Simptomi dijabetesa kod djeteta od 7 godina

Dijabetes melitus kod djece povezan je s metaboličkim poremećajima zbog nedostatka inzulina. Najčešće se dijagnosticira dijabetes tipa 1 kod djeteta. Njegov uzrok je patološki odgovor imunološkog sistema na viruse, toksine, prehrambene proizvode na pozadini nasljedne predispozicije.

U posljednjih nekoliko godina, zbog sklonosti dječjoj pretilosti, koja je povezana s dostupnošću bezvrijedne hrane u obliku gaziranih pića sa šećerom, brze hrane, konditorskih proizvoda, endokrinolozi bilježe porast dijabetesa tipa 2 među djecom i adolescentima.

Znakovi dijabetesa kod djece od 7 godina mogu biti na početku bolesti, kako opće stanje lošeg stanja, tako i klasična slika u obliku simptoma dehidracije i gubitka kilograma. U slučajevima kasne dijagnoze, dijete može biti primljeno u bolnicu sa znakovima kome, gdje se prvo otkriva dijabetes.

Značajke razvoja dijabetesa u djece

Nasljedna predispozicija za dijabetes očituje se u specifičnom skupu gena koji se nalaze (kod dijabetesa tipa 1) na šestom kromosomu. Oni se mogu otkriti proučavanjem antigenog sastava leukocita u krvi. Prisutnost takvih gena samo daje veću šansu za razvoj dijabetesa.

Provocirajući faktor mogu se prenijeti virusne infekcije rubeola, ospice, zaušnjaci, bolesti uzrokovane enterovirusima, Coxsackie B. Pored virusa, dijabetes mogu izazvati i određene kemikalije i lijekovi, rano unošenje kravljeg mlijeka i žitarica u prehranu.

Nakon izlaganja štetnom faktoru, beta stanice u otočiću gušterače se uništavaju. Proizvodnja antitela započinje na komponentama membrane i citoplazmi ćelija u telu. U gušterači se razvija reakcija (inzulin) kao autoimuni upalni proces.

Uništavanje ćelija dovodi do nedostatka inzulina u krvi, ali se tipična klinička slika ne pojavljuje odmah, dijabetes u svom razvoju prolazi kroz nekoliko faza:

  • Predklinička faza: krvni testovi su normalni, nema simptoma bolesti, ali počinje stvaranje antitijela protiv ćelija pankreasa.
  • Latentni dijabetes melitus: glikemija na testu je normalna, nakon jela ili prilikom provođenja testa tolerancije na glukozu otkriva se višak norme šećera u krvi.
  • Stadij očiglednih simptoma dijabetesa: više od 85% ćelija koje proizvode inzulin je uništeno. Postoje simptomi dijabetesa, hiperglikemije u krvi.

Proizvodnja inzulina opada, a nedostatak njegove injekcije postoji tendencija razvoja ketoacidoze s komom teškim stepenom hiperglikemije. Uz rano imenovanje inzulina i normalizaciju oštećenog metabolizma, gušterača se može djelomično oporaviti, što se očituje smanjenjem potrebe za inzulinskom terapijom.

Ovo se stanje naziva "medeni mesec", ili remisija dijabetesa. Budući da autoimune reakcije ne prestaju, beta ćelije se i dalje razgrađuju, što dovodi do ponavljanih manifestacija dijabetesa s potrebom davanja inzulinskih pripravaka tijekom pacijentovog života.

Uzroci drugog tipa dijabetesa kod djece su prekomjerna težina, niska fizička aktivnost, poremećaji u radu štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde, kao i hipotalamus i hipofiza. Ti se faktori manifestiraju u prisutnosti smanjene otpornosti na ugljikohidrate, koja se nasljeđuje.

Raniji nastanak dijabetesa može se pospješiti velikom porođajnom masom, ubrzanim rastom u ranom životu i neuhranjenošću majke tokom trudnoće: prevladavanjem hrane s visokim ugljikohidratima i nedostatkom proteinske hrane u prehrani.

Kod dijabetesa tipa 2, inzulin se u početku proizvodi u dovoljnim, čak i povećanim količinama, ali stanice mišića, jetre i masnog tkiva ne mogu na njega reagirati zbog poremećaja vezanja ovog hormona na specifične receptore.

Ovo stanje se naziva inzulinska rezistencija. Dakle, za razliku od dijabetesa tipa 1, liječenje inzulinom za ovu vrstu dijabetesa nije propisano, a pacijentima se savjetuje da oštro ograniče jednostavne ugljikohidrate u svojoj hrani kako ne bi stimulirali gušteraču i uzeli tablete koje povećavaju odgovor inzulinskih receptora.

Pogledajte video: Život sa dijabetesom (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar