Captopril: upute za upotrebu, indikacije, doziranje i analozi

Liječenje hipertenzije lijekovima ostaje jedini način za brzo uklanjanje poremećaja u kardiovaskularnom sistemu. Kako uzimati tablete Captopril od pritiska, i hoće li im pomoći kod hipertenzivne krize?

Od visokog krvnog pritiska (BP) postoji nekoliko univerzalnih lijekova koje je korisno imati u svakoj ljekarni sa hipertenzijom. Jedan od tih lijekova je Captopril. Ove su pilule već dokazale svoju efikasnost i sigurnost u liječenju obnoviteljske hipertenzije i naglih skokova krvnog tlaka.

S naglim napadom hipertenzivne krize, ljekari preporučuju uzimanje Captoprila pod jezik. Tako on počne djelovati brže.

Značajke lijeka
Pod kojim pritiskom da se uzmeteLijek djeluje vrlo dobro kada je hipertenzija u prvom ili drugom stadijumu. Češće je to RT 150/90, 160/95 i 170/100 mm. Čl.
U teškoj hipertenzivnoj krizi (180/90 mm Hg. Art. I više) tablete su najbolje staviti pod jezik. Takođe se preporučuje uzimanje diuretskih lekova sa ovim lekom.
Prednosti lijeka1. Relativno niska cijena lijeka. U poređenju s drugim sličnim lijekovima.

2. Dokazano sigurnost Captoprila prilikom oralne primjene. To je zbog kratkoročnog učinka. Lijekovi s dužim djelovanjem imaju mnogo nuspojava.

3. Moguće je da ga uzimaju i starije osobe. NedostatakGlavni nedostatak lijeka može se nazvati njegovo kratko djelovanje. Zbog toga se tablete moraju uzimati do tri puta dnevno. Cijena lijekaOvisno o regiji, ambalaži, kompaniji proizvođača i broju tableta, cijena lijeka može varirati od 30 do 100 rubalja. AnaloziPripravci s istim djelovanjem i supstancom: Alkadil, Kapoten, Kaptopres i Epsitron.

Captopril smanjuje pritisak u bilo kojoj starosnoj grupi bolesnika. Dokazao se u liječenju drugih hroničnih patologija sa povišenim krvnim pritiskom. Na primjer, dijabetes i zatajenje srca.

Kako to funkcionira

Inhibitor doprinosi širenju krvnih žila, pa se snižava krvni tlak i protok krvi se normalizira. Također, pilule pomažu u smanjenju suvišnog stresa na srcu.

Primjećuje se da učinak lijeka nakon primjene postaje vidljiv unutar pola sata.

Obično je lijek učinkovit šest sati, ali trajanje izlaganja ovisi o stadijumu hipertenzije i individualnim karakteristikama tijela.

Sastav lijeka

Glavni aktivni sastojak lijeka je kaptopril.

Takođe u sastavu tableta postoje jedinjenja:

  • Laktoza monohidrat,
  • Kukuruzni škrob
  • Oktadekanojska kiselina
  • Ricinusovo ulje.

Pakovanje može sadržati do 90 bijelih tableta. Ponekad proizvođač ostavlja trag na njima tako da je lakše odvojiti doze.

Indikacije za liječenje

Ne preporučuje se uzimanje kaptoprila bez pristanka lekara. Samo liječnik može propisati željenu dozu na osnovu pacijentovog stanja i stepena hipertenzije.

Lijek se može uzimati oralno u sljedećim slučajevima:

  1. Sa hipertenzijom i hipertenzivnom krizom,
  2. Za lečenje zatajenja srca (uključujući hroničnu)
  3. Ako ste imali srčani udar,
  4. Kako bismo spriječili zastoj srca.

Uz upornu hipertenziju i krizu, ovaj lijek se preporučuje uzimati diureticima.

Upute za upotrebu kod hipertenzije

Kako uzimati kaptopril sa pritiskom i njegovu dozu treba propisati lekar. Češće je to kardiolog, rjeđe terapeut.

Tipično je tablete potrebno uzimati dva do tri puta dnevno. Lijek možete koristiti prije i nakon jela. Glavna stvar je da se lijek treba uzimati redovno i u isto vrijeme.

Kada prvi put uzimate lijek, savjetuje se započeti s malom dozom. Dakle, prvo možete piti lijek od 12,5 mg. (ili 25 mg, ako je potrebno) ne više od dva puta dnevno. Nakon 10-14 dana, doziranje se može povećati, nakon što se prethodno dogovorite s liječnikom. Važno je i kombinirati Captopril s lijekovima s diuretičkim učinkom.

Preuzmite potpuna uputstva za upotrebu lijeka

Kod hronične hipertenzije morate uzimati lijek bez žvakanja, ali s dovoljno vode za piće. U slučaju iznenadne hipertenzivne krize, tabletu je najbolje otopiti pod jezikom.

Maksimalna doza lijeka ne smije biti veća od 300 mg.

Ako povećate dozu, mogu se pojaviti nuspojave, ali to neće utjecati na daljnje pokazatelje pritiska.

Kako se najbolje osloboditi pritiska

Ako krvni tlak naglo poraste, tada je za brzi učinak potrebno otopiti tabletu ispod jezika. Dakle, pad krvnog pritiska će početi za nekoliko minuta, ali će učinak lijeka biti gladak. Potpuna normalizacija pokazatelja kardiovaskularnog sistema može se dogoditi za nekoliko sati (od četiri do osam sati).

Ako je nakon uzimanja lijeka prošlo pola sata, a pokazatelji tonometra ostali nepromijenjeni, bolje je nazvati tim hitne pomoći.

Akcija lijekova

Delovanje Captoprila obično počinje 10-15 minuta nakon uzimanja tablete unutra.

Nakon sat i pol ili dva sata opaža se maksimalni učinak, koji će trajati najviše deset sati. Trajanje lijeka ovisi o stadijumu bolesti i početnim pokazateljima pritiska.

Pošto se efekat lekova primeti prilično brzo, može se primiti oštrim skokom krvnog pritiska prema gore.

Kontraindikacije

Djevojčice tijekom trudnoće i majki koje doje dijete ne smiju uzimati kaptopril oralno.

Također, lijek je kontraindiciran djeci i osobama osjetljivim na njegove komponente. Zabranjeno ga je koristiti osobama koje pate od hipotenzije.

Kada se obično dogodi predoziranje:

  • Usporeni rad srca
  • Vrtoglavica
  • Stanje pospanosti
  • Drhtanje udova
  • Zatajenje bubrega
  • Ponekad se može razviti šok.

U slučaju predoziranja, morate pozvati hitnu pomoć. Želudac odmah isperite i dajte pacijentu snažan kuhani slatki čaj.

Greške u liječenju

Ne miješajte ovaj lijek s drugim lijekovima za povišen krvni pritisak. Uzimanje nekoliko ovih lijekova može dovesti do naglog pada pritiska, čak i do točke kome. U ovom slučaju normalizacija parametara krvnog pritiska bit će vrlo teška.

Captopril se generalno smatra univerzalnim i sigurnim lijekom protiv visokog krvnog pritiska. Uz njegovu pomoć moguće je normalizirati njegovo djelovanje u hipertenzivnoj krizi, postići poboljšanja za pacijente sa šećernom bolešću i zatajenjem srca. Ali ne zaboravite da je uzimanje lijeka preporučljivo kombinirati sa diureticima pod nadzorom kardiologa ili terapeuta.

KONTRAINDIKACIJE SU DOSTUPNE
POTREBNO JE POSVETOVANJE SVOJEG DOKTORA

Captopril pomaže od čega?

Lijek se koristi u sljedećim patologijama i stanjima:

  1. Arterijska hipertenzija uklj. Renovaskularni (blagi ili umjereni - kao lijek prve linije izbora, teški - s neefikasnošću ili lošom tolerancijom standardnog liječenja).
  2. Zatajenje srca (u kombiniranoj terapiji). Captopril je propisan za liječenje srčane insuficijencije sa smanjenjem sistoličke funkcije ventrikula, kao i u kombinaciji s drugim lijekovima.
  3. Povreda funkcije LV nakon infarkta miokarda u klinički stabilnom stanju.
  4. Esencijalna hipertenzija (trajni porast krvnog pritiska sa nejasnim uzrokom).
  5. Prevencija bubrežnog zatajenja u bolesnika sa dijabetičkom nefropatijom ili drugim bubrežnim bolestima (u prisustvu ili odsustvu hipertenzije).

Uputa za upotrebu Captopril, doziranje

Kako uzimati kaptopril? Glavni način uzimanja kaptoprila jeste usta 1 sat prije obroka. Režim doziranja postavlja se individualno.

U većini slučajeva preporučuje se uzimanje u početnoj dozi - 6,25-12,5 mg 2-3 puta dnevno. Uz nedovoljan učinak, doza se postepeno povećava na 25-50 mg 3 puta dnevno. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, dnevnu dozu treba smanjiti.

S esencijalnom hipertenzijom (visokim krvnim pritiskom) počinju uzimati tablete kaptoprila sa najnižom efikasnom dozom od 12,5 mg 2 puta dnevno (rijetko s 6,25 mg 2 puta dnevno). Trebali biste obratiti pažnju na toleranciju lijeka tokom prvog sata.

Za liječenje hroničnog zatajenja srca (CHF) propisan je kaptopril ako upotreba diuretika ne daje terapeutski učinak. Početna doza je 6,25 mg ili 12,5 mg 3 puta dnevno, po potrebi povećajte dozu na 25 mg 3 puta dnevno. Ubuduće je moguća dodatna korekcija s razmakom od najmanje 2 tjedna u smjeru povećanja doze.

Maksimalna dnevna doza kaptoprila je 150 mg.

Kod dijabetičke nefropatije (dijabetes melitus ovisan o insulinu) - početna dnevna doza je 6,25 mg. Povećanje treba izvesti postepeno do preporučene dnevne doze od 75 mg - 100 mg u tri podijeljene doze. Sa ukupnim klirensom proteina većim od 500 mg dnevno, lek je efikasan u dozi od 25 mg 3 puta dnevno.
U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, doze se određuju uzimajući u obzir klirens kreatinina. Maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 75-100 mg.

U starosti se doza Captoprila odabire pojedinačno, preporučuje se započeti terapiju s dozom od 6,25 mg 2 puta na dan i, ako je moguće, održavati je na ovoj razini.

Trenutno se, zbog kratkog trajanja djelovanja, lijek koristi samo za zaustavljanje kriza resorpcijom - 25-50 mg kaptoprila ispod jezika.

Posebna uputstva

Upotrebu kaptoprila treba provoditi pod redovnim medicinskim nadzorom. Tokom terapije potrebno je nadzirati krvni pritisak, obrasce periferne krvi, razine proteina, kalija u plazmi, azota uree, kreatinina i funkcije bubrega.

Preporučuje se isključiti upotrebu alkoholnih pića tokom terapije kaptoprilom. Koristite drogu s oprezom tijekom vožnje vozila i ljudi čija su zanimanja povezana s velikom koncentracijom pažnje.

Neželjeni efekti kaptoprila

  • Vrtoglavica, glavobolja, umor, astenija, parestezija.
  • Teška hipotenzija, tahikardija, periferni edemi, rijetko - tahikardija.
  • Mučnina, gubitak apetita, suha usta, promjena ukusa, mučnina, bol u trbuhu, rijetko hepatitis i žutica.
  • Rijetko - neutropenija, anemija, trombocitopenija, vrlo rijetko kod pacijenata sa autoimunim bolestima - agranulocitoza.
  • Hiperkalemija, acidoza, hiponatremija.
  • Proteinurija, oslabljena bubrežna funkcija (povećana koncentracija uree i kreatinina u krvi).
  • Suvi kašalj.
  • Kožni osip, rijetko - Quinckeov edem, bronhospazam, serumska bolest, limfadenopatija, u nekim slučajevima - pojava antinuklearnih antitijela u krvi.

Captopril analozi, popis

Analozi kaptoprila i drugi nazivi lijekova (zaštitni znaci), popis lijekova:

  • Vero-Captopril
  • Kapoten
  • Capto
  • Captopril
  • Captopril Hexal
  • Captopril-Akos
  • Captopril Acre
  • Biosinteza kaptoprila
  • Captopril-MIC
  • Captopril-N.S
  • Captopril-STI
  • Captopril-ferein
  • Captopril-FPO
  • Captopril Aegis

Napominjemo da upute za uporabu kaptoprila, cijene i recenzije analoga nisu prikladni. Prilikom zamjene lijeka obratite se svom ljekaru. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze ili druge nuspojave ili kontraindikacije. To je zbog različitih koncentracija aktivne tvari i pomoćnih tvari.

Često postavljana pitanja

Kapoten ili Captopril, što je bolje? To su isti lijekovi u pogledu aktivne supstance. Kapoten sadrži 25 mg. kaptopril aktivne supstance. U stvari - samo različite marke.

Mogu li uzimati kaptopril pod visokim pritiskom? Da, kaptopril se koristi za povišen i visok krvni pritisak, hipertenziju. Upute za upotrebu i doziranje vidi gore.

Pod kojim pritiskom treba uzimati kaptopril? Sa povećanim. Specifične brojeve i doziranje treba propisati liječnik, uzimajući u obzir starost, moguće bolesti i druge faktore. Samo-lek je neprihvatljiv. Srce nije igračka!

Captopril i alkohol - trebali biste se suzdržati od pijenja alkohola dok uzimate tablete lijeka. Kod problema sa srcem najbolje je apstinirati potpuno.

Kako uzimati kaptopril pod jezik - uzimajte 1 tabletu od 25-50 mg. Ovakav način uzimanja lijeka uobičajen je tokom kriza. Uobičajena upotreba je unutra.

Oslobađanje oblika i sastava

Preparat je bijela kristalna supstanca, lako topljiva u metilu, etilnom alkoholu i vodi, sa slabim sumpornim mirisom. Topivost lijeka u etil acetatu i hloroformu je poretka lošija. Supstanca se ne rastvara u eteru.

Proizvod je dostupan u valovitim tabletama za unutarnju ili sublingvalnu primjenu. Pored glavnog aktivnog sastojka u količini od 12,5-100 mg, tableta sadrži i neke pomoćne tvari: silicijum dioksid, stearinsku kiselinu, MCC, škrob itd.

Farmakokinetika

Aktivna supstanca se rastvara u želudačnom soku i kroz creva ulazi u krvotok. Maksimalna koncentracija u krvi postiže se za oko sat vremena.

Kroz krv, tvar djeluje na enzim ACE u plućima i bubrezima i inhibira ga. Lijek se izlučuje više od polovine u nepromijenjenom stanju. U obliku neaktivnog metabolita izlučuje se putem bubrega mokraćom. 25-30% lijeka ulazi u vezu sa proteinima u krvi. 95% tvari se izlučuje bubrezima nakon 24 sata. Dva sata nakon davanja, koncentracija u krvi smanjuje se za oko pola.

Bubrežni zatajenje kod pacijenata koji uzimaju lijek dovodi do njegovog kašnjenja u tijelu.

Šta pomaže

Lijek je namijenjen za liječenje:

  1. Arterijska hipertenzija: oblik tableta koristi se kao primarna terapija u bolesnika sa očuvanom funkcijom bubrega. Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega, posebno oni koji imaju sistemsku kolagenozu, ne bi ga trebali upotrebljavati ako su neželjeni efekti već identificirani na drugim lijekovima. Alat se može koristiti kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim farmakološkim supstancama.
  2. Kongestivno zatajenje srca: Koristi se terapija kaptoprilom u kombinaciji sa digitalisom i diureticima.
  3. Post-infarktno kršenje funkcije lijeve komore: stopa preživljavanja takvih bolesnika povećava se zbog smanjenja frakcije srčanog iznosa na 40%.
  4. Dijabetička nefropatija: smanjena potreba za dijalizom i transplantacijom bubrega smanjenjem napredovanja nefrotskih poremećaja. Koristi se za dijabetes melitus ovisan o inzulinu i nefropatiju s proteinurijom većom od 500 mg / dan.
  5. Bubrežna hipertenzija.

Captopril je predviđen za lečenje bubrežne hipertenzije.

Pod jezik ili piće

S povišenim krvnim pritiskom uzmite sublingvalno ili oralno nakon jela.

Lijek je potrebno piti sat vremena prije jela, kao sadržaj želuca može smanjiti apsorpciju tvari za 30-40%.

Dugotrajna terapija praćena je uzimanjem lijeka unutra. Ako se tvar koristi za hitnu pomoć s porastom krvnog tlaka izazvanim emocionalnim ili fizičkim naporom, daje se pod jezik.

Koliko često mogu piti

Početak terapije prati davanje lijeka podijeljenog na večernje i jutarnje doze.

Terapija zatajenja srca uključuje upotrebu lijeka tri puta dnevno.Ako svrha samog Captoprila nije u stanju da adekvatno smanji pritisak, prepisuje se hidroklorotiazid kao drugi antihipertenziv. Postoji čak i poseban oblik doziranja koji uključuje obje ove tvari (Caposide).


Sa visokim krvnim pritiskom kaptopril se uzima oralno nakon jela.
Ako se Captopril koristi za hitnu pomoć s povećanjem krvnog pritiska provociranim emocionalnim ili fizičkim naporom, daje se pod jezik.
Već 15 minuta nakon oralne primjene, tvar cirkuliše u krvi.

Sa infarktom miokarda

Početak prijema događa se trećeg dana nakon oštećenja srčanog mišića. Lijek se pije po šemi:

  1. 6,25 mg dva puta dnevno tokom prva 3-4 dana.
  2. Tokom nedelje, 12,5 mg 2 puta dnevno.
  3. 2-3 nedelje - 37,5 mg, podeljeno u 3 doze.
  4. Ako se lijek podnosi bez nuspojava, dnevna doza se podešava na 75 mg, povećavajući prema potrebi na 150 mg.

Kapoten i Captopril - lijekovi za hipertenziju i zatajenje srca Prva pomoć pri visokom pritisku

Kompatibilnost s alkoholom

Kombinovana upotreba etanola i kaptoprila dovodi do porasta efekta ovog potonjaka zbog vazodilatacijskog učinka alkohola. Simptomi intoksikacije: sinkopa, nekontrolirani drhtaj, zimica, slabost.

Uz to, njihova kombinacija smanjuje nivo kalijuma u krvi zbog kršenja njegove apsorpcije. Hipokalemija može, naprotiv, povećati krvni pritisak.


Nakon kombinirane uporabe etanola i kaptoprila mogu se pojaviti simptomi intoksikacije poput nekontroliranog drhtanja i zimice.
Vožnja vozilima zahteva mnogo pažnje, kao lijek izaziva mnoge nuspojave, njegova upotreba može dovesti do nesreće.
Potreba za lijekom za arterijsku hipertenziju tijekom dojenja dovodi do prelaska na umjetno hranjenje.

Opće stanje tijela i količina unesenog alkohola utječu na rezultat kompatibilnosti ove dvije tvari.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Propisivanje trudnicama zahtijeva posebnu pažnju kardiologa. Manjak podataka o tome kako supstanca utiče na fetus, o prisutnosti štetnih reakcija dovodi do napuštanja upotrebe lijeka bez vitalne potrebe.

Ako se lijek i dalje propisuje, treba provoditi često ultrazvučno praćenje fetusa.

Potreba za lijekom za arterijsku hipertenziju tijekom dojenja dovodi do prelaska na umjetno hranjenje. Ako je iz nekog razloga prestanak dojenja nemoguć, lijek se koristi pod strogom kontrolom stanja djeteta: razine kalija, bubrežne funkcije, krvnog tlaka.

Gastrointestinalni trakt

  1. Iznenadni gubitak težine.
  2. Čirevi i suha usta, stomatitis.
  3. Disfagija
  4. Disgeuzija.
  5. Dispeptičke manifestacije.
  6. Angioedem creva.
  7. Kršenje hepatobilijarnog sistema: hepatitis, kolestaza, nekroza ćelija jetre.


Upotreba lijeka može dovesti do naglog gubitka kilograma.
Angioedem creva nuspojava je Captoprila.Nakon upotrebe lijeka može se pojaviti depresija, depresija nervnog sistema.

Iz respiratornog sistema

  1. Spazam, upala bronha.
  2. Upala stijenke alveolarnih žila - pneumonitis.
  3. Suvi kašalj, kratkoća daha.


Nakon primjene Captoprila, moguć je Quinckeov edem.
Kršenje potencije - neželjeni efekat nakon uzimanja Captoprila.
Na dijelu dišnog sustava moguć je suv kašalj.

Predoziranje

Uzimanje doza viša od preporučenih doza može izazvati nagli pad krvnog pritiska. Osim toga, može doći do komplikacija u obliku tromboembolije velikih arterijskih debla, krvnih žila srca i mozga, što sa svoje strane može dovesti do srčanog i moždanog udara.

Kao taktika lečenja uzimaju se sledeće mere:

  1. Isperite stomak nakon otkazivanja ili smanjenja doze lijeka.
  2. Vratite krvni tlak tako što ćete pacijentu dati položaj leđa s podignutim nogama, a zatim intravenskom infuzijom fiziološke otopine, Reopoliglyukina ili plazme.
  3. Uvedite epinefrin intravenski ili subkutano da biste povećali krvni pritisak. Kao sredstva za desenzibilizaciju koristite hidrokortizon i antihistaminike.
  4. Izvršite hemodijalizu.


Uzimanje doza viših od preporučenih može dovesti do moždanog udara.
U slučaju predoziranja lijekom, potrebno je isprati želudac.
Kao terapijska taktika u slučaju predoziranja, provodi se hemodijaliza.

Interakcija s drugim lijekovima

Azatioprin u kombinaciji sa Captoprilom inhibira aktivnost eritropoetina, javlja se anemija.

Zajednička upotreba sa citostaticima - smanjenje broja belih krvnih zrnaca.

Hiperkalemija - s kombiniranom terapijom diureticima koji čuvaju kalij.

Može pojačati efekte digoksina, što dovodi do intoksikacije.

Aspirin s kaptoprilom slabi hipotenzivni učinak.

Analozi lijeka uključuju: Kapoten, Kaptopres, Normopres, Angiopril, Blockordil, Captopril STI, AKOS, SANDOZ, FPO i druge.

Razlikuju se u količini aktivne tvari u jednoj tableti, na popisu neaktivnih dodatnih komponenti. U nekim slučajevima oblik i boja tableta mogu varirati. Učinak originalnog lijeka, Kapoten, kako tvrde liječnici koji ga prepisuju, jači je od efekta drugih oblika lijeka.

Uvjeti odmora za kaptopril iz ljekarne

Samo prema receptu napisanom na posebnom obrascu na latinskom jeziku, na primer:

  1. Rp Captoprili 0.025.
  2. D.t.d. N 20 u tabuletisu.
  3. S. 1 tableta pola sata prije jela ujutro i navečer.Kapotenu se pripisuju analozi Captopril.Captopril se izdaje samo na recept napisan na posebnom obrascu na latinskom jeziku.
    Cijena lijeka varira od 9-159 rubalja.

Recenzije ljekara i pacijenata o Captoprilu

Oksana Aleksandrovna, Pskov, ginekolog: "Captopril koristim kao hitnu pomoć za krize. Često ne uspe, pa je bolje obratiti pažnju da li je ovo generički ili originalni lek."

Maria, 45 godina, Moskva: "Pijem lijek po preporuci kardiologa tokom naprezanja pritiska. Efekat nije lošiji od učinka uobičajenog Moxonidina. On svoju funkciju prve pomoći obavlja savršeno i po tako povoljnoj cijeni."

Vitaliy Konstantinovich, Krasnodar, kardiolog: "Ako pacijent ima izbora, zalijte se Kapotenom ili Captoprilom, preporučio bih prvo. Da, aktivna supstanca u oba lijeka je ista, ali jedan je izvornik, a drugi je kopija. Pacijenti se često žale na slab efekat. "Iako se koristi u situacijama kada bi pomoć trebala biti brza i efikasna. Preporučujem Kapoten pacijentima s hipertenzivnom krizom, jer bih i sam uzimao ovaj lijek. Štaviše, cijena to omogućava."

Pogledajte video: para que sirve CAPTOPRIL reacciones y mas presion arterial (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar