmotriti što je gestacijski dijabetes melitus tokom trudnoće, pokazatelji šećera, simptomi, liječenje, uzroci i faktori rizika, a također ćemo razmotriti potrebnu prehranu.

Gestacijski dijabetes može se razviti u bilo kojoj fazi trudnoće, ali češći je u drugoj polovini trudnoće. To se događa ako vaše tijelo ne može proizvesti dovoljno inzulina (hormona koji pomaže u kontroli šećera u krvi) da zadovolji dodatne potrebe tijekom trudnoće.

Gestacijski dijabetes može uzrokovati probleme vama i vašoj bebi tokom i nakon rođenja. Ali rizik od ovih problema može se smanjiti ako se bolest otkrije i dobro kontrolira. Trudnica može kontrolirati gestacijski dijabetes jedenjem zdrave hrane, fizičke aktivnosti i, ako treba, lijekova. Nadgledanje šećera u krvi pomaže u sprečavanju teških porođaja i održava zdravlje vašeg i vašeg djeteta na visokom nivou.

Ko je u riziku od gestacijskog dijabetesa

Svaka žena može razviti gestacijski dijabetes tokom trudnoće, ali rizik od razvoja može se povećati ako:

  • Vaš indeks tjelesne mase (BMI) je iznad 30
  • Vaša je prethodna beba težila 4,5 kg ili više pri rođenju
  • Imali ste gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći
  • Jedan od vaših roditelja ili braće i sestara ima dijabetes
  • Vaša porodica je južnoazijska, kineska, afrička karipska ili srednjoistočna

Ako se bilo koji od ovih predmeta odnosi na vas, trebao bi vam ponuditi pregled na gestacijski dijabetes.

Simptomi gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes obično ne izaziva nikakve simptome. U većini slučajeva visoki šećer u krvi otkriva se samo tijekom skrininga na glukozu. Neke žene mogu imati simptome samo ako im razina šećera u krvi postane previsoka (hiperglikemija). Ovi simptomi uključuju:

  • pojačana žeđ
  • češće mokrenje
  • suha usta
  • umor

No, neki su od ovih simptoma dovoljno česti tokom trudnoće, pa nisu nužno i znak dijabetesa. Razgovarajte sa babicom ili ljekarom ako ste zabrinuti zbog bilo kakvih simptoma koji imate.

Kako gestacijski dijabetes može uticati na trudnoću

Većina žena s gestacijskim dijabetesom ima normalnu trudnoću i rađaju se zdrave bebe. Međutim, ovo stanje može prouzrokovati probleme poput:

  • Vaša beba je veća nego inače - to može dovesti do poteškoća tijekom porođaja i povećanja vjerojatnosti carskog reza.
  • Polihidramnios - Previše amnionske tečnosti (tečnost koja okružuje bebu) u maternici, što može uzrokovati prerano rođenje ili probleme sa porođajem.
  • Prerano rođenje - porođaj pre 37. nedelje trudnoće.
  • Preeklampsija - Stanje koje uzrokuje visoki krvni pritisak tokom trudnoće i može dovesti do komplikacija ako se ne liječi.
  • Vaša beba nakon rođenja razvija nizak šećer u krvi ili požutanje kože i očiju (žutica)koje mogu zahtijevati liječenje u bolnici.
  • Gubitak bebe (mrtvorođenje) - iako je to rijetko.

Gestacijski dijabetes tokom trudnoće također znači da ste u povećanom riziku za razvoj dijabetesa tipa 2 u budućnosti.

Gestacijski skrining za dijabetes

Tijekom vašeg prvog antenatalnog posjeta, otprilike 8-12 tjedana gestacije, babica ili ljekar će vam postaviti nekoliko pitanja kako bi utvrdili da li imate povećan rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa. Ako imate jedan ili više faktora rizika za gestacijski dijabetes, trebalo bi vas pregledati.

Screening test koji se koristi naziva se testom tolerancije glukoze (TSH), koji traje oko dva sata. Ovaj test uključuje analizu krvi ujutro kad ništa niste jeli ili pili noć prije ispitivanja, a tokom ispitivanja koristite alkoholno piće. Nakon odmora dva sata, uzimat će vam još jedan uzorak krvi kako biste vidjeli kako vaše tijelo koristi glukozu.

TSH se izvodi od 24. do 28. trudnoće. Ako ste prethodno imali gestacijski dijabetes melitus, od vas će se zatražiti da dobijete TSH ranije, ubrzo nakon posjete liječniku, i drugi TSH u roku 24-28 gestacije, ako je prvi test normalan. Osim toga, od vas će se možda tražiti da sami testirate razinu šećera u krvi pomoću prsta (mjerač glukoze u krvi).

Liječenje gestacijskog dijabetesa

Ako imate gestacijski dijabetes melitus, vjerojatnost problema sa trudnoćom može se smanjiti kontrolom šećera u krvi (glukoze). Morate biti i pod pažljivijim nadzorom ljekara tokom trudnoće i porođaja, redovito provjeravajući koliko liječenje funkcionira i postoje li problemi.

Provjera šećera u krvi - pokazatelji

Dobit će vam testni komplet koji možete koristiti za provjeru šećera u krvi. Ispitivanje šećera u krvi uključuje korištenje uređaja za probijanje prstiju i stavljanje kapi krvi na test traku.

  • Kako provjeriti šećer u krvi.
  • Kada i koliko često trebate provjeriti šećer u krvi - većini žena koje imaju gestacijski dijabetes melitus savjetuje se da provjere šećer u krvi prije doručka i jedan sat nakon svakog obroka.
  • Vrijednosti 7,2-7,8 ​​mmol / L jedan sat nakon obroka obično se smatra normalnim prilikom analize uzoraka glukoze (može varirati ovisno o klinici ili laboratoriji). Ako imate više pokazatelja, možda će vam dijagnosticirati gestacijski dijabetes.

Promjena prehrane može vam pomoći u kontroli šećera u krvi. Trebali biste ponuditi uputnicu nutricionisti koja vam može dati savjet o vašoj prehrani, a možda će vam dobiti i letak koji će vam pomoći u planiranju prehrane.

Dijeta kod gestacijskog dijabetesa treba da uključuje mnogo cjelovite hrane, poput svježeg povrća, voća, integralnih žitarica i nemasnog mesa.

Možda će vam se savjetovati:

  • Jedite redovno (obično tri puta na dan) i izbjegavajte preskakanje obroka.
  • Konzumirajte hranu sa niskim glikemijskim indeksomkoji polako oslobađaju šećer, poput cjelovitih žitarica tjestenine, smeđeg riže, hljeba od punog zrna, svih žitarica od mekinja, mahunarki (pasulj, pasulja, leće itd.), granole i zobene kaše.
  • Jedite puno voća i povrća - Trudite se jesti barem pet obroka dnevno.
  • Izbegavajte slatku hranu - ne morate potpuno izbjegavati jesti slatkiše, ali pokušajte zamijeniti upotrebu slatkiša, poput kolača i kolačića, korisnijim alternativama, poput voća, orašastih plodova i sjemenki.
  • Izbegavajte slatke napitke. - Pića bez šećera ili dijetalna pića bolji su od slatkih. Imajte na umu da voćni sokovi i smoothieji također često sadrže šećer, stoga pažljivo pročitajte sadržaj prije upotrebe.
  • Uključite u prehranu nemasne (nemasne) izvore proteinapoput ribe i mršavog mesa.

Fizička aktivnost

Tjelesna aktivnost snižava razinu glukoze u krvi, pa redovita tjelesna aktivnost može biti efikasan način za rješavanje gestacijskog dijabetesa. Bićete informisani o sigurnom vježbanju tokom trudnoće. Opća preporuka je da se svake sedmice izvode umjereno intenzivne aktivnosti najmanje 150 minuta (2 sata i 30 minuta). Umjereno intenzivna fizička aktivnost svaka je aktivnost koja povećava vaš otkucaj srca i omogućuje vam da ubrzate disanje, poput brzog hodanja ili plivanja.

Lijekovi

Ako vam se šećer u krvi spusti tjedan ili dva nakon što promijenite način prehrane i redovno vježbate, ili ako je šećer u krvi vrlo visok, možda će vam se ponuditi liječenje. To mogu biti tablete (obično Metformin) ili injekcije insulina.

Razina šećera u krvi se može povećavati kako trudnoća napreduje, pa čak i ako je nivo glukoze u krvi dobro kontroliran u početku, možda ćete trebati uzimati lijekove kasnije tokom trudnoće. Ovi lijekovi će biti prekinuti nakon porođaja.

Metformin uzimati u obliku tableta do tri puta dnevno, obično tokom ili nakon jela.

Metformin može izazvati sledeće nuspojave:

  • ne oseća se dobro
  • povraćanje
  • stomačni grčevi
  • proliv (proliv)
  • gubitak apetita

Ponekad se može propisati drugi lijek u obliku tableta - Glibenklamid.

Injekcija insulina

Inzulin može se preporučiti ako:

  • Ne možete uzimati metformin ili on može izazvati neželjene efekte.
  • Vaš šećer u krvi ne kontrolira Metformin.
  • Imate veoma visok šećer u krvi.
  • Vaša beba je jako velika ili imate previše tečnosti u maternici (polihidramioni).

Insulin se uzima kao injekcija i pokazat će vam se kako sami raditi. Ovisno o vrsti inzulina koja vam je propisana, trebat će vam davati injekcije prije jela, prije spavanja ili nakon buđenja.

Biće vam rečeno koliko inzulina trebate davati. Razina šećera u krvi obično raste kako napreduje trudnoća, pa će možda s vremenom biti potrebno povećati dozu inzulina.

Inzulin može dovesti do pretjeranog smanjenja šećera u krvi (hipoglikemije). Simptomi niskog šećera u krvi uključuju:

  • osjećaj nestabilnosti i nestabilnosti
  • znojenje
  • glad
  • blanširanje
  • poteškoće u koncentraciji

Ako osjetite neki od ovih simptoma, trebate provjeriti razinu šećera u krvi - odmah se obratite liječniku da li je preniska.

Kontrola trudnoće

Gestacijski dijabetes može povećati rizik vašeg djeteta od razvoja problema, poput prekomjerne težine. Zbog toga će vam se ponuditi dodatna prenatalna nega kako bi se beba mogla temeljito pregledati.

Evo destinacija koja možete ponuditi:

  • Ultrazvučni pregled (ultrazvuk) u periodu od 18-20 nedelja trudnoće da biste provjerili stanje djeteta za nepravilnosti.
  • Ultrazvuk u 28, 32 i 36 sedmicipratiti rast bebe i količinu amnionske tečnosti, kao i redovne preglede od 38 nedelja.

Porođaj

Idealno vrijeme za rađanje žena s gestacijskim dijabetesom je obično 38–40 tjedana. Ako vam je šećer u krvi unutar normalnih granica i nemate zdravstvenih problema niti zdravlja svoje bebe, možete pričekati dok rođenje ne počne prirodnim putem.

Ali ako niste rodili prije 6. dana 40. tjedna, od vas će se možda tražiti da pozovete na porođaj ili napravite carski rez. Može se preporučiti rano rođenje ako imate zabrinutosti za svoje zdravlje ili zdravlje svoje bebe ili ako je šećer u krvi slabo kontroliran. Morate se roditi u bolnici, gdje zdravstveni radnici mogu pružiti odgovarajuću njegu vašem djetetu 24 sata dnevno.

Kada odete u bolnicu da rodite, uzmite komplet za testiranje šećera u krvi i sve lijekove koje uzimate. Obično treba da nastavite sa proverom šećera u krvi i uzimate lek dok ne postignete rok za porođaj. Tokom porođaja nivo lekoze u krvi nadgledaće lekari. Nekim ženama će možda trebati kap inzulina za kontrolu šećera u krvi.

Nakon rođenja

Obično možete vidjeti, držati i hraniti bebu ubrzo nakon rođenja. Veoma je važno početi hraniti bebu što prije nakon rođenja (u roku od 30 minuta), a potom svaka 2-3 sata, sve dok mu nivo šećera u krvi nije stabilan. Šećer u krvi vaše bebe provjerit će se dva do četiri sata nakon rođenja. Ako je nizak, može mu biti potrebno privremeno hranjenje kroz cijev ili kapalicu.

Ako se vaše dijete ne osjeća dobro ili mu je potrebno pažljivo praćenje, brinuti će se o njemu u specijalizovanom odjeljenju za novorođenčad. Bilo koji lijek koji ste uzeli za kontrolu šećera u krvi obično se prekida nakon porođaja. Obično vam se savjetuje da redovito provjeravate razinu šećera u krvi jedan ili dva dana nakon rođenja.

Ako ste zdravo i dijete, obično se možete vratiti kući nakon 24 sata. 6-13 tjedana nakon poroda, morate napraviti test krvi kako biste provjerili postoji li dijabetes. To je zbog toga što mali broj žena s gestacijskim dijabetesom ima povišen šećer u krvi nakon trudnoće.

Ako je rezultat normalan, obično će vas savjetovati da napravite godišnji test za dijabetes. To je zbog činjenice da žene s gestacijskim dijabetesom imaju povećan rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

Dugoročni efekti gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes obično nestaje nakon rođenja djeteta, ali vjerovatno će se razviti žene koje pate od njega:

  • Gestacijski dijabetes melitus ponovo u budućim trudnoćama.
  • Dijabetes tipa 2 je doživotni tip dijabetesa.

Potrebno je izvršiti krvni test 6-13 tjedana nakon rođenja da biste provjerili ima li dijabetes. Ako je nivo šećera u krvi normalan, savjetujeće vam da ga godišnje pregledate. Ako razvijete simptome visokog šećera u krvi, poput povećane žeđi, potrebu da mokrete češće nego inače i suha usta - ne čekajte sljedeći test za dijabetes.

Potrebno vam je izvršiti test krvi čak i ako se osjećate dobro, jer mnogi ljudi koji imaju dijabetes nemaju nikakve simptome ove bolesti. Također ćete biti informisani o tome što možete učiniti da smanjite rizik od razvoja dijabetesa, na primjer, održavati tjelesnu težinu normalnom, jesti pravilno i redovno itd.

Kao rezultat nekih istraživanja, pretpostavlja se da djeca čije su majke imale gestacijski dijabetes tokom trudnoće mogu vjerovatno razviti dijabetes ili gojaznost u starijoj dobi.

Buduće planiranje trudnoće

Ako ste prethodno imali gestacijski dijabetes i planirate zatrudnjeti, morate biti testirani na dijabetes. Ako imate dijabetes, trebali biste prije začeća otići na kliniku kako biste bili sigurni da je vaša bolest dobro kontrolirana.Ako ste već trudni, razgovarajte s liječnikom i recite da ste imali gestacijski dijabetes tokom prethodne trudnoće.

Ako testovi pokažu da nemate dijabetes, od vas će se zatražiti da budete pregledani na glukozu ubrzo nakon posjete klinici, a također će vam se preporučiti da napravite drugi skrining test nakon 24-28 tjedana ako je prvi test normalan.

Od vas će se možda zatražiti i da sami testirate razinu glukoze u krvi pomoću uređaja za ubod prstiju, baš kao što ste to radili tokom prethodnog gestacijskog dijabetesa tokom trudnoće.

Pogledajte video: Dijabetes u trudnoći (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar