Benigni tumor pankreasa

Benigni tumori gušterače - ovo su neoplazme koje karakterizira sačuvana diferencijacija ćelija, imaju povoljan tok i mogu se razviti iz tkiva koje stvaraju hormone, vaskularne i živčane strukture te epitela organa. Simptomi se određuju prema vrsti neoplazije: sa tumorima koji stvaraju hormone - porast razine određenog hormona, s drugim vrstama - bol, probavni poremećaji, znakovi kompresije susjednih organa. Glavne dijagnostičke metode su instrumentalna ispitivanja: ultrazvuk, CT, MRI. Hirurško liječenje - od enukleacije tumora do resekcije gušterače.

Opće informacije

Benigni tumori gušterače su rijetka patologija. Neoplazija se javlja sa učestalošću od 1 do 3 slučaja na milion stanovnika. Pogođeni su uglavnom ljudi srednje i starije životne dobi. Mogu biti pojedinačni ili višestruki, smješteni u repu, tijelu ili glavi organa. Mali hormonalno neaktivni tumori obično su asimptomatski, pa postaju slučajni nalaz tijekom pregleda na druge bolesti. Za hormonalno aktivne novotvorine karakteristične su specifične promjene u endokrinoj pozadini.

Razlozi razvoja ove patologije nisu utvrđeni. Vjeruje se da su važni genetski faktori koji predisponiraju neoplastične procese, nepovoljne uvjete okoliša, pušenje i zlouporabu alkohola. Važna uloga u razvoju tumora gušterače u savremenoj gastroenterologiji i onkologiji pripala je upalnim procesima organa, prvenstveno kroničnom pankreatitisu.

Nepravilna prehrana je takođe faktor rizika za razvoj benignih novotvorina: prevladavanje masne hrane (uglavnom životinjskog porijekla), nedostatak vlakana, proteina, vitamina, kao i nepravilna prehrana (nedostatak redovnog obroka, prejedanje).

Klasifikacija

Funkcionalni neuroendokrini tumori češće se dijagnosticiraju: gastrinoma (gušterača neoplazija gušterače koja proizvodi otočiće Langerhans), inzulin i glukagon. Unatoč činjenici da su takve formacije obično male i nisu sklone brzom rastu, njihove manifestacije su vrlo specifične, jer stanice neoplazme proizvode hormone koji ulaze u sistemsku cirkulaciju.

Benigna neoplazija gušterače uključuje i hemangiom (formacija koja ima vaskularnu strukturu), fibromu (iz vezivnog tkiva), lipome (iz masnog tkiva), leiomiom (tvorba iz mišićnih vlakana), neuromu ili švanom (neoplazme iz Schwannovih stanica koje se nalaze u nervne membrane). Ove vrste tumora odlikuju se nepostojanjem kliničkih manifestacija dok ne postignu značajnu veličinu.

Simptomi benignih novotvorina pankreasa određeni su vrstom tumora. Hormonsko neaktivne neoplazije obično su dijagnostički nalaz, jer nemaju nikakvih simptoma dok ne postignu značajnu veličinu i kompresiju susjednih organa, istezanje kapsule organa ili ometan protok krvi. Takvi se tumori obično otkrivaju tokom instrumentalne dijagnoze drugih bolesti.

Brojni znakovi omogućuju preliminarno razlikovanje od zloćudnih: odsustvo kliničkih simptoma (uključujući manifestacije intoksikacijskog sindroma: slabost, gubitak apetita, umor, mučnina, niska tjelesna temperatura), spor rast na normalnoj razini tumorskih markera u krvi. Ako tumor pankreasa velike veličine komprimira susjedne organe, moguća je bol. Bolovi su stalni, bolni, mogu se intenzivirati s promjenom položaja tijela, njihova lokalizacija ovisi o lokaciji neoplazije.

Neoplazme glave pankreasa karakteriziraju bol u desnom hipohondriju i epigastriju, tjelesni organi - u gornjem dijelu trbuha, rep - u lijevom hipohondrijumu, lumbalnoj regiji. Tumor može komprimirati gušteraču ili zajedničke žučne puteve, što se očituje znacima opstruktivne žutice: iktericnom sklerom i kožom, svrbežom, pojavom tamne boje mokraće i promjenom boje izmeta. Ako se bilo koji dio crijeva stisne, može se razviti crijevna opstrukcija.

Benigni tumori koji stvaraju hormon imaju specifične znakove, koje određuju lučeni hormon. Insulomi (insulinomi) stvaraju hormon inzulin, koji utiče na nivo šećera u krvi. Znakovi takve neoplazme su simptomi hipoglikemije: slabost, pretjerano znojenje, vrtoglavica, razdražljivost, tahikardija, uz značajno smanjenje glukoze u krvi, moguća je hipoglikemijska koma.

Gastrinoma se očituje razvojem višestrukih gastroduodenalnih ulkusa, vatrostalnih do farmakoterapije. Čirevi se mogu nalaziti u stomaku, bulbaru, ponekad čak i u jejunumu. Pacijenti osjećaju intenzivnu bol u epigastričnoj regiji, koju karakteriziraju kiselo nabijanje, žgaravica. Zbog prekomjerne proizvodnje gastrina, velika količina klorovodične kiseline ulazi u lumen gastrointestinalnog trakta, što dovodi do narušene pokretljivosti crijeva, oštećenja njegove sluznice i poremećenog procesa apsorpcije.

Simptomi glukagonoma određeni su povećanjem šećera u krvi. Tipično značajan gubitak težine, pojava nekrolitičkog migracijskog eritema (crveno-smeđi osip na različitim dijelovima tijela, uglavnom u stražnjici, bedrima, preponama), piling kože, oštećenje sluznice (gingivitis, stomatitis, vaginitis). Na pozadini glukagonoma može se razviti šećerna bolest, čije su karakteristike prilično brzo postizanje kompenzacije, često samo dijetalna terapija, kao i rijedak razvoj ketoacidoze, angiopatije i nefropatije.

Dijagnostika

Dijagnoza ove patologije temelji se na karakterističnoj kliničkoj slici nekih vrsta neoplazmi, kao i na rezultatima instrumentalnih i histoloških metoda istraživanja. Konzultacija s gastroenterologom sugerira vrstu tumora, koliko dugo se simptomi pojavljuju i napreduju li. U historiji pacijentovog života moguće su upalne bolesti gušterače, zloupotreba alkohola.

Prilikom pregleda pacijenta, liječnik može utvrditi žutost kože i sklera, što ukazuje na mehaničku kompresiju pankreasa ili zajedničkog žučnog kanala tumorom. Kada se ocjenjuje opći test krvi, promjene su izuzetno rijetke. Biohemijski test krvi na insulomu i glukagonom potvrđuje promjenu šećera u krvi. Definicija tumorskih markera je obavezna: karcinoembrionski antigen, CA 19-9, koji se u slučaju benigne prirode bolesti ne povećava.

Najinformativnije metode dijagnostike su instrumentalne studije. Ultrazvuk trbušnih organa vrši se da bi se vizualizirala formacija, utvrdila njena veličina i stanje regionalnih limfnih čvorova. Međutim, kod tumora koji stvaraju hormone male veličine, ova metoda je neučinkovita. Visoko informativni CT i MRI gušterače, koji omogućuju otkrivanje novotvorina malih veličina i detaljno proučavanje njihove prevalencije.

Da bi se utvrdile neoplazije sa višestrukim žarištima (to je tipično za inzulin, gastrin), izvodi se scintigrafija - u organizam se unose radiofarmaci koji se aktivno nakupljaju od strane ćelija tumora i njihovo zračenje je fiksirano na slici. Ako se sumnja na hemangiom, radi se angiografija radi procjene protoka krvi u formaciji i njene povezanosti sa sistemskim protokom krvi. Da bi se proučila histološka struktura neoplazme, kako bi se razlikovala od malignih tumora, izvodi se biopsija pankreasa s naknadnim morfološkim istraživanjem uzoraka biopsije.

Liječenje benignih tumora gušterače

Liječenje je samo hirurško. Uz tumore koji proizvode hormon provodi se njihova enukleacija (lučenje). Resekcija glave žlijezde ili repa preporučljiva je uz prisustvo neoplazmi u odgovarajućem odjelu organa. U slučaju lokalizacije velike neoplazije u glavi regiji žlijezde i oslabljenog odljeva žuči, provodi se resekcija pankreatoduodenalnog tkiva (tvorba se uklanja zajedno s dijelom žlijezde i dvanaesnika). Prilično efikasan tretman hemangioma je selektivna embolizacija arterija. Tehnika se sastoji u blokiranju dotoka krvi formacijom tumora.

U nekim slučajevima, kada s više neoplazmi koje proizvode hormon, radikalno kirurško liječenje nije moguće, potrebna je simptomatska terapija. Uz insulinomu i glukagonom, glavni fokus je normalizacija šećera u krvi. S razvojem epizoda hiper- i hipoglikemije provodi se odgovarajuća korekcija otopinama inzulina ili glukoze. Obavezno odredite dijetu. U liječenju gastrinoma koriste se lijekovi koji suzbijaju želučanu hipersekreciju: ranitidin, famotidin, omeprazol i drugi. U težim slučajevima se izrezuje gastrinom s gastrektomijom (kako bi se spriječio povratak zbog nepotpunog uklanjanja tumora).

Prognoza i prevencija

Benigne novotvorine pankreasa u većini slučajeva imaju povoljnu prognozu, rijetko se degeneriraju u maligne. S povećanjem veličine tumora mogu se pojaviti komplikacije u obliku opstruktivne žutice, crijevne opstrukcije. Pravovremenim hirurškim uklanjanjem moguće je potpuno izlječenje. Ne postoji specifična profilaksa. Uobičajene mere za sprečavanje razvoja benignih tumora pankreasa su poštivanje principa dobre ishrane, odbijanje konzumiranja alkohola i pravovremeno adekvatno lečenje pankreatitisa.

Uzroci benignih tumora gušterače

Uzroci benignih tumora pankreasa nisu utvrđeni. Smatra se da se razvijaju pod uticajem sledećih faktora:

  • Genetska patologija predisponirana za neoplastične procese,
  • Nepovoljni uslovi okoline,
  • Pušenje duvana
  • Zloupotreba alkohola.

Velika uloga u razvoju benignih tumora pankreasa igra upalne procese u tijelu, prije svega hronični pankreatitis. Čimbenici rizika za razvoj benignih novotvorina uključuju neracionalnu prehranu - prevladavanje masne hrane u prehrani, uglavnom životinjskog porijekla, nedostatak bjelančevina, vlakana, vitamina, nepravilna prehrana (prejedanje, nedostatak redovnih obroka).

Simptomi benignih tumora pankreasa

Simptomi benignih novotvorina pankreasa određeni su vrstom tumora. Hormonsko neaktivne novotvorine obično su dijagnostički nalaz. Oni ne pokazuju nikakve simptome dok ne postignu znatnu veličinu i kompresiju susjednih organa, istezanje kapsule pankreasa ili ometan protok krvi. Liječnici obično identificiraju takve neoplazme tijekom instrumentalne dijagnostike drugih bolesti.

Od malignih tumora razlikuju se sljedećim simptomima: odsutnost kliničkih simptoma (uključujući manifestacije intoksikacijskog sindroma - umor, slabost, mučnina, gubitak apetita, niska tjelesna temperatura), spor rast na normalnoj razini tumorskih markera u krvi.

Kompresijom velikog tumora pankreasa velikih veličina susjednih organa moguća je bol. Pacijenti se žale na stalne, bolove, pogoršane promjenom bola u položaju tijela. Njihova lokalizacija ovisi o lokaciji benigne formacije.

Tumori glave pankreasa manifestiraju se bolom u desnom hipohondriju i epigastričnoj regiji, stubu organa u gornjem dijelu trbuha, repu u lumbalnoj regiji i lijevom hipohondriju. Volumetrijska formacija može stisnuti pankreas ili zajedničke žučne kanale. U tom se slučaju pojavljuju znakovi opstruktivne žutice:

  • Ikterus (žutost) sklera i kože,
  • Svrab
  • Pojava tamne boje urina,
  • Promjena boje fekalija.

Ako se bilo koji dio crijeva stisne, može se razviti crijevna opstrukcija.

Benigni tumori pankreasa koji proizvode hormon stvaraju specifične znakove. Određuje ih hormon koji se izlučuje. Insulomi proizvode g inzulina. Ovaj hormon utiče na glukozu u krvi. Gastrinoma (benigni tumor gušterače koji proizvodi gastrin) koji se razvija iz stanica Langerhansovog otočića) očituje se razvojem višestrukih čira na želucu i dvanaestopalačnog čira koji su rezistentni na farmakoterapiju. Pacijenti doživljavaju intenzivnu bol u jami trbuha. Zabrinuti su zbog kvrgave kiselosti, žgaravice.

Zbog prekomjerne proizvodnje gastrina, velika količina klorovodične kiseline ulazi u lumen gastrointestinalnog trakta. To dovodi do oslabljene pokretljivosti crijeva, oštećenja njegove sluznice i pogoršanja procesa apsorpcije.

Glukagonoma se manifestuje simptomima povećanja glukoze u krvi:

  • Značajan gubitak težine,
  • Pojava nekrolitičkog migratornog eritema (crveno-smeđi osip na različitim dijelovima tijela, uglavnom u prepone, kukovima, stražnjici),
  • Peeling kože
  • Poraz sluznice (gingivitis, stomatitis, vaginitis).

Na pozadini glukagonoma može se razviti dijabetes. Njegove karakteristike su prilično brzo postizanje kompenzacije i rijedak razvoj ketoacidoze, nefropatije i angiopatije (oštećenje bubrega i krvnih žila).

Liječenje benignih tumora pankreasa

Liječenje novotvorine pankreasa benigne prirode samo je hirurško. Hirurzi bolnice Yusupov obavljaju šišanje (enukleaciju) tumora. Resekcija glave žlijezde ili repa obavlja se ako u odgovarajućem odjelu organa postoji neoplazma. Ako se veliki tumor nalazi u području glave žlijezde i prouzroči kršenje odljeva žuči, provodi se resekcija pankreatoduodenalnog sustava - neoplazma se uklanja zajedno s dijelom žlijezde i dvanaesnika). Učinkovita metoda liječenja hemangioma gušterače je selektivna embolizacija arterija - blokira dotok krvi u volumetrijsku formaciju.

U slučajevima kada sa višestrukim benignim tumorima pankreasa koji stvaraju hormone radikalna operacija se ne može izvesti, ljekari u bolnici Yusupov provode simptomatsko liječenje. Uz insulinomu i glukagon, endokrinolozi propisuju lijekove za normalizaciju nivoa glukoze u krvi. S razvojem epizoda hipoglikemije i hiperglikemije provodi se odgovarajuća korekcija otopinama glukoze ili inzulina.

Obavezno propisati dijetalnu terapiju. Kuhari u bolnici Yusupov pripremaju dijetalna jela od kvalitetnih proizvoda. Njihova organoleptička svojstva ne razlikuju se od kućnog kuhanja.

U liječenju gastrinoma koriste se lijekovi koji suzbijaju želudačnu hipersekreciju (ranitidin, omeprazol, famotidin).U teškim slučajevima kirurzi izvode ekspresiju gastrinoma gastrektomijom (kako bi spriječili relaps zbog nepotpunog uklanjanja neoplazme).

Adenoma gušterače

Serozni cistadenomi gušterače mogu se javiti u bilo kojoj dobi, ali su češći kod starijih osoba. Uglavnom su asimptomatski. Ako se tumor nalazi u glavi gušterače, može ometati odliv žuči.

Prosječni promjer seroznih novotvorina je oko četiri centimetra. Nalaze se u tijelu gušterače. Tumor ima oblik volumetrijskog oblika i dobro se razlikuje od okolnog tkiva gušterače. Serozni benigni tumori gušterače djelomično su inkapsulirani, lobuli se sastoje od bezbrojnih malih cista. Na većim adenomima gušterače mogu se vidjeti kalcifikacije.

Benigni adenomi endokrinog gušterače mnogo su rjeđi od ostalih tumora pankreasa. Oko 60% svih endokrinih tumora pankreasa izlučuje inzulin. To se manifestuje sindromom hipoglikemije:

  • Pojačano znojenje,
  • Drhtanje
  • Bole jake slabosti
  • Periodični gubitak svijesti.

Najčešće se adenomi javljaju u repu i telu gušterače. Smješteni su ispod kapsule. Veličina formacija može biti od promjera nekoliko milimetara do 3-6 cm. Tumor je okruglog oblika, prekriven tankom kapsulom. Konzistencija neoplazmi može biti gusta ili meka.

Razlikuju se sledeće varijante mikroskopske strukture adenoma pankreasa formiranih iz otočnih ćelija:

  • Parenhimski (cevasti, čvrsti, trabekularni, kibrobrotski, adenomatozni, pericitski),
  • Vlaknasta (s hialinozom ili amiloidozom),
  • Angiomatous
  • Mešovita.

Prema prirodi proizvedenog hormona, adenomi pankreasa su podijeljeni u 3 grupe:

  • Ortondokrini - luče hormone koji su karakteristični za fiziološku funkciju otočića (insulinoma, glukagonoma),
  • Paraendokrini - stvaraju hormone, karakteristične i neuobičajene za normalne endokrine ćelije (kortikotropinoma, gastrinoma, vipoma, melanocitostimulirajuće neoplazme),
  • Poliendokrini - njihove ćelije istovremeno proizvode nekoliko hormona.

Lokaciju adenoma u gušterači utvrđuju ljekari bolnice Yusupov pomoću angiografije, ultrazvuka i računarske tomografije. S malim dimenzijama benignog tumora, kirurzi provode njegovu enukleaciju. Ako je tumor velik ili se sumnja na više tumora, dio gušterače se resecira. Ako sumnjate na dobroćudni tumor pankreasa, zakažite telefon kod gastroenterologa telefonom.

Benigni tumor gušterače: prognoza

Svaka osoba na Zemlji ima barem jednu bolest, ali ne znaju svi za njezinu prisutnost. Činjenica je da se mnoge bolesti osjećaju tek nakon dužeg vremena. Ovakve bolesti su posebno opasne po ljudski život, jer što se duže bolest razvija u tijelu, to je teže liječiti. Upečatljiv primjer su različiti tumori. Ovaj će se članak fokusirati na benigni tumor gušterače, koji se često liječi bez ozbiljnih posljedica, ali skriveni proces njegovog razvoja može izazvati mnoge komplikacije.

Video (kliknite za reprodukciju).

Benigni tumor gušterače jedna je od najrjeđih ljudskih bolesti. Ljekari registriraju samo nekoliko slučajeva na milijun ljudi, ali patolozi imaju različitu statistiku: 1 slučaj na 5000 obdukcija. To se objašnjava činjenicom da se tumor osjeća samo u slučaju istezanja kapsule pankreasa, kada neoplazma dostigne veliku veličinu. Više o simptomima vratit ćemo se malo niže.

Video (kliknite za reprodukciju).

Postoji nekoliko podvrsta ove bolesti, ali su sve grupisane. Ova je skupina, kao i mnogim drugim bolestima, dodijelila statistički kod za ICD 10. Za benigne tumore gušterače glavni je kod D13.6, no izdvojen je poseban za tumore otočnih stanica - D13.7.

Razlika između malignih i benignih tumora

Benigne novotvorine imaju niz važnih razlika od raka. Prije svega, vrijedi reći da benigni tumor gušterače gotovo ne završi smrću - ovo je jedna od najvažnijih razlika.

A sada prijeđimo na širi popis:

  1. Tijelo benignog tumora sastoji se od istih stanica kao i žlijezda, dok se rak formira iz mutiranih.
  2. Simptomi raka su jaka bol, probavne smetnje i dispepsija. Benigni tumor se rijetko izražava bilo kakvim simptomima.
  3. Rak gušterače često pokazuje znakove trovanja: mučnina, povraćanje, gubitak težine itd. Uz benigne neoplazme izostaju.
  4. Benigni tumor raste mnogo sporije od raka ili se uopće ne razvija.
  5. Rak se širi na susjedna tkiva i organe, a benigni tumor ostaje samo na već zahvaćenom organu.

Uzroci benignog tumora pankreasa

Gotovo sve blage bolesti imaju uzroke, na primjer, da imate gripu, sa sigurnošću možete reći da ste uhvatili virus, ali tumor u žlijezdi je ovdje vrlo različit. Liječnici nisu utvrdili tačne razloge za pojavu neoplazme, međutim, identificirali su određenu rizičnu skupinu. To uključuje:

  1. Pušači koji zloupotrebljavaju alkohol, kao i ovisnici o drogama.
  2. Osobe sa hroničnim pankreatitisom i dugotrajnom upalom u gastroduodenalnoj zoni.
  3. Ljudi čiji su rođaci imali slična oboljenja.
  4. Rad sa hemikalijama i zračenjem.

Jedan od razloga može biti i neuhranjenost:

  1. Pogrešan unos hrane.
  2. Česta glad ili prejedanje.
  3. Preterani unos masnih, začinjenih i slanih.
  4. Nedostatak voća i povrća u ishrani.

Uzroci benignih tumora pankreasa

Razlozi razvoja ove patologije nisu utvrđeni. Vjeruje se da su važni genetski faktori koji predisponiraju neoplastične procese, nepovoljne uvjete okoliša, pušenje i zlouporabu alkohola. Važna uloga u razvoju tumora gušterače u gastroenterologiji pripala je upalnim procesima organa, prvenstveno kroničnom pankreatitisu.

Nepravilna prehrana je takođe faktor rizika za razvoj benignih novotvorina: prevladavanje masne hrane (uglavnom životinjskog porijekla), nedostatak vlakana, proteina, vitamina, kao i nepravilna prehrana (nedostatak redovnog obroka, prejedanje).

Neoplazma glave pankreasa: simptomi i liječenje

Tumor (neoplazija) gušterače je nesnosna i smrtonosna bolest. Prema WHO, u svijetu se godišnje registrira oko 220 hiljada slučajeva bolesti. Od toga, 213 hiljada završava smrću. To se događa zbog visoke učestalosti upravo malignih novotvorina.

U roku od 5 godina nakon dijagnoze tumora na gušterači, 90% pacijenata umire.

Koliko pacijenata živi nakon liječenja dobroćudnog tumora određuje se prirodom i lokacijom bolesti.

Neoplazija gušterače (gušterača) je neuroendokrina patologija, tj. Ruši endokrini sistem. Čak i zbog jednostavnog uklanjanja formacija nastaju teške posljedice za gušteraču.

Rast tumora na susjednim organima (slezina, dvanaestopalačno crevo, jetra, želudac) uzrokuje smrt.

Prisutnost pankreasne onkologije dijagnosticira se u ranim fazama samo pahuljicom, tokom fizičkog pregleda.

Daljnji razvoj bolesti daje mješovite preglede o dobrobiti, koji su zbunjeni s probavnim smetnjama.

Samo zreli tumor daje manje ili više specifične simptome karakteristične za onkologiju.

U procesu rasta, neoplazma se širi na obližnje organe i žile.

Blokada kanala, nekroza pojedinih ćelija ili tkiva uzrokuju sljedeće simptome.

  1. Redovna bol u sredini trbuha (regija prvog ili trećeg lumbalnog kralješka). Upravo njezina lokacija može jasno naznačiti probleme sa karcinomom prostate. U budućnosti postaje šindra. Ne zavisi od unosa hrane, pogoršava se noću. Manifestacija može varirati od napadaja do stalnog bola.
  2. Dispeptički poremećaji. Jakost u trbuhu, mučnina, povraćanje. Naročito je čest začepljenje crijeva zbog preopterećenja.
  3. Opstruktivna žutica. Žutilo kože, očiju, noktiju. Promjenjivanje stolice i tamni urin. Siguran znak stiskanja žučnih vodova, što izaziva tumor u glavi gušterače.
  4. Promjena apetita. Odbijanje masnih i mesnih jela, kafe i alkohola.
  5. Dramatično mršavljenje.
  6. Simptomi dijabetesa Nastaje kada se neoplazma nalazi na repu gušterače,
  7. Anemija

Benigni tumor gušterače može se predvidjeti nepostojanjem intoksikacije svojstvenom malignoj neoplaziji.

Ovaj se slučaj odvija bez opće slabosti, umora, visoke temperature, blijedosti. Naročito optimističan je izostanak mučnine i povraćanja.

Onkološke novotvorine daju se osjećati tek u kasnim fazama razvoja patologije.

Ako se karcinom gušterače zna samo u kasnijim fazama, kako se onda zaštititi?

I kako znati postoji li predispozicija za bolest?

Grupu rizika određuju sledeći faktori:

  • starost od 50 godina
  • muški spol (skloniji bolestima),
  • prisutnost bolesti stomaka, creva
  • hronični pankreatitis
  • pušenje: povećava rizik od tumora gušterače za tri puta,
  • nasljednost: nenormalni genetski kod prvenstveno određuje mogućnost bolesti,
  • zloupotreba alkohola
  • dijeta bogata mesom i zasićenim mastima, uključujući brzu hranu,
  • dijabetes tipa 1
  • štetno okruženje.

Jedno od važnih i kontroverznih pitanja je dijabetes. Osobe koje ne bi trebale imati visok šećer u krvi (muškarci srednjih godina, bez prekomjerne težine) ne bi trebali otkrivati ​​pankreas, kada se on otkrije, treba pregledati onkologiju. Ovde bolest možda nije faktor rizika, već znak tumora ili druge patologije pankreasa. U rijetkim slučajevima, izvor bolesti je hormonalni poremećaj povezan s pretilošću.

Prethodno navedeni simptomi ovise o vrsti oštećenja organa i strukturnim značajkama neoplazme. Malo ispod je detaljan opis tipologije bolesti.

Prije svega, patnanatomija dijeli tumore na dvije kategorije: benigne i maligne.

Prvi slučaj je ograničen po svom utjecaju na tijelo i može se izliječiti.

Njegova je karakteristika diferencijacija ćelija. Omogućuje vam određivanje tkiva iz kojeg formacija raste. U nekim se izvorima naziva polipom, to su ekvivalentni pojmovi.

Benigni karcinom gušterače klasifikuje se u sledećim oblicima:

  1. Fibroma (vezivno tkivo).
  2. Hemangioma (krvne žile).
  3. Neurinoma (nervni sistem).
  4. Lipoma (masno tkivo).
  5. Cistoma (kapsula napunjena tečnošću nalazi se na raznim mjestima).

Najsigurnija opcija je hemangiom. Obično je to epitelna formacija kod novorođenčadi koja ima tendenciju da se raspada u ranom djetinjstvu. Ponekad nastaje na jetri, rjeđe - gušterači. Takva se neoplazma naziva kavernozni hemangiom. Metode liječenja su tipične za onkologiju.

Maligni tumor je neoperabilni slučaj sa širenjem metastaza. Nemogućnost lečenja nastaje zbog rasta neoplazme. Ili raste unutar tijela, pretvarajući zdrave stanice u stanice raka, ili raste u okolno tkivo. U ovom slučaju tumor može uništiti sve što se nađe na putu.

Maligni karcinom gušterače prema ICD-10 određen je mestom lezije:

  • glava, telo ili rep pankreasa,
  • pankreasni kanal
  • otočne ćelije
  • nekoliko lokalizacija.

Lokacija neoplazije u velikoj mjeri određuje njegove simptome i liječenje. Smješten na glavi, šireće se u jetru i dvanaestopalačno crijevo, uzrokujući dispeptičke poremećaje i žuticu. S repa se može proširiti na slezinu.

Stvaranje patološkog pečata na ovom mjestu izaziva ascites i hipersplenizam. Ostrvske ćelije su dodatni izvor inzulina i nekih drugih hormona. Njihov neuspjeh ozbiljan je gubitak endokrinog sustava.

Simptomi nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze.

Neophodno je izvršiti tipične testove i pregledati anamnezu. Oni će moći navesti uzrok raka.

Početni pregledi uključuju razgovor s pacijentima i otkrivanje indirektnih izvora.

  1. Analiza anamneze (pojam i priroda bolesti).
  2. Razmatranje medicinske anamneze života (određuje prisutnost gore opisanih štetnih faktora).
  3. Provjera onkoloških slučajeva kod rodbine pacijenta.
  4. Potvrda simptoma.

Nakon početnog pregleda ponudit će se sveobuhvatna dijagnoza. Analize se rade:

  • otkrivaju se krv (općenito), manjak hemoglobina (anemija) i ostale promjene,
  • krv (biohemijska), posebno razina šećera, prisustvo šećerne bolesti tipa 1 ili insuloma,
  • izmet, nužno se provodi njegovom uklanjanjem boje (znak odsutnosti sterkobilina),
  • urinom, s žuticom se procjenjuje volumen urobilinogena, koji nastaje iz bilirubina
  • tumorske markere CA 19-9, KEA (proteini koji signaliziraju prisustvo raka).

Nadalje, koriste se sljedeći alati za otkrivanje tumora:

  1. Ultrazvučni pregled (ultrazvuk).
  2. Skeniranje računarske tomografije (CT).
  3. Snimanje magnetnom rezonancom (MRI).
  4. Endoskopska retrogradna chalangiopancreatography (ERCP).
  5. Pankreatoholangiografija magnetne rezonance (MRPHG).
  6. Scintigraphy.
  7. Angiografija.
  8. Biopsija

Ultrazvuk je najlakša metoda. Ima nizak trošak, ali je potpuno siguran. Određuje morfološke promjene u tkivima, njihovu razinu ehogenosti.

CT karakterizira veličinu, lokaciju tumora i zahvaćenost obližnjih organa. Tačnije je, ali djeluje na osnovu x-zraka.

MRI je sigurnija od prethodne metode, ali skuplja. Pokazuje kako neoplazma klija i njegove posljedice, difuzija sluznice i pogoršanje pokretljivosti.

ERCP ispituje žučne kanale. Oni se pune kontrastnim sredstvom i uzima se rendgenski snimak. Ovo posljednje govori o morfološkim promjenama na ovom području, na primjer, stiskanju i prisutnosti opstrukcije.

MRPHG ispituje žučne i pankreasne kanale. Utvrđuje se njihovo stanje i oblik, patološke plombe u zidovima epruveta.

Scintigrafija određuje lokalizaciju i druge karakteristike tumora kao rezultat unošenja radioaktivnih tvari u tijelo.

Angiografija je rendgenski pregled krvnih sudova. Poslednje utočište, u nedostatku podataka nakon CT i MRI.

Biopsija je potpuna diferencijalna dijagnoza, odnosno ona određuje kvalitetu tumora. Izvodi se uzimanjem uzorka tkiva od lezije.

Sljedeći uvjeti su potrebni za kirurško liječenje raka gušterače: dobroćudnost, veličina tumora prelazi centimetar, stalni porast obrazovanja tijekom godinu dana i prisustvo simptoma.

Uobičajeno je uklanjanje tumora pankreasa pomoću tipične resekcije inficiranog tkiva.

Ako je moguće, može se zamijeniti drugim metodama:

  • laparoskopska hirurgija
  • zračenje terapija
  • hemoterapija.

Tradicionalna operacija pankreasa uključuje uklanjanje dijela nekog organa. Na primjer, pankreatoduodenalna resekcija je uklanjanje glave žlijezde i dvanaesnika. Naravno, nakon takvog bolesnik ne živi dugo. Predložena je i metoda ljuštenja tumora na otočićima.

Laparoskopija je hirurški postupak sa minimalnim brojem rezova. U ovom se slučaju rijetko koristi, često u liječenju prirođenih hemangioma djece. To je moderna metoda rada, koja se često koristi laser.

Zračna terapija usmjerena je samo na usporavanje širenja bolesti. Prognoza u ovom slučaju nije utješna: životni vijek se produžava za 12-16 mjeseci.

Kemoterapija takođe nije terapijsko sredstvo, ali ima za cilj djelomičnu regresiju raka. Ponekad su citotoksični lijekovi jedini mogući izlaz.

Stručnjaci će govoriti o tumorima gušterače u videu u ovom članku.


  1. Gazetov B.M., Kalinin A.P. Hirurške bolesti kod pacijenata sa šećernom bolešću. Moskva, izdavačka kuća „Medicina“, 1991., 256 str.

  2. Gurvich, M.M. Dijeta za dijabetes melitus / M.M. Gurvich. - M .: GEOTAR-Media, 2006. - 915 str.

  3. Hürter, P. Knjiga o dijabetesu tipa 1. Za djecu, adolescente, roditelje i druge / P. Hürter, L. Travis. - M .: Knjiga o potražnji, 2012. - 194 c.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Značajke pojave novotvorina

Gušterača je element ljudskog probavnog sistema. On igra ključnu ulogu u procesu probave tvari neophodnih za ljudski život. Nalazi se u trbušnoj šupljini, ima izduženi zakrivljeni oblik, nejasno podsjeća na mahune graha. Podijeljen je u tri sastavna dijela: glava, rep, tijelo. Sve neispravnosti žlijezde dovode do nedovoljne proizvodnje potrebnih hormona, poremećaja endokrinog i probavnog sustava.

Gušterača je „krhki“ organ u ljudskom telu koji je lako podložan bolestima različite etiologije: zaraznim i drugim upalama, pojavi dobroćudnih formacija i onkologiji.

Naučnici se bore s problemom pojave tumora u tijelu, ali uzroci patološkog procesa ostaju nejasni. Poznato je da se u određenom trenutku pojavljuje ćelija s pogrešnom strukturom DNK. Ako ljudski imunitet u potpunosti djeluje, takva ćelija odmah se uništava. Moguć je drugačiji put događaja: kvar nastaje u tijelu, maligne ćelije upadaju na nove teritorije.

Prema statistikama, tumor gušterače je češći kod muškaraca nakon 60 godina. Žene i mladi manje su skloni pojavi neoplazmi u probavnom sustavu. Tipičan portret rizične osobe je muškarac stariji od penzione dobi, s sklonošću pušenju i alkoholu i povijesti kroničnih bolesti gušterače, jetre i probavnog trakta.

Tumor može pokriti cijelu površinu organa, smješten unutar ili utjecati na pojedina područja gušterače. Međunarodna klasifikacija bolesti dijeli novotvorine ovisno o lokalizaciji u organu. Tumor može utjecati na žlijezdu:

  • rep
  • telo
  • glava
  • kanal
  • otočne ćelije
  • ostali dijelovi
  • mogu imati zamućene obrise.

Tumor glave gušterače dijagnosticira se više nego u polovini slučajeva njegove pojave. Otprilike četvrtina novotvorina pogađa tijelo ili rep organa.

Neoplazma je dve vrste, kao što je već spomenuto.

Benigna se ne prostire na susjedne zdrave stanice, ali se postepeno povećava u veličini, stišćući tkivo i blokirajući normalno funkcioniranje organa. Glavna razlika između benignih novotvorina i onkologije je ta što su njihove ćelije sastavljene od ćelije žlijezda, a iz mutiranih stanica nastaju maligni tumori.

U središtu kompozicija benignih formacija:

  • vlaknasto tkivo
  • masne ćelije
  • nervni čvorovi.

Neuroendokrini tumor je posebne vrste, luči ga sposobnost stvaranja hormona. Dugo se ne pojavljuje i s velikim stupnjem vjerovatnoće prerasta u karcinom gušterače.

Ovu vrstu tumora gotovo je nemoguće dijagnosticirati u ranoj fazi, jer bolest u početnoj fazi prolazi bez izraženih simptoma.

Maligna neoplazma širi se na susjedne zdrave stanice. Pogođena područja gube sposobnost ispravnog rada, tijelo postepeno počinje propadati. Maligni tumori se razvijaju vrlo brzo: funkcija pankreasa može se poremetiti nakon 3-6 mjeseci.

Manifestacije tumora pankreasa

Znakovi bolesti obično vrebaju tokom dužeg vremenskog perioda. To komplicira dijagnozu, pacijent može propustiti priliku da započne liječenje pravodobno. Simptomi se potpuno manifestiraju tek kada se dostigne veliki tumor i ovisi o lokalizaciji i prirodi. Uobičajeni znakovi:

  • Mučnina, povraćanje zbog intoksikacije.
  • Kršenja stolice. U otpadnim proizvodima mogu se uzeti u obzir neprobavljeni ostaci hrane. Ovi znakovi nastaju zbog činjenice da dovoljan broj enzima ne ulazi u probavni trakt.
  • Bol je glavni simptom nastanka tumora. Pojavljuje se u lijevom ili desnom hipohondriju, širi se u donji dio leđa i vrat. Sindrom boli se pojačava oštrom promjenom položaja tijela.
  • Žuta boja kože opaža se ako tumor blokira žučni kanal, ometajući pravovremeni odljev žuči iz tijela. Stolica pacijenta je u ovom slučaju lagana, a urin potamni.
  • Unutrašnje krvarenje očituje se u prisustvu krvi u povraćanoj, crnoj stolici. Simptom se javlja ako tumor daje metastaze u želucu.
  • Slabost, umor, odbojnost prema hrani, naglo mršavljenje javlja se u kasnim fazama bolesti.
  • Neprijatne senzacije u stomaku nakon jela.
  • Suha usta, stalna žeđ, svrbež ukazuju na pojavu dijabetesa. Bolest nastaje ako tumor ometa proizvodnju inzulina.
  • Bol u jetri.
  • Povećanje veličine slezine.
  • Dropsija - nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini primjećuje se jedino s malignom prirodom bolesti.
  • Kršenje menstrualnog ciklusa kod žena.
  • Jako znojenje.

Liječenje tumora gušterače

Liječenje bolesti se provodi ovisno o mnogim faktorima:

  • Priroda neoplazme, mjesto lokalizacije.
  • Stadiji razvoja tumora.
  • Veličina obrazovanja.
  • Stupanj oštećenja susjednih organa i tkiva.
  • Starost pacijenta.

Većina ljudi koji pate od tumora pankresa je stara. Operacija je za njih opasna: velika je vjerojatnost zastoja srca, velikog gubitka krvi i smrti. Ako je pacijent stariji od 60 godina, liječnik odluči da ne obavlja kiruršku intervenciju i ograniči se na suportivnu terapiju.

Lečenje raka

Maligni tumor prvenstveno zahvaća pankreasni kanal. Tri glavne vrste ove vrste obrazovanja:

  1. Operativni. Male formacije koje ne utječu na susjedna tkiva i organe. Pojavljuju se u početnim fazama bolesti. Takvi se tumori uklanjaju hirurški.
  2. Lokalno raspoređeni. Tumor više nije lokaliziran u gušterači i prelazi izvan tijela. Često, patološki proces zahvaća stanice probavnog trakta, jetru, žučni mehur.
  3. Metastatski - neoperabilni tumor u posljednjim fazama bolesti. Metastaze ne utječu samo na susjedna tkiva, već se šire po tijelu.

Razvoj malignosti u većini slučajeva nije popraćen teškim simptomima. Ovo komplicira pravovremenu dijagnozu, omogućavajući bolest da napreduje u kasne faze.

Prognoza za pacijente sa karcinomom gušterače je razočaravajuća. Prema statistikama, operacija se izvodi samo u jednom od deset slučajeva i ne garantuje potpuni oporavak. Složenost hirurške intervencije sastoji se od osobitosti položaja pogođenog organa, nepristupačnosti, blizine crijeva, želuca, jetre. Na drugoj je fazi potpuno nemoguće nositi se s patološkim procesom, životni vijek oboljelih ne prelazi pet godina. Ako se dijagnoza malignog tumora pojavila u kasnim fazama bolesti, uz cijeli niz potpornih postupaka bez operacije, pacijenti žive ne više od jedne godine. Ako ne poduzmete ništa, osoba umre u roku od šest mjeseci od opijenosti, žutice i drugih komplikacija.

Ciljevi hirurške intervencije variraju ovisno o veličini tumora:

  • Mala formacija uklanja se zajedno s dijelom žlijezde.
  • Kod velikog tumora uklanja se cijeli organ.
  • Ako se formacija proširila metastaze na susjedna tkiva i organe, ne pokaže jasne granice, uvode se palijativne mjere. Ne liječe bolest, ali značajno poboljšavaju kvalitetu života pacijenta, smanjujući bol, žuticu, začepljenje žučnih kanala.

Pored hirurške intervencije, lečenje zračenjem i hemoterapija se koriste za lečenje raka pankreasa.

Zračna terapija je metoda lečenja onkologije. Zasniva se na uništavanju ćelija raka velikim dozama zračenja. Tretman se provodi prije operacije da bi se smanjila veličina formacije i nakon operacije kako bi se uklonili ostaci pogođenih stanica i tkiva. Zračna terapija pomaže u suočavanju s negativnim manifestacijama bolesti, ali ima nuspojave u obliku gubitka kose, gubitka sluha, gubitka apetita i slabosti.

Kemoterapija uključuje unošenje u ljudsko tijelo toksičnih lijekova koji blokiraju rast i razmnožavanje stanica raka. Sprječava širenje patološkog procesa na druge unutarnje organe. Liječenje hemijom pomaže u rješavanju jakog sindroma boli koji se javlja kod pacijenata s rakom, ali otkriva niz negativnih posljedica za tijelo:

  • Mučnina, povraćanje.
  • Glavobolja.
  • Umor.
  • Depresivno stanje uma.
  • Kršenje gastrointestinalnog trakta.
  • Inhibicija imuniteta
  • Oslabljena funkcija bubrega, jetre.
  • Problemi s endokrinim sistemom.

Većina lekara je uvjerena da je za pacijente s karcinomom potreban kemoterapija. U suprotnom, bolest se može vratiti.

Frakcije ASD-a propisane su kao pomoćni lijek za liječenje različitih oblika onkologije, uključujući tumore gušterače. Lijek je moćan antiseptik sa imunostimulirajućim učinkom, ubrzava metaboličke procese na staničnoj razini. U početku su ga koristili veterinari, a danas se koristi za liječenje ljudskih bolesti, uključujući maligne i benigne tumore. Dostupan je u obliku kapi, koje se mogu uzimati samo pod nadzorom liječnika. Unatoč činjenici da su ASD frakcije lijekovi s nedokazanom efikasnošću, pacijenti su pokazali pozitivan trend prilikom uzimanja lijeka.

Liječenje benignih formacija pankreasa

Dijagnoza tumora gušterače ima za cilj utvrđivanje njegove prirode. Ako se utvrdi da je tumor benigni, moguća su sljedeća rješenja problema:

  1. Promatranje se primjenjuje u prisustvu malih formacija. Pacijent mora pažljivo slijediti upute liječnika i pravodobno proći rutinske medicinske preglede.
  2. Operacija se izvodi ako je tumor velik i postoji visoki rizik transformacije u maligni tumor.

Whippleova operacija se izvodi s ciljem uklanjanja bilo koje vrste tumora. Nastanak se uklanja zajedno s dijelom žlijezde na kojem je lokaliziran. Tokom perioda pripreme pacijent prolazi preliminarni pregled, uključujući:

  • Biohemijski test krvi.
  • Ultrazvučna dijagnoza gušterače.
  • Kolangiopankreatografija magnetne rezonance - omogućava vam istraživanje žučnog mjehura i kanala.

Tokom operacije koriste se opća anestezija i mišićni relaksanti. Operacija se smatra prilično traumatičnom, tijekom velike vjerojatnosti velikog gubitka krvi i pojave komplikacija. U nekim slučajevima kirurzi moraju ukloniti cijeli organ. Posledice ove manipulacije su razvoj teškog oblika dijabetes melitusa koji se ne popravlja inzulinom. Period oporavka nakon operacije traje dugo, pacijent je u bolnici najmanje mjesec dana. Nakon rehabilitacije pacijent treba dodati posebne enzime hrani koja pospješuje probavu. To je zbog oslabljene funkcije pankreasa zbog potpunog ili djelomičnog uklanjanja. Nakon operacije posjeta ljekaru jednom tromjesečno obavezna.

Laparoskopija se odvija bez otvaranja trbušne šupljine, koristeći posebne uređaje pod općom anestezijom. Plin se uvodi u trbušnu šupljinu kroz otvor prethodno napravljen u pupku. Sljedeća faza operacije: dva mikroskopska posjekotina. Zrak se dovodi u trbušnu šupljinu i uvođenje laparoskopa i manipulatora. Laparoskop je tanka cijev koja završava kamerom. Glavni pozitivni aspekti ove vrste operacije: odsustvo značajnog gubitka krvi, minimalna mogućnost komplikacija, kratak period rehabilitacije. Ako se operacija ne izvede pravilno, moguća je ozljeda trbušnih organa i krvnih žila.

Tumor pankreasa u rijetkim je slučajevima benigni. Prema statističkim podacima, svaka deseta dijagnosticirana formacija u ovom tijelu nije prepoznata onkologijom. Prognoza za benigne tumore pankreasa je povoljna. U većini slučajeva, nakon operacije dolazi do potpunog oporavka, verovatnoća je da će se bolest ponoviti.

Prehrana tokom lečenja tumora

Potrebno je pratiti dijetu, posebno kod pacijenata koji pate od tumora pankreasa. Za vreme bolesti organ ne može u potpunosti da stimuliše varenje hrane. Pacijenti će trebati pojednostaviti ovaj zadatak kako bi žlijezdi ostalo više snage za borbu protiv bolesti.

Osnova prehrane treba biti hrana bogata proteinima i ugljikohidratima:

  • Parno povrće.
  • Voće.
  • Mala količina kuhanog mesa.
  • Posni mliječni proizvodi: kefir, skuta.
  • Lagane mesne juhe.
  • Juhe od povrća.

Zabranjeno je jesti prženu, dimljenu, začinjenu, masnu hranu, piti alkoholna pića, kafu, soda. Trebali biste ograničiti ili potpuno odbiti pečenje, konzerviranu hranu, kuhana jaja, jak crni čaj.

Jedite u malim obrocima u malim, redovitim intervalima. Prejedanje i gutanje velikih komada loše žvakane hrane kategorički je nemoguće. Zapremina tekućine koja se pije dnevno dnevno iznosi najmanje 2 litre.

Predloženi način ishrane upotrebljava se na početku bolesti, kad je osoba još uvijek u stanju voditi cjelovit način života. U kasnijim fazama nemoguće je jesti hranu sam, pacijent intravenskom primjenom prima potrebne hranjive sastojke.

Nakon operacije pacijentova prehrana može se proširiti i na više proteinske hrane.

Zašto se razvija tumor gušterače?

Naučnici ne mogu tačno reći zašto se bolest javlja, ali se nazivaju brojni glavni indirektni uzroci:

  • Pušenje. Više od polovine pacijenata koji pate od tumora pušači su s dugogodišnjim iskustvom. Tvari u sastavu duhanskog dima izazivaju pojavu malignih novotvorina. Situaciju pogoršava činjenica da redovno pušenje cigareta ometa pravilno opskrbu krvi organizmom.
  • Hronični pankreatitis Stalni spori upalni proces doprinose modifikaciji zdravih ćelija u kancerozne tumore.
  • Dijabetes melitus. Kod ljudi koji godinama pate od dijabetesa, razina glukoze je stalno iznad normalne, što na vrijeme povećava vjerojatnost nastanka onkologije.
  • Nasljedna predispozicija. Ako je jedan od članova porodice patio od takve bolesti, sljedeći rod mora pažljivo nadgledati svoje zdravlje i podvrći se pravodobnom pregledu.
  • Prekomjerna težina. Višak masnoće i ugljikohidrata stvara prekomjerno opterećenje za organ i provocira stvaranje dodatnih masnih stanica u tkivima, koje su sklone transformaciji u maligne tumore.
  • Nepravilna prehrana. Postoji hipoteza da ako su osnova prehrane masna mesna jela, onda se povećava rizik od neoplazmi u gušterači. Alkohol, kofein, nedostatak svježeg povrća i voća negativno djeluju.
  • Hronične bolesti jetre i organa gastrointestinalnog trakta. Posebno je opasno u tom smislu čir na želucu: crijevo ne može u potpunosti neutralizirati sve otrovne tvari nakupljene u tijelu.
  • Zarazne bolesti.
  • Otrovanje otrovnim supstancama.
  • Nedostatak pune fizičke aktivnosti.
  • Napredna dob pacijenta.
  • Živjeti u nepovoljnim okolišnim uvjetima, posebno u područjima sa povećanom radijacijskom pozadinom.

Profilaksa tumora gušterače

Budući da bolest nema očiglednih uzroka, prevencija uključuje opće mjere promocije zdravlja:

  • Potpuni prestanak pušenja.
  • Smanjivanje upotrebe pića koja sadrže alkohol.
  • Lečenje hroničnog i akutnog pankreatitisa.
  • Pridržavanje principa pravilne prehrane, uključivanje u prehranu hrane bogate vlaknima, vitaminima, elementima u tragovima.
  • Redovno vježbanje i vježbanje na otvorenom jačaju imunološki sustav i pomažu u izbjegavanju pretilosti.
  • Pravovremeno sprovođenje potrebne dijagnostike. Osobe sa nasljednom predispozicijom za onkologiju savjetuju se jednom godišnje podvrgavanje skriningu uz pomoć tumorskih markera. Ove tvari pojavljuju se u tijelu kao odgovor na pojavu tumora. Onkomarkere razlikuje sama formacija, susjedne ćelije ili ljudski imunološki sistem. Poznato je oko 200 sorti proteina koji omogućavaju utvrđivanje pojave malignih ćelija šest meseci pre početka razvoja bolesti. To pomaže specijalistima da dijagnosticiraju onkologiju na vrijeme, prate njen razvoj i propisuju liječenje.

Tumor pankreasa zahtijeva stalno praćenje od strane ljekara. Bolest treba liječiti na vrijeme, a u protivnom su posljedice predviđene za nuždu. U prvim fazama razvoja tumora moguć je potpuni oporavak pod uvjetom da se izvodi operacija, skup mjera za uništavanje stanica raka zračenjem i hemoterapijom.

Rak pankreasa

Gušterača ima egzokrino tkivo koje stvara probavne enzime i endokrini čija je funkcija proizvodnja određenih hormona. U skladu s tim, ovisno o podrijetlu, izoliraju se egzokrini i endokrini maligni tumori gušterače. Prvi su mnogo češći. Kada govore o raku gušterače, oni u većini slučajeva misle na egzokrine tumore.

Adenokarcinom - Žlezdani tumor je najčešća vrsta egzokrinog raka. Javlja se u 80–95% slučajeva. U većini slučajeva, tumor potječe iz stanica koje leže na pankreasnim kanalima (duktalni adenokarcinom). Manje su česte neoplazme koje potiču iz ćelija koje proizvode probavne enzime u akinima. Ovaj rak se naziva ćelija akinarija.

Odvojeni intraduktalni papilarni i cistični mucinalni tumori povezani sa invazivnim karcinomom. Te neoplazme su benigne, ali s vremenom se mogu transformirati u rak. Osobe kojima je dijagnosticirana ova patologija trebaju biti pod nadzorom ljekara. Cistični tumori se obično uklanjaju hirurškim putem zbog rizika od malignosti. Papilarna operacija se izvodi u određenim uvjetima, na primjer, ako se neoplazma nalazi u glavnom kanalu.

Rijetke vrste maligniteta gušterače: skvamozni, nediferencirani, adenoskvamozni karcinom, cistadenokarcinom, karcinom krioidnih ćelija.

Manje od 5% svih novotvorina pankreasa su tumori koji se razvijaju iz endokrinih ćelija (neuroendokrini tumori, ili otočni ćelijski tumori): gastrinomi, inzulinomi, glukagonomi, somatostatinomi. Najčešće su benigne, ali mogu biti i zloćudne, štoviše, čak i biopsija ne pomaže uvijek da se na vrijeme postavi tačna dijagnoza.

Rak pankreasa

Rak glave gušterače je najčešći. Na primjer, ovdje je lokalizirano oko 75% duktalnih adenokarcinoma. Maligni tumori uklonjeni s glave prosječno su veličine 2,5-3,5 cm, dok su u tijelu i repu obično veći. Međutim, usko mjesto žučnog kanala, čak i male novotvorine glave su u stanju da ga pritisnu i dovedu do opstruktivne žutice. Ostale karakteristične komplikacije: duodenalna stenoza i krvarenje iz propadajućeg karcinoma.

Rak pankreasa

Tijelo gušterače je drugi najčešći dio organa u smislu lokalizacije raka. Duktalni adenokarcinomi nalaze se ovdje u 18% slučajeva. Ako je tumor u tijelu ili repu, tada su, u poređenju s rakom glave, učestalije komplikacije poput tromboflebitisa, flebotromboze i dijabetes melitusa. Očigledno, to je zbog činjenice da su novotvorine tijela i repa veće. Ako se pojavi žutica, to obično ukazuje na zanemareni rak.

Rak pankreasa

Rak repa gušterače je najmanje uobičajen. Samo 7% duktalnih adenokarcinoma ima takvu lokalizaciju. Zbog blizine želuca, debelog creva i pluća, takvi su tumori teže otkriti tokom ultrazvučnog pregleda.

Stadiji karcinoma pankreasa

Klasifikacija karcinoma gušterače u faze zasniva se na opšte prihvaćenom TNM sistemu.

Slovo T označava karakteristike primarnog tumora. T1 - tumor koji se nalazi unutar gušterače, ima veličinu do 2 cm (T1a) ili više (T1b) i ne preraste u kapsulu, krvne žile i susjedne organe. Stadij T2 i T3 ukazuju na različit stupanj invazije raka u različite strukture.

Slovo N označava širenje ćelija raka u limfne čvorove. N0 - žarišta u limfnim čvorovima su odsutna. N1,2,3 - širenje karcinoma u različitim grupama limfnih čvorova.

M je prisustvo (M1) ili odsutnost (M0) udaljenih metastaza.

Ovisno o kombinacijama različitih vrijednosti T, N i M, rak gušterače dijeli se u četiri stupnja s podstepeima:

N0N1N2N3

T1a

T1b

T2

T3

Bilo koji T i N, M1

Rak gušterače sa metastazama

Nažalost, karcinom gušterače sa metastazama (stadij IVb) je čest: dijagnosticiran je kod 45–55% pacijenata. Obično se sekundarno žarište nalazi u različitim dijelovima trbušne šupljine, jetre, pluća i kostiju. Radikalno liječenje u takvim slučajevima je nemoguće, ali liječnici mogu zaustaviti bol i druge bolne simptome, produžiti život pacijenta.

Metastaze pankreasa

Ponekad je tumor koji se nalazi u gušterači zapravo metastaza raka drugog organa. To se retko dešava: metastatski karcinom čini samo 2% svih malignih tumora pankreasa. Primarni tumor najčešće se nalazi u plućima, mliječnoj žlijezdi, bubrezima, gastrointestinalnom traktu i prostati. Ponekad melanom, osteosarkom, leiomiosarkom, Merkelov karcinom metastazira u gušteraču.

Uzroci raka pankreasa

Postoje faktori rizika koji pokreću razvoj malignih tumora gušterače. Glavni su:

  • Dijabetes melitus. Iz nepoznatih razloga, rizik od bolesti povećava se kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2. Rizici kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 nisu proučavani.
  • Žučna kamena bolest.
  • Hronični pankreatitis Rizik je posebno velik među pušačima. Međutim, daleko od svih ljudi kronična upala u tkivu pankreasa dovodi do razvoja tumora.
  • Ciroza jetre. Postoje dokazi da ova bolest izaziva rak pankreasa.
  • Neki nasljedni faktori: slučajevi karcinoma gušterače u obitelji, mutacije u BRCA2 genu, Lynch sindrom, sindrom multiple displastične nevi.
  • Povezan s melanomom.
  • Pušenje Jedan od glavnih faktora rizika. Poznato je da je oko 20-30% slučajeva onkologije povezano s pušenjem cigareta, lutki, cigara.
  • Česta upotreba alkohola. Ne postoji direktna uzročno-posljedična veza između unosa alkohola i raka gušterače. Ali poznato je da s čestim pijenjem raste rizik od hroničnog pankreatitisa, ciroze - bolesti, koja su, s druge strane, faktori rizika.
  • Prekomjerna težina. Utvrđeno je da se kod pretilih ljudi rizik povećava za 20%. Posebno je velika prijetnja pretjerano taloženje masti u trbuhu, čak i ako osoba ima normalnu težinu.
  • Starost preko 60-65 godina. Gotovo svi pacijenti su stariji od 45 godina. Dvije trećine su starije od 65 godina. Najčešće, bolest se nalazi kod ljudi starijih od 70 godina.
  • Ciste i adenomi gušterače smatraju se prekanceroznim bolestima.

Da li se karcinom gušterače može spriječiti?

Ne mogu uticati na sve faktore rizika, ali postoje neke efikasne preventivne mere. Prije svega, vrijedi odustati od pušenja - to će pomoći u smanjenju rizika od nekoliko vrsta raka odjednom. Bacanje nikada nije kasno, zdravstvene koristi će ionako biti. Pokušajte održati zdravu težinu, odričite se alkohola - prema nekim studijama sigurne doze ne postoje. Ako na poslu morate doći u kontakt sa štetnim hemikalijama, pridržavajte se sigurnosnih pravila i koristite ličnu zaštitnu opremu.

Bol raka karcinoma gušterače

Prvi znak bolesti po pravilu je bol. Njen izgled ukazuje na to da je tumor prerastao u živčane završetke. Intenzitet bola može biti različit, od osjećaja nelagode do akutnih napada. Lokalizacija boli ovisi o tome koji dio organa je zahvaćen:

  • glava je ispod desnog rebra,
  • rep - u gornjem dijelu trbuha s lijeve strane,
  • cijela gušterača je bolna od pojasa.

Osjećaji boli pojačavaju se kada pacijent leži na leđima, nakon uzimanja masne, začinjene hrane, alkoholnih pića. Često se ovi simptomi uzimaju za manifestacije pankreatitisa ili drugih bolesti, pripisuju se greškama u prehrani i ovisnosti o alkoholu. Mnogi ljudi ne odlaze liječnicima dugo vremena, a tumor u međuvremenu napreduje.

Ponekad je prva manifestacija karcinoma gušterače duboka venska tromboza nogu. Ovo se stanje manifestuje sledećim simptomima:

  • bol
  • oticanje
  • crvenilo
  • groznica na koži nogu.

Ako komadić ugruška krvi odstupi, migrira u žile pluća i blokira njihov lumen, nastaje komplikacija - plućna embolija.

Opstruktivna žutica

Ova komplikacija se razvija kada tumor komprimira žučni kanal. Simptomi su karakteristični:

  • koža, sluznica i sklere očiju postaju iktrične,
  • urin postaje taman, izgleda kao tamno pivo
  • stolica postaje bezbojna
  • želudac se povećava zbog povećanja jetre i žučnog mjehura,
  • zabrinut za svrbež kože.

Žutica se razvija sporo. Prvo, koža ima svijetlo žutu boju, a zatim postepeno poprima zelenkast ton. S vremenom se stvara zatajenje bubrega i jetre, intenzivno krvarenje i pacijent umire.

Trovanje

Sa propadanjem tumora u krv oslobađaju se tvari koje dovode do intoksikacije tijela. Pojavljuju se sledeći simptomi:

  • nagli gubitak težine
  • smanjen apetit, posebno u odnosu na masnu hranu, meso,
  • slabost, umor,
  • groznica
  • česta depresija
  • letargija, apatija.

Rak gušterače: ICD-10 kod

U Međunarodnoj klasifikaciji bolesti Desete revizije (ICD-10), karcinomu gušterače je dodeljen kod C25 - „maligne novotvorine gušterače“. Identificira osam pojašnjenih dijagnoza - podteme:

  • C25.0 - tumori glave gušterače,
  • C25.1 - maligni tumori tijela gušterače,
  • C25.2 - tumori repa gušterače,
  • C25.3 - tumori pankreasnog kanala,
  • C25.4 - neoplazme otočića,
  • C25.7 - tumori drugih dijelova organa,
  • C25.8 - tumorska lezija nekoliko gore navedenih dijelova,
  • C25.9 - Neodređeni tumor gušterače.

Hirurško liječenje

Hirurško uklanjanje tumora moguće je samo u 10-15% slučajeva. U ovom slučaju moraju biti ispunjena tri uvjeta:

  • Rak pankreasa ne bi trebao klijati u susjedne organe,
  • ne bi trebalo biti metastaza
  • pacijentovo zdravlje trebalo bi biti u mogućnosti da se podvrgne velikoj operaciji (zato se hirurško liječenje češće izvodi kod mladih).

Tijekom operacije uklanja se dio pankreasa ili njegova cijelost, ponekad s dijelom dvanaesnika, želuca, zajedničkog žučnog kanala, najbližim limfnim čvorovima, ako su pod utjecajem tumorskog procesa. Najčešće morate posezati za Whippleovom operacijom - resekcijom pankreatoduodenala.

Iskusni kirurzi rade u evropskoj klinici i dobro opremljenoj operacijskoj sali. Obavljamo operacije bilo koje složenosti.

U nekim slučajevima se uspostavlja anastomoza između žučnog mjehura i jejunuma, što osigurava direktan odljev žuči. Kad se tumor ne može ukloniti zbog duboke klijavosti, ljekari pribjegavaju nizu manipulacija koje olakšavaju uklanjanje žuči i poboljšavaju dobrobit pacijenta.

Nakon radikalnog liječenja pacijent bi trebao doživotno uzimati enzime i pripravke inzulina.

Rak gušterače raste vrlo brzo. Ako radikalno liječenje nije moguće, nije preporučljivo ukloniti dio tumora, posebno kod starijih osoba koje pate od pratećih bolesti. Rizici ozbiljnih operacija daleko prevazilaze potencijalne koristi.

Jedna od najčešćih i ozbiljnijih komplikacija raka pankreasa je opstruktivna žutica. Kako bi obnovili odliv žuči, pribjegavaju palijativnim intervencijama:

  • Anastomoza između jejunuma i žučnog mjehura.
  • Umetanje drenažnog katetera tokom endoskopske retrogradne holangiopankreatografije (ERCP). Kateter se začepljuje periodično, svaka 3-4 mjeseca ga je potrebno mijenjati.
  • Ugradnja stenta (kruti metalni okvir s mrežaste stijenke koji širi lumen kanala) tijekom perkutane transhepatičke kolangiografije.

Hemoterapija

Kemoterapija za rak gušterače ima slab učinak. Najčešće se propisuju u kombinaciji sa zračenjem terapijom, posebno sa neoperabilnim tumorima kako bi produžili život i poboljšali dobrobit pacijenta.

Hormonska terapija pokazuje dobre rezultate jer su receptori estrogena, koji stimulišu njihov rast, često prisutni na tumorskim ćelijama gušterače. U nekim slučajevima hormonalni lijekovi pomažu u produljenju života pacijenta.

Zračna terapija protiv raka pankreasa

Najčešće se terapija zračenjem propisuje nakon operacije kako bi se ubile preostale ćelije raka u tijelu. Za olakšavanje uklanjanja tumora ponekad se propisuje tečaj preoperativne (neoadjuvantne) radijacijske terapije. S neoperabilnim karcinomom, zračenje terapija može biti glavna metoda liječenja, pomaže ublažavanju pacijenta od boli.

Prehrana raka gušterače

Mnogi ljudi koji boluju od raka pankreasa pothranjeni su. Zbog toga sjajno gube na težini, stalno doživljavaju slabost, razvijaju se anemije i druge komplikacije. Zbog toga je uvijek važno procijeniti prehrambeni status takvih pacijenata i provesti njegovu korekciju. Prehrana bi trebala biti što potpunija, uzimajući u obzir fiziološke mogućnosti pacijenta.

Mnogi pacijenti trebaju redovno uzimati enzime pankreasa u tabletama. Ako osoba ne može u potpunosti jesti sam, njegovo hranjenje vrši se kroz nazogastričnu cijev - tanki kateter ubačen kroz nos u stomak.

Rak gušterače: životni vijek

Rak gušterače ima relativno nisku stopu preživljavanja pet godina. U ranoj fazi čine 5-14%, u kasnijim fazama 1-3%.

Čak i ako se rak dijagnosticira kasno, a prognoza je očigledno nepovoljna, to ne znači da pacijentu ne može biti pružena pomoć. Ljekari na Europskoj klinici znaju kako ublažiti bol i druge bolne simptome, produžiti život i osigurati njegovu dostojnu kvalitetu. Liječenje raka gušterače preuzimamo u bilo kojoj fazi.

Simptomi benignog tumora

U slučaju benignog tumora gušterače, simptomi se mogu izraziti na različite načine, ovisno o histološkoj strukturi, veličini i lokaciji. U ranoj fazi, kada je neoplazma još mala, možda uopće nema nikakvih simptoma ili su toliko beznačajni da ih osoba ne obraća na pažnju. Obično se u ranom periodu tumor otkrije slučajno tokom bilo kojeg rutinskog pregleda pacijenta.

Ako raste dalje i dosegne značajnu veličinu, tada počinje sabijati kanale, živce i žile pankreasa.

U ranoj fazi pacijenta mogu se poremetiti bolovi u trbuhu, desnom i lijevom hipohondriju, nelagoda i bol nakon jela, oslabljen apetit, gubitak težine, mučnina. Kako tumor raste u veličini, pojavljuju se ozbiljniji znakovi koji se ne mogu previdjeti. Povećavajući se veličina, neoplazma stisne i blokira žučne kanale, uslijed čega žuč ulazi u pacijentovu krv. Simptomi ove pojave mogu biti obojenje kože i sklera u žutoj boji, uklanjanje boje izmeta, uporna dijareja, mučnina, jak svrbež kože.

U kasnijim fazama pacijent često ima povraćanje nakon jela, stalni osjećaj anksioznosti, zimice, pojačano znojenje.

Uz ovu vrstu tumora, poput insuloma, pacijent razvija hipoglikemiju, ozbiljnu slabost. Kod nekih pacijenata se simptomi pojavljuju iznenada, kod drugih se mogu postepeno povećavati.

Rak pankreasa

Najčešći tumor glave gušterače je rak. Najveći rizik od razvoja ove bolesti je u starijih osoba. Neoplazma raste iz epitelnih ćelija žljezdanog tkiva ili kanala. Tačni uzroci njihove pojave danas nisu poznati medicini, ali faktori koji provociraju njihovu pojavu su isti kao i za ostale bolesti gušterače. Ovo je gojaznost, zloupotreba alkohola, nasljednost, ciroza.

Rak gušterače je teško dijagnosticirati i zbog toga gotovo uvijek završi smrtno za pacijenta. To je zbog niza razloga. Prvo, maligniteti pankreasa rijetko se otkriju u ranim fazama, jer ova bolest nema izražene simptome. Drugo, prilično često pacijenti zbog starosti imaju kontraindikacije za hiruršku intervenciju (jedina moguća metoda liječenja). Treće, zbog kasnog otkrivanja neoplazme je potpuno nemoguće.

Rak pankreasa vrlo brzo metastazira u pankreasu i susjednim organima. Zbog toga je stopa preživljavanja pacijenata i nakon operacije vrlo niska.

Vrste malignih novotvorina i njihovi simptomi

Karcinom gušterače je maligna neoplazma, razvija se iz ćelija žlezde. U pravilu se ovaj tumor brzo razvija i razlikuje se od ostalih u velikoj agresivnosti. Ovisno o tome iz čega ćelija su formirane, maligne novotvorine dijele se u sljedeće vrste:

  • duktalni adenokarcinomi - formirani iz ćelija pankreasnih kanala,
  • cistadenokarcinoma - transformacija ciste u tumor,
  • mucinozni adenokarcinomi - rijetka vrsta raka endometrija, neoplazma se sastoji od cističnih ćelija koje luče sluz, opasne su metastazama na limfne čvorove,
  • pločasti ćelijski karcinom - razvija se iz epitelnog tkiva i sluznice, odlikuje se brzim razvojem i agresivnim tokom.

Često se simptomi koji ukazuju na razvoj malignog tumora gušterače pojavljuju već u kasnim fazama, kada počinje komprimirati unutrašnje organe ili kanale.

Prvi i glavni znak je bol, s rastom neoplazme ona se intenzivira. Lokalizacija boli često zavisi od toga na koji je dio gušterače zahvaćen. Ako joj je zahvaćena glava, tada je bol koncentrirana ispod desnog rebra, ako je rep u gornjem lijevom dijelu trbušne šupljine, ako je patologija zahvatila cijeli gušterača, tada je bol vidna. U položaju kada osoba leži na leđima, bol se pojačava. Posebno se pogoršavaju nakon jela masne, pržene, začinjene hrane i uzimanja alkoholnih pića. Često ljudi ne pridaju značaj tim simptomima, pripisujući ih pankreatitisu. Još jedan čest simptom karcinoma gušterače je gubitak apetita, ponekad čak i anoreksija, što rezultira naglim padom telesne težine pacijenta.

U slučajevima kada neoplazma komprimira žučni kanal, razvija se žutica, koži integrira zelenkasto-žutu nijansu i može se pojaviti jak svrbež kože. Mučnina i povraćanje nastaju kada tumor komprimira dvanaestopalačno crevo i želudac. Ovu pojavu uvek prati dijareja.

Simptomi karcinoma gušterače takođe uključuju uvećanu slezenu i unutrašnja krvarenja iz unutrašnjih vena želuca, razvoj akutnog holecistitisa i akutnog pankreatitisa.

Neuroendokrini tumor gušterače (neo tumor) razlikuje se od ostalih po prisutnosti živih simptoma i endokrinih poremećaja u pacijentovom tijelu. Zbog činjenice da uzrokuje značajne promjene u endokrinom sustavu, crijevni čiri, česta proljeva, bronhospazam, fibroza.

Neuroendokrini tumor gušterače ima miješanu prognozu za pacijenta, učinkovitost njegovog liječenja ovisi o nivou malignosti.

Liječenje tumora gušterače

Liječenje tumora gušterače se ne provodi konzervativno, već samo kirurški. Što prije se otkrije tumor i izvede operacija, to je bolja prognoza za pacijenta. Pacijenti s benignim tumorom mnogo se vjerojatnije oporavljaju. Za pacijente koji boluju od raka prognoza je razočaravajuća. Prema statističkim podacima, samo 15% pacijenata može biti operirano. Zbog činjenice da je rak gušterače gotovo uvijek metastaziran i brzo napreduje rak, kod pacijenata u trenutku kada se tumor otkrije, susjedni organi i limfni čvorovi već su pogođeni metastazama. U tom slučaju ljekari se više ne obvezuju da će operirati tumor. Od svih operiranih, otprilike 20% umre tijekom operacije. A od svih pacijenata koji su operisani zbog raka pankreasa, samo 10% će živeti više od 5 godina nakon operacije.

Takve metode poput radioterapije i hemoterapije mogu malo umanjiti veličinu neoplazme, što će u kombinaciji sa lijekovima protiv bolova ublažiti pacijentovo stanje prije smrti.

Dijeta kod novotvorina pankreasa

Dijeta protiv tumora gušterače jedna je od važnih komponenti liječenja. Trebalo bi biti osmišljeno da smanji opterećenje na želucu i izbjegne nepotrebnu aktivnost pankreasa u proizvodnji enzima za razgradnju hrane. Prehrana pacijenta mora biti uravnotežena, s dovoljnom količinom vitamina i minerala koji su mu potrebni. Prije svega, pacijent mora napustiti prženu, masnu, dimljenu i začinjenu hranu, alkoholna pića, pekarne i slastičarstvo, gazirana pića, kafu.

Pacijentu se ne preporučuje prejesti, bolje je jesti često, ali malo po malo. Najbolje je jesti hranu koja štedi želudac: kuhanu u rerni ili kuvanu, sjeckanu prije upotrebe.

Od proizvoda s mliječnom kiselinom preporučuje se odabir onih u kojima je najmanji sadržaj masti. Naravno, samo dijeta nije u stanju osloboditi pacijentu tumor, ali pridržavanje istog može značajno ublažiti simptome.

Kako bi smanjili rizik od razvoja tumora, ljudi koji pate od pankreatitisa treba pravilno jesti, pratiti raznolikost dijeta, odreći se alkohola i pušenja, izbjegavati prejedanje, jesti više povrća i voća. Kako ne biste propustili trenutak i pravovremeno otkrili novotvorine u gušterači, preporučuje se podvrgavati redovnim pregledima najmanje jednom u šest mjeseci.

Pogledajte video: OVO su SIMPTOMI RAKA PANKREASA - Prepoznajete li ih (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar