Jabuke za dijabetes

Ishrana pacijenta koji boluje od dijabetesa zasniva se na složenim ugljikohidratima (polisaharidima) i proteinskim proizvodima. Oni se sporo apsorbuju u organizam, a da ne uzrokuju nagli porast glukoze u krvi. Izbor voća za jelovnik dijabeta zasnovan je na GI (glikemijskom indeksu). Bez ograničenja, dijabetičarima je dozvoljeno voće indeksirano od 0 do 30 jedinica, a proizvodi s GI od 30 do 70 jedinica su ograničeni. Jabuke za dijabetes klasificirane su kao dozvoljeni proizvodi.

Sastav i korisna svojstva za dijabetičare

Plodovi jabuke dijele se na zimske i ljetne sorte. Prvi dozrijevaju u septembru i pogodni su za dugotrajno skladištenje. U Rusiji su najpopularnije sorte: Antonovka, Vityaz, Anis, Sinap. Letnje sorte: Beli punjenje, Grushovka, Quinti, Stripes, itd.

U supermarketima se prodaje jabuka koja se uvozi iz južnih zemalja tokom cijele godine. Bez obzira na sortu i geografsko podrijetlo, sve jabuke imaju mnoga korisna svojstva i bogat vitamin i mineralno kemijski sastav. Voće sadrži pektin, vlakna, masne kiseline, flavonoide, organske kiseline, antioksidante, korisne za dijabetičare.

Glavne vrijedne komponente u sastavu jabuka

VitaminiElementi u tragovimaMakrohranjiva
retinol (A)gvožđekalcijuma
B grupa vitamina: B1, In2, In3, In5, In6, In7, In9bakarkalijuma
askorbinska kiselina (C)cinkfosfor
tokoferol (E)natrijuma
filokinon (C)magnezijum

Pektin polisaharid

Poboljšava perifernu cirkulaciju krvi, čisti organizam od nakupljanja teških metala, metaboličkih proizvoda, holesterola, uree. Komplikacije dijabetesa su angiopatija (oštećenje krvožilnog sustava) i ateroskleroza, pa je pektin jedna od najvažnijih komponenti.

Prehrambena vlakna omogućavaju pravilnu probavu i redovitu stolicu. Vlakna bi trebala biti glavni dio prehrane.

Antioksidanti (vitamini A, C, E)

Inhibiraju aktivnost slobodnih radikala, sprečavajući razvoj raka. Jačajte imune sile organizma. Povećavaju čvrstoću kapilara i elastičnost velikih žila. Doprinosi uklanjanju lipoproteina niske gustine („loš holesterol“). Reguliše sintezu proteina. Omogućavaju zdravo stanje organa vida, zuba i desni, kože i kose. Povećajte mišićni tonus. Poboljšati psihološko stanje. Vitamin E pomaže snižavanju šećera u krvi. Sve ove osobine jabuke podržavaju tijelo oslabljeno dijabetesom.

Vitamin B grupe

Normalizira središnji živčani sustav (CNS), sudjeluje u metabolizmu lipida i proteina, blagotvorno utječe na nadbubrežne žlijezde i rad mozga, pomaže u obnovi oštećenih tkiva i potiče provodljivost živčanih vlakana. Vitamini B skupine za dijabetičare jedno su od glavnih sredstava za prevenciju depresije, neuropatije, encefalopatije.

Promoviše hematopoezu, učestvuje u sintezi proteina. Mineralna komponenta jabuke podržava funkcioniranje srca i osigurava stabilnost psiho-emocionalnog stanja (magnezijum), regulira hormonalnu ravnotežu i aktivira sintezu inzulina (cink), sudjeluje u stvaranju novog koštanog tkiva (kalcijum) i osigurava normalan hemoglobin (željezo).

U maloj količini plodovi sadrže esencijalne i neesencijalne aminokiseline. Navedeni vitamini i minerali nužno su uključeni u farmaceutske vitaminsko-mineralne komplekse dizajnirane posebno za dijabetičare. Uz dijabetes, prirodni organski procesi u tijelu su poremećeni i nastaju brojne komplikacije.

Jabuke su izuzetno korisne:

  • s aterosklerozom i hroničnim bolestima kardiovaskularnog sistema,
  • s probavnim smetnjama i zatvorom (zatvor),
  • sa redovnim prehladama i SARS-om,
  • što krši odliv žuči,
  • s bolestima mokraćnog sistema,
  • sa anemijom (anemijom).

Za pacijente s dijabetesom tipa 2, popraćen gojaznošću, relevantna je sposobnost jabuke za uklanjanje suvišnih kilograma. U dijetetičari postoje dijeta od jabuka i posni dani.

Prehrambena i energetska vrijednost proizvoda

Plodovi jabuke razlikuju se po boji: crvena, zelena i žuta. Kod dijabetes melitusa preporučuje se davanje prednosti zelenim sortama, jer sadrže manje šećera i više vlakana. Prosječna težina jedne jabuke je 100 grama, od kojih su 9 brzi ugljikohidrati (monosaharidi i disaharidi):

  • glukoza - 2 g,
  • saharoza - 1,5 g,
  • fruktoza - 5,5 g.

Propad fruktoze u tijelu događa se pod utjecajem enzima, inzulin ne sudjeluje u procesu. Zbog toga se fruktoza smatra manje opasnim monosaharidom za dijabetičare nego glukoza i saharoza. Ali hormon je potreban za transport glukoze koja nastaje iz voćnog šećera u ćelije u tijelu, pa ne treba zloupotrebljavati fruktozu. Unatoč činjenici da voće pripada ugljenim hidratnim proizvodima, njegov glikemijski indeks je 30 jedinica, što odgovara pravilima prehrane dijabetičara.

Proteini i masti u jabuci sadrže jednako malu količinu, 0,4 g. na 100 gr. proizvod. 86,3% voća sastoji se od vode. Zabranjeni su visokokalorični proizvodi od dijabetesa, kako se ne bi preopteretili nezdravi gušterača i ne dobili višak kilograma. Plod jabuke skladno se uklapa u prehrambeni meni, jer ima nisku energetsku vrijednost od 47 kcal.

Značajke prehrane jabuka sa dijabetesom

Kod prvog tipa dijabetesa ovisnog o inzulinu, prehrana se razvija uzimajući u obzir broj XE (jedinice hljeba). 1XE = 12 gr ugljeni hidrati. U dnevnom meniju dopušteno je otprilike 2 XE ili ne više od 25 grama. ugljeni hidrati. Jedno srednje voće (100 g) sadrži 9 g. ugljeni hidrati. Ispada da dijabetičari s bolešću tipa 1 mogu jesti tri male jabuke dnevno. U tom će slučaju ostatak prehrane morati biti sastavljeni od proteina i masti, što će biti pogrešno.

Zbog toga se preporučuje jesti ne više od jednog voća dnevno, a ostatak ugljikohidrata dobiti iz uravnoteženih jela, koja uključuju proteinske proizvode i sporo ugljikohidrate (povrće, mahunarke i žitarice). Ista norma predviđena je za bolesnike s drugom vrstom patologije neovisne o insulinu. Da li je moguće jesti jabuke u sušenom obliku? Za mnoge proizvode glikemijski indeks se mijenja ovisno o njihovoj preradi. Na primjer, kod osušene dinje, GI se udvostručuje u odnosu na svježi proizvod.

To se ne događa s jabukama. Glikemijski indeks svježeg voća i suhog voća ostaje nepromijenjen. Nutricionisti preporučuju kompot gotovog sušenog voća. Za dijabetes su dozvoljene suhe šljive i suhe marelice. Grožđice se mogu dodati samo u fazi nadoknade, jer njegov GI iznosi 65 jedinica. Idealna opcija za dijabetičku popodnevnu užinu ili ručak bile bi pečene jabuke. Pri toplinskoj obradi plod ne gubi svoje korisne osobine, a količina vode i šećera pod utjecajem visoke temperature opada.

Korisni savjeti

Kad jede plod jabuke od dijabetičara, on treba pridržavati nekih pravila:

  • U slučaju hroničnih oboljenja stomaka (čir, gastritis), u periodu pogoršanja jabuke treba odbaciti.
  • Uprkos blagodatima voća, ne možete ih jesti uz prisustvo alergijskih reakcija.
  • Ne treba se bojati cijanovodične kiseline sadržane u sjemenkama jabuke. Jedno pojeto voće neće nanijeti ozbiljnu štetu organizmu.
  • Ako nema problema s probavom i zubima, ne ogulite plod. U njemu se nalazi većina antioksidansa.
  • Ne možete jesti jabuke na prazan stomak. Ovo može naštetiti sluznici probavnog sistema.
  • Jabučni kompot i žele kuhani su bez dodavanja šećera. Zabranjeni su džem od jabuka, konzervi i voćni kompoti od voća pacijentima koji imaju dijabetes.
  • Ne preporučuje se jesti voće prije spavanja. Glukoza koja se formira iz voćnog šećera bez racionalne upotrebe noću pretvara se u masti što dovodi do povećanja tjelesne težine.
  • Pripremite sok od jabuka sami i prije upotrebe razrijedite ga prokuhanom vodom u omjeru 1: 2. Pakirani sokovi iz trgovine zabranjeni su dijabetičarima zbog visokog sadržaja šećera.

Kako ne biste izazvali porast šećera u krvi, morate se pridržavati porcija prihvatljivih na dan, a ugljene hidrate koji ulaze u tijelo iz drugih proizvoda povežite s dozom jabuka (jela iz njih).

Mogućnosti kuhanja s jabukama

Jela od dijabetičnih jabuka uključuju salate, pića, peciva i voćne deserte. Za preljev za salatu koristi se:

  • nemasna kisela pavlaka (10%),
  • prirodni jogurt (bez dodataka),
  • biljno ulje (prednost treba dati ekstra djevičanskom maslinovom ulju),
  • soja sos
  • balzamični ili jabukovo jabukovo sirće,
  • limunov sok.

Navedene komponente mogu se međusobno miješati po ukusu. Osnova pečenja je raženo brašno, jer ima nizak glikemijski indeks (GI = 40) i sadrži puno vlakana. Šećer se zamjenjuje steviozidom - slatkim prahom iz listova stevije, čija je kalorijska vrijednost i glikemijski indeks 0.

Vitaminska salata

Ova opcija salate može se naći u kuvanju supermarketa, ali pouzdanije je i sami je kuhati. Potrebne komponente su svježi kupus i mrkva, slatka paprika, jabuka, kopar. Broj proizvoda uzima se proizvoljno. Sitno nasjeckajte kupus i temeljno ga pospite solju. Papriku narežite na trakice. Sitno nasjeckajte kopar. Dodajte mrkvu i jabuku, sjeckani kopar. So i biber. Začinite salatu hladno prešanim maslinovim uljem i balzamičnim sirćetom.

Salata "Gazapkhuli"

Ovo gruzijsko jelo u prijevodu znači "Proljeće". Za kuhanje će vam trebati: svježi krastavac, zelena jabuka, češnjak, kopar. Dresing se pravi od maslinovog ulja pomiješanog sa limunovim sokom. Jabuku ogulite i korejsku mrkvu naribajte sa krastavcem, dodajte sjeckani kopar. Istisnite beli luk kroz prešu. Temeljno izmiješajte sastojke, sol i začinite salatu.

Jabučni desert od mikrovalne peći

Pečene jabuke zdravo su i popularno jelo ne samo za dijabetičare. Čest je gost dječjeg jelovnika. Da biste napravili desert, trebat će vam:

  • 100 gr. sir, sadržaj masti od 0 do 2%,
  • dvije velike jabuke,
  • jedna kašika prirodnog jogurta,
  • cimet po ukusu
  • 3-4 oraha,
  • žličica meda (podložna kompenziranoj dijabetesu).

Operite voće, odrežite vrh. Pomoću žličice pažljivo uklonite sredinu. Pomiješajte skutu sa jogurtom i cimetom, dodajte med i sjeckane orahe. U staklenu posudu za mikrovalnu ulijte 3-4 žlice vode, stavite desert. Pecite 5 minuta na maksimalnom kapacitetu. Prije posluživanja posudu pospite cimetom u prahu.

Pita od jabuke i borovnice

Borovnice su u TOP 5 namirnica koje su korisne za dijabetes prve i druge vrste, tako da će biti odličan dodatak torti. Za pripremu pita koristi se osnovni recept za dijabetes koji se sastoji od sljedećih sastojaka:

  • raženo brašno - pola kilograma,
  • instant kvasac - 22 gr. (2 vrećice)
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje (1 kašika),
  • topla voda (400 ml),
  • so.

Otopite kvas u vodi dok se potpuno ne otopi, i podnosite smjesu oko 25-30 minuta. Zatim dodajte puter i brašno i gnetite testo. Slano tijesto treba biti u procesu miješanja. Testo stavite u posudu, na vrh pokrijte ljepljivim filmom i ostavite da odstoji oko sat i po. Za to vreme testo trebate zameniti nekoliko puta.

Za punjenje će vam trebati:

  • šaka svježih borovnica,
  • kilogram jabuke
  • limun
  • prašak steviozida - na vrhu noža.

Ogulite plodove, isecite na male kockice. U zdjeli pomiješajte komade voća i steviozid. Poprskajte ga limunovim sokom kako jabuka ne bi proključala. Tijesto je podijeljeno na dva nejednaka dijela. Razvaljajte veći deo i rasporedite u namašćenom obliku. Na vrh stavite nasjeckane jabuke.

Izravnajte lopaticom. Na tortu ravnomjerno izlijte borovnice. Iz drugog dijela tijesta razvaljajte nekoliko tankih flagela i položite ih poprečno preko punjenja da napravite mrežu. Tortu namažite tučenim jajetom. Pecite 30-40 minuta (fokusirajući pećnicu). Temperatura rerne je 180 stepeni.

Jabuke su dozvoljeno i preporučeno voće u prehrani dijabetičara, ali njihova upotreba ne smije biti nekontrolirana. Dozvoljeno je jesti jednu jabuku srednje veličine dnevno. Prednost treba dati zelenim sortama. Ne preporučuje se jesti voće na prazan stomak i prije spavanja. Preduvjet za upotrebu jela, koja uključuju jabuke, je stalno praćenje razine šećera u krvi. Ako se hiperglikemija pojavi, kao reakcija na proizvod, to treba isključiti iz prehrane.

Pogledajte video: Zabranjeno voće za dijabetičare (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar