Pravilna prehrana sa povećanjem gušterače kod djeteta

Gušterača (gušterača, pankreas) reguliše probavne procese u ljudskom telu. Anatomski se nalazi iza peritoneuma, iza stomaka, odlazeći malo u lijevi hipohondrij.

Formiranje gušterače započinje u petoj sedmici trudnoće, a rast završava u 15-16 godini. Veličina žlijezde ne mijenja se uvijek proporcionalno, ponekad se tijekom rutinskog pregleda kod djeteta pronađe povećanje ovog organa.

Uzroci povećanja gušterače kod djeteta

Egzokrina (vanjska) funkcija gušterače je proizvodnja pankreasog soka, koji sadrži ogromnu količinu probavnih enzima. Endokrina (unutarnja) sekrecija je sinteza najznačajnijih hormona koji regulišu metaboličke procese u tijelu.

U anatomiji gušterače izolirani su glava, trup i rep. Moguće je kako lokalno povećanje dijelova organa, tako i potpuna (totalna, difuzna) promjena veličine. Uzroci difuznog uvećanja žlezde su sledeći patološki procesi:

  • akutni ili hronični pankreatitis, pankreatoduodenitis,
  • ulcerativne lezije sluznice tankog creva,
  • sistemske autoimune bolesti, cistična fibroza,
  • trovanje lijekovima, drugim tvarima,
  • kongenitalne malformacije - oblik potkove, prstenasti gušterača, prisustvo aberantnog (inkrementalnog) režnja,
  • tupa ozljeda trbuha.

Ako dijete ima ukupno povećanu gušteraču, to nije nužno povezano s prisutnošću bilo koje bolesti. Ovo je stanje normalno tokom perioda rasta svih organa i sistema tijela.

Uzroci lokalnog porasta gušterače kod djece:

  • prisutnost ciste, tumora, apscesa,
  • formiranje kamena u kanalu Wirsung,
  • ograničena hiperplazija žljezdanog ili stromalnog tkiva u prisustvu hroničnog pankreatitisa.

Zašto se rep gušterače povećava i koja je opasnost od ovog stanja?

Rep gušterače ima izduženi oblik, diže se nalijevo i gore, dopire do vrata slezine. Zbog dubokog položaja, ovaj dio gušterače čvrsto je pokriven drugim organima.

Upalni ili tumorski procesi koji prate povećanje repa žlijezde teško je pravodobno dijagnosticirati, što dovodi do prelijevanja bolesti u naprednu fazu. Povećani rep gušterače stisne krvne žile koje hrane slezenu, što dovodi do kršenja njegove funkcije, a nakon toga i do razvoja portalne hipertenzije.

Simptomi povezani s bolešću

Difuzno povećanje gušterače kod djece otkriva se tijekom rutinskog preventivnog pregleda i nije praćeno znakovima bolesti. Najčešće se djeci dijagnosticira pankreatitis.

Glavni simptom pankreatitisa je rafalna bol koja se javlja u lijevom hipohondrijumu, a potom se širi i poprima šindru. Intenzitet bola ovisi o težini procesa, ne mijenja se s promjenom položaja tijela.

Sindrom boli praćen je mučninom i povraćanjem, pojavom obilne dijareje. Možda je porast tjelesne temperature, pojačano znojenje, sve veća slabost.

Dijagnostičke metode

Tijekom istraživanja otkriva se anamneza, navode se mogući nasljedni uzroci bolesti, vrijeme pojave simptoma, njihovo trajanje i intenzitet. Razjašnjava se priroda djetetove prehrane, odnos manifestacija bolesti s obrokom, pogreške u prehrani.

Pregledom i fizikalnim pregledom može se otkriti promjene boje kože, vidljive sluzokože. Palpacija gušterače moguća je samo uz značajno povećanje i sabijanje, karakteristične bolne tačke Desjardinsa i Mayo-Robsona otkrivaju se na prednjem trbušnom zidu.

Laboratorijske studije su važne: u opštem kliničkom testu krvi moguća je leukocitoza, ubrzani ESR. Biohemijski test krvi pokazat će promjenu nivoa amilaze, glukoze, lipaze i tripsinogena. U generalnoj analizi mokraće nivo amilaze raste.

Postupak ultrazvučnog pregleda želuca i gušterače kod djeteta

Od instrumentalnih metoda u dijagnostici široko se koristi ultrazvuk. Ultrazvuk vam omogućava da odredite veličinu gušterače, strukturu tkiva, prisustvo cista, kamenja i tumora.

Ako je potrebno, liječnik može propisati dodatne dijagnostičke metode. Elastosonometrija, računarska tomografija, angiografija krvnih sudova, holangiopankreatografija mogu tačno odrediti prirodu i opseg oštećenja organa.

Metode liječenja

Liječenje pankreatitisa je složeno i dugotrajno. Mala djeca, djeca s razvojem težih oblika oštećenja gušterače podliježu obaveznoj hospitalizaciji. U prvoj fazi liječenja djetetu se pokazuje strog krevetni krevet s maksimalnim fizičkim i psiho-emocionalnim mirovanjem.

Obavezna terapija lijekovima, imenovanje posebne prehrane, čak i operacija moguća.

Povećana gušterača kod deteta: ishrana

Ako kod deteta od 5 godina povećava se pankreas, kakva je ishrana mu odgovara? Prije svega, takva bolest zahtijeva strogu dijetu. Trudite se da minimizirate unos hrane s visokom količinom masti, kao i ugljenih hidrata. U prehrani bi trebalo biti više proteinske hrane. Potrebno je pažljivo nadzirati bebinu prehranu, jer nepoštivanje ishrane može dovesti do tužnih i nepovratnih posljedica.

Šta ako se gušterača kod deteta poveća?

Bolesti gušterače javljaju se kod beba s razvojem prilično nepovoljnih simptoma. U nekim slučajevima mogu biti vrlo opasne i dovesti do razvoja ozbiljnih komplikacija. Ovaj članak će roditeljima reći šta da rade ako njihovo dijete ima povećanu gušteraču.

Dečji probavni sistem i dalje funkcioniše sasvim drugačije od odraslih. Različiti razlozi mogu dovesti do razvoja patoloških poremećaja u djetinjstvu. Ovi faktori, vršeći svoj uticaj na gušteraču, doprinose razvoju njegovog difuznog povećanja. Ljekari ovo patološko stanje nazivaju pankreatitisom ili upalom gušterače.

Ovo telo je jedinstveno. Ne samo da se odnosi na probavni sistem, već obavlja i niz endokrinoloških funkcija. Gušterača je uključena u metabolizam i održava normalnu razinu glukoze u krvi. Kršenja u njenom radu mogu dovesti do činjenice da će dijete imati dijabetes.

Ovo patološko stanje karakterizira povećana razina šećera u krvi.

Zdrava gušterača se obično sastoji od tri velika dijela - glave, tijela i repa. Svaka od ovih anatomskih formacija obavlja strogo definirane funkcije. Bez pankreasa kompletna probava je nemoguća. Taj organ oslobađa ogromnu količinu probavnih enzima u krv kao odgovor na gutanje hrane. Ova akcija potiče probavu.

Različiti razlozi mogu dovesti do razvoja reaktivne upale u ovom organu:

Poremećaj prehrane. Zloupotreba masne i pržene hrane čest je provocirajući uzrok upale u tkivu pankreasa. Takva neuhranjenost doprinosi činjenici da je tijelo prisilno izlučivati ​​dovoljno veliki broj enzima u dosta dugom vremenskom razdoblju. Ovo stanje dovodi do iscrpljivanja enzimske aktivnosti gušterače, što se očituje njegovim povećanjem veličine.

Manjak laktoze. Ovo je patološko stanje najaktivnije kod novorođenčadi. Ova patologija nastaje kod djeteta u periodu intrauterinog razvoja. Ovo stanje karakterizira imunitet djetetova tijela na bilo koju hranu koja sadrži kravlje mlijeko.

Modrice u trbuhu. Mehaničko oštećenje doprinosi oštećenju organa što nadalje dovodi do povećanja veličine uslijed jakog traumatičnog edema i upale.

Kongenitalne bolesti. Anatomske nedostatke u strukturi tkiva gušterače prate različiti poremećaji u radu organa. Te se patologije češće bilježe kod prijevremeno rođene djece. Prvi štetni simptomi počinju se pojavljivati ​​u pravilu kod djece mlađe od 1 godine.

Prisutnost mehaničke opstrukcije do izljeva žuči duž žučnih puteva. U većini slučajeva različito kamenje ili paraziti koji žive u žučnim kanalima dovode do ovog stanja kod beba. Vrhunac bolesti se javlja u dobi od 9-14 godina.

Hronična patologija organi gastrointestinalnog trakta. Bolesti stomaka i crijeva, što dovodi do kršenja probave, takođe doprinose poremećaju gušterače. Takav kombinirani razvoj patologija može se pojaviti kod djeteta s razvojem mnogih dispeptičkih simptoma.

Dugotrajna upotreba lijekova. Neki lekovi koji se koriste za lečenje epilepsije i drugih neuroloških poremećaja mogu doprineti razvoju oštećenja tkiva pankreasa kod deteta.

Kršenje metabolizma kalcijuma. Povećanje ovog elementa u djetetovom tijelu često je povezano s oštećenom proizvodnjom vitamina D. Predoziranje ove tvari može također izazvati razvoj reaktivne upale gušterače kod djeteta.

Upala u gušterači, koja se u njemu razvila kao rezultat izloženosti bilo kojem uzroku, dovodi do pojave širokog spektra kliničkih simptoma kod bebe. Većina ih je povezana s oslabljenom probavom. Dakle, kod djeteta koje ima uvećanu i upanu gušteraču, može se pojaviti bolovi u trbuhu. Obično se pojačava nakon 40-60 minuta od trenutka jela.

Važno je napomenuti da se sindrom boli značajno povećava ako je dijete jelo masnu ili prženu hranu.

Kršenje stolice - takođe čest simptom koji se pojavljuje kod deteta koje ima uvećan pankreas. U ovom slučaju bebu više dovodi dijareja. Funkcionalne smetnje u gušterači dovode do razvoja ovog simptoma. Nedovoljan unos probavnih enzima u krv doprinosi činjenici da se hrana koju dijete pojede ne apsorbuje u potpunosti. To se manifestuje dijarejom.

Hronični pankreatitis bebe često gube na težini. Obično se ovaj simptom dobro manifestira kod male djece. Takva djeca mogu zaostajati za svojim vršnjacima u smislu fizičkog razvoja. Gubitak kilograma kod teških bolesti može biti prilično značajan. Apetit djeteta u ovom je slučaju u pravilu u potpunosti očuvan.

Dijete ima povećanu gušteraču: šta učiniti?

Šta bi roditelji trebali učiniti ako dijete ima povećanu gušteraču? U kojem slučaju trebate "uključiti alarm" i uključiti se u detaljan i dubinski pregled? Koje veličine treba biti gušterača u zdrave djece i u djece s oštećenom probavom? Obično takva ili slična pitanja roditelji postavljaju nakon što je djetetu urađen ultrazvuk abdomena, a rezultati su ukazivali da je žlijezda veća od normalne.

Ova situacija ne izaziva zabrinutost. Za to postoji potreba. Sjetite se da prije nekih trideset godina niko nije čuo za ultrazvuk, a jednostavno nije bilo situacija povezanih sa činjenicom da je kod djeteta povećana gušterača. Da bi prepoznao bolest tijelo mora dati "znakove bolesti". Koji razlozi mogu dovesti do proširenja žlijezde i je li ovo stanje varijanta norme ili patologije?

dijete ima povećanu gušteraču šta treba raditi

Obično se organ povećava u veličini (hipertrofije) u slučaju da se opterećenje na njemu poveća. Dakle, srčani mišić atletičara je hipertrofiran, a pluća i grudi plivača su dobro razvijeni. Šta uzrokuje hipertrofiju gušterače kod djeteta?

Prije svega, oni uključuju nedostatak enzima gušterače, koji se izlučuju u nedovoljnim količinama u crijevnom lumenu i uzrokuju nedovoljnu apsorpciju u tankom crijevu. Zauzvrat, nedostatak enzima može se pojaviti zbog:

  • hronični pankreatitis. Često se javlja ujednačenom prehranom.

Važno je da moderna djeca imaju svaku priliku "pokvariti" probavu. Brza hrana, beskrajni "hot-dog", žvakaće gume i kokice, obojena žvakaća marmelada, jeftini slatki soda i drugi proizvodi zasićeni bojama i štetnim tvarima mogu izazvati upalu i bol, na temelju čega možete dijagnosticirati primarni kronični pankreatitis.

  • kongenitalni poremećaji u strukturi pankreasa,
  • funkcionalna, reverzibilna stanja. Primjer takve dijagnoze je crevna disbioza.

Upotreba droga

Ovisno o težini djetetovog stanja, u liječenju pankreatitisa koriste se različite skupine lijekova. Kako bi se detoksificirala i nadomjestila gubitak tekućine, kap po kap propisuju fiziološke otopine, glukozu s inzulinom.

Antispazmodici se koriste za ublažavanje grčeva i smanjenje boli. Inhibitori izlučivanja pankreasa inhibiraju aktivnost enzima pankreasa; potrebni su antihistaminici.

Antibakterijska terapija smanjuje aktivnost hroničnih žarišta infekcije, sprečavajući verovatnoću infekcije gušterače. Nakon stabilizacije općeg stanja djeteta, propisana je nadomjesna enzimska terapija i sredstva koja smanjuju viskozitet žuči, kao i B vitamini.

Pravila ishrane

Prvog dana akutnog perioda bolesti propisano je postenje obilnim pijenjem malo alkalnih pića, slabo mineraliziranom vodom. Drugog dana preporučujemo slab čaj bez šećera, juhu od ružinog voća, možete probati pire od žitarica, sluzave juhe na vodi.

Dekocije sa šipkom od šipka dozvoljene su u bilo kojem stadiju bolesti

Tada se dijeta postepeno širi, dodaje se mala količina mlijeka, hljeba. Od 5. dana bolesti možete jesti pire kuhano povrće, od 7-10 - kuhano pire meso i riba su uključeni u ishranu.

Nakon mjesec i po, preporučuje se dijete da prebaci na dijetu sa povećanom količinom proteina i smanjenim sadržajem ugljikohidrata i masti. Hrana treba biti frakcijska (5-6 puta dnevno), kisela, začinjena, pržena hrana, sirovo povrće strogo je zabranjeno.

Kada je potrebna operacija?

U nekim slučajevima, u nedostatku efekta konzervativnog liječenja akutnog pankreatitisa, može biti potrebna hirurška intervencija. Indikacije za njega su:

  • pojava i porast simptoma peritonitisa,
  • brz napredak bolesti s razvojem nekroze pankreasa, šokom, razvojem akutnog zatajenja bubrega i dr.
  • pojava znakova krvarenja iz posuda pankreatoduodenalne zone.

Roditelji su za djecu najčešće krivi za bolesti gušterače. Nepravilna, neracionalna prehrana, obilje masne hrane, nezdrava brza hrana, kao i nepažljiv stav prema vlastitom djetetu dovode do ozbiljnog oštećenja probavnog sustava.Neprihvatljivo je samo liječenje bolesti gušterače.

Zašto se čitava gušterača ili njen deo povećava

Čitava poenta može biti jednostavno u tome što je detetovo telo počelo da raste, počelo je više da jede, a rast pankreasa lagano "nadmašuje" mišićno-koštani sistem. Otuda i njegovo prividno povećanje.

Razlozi za nastanak gušterače kod deteta u celosti, a ne u pojedinim delovima, mogu biti sledeći:

  • zbog tupih trauma na trbuhu i pojave edema žlijezde. Ali ovo je akutna i hitna simptomatologija, i ovdje je sve jasno,
  • u prisustvu cistične fibroze. U tom se slučaju oslobađa gusta tajna koja ometa normalnu drenažu kanala. Ali takva se dijagnoza postavlja obično u vrlo mladom dobu, često čak i u porodilištu,
  • sa upalnim lezijama creva (na primer, sa gastroduodenitisom),
  • s autoimunim bolestima i pojedinačnim abnormalnostima razvoja ovog organa.

Ali u slučaju da se na primjer kod djeteta, ili njenog tijela, poveća gušterača, tada uzrok može biti kao i kod odraslih stvaranje kamena u kanalima gušterače, pojava ciste. U nekim slučajevima, ali vrlo rijetko, ovaj znak će izgoreti govoreći o stvaranju tumora, pa morate nastaviti sa pregledom.

Ipak, bez obzira na nagađanja, treba obratiti pažnju na kliničke manifestacije. Ako postoje simptomi, tada mogu ukazivati ​​na različite patološke procese u žlijezdi.

Povećanje gušterače kod djece uzrokuje

Treba shvatiti da ne postoji takav „simptom povećane žlijezde“. Povećanje organa može biti popraćeno različitim "problemima", na primjer, edemom, upalom, ishemijom, gojaznošću. Dakle, simptomi koji mogu dovesti do hipertrofije gušterače kod djeteta su:

  • gorčina u ustima. Ukazuje na poremećaj izlučivanja žuči, mogući duodenogastrični refluks, odnosno obrnuti protok žuči u želudac. U tom slučaju štetni utjecaj žuči na gušteraču dovodi do povećanja žlijezde,
  • belching, težina u trbuhu, tutnjava i nadimanje, nadutost. Ovo su simptomi gornje dispepsije. Gušterača može biti njihov uzrok. U tom slučaju, ako je crevna pokretljivost dobra, a aktivnost enzima normalna, tada se probavljena hrana apsorbira u krv. A ako je aktivnost enzima mala, onda se hrana ne probavlja u potpunosti, i počinje fermentirati u crijevima. Kao rezultat toga, pojavljuju se neugodni simptomi povezani s povećanim stvaranjem plinova.
  • nestabilna stolica. Ukazuje na disbiozu koja se razvila kao rezultat malapsorpcije, odnosno nedovoljne apsorpcije. Kao rezultat toga, puno ne probavljenih proteina ušlo je u debelo crijevo u obliku mesnih vlakana, neprobavljene masti, što je počelo iritirati crijevnu stijenku i uzrokovati proliv.
  • epigastrične bolove, kao i bolove koji imaju oblik pojasa. Oni ukazuju na enzimsku autoagresiju i govore o mogućem toku kroničnog pankreatitisa s periodičnim pogoršanjima i remisijama.

Šta ako je ispitivanje pokazalo da postoje kršenja pravila? Šta treba liječiti?

Šta učiniti ako dijete ima povećanu gušteraču? Potražite razlog. Ostavimo na miru rijetke uzroke, poput cistične fibroze, urođene anomalije i ciste, i razgovarajmo o „hroničnom pankreatitisu školske dobi“, koji leži u iščekivanju djece koja su odbijena od zdrave, domaće hrane i prešla su na jedenje „komada“.

Osnova za liječenje pankreatitisa, a istovremeno povećanje gušterače je dijeta.

Dijeta sa povećanom gušteračom kod djeteta može se propisati odmah nakon otkrivanja ovog povećanja: čak i ako je sve normalno i tjeskoba se pokazala nepotrebnom, ionako će privremeni odmor imati koristi od probavnih organa. Povećana gušterača kod djeteta dobit će predah, a prehrana će pomoći poboljšati probavu. Principi terapijske ishrane za hipertrofiju gušterače kod deteta su:

  • frakcijski i česti obroci u malim obrocima,
  • izuzev svega što iritira i šteti probavi: hamburgeri, začinjena pileća krila „Rostiks“, „hot-dogovi“, „kola“, posebno hladna nakon masnih i ljutih pomfritova,
  • odbacivanje masnih, dimljenih, začinjenih, prženih,
  • zabrana konzervirane hrane, domaćih kiselih krastavaca i kiselih krastavaca,
  • odbijanje ljutih začina i umaka, majoneza, ograničenje sojinog sosa,
  • masne, bogate ribe, pečurke i pileće juhe i supe se ne preporučuju.

Sledeća hrana je dozvoljena za decu:

  • žitarice, žitarice, tjestenine,
  • nemasna mliječna hrana, kaserole,

  • slatki umaci i sokovi od mlijeka,
  • riba i meso s malo masnoće (piletina, pureće meso),
  • jela od mesa i ribe poželjno je služiti kuhano ili kuhano u dvostrukom kotlu,
  • dozvoljena mliječ, čaj, slaba kafa, mineralna voda bez plina,
  • voće i bobice, osim vrlo kiselog.

U slučaju da je moguće uvjeriti svoje dijete da to nije bolna dijeta, već elitna hrana zdrave osobe i zdrav razum u zdravom tijelu, to neće biti samo veliki korak ka rješenju određenog problema gušterače , ali generalno, veliki korak ka zdravlju u budućnosti.

Uz dijetu, u slučaju simptoma nadimanja, nestabilne stolice, korisno je posavjetovati se s pedijaterom i uzeti djetetu enzimske pripravke koji će olakšati probavu i pomoći gušterači da se izbori s poslom. Ima ih puno i možete odabrati alat za svaki ukus. Najefikasnije uključuju: „Creon“, „Festal“, „Enzistal“, „Pancreatin-forte“, „Panzinorm“.

Ove lijekove morate uzimati tokom svakog obroka. U slučaju da se blagostanje poboljša, tada možete provesti korekciju disbioze. Detetu se mogu dati prirodna jela od kiselog mleka i preparati koji sadrže bifidobakterije: „Bifacil“, „Bifidumbacterin“

Ove jednostavne mjere pomoći će ne samo da se nose s neugodnim simptomima, već i nakon nekog vremena postići postizanje smanjenja veličine gušterače. Probava će se poboljšati, san i pamćenje će se normalizovati. Uostalom, to nije bez razloga i kaže: "sastoje se od onoga što smo pojeli dan ranije." Dakle, sastojimo se samo od cjelovitog i zdravog „građevinskog materijala“. Ovo će vam pomoći da se suočite sa mnogim životnim izazovima kada dijete odraste.

Uzroci i liječenje povećane gušterače kod djece

Složenost svih problema s pankreasom dijelom je posljedica njegove posebne lokacije. Nalazi se u centru trbuha, a za razliku od drugih organa probavnog sustava nalazi se retroperitonealno. Dakle, nije dostupna za palpaciju, što komplicira dijagnozu patologije povezane s njom. Velike veličine žlijezda otkrivaju se funkcionalnim metodama. Ali nemoguće je postaviti dijagnozu na temelju jedne činjenice njenog porasta: može biti manifestacija anomalije razvoja ili nastati pod vanjskim utjecajem, a da nije patološka. Takva pankreatomegalija ne predstavlja opasnost za zdravlje i život djeteta.

Povećanje veličine može biti:

  • difuzno (jednolično)
  • lokalni (rast tkiva pojedinih mjesta).
  • ozljede trbuha
  • čir na želucu
  • autoimune bolesti
  • akutna ili hronična upala,
  • blokada izlučnog kanala,
  • cistična fibroza,
  • jaka intoksikacija.

Neravnomjeran rast organa nastaje kada postoji

  • tumori (i benigni i maligni),
  • ciste (istinske ili lažne),
  • apsces
  • pseudotumorni pankreatitis (vlaknasto tkivo raste u glavi i repu žlijezde).

Povećanje gušterače kod djeteta primjećuje se u bilo kojoj dobi. Ponekad premašuje normalne starosne dimenzije za nekoliko puta, ali istovremeno je proporcionalan sa okolnim organima. To je znak urođene patologije žlijezde.

Često se kod djece otkriva proširena slezina - splenomegalija. Nalazi se u lijevom hipohondriju, u slučaju povećanja palpira.

Splenomegalija kod novorođenčeta, šestomjesečnog djeteta ili učenika osnovne škole nije uvijek patološka: za ove dobne kategorije dopušteno je odstupanje od veličine 30, 15 i 3%. Postoje posebne tablice standardnih veličina i njihovih varijacija kod djece. Stanje organa utvrđuje se ultrazvučnim pregledom. Procjenjuje:

  • veličine
  • struktura tkanine
  • jasnoća granica tijela.

Ovi pokazatelji potvrđuju anomaliju ili njeno normalno stanje. Da bi razumio zašto se splenomegalija razvila, dr. Komarovsky preporučuje da se podvrgne CT-u ili genetskom testiranju ako barem jedan roditelj ima predispoziciju za povećanje slezine. Konsultacija s hematologom je neophodna s obzirom da je slezina odgovorna za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca u tijelu.

Rast slezine povlači za sobom štetne efekte na detetov organizam - određuju se promene u krvi:

  • sa nizom dečjih infekcija (ospice, rubeola, difterija),
  • u novorođenčadi - s različitim abnormalnostima u razvoju metabolizma (hemohromatoza, Wilsonova bolest, esencijalna hiperlipidemija - genetska bolest u kojoj je osim slezine zahvaćena i jetra),
  • u prisustvu cista, tumora, srčanog udara, čireva, helminthiases (ehinokok, šistosom), gljivičnih infekcija.

Splenomegalija nema svoje simptome, to je manifestacija druge bolesti. Ali svaki upalni proces koji je praćen velikom slezinom, bez obzira na etiologiju, ima sljedeće kliničke znakove:

Budući da se slični simptomi primjećuju s porastom gušterače, morate pravovremeno potražiti liječničku pomoć kako bi stručnjak diferencirao bolest i propisao adekvatno liječenje.

Kliničke manifestacije koje prate povećanje veličine žlijezde ovise o specifičnoj patologiji koja je uzrokovala takve promjene u organu. Mogu biti izražene, ali ponekad je takva patologija asimptomatska. U potonjem slučaju je potrebno dodatno ispitivanje.

Ako se veličina žlijezde ravnomjerno povećala zbog edema povezanih s upalnim procesom u tkivima organa, onda simptomi koji se primijete kod djeteta odgovaraju klinici pankreatitisa:

  • mučnina
  • nelagodno povraćanje
  • nedostatak apetita
  • proliv
  • bol u levom hipohondrijumu, ponekad pojasne naravi,
  • groznica je moguća, praćena znakovima intoksikacije (glavobolja, vrtoglavica, slabost, palpitacije).

Pankreatitis kod djece često je maskiran disbiozom i gastritisom. Ovo je značajna razlika od takve patologije kod odraslih. Dugim tečajem posmatra se gubitak težine. Kliniku karakteriše sve veći simptom.

Lokalni porast povezan s gnojnim procesom (apsces) u djetinjstvu prati:

  • simptom jakog bola u lijevom trbuhu,
  • visoka temperatura
  • dispepsija - mučnina, povraćanje, proliv.

Neravnomjerno gomoljasto povećanje glave ili repa otkriva se u prisutnosti karcinoma. Klinička slika u prvim fazama nije izražena, bolest može biti asimptomatska ili se maskira kao gastritis, peptični čir, holecistitis, bilijarna diskinezija:

  • smanjen apetit
  • vrlo bolesna mučnina
  • neizraženi tupi bolovi, ponekad bez jasne lokalizacije,
  • astenski sindrom - slabost, letargija, opako stanje, vrtoglavica, glavobolja.

U budućnosti, kako se bolest razvija, simptomi se povećavaju: pojavljuje se intenzivna bol, praćena mučninom i opetovanim povraćanjem, proljevom.

Dijagnostički podaci dobivaju se na temelju:

  • objektivni pregled (sama žlijezda nije opipljiva zbog svog retroperitonealnog položaja, ali potrebno je utvrditi stanje okolnih organa),
  • anamneza bolesti (ponekad se otkriva urođena patologija gušterače kod djece - njen oblik u obliku prstena, na kojem se u početku nije operirao, već do 12. godine, zbog rasta djeteta, i, shodno tome, veličina organa, počeo komprimirati susjedne organe),
  • procjene egzokrinih i intracekretornih aktivnosti tijela (krvni testovi na amilazu i glukozu, testovi urina na amilazu, elastazu-1, koprogram),
  • rezultati funkcionalnog pregleda (ultrazvuk gušterače, CT ili MRI).

Prvo se rade laboratorijska ispitivanja. Tada je potrebno uraditi ultrazvučni pregled - to je vrsta screening metode koja eliminira očiglednu patologiju.

Ultrazvučni pregled žlezde određuje:

  • konture - normalno su jasne, jednolike,
  • veličine organa koje odgovaraju normalnim pokazateljima za svaku starosnu kategoriju,
  • ehogenost - nije izražena (povećanje može značiti prisutnost hroničnog toka pankreatitisa ili tumora, smanjenje - ovo je akutna upala).

Studija se mora obaviti na prazan stomak (prije nego što djetetu ne možete da jede 12 sati). Beba može piti samo malu količinu vode. Ali, istodobnim pregledom trbušnih organa, preporučuje se i pijenje kako se žučni mjehur ne steže i postane nepristupačan za pregled.

U liječenju se koriste hirurške i konzervativne metode.

U bilo kojem akutnom upalnom ili gnojnom procesu može biti potrebna hitna mjera i hirurška intervencija. Zbog ozbiljnih komplikacija potrebno je odmah započeti s pružanjem pomoći u bolničkom okruženju.

U prvim satima i danima pogoršanja potrebno je poštivanje zlatnog pravila liječenja - hladnoća, glad i mir.

Konzervativna terapija se provodi sveobuhvatno, uključuje

  • obavezna dijeta - tablica broj 5 prema Pevzneru,
  • liječenje lijekovima - istovremeno korištenje lijekova nekoliko grupa.

Sledeće grupe lekova su propisane:

  • antispazmodike (Duspatalin, No-shpa),
  • lijekovi protiv bolova (Spazmalgon, Baralgin, Maxigan),
  • enzimski pripravci (Creon, pankreatin),
  • sintetički analog hormona rasta - somatostatin (Octrapid), koji inhibira proizvodnju velike količine soka pankreasa i na taj način smanjuje bol,
  • M-antiholinergici - lijekovi koji smanjuju lučenje gušterače (Pirenzepin),
  • PPI su inhibitori protonske pumpe koji blokiraju proizvodnju klorovodične kiseline u stomaku i na taj način zaustavljaju bol (Pariet, Nolpaza),
  • antibakterijski lijekovi s bakterijskim ili gnojnim procesom (lijekove propisuje samo liječnik pojedinačno).

Dijeta je jedna od komponenti složenog liječenja upalnog procesa u gušterači. Sa bilo kojom vrstom pankreatitisa (akutnim, hroničnim, reaktivnim) dijete ga mora bez sumnje promatrati, kao i uzimati lijekove.

Svrha dijetalne ishrane: stvaranje funkcionalnog odmora pogođenog organa. To se postiže toplinskom i mehaničkom obradom hrane.

Prve dve nedelje bolesti sva hrana se mora trljati ili parati. Hrana treba biti frakcijska: 6–7 puta dnevno u toplom pireu u malim porcijama. Dijete bi trebalo puno piti - možete davati čistu vodu bez plina, voćna pića, mliječi, slab čaj.

U budućnosti je moguće proširiti dijetu, možete malo povećati porciju. Postepeno uvođenje proizvoda traje oko mjesec dana.

Dijetalna prehrana propisana je za različita razdoblja, ovisno o patologiji gušterače i ozbiljnosti stanja. Nakon akutnog pankreatitisa, dijetu treba slijediti tokom godine. U hroničnom toku pankreatitisa, ograničenje hrane na jedan ili drugi stepen je zadnjih pet godina.

Zabranjena hrana treba ostati zabranjena čak i tokom remisije. Tu spadaju masna, začinjena, pržena, dimljena hrana.Jednogodišnje dijete ne bi trebalo primati konzervirane sokove kao dopunsku hranu - oni mogu pogoršati proces. Moramo zapamtiti da novorođenče može reagirati na nepravilno hranjenje upalom i proširivanjem žlijezde, posebno što se pogoršava proces od grožđa. Pored toga, može se razviti alergija koja će dovesti i do bola, gubitka apetita, letargije i drugih simptoma pankreatitisa. Voće, povrće, sokovi uvode se postepeno, njihove doze bi trebale povećavati samo u periodu duboke remisije.

Kako dijete nema problema sa gušteračom, potrebno je od rane dobi uspostaviti pravilnu prehranu, osigurati dobar san, šetnje na svježem zraku. Ove preventivne mjere dobili su dobru povratnu informaciju od stručnjaka koji su uključeni u dugoročno liječenje i prevenciju probavnih bolesti.

Pri najmanjim kršenjima stanja djeteta morate odmah konzultirati liječnika. Ovo će omogućiti izbjegavanje ozbiljnih komplikacija i dugotrajnog liječenja.


  1. Kazmin V.D. Dijabetes melitus. Kako izbjeći komplikacije i produžiti život. Rostov na Donu, Izdavačka kuća Phoenix, 2000. god., 313 stranica, tiraž 10.000 primjeraka.

  2. Odinak M. M., Baranov V. L., Litvinenko I. V., Naumov K. M. Oštećenje nervnog sistema u šećernoj bolesti, Nordmedizdat - M., 2012. - 216 str.

  3. Prospekti Novo Nordisk, Eli Lilly, Hoechst, Beringer Mannheim, Roche Diagnostics, LifeScan, Becton Dickinson.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Uzroci bolesti

Glavni uzroci povećane gušterače kod dece su:

  • upotreba velike količine masne, dimljene, slatke hrane (posebno za slatkiše kojima ljubavni roditelji upuštaju bebe),
  • uzimanje velikog broja lijekova, posebno antibiotika (nakon liječenja nekim vrstama ultrazvučnih preparata može doći do povećanja gušterače),
  • trovanje hranom
  • povrede leđa, kičme.

Ako se kod djeteta otkrije povećana gušterača, liječnik pored propisanog liječenja propisuje posebnu dijetu koja će pomoći bržem rješavanju bolesti.

Zdravstveni proizvodi

Terapijska dijeta treba da ispunjava sljedeće zahtjeve.

Bebu morate hraniti samo toplom hranom. Jedite male obroke jer velike količine hrane mogu biti štetne za vaše zdravlje. Krivac je ometani odliv enzima iz gušterače. Masnu, dimljenu hranu i konzerviranu hranu treba isključiti iz prehrane.

Od plodova je bolje davati prednost pečenoj ili naribanoj jabuci, bez gornje kožice. Sorte koje biraju nisu kisele kako ne bi opet iritirali želudac.

Povrće treba jesti u kuvanom ili pečenom, prethodno mljevenom obliku. Najkorisnije su bundeva, cvjetača, tikvice, grašak, repa, mladi grah. Ne treba jesti bijeli kupus.

Juhe su kuhano povrće, žitarice. Ni jedna mesna juha ne bi trebalo biti uključena u ishranu. Za veću hranjivu vrijednost juhe od povrća možete koristiti kao preljev četvrtinu strdo kuhanog žumanjka, pire s jednom kašikom nemasne kisele pavlake. Za različite dijete možete uvoditi mliječne juhe, ali treba ih kuhati bez dodavanja šećera. Izuzeti kašu od proso iz žitarica.

Potrebno je minimizirati potrošnju šećera, meda, džema i drugih brzo probavljivih ugljikohidrata. Velika količina slatkiša pomaže povećati unutarnji crijevni pritisak, što dovodi do pojačanih bolova u trbuhu. Tokom dijete dozvoljeno je jesti kekse, sušilice ili obične vaflice bez ikakvog punjenja.

Kako biste dodali barem malo ukusa dijetalnom jelu, možete pripremiti mliječne kao i povrtne umake. Za desert su prikladni voćni deserti.

Potrebno je promatrati umjerenost u korištenju masti.

Od pića, prednost treba dati mineralnoj mirnoj vodi, brodovima divlje ruže, kamilice i slabom čaju.

Ječam je veoma koristan za želudac. U hrani je bolje usmjeriti se na proteine. Oni ne samo da pozitivno utiču na rad pankreasa, već ga i jačaju.

Najkorisnije vrste su životinjske masti, jer pomažu u jačanju gušterače. Prednost treba dati piletini ili puretini sa malo masti.

Ponekad će biti lijepo dati djetetu obrok i govedinu sa teletinom. Od ribe možete sigurno kuhati bakalar, zander, smuđ. Ponekad se uvodi u ishranu i dijetu pollock.

Jaja se smatraju jednim od glavnih sastojaka prehrane sa povećanjem gušterače. Njihov sastav aminokiselina najbliži je proteinima u tijelu, što znači da se lako i brzo apsorbuju i ne dovode do snažnog opterećenja na gušterači.

Najoptimalniji način kuhanja je obična omlet. Može se pripremiti i iz cijelih jaja, a mogu se koristiti samo proteini. Iz toga se korisnost jela ne mijenja.

Skuta je još jedan važan sastojak prehrane za povećanje gušterače. Morate odabrati proizvod sa nultim ili minimalnim procentom sadržaja masti. Mješavina domaćeg sira s niskim udjelom masnoće i dijetalnog skladišta dobro je uočena od strane djetetovog tijela.

Kuhanje skute kod kuće vrlo je jednostavno, ne zahtijeva velike kuharske vještine. Trebate prokuhati 1 litru mlijeka i tome dodati 0,5 litara kefira. Kad se smjesa potpuno ohladila, preklopite je na sito. Radi veće korisnosti proizvoda, kalcijev laktat (koji se prodaje u ljekarni u obliku praha ili tableta) može se pomiješati u mlijeko.

Svježi sir za djecu vrlo je koristan, ali vrijedi uzeti u obzir da mu se vremenom može dosaditi. Kako biste ga nekako razrijedili, dijeta omogućava upotrebu skupih sira u koje bi bilo lijepo dodati slatku jabuku, bundevu, mrkvu, krušku, marelicu. Dobra opcija bili bi nježni sufle od sira i pudinga.

Neka jela za poboljšanje ukusa mogu se posipati naribanim sirom (sorte „ruski“, „holandski“).

Štetni proizvodi

Dijeta sa povećanjem gušterače kod dece zabranjuje upotrebu sledećih proizvoda:

  • slatki muffin, gazirana pića, čokoladni proizvodi, sladoled,
  • dimljeni proizvodi, marinade, gljive, začini,
  • sve vrste konzervirane hrane,
  • masno meso (svinjetina, guska, patka, janjetina),
  • bogati brosovi,
  • neke vrste povrća - bijeli kupus, kislice, rotkvica,
  • hladna pića i kuhana ohlađena jela,
  • smeđi hljeb.

Pažljiva studija ove liste korisnih i štetnih proizvoda omogućit će roditeljima da svakodnevno sastave jelovnik za svoje dijete.

Raspored dijeta

Obroci bi trebali biti do šest puta dnevno. Jedite male porcije svaka četiri sata. Kada je propisana dijeta s povećanjem gušterače kod djece, moraju se uzeti u obzir sljedeće preporuke:

  • vrlo je korisno imati tekuće žitarice za doručak,
  • za drugi doručak pogodni su mljeveni povrtni pire, topli juha od divlje ruže ili obična mineralna voda
  • u ručak dajte prednost sluzavim juhama ili dijetnim povrćinskim bujovima,
  • Skuta sa malo masnoće ili kefir biće korisni za popodnevni međuobrok,
  • za večeru su prikladna jela od dijetne ribe ili meso sa prilogom,
  • dobro je piti mliječ prije spavanja.

Da biste poboljšali dobrobit djeteta, možete pripremiti razne dekocije sa biljem. Najkorisnije su breza, kopar, lan, cikorija, kantarion, plantaža i pelin.

Ovo bilje ima protuupalna i analgetska svojstva, pa će decokcije od njih biti vrlo korisne za tijelo, pomoći će ublažiti stanje pacijenta. Za dijete sa povećanim gušteračom možete koristiti sljedeću opciju menija.

Doručak br. 1: pari omela, svježe pripremljena zobena kaša sa 1/3 žlice putera, slab nezaslađeni čaj.

Doručak br. 2: skuti sir sa malo masnoće.

Ručak: pire od riže s juhom od povrća, koji se može začiniti jednom kašikom vrhnja s malo masnoće. Parne kotlete (moguće sa umakom od mleka). Berry žele.

Snack: keksi od keksa i juha od šipka.

Večera: kotleta od bakalara ili bilo koja druga bijela riba. Garnirano sa šargarepom i pire krompirom. Slatko pečena jabuka. Prije jela, kožu, već s gotovog posuđa, morate ukloniti.

Prije odlaska u krevet: piće svježe mlijeko s acidofilusnim bakterijama. Jedan mali kreker.

Povećanje gušterače kod djeteta zahtijeva dugotrajan i uporan tretman, pri čemu važnu ulogu igra pravilna prehrana, u organizaciji roditelja.

Dijeta koju je propisao liječnik i njeno pravilno poštivanje dovest će do dobrog rezultata i pomoći da se brzo riješite bolova u gušterači.

Šta dijete ne bi trebalo jesti sa povećanom gušteračom?

Ako gušterača kod djeteta se povećava, ishrana ne treba da uključuje:

U posebno teškim slučajevima potpuno je odbijanje hrane na nekoliko dana, ali to je ekstremna mjera.

Potpuno biste trebali napustiti sokove, posebno svježe prešane. Ipak morate zaboraviti na kiselu pavlaku, pavlaku i punomasno mleko. Uz supe kuhane na masnim juhama ili juhama, također morate ostaviti neko vrijeme.

Dijete treba jesti samo ono povrće i voće koje je prethodno termički obrađeno. Pa, a možda i najneugodniji trenutak u ishrani biće zabrana slatkiša. Strogo je zabranjena upotreba:

Šta dijete može jesti s povećanom gušteračom?

Ako dijete ima uvećanu gušteraču, ishrana trebala bi se sastojati pretežno od kuhane ribe i nemasnog mesa. Skut bez masti je dozvoljen. Možete jesti kašu kuvanu na vodi, ustajali hljeb, krekere, kao i pareno povrće.

Ako dijete zaista traži slatkiše, onda pecite jabuke za njega. Ovako ukusan desert neće naštetiti zdravlju i rado će biti za bebu.

Važno je zapamtiti da će dijete nakon što se zdravlje poboljša, i dalje morati slijediti dijetu najmanje šest mjeseci. Ozbiljno shvatite zdravlje svoje bebe!

Pogledajte video: ČUDESNO VOĆE JAČA IMUNITET, NERVE I SRCE, A OTKLANJA STRES, UMOR I MASNOĆE Prof. dr Mihajlović (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar