Endoskopska retrogradna pankreatoholangiografija: šta je to?

Endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija (ERCP) jedna je od najsuvremenijih i najefikasnijih metoda medicinske dijagnoze, koja vam omogućava postavljanje tačne dijagnoze i propisivanje efikasne terapije lijekovima i pacijentu. U nastavku ćemo razmotriti glavne karakteristike ove dijagnostičke metode, indikacije za njezinu provedbu i druge značajke s kojima se suočavaju liječnici i pacijenti.

Šta je to i šta je princip akcije?

ERCP je specijalna tehnika ispitivanja koja se koristi kod bolesti žučnih kanala i gušterače. Uključuje upotrebu rendgenskih i endoskopskih instrumenata, čija kombinacija omogućava najtačniju identifikaciju trenutnog stanja pregledanih organa. Ova metoda ankete prvi put je primijenjena 1968. godine. Do danas je, uzimajući u obzir razvoj medicine, značajno poboljšana. ERCP vam omogućava dijagnosticiranje s velikom pouzdanošću, prepoznavanje slike bolesti i provođenje terapijskih mjera.

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija provodi se uvođenjem endoskopa u dvanaestopalačno crijevo, gdje je pričvršćen na usta velikog papula dvanaestopalačnog crijeva, kroz kanal endoskopa provlači se sonda sa posebnim kanalom za dovod kontrastnog medija. Nakon što ova supstanca uđe u tijelo kroz kanal, specijalist fotografira proučavano područje pomoću rendgenske opreme. Na osnovu dobijenih slika dijagnosticira se određena bolest. Provođenje ERCP-a može se podijeliti u sljedeće faze:

  1. Provjera dvanaestopalačnog i dvanaestopalačnog papila
  2. Kanilacija papile i uvođenje kontrastnog medija za naknadni rendgenski snimak,
  3. Punjenje kanala ispitivanih sistema,
  4. Rendgenski snimci,
  5. Izvlačenje kontrastnog medija iz kanala,
  6. Prevencija neželjenih efekata.

Za provođenje ERCP-a potreban je uređaj s bočnim postavljanjem optike - ova konfiguracija omogućava ispitivanje unutarnjih organa u najpovoljnijoj perspektivi. Sonda, koja se prolazi kroz endoskop, ima posebnu kanilu napravljenu od guste tvari koja se okreće u određenom smjeru za najpotpunije punjenje kanala s radiopropusnom supstancom. Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija se u pravilu obavlja u rendgenskoj sobi u bolnici.

Značajke pripreme za postupak

Kao što smo gore rekli, ERCP je moguć samo u bolničkim uslovima. Prije izvođenja endoskopske intervencije potrebno je učiniti ubrizgavanje sedativa koje će pacijentu olakšati napetost i nervozu. Budući da je postupak prilično složen i ponekad bolan, takva injekcija postaje nužni zahtjev u pripremi za ERCP. U nekim slučajevima uvođenje sedativa moguće je ne samo na dan postupka, već i uoči, ako postoji povećana nervna razdražljivost pacijenta.

Prije postupka, pacijent ne smije jesti hranu i piti vodu - ERCP se provodi isključivo na prazan stomak. Pola sata prije početka retrogradne holangiopankreatografije, intramuskularno ubrizgane otopine atropin sulfata, platifillina ili metacina u kombinaciji sa otopinama difenhidramina i promedola. Ovo će pomoći da se postigne maksimalno opuštanje dvanaesnika i omogućiće nesmetan postupak ERCP. Međutim, istodobno se morfiji i pripravci koji sadrže morfin kategorički ne preporučuju kao lijekovi protiv bolova, jer mogu izazvati smanjenje Oddi sfinktera. Ukoliko se unatoč uvođenju gornjih otopina crijevna pokretljivost nastavi, onda se prije retrogradnih holangiopankreatografa preporučuje davanje lijekova koji suzbijaju motoričku funkciju crijeva. Najčešći od njih su buscopan i benzohexonium.

Glavne indikacije za postupak

ERCP je prilično kompliciran invazivni postupak, propisan strogo u skladu s indikacijama. U pravilu su glavni simptomi koji ukazuju na potrebu takve dijagnoze prisustvo bolova u trbuhu zbog smanjene propusnosti žučnih kanala zbog kamenja, tumora i drugih formacija. U ovom slučaju, indikacije trebaju biti strogo opravdane kako bi se izbjegle potencijalne pogreške u dijagnozi i naknadno liječenje.

Ako se detaljnije pozabavimo ovim pitanjem, tada su najčešći razlozi za provođenje ERCP-a slijedeće vrste bolesti:

  • Opstruktivna žutica zbog stvaranja strije (sužavanja) zajedničkog žučnog kanala, stenoze dvanaestopalačne papile ili holedokolitijaze. Potonji se manifestuje kao komplikacija poslije žučne bolesti, kada se kamenje zaglavi u glavnim žučnim kanalima i poremeti njihovu propusnost. Bol kod takvih bolesti lokaliziran je u desnom hipohondrijumu i može se dati desnoj, lumbalnoj, škapularnoj i subkapularnoj regiji.
  • Rizik od raka gušterače. U osnovi se utvrđuje prisustvo malignog tumora pomoću ultrazvuka ili računalne tomografije, ali ponekad takve dijagnostičke metode možda nisu dovoljno informativne. Samo u takvim situacijama moguće je koristiti ERCP kao metodu ispitivanja.
  • Hronični pankreatitis s periodičnim pogoršanjima.
  • Prisutnost fistule pankreasa i identifikacija metoda za njihov optimalni tretman.
  • Identifikacija indikacija za dodatne terapijske mjere.

Na ovaj ili onaj način, prije izvođenja ovog postupka, morate pažljivo provjeriti na prisustvo odgovarajućih simptoma. Zato prvo treba odrediti pacijenta u bolnici i pružiti kontrolu nad njegovim stanjem.

Glavne kontraindikacije i komplikacije

Budući da se metoda ERCP povezuje prije svega s invazivnom intervencijom, postoje brojna ograničenja i značajke njegove primjene. U tom se slučaju glavnom kontraindikacijom može smatrati bilo koje stanje tijela u kojem endoskopska intervencija nije dozvoljena.

Osim toga, ako pacijent ima netoleranciju na lijekove koji se unose u tijelo tokom pripreme i provođenja ERCP-a, tada će dijagnoza ovom metodom biti nemoguća.

Jedna od kontraindikacija je akutni pankreatitis ili pogoršanje hroničnog pankreatitisa.

Ako se navedene bolesti mogu pripisati strogim kontraindikacijama, sljedeća stanja tijela nameću određena ograničenja, ali ne otkazuju mogućnost takve dijagnoze:

  1. Trudnoća
  2. Bolesti kardiovaskularnog sistema,
  3. Dijabetes i inzulin
  4. Prihvatanje antikoagulansa (najčešće vrste uključuju aspirin).

U posljednja dva stanja ljekari preporučuju prilagođavanje doze lijeka ili ga mijenjaju u slične ljekovite tvari koje ne ometaju ERCP.

Općenito, ERCP postupak ne spada u životno opasne medicinske preglede, međutim, nakon njega mogu se pojaviti komplikacije različite geneze. Najčešće komplikacije su crijevna infekcija, crijevna perforacija i krvarenje.

Međutim, kvalificirani medicinski stručnjaci tvrde da je moguće minimizirati potencijalne komplikacije ako se poduzmu preventivne mjere. Prije svega, nakon završetka dijagnoze pacijent bi trebao provesti nekoliko sati u bolnici pod strogim nadzorom ljekara. Neprijatne senzacije u larinksu nakon umetanja sonde mogu se umanjiti pastile za grlo. Stanje pacijenta treba ostati stabilno 24 sata nakon završetka dijagnoze. Ako se primijete simptomi poput zimice, kašlja, mučnine i povraćanja, jakih bolova u trbuhu i grudima, tada je potrebno hitno obavijestiti liječnika o njima. Prisutnost takvih simptoma, u pravilu, ukazuje na pogreške napravljene tokom dijagnoze.

Dakle, kompetentno i vješto provođenje ERCP-a omogućit će vam da dobijete pouzdane informacije o pacijentovom stanju tijela bez štete po zdravlje i druge nepoželjne posljedice.

ERCP (endoskopska retrogradna pankreatoholangiografija)

ERCP je rendgenski endoskopski pregled organa pankreatobiliarne zone (dvanaestopalačno crevo, duodenalna papula, žučni kanal, pankreasni kanal).

Suština metode je vizualni pregled lumena dvanaestopalačnog crijeva, duodenalne papile, ako je potrebno, uzimanje mikro uzoraka sluznice (biopsija) za laboratorijski pregled, kao i dobivanje rendgenskih slika strukture pankreatobiliarnog sistema kanala. To se postiže uvođenjem ezofagogastroduodenodenoskopa u dvanaestopalačno crijevo, kroz radni kanal čija se kanila prolazi u lumen žuči i / ili pankreasnih kanala kroz duodenalnu papulu, ispunjavajući ih kontrastnim materijalom rendgenskim zračenjem, nakon čega slijedi rendgenska radiografija. Ovo je zajednička endoskopska i radiološka metoda istraživanja. Ezofagastroduodenoskopija je poseban uređaj, koji je fleksibilna, elegantna, duga sonda sa ugrađenim optičkim vlaknima ili video čipom, koji omogućava prenošenje slike iz unutrašnjosti tijela na monitor.

Duž radnog kanala ezofagogastroduodenoskopa provode se posebni alati (kanile za unošenje otopina, klešta, košare za vađenje kamenja, papilotomski noževi za seciranje tkiva i zategnutosti itd.).

Podaci o svom zdravstvenom stanju, dobiveni uz pomoć ezofagogastroduodenoskopije, jedinstveni su i omogućit će odabir, nakon postavljanja tačne dijagnoze, odgovarajuće metode liječenja.

Ezofagogastroduodenoskopija se provodi unutar jednjaka, želuca i dvanaesnika, ponavljajući njihove zavoje. Ovo je bezbolno istraživanje, ali može vam se dogoditi kićenje i može doći do nelagode.

Ovisno o utvrđenoj patologiji, razne intervencije ili njihove kombinacije na organima pankreatobiliarne zone:

  • ERPHG (retrogradna holangiopankreatografija) - uvođenje kontrasta rendgenskih zraka u kanalni sistem i prenos,
  • EPT (endoskopska papilosfinkterotomija) - sekcija dvanaestopalačne papile i proksimalnih kanala,
  • EPD (endoskopska papilosfinkterodilacija) - istezanje duodenalne papile i proksimalnih kanala,
  • LITOTRIPSIJA I LITOEKTRAKCIJA - uništavanje i vađenje kamenja iz kanala,
  • Stentiranje i protetika kanala - uvođenje posebnih epruveta (stenta, proteza) kako bi se osigurao adekvatan odljev žuči i / ili soka pankreasa u lumen dvanaestopalačnog crijeva.

Ova vrsta zajedničke endoskopske intervencije i rendgenskih pretraga provodi se već nekoliko desetljeća, metodologija i tehnika temeljito su se proučavali, liječnici su stekli iskustvo uspješnog rada, međutim, u vrlo malom broju slučajeva intervencije se ne mogu izvesti u potpunosti ili s komplikacijama. Mnogo ovisi o anatomskoj strukturi vaših organa, prisustvu divertikuluma, ranijih bolesti, sužavanju, promjenama susjednih organa, povećanju tonusa crijevne stijenke i nivou vaše boli i emocionalne osjetljivosti. Ponekad te promjene postaju nepremostive za obavljanje endoskopske intervencije i moguće ih je otkriti samo tijekom same intervencije. Komplikacija ove intervencije (predstavljena u tabeli ispod) je pogoršanje pankreatitisa. Bez greške provodimo aktivnosti usmjerene na prevenciju komplikacija. Imamo sve (iskustvo, vještine, znanje, opremu, lijekove, bliski tim profesionalnih kirurga i anesteziologa) da ispravimo i umanjimo posljedice komplikacija.

Rendgenska endoskopska metoda istraživanja je točna i pouzdana vrsta dijagnoze i minimalno invazivna vrsta liječenja mnogih bolesti pankreatobiliarne zone čime se izbjegavaju abdominalni zahvati. Stoga je rizik od komplikacija ovom metodom mnogo manji, a tolerancija pacijenata jednostavnija uz brzi oporavak.

ERCP postupak

Nakon što mu se u grlo ubaci poseban uređaj, ljekar ga pažljivo prođe kroz jednjak, želudac i dvanaesnik. Uređaj treba stići do mjesta gdje su žučni i pankreasni kanal spojeni zajedno. Na ovom mjestu se formira ampula velikog duodenalnog papila, a na njegovom ušću se nalazi lumen dvanaestopalačnog crijeva.

Nakon što se uređaj nalazi na početku ovog organa, gastroenterolog vrši sljedeće manipulacije:

  • Posebna radiopropusna tvar ubrizgava se u gušteraču i žučne kanale.
  • Rendgenska oprema omogućava vam da dobijete sliku sistema kanala.
  • Ako se u području posmatranja nađu kamenje, odmah će se izvesti endoskopska operacija, zbog koje će se obnoviti propusnost i uništiti formacije.

Period rehabilitacije

Nakon ERCP-a, pacijent bi trebao biti u dnevnoj bolnici u periodu koji odredi lekar. Ovaj zaključak donosi se na osnovu općeg stanja pacijentovog tijela i rezultata dobivenih nakon dijagnoze. U pravilu bi stanje trebalo postati stabilno tokom dana. Pastile protiv kašlja pomoći će da se riješite nelagode u grlu.

Indikacije i kontraindikacije

Ova dijagnoza se postavlja u slučaju sljedećih indikacija:

  • akutna upala pankreasnih kanala,
  • hronični pankreatitis
  • opstruktivna žutica
  • sumnja na tumor u gušterači ili žučnoj kesici ili žučnu bolest,
  • sužavanje kanala mokraćnog mjehura,
  • identifikacija indikacija za endoskopsku papilosfinkterotomiju.

Kontraindikacije

Postupak je kontraindiciran za takve bolesti:

  • akutni pankreatitis
  • karcinom pankreasa
  • stenoza papile velikog dvanaestopalačnog creva,
  • teška patologija organa,
  • akutni virusni hepatitis,
  • ciste komplicirane krvarenjem.

U nekim je bolesničkim uvjetima metoda prihvatljiva, ali nepoželjna:

  • trudnoća
  • bolesti kardiovaskularnog sistema,
  • uzimanje antikoagulansa
  • dijabetes melitus.

Komplikacije

Stručnjaci kažu da je takva dijagnoza apsolutno sigurna. Međutim, u rijetkim slučajevima mogu se pojaviti sljedeće komplikacije:

  • crevna perforacija
  • krvarenje
  • crevna infekcija.

Neki simptomi sugeriraju da su tokom postupka napravljene pogreške. Među tim komplikacijama se mogu prepoznati:

  • mučnina
  • zimica
  • povraćanje
  • bol u grudima ili trbuhu.

Mirizzyjev sindrom

Tehnička oprema ERPC metoda je složena, a sastoji se od endoskopskog pregleda donjih dijelova jednjaka, želuca, dvanaestopalačnog crijeva i BSC-a i rendgenskih pregleda kanala pankreasa i bilijarnog trakta.

Za izvođenje ERCP-a endoskopi razlikuje se od drugih po bočnom rasporedu optike i prisutnosti instrumentalnog kanala opremljenog liftom, uz sudjelovanje kojih se manipulacije izvode na bradavici dvanaesnika.

Gastroduodenoskope proizvodi nekoliko stranih kompanija. Trenutno je 5 modela ovog uređaja. Njihova najznačajnija strukturna razlika, koja određuje područje primjene, je promjer instrumentalnog kanala (od 2,2 do 5,5 mm).

Kanal s instrumentima malog promjera omogućava vam: 1) kanilu duodenalne bradavice kateterom za retrogradno ubrizgavanje kontrastnog medija, 2) endoskopsku disekciju bradavice dvanaesnika, 3) uklanjanje kalkula smještenih u hepatico-holedohusu, Dormia korpicu, 4) nasobiliarnu drenažu s cijevima ne više od 2 mm.

Raspon primjene uređaja s instrumentnim kanalom srednjeg promjera (3,2-3,7 mm) je značajniji, jer se, pored gore navedenih manipulacija, ti uređaji mogu koristiti za uništavanje kamenja unutar glavnog žučnog kanala s naknadnom ekstrakcijom fragmenata. Ovi su modeli također namijenjeni za stenting, endoprotetizaciju i nazobiliarnu drenažu većeg promjera.

Endoskopi s alatnim kanalom promjera 4,2 do 5,5 mm nisu tako svestrani.

  • Upotreba ovih modela uređaja za ERPC ili EPST otežava ograničenu pokretljivost udaljenog kraja gastroduodenoskopa i značajnu odstupanje između promjera kanala i dimenzija katetera i dijatermosonda koji se koriste u tu svrhu.
  • U isto vrijeme su endoskopi ovog dizajna nezamjenjivi za uništavanje kalkula velikog promjera. Pored toga, široki je instrumentalni kanal dizajniran za upotrebu drenaža najvećeg promjera, probijanje i postavljanje stenoziranih dijelova ekstrahepatičkog žučnog kanala.
  • Na temelju ovih uređaja dizajniran je kompleks za matematiku i bebe, koji je prvobitno bio namijenjen transduodenalnoj holedohoskopiji, a nedavno se koristio za intraduktalno uništavanje kalkula pomoću laserske tehnologije.
  • Pored endoskopa, za izvođenje rendgenskih endoskopskih intervencija naširoko su potrebni i drugi instrumenti koji su široko zastupljeni u specifikacijama Olympas, Pentax, Cook i Fujinon.

Nije moguće detaljno okarakterizirati svaki od ovih alata zbog obilja njihovih dizajnerskih razlika, pa ćemo se posvetiti najznačajnijim značajkama od praktičnog značaja.

Sve kateteri namijenjeni ERPC-u, mogu se podijeliti u 3 glavne skupine: 1) s cilindričnim ili sfernim distalnim krajem, 2) s stožastim distalnim koncem, 3) s vodičem.

Bez obzira na oblik distalnog kraja, u svakoj od predstavljenih skupina postoje rendgenski pozitivni kateteri, koji u velikoj mjeri olakšavaju rendgensku kontrolu nad smjerom njihovog napredovanja i omogućavaju selektivnu kateterizaciju i kontrastiranje "željenog" sustava kanala.

Isti zadatak obavljaju fleksibilni vodiči koji prolaze unutar katetera, kao i strukturne karakteristike udaljenog kraja. Dakle, kateteri predstavljeni u prvoj grupi manje su pogodni za selektivno ispitivanje.

Diathermic petlje, potrebno za disekciju bradavice dvanaestopalačnog creva, također se može podijeliti u 3 skupine: 1) luk u obliku luka u obliku luka, gdje je „žica“ radni dio instrumenta, koji ide duž bočne površine distalnog presjeka vinilnog omotača, a koji treba povući prilikom seciranja BSS, 2) Soma papilotu ", U kojem je metalni niz smješten slično, ali za izvođenje operacije potrebno je proteći se od lumena katetera, tvoreći hemisfernu petlju, 3) iglom papilotome, u kojem metal djeluje kao radni dio Eskaya string izlaska na podesivim udaljenosti od otvaranja do kraja katetera. Papilotomi prvih dva dizajna imaju različit oblik distalnog kraja, razlikuju se po razini i načinu pričvršćivanja reznog dijela, čija je dužina od 15 do 35 mm. Konusni oblik katetera, smješten iznad reznog dijela dijatermosonda, olakšava selektivnost kada se umetne u terminalni dio zajedničkog žučnog kanala, dok su papilotomi lišeni toga namijenjeni provođenju „disekcije“ pod uvjetima kada pokušaji uvođenja instrumenta na potrebnu dubinu nisu uspješni. Dijatermična sonda u obliku igle potrebna je za otvaranje lumena BSS ampule iz dvanaestopalačnog crijeva, a zatim se endoskopska operacija bitno razlikuje od dva gore navedena i naziva se ne-kanilalizacijskom papilotomijom.

Konstrukcije Dormia košare, dizajnirani za vađenje kalkula iz lumena hepaticoholedocha, različiti su kao i alati predstavljeni gore. Prije svega, oni se razlikuju u broju metalnih kablova koji čine radni dio alata, njihovom smjeru, obliku korpe, materijalu od kojeg su izrađeni i vanjskom promjeru.

Što više grana ima korpu, manji je promjer kamena koji može biti zarobljen u svom lumenu i spušten u dvanaesnik. Isti rezultat se može postići pri snimanju malih kalkulacija i značajnijih kalkulacija djelovanjem alata poput klipa, tj.

ne uzimajući kamenje unutar korpe. Što je manji broj metalnih kablova koji čine radni dio alata, to veći kamen može stati u njega.

Na primjer, u košaru koja se sastoji od 3 kabela može se zabilježiti račun s promjerom oko 2 cm, međutim pokušaji popravljanja kalkulusa promjera manjeg od 1 cm obično nisu uspješni.

Smjer metalnih kablova koji formiraju košaru uglavnom određuje njenu okretnost.

Tako košare s kosim smjerom kabela, osim translacijskog kretanja koje je karakteristično za sve alate kada su zatvorene, u vrijeme djelomičnog ili potpunog otvaranja, imaju mogućnost laganog zakretanja oko uzdužne osi, što pomaže alatu da prijeđe iznad kalkulusa kada njegovi rubovi dođu u kontakt s unutarnji zid glavnog kanala. Taj se efekat koristi za podvrgavanje striktima proksimalnog jetrenog koledohusa. Pored toga, upotreba korpa ovog dizajna je efikasnija pri uklanjanju kamenja malog promjera u odnosu na ostale s vertikalnim smjerom kablova.

Postoje 3 glavna oblika Dormia korpe, dizajnirana za uklanjanje kalkula iz bilijarnog trakta: sferni, poligonalni i padobranski. Oblik korpe može se odrediti tek nakon njegovog punog otvaranja, što vam omogućava da imate ideju o kapacitetu alata.

Treba napomenuti da su, usprkos važnosti dizajnerskih karakteristika instrumenata, endoskopske i radiološke informacije ključne za uspješno rješavanje holedokolitijaze.

  • Uz to, ne samo da su patogeneza, veličina, količina, oblik, lokacija kalkula u žučnom kanalu već i anatomska stanja od najveće važnosti za rezultat.
  • Više detalja o ulozi svakog od ovih faktora bit će obrađeno u daljnjem tekstu, a u ovom ćemo se odjeljku detaljnije pozabaviti karakteristikama uređaja za uništavanje kalupa unutar struje.
  • Mehaničke konstrukcije litotriptori imaju vrlo značajne razlike, od kojih neke ovise o proizvođaču, dok druge karakteriziraju prije svega terapijska efikasnost.
  • Najmoćniji uređaji imaju metalnu pletenicu čiji je vanjski promjer od 2,2 do 3 mm, čime se regulira izbor endoskopa. Trenutno se mogu koristiti dva modela endoskopa za instrumente manjeg prečnika, dok se za litotripter promjera 3 mm može koristiti samo TJF iz Olimpusa.
  • S relativno jednakom snagom, alati manjeg promjera su pokretniji, ali kapacitet košarice uređaja druge grupe je značajniji.
  • Za mehaničko uništavanje kalkula unutar žučnog kanala razvijena su dva dizajna ručica: jedan od njih je bubanj i zbog toga ima veću razornu sposobnost od drugog, dizajniran u obliku cilindra

Imajte na umu da prilikom upotrebe ručke prvog tipa radni dio uređaja, osim pletenice, podnosi nepovratne promjene nakon jedne upotrebe i ne može se vratiti. U drugom slučaju, upotreba alata je moguća, uprkos prilično značajnoj deformaciji korpe.

Kateteri dizajnirani za izvedbu nazobiliarna drenaža razlikuju se po vanjskom promjeru koji iznosi od 2 do 2,8 mm, kao i obliku udaljenog kraja.

Oblik oblika distalnog kraja, kao i onaj njegov dio koji se nalazi u dvanaestopalačnom crijevu, doprinosi pouzdanijoj fiksaciji drenaže u lumenu jetrenog koledohusa.

Ideju o obliku odvodne cijevi možete dobiti tek nakon uklanjanja metalnog vodiča iz nje.

Točnost dijagnoze, kao i rezultati rendgenske endoskopske intervencije, u velikoj mjeri ovise o korištenom X-zraka oprema istodobno, zahtjevi za njega nisu posebno specifični.

Njegove potrebne komponente su elektronsko-optički pretvarač (EOP), sposobnost provođenja polipozicijske studije, fotografiranja, uključujući i ciljane, kao i pouzdana zaštita pacijenta i osoblja od ionizirajućeg zračenja.

Trenutno većina rendgenskih aparata ispunjava ove zahtjeve.

Provedbi rendgenskih endoskopskih pregleda i operacija mora se pristupiti sveobuhvatno, imajući u vidu mogućnost rješavanja sljedećih glavnih zadataka:

  • 1) organizacija operacijske dvorane opremljene rendgenskom opremom,
  • 2) pružanje potrebnog seta alata,
  • 3) dostupnost potrebnog osoblja - rendgenskog endoskopskog radnika, radiologa i medicinske sestre,
  • 4) pre početka rada lekar mora proći obuku u specijalizovanom centru.

Priprema pacijenata za REV. Prilikom pripreme pacijenata za REV, potrebno je uzeti u obzir da razdvajanje u vremenu dijagnostičke metode (ERCP) i endoskopske hirurgije (EPST) nije samo nepraktično, već i prepun razvoja ili pogoršanja tijeka takvih komplikacija kao što su akutni holangitis i pankreatitis.

Ovaj obrazac objašnjava se činjenicom da se u velikoj većini slučajeva poduzimaju rendgenske endoskopske intervencije kako bi se isključila latentna trenutna bilijarska hipertenzija ili otklonio njen uzrok u slučajevima kada se manifestuje opstruktivnom žuticom.

Očito je da uvođenje kontrastnog sredstva u miliarne kanale, čak i u malim količinama, pogoršava hipertenziju ako se ne poduzmu mjere za njegovo rješavanje.

Stoga bi se priprema bolesnika, posebno premedikacija, trebala provoditi s očekivanjem da se provodi ne samo ERCP i EPST, već se uzima u obzir i vjerojatnost korištenja mehaničke litotripsije i nazobiliarne drenaže.

Priprema pacijenata za REV prilično je jednostavna i sastoji se u oslobađanju gornjih dijelova gastrointestinalnog trakta iz sadržaja za vrijeme hitne studije ili, što je mnogo češće, u odbijanju jutarnjih obroka na dan ispitivanja, tj. na prazan stomak.

Premedikacija se sastoji u propisivanju lijekova koji imaju sedativni učinak i, osim toga, izazivaju kratkotrajnu inhibiciju peristaltike dvanaestopalačnog crijeva. Ovo posljednje je od najveće važnosti za endoskopsku disekciju bradavice dvanaesnika.

Prema našim podacima, ganglio-blokatori (benzoheksonijum, pentamin) doprinose postizanju većeg efekta - 0,5-1 ml 10-15 minuta pre endoskopskog pregleda. Upotreba ovih lijekova tokom 19 godina nikada nije bila praćena vidljivim komplikacijama, uključujući znatan pad krvnog pritiska.

Istovremeno, primjena lijekova poput buscopana i metacina daje manje trajan i izražen efekt kada se postigne pareza dvanaestopalačnog crijeva.

U kliničkoj praksi hirurške bolnice nisu rijetki slučajevi ozbiljnog stanja bolesnika, uzrokovanog ne samo osobinama glavnog jela, već i pratećim bolestima, posebno kardiovaskularnim sistemom.

U tim se uvjetima priprema i provođenje REV-a ne razlikuju od prijeoperativnih, tj. uključuju lijekove koji pomažu normalizaciju vitalnih organa i sistema.

Ovisno o specifičnoj situaciji, ovi lijekovi se mogu koristiti prije, za vrijeme i nakon intervencije, što je odredio anesteziolog uključen u studiju.

Potreba za općom anestezijom za REV izuzetno je rijetka i, prema našim podacima, samo kod ljudi koji imaju teško mentalne bolesti u tijeku. Korištenje ove metode tijekom operacije na organima trbušne šupljine, iako je moguće, prema našem je mišljenju vrlo nepoželjno zbog nedostatka mogućnosti potpune i sigurne rendgenske kontrole.

Zaključujući ovaj odsjek, napominjemo da u pripremi pacijenata za REV nema potrebe za upotrebom lijekova.

Retrogradna holangiopankreatografija (RCHP)

Retrogradna holangiopankreatografija (RCHP) Da li je metoda koja kombinira endoskopiju sa istodobnim fluoroskopskim pregledom. Ova se tehnika koristi za sumnju na holedokolitijazu, za utvrđivanje prirode opstruktivne žutice i proučavanje anatomije kanala prije operacije.

Budući da je RCHP invazivni postupak, potrebno je strogo argumentirati pokazatelje za to. Retrogradna holangiopankreatografija prvi put je izvedena 1968. godine. Trenutno se u mnogim klinikama provode različite vrste terapijskog RCP-a.

Međutim, kao što je već spomenuto, dokazi ne bi trebali biti sporni, budući da provedba ove intervencije može biti povezana s razvojem teških komplikacija i čak dovesti do smrti (postotak komplikacija varira od 4,0% do 4,95% u skupini endoskopske papilosfinkterotomije ( PST) dostiže 9,8%).

Predloženo je nekoliko tehnika za smanjenje učestalosti komplikacija, poput pankreatitisa, nakon RCP-a.

U osnovi su to, naravno, tehničke točke: izbjegavajte ponavljane kanilacije pankreasnog kanala sa ili bez kontrasta, koristite mješovitu struju s prednjačenjem rezanja pri izvođenju PST-a, pri provođenju preliminarnog PST-a, disekcija nije od ušća BDS-a i farmakoterapije.

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP) instrumentalna je metoda za ispitivanje žučnih i pankreasnih kanala pomoću najnovijih dostignuća endoskopske i rendgenske tehnike.

Ovom metodom možete otkriti razne bolesti gušterače (akutne ili hronične upale, tumor, ciste), kao i promjene u žučnom kanalu i žučnom mjehuru (kamenje, suženje kanala, tumori).

Ova studija se razlikuje od svih ostalih metoda dijagnostičkog istraživanja po svom visokom informativnom sadržaju i pouzdanosti, kao i sposobnosti da se izvedu brojne terapijske intervencije.ErCP se izvodi samo u bolničkom okruženju. Prije takve studije, uvijek se daje injekcija sedativa.

Nakon lokalne anestezije usta i ždrijela, poseban optički uređaj (duodenofibroskop) prolazi kroz usta, jednjak i želudac u dvanaestopalačno crijevo na mjesto gdje se spajaju zajednički žučni i pankreasni kanal (papula dvanaestopalačnog creva), čija se usta otvara u lumen dvanaestopalačnog crijeva . Pomoću posebne epruvete, koja se prolazi kroz kanal endoskopa, usta papile ubrizgavaju se u žučne kanale i pankreasni kanal radiopropusnom supstancom. Zatim, pomoću rendgenske opreme, specijalista dobija sliku sistema kanala. Ukoliko se otkrije bilo koja patologija, suženje kanala ili kamenaca, u njemu se obavlja endoskopska operacija koja ima za cilj uklanjanje opstrukcije i normalne propusnosti žučnih kanala. U tu svrhu se pomoću raznih posebnih alata koji se provode kroz kanal endoskopa napravi rez na izlazu kanala kroz koji se uklanjaju kamenje.

Endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija jedna je od najvažnijih savremenih metoda dijagnosticiranja bolesti pankreatobiliarne zone.

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija u Novorossiysku

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (RCHP) je jedna od metoda instrumentalne dijagnostike, u Izraelu se često koristi za dijagnosticiranje bolesti gastrointestinalnog trakta.

U okviru RCHP-a moguće je otkriti poremećaje prohodnosti (djelomična i potpuna opstrukcija) žučnih i pankreasnih kanala, prisustvo kamenja, tumora i druga patološka stanja. U Medicinskom centru Meir RCP se rade ne samo u dijagnostičke, već i u terapeutske svrhe.

Tijekom postupka možete obnoviti propusnost kanala, na primjer, za vađenje kamenja ili implantaciju nosećeg stenta.

Indikacije za holangiopankreatografiju

  • Žutica ili hronični bol u trbuhu nepoznate etiologije
  • Sumnja na pojavu žučnih kamenaca ili kamenaca u žučnim kanalima
  • Bolesti jetre, gušterače, žučnih puteva
  • Opstrukcija ili upala žučnih kanala nastala kao rezultat kolelitijaze
  • Pankreatitis
  • Biopsija ili stentiranje
  • Manometrija - mjerenje tlaka u žučnom kanalu i u zajedničkom žučnom kanalu

Priprema za endoskopsku retrogradnu holangiopankreatografiju

Ako imate HRCG postupak, molimo slijedite dolje navedene preporuke:

  • Posljednji obrok je dopušten 8 sati prije postupka. Nakon toga, suzdržite se od jela i, ako je moguće, od pijenja. Ako vam se redovno propisuju lijekovi za hipertenziju ili druga kardiovaskularna oboljenja, najkasnije tri sata prije RCP-a, možete uzeti potreban lijek i popiti ga gutljajem vode. Nakon ovoga, strogo je zabranjeno pijenje tečnosti.
  • Primjenu lijekova koji smanjuju koagulaciju krvi (coumadin, synthroma) treba prekinuti tjedan dana prije datuma RCP-a. Uzimanje aspirina može se nastaviti bez ograničenja. Raspravite o ovom pitanju sa svojim pružateljem zdravstvenih usluga.
  • Procedura prati upotreba sedativa što uzrokuje kratkotrajno zamagljivanje svijesti. Zbog toga je preporučljivo doći u medicinski centar sa pratnjom, a ne voziti automobil taj dan.
  • Pacijenti koji primaju inzulin ne bi trebali imati redovitu jutarnju injekciju. Inzulinsku špricu morate ponijeti sa sobom.
  • Dođite na proceduru u udobnoj odjeći i bez nakita.
  • Prije postupka potrebno je isprazniti mjehur, ukloniti proteze i kontaktne leće.

RCHP postupak

ECHO se specijalizirao za obavljanje dijagnostičke i terapijske kolangiopankreatografije koristeći modernu opremu - tanke fleksibilne endoskopa koji sadrže optička vlakna.

Endoskop je opremljen minijaturnom video kamerom koja prenosi slike visoke rezolucije na monitor instaliran u sobi za liječenje.

Također, uz pomoć endoskopa mogu se u probavni trakt pacijenta uvesti posebni alati za obavljanje potrebnih manipulacija.

Trajanje postupka je od 30 do 60 minuta. Nakon njegova dovršetka, pacijentu će biti potreban nadzor medicinskog osoblja 1-2 sata. Ako su medicinske manipulacije provedene tijekom RCHP-a, od pacijenta će se možda tražiti da ostane u klinici do sljedećeg jutra.

Da bi se olakšao prolaz endoskopa kroz usnu šupljinu i ždrijelo, koristi se lokalni anestetik. Prije početka postupka, pacijentu se intravenski daju sedativi i lijekovi protiv bolova. Općenito, postupak je bezbolan i praćen blagom nelagodom. Promjer endoskopa je mali i ne prelazi veličinu grudice hrane koju čovjek proguta s hranom.

Liječnik pažljivo prođe endoskop kroz jednjak i želudac, pregledavajući njihovu unutarnju površinu, te dospije do dvanaesnika, u koji se otvaraju zajednički žučni i pankreasni kanal.

U duodenalnu šupljinu ubrizga se malo zraka, a kontrastno sredstvo se uvodi u kanale žučnog mjehura i gušterače. Zatim uradite seriju x-zraka. Tokom postupka položaj pacijenta se može promijeniti: okrenite ga na boku ili na stomaku.

Ovo je neophodno za vizuelizaciju anatomskih struktura tokom radiografije.

Kroz kanal u endoskopu možete nacrtati posebne minijaturne instrumente za obavljanje biopsije - uzmite uzorak tkiva sa sumnjivog područja na analizu. Uz njihovu pomoć u nekim slučajevima možete ukloniti kamen koji sprečava odliv žuči, ili implantirati stent.

Stent je metalna ili plastična cijev. Podržava zidove žučnih kanala ili pankreasnog kanala, sprečavajući njegovu začepljenje (opstrukciju).

Jedna od indikacija za stentiranje je prisustvo tumora koji blokira lumen kanala ili područje Vaterove bradavice - mjesto na kojem kanali ulaze u dvanaesnik.

Nakon završetka postupka endoskop se pažljivo uklanja.

Period oporavka

Otprilike sat vremena nakon RCP-a, možete početi piti. Prvog dana preporučuje se upotreba samo tečnosti i meke hrane slične kašama.

Ako osjetite jedan od sljedećih simptoma, obratite se klinici za hitne slučajeve:

  • Temperatura iznad 38 stepeni
  • Bol u trbuhu
  • Povraćanje sa tragovima krvi
  • Rektalno krvarenje, crni izmet

Ligacija varikoznih vena jednjaka

Endoskopska metoda za liječenje i sprečavanje krvarenja iz vena jednjaka i želuca.

Nakon gastroskopa posebnom mlaznicom, počinje endoskopska ligacija s područja ezofagokardijalnog prijelaza, tik iznad dentatne linije. Prstenovi se postavljaju u spiralu i odbacuju se nakon što se odabrani venski čvor usisa u cilindar najmanje polovine visine.

Za sesiju (ovisno o težini varikoznih vena) naložite 6-10 ligatura.

Ligacija se u pravilu vrši lateks prstenovima. Ulogu elastičnog prstena može obaviti i najlonska petlja promjera 11 i 13 mm, što odgovara veličini udaljene kapice.

Tjednu dana nakon zahvata, radi se kontrolna endoskopija za procjenu rezultata hirurške intervencije.

U slučaju recidiva krvarenja, endoskopska ligacija mora se ponoviti.

Endoskopska ligacija proširenih jednjaka jednjaka

Trenutno je primjetan porast broja oboljenja jetre, osobito oštećenja jetre kod hroničnog virusnog hepatitisa i zlouporabe alkohola i hepatotoksičnih lijekova, što s vremenom dovodi do razvoja ciroze.

Jedna od najčešćih i najupečatljivijih komplikacija hroničnog hepatitisa i ciroze je stvaranje varikoznih vena jednjaka i želuca, zbog poremećenog odliva krvi kroz jetru, koji u 50% slučajeva prati ozbiljno masivno krvarenje. Smrtnost, bez hitne pomoći, s prvom epizodom krvarenja je 30-40%, a sa ponovljenim krvarenjima 70%.

Fibrogastroskopiju treba obaviti za sve bolesnike s cirozom jetre različitog porijekla, kao i za bolesnike s kroničnim virusnim hepatitisom, jer Često se razvoj varikoznih vena događa i prije razvoja cirotičnog stadija hroničnog hepatitisa.

Postoji veliki broj složenih hirurških operacija usmjerenih na uklanjanje varikoznih vena koje bolesnici s jetrenom insuficijencijom slabo podnose, traumatični su i prate ih visoki postoperativni smrtnost.

Stoga je sada endoskopija zauzela ključno mjesto u dijagnostici i liječenju varikoznih vena jednjaka i želuca, a najčešće se vrši endoskopska ligacija proširenih vena jednjaka.

Endoskopska ligacija proširenih jednjaka jednjaka

Endoskopska ligacija proširenih vena jednjaka sastoji se u vezivanju varikoznih čvorova uz pomoć malih elastičnih prstenova. U donji dio jednjaka uvodi se običan gastroskop s prikazom kraja do kraja i pod njegovom kontrolom se vrši dodatna sonda. Potom se ukloni gastroskop i uređaj za ligaciju je fiksiran do kraja.

Nakon toga, gastroskop se ponovo uvodi u distalni jednjak, otkriva se varikozna vena i aspirira se u lumen uređaja za ligaciju. Zatim pritiskom na žičanu ručicu pričvršćenu na nju, elastični prsten se stavlja na venu. Proces se ponavlja sve dok se sve varikozne vene ne vežu.

Na svaki od njih nametaju od 1 do 3 prstena.

Endoskopska ligacija proširenih vena jednjaka daje manje komplikacija nego skleroterapija, iako je potrebno više sesija za ligaciju varikoznih vena. Najčešća komplikacija je prolazna disfagija, opisan je i razvoj bakteremije.

Dodatna sonda može prouzrokovati perforaciju jednjaka. Na mjestima preklapajućih prstenova mogu se naknadno razviti čirevi. Prstenovi ponekad iskliznu, izazivajući masovno krvarenje.

Stoga preporučujemo ligaciju proširenih vena jednjaka samo u specijaliziranim medicinskim ustanovama.

Vezanje čvorova varikozne vene pomoću prstenova koristi se u hitnim operacijama za zaustavljanje krvarenja iz čvorova varikoznih vena jednjaka. Međutim, izvesti operaciju u uvjetima neprekidnog krvarenja mnogo je teže, a ne postiže se maksimalni radikalizam.

Zato preporučujemo da svi bolesnici s cirozom jetre i hroničnim virusnim hepatitisom na vrijeme podvrgnu gastroskopiju kako bi se, po potrebi, provela ligacija i spriječilo krvarenje.

Endoskopska retrogradna pankreatoholangiografija i papilosfinkterotomija za opstruktivnu žuticu

Bregel A. I. (šef endoskopskog odeljenja, profesor odeljenja za fiktivnu hirurgiju),
Andreev V. V. (endoskopski), Jevtušenko V. V. (endoskopski), Borkhonova O. R. (radiolog) MAUZ Klinička bolnica br. 1 iz Irkutska,
Irkutsk Državni medicinski univerzitet

Endoskopska retrogradna pankreatoholangiografija (ERCP) najpouzdanija je metoda dijagnosticiranja uzroka žutice, a papilosfinkterotomija (EPST) je najbolje minimalno invazivno sredstvo za kršenje prolaska žuči u dvanaestopalačno crijevo (dvanaestopalačno crijevo). Studija se obično provodi prema hitnim indikacijama u prvih 1-3 dana boravka pacijenata u bolnici.

Analizirani su rezultati ERCP-a i EPST-a za 5 godina kod 312 pacijenata.

U 240 bolesnika izvršena je analiza istorije slučajeva, a u 72 - samo protokoli endoskopskih studija. Ispitivanja su provedena u slučajevima teškim za kliničku dijagnozu bolesti i, ako je potrebno, primjenu EPST-a. Ako su u 265 bolesnika postojale indikacije, proveden je EPST. Bilo je 86 muškaraca (27,56%), 226 žena (72,44%).

Pacijenti su raspoređeni po godinama: 14 (4.49%) bolesnika mlađih od 30 godina, 6 (1.92%) starijih od 31-40 godina, 24 (7,69%) pacijenata starijih od 41 do 50 godina, 58 (18,59%) bolesnika - 51-60 godina, 76 (24,36%) bolesnika - 61-70 godina, 89 (28,53%) bolesnika - 71-80 godina i 45 (14,42%) stariji od 80 godina.

U posljednje 3 godine udio starijih i senilnih bolesnika porastao je sa 62,67% na 68,13%.

U velikoj većini bolesnika težina stanja pogoršala se prisutnošću različitih pratećih bolesti: hipertenzije (75), koronarne srčane bolesti (73), hronične srčane insuficijencije (4), infarkta miokarda (4), dvanaestopalačnog čira (4), dijabetes melitusa (3) ) i drugi.

Ultrazvučni pregled (ultrazvuk) bilijarnog trakta otkrio je kamenje žučnih kanala u 16,67% pacijenata, koledokolitijaza nije potvrđena u 60,83% bolesnika, a nazočnost ili odsutnost kalkula u koledohusu nije pouzdano utvrđena na temelju ultrazvučnog pregleda u 22,20% bolesnika. U većine bolesnika sa ultrazvukom zajednički žučni kanal proširio se u različitom stepenu.

Kompjuterska tomografija (CT) izvedena je kod 13 (5,42%) pacijenata.

Kod 5 bolesnika CT dijagnosticiran je destruktivni pankreatitis, u 3 - holedoholitijaza, a u 2 bolesnika druge promjene u hepatopancreatoduodenalnoj regiji.

  • Prečnik velike bradavice dvanaestopalačnog creva (BDS) obično nije prelazio 5 mm. Razlikujemo nekoliko sorti oblika usta BDS-a. Kod većine bolesnika (266) ili u 85,26% bilo je okruglo, u 33 (10,58%) bolesnika usta su bila prorezana, u 5 (1,60%) bolesnika vilisana, a u 3 (0,96%) - oblik bodova, a 4 (1,28%) su imali drugačiji oblik.
  • Nađena je atipična lokalizacija rupe BDS-a kod 39 (12,50%) bolesnika. Kod 15 (4,81%) otvora bradavice nalazilo se u parapapilarnom divertikulumu dvanaestopalačnog crijeva, a kod 24 (7,69%) bolesnika na rubu divertikuluma.
  • U 19 (5,56%) bolesnika, studija je ograničena na wirsungografiju. U 2 od njih BDS je bila smještena u divertikulumu, u 4 - u blizini divertikuluma, a kod 13 bolesnika bilo je drugih razloga za obavljanje samo wirsungografije.
  • U ostalih 30 pacijenata kanal se nije mogao kanilirati, što je češće s atipičnom lokacijom BDS-a.
  • Nakon što je kateter ubačen u BDS otvor, izvršena je testna injekcija 1-2 ml vodotopljivog kontrasta koncentracije 50% (verographin, urographin itd.). Kad se kraj katetera nalazio u kanalu, što je potvrdila slika kontrastnog koledohusa na monitoru, pomaknuo se u smjeru jetre.

Dubina umetanja katetera u žučne kanale bila je vrlo promjenjiva i kretala se u rasponu od 1 do 12 cm, ovisno o prirodi patološkog procesa, anatomskim odnosima kanalnog sustava, dvanaesnika, BDS-u i drugim faktorima.

Žučni kanali i žučni mjehur su kontrastirani davanjem 20-30 ml 50% kontrasta topivog u vodi sa vizualnom kontrolom njegove distribucije duž žučnih kanala na monitoru. Nakon punjenja sistema kanala i žučnog mjehura kontrastnim sredstvom uzete su 1 do 3 x-zrake.

Nakon radiografije, kanali su isprani sa 0,5% -tnom otopinom novokaina. Prema indikacijama za znakove holangitisa, lumen koleledoka ubrizgan je otopinom antibiotika.

Dijagnoza nakon endoskopske retrogradne pankreatoholangiografije postavljena je na osnovu endoskopskih znakova bolesti, rezultata kanalizacije BDS-a i napredovanja katetera duž žučnih kanala, prirode širenja kontrasta duž kanala na monitoru i prema podacima rendgenskih zraka.

Prema ERPC-u, promjer zajedničkog žučnog kanala u 32 (10,92%) bolesnika bio je manji od 6 mm, u 73 (24,91%) bolesnika bio je od 7 do 10 mm, u 100 (34,13%) bolesnika bio je 11-15 mm, 68 (23,21%) bolesnika imalo je 16–20 mm, a 20 (6,83%) pacijenata više od 20 mm.

Prema rezultatima ERCP-a, dijagnosticirani su sljedeći uzroci žutice.

Češće - kod 193 (61,86%) bolesnika pronađeni su kamenje u zajedničkom žučnom kanalu, u 46 (14,74%) bolesnika - mikroholekholitijaza, u 5 (1,60%) bolesnika - tumori žučnih kanala, u 3 (0,96%) - BDS adenoma, kod 2 (0,64%) dijagnosticiran je intrahepatični blok, a kod 1 (0,32%) bolesnika dijagnosticiran je tumor gušterače. U 50 (16,03%) bolesnika s ERPC-om nije utvrđen uzrok žutice ili je isključena mehanička priroda žutice.

Endoskopska papilosfinkterotomija (EPST) izvedena je i kanilacijom i nekanulacijom kod 265 (77,49%) pacijenata. Dužina rez na papilotomiji bila je do 10 mm kod 126 (47,55%) bolesnika, 11–15 mm kod 114 (43,02%) bolesnika i 16–20 mm kod 25 (9,43%) bolesnika (Sl. 1 )

Nakon EPST-a, prilikom endoskopskog pregleda, kalcije su uklonjene iz žučnih kanala kod 133 pacijenta (Sl. 2), a kod 110 pacijenata nije pronađeno kamenje u kanalima.

Kod 69 pacijenata kamenje iz zajedničkog žučnog kanala nije uklonjeno.

Razlozi koji nisu dopuštali uklanjanje kamenja iz zajedničkog žučnog kanala tijekom endoskopije su velika veličina kalkula (54), snažna fiksacija kamenca u žučnim kanalima (13), te ostali razlozi (2).

Komplikacije nakon ERCP primijećene su kod 36 (15,00%) pacijenata.

Krvarenje iz papilotomije urezalo se kod 23 (9,58%) bolesnika, kod 22 pacijenta zaustavljeno je tijekom duodenoskopije, kod 2 se pojavilo nakon završetka studije. Sa relapsom krvarenja kod jednog pacijenta, uspješno je izvršena endoskopska hemostaza, a operiran je 1 pacijent.

Akutni pankreatitis razvio se kod 5 (2,08%) bolesnika, perforacija zajedničkog žučnog kanala destila se u 6 (2,50%) bolesnika, perforacija dvanaestopalačnog crijeva u 1 (0,42%) i papillitis u 1 (0,42%) bolesnika.

Nakon toga, operisane su 104 (43,33%) pacijenta. Izvršio je holecistektomiju koja je kod chastobolnyh bolesnika bila kombinirana s holedohotomijom, uklanjanjem kalcija iz zajedničkog žučnog kanala, nametanjem holedohoduodenostomije i različitim opcijama drenaže žučnih kanala. U 9 ​​bolesnika nametnuta je mikroholecistostomija, a kod 2 pacijenta operirana je zbog akutnog pankreatitisa.

Stoga, naše iskustvo s endoskopskom retrogradnom pankreatoholangiografijom i papilosfinkterotomijom potvrđuje njihov visoki sadržaj informacija i terapijsku efikasnost. ERCP i ultrazvuk za holedokolitijazu u većini slučajeva omogućuju vam da utvrdite uzrok žutice, veličine, broja kamenaca i promjera koledohusa.

Informacijski sadržaj ERPC-a za holedoholitijazu je veći od ultrazvuka.

U prisutnosti kalkula u koledohusu, ERPC bi trebao završiti EPST vađenjem kamenja iz žučnih kanala.

Istovremeno je potrebno primijetiti mogućnost ozbiljnih komplikacija tijekom ERCP-a i HEPT-a. Izvođenje ovih studija moguće je savremenom endoskopskom opremom, adekvatnim anesteticima, visokokvalifikovanim endoskopima i kirurgima.

Zaključak Naše iskustvo u endoskopskoj dijagnostici i lečenju akutnih krvavih gastroduodenalnih čireva potvrđuje njihovu visoku efikasnost. Terapijska endoskopija u kombinaciji sa tradicionalnom konzervativnom terapijom omogućila je postizanje hemostaze u 98,3% pacijenata i izbjegavanje hirurške intervencije kod 95,5% bolesnika.

Pogledajte video: KO JE TO? STA JE TO? #Ljubav (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar