Kako ubrizgati inzulin: tehnika primjene hormona

Inzulin (od latinskog insula, što znači "otok"), je peptidni hormon koji se formira u ćelijama gušterače i utiče na metabolizam u mnogim tkivima.

U osnovi, inzulin je usmjeren na snižavanje razine glukoze u krvi. Uz kršenje izlučivanja ovog hormona, osoba postaje bolesna od dijabetesa čiji je glavni tretman inzulin.

Kako ubrizgati injekcije inzulina kako bismo brzo i pravilno isporučili hormon tkivima, razmotrit ćemo u ovom članku.

Priprema za ubrizgavanje

Prije nego što napravite injekciju, morate izvršiti nekoliko pripremnih koraka:

  • Pripremite špricu sterilnom iglom.
  • Ruke temeljito operite sapunom i vodom.
  • Dezinficirajte čep inzulinske bočice alkoholnom maramicom.
  • Nežno razmažite bočicu s lijekovima na dlanovima kako biste je zagrijali na tjelesnu temperaturu i ravnomjerno je rasporedili po bočici.
  • Uklonite kapice sa igle i špriceva.
  • Izvucite klip špriceva do oznake koja je jednaka potrebnom broju jedinica inzulina. Vaš ljekar bi trebao reći koliko unosite inzulin. Uvijek se strogo pridržavajte veličine doze.
  • Iglo probušite čepom iz lijeka s lijekom i pritisnite klip špriceva, puštajući zrak u bočicu. Ostavite iglu u boci.
  • Okrenite bočicu štrcaljke naopako, držeći ih na nivou očiju.
  • Povucite klip šprice malo do točke malo iznad željene doze. To će vam omogućiti da uvučete insulin u špric.
  • Provjerite da u špricu nema mjehurića zraka. Nežno dodirnite štrcaljku prstom da uklonite zrak, ako ga ima u špricu.
  • Polako gurnite klip špriceva do oznake koja je jednaka potrebnoj dozi inzulina.
  • Izvadite iglu iz bočice.

Učinite injekciju

Pripremivši sve što vam je potrebno, možete nastaviti s injekcijom. Razmotrite detaljno kako davati inzulin.

  • Dezinficirajte mjesto uboda alkoholom, kad se osuši, prikupite kožu nabora pomoću palca i kažiprsta. Uzmite špricu u drugoj ruci, poput olovke, brzo probušite nabor kože, uvodeći iglu cijelom dužinom pod kutom od 45-90 stupnjeva prema površini kože. Injekcija treba da bude potkožna. Izbjegavajte da zarobljavate mišiće u nabora jer se u tom slučaju inzulin previše brzo apsorbira u krv što može uzrokovati stanje hipoglikemije.
  • Pritisnite klip špriceva skroz, ubrizgavanje insulina bi trebalo trajati manje od 4-5 sekundi. Pričekajte 10 sekundi nakon uvođenja, a zatim možete otvoriti pregib kože.
  • Polako izvadite štrcaljku i nježno pritisnite mjesto ubrizgavanja čistim, suhim pamučnim tamponom. To mjesto možete pažljivo masirati, što će omogućiti da se inzulin brže rastvara.
  • Stavite poklopac na iglu. Slomite iglu u poklopcu savijanjem i širenjem na mestu gde se spaja na štrcaljku. Koristite špricu i iglu u poklopcu, poštujući sve sigurnosne mjere opreza.
  • Obavezno zapišite unesenu dozu lijeka u dnevnik.

Stalne injekcije na istom mjestu mogu dovesti do upale kože, pa morate promijeniti zonu ubrizgavanja, a također izbjegavati dobijanje igle u istom području dva puta. Da biste odabrali pravo mjesto za injekciju, morate znati gdje ubrizgati inzulin.

Najprikladnija mesta za injekcije insulina su:

  • Trbuh je idealan za primjenu inzulina kratkog djelovanja, jer je apsorpcija iz trbuha posebno brza. Insulin ubrizgan u trbuh počinje djelovati 15-30 minuta nakon injekcije.
  • Stegno je pogodnije za primjenu inzulina dugog djelovanja, jer je apsorpcija iz ovog područja najduža. Inzulin ubrizgan u bedro počinje djelovati 60-90 minuta nakon injekcije.
  • Ramena je pogodna i za injekcije inzulina dugog delovanja. Brzina apsorpcije je prosječna.

Korisni savjeti

  • Ako osjetite bol tokom injekcije, pročitajte nekoliko preporuka o tome kako pravilno ubrizgati inzulin kako biste smanjili nelagodu.
  • Opustite mišiće tokom injekcije.
  • Provjerite je li inzulin zagrijan na tjelesnu temperaturu ili barem na sobnu temperaturu.
  • Umetnite iglu brzo.
  • Nakon umetanja igle ispod kože, pridržavajte se prethodnog smjera primjene.
  • Izbegavajte upotrebu upotrebljenih igala.

Upamtite još nekoliko važnih pravila:

  • Inzulin kratkog djelovanja daje se prije jela najmanje pola sata.
  • Koristite vrstu inzulina koju vam je propisao ljekar i strogo slijedite dozu. Ako koristite inzulin različite koncentracije, tada morate znati kako izračunati dozu inzulina. Postoje 3 različite koncentracije: U-100, U-80, U-40. Zapamtite da je jedna jedinica U-100 jednaka 2,5 jedinice U-40.
  • Uvijek provjerite datum isteka inzulina.
  • Vrlo je važno koristiti posebne špriceve dizajnirane za koncentraciju lijeka koji ubrizgavate.
  • Iz boce možete ponovo sakupljati inzulin, jer je u sastav lijeka uveden antiseptik.
  • Prije stavljanja inzulina, uvijek provjerite izgled lijeka. Prozirni inzulin kratkog djelovanja je providan, a dugotrajno djelujući inzulin je gusta bijela boja. Ako vaš inzulin ne zadovoljava ove parametre ili u bočici ima ostataka, nemojte ga koristiti.
  • Inzulin treba čuvati na temperaturi od +2 do +8 stepeni, ili barem samo na hladnom mjestu i izbjegavajte smrzavanje.
  • Potrebno je učiniti injekciju odmah nakon postavljanja inzulina u špricu.

U ovom smo članku pogledali kako ubrizgati inzulin. Ove preporuke opisuju idealan postupak injekcija, u praksi, mnogi pacijenti ih ne izvode tako strogo, na primjer, zanemaruju dezinfekciju mjesta ubrizgavanja. Osim toga, trenutno su inzulinske šprice za višekratnu upotrebu.

Unošenje leka u organizam

Trenutno je najčešća metoda ubrizgavanja injekcijska olovka. Takav uređaj je zaista vrlo zgodan, jer ga možete svuda ponijeti sa sobom u torbi, u džepu itd. Uz to, izgled je ugodan, odnosno neće izgledati nepravilno.

Još jedna prednost takvih špriceva je ta što mu jednokratne igle dolaze u kompletu, što znači da je nemoguće zaraziti se nečim tokom injekcije. Osim toga, ovakve pojedinačne olovke olakšavaju rješavanje problema terapije inzulinom, jer uvijek mogu biti pri ruci.

Danas su jednokratne štrcaljke gotovo zastarjele, no još uvijek ih preferiraju stariji ljudi kao i roditelji koji svojoj djeci ubrizgavaju miješane vrste inzulina.

Kako napraviti injekcije insulina

Dijabetes melitus smatra se ozbiljnom bolešću koja zahtijeva strogo pridržavanje pravila liječenja. Terapija inzulinom važna je metoda koja vam omogućava kontrolu glukoze u krvi uz vlastiti nedostatak inzulina (hormona gušterače). Kod dijabetesa se lijekovi obično primjenjuju svakodnevno.

Starije osobe, kao i oni koji imaju komplikacije osnovne bolesti u obliku retinopatije, ne mogu sami davati hormon. Potrebna im je pomoć medicinskog sestara.

Međutim, većina pacijenata brzo nauči kako ubrizgati inzulin, te naknadno provode procedure bez dodatnog učešća.

U nastavku su opisane značajke primjene inzulina i algoritam za regrutaciju lijeka u špric.

Izdvajamo

Prije svega, polaznik endokrinolog odabire režim inzulinske terapije. Za to se uzimaju u obzir životni stil pacijenta, stepen kompenzacije dijabetesa, fizička aktivnost, laboratorijski parametri. Specijalista određuje trajanje djelovanja inzulina, tačnu dozu i broj injekcija dnevno.

U slučaju teške hiperglikemije nekoliko sati nakon obroka, liječnik propisuje unošenje produženih lijekova na prazan stomak. Kod visokih šećera sa šećerom odmah nakon jela, preferira se kratki ili ultra kratki inzulin.

Važno! Postoje situacije u kojima se kombinira uvođenje kratkih i produženih sredstava. Na primjer, bazni inzulin (dugi) primjenjuje se ujutro i naveče, i kratko prije svakog obroka.

Osoba koja ima dijabetes uvijek bi trebala imati kuhinjske težine. Ovo je potrebno kako bi se utvrdilo koliko ugljikohidrata unosimo i pravilno izračunali dozu inzulina. A takođe je važna stvar mjerenje šećera u krvi glukometrom nekoliko puta dnevno uz fiksiranje rezultata u ličnom dnevniku.

Kombinacija lijekova je jasno kontrolirana faza liječenja od strane ljekara

Dijabetičar bi trebao iskoristiti naviku praćenja roka upotrebe lijekova, jer inzulin koji istekne može imati apsolutno nepredvidiv učinak na bolesno tijelo.

Ne treba se bojati injekcija. Osim što ćete pravilno ubrizgati inzulin, trebate savladati svoj strah od obavljanja ove manipulacije sami i bez kontrole medicinskog osoblja.

Unošenje inzulina može se provesti pomoću jednokratnih inzulinskih šprica ili šprica. Postoje dve vrste injekcija sa inzulinom: ona sa integrisanom iglom i ona sa integrisanom iglom.

Špricevi koji se mogu ukloniti

Kako se pripremiti za darivanje krvi šećerom

Uređaj takvog uređaja je potreban kako bi se olakšao proces sakupljanja inzulina iz boce. Klip špriceva je napravljen tako da se pokreti izvode lagano i glatko, što čini grešku u odabiru lijeka minimalnom, jer se zna da i najmanja greška kod dijabetičara može imati ozbiljne posljedice.

Cijena podjele ima vrijednosti od 0,25 do 2 PIECES inzulina. Podaci se navode na kutiji i ambalaži odabrane štrcaljke. Preporučljivo je koristiti špriceve s najnižim troškovima podjele (posebno za djecu). Trenutno se šprice s volumenom od 1 ml smatraju uobičajenim, a sadrže od 40 do 100 jedinica lijeka.

Špricevi s integriranom iglom

Oni se razlikuju od prethodnih predstavnika samo po tome što iglu ovdje nije moguće ukloniti. Lemljen je u plastičnu futrolu. Neugodnost u setu otopine lijeka smatra se nedostatkom takvih šprica. Prednost je odsutnost takozvane mrtve zone koja se formira u vratu uređaja za ubrizgavanje uklonjivom iglom.

Integrirana igla je jedna od prednosti za primjenu hormona

Kako napraviti injekciju

Prije primjene lijeka treba pripremiti sve što je potrebno za manipulaciju:

  • insulinska špric ili olovka,
  • pamučne briseve
  • etilni alkohol
  • boca ili uložak sa hormonom.

Bocu s lijekom treba ukloniti pola sata prije injekcije, kako bi otopina imala vremena da se zagrije. Zabranjeno je zagrijavanje inzulina izlaganjem termičkim agentima. Obavezno na boci provjerite datum isteka lijeka i datum njegovog otkrića.

Važno! Nakon otvaranja sljedeće boce, datum morate upisati u svoj lični dnevnik ili na etiketu.

Ruke temeljito operite sapunom i vodom. Osušite peškirom. Tretirajte antiseptikom (ako postoji) ili etilnim alkoholom. Sačekajte da se alkohol osuši. Nemojte dozvoliti da alkohol dotakne mjesto ubrizgavanja, jer ima svojstvo inaktiviranja djelovanja inzulina. Ako je potrebno, područje ubrizgavanja treba isprati toplom vodom i antiseptičkim sapunom.

Tehnika sakupljanja inzulina uključuje sledeće korake:

  1. Pacijent mora jasno znati potrebnu dozu lijeka.
  2. Skinite poklopac s igle i nježno povucite klip do oznake količine lijeka koju će trebati sakupiti.
  3. Iglama treba rukovati pažljivo, ne dirajući ruke, stražnju stranu poklopca ili stijenke boce kako ne bi došlo do rasteriranja.
  4. Umetnite štrcaljku u čep bočice. Bocu okrenite naopako. Unesite zrak iz šprice iznutra.
  5. Polako opet povucite klip do željene oznake. Otopina će ući u štrcaljku.
  6. Provjerite nedostatak zraka u štrcaljki, ako postoji, ispustite.
  7. Pažljivo zatvorite iglu štrcaljke s poklopcem i položite na čistu, unaprijed pripremljenu površinu.

Poštivanje pravila sakupljanja ljekovite supstance u špricu važan je korak efikasnog liječenja

Upotreba inzulina može biti praćena primjenom kombiniranih režima liječenja. U ovom slučaju liječnik propisuje istodobno uvođenje lijekova kratkog i produženog djelovanja.

Važno! Nije dopušteno samo-miješanje različitih oblika lijeka. Prije ubrizgavanja inzulina obavezno naručite otopine u jednoj špricu. Slične sheme oslikava pohađajući stručnjak.

Obično se najpre akumulira kratko delujući hormon, a zatim dugo delujući.

Tehnika primjene inzulina podrazumijeva strogo poštivanje zona za injekcije. Injekcija se vrši ne bliže 2,5 cm od molova i ožiljaka i 5 cm od pupka. Takođe, lek se ne ubrizgava u mesta oštećenja, modrica ili oteklina.

Potrebno je ubrizgati inzulin u sloj potkožne masti (potkožna injekcija). Uvod podrazumijeva stvaranje nabora kože i njeno povlačenje kako bi se spriječilo da otopina uđe u mišić. Nakon puzanja, igla se ubacuje pod oštrim (45 °) ili pravim (90 °) uglom.

U pravilu, pod akutnim uglom ubrizgavanje se vrši na mjestima sa malim slojem masti, za djecu i kada koristite običnu špricu od 2 ml (u nedostatku inzulinskih šprica, paramedici koriste konvencionalne šprice manjeg volumena u bolnicama, ne preporučuje ih samostalno koristiti). U ostalim se slučajevima injekcije inzulina izvode pod pravim uglom.

Igla insulinske šprice treba biti umetnuta skroz u kožni preklop i polako pomicati klip sve dok ne dostigne nulu. Pričekajte 3-5 sekundi i izvucite iglu bez promjene ugla.

Važno! Postoje slučajevi kada rastvor počne curiti sa mjesta uboda. Morate lako pritisnuti ovu zonu 10-15 sekundi. Kada ponavljate takve slučajeve, posavjetujte se sa stručnjakom o tome što se događa.

Mora se zapamtiti da su špricevi za jednokratnu upotrebu. Ponovna upotreba nije dozvoljena.

Ispravno saberite pregib

Subkutane injekcije, kao i ostalo, efikasnije su uz maksimalno poštivanje pravila za manipulaciju. Skupljanje kože u naborima jedna je od njih. Kožu morate podići sa samo dva prsta: kažiprstom i palcem. Korištenje ostatka prstiju povećava rizik od puštanja mišićnog tkiva.

Kožni nabor za ubrizgavanje - metoda za poboljšanje efikasnosti terapije

Nabor ne treba stisnuti, već se samo treba držati. Snažno stiskanje dovest će do bolova kada se ubrizgava inzulin i otopina lijeka iscuri s mjesta uboda.

Algoritam ubrizgavanja insulina ne uključuje samo upotrebu uobičajene špriceve. U modernom svijetu upotreba olovki za olovke postala je vrlo popularna.

Prije nego što napravite injekciju, takav uređaj treba napuniti. Za olovke za olovke koristi se insulin u patroni.

Postoje olovke za jednokratnu upotrebu u kojima se nalazi uložak od 20 doza koji se ne može zamijeniti i koji se može ponovo upotrijebiti, gdje se „punjenje“ zamjenjuje novim.

Značajke primjene i prednosti:

  • tačno podešavanje automatske doze
  • velika količina lijeka, omogućavajući vam da dugo napuštate dom,
  • bezbolna primena
  • tanje igle od insulinskih šprica
  • nema potrebe da se skidate da biste dali injekciju.

Nakon umetanja novog uloška ili dok upotrebljavate stari, izvucite nekoliko kapi lijeka kako biste bili sigurni da nema zraka. Dispenzer se postavlja na potrebne pokazatelje. Mjesto davanja inzulina i ugao određuje lekar. Nakon što je pacijent pritisnuo tipku, trebali biste pričekati 10 sekundi i tek tada ukloniti iglu.

Važno! Olovka za štrcaljku je pojedinačno učvršćenje. Dijeljenje s drugim dijabetičarima je neprihvatljivo, jer povećava se rizik od širenja zaraznih bolesti.

Pravila za primenu inzulina naglašavaju potrebu da se slede ovi saveti:

  • Vodite lični dnevnik. Većina pacijenata s dijabetesom bilježi podatke o mjestu ubrizgavanja. Ovo je potrebno za prevenciju lipodistrofije (patološko stanje u kojem količina potkožnog masnog tkiva na mjestu ubrizgavanja hormona nestaje ili se naglo smanjuje).
  • Potrebno je davati insulin tako da se sledeće mesto ubrizgavanja "pomera" u smeru kazaljke na satu. Prvo ubrizgavanje može se izvršiti u prednji trbušni zid 5 cm od pupka. Gledajući sebe u ogledalo, trebate odrediti mjesta "napredovanja" sljedećim redoslijedom: gornji lijevi kvadrant, gornji desni, donji desni i donji lijevi kvadrant.
  • Sljedeće prihvatljivo mjesto su kukovi. Područje ubrizgavanja mijenja se od vrha do dna.
  • Pravilno ubrizgavanje inzulina u stražnjicu neophodno je ovim redoslijedom: na lijevoj strani, u sredini lijeve stražnjice, u sredini desne stražnjice, u desnoj strani.
  • Udarci u rame, kao i deo bedara, podrazumevaju pokret „dole“. Razina donje dozvoljene primjene određuje ljekar.

Pravi izbor mjesta ubrizgavanja je sposobnost da se spriječi razvoj komplikacija terapijom inzulinom

Trbuh se smatra jednim od popularnih mjesta inzulinske terapije. Prednosti su najbrža apsorpcija lijeka i razvoj njegovog djelovanja, maksimalna bezbolnost. Uz to, prednji trbušni zid praktično nije sklon lipodistrofiji.

Površina ramena je također pogodna za primjenu sredstva kratkog djelovanja, ali bioraspoloživost u ovom slučaju iznosi oko 85%. Izbor takve zone dopušten je uz odgovarajuće fizičke napore.

Inzulin se ubrizgava u stražnjicu, čija uputa govori o njegovom produljenom djelovanju. Proces apsorpcije je sporiji u odnosu na druga područja. Često se koristi u liječenju dječijeg dijabetesa.

Prednja površina bedara smatra se najmanje pogodnom za terapiju. Ovdje se daju injekcije ako je potrebna upotreba inzulina dugog djelovanja. Apsorpcija lijeka je vrlo spora.

Učinci injekcija insulina

Uputa za upotrebu hormona naglašava mogućnost razvoja nuspojava:

  • alergijske manifestacije lokalne ili opće prirode,
  • lipodistrofija,
  • preosjetljivost (bronhijalni spazam, angioedem, nagli pad krvnog pritiska, šok)
  • patologija vidnog aparata,
  • stvaranje antitijela na aktivnu supstancu lijeka.

Načini davanja inzulina su prilično raznoliki. Izbor sheme i metoda je prerogativ stručnjaka koji dolazi. Međutim, pored terapije insulinom, trebali biste se sjetiti i dijeta i optimalne fizičke aktivnosti. Samo takva kombinacija održavat će kvalitetu života pacijenta na visokom nivou.

Tehnika supkutane primjene inzulina: kako ubrizgati inzulin

Hormon koji proizvodi gušterača i ispravlja metabolizam ugljikohidrata u ljudskom tijelu, nazivani inzulin. Kada se pojavi akutni nedostatak, sadržaj šećera se povećava i to uzrokuje ozbiljnu bolest. Međutim, moderna medicina dizajnirana je za rješavanje mnogih problema, pa je sasvim moguće u potpunosti živjeti sa dijabetesom.

Moguće je regulirati inzulin u krvi posebnim injekcijama, koje su glavni način liječenja bolesti tipa I, tipa II. Algoritam za davanje inzulina je isti za bilo kojeg pacijenta, i samo liječnik može izračunati tačnu količinu lijeka. Vrlo je važno da nema predoziranja.

Potrebe za injekcijama

Zbog različitih faktora, gušterača ne funkcionira pravilno. Obično je to posledica smanjenja inzulina u krvi, kao rezultat toga poremećaji probave. Tijelo ne može dobiti potrebnu količinu energije na prirodan način - iz konzumirane hrane, što rezultira povećanom proizvodnjom glukoze.

To postaje toliko da ćelije ne mogu pravilno apsorbirati ovaj organski spoj, a njegov višak počinje se nakupljati u krvi. Kada se pojavi slična situacija, pankreas pokušava sintetizovati inzulin.

Međutim, s obzirom na to da organ u ovom trenutku već nepravilno radi, stvara se vrlo malo hormona. Pacijentovo se stanje pogoršava, dok količina inzulina koju tijelo proizvodi postupno počinje padati.

Takvo stanje se može izliječiti samo periodičnim umjetnim unosom hormonskog analoga u organizam. Ovako održavanje organizma obično traje čitavog života pacijenta.

Kako se tijelo ne bi dovelo u kritična stanja, injekcije bi se trebale javljati istodobno nekoliko puta dnevno.

Uprava za lijekove

Nakon što su dijagnosticirali pacijenta koji ima dijabetes, odmah će mu reći da postoji tehnika davanja lijeka. Ne bojte se, ovaj postupak je jednostavan, ali trebate malo vježbati i razumjeti sam proces.

Obavezno je promatrati sterilnost tokom postupka. Zbog toga se obavljaju najosnovnije higijenske radnje:

  • operite ruke neposredno prije postupka,
  • područje ubrizgavanja obrišite se vatom s alkoholom ili drugim antiseptikom, ali morate znati da alkohol može uništiti inzulin. Ako se koristila ova organska supstanca, bolje je sačekati njeno isparavanje i potom nastaviti postupak.
  • za injekcije upotrebljavaju se igle i špricevi za jednokratnu upotrebu, koji se nakon postupka izbacuju.

Insulin se obično daje pola sata prije jela. Doktor, uzimajući u obzir individualne karakteristike tijela, daje preporuke o količini lijeka. Tokom dana najčešće se koriste dvije vrste inzulina: jedan s kratkoročnom, drugi s dugotrajnom izloženošću. Svaki od njih zahtijeva poseban način davanja.

Zapošljavanje i primjena lijeka uključuje:

  • Higijenski postupak
  • Podesite zrak u štrcaljku na željeni broj jedinica.
  • Stavljanje igle u ampulu sa insulinom, odzračivanje,
  • Skup prave količine lijeka koji prelazi ono što je potrebno,
  • Dodirnite ampulu za uklanjanje mjehurića,
  • Otpuštanje viška inzulina natrag u ampulu,
  • Formiranje nabora na mjestu ubrizgavanja. Umetnite iglu na početku preklopa pod kutom od 90 ili 45 °.
  • Pritisnite klip, pričekajte 15 sekundi i ispravite nabora. Vađenje igala.

Mesto ubrizgavanja

Bilo koji lijek uvodi se tamo gdje je najbolje i najsigurnije tijelo apsorbirati. Čudno je da se injekcija insulina ne može smatrati intramuskularnom injekcijom. Aktivna supstanca sadržana u štrcaljki mora potkožno ući u masno tkivo.

Kada se lijek pojavi u mišićima, nemoguće je tačno predvidjeti kako će se ponašati. Jedno je sigurno - pacijent će osjetiti nelagodu. Inzulin se tijelo ne apsorbuje, što znači da će injekcija preskočiti, što će se negativno odraziti na pacijentovo stanje.

Unošenje lijeka moguće je u strogo definiranim dijelovima:

  • trbuh oko pupak
  • rame
  • vanjski nabor stražnjice,
  • dio bedara u gornjem prednjem dijelu.

Kao što vidite, za ubacivanje sebe, najpovoljnija područja bit će stomak, kukovi. Za bolje razumijevanje administracije lijekova možete pogledati video. Obe ove zone najbolje se koriste za različite vrste droge. Injekcije s produženim izlaganjem postavljaju se na bokove, a sa kratkoročnim učinkom stavljaju se na rame ili pupak.

U masnom tkivu ispod kože bedara i u vanjskom pregibu stražnjice, aktivna tvar se apsorbira postepeno. Ovo je idealno za inzulin s produženim učinkom.

Suprotno tome, nakon ubrizgavanja u rame ili abdomen dolazi do gotovo trenutne asimilacije lijeka.

Tamo gde nije dozvoljeno stavljanje injekcije

Injekcija se daje isključivo na mjesta koja su ranije navedena. Ako pacijent sam napravi injekciju, za lijek s dugim djelovanjem bolje je odabrati trbuh za inzulin s kratkim učinkom, a kuk.

Činjenica je da je prilično teško unijeti lijek u stražnjicu ili rame samostalno kod kuće. Posebno je problematično napraviti pregib na ovom području kako bi lijek stigao na odredište. Stoga se može pojaviti u mišićnom tkivu, što dijabetičarima neće donijeti nikakve koristi.

Ispod je navedeno nekoliko savjeta za primjenu lijeka:

  • Mjesta s lipodistrofijom, tj. tamo gde uopšte nema masnog tkiva ispod kože.
  • Injektiranje je najbolje obaviti ne bliže 2 cm od prethodnog.
  • Lijek se ne smije ubrizgati u ožiljku ili upalu. Da biste to učinili, morate pažljivo ispitati mjesto ubrizgavanja - ne smije biti modrica, crvenila, ožiljaka, pečata, posjekotina ili drugih znakova oštećenja kože.

Kako promijeniti mjesto ubrizgavanja

Za održavanje dobrobiti, dijabetičaru je potrebno davati nekoliko injekcija dnevno. Zona ubrizgavanja treba biti drugačija. Lijek možete unijeti na tri načina:

  1. pored prethodne injekcije, na udaljenosti od oko 2 cm,
  2. područje ubrizgavanja podijeljeno je u 4 dijela, pri čemu se lijek primjenjuje jedan tjedan u prvom, a zatim prelazi na sljedeći. Za to vrijeme, koža preostalih dijelova odmara i potpuno se obnavlja. Područja ubrizgavanja u jedan režanj takođe trebaju biti udaljena 2 cm.
  3. regija je podijeljena na dva dijela i ubrizgava se u svaki od njih zauzvrat.

Nakon što odaberete određeno područje za primjenu inzulina, toga se trebate pridržavati. Na primjer, ako su kukovi odabrani za dugo djelujući lijek, lijek se i dalje ubrizgava tamo. U suprotnom, brzina apsorpcije će se promijeniti, pa će nivo inzulina, a samim tim i šećera, fluktuirati.

Proračun doze inzulina za odrasle

Potrebno je pojedinačno odabrati inzulin. Na dnevnu dozu utiču:

  • težina pacijenta
  • stepen bolesti.

Međutim, nedvosmisleno se može reći: 1 jedinica inzulina po 1 kg težine pacijenta. Ako ova vrijednost postane veća, razvijaju se razne komplikacije. Obično se izračunavanje doze događa u skladu sa sljedećom formulom:

dnevna doza * dijabetička tjelesna težina

Dnevna mjera (jedinice / kg) je:

  • u ranoj fazi ne više od 0,5,
  • za terapiju više od godinu dana - 0,6,
  • s komplikacijom bolesti i nestabilnim šećerom - 0,7,
  • dekompenzirano -0,8,
  • sa komplikacijom ketoacidoze - 0,9,
  • dok čekate dete - 1.

U jednom trenutku dijabetičar može dobiti ne više od 40 jedinica, a dnevno ne više od 80.

Skladištenje lijekova

Zbog činjenice da se injekcije daju svakodnevno, pacijenti duže vrijeme pokušavaju da se zalihe lijekovima. Ali morate znati rok trajanja inzulina. Lijek se čuva u bocama u hladnjaku, a zatvorena pakovanja treba da budu na temperaturi od 4-8 °. Vrata s odjeljkom za drogu, koji je dostupan u gotovo svim modernim modelima, vrlo su zgodna.

Kada datum isteka naveden na pakovanju ističe, ovaj se lijek više ne može koristiti.

Kako ubrizgati inzulin kod dijabetesa?

Pripravci inzulina koriste se za liječenje dijabetesa. Oni se međusobno razlikuju po sastavu i trajanju djelovanja.

Lijekovi su dostupni u obliku otopine koja se ubrizgava supkutano pomoću šprica, olovke za štrcaljku ili pumpe. Postoje određena pravila za upotrebu inzulina, koja se odnose na mnoštvo, mjesto i tehniku ​​davanja lijekova.

Njihovim kršenjem gubi se efikasnost terapije, moguć je razvoj nepoželjnih reakcija.

Insulin se koristi za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, pankreasnim oblikom bolesti i gestacijskim dijabetesom. Njihova pravilna upotreba može smanjiti visoku razinu glukoze i odgoditi razvoj komplikacija povezanih s bolešću. Višestrukost i mjesto primjene lijeka ovisi o trajanju njegovog djelovanja.

Prema trajanju učinka, razlikuju se sljedeće grupe lijekova:

Grupa, akcijaNaslovVrijeme je za početakTrajanje efekta, sati
Ultra kratakLizpro (Humalog), glulisin (Apidra Solostar), aspart (Novorapid)5-15 minuta4–5
KratkoRastvorljivi humani genetski inženjering inzulina - Actrapid NM, Insuman Rapid GT, Humulin regulator, Biosulin R, Rinsulin R i drugi20-30 minuta5-6
Srednje trajanjeLjudski genetski inženjering izofan-inzulin - Humulin NPH, Protafan NM, Insuman Bazal GT, Rinsulin NPH, Biosulin N i drugi2 sata12–16
DugoGlargin (Lantus Solostar - 100 U / ml), detemir (Levemir)1-2 sataDo 29 za glargin, do 24 za detemir
Super dugoDegludek (Tresiba), glargin (Tujeo Solostar - 300 jedinica / ml)30–90 minutaViše od 42 za degludec, do 36 za glargin
Smjese inzulina kratkog djelovanjaDvofazni humani genetski inženjering inzulina - Gensulin M30, Humulin M3, Biosulin 30/70, Insuman Comb 25 GT20–30 minuta za kratku komponentu i 2 sata za srednju komponentu5–6 za kratku komponentu i 12–16 za srednju komponentu
Ultra inzulinske mješavine kratkog djelovanjaDvofazni inzulin aspart - NovoMiks 30, NovoMiks 50, NovoMiks 70, dvofazni insulin lispro - Humalog Mix 25, Humalog Mix 505–15 minuta za komponentu ultrazvuka i 1-2 sata za komponentu dugog delovanja4–5 za ultra kratku komponentu i 24 za komponentu dugog delovanja
Smjesa ultradugih i ultra kratkih djelovanja inzulinaDegludek i aspart u omjeru 70/30 - Rysodeg5–15 minuta za ultra kratku komponentu i 30–90 minuta za ultradugu komponentu4–5 za ultra kratku komponentu i više od 42 za ultradugu komponentu

Ispravite formiranje nabora kože

Uputstva za ubrizgavanje:

  • za unošenje lijeka stvara se široki nabor kože,
  • kada odaberete mjesto ubrizgavanja, izbjegavaju se brtve,
  • mjesta ubrizgavanja mijenjaju se svakodnevno unutar istog područja,
  • kratki i ultra kratki inzulini ubrizgavaju se u potkožno tkivo abdomena,
  • lijekovi kratkog djelovanja upotrebljavaju se pola sata prije jela, ultraše - tokom ili nakon jela,
  • injekcije lijekova srednjeg, dugog i jako dugog djelovanja koji se stavljaju u nogu - područje kukova ili stražnjice,
  • ubrizgavanje u rame može učiniti samo medicinski stručnjak,
  • povećava se brzina apsorpcije inzulina u toplini, tokom vježbanja i smanjuje se u hladnoći,
  • preparati sa prosječnim trajanjem djelovanja i pripremljene smjese temeljno se miješaju prije upotrebe,
  • rastvor sa lekom za dnevne injekcije čuva se na sobnoj temperaturi tokom jednog meseca.

Mjesta ubrizgavanja inzulina

Sredstva s prosječnim trajanjem učinka, dugi i ultradugi preparati omogućuju vam održavanje određenog nivoa šećera tijekom dana (bazalna komponenta). Koriste se jednom ili dva puta dnevno.

Kratki i ultra kratki inzulini smanjuju glukozu koja raste nakon obroka (bolus komponenta). Propisuju se prije ili za vrijeme obroka. Ako je šećer velik, preporučuje se povećati interval između primjene lijeka i hrane. Gotove mješavine sadrže obje komponente.

Koriste se prije jela, obično dva puta dnevno.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i tijekom trudnoće primjenjuje se intenzivnija terapija inzulinom koja uključuje 1 ili 2 injekcije bazalnog sredstva i uporabu kratkih i ultrašokratnih oblika prije jela. Dodatna primjena lijeka je indicirana za visoke vrijednosti glukoze.

Kod dijabetesa tipa 2, bazni inzulin se može koristiti u kombinaciji sa tabletiranim lijekovima - 2-3 injekcije gotove smjese, pojačani režim ili bolusnu injekciju prije jela.Vrsta terapije bira endokrinolog.

Koristeći jednokratne inzulinske šprice, možete ubrizgati bilo koji inzulin, osim Tujea. Koriste se i za primjenu hormona rasta. Potrebno je osigurati da oznaka na špricu "100 U / ml" odgovara koncentraciji lijeka. Zbog relativno duge igle (12 mm) ubrizgavanje u potkožno tkivo vrši se pod uglom od 45 stepeni.

Olovke za špriceve su za jednokratnu upotrebu (unapred napunjene) i za višekratnu upotrebu:

  • Prvi tip je uređaj s unaprijed postavljenim uloškom koji sadrži otopinu inzulina. Ne može se zameniti, a rabljena olovka se odlaže.
  • Na uređajima za višekratnu upotrebu novi kaseta se može instalirati nakon što je prethodna završila. Za injekcije se koriste igle za jednokratnu upotrebu. Ako njihova duljina ne prelazi 5 mm, nije potrebno presavijati kožu na mjestu ubrizgavanja. Ako je veličina igle 6–8 mm, inzulin se ubrizgava pod uglom od 90 stepeni.

Za uvođenje potrebne doze napravite svoj set koristeći selektor. Brojka koja odgovara broju jedinica trebala bi se pojaviti u polju "pointer". Nakon toga ubrizgavaju olovku za štrcaljku, pritisnu gumb za pokretanje i polako broje do pet. To vam omogućava da osigurate da cjelokupna otopina dospije na mjesto ubrizgavanja.

Inzulinska pumpa je prijenosni uređaj s kojim se inzulin daje u malim dozama tokom dana. Njegova upotreba omogućava vam održavanje stabilne razine šećera.

Uređaj se napaja iz baterija i sastoji se od sljedećih dijelova:

Uređaj pumpe za inzulin

  • uređaj s displejom, upravljačkim tipkama i uloškom,
  • infuzijski set: epruveta kroz koju se daje rastvor i kanila koja je fiksirana u trbuhu,
  • senzor za otkrivanje glukoze u krvi (kod nekih modela).

Za pumpicu se koriste ultra kratki preparati. Doze i učestalost primjene inzulina određuje ljekar. Pacijent je također obučen za upotrebu uređaja. Osigurana je mogućnost dodatne primjene lijeka.

Nedostaci uređaja su visoki troškovi, potreba da se zamijeni set za infuziju svaka 3 dana.

Tehnika primjene inzulina: algoritam, pravila, mjesta

Dijabetes melitus je ozbiljna, hronična bolest povezana s metaboličkim poremećajima u tijelu. Može pogoditi bilo koga, bez obzira na dob i spol. Značajke bolesti su disfunkcija gušterače, koja ne proizvodi ili ne proizvodi dovoljno hormona inzulina.

Bez inzulina, šećer u krvi se ne može pravilno razgraditi i apsorbovati. Zbog toga, ozbiljni prekršaji događaju se u radu gotovo svih sistema i organa. Uz to se smanjuje ljudski imunitet, a bez posebnih lijekova ne može postojati.

Sintetski inzulin je lijek koji se supkutano primjenjuje pacijentu koji boluje od dijabetesa kako bi nadoknadio nedostatak prirodnog.

Da bi liječenje lijekovima bilo učinkovito, postoje posebna pravila za davanje inzulina. Njihovo kršenje može dovesti do potpunog gubitka kontrole razine glukoze u krvi, hipoglikemije, pa čak i smrti.

Dijabetes melitus - simptomi i liječenje

Sve medicinske mjere i postupci protiv dijabetesa usmjereni su ka jednom glavnom cilju - stabilizaciji razine šećera u krvi. Normalno, ako ne padne ispod 3,5 mmol / L i ne poraste iznad 6,0 ​​mmol / L.

Ponekad je dovoljno samo slijediti dijetu i dijetu. Ali često ne možete bez injekcija sintetičkog inzulina. Na osnovu toga se razlikuju dvije glavne vrste dijabetesa:

  • Zavisno od insulina, kada se insulin daje subkutano ili oralno,
  • Nezavisni od insulina, kada je dovoljna ishrana, jer gušterača i dalje inzulin proizvodi u malim količinama. Unošenje inzulina potrebno je samo u vrlo rijetkim, hitnim slučajevima da se izbjegne napad hipoglikemije.

Bez obzira na vrstu dijabetesa, glavni simptomi i manifestacije bolesti su isti. Ovo je:

  1. Suva koža i sluznica, stalna žeđ.
  2. Česta mokrenja.
  3. Stalni osećaj gladi.
  4. Slabost, umor.
  5. Bolovi u zglobovima, kožne bolesti, često varikozne vene.

Kod šećerne bolesti tipa 1 (ovisna o inzulinu), sinteza inzulina je potpuno blokirana, što dovodi do prestanka funkcioniranja svih ljudskih organa i sistema. U tom su slučaju injekcije inzulina potrebne tokom života.

Kod šećerne bolesti tipa 2 proizvodi se inzulin, ali u zanemarljivim količinama, što nije dovoljno da tijelo pravilno funkcionira. Ćelije tkiva to jednostavno ne prepoznaju.

U tom je slučaju potrebno osigurati prehranu u kojoj će se stimulirati proizvodnja i apsorpcija inzulina, u rijetkim će slučajevima možda biti potrebno potkožno davanje inzulina.

Špricevi za ubrizgavanje insulina

Preparati za inzulin potrebno je čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 stepeni iznad nule. Vrlo često je lijek dostupan u obliku špriceva - olovke - one su prikladne za nošenje sa sobom ako vam treba više injekcija inzulina tokom dana. Takve špriceve čuvaju se najviše mjesec dana na temperaturi ne većoj od 23 stepena.

Potrebno ih je koristiti što je brže moguće. Svojstva lijeka se gube ako su izložena toplini i ultraljubičastom zračenju. Zbog toga se špricevi moraju čuvati dalje od grijaćih uređaja i sunčeve svjetlosti.

Potrebno je obratiti pažnju na cijenu odjeljenja špriceva. Za odraslog pacijenta to je 1 jedinica, za djecu - 0,5 jedinica. Igla za djecu je odabrana tanka i kratka - ne više od 8 mm. Prečnik takve igle je samo 0,25 mm, za razliku od standardne igle, čiji je najmanji promjer 0,4 mm.

Pravila za prikupljanje insulina u špricu

  1. Operite ruke ili sterilizirajte.
  2. Ako želite da unesete lijek koji dugo djeluje, ampula sa njim mora se valjati između dlanova sve dok tečnost ne postane mutna.
  3. Zatim se zrak uvlači u špric.
  4. Sada bi trebali unositi zrak iz špriceva u ampulu.

  • Napravite set inzulina u špricu. Uklonite višak zraka dodirivanjem kućišta šprice.
  • Prvo treba uvući zrak u štrcaljku i umetnuti je u obe bočice.

    Tada se prvo sakuplja inzulin kratkog djelovanja, tj. Proziran, a potom dugo djelujući inzulin - zamućen.

    Koja oblast i na koji način je najbolje davati inzulin

    Inzulin se ubrizgava supkutano u masno tkivo, u protivnom neće djelovati. Koja su područja pogodna za ovo?

    • Rame
    • Trbuh
    • Gornja prednja strana bedara,
    • Vanjski glutealni nabor.

    Ne preporučuje se samostalno ubrizgati doze inzulina u rame: postoji rizik da pacijent neće moći samostalno formirati potkožni nabor masti i primijeniti lijek intramuskularno.

    Hormon se najbrže apsorbuje ako se unese u želudac. Stoga, kada se koriste doze kratkog inzulina, za injekciju je najrazumnije odabrati područje trbuha.

    Važno: zonu ubrizgavanja treba menjati svakodnevno. Inače, kvaliteta apsorpcije inzulina se mijenja, a razina šećera u krvi počinje se dramatično mijenjati, bez obzira na primijenjenu dozu.

    Obavezno osigurajte da se lipodistrofija ne razvije u zonama ubrizgavanja. Unošenje inzulina u izmijenjena tkiva strogo se ne preporučuje. Takođe, to se ne može uraditi na mestima gde postoje ožiljci, ožiljci, kožni pečati i modrice.

    Inzulinska tehnika špriceva

    Za unošenje inzulina koriste se uobičajena brizgalica, olovka za brizgalicu ili pumpa sa dispenzerom. Savladati tehniku ​​i algoritam za sve dijabetičare postoji samo za prve dvije mogućnosti. Vrijeme penetracije doze lijeka direktno ovisi o tome koliko je pravilno napravljena injekcija.

    1. Prvo morate pripremiti štrcaljku s inzulinom, provesti razrjeđivanje, ako je potrebno, u skladu s gore opisanim algoritmom.
    2. Nakon što je šprica s pripravkom spremna, napravi se preklop sa dva prsta, palcem i kažiprstom. Još jednom treba obratiti pažnju: inzulin se treba ubrizgati u masnoću, a ne u kožu i ne u mišić.
    3. Ako je za primjenu doze inzulina odabrana igla promjera 0,25 mm, savijanje nije potrebno.
    4. Šprica je postavljena okomito na nabor.
    5. Ne oslobađajući nabore, morate gurnuti sve do baze šprice i primijeniti lijek.
    6. Sada treba brojiti do deset i tek nakon toga pažljivo izvadite štrcaljku.
    7. Nakon svih manipulacija, pregib možete otpustiti.

    Pravila ubrizgavanja insulina olovkom

    • Ako je potrebno davati dozu inzulina s produženim djelovanjem, mora se prvo snažno miješati.
    • Tada se dvije jedinice otopine trebaju jednostavno pustiti u zrak.
    • Na prstenu za biranje olovke morate postaviti pravu količinu doze.
    • Sada se završava na način kako je gore opisano.
    • Polako i precizno, lijek se ubrizgava pritiskom na špricu na klipu.
    • Nakon 10 sekundi, špricu možete izvaditi iz preklopa i preklopiti.

    Sledeće greške ne mogu biti napravljene:

    1. Ubrizgavajte neprikladno za ovo područje
    2. Ne poštujte doziranje
    3. Ubrizgavajte hladni inzulin bez udaljenosti od najmanje tri centimetra između injekcija,
    4. Koristite lijek s istekom roka trajanja.

    Ako nije moguće unijeti injekciju prema svim pravilima, preporučuje se potražiti pomoć liječnika ili medicinske sestre.

    Ostavite Svoj Komentar