Dijabetička nefropatija: simptomi, stadijumi i liječenje

Dijabetička nefropatija je uobičajeni naziv za većinu bubrežnih komplikacija dijabetesa. Ovaj termin opisuje dijabetičke lezije filtrirajućih elemenata bubrega (glomerula i tubula), kao i žila koje ih hrane.

Dijabetička nefropatija je opasna jer može dovesti do posljednjeg (terminalnog) stadija zatajenja bubrega. U tom slučaju pacijent će morati na dijalizu ili transplantaciju bubrega.

Dijabetička nefropatija jedan je od češćih uzroka rane smrtnosti i invalidnosti kod pacijenata. Dijabetes je daleko od jedinog uzroka problema sa bubrezima. Ali među onima koji su podvrgnuti dijalizi i koji stoje u redu za donorski bubreg za transplantaciju, najviše je dijabetičara. Jedan od razloga za to je značajno povećanje incidencije dijabetesa tipa 2.

  • Oštećenje bubrega kod dijabetes melitusa, njegovo liječenje i prevencija
  • Koje testove trebate proći da biste provjerili bubrege (otvara se u zasebnom prozoru)
  • Važno! Dijabetesna bolest bubrega
  • Stenoza bubrežne arterije
  • Transplantacija bubrega s dijabetesom

Razlozi razvoja dijabetičke nefropatije:

  • visok šećer u krvi kod pacijenta,
  • loš holesterol i trigliceridi u krvi,
  • visokog krvnog pritiska (pročitajte web stranicu „sestre“ za hipertenziju),
  • anemija, čak i relativno „blaga“ (hemoglobin u krvi pacijenata sa šećernom bolešću treba prenijeti na dijalizu ranije nego pacijenti s drugim bubrežnim patologijama. Izbor dijalize ovisi o preferencijama doktora, ali za pacijente nema velike razlike.

Kada započeti renalnu nadomjesnu terapiju (dijalizu ili transplantaciju bubrega) u bolesnika sa šećernom bolešću:

  • Brzina glomerularne filtracije bubrega je 6,5 mmol / l), što se ne može smanjiti konzervativnim metodama liječenja,
  • Jako zadržavanje tekućine u tijelu s rizikom od razvoja plućnog edema,
  • Očigledni simptomi pothranjenosti proteina i energije.

Ciljni pokazatelji za krvne pretrage pacijenata sa šećernom bolešću koji se liječe dijalizom:

  • Glikovani hemoglobin - manje od 8%,
  • Hemoglobin u krvi - 110-120 g / l,
  • Paratiroidni hormon - 150-300 pg / ml,
  • Fosfor - 1,13–1,78 mmol / L,
  • Ukupni kalcijum - 2,10–2,37 mmol / l,
  • Proizvod Ca × P = Manje od 4,44 mmol2 / l2.

Ako se bubrežna anemija razvije kod dijabetičara na dijalizi, propisuju se stimulansi eritropoeze (epoetin-alfa, epoetin-beta, metoksipolietilen glikol epoetin-beta, epoetin-omega, darbepoetin-alfa), kao i željezne tablete ili injekcije. Pokušavaju održati krvni tlak ispod 140/90 mm Hg. Art., ACE inhibitori i blokatori receptora angiotenzina II ostaju lijekovi izbora za liječenje hipertenzije. Pročitajte članak „Hipertenzija kod dijabetesa tipa 1 i 2“ detaljnije.

Hemodijaliza ili peritonealna dijaliza trebaju biti razmatrani samo kao privremeni korak u pripremi za transplantaciju bubrega. Nakon presađivanja bubrega za vrijeme funkcioniranja transplantacije, pacijent se potpuno izliječi od zatajenja bubrega. Dijabetička nefropatija se stabilizuje, preživljavanje pacijenata raste.

Kada planiraju transplantaciju bubrega za dijabetes, ljekari pokušavaju procijeniti koliko je vjerovatno da će pacijent imati kardiovaskularnu nesreću (srčani udar ili moždani udar) tokom ili nakon operacije. Radi toga se pacijent podvrgava različitim pregledima, uključujući EKG sa opterećenjem.

Često rezultati ovih ispitivanja pokazuju da su ateroskleroza previše pogođena žila koja hrane srce i / ili mozak. Pogledajte članak „Stenoza bubrežne arterije“ za detalje. U tom se slučaju prije presađivanja bubrega preporučuje hirurško obnoviti prohodnost ovih žila.

Zdravo
Imam 48 godina, visina 170, težina 96. Dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2 prije 15 godina.
Trenutno uzimam metformin.hidroklorid 1g jednu tabletu ujutro i dvije uveče i januvia / sitagliptin / 100 mg jednu tabletu navečer i inzulin jednu injekciju dnevno lantus 80 ml. U januaru je podvrgnuta dnevnom ispitivanju urina i proteina je bilo 98.
Molim vas, savjetujte koje lijekove mogu započeti uzimati za bubrege. Nažalost, ne mogu ići kod doktora koji govori ruski jezik jer živim u inostranstvu. Na internetu postoji puno konfliktnih informacija, tako da ću vam biti vrlo zahvalan na odgovoru. S poštovanjem, Elena.

> Molim vas savjetujte koje lijekove
> Mogu početi uzimati za bubrege.

Nađite dobrog ljekara i posavjetujte se s njim! Takvo pitanje možete pokušati riješiti „u odsustvu“ samo ako ste potpuno umorni od života.

Dobar dan Zainteresirani za liječenje bubrega. Dijabetes tipa 1. Koje kapljice treba raditi ili terapiju sprovesti? Bolesna sam od 1987., 29 godina. Takođe zanima dijeta. Bio bih vam zahvalan. Liječio se kapljicama, Milgammom i Tiogammom. Zadnjih 5 godina nije bio u bolnici zbog okružnog endokrinologa, koji se stalno obraća činjenici da je to teško učiniti. Da biste otišli u bolnicu, sigurno se ne osjećate dobro. Arogantan ravnodušan stav ljekara, koji je apsolutno svi isti.

> Šta treba učiniti?
> ili provoditi terapiju?

Proučite članak „Bubrežna dijeta“ i istražite kako to piše. Glavno je pitanje koju dijetu slijediti. A kapljice su tercijarne.

Zdravo. Molim odgovor.
Imam hronično oticanje lica (obrazi, kapci, jagodice). Ujutro, popodne i uveče. Kada se prstom pritisne (čak i lagano) ostaju udubine i jame koje ne prolaze odmah.
Provjerili su bubrege, ultrazvučnim pregledom pokazao se pijesak u bubrezima. Rekli su da piju više vode. Ali od "više vode" (kad pijem više od jedne litre na dan) nabubrim još više.
S početkom prehrane s malo ugljikohidrata, postao sam žeđi. Ali pokušavam ionako popiti 1 litru, kao što sam provjerio - nakon što je zajamčeno snažno oticanje od 1,6 litara.
Na ovoj dijeti od 17. marta. Četvrta sedmica je prošla. Dok je oteklina na mjestu, i kilaža vrijedi. Sjedio sam na ovoj dijeti jer moram da smršim, riješim se stalnog osjećaja oteklina i riješim se trljanja u stomaku nakon obroka s ugljikohidratima.
Molim vas, recite mi kako pravilno izračunati režim pijenja.

> kako izračunati režim pijenja

Prije svega, morate uzeti testove krvi i urina, a zatim izračunati brzinu glomerularne filtracije bubrega (GFR). Detalje pročitajte ovdje. Ako je GFR ispod 40 - zabranjena je dijeta s malo ugljikohidrata, to će samo ubrzati razvoj zatajenja bubrega.

Nastojim upozoriti sve - napravite testove i pregledajte svoje bubrege prije nego što pređete na dijetu sa malo ugljikohidrata. To niste učinili - dobili ste odgovarajući rezultat.

> Provjerio je bubrege, pokazalo je ultrazvučno skeniranje

Prije svega, morate uzeti testove krvi i urina, a ultrazvuk tek kasnije.

s takvim bjelančevinom žurno podići alarm! ako vaš liječnik kaže nešto poput: - „što ste htjeli, to je vaš dijabetičar. i općenito dijabetičari uvijek imaju protein “bježi od takvog doktora bez osvrtanja! ne ponavljaj sudbinu moje majke. proteina uopće ne bi trebalo biti. već imate dijabetičku nefropatiju. i svi volimo da ga tretiramo kao uobičajenu nefropatiju. diuretik u konjskim dozama. ali ispadaju kao neučinkovite, ako ne i beskorisne. šteta od njih je mnogo veća. o tome pišu mnogi udžbenici endokrinologije. ali doktori su očito držali ove udžbenike tokom studija, položili ispit i zaboravili. kao rezultat upotrebe diuretika, kreatinin i urea odmah se naglo povećaju. Počećete da se šalje na plaćenu hemodijalizu. počet ćete imati strašne edeme. pritisak raste (vidi trijadu virchow-a). koristite samo kaptopres / kaptopril ili druge ACE inhibitore. bilo sorta. bilo koje druge vrste antihipertenzivnih lijekova dovest će do naglog pogoršanja zdravlja. sasvim moguće ireverzibilna. Ne vjerujte ljekarima! kategorički! provjerite i uporedite svaki sastanak s onim što je napisano u udžbenicima endokrinologije. i zapamti. s dijabetesom treba koristiti isključivo složenu terapiju lijekovima. uz podršku "ciljnih organa". sve. bježi od doktora koji praktikuje monoterapiju dok je živ. isto važi i za lekara koji ne zna šta je alfa lipoična kiselina za dijabetičare. i posljednja. Nađite klasifikaciju dijabetičke nefropatije na Internetu i pronađite svoju pozornicu. Liječnici svugdje strašno plivaju u tim stvarima. za bilo koje diuretike (diuretike), prisustvo bilo koje nefropatije je kontraindikacija. a sudeći po vašim opisima, on nije niži od 3 faze. razmišljajte samo svojom glavom. inače ćete biti optuženi za zanemarivanje bolesti. pa, kako kažu, spas od utapanja, ručni rad, znate li ko ...

Zdravo. Recite mi šta da radim sa ketonskim pokazateljima u urinu koji se pojavljuju na dijeti sa malo ugljenih hidrata i koliko su opasni?

Hvala vam na titaničkom radu i na našem prosvjetljenju. Ovo su najbolje informacije za dugo putovanje na Internetu. Sva pitanja su detaljno proučena i predstavljena, sve je jasno i dostupno, pa čak i strahovi i strahovi od dijagnoze i ravnodušnosti ljekara negdje su isparili.))))

Zdravo Ali što je sa dijetom ako postoje problemi s bubrezima? Zimi, na jednom kupusu i vitaminima ne možete daleko

Pogledajte video: Dijabetička nefropatija dijabetička bolest bubrega (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar