Upute za upotrebu Thioctacid - BV (Thioctacid - HR)

Thioctacid BV: upute za uporabu i recenzije

Latinsko ime: Thioctacid

ATX kôd: A16AX01

Aktivni sastojak: tioktična kiselina (tioktična kiselina)

Proizvođač: GmbH MEDA Manufacturing (Njemačka)

Ažuriranje opisa i fotografije: 24.10.2018

Cijene u ljekarnama: od 1605 rubalja.

Thioctacid BV je metabolički lijek s antioksidacijskim djelovanjem.

Oblik i sastav

Thioctacid BV je dostupan u obliku tableta, filmom obloženih: zeleno-žuto, duguljasto bikonveksno (30, 60 ili 100 kom. U bocama od tamnog stakla, 1 boca u kartonskom paketu).

1 tableta sadrži:

  • aktivna supstanca: tioktična (alfa-lipoinska) kiselina - 0,6 g,
  • pomoćne komponente: magnezijum stearat, hiproloza, nisko supstituisana hiproloza,
  • sastav premaza za film: titan dioksid, makrogol 6000, hipromeloza, aluminijumski lak na bazi indigo karmina i boja kinolin žuta, talk.

Farmakodinamika

Tioktacid BV je metabolički lijek koji poboljšava trofične neurone, ima hepatoprotektivne, hipoholesterolemične, hipoglikemijske i smanjenje snižavanja lipida.

Aktivna supstanca lijeka je tioktična kiselina, koja se sadrži u ljudskom tijelu i endogeni je antioksidans. Kao koenzim sudjeluje u oksidativnoj fosforilaciji piruične kiseline i alfa-keto kiselina. Mehanizam djelovanja tioktične kiseline blizak je biohemijskom učinku vitamina skupine B. Pomaže u zaštiti stanica od toksičnog djelovanja slobodnih radikala koji nastaju u metaboličkim procesima i neutralizira egzogene toksične spojeve koji su ušli u tijelo. Povećavanje razine endogenog antioksidanta glutation, uzrokuje smanjenje ozbiljnosti simptoma polineuropatije.

Sinergistički učinak tioktične kiseline i inzulina je povećanje iskorištavanja glukoze.

Farmakokinetika

Apsorpcija tioktične kiseline iz gastrointestinalnog trakta (GIT) prilikom oralne primjene odvija se brzo i potpuno. Uzimanje lijeka s hranom može smanjiti njegovu apsorpciju. Cmaks (maksimalna koncentracija) u krvnoj plazmi nakon uzimanja pojedinačne doze postiže se nakon 30 minuta i iznosi 0,004 mg / ml. Apsolutna bioraspoloživost Thioctacid BV iznosi 20%.

Prije ulaska u sistemsku cirkulaciju tioktična kiselina prolazi učinak prvog prolaska kroz jetru. Glavni načini njegovog metabolizma su oksidacija i konjugacija.

T1/2 (poluživot) je 25 minuta.

Izlučivanje aktivne tvari Thioctacid BV i njegovih metabolita provodi se putem bubrega. Urinom se izlučuje 80–90% leka.

Uputa za upotrebu Thioctacid BV: metoda i doziranje

Prema uputama, Thioctacid BV 600 mg uzima se na prazan stomak unutra, 0,5 sati prije doručka, gutajući se cijelo i pijejući puno vode.

Preporučena doza: 1 kom. Jednom dnevno.

S obzirom na kliničku izvedivost, za liječenje teških oblika polineuropatije moguće je početno davanje otopine tioktične kiseline za intravensku primjenu (Thioctacid 600 T) u razdoblju od 14 do 28 dana, nakon čega slijedi prijenos pacijenta na dnevni unos lijeka (Thioctacid BV).

Nuspojave

  • iz organa za varenje: često - mučnina, vrlo retko - povraćanje, bol u stomaku i crevima, proliv, kršenje osećaja ukusa,
  • iz nervnog sistema: često - vrtoglavica,
  • alergijske reakcije: vrlo rijetko - svrbež, osip na koži, urtikarija, anafilaktički šok,
  • iz tijela u cjelini: vrlo rijetko - smanjenje glukoze u krvi, pojava simptoma hipoglikemije u obliku glavobolje, zbunjenosti, pojačanog znojenja i oštećenja vida.

Predoziranje

Simptomi: na osnovu jedne doze od 10–40 g tioktične kiseline može se razviti jaka intoksikacija s manifestacijama kao što su generalizovani konvulzivni napadi, hipoglikemijska koma, teške poremećaje acidobazne ravnoteže, laktacidoza, teški poremećaji krvarenja (uključujući smrt).

Liječenje: ako se sumnja na predoziranje Thioctacid BV-om (pojedinačna doza za odrasle više od 10 tableta, dijete veće od 50 mg po 1 kg njegove tjelesne težine), bolesniku je potrebna hitna hospitalizacija uz imenovanje simptomatske terapije. Ako je potrebno, primjenjuje se antikonvulzivna terapija, hitne mjere usmjerene na održavanje funkcija vitalnih organa.

Posebna uputstva

Budući da je etanol rizični faktor za razvoj polineuropatije i uzrokuje smanjenje terapijske učinkovitosti Thioctacid BV, konzumacija alkohola strogo je kontraindicirana kod pacijenata.

Prilikom liječenja dijabetičke polineuropatije pacijent bi trebao stvoriti uvjete koji osiguravaju održavanje optimalne razine glukoze u krvi.

Oblik za puštanje, pakiranje i sastav Thioctacid ® BV

Tablete, filmom obložene žuto-zelene, duguljaste, dvokonske.

1 tab
tioktična (α-lipoinska) kiselina600 mg

Pomoćne tvari: nisko supstituisana hiproloza - 157 mg, hiproloza - 20 mg, magnezijum stearat - 24 mg.

Sastav filmske prevlake: hipromeloza - 15,8 mg, makrogol 6000 - 4,7 mg, titanov dioksid - 4 mg, talk - 2,02 mg, aluminijumski lak na bazi boje kinolino žute - 1,32 mg, aluminijumski lak na bazi indigo karmina - 0,16 mg.

30 kom - boce od tamnog stakla (1) - kutije od kartona.
60 kom. - boce od tamnog stakla (1) - kutije od kartona.
100 kom - boce od tamnog stakla (1) - kutije od kartona.

Interakcija lijekova

Uz istovremeno korištenje Thioctacid BV:

  • cisplatin - smanjuje njegov terapeutski efekat,
  • inzulin, oralni hipoglikemijski lijekovi - mogu pojačati njihov učinak, stoga je potrebno redovito nadzirati razinu glukoze u krvi, posebno na početku kombinirane terapije, ako je potrebno, dozvoljeno je smanjenje doze hipoglikemijskih lijekova,
  • etanol i njegovi metaboliti - uzrokuju slabljenje lijeka.

Potrebno je uzeti u obzir svojstvo tioktične kiseline na vezanje metala u kombinaciji s lijekovima koji sadrže željezo, magnezijum i druge metale. Preporučuje se njihov prijem odgoditi za popodne.

Komentari na Thioctacide BV

Recenzije o Thioctacide BV češće su pozitivne. Pacijenti s dijabetesom ukazuju na smanjenje razine šećera i kolesterola u krvi, dobrog zdravlja na pozadini duže upotrebe lijeka. Značajka lijeka je brzo otpuštanje tioktične kiseline koja pomaže ubrzavanju metaboličkih procesa i uklanjanju nezasićenih masnih kiselina iz tijela, pretvaranju ugljikohidrata u energiju.

Pozitivan terapeutski efekat primjećuje se kod upotrebe lijeka za liječenje jetre, neuroloških bolesti, gojaznosti. U usporedbi s analogima, pacijenti ukazuju na manju učestalost neželjenih efekata.

Kod nekih pacijenata uzimanje lijeka nije imalo očekivani učinak na snižavanje kolesterola niti je doprinijelo razvoju urtikarije.

Farmakološko djelovanje

Metabolički lek. Tioktična (α-lipoinska) kiselina se nalazi u ljudskom telu, gde deluje kao koenzim u oksidativnoj fosforilaciji piruične kiseline i alfa-keto kiseline. Tioktična kiselina je endogeni antioksidans, a po biohemijskom mehanizmu delovanja blizu je B vitaminima.

Tioktična kiselina pomaže u zaštiti stanica od toksičnog djelovanja slobodnih radikala koji nastaju u metaboličkim procesima, također neutralizira egzogene toksične spojeve koji su prodrli u tijelo. Tioktična kiselina povećava koncentraciju endogenog antioksidanta glutation, što dovodi do smanjenja težine simptoma polineuropatije.

Lijek ima hepatoprotektivni, hipolipidemijski, hipoholesterolemični, hipoglikemijski učinak, poboljšava trofične neurone. Sinergističko djelovanje tioktične kiseline i inzulina dovodi do povećanog iskorištavanja glukoze.

Sastav, opis, oblik i pakovanje lijeka

Lijek možete kupiti u dva različita oblika:

  • Oralni preparat "Thioctacid BV" (tablete). U uputstvu za upotrebu stoji da ima konveksni oblik, kao i žutu školjku ili zelenkastu nijansu. U prodaji takve tablete dolaze u bocama od 30 komada. Aktivna supstanca ovog sredstva je tioktična kiselina. Lijek uključuje i dodatne elemente u obliku nisko-supstituirane hidroksipropil celuloze, magnezijevog stearata, hidroksipropil celuloze, hipromeloze, makrogola 6000, kinolinove žute aluminijumske soli, titanovog dioksida, talka i indigo karmin aluminijumskih soli.
  • Otopina „Thioctacid BV“ 600. Uputa za upotrebu izveštava da je ovaj oblik leka predviđen za intravensku injekciju. Bistra otopina je žute boje i dostupna je u ampulama od tamnog stakla. Njegova aktivna komponenta je i tioktična kiselina. Kao dodatne supstance koriste se pročišćena voda i trometamol.

Farmakologija

U ljudskom tijelu tioktična kiselina igra ulogu koenzima, koji je uključen u oksidativne reakcije fosforilacije alfa-keto kiselina, kao i piruične kiseline. Osim toga, to je endogeni antioksidans. Po svom principu djelovanja (biohemijskom), ova komponenta je što je moguće bliže B vitaminima.

Prema procjeni stručnjaka, tioktična kiselina štiti stanice od toksičnog djelovanja slobodnih radikala koji nastaju tokom metabolizma. Takođe pomaže u neutralizaciji egzogenih toksičnih spojeva koji su prodrli u ljudsko tijelo.

Svojstva lijekova

Koja su svojstva lijeka "Thioctacid BV 600? Upute za upotrebu navode da je tioktična kiselina u stanju povećati koncentraciju takvog endogenog antioksidansa kao što je glutation. Sličan učinak dovodi do značajnog smanjenja težine znakova polineuropatije.

Nemoguće je ne reći da predmetni lijek ima hipoglikemijski, hepatoprotektivni, hipoholesterolemički i hipolipidemski učinak. Takođe je u stanju da poboljša trofične neurone.

Sinergistički efekti tioktične kiseline i inzulina povećavaju iskorištavanje glukoze.

Kontraindikacije

Zbog nedostatka dovoljnog iskustva s korištenjem ovog alata i kliničkih studija, snažno se ne preporučuje njegovo imenovanje dojiljama i trudnicama.

Da li je moguće djetetu dati lijek "Thioctacid 600BV"? Upotreba ovog lijeka kod djece i adolescenata zabranjena je. Takođe, ne treba ga koristiti u slučaju alergijske reakcije na bilo koji od sastojaka.

Neželjene reakcije

Sa unutrašnjom primjenom lijeka, pacijent može razviti takve neželjene efekte kao što su:

  • alergijske reakcije u obliku osipa i svrbeža na koži kao i urtikarija,
  • nuspojave iz probavnog trakta (proliv, mučnina, bol i povraćanje).

Što se tiče injekcijskog oblika, on često uzrokuje:

  • osip na koži, anafilaktički šok i svrab,
  • otežano disanje i oštar porast pritiska (intrakranijalni),
  • krvarenja, grčevi, problemi sa vidom i manja krvarenja.

Slučajevi predoziranja lijekovima

Ako se prekorače preporučene doze lijeka, pacijent može razviti simptome poput konvulzija, laktacidoze, poremećaja krvarenja i hipoglikemijske kome.

Kada promatrate takve reakcije, trebali biste se posavjetovati s liječnikom, a isto tako izazvati povraćanje kod žrtve, dajte mu enterosorbents i isperite stomak. Pacijenta također treba pružiti podršku dok ne stigne hitna pomoć.

Dozni oblik

600 mg filmom obložene tablete

Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca - tioktična kiselina (alfa lipoinska) 600 mg,

pomoćne tvari: nisko supstituisana hidroksipropil celuloza, hidroksipropil celuloza, magnezijum stearat,

hipromeloza, makrogol 6000, titanov dioksid (E 171), talk, kinolino žuta (E 104), indigo karmin (E 132).

Tablete, filmom obložene žuto-zelene boje, duguljastog oblika s dvoslojnom površinom.

Analozi i cijena

Lijek poput Thioctacid BV zamijenite sljedećim lijekovima: Berlition, Alpha Lipon, Dialipon, Tiogamma.

Što se tiče cijene, ona može biti različita za različite oblike i proizvođače. Cijena tableta oblika "Thioctacid BV" (600 mg) iznosi oko 1700 rubalja po 30 komada. Lijek u obliku otopine može se kupiti za 1.500 rubalja (za 5 komada).

Recenzije o lijeku

Kao što znate, lijek "Thioctacid BV" namijenjen je osobama koje pate od teških metaboličkih poremećaja. Recenzije pacijenata o obliku tableta su dvosmislene. Prema njihovim izvještajima, ovaj alat je veoma efikasan. Ali nažalost, tablete često izazivaju neželjene reakcije, koje se manifestuju u obliku mučnine, urtikarije, a ponekad čak i u obliku vrućih bljeskova i promjena u pacijentovom dobrobiti i raspoloženju.

Sada znate šta predstavlja lijek „Thioctacid BV 600.“ Upute za upotrebu, cijena ovog lijeka je gore opisana.

Recenzije o navedenom lijeku ostavljaju ne samo one pacijente koji uzimaju njegov oblik tableta, već i one kojima je propisano rješenje za injekciju.

Prema izvještajima takvih ljudi nuspojave intravenskim davanjem lijeka su mnogo rjeđe. Štaviše, nisu tako izražene kao kod uzimanja tableta.

Stoga se sa sigurnošću može primijetiti da je „Thioctacid BV“ vrlo djelotvorno sredstvo dizajnirano za borbu protiv znakova polineuropatije koji su nastali nakon dugog uzimanja alkoholnih pića ili na pozadini šećerne bolesti.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Uz oralnu primjenu, dolazi do brze apsorpcije tioktične (alfa-lipoične) kiseline u tijelu. Zbog brze distribucije po tkivima, poluživot tioktične (alfa-lipoične) kiseline u krvnoj plazmi iznosi otprilike 25 minuta. Maksimalna koncentracija u plazmi od 4 µg / ml izmjerena je 0,5 sati nakon oralne primjene 600 mg alfa lipoične kiseline. Povlačenje lijeka događa se uglavnom putem bubrega, 80-90% - u obliku metabolita.

Farmakodinamika

Tioktična (alfa-lipoinska) kiselina je endogeni antioksidans i deluje kao koenzim u oksidacijskoj dekarboksilaciji alfa-keto kiselina. Hiperglikemija izazvana dijabetesom dovodi do nakupljanja glukoze na matriksnim proteinima krvnih žila i stvaranja takozvanih "krajnjih produkata prekomjerne glikacije". Ovaj proces dovodi do smanjenja endoneuralnog protoka krvi i do endoneuralne hipoksije-ishemije, koja se kombinira s povećanom proizvodnjom radikala bez kisika, što dovodi do oštećenja perifernih živaca i iscrpljivanja antioksidanata, poput glutationa.

Doziranje i primjena

Uzimajte 1 tabletu tioktacida 600BV jednom dnevno u jednoj dozi, 30 minuta prije prvog obroka.

Uzimajte na prazan stomak, bez žvakanja i pijenja puno vode. U kombinaciji s unosom hrane može se smanjiti apsorpcija alfa lipoične kiseline.

Trajanje liječenja određuje lekar pojedinačno.

Interakcije lijekova

Došlo je do smanjenja efikasnosti cisplatina kada se istodobno primjenjuje s tioktacidom. Lijek se ne smije propisati istovremeno sa željezom, magnezijumom, kalijem, vremenski interval između doza ovih lijekova treba biti najmanje 5 sati. Budući da učinak inzulina ili peroralnih antidijabetičkih sredstava može smanjiti šećer, preporučuje se redovno praćenje šećera u krvi, posebno na početku terapije tioktacidom 600BV. Da biste izbjegli simptome hipoglikemije, potrebno je pažljivo nadzirati nivo glukoze u krvi.

Vlasnik potvrde o registraciji

MEDA Pharma GmbH & Co. KG, Njemačka

Adresa organizacije koja prihvata tvrdnje potrošača na kvalitetu proizvoda u Republici Kazahstan Predstavništvo MEDA Pharmaceuticals Switzerland GmbH u Republici Kazahstan: Almati, ul. Al-Farabi 7, PFC "Nurly Tau", zgrada 4 A, kancelarija 31, tel. 311-04-30, 311-52-49, tel / fax 277-77-32

Ostavite Svoj Komentar