Hitna pomoć kod hipoglikemijske kome

FazeObrazloženje
1. Organizirajte poziv ljekara.Pravovremeno pružanje kvalifikovane njege i osiguranje hospitalizacije pacijenta.
2. Odredite nivo glikemije u krvi glukometrom (ako je dostupan).Kontrola šećera u krvi.
3. Osigurajte stabilan položaj sa strane (ili vodoravno polu-bočno). Izvadite uklonjive proteze.Prevencija zadržavanja jezika.
4. Otkopčajte usku odjeću.Omogućavanje besplatnog izleta u prsa
6. Omogućite pristup svježem zraku (ako je moguće, provedite terapiju kisikom navlaženim kisikom).Hipoksija pogoršava pacijentovo stanje.
7. Intravenski, 40% r-r glukoze je bolus (prethodno 100 mg tiamina) u dozi od 20-40-60 ml.Oporavak glikemije u krvi
7. Praćenje stanja pacijenta (krvni pritisak, brojač pulsa, NPV, stanje kože).Da obavesti lekara o dinamici pacijentovog stanja.
8. Održavajte umirujuću komunikaciju s pacijentom, ostanite s njim do uputstva liječnika.Psiho-emocionalno pražnjenje. Smanjenje osjećaja straha.

Medicinska sestra priprema lijekove i opremu:

- glukoza 40%, 10%, 5% rastvora, glukagon, 0,1% otopina adrenalina, prednizon,

- oprema za injekcije i infuziju.

Hitna pomoć kod hipertenzivne krize

STAGEOBRAZLOŽENJE
1. Organizirajte poziv ljekaraPravovremeno pružanje kvalificirane pomoći.
2. Umirujuće, pomozite pacijentu da zauzme položaj s podignutim uzglavljem.Smanjenje osjećaja straha. Smanjenje protoka krvi u mozgu
3. Otkopčati ograničenu odjeću (ovratnik, kaiš, kaiš).Olakšavanje izleta pluća.
4. Omogućite pristup svježem zraku.Smanjena hipoksija mozga.
5. Stavite senf na zadnji dio glave i mišiće tela ili napravite vruće kupke za stopala i ruke.Proširite periferne sudove. Smanjenje protoka krvi u mozgu.
6. Prema uputama liječnika, dajte pod jezik i otopite jedan od lijekova: - nifedipin - enalapril - propronolol.Za snižavanje krvnog pritiska
7. Praćenje pacijentovog stanja (krvni pritisak, puls brojanja, NPV, stanje kože).Da obavesti lekara o dinamici pacijentovog stanja.
8. Održavajte umirujuću komunikaciju s pacijentom, ostanite s njim do uputstva liječnika.Psiho-emocionalno pražnjenje. Smanjenje osjećaja straha.

Prema propisu liječnika, medicinska sestra priprema lijekove i opremu:

- propronolol, nifedipin, kormagnesin, enalapril,

- oprema za injekcije i infuziju.

Niste pronašli ono što tražite? Koristite pretragu:

Najbolje izreke:Prolazak na sjednicu i odbrana diplome užasna je nesanica, koja tada izgleda kao grozan san. 8538 - | 7046 - ili pročitajte sve.

Onemogući adBlock!
i osvježite stranicu (F5)

stvarno treba

Važne točke

Postoje 2 vrste poremećaja metabolizma ugljenih hidrata:

  • Povišen šećer u krvi (hiperglikemija),
  • Snižavanje šećera u krvi (hipoglikemija).

U ovom su slučaju simptomi hiper i hipo stanja vrlo slični, a načini pružanja medicinske skrbi su različiti. Zbog toga je važno znati obilježja manifestacija ovih stanja.

Hiperglikemiju karakterišu sljedeći simptomi:

  • Stalni osećaj žeđi, koji svakim minutom postaje sve intenzivniji,
  • Mučnina i izražena slabost,
  • Pacijent bez svijesti ima suvu kožu,
  • Smanjuje se tonus očnih jabučica
  • Najčešće od pacijenta dopire trajni miris acetona.

Stanje hipoglikemije ima slične simptome s hiperglikemijom, međutim pored općeg gubitka snage, pacijent ima drhtanje i jako znojenje.

Najčešće, osobe s dijabetesom imaju posebne instrumente za mjerenje količine šećera u krvi. U tom slučaju morate ih koristiti za mjerenje očitavanja kako biste bili sigurni da je dijagnoza tačna.

Simptomatologija

Hipoglikemiju u prvom satu razvoja prilično je teško prepoznati, jer ima neizrazite manifestacije.

Za početak procesa karakterizira gladovanje moždanih stanica zbog smanjene količine primljene glukoze. Sinteza energije započinje iz pričuvnih rezervi, iz tvari koje nisu namijenjene za ove svrhe.

Pojavljuju se prvi simptomi koji ukazuju na stanje pretka:

  • Opća slabost koja se brzo povećava, a koja zamjenjuje agresivnu ekscitabilnost,
  • Glavobolja koja ne reaguje na analgetike,
  • Smanjena koncentracija i pažnja,
  • Velika glad
  • Ruke i stopala se prehlađuju
  • Stopala i ruke su mokri
  • Poremećena je termoregulacija, zbog čega pacijent doživljava toplotne napade.

Prva pomoć u takvim uvjetima izuzetno je važna, jer zahvaljujući njoj možete izbjeći komu.

Pomoći pacijentu je lako. Da biste to učinili, popijte mu slatki čaj. Ako se stanje brzo pogorša, daju slatku tečnost da pije u malim kašikama, neprestano se nalazi pored osobe.

Podizanje šećera u krvi s čokoladom ili slatkim bombonima je nepoželjno. Prvo se apsorbuju sporije od šećera.

Drugo, razvoj hipoglikemije često je brz, tako da se gubitak svijesti može dogoditi upravo u trenutku kada pacijent jede slatkiše. U ovom slučaju pacijent će se nužno ugušiti na nju, što će značajno pogoršati ionako tešku situaciju.

Ako se simptomi ostave bez nadzora i tijelo ne primi količinu glukoze koja joj nedostaje na vrijeme, pacijentovo se stanje brzo pogoršava:

  • Biće pogođena oštrina vida
  • U području nosa i usana osoba će početi osjećati trnce,
  • Kratkoća daha uz manje fizičke napore
  • Nasilno drhtanje ruku
  • Progresivna tahikardija,
  • Nedostatak koordinacije.

U pravilu se simptomi brzo povećavaju, a nakon kratkog vremena osoba je već u nesvjesnom stanju, dolazi do hipoglikemijske kome.

Hitna njega hipoglikemijske kome zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Stoga, ako svjedočite gubitku svijesti osobe koja je imala gore navedene simptome, potrebno je da pozovete tim hitne pomoći.

Očividci

Kod hipoglikemijske kome prva pomoć je osigurati sigurnost osobe i uključuje sljedeće akcije:

  • Položite pacijenta vodoravno
  • Okreni glavu u stranu
  • Da biste fiksirali vitalne pokazatelje prije dolaska liječnika: otkucaji srca, disanje, puls.

Suprotno uvreženom mišljenju da se tečnost sa šećerom mora sipati u usta žrtve, čak i u stanju nesvesti, to se ne može učiniti!

Ako imate praksu intramuskularne injekcije i lijek "Glucagon", morate odmah davati injekciju.

Gotovo svi pacijenti s dijabetesom nose sa sobom potrebne lijekove. Zato ispitajte stvari osobe ako je u nesvjesnom stanju. Ako se osoba još uvijek nalazi u stanju predaka, odredite da li ima prave lijekove sa sobom, a također u kojoj dozi ih treba uzimati.

Glukagon se može dati u bilo koji dio tijela, ispod kože ili u mišić. U hitnim situacijama injekcija se daje kroz odjeću, jer u ovom slučaju nema vremena za dezinfekciju.

Ako se prije dolaska medicinskog osoblja osoba osjetila, nastavite mu pružati pomoć. Da biste to učinili, slijedite ove korake:

  • Dati malo piće da popije slatko piće ili da jede slatko,
  • Nakon konzumiranja slatke hrane i pića, nude im se namirnice bogate ugljikohidratima.

Liječnici će i dalje pomagati unošenje 40% -tne otopine glukoze u venu.

Daljnje liječenje prouzrokovaće uzroci hipoglikemije i vremenski period u kome je pacijent u komi.

Uzroci hitnosti

Šta je razlog smanjenja koncentracije šećera? Razloga je mnogo. Međutim, ljekari razlikuju 2 kategorije okolnosti koje mogu dovesti do hipoglikemijske kome.

1 grupa razloga - višak inzulina u krvi. Glavni zadatak inzulina je transport glukoze do organa i tkiva. U slučaju da bude premašena njegova količina, gotovo sva glukoza ulazi iz plazme u tkivo, a njen minimalni dio u krv.

Višak inzulina najčešće se nalazi kod pacijenata s dijabetesom ovisnim o inzulinu. To je zbog takvih faktora:

  1. Pogrešno izračunata doza lijeka bez uzimanja u obzir koncentracije lijeka.
  2. Takođe morate biti oprezni oko izbora šprica. Za injekcije inzulina koriste se posebne injekcije inzulina na kojima je označen broj jedinica koje odgovaraju određenoj dozi.
  3. Pogrešna tehnika primjene lijeka: injekcije inzulina provode se samo ispod kože. Ako lijek uđe u mišićno tkivo, njegova koncentracija će se naglo povećati.

Pacijenti sa bolestima gušterače, kada tijelo proizvodi puno inzulina, također su skloni hipoglikemiji.

Druga skupina faktora koji izazivaju hipoglikemijsku komu uključuje nepravilnu prehranu i raspodjelu tjelesne aktivnosti. U tom slučaju koncentracija inzulina u krvi ne prelazi normu, ali količina šećera se smanjuje.

Konzumiranje alkohola prvenstveno utiče na rad jetre. U ovom tijelu se, kao što znate, događa sinteza svih potrebnih komponenti krvi. Etilni alkohol povećava opterećenje na jetri, zbog toga se glikogen nije u stanju razgraditi na razinu glukoze što održava potrebnu razinu šećera prije i nakon jela. Kao rezultat toga, 2-3 sata nakon jela, količina glukoze u krvi pada.

Žene koje često koriste dijetu koja sagorijeva šećer ili ograničavaju unos ugljikohidrata također su sklone hipoglikemiji.

Stresi, prekomjerna fizička aktivnost, produljena depresija - uvjeti koji izazivaju smanjenje količine šećera u krvi.

Posljedice

Hitna njega hipoglikemijske kome treba se pružiti brzo i efikasno. Što više vremena pacijent provede bez svijesti, veći su rizici od tumora na mozgu, oslabljenog funkcioniranja živčanog sustava. U odraslih bolesnika česte manifestacije hipoglikemije dovode do promjena ili propadanja ličnosti, a u djece - do kašnjenja u mentalnom razvoju. Štoviše, vjerovatnoća smrti pacijenta je vrlo velika.

Patogeneza i uzroci patološkog stanja

Niska koncentracija glukoze s visokim nivoom inzulina (inzulinski šok) može prouzrokovati hipoglikemijsku komu. Ovo stanje karakteriše posebna reakcija tijela, kod koje je poremećen rad višeg nervnog sistema i pogođeni neuroni mozga. Dugotrajni nedostatak glukoze izaziva gladovanje kisika i ugljikohidrata. Posljedica ovog procesa je smrt odjela ili odjeljenja mozga.

Za inzulinsku komu karakterističan je pad glukoze ispod 3,0 mmol / L. U takvom trenutku osoba doživljava razne neprijatne senzacije. Stanje se brzo razvija, pogoršavajući se sa svakim minutom. U većini slučajeva koma se javlja kod pacijenata ovisnih o insulinu. Njegova pojava nastaje zbog pogrešne taktike lečenja bolesti, kao i nerazumevanja pravila za injekcije.

  • predoziranje inzulina kada je pacijent ubrizgao pogrešnu količinu lijeka ili primijenio pogrešnu vrstu proizvoda (na primjer, špricu U40 umjesto U100),
  • lijek se daje intramuskularno, a ne supkutano,
  • dijeta nije bila praćena, a vremenski zalogaji su preskočeni,
  • dugi intervali između obroka,
  • promena ishrane i ishrane,
  • ubrizgavanje hormona kratkog delovanja bez naknadnog ujeda,
  • obavljanje dodatnih fizičkih aktivnosti bez prethodne potrošnje ugljikohidrata,
  • nedostatak glikemijske kontrole prije izračuna doze hormona, uslijed čega se tijelu dovodi više lijekova nego što je potrebno,
  • nalet krvi u područje ubrizgavanja zahvaljujući savršenim masažnim pokretima,
  • konzumiranje alkohola
  • trudnoća, posebno prvih meseci kada se potreba za inzulinom smanjuje,
  • masna jetra
  • pacijent je u stanju ketoacidoze,
  • uzimanje određenih lijekova, na primjer, starije osobe koje koriste sulfanilamidne lijekove protiv hroničnog oštećenja jetre, srca ili bubrega,
  • poremećaji u probavnom sistemu.

Hipoglikemija se može javiti i kod novorođenčadi koja se rodila ranije nego što se očekivalo ili ako ima urođene srčane poremećaje.

Klinika hipoglikemije ovisi o brzini njene manifestacije.

  • glad
  • slabost
  • znojenje
  • vrtoglavica
  • pospanost
  • osjećaj straha bez razloga
  • glavobolja
  • blijedost kože.

U nedostatku mjera za zaustavljanje ranih simptoma hipoglikemije, javlja se akutni oblik stanja koji je popraćen sljedećim simptomima:

  • tahikardija
  • parestezija
  • kratkoća daha
  • drhtavica
  • grčevi
  • agitacija (psihomotorna),
  • zamagljena svijest.

Uz duže ignoriranje ovih simptoma neminovno se javlja i koma.

Za njega su karakteristične sljedeće manifestacije:

  • neprirodnost blijedih obloga,
  • proširene zjenice
  • otkucaji srca
  • neznatno povećanje krvnog pritiska,
  • snižavanje tjelesne temperature
  • Razvoj simptoma Kerniga,
  • povećani tetiva i periostealni refleksi,
  • gubitak svijesti.

Pojava takvih znakova trebao bi biti razlog za neposredan unos ugljikohidrata i traženje medicinske pomoći.

Algoritam za hitne slučajeve

Pacijenti s dijabetikom trebaju biti sigurni da kažu rodbini o značajkama terapije, kao i o mogućim opasnim posljedicama. Ovo je potrebno da ljudi okolo poduzmu potrebne mjere kako bi uklonili manifestacije hipoglikemijske kome.

Prva pomoć uključuje sledeće korake:

  1. Položite pacijenta na jednu stranu da spriječi gušenje zbog povraćanja koje ulazi u dišne ​​puteve. Zahvaljujući toj situaciji moguće je izbjeći spuštanje jezika.
  2. Oslobodite usnu šupljinu iz hrane (ako je potrebno).
  3. Pokrijte pacijenta s nekoliko toplih ćebadi.
  4. Konstantno pratite pulsne i respiratorne pokrete pacijenta. Ako su odsutni, hitno je početi s obavljanjem masaža srca i umjetnim disanjem (ako je potrebno).
  5. Ako pacijent ima funkcije gutanja, trebate ga naterati da popije slatki napitak. Alternativno, slatkiši ili bilo koji slatkiši neće raditi, jer će se duže apsorbirati. Osim toga, u procesu konzumiranja muffina ili čokolade, pacijentovo se stanje može pogoršati, može izgubiti svijest ili se gušiti.
  6. U nedostatku ugljikohidrata na ruci i očuvanju osjetljivosti na bol kod osobe, oslobađanje kateholamina (adrenalin, serotonin i dopamin) treba aktivirati šamarima ili štipanjem.
  7. Prva pomoć osobi u nesvjesnom stanju trebala bi se sastojati u poduzimanju mjera za povećanje nivoa šećera. Ako postoji štrcaljka sa glukagonom, bolesniku je treba dati supkutano (u količini od 1 ml) ili intravenski. Tada morate nazvati hitnu pomoć.

Važno je znati razlikovati simptome hipoglikemijskog stanja od hiperglikemijske kome. U prvoj izvedbi pacijentu treba davati glukozu, a u drugom - insulin. Pogrešna upotreba lijeka povećava rizik od smrti.

Da bi se izbjegla pojava opasnih po život, pacijent treba prvo uzeti malu količinu ugljikohidrata kako bi se spriječio daljnji pad glikemije, a zatim izmjeriti razinu glukoze glukometrom. Nakon primanja rezultata ispitivanja potrebno je poduzeti mjere primjerene nivou pokazatelja (ubrizgati inzulin ili ubrizgati glukozu), a zatim pričekati da ljekari stignu.

Diferencijalna dijagnoza

Inzulinska koma dijagnosticira se kod pacijenata s dijabetesom, kao i poremećaja u gušterači. Glavni laboratorijski test je uzorkovanje krvi za mjerenje nivoa glukoze.

Za komu je karakteristično smanjenje stope manje od 2 mmol / L. Za pacijente koji su stalno imali hiperglikemiju, pad nivoa šećera i do 6 mmol / L takođe se smatra patološkim stanjem. U takvim slučajevima utvrđivanje uzroka kome može biti teško. Norma glikemije za pacijenta s dijabetesom je 7 mmol / L.

Biti u nesvijesti također usložnjava dijagnozu. Ne postoji vrijeme za provođenje ispitivanja krvi pa liječnik može razlikovati hiperglikemiju od hipoglikemije samo fokusiranjem na vanjske manifestacije (suhoća, boja kože, vlažni dlanovi, grčevi). Svako kašnjenje može koštati života pacijenta.

Video materijal o uzrocima kome kod dijabetesa:

Bolničko lečenje

Pomoć u bolničkom okruženju uključuje sledeće aktivnosti:

  1. 40 se ubrizgava intravenski ili 60 ml otopine glukoze s koncentracijom od 40%.
  2. Ako od injekcije nema učinka, pacijentu se daje kapaljka, kako bi se opskrbila 5% -tna otopina glukoze, sve dok se svijest ponovno ne vrati u nju.
  3. Uz duboku komu pacijentu se dodatno ubrizgava 200 mg hidrokortizona.
  4. U nekim će slučajevima možda biti potrebno izvršiti potkožnu injekciju adrenalina u količini od 1 ml otopine (s 0,1% koncentracijom) ili efedrin hlorida.
  5. Ako pacijent ima loše vene, tada se kao alternativa intravenskoj injekciji upotrebljava potkožno kapljanje glukoze ili upotreba klistira u količini od 500 ml.
  6. Poboljšanje rada srca može zahtijevati upotrebu kofeina, kamfora ili sličnih lijekova.

Znakovi efikasnosti postupaka koje je preduzeo specijalista:

  • oporavak svijesti kod pacijenta,
  • nestanak svih simptoma
  • normalizacija glukoze.

Ako se pacijentovo stanje ne poboljša nakon 4 sata od trenutka intravenske injekcije glukoze, tada rizik od pojave komplikacije poput moždanog edema postaje mnogo veći. Posljedica ovog stanja može biti ne samo invalidnost, već i smrt.

Preventivne mjere

Pojava inzulinskog šoka nastaje zbog početka hipoglikemije. Kako bi se spriječio nagli pad glukoze, potrebno je pažljivo poštovati režim liječenja, te poduzeti preventivne mjere.

  • pratite pokazatelj glikemije - za to je dovoljno pratiti vrijednost glukoze prije i nakon jela, kao i neplanirane grickalice,
  • pratiti reakciju urina,
  • nadgledati stanje pre i nakon ubrizgavanja insulina,
  • odabrati pravu dozu inzulina koju vam je propisao ljekar,
  • Ne napuštajte dom bez slatkiša,
  • sami ne povećavajte dozu hipoglikemijskih lijekova,
  • sledite ishranu i dijetu koju je odredio lekar
  • svaki put pre vežbanja provjeriti glikemiju,
  • poručiti ljudima oko svih komplikacija povezanih s bolešću i naučiti ih pravila ponašanja kada nastupi hipoglikemijsko stanje.

Važno je da svi ljudi, posebno u odrasloj dobi, povremeno podvrgavaju pregledima kod ljekara kako bi prepoznali dijabetes u ranim fazama njegovog razvoja. To će pomoći spriječiti razvoj mnogih komplikacija, uključujući hipoglikemiju, čak i kod onih koji nisu svjesni napredovanja bolesti.

Šta je hipoglikemijska koma

Hipoglikemija je patološko stanje koje je rezultat akutnog nedostatka glukoze u cirkulacijskom sistemu: ispod 3,5-3,3 mmol / L. Ova komplikacija, koja ukazuje na kršenje metabolizma ugljikohidrata, karakteristična je za dijabetes. Ako oštar pad koncentracije glukoze dosegne 1,65 mmol / L ili manje, dolazi do kome, ekstremnog stepena hipoglikemije.

Prije svega, mozak pati, koji ne može funkcionirati bez glukoze. Njegovo gašenje izaziva kvar u radu svih organa i sistema. I to se događa bukvalno u nekoliko minuta. U početku pacijent iznenada doživi snažnu slabost, slom i ubrzo padne u komu.

Najčešći uzroci ovog opasnog stanja:

Intenzivna fizička aktivnost može izazvati hipoglikemijsku komu

  1. Unošenje prekomjernih doza inzulina bez uzimanja u obzir konzumirane hrane bogate ugljikohidratima.
  2. Nepravilne injekcije ovog hormonskog lijeka (ne supkutano, već intramuskularno).
  3. Prekomjerna proizvodnja inzulina, uzrokuje višak glukoze u tkivima i njegov nedostatak u krvotoku.
  4. Upotreba velikih doza alkohola.
  5. Intenzivna fizička aktivnost.
  6. Dijeta koja sagorijeva šećer za mršavljenje.
  7. Snažan stres, dugotrajna depresija.

Vjerojatnost nastanka hipoglikemijskih napada povećava se ako se razvije pacijent s dijabetesom:

  • hroničnog zatajenja bubrega
  • masna jetra,
  • bolesti gušterače što dovode do hiperfunkcije organa.

Život pacijenta ovisi o tome koliko se brzo i precizno osigurava premedicinska njega zbog hipoglikemije.

Simptomi hipoglikemijskog stanja

Shvatite da osoba ima prekomu, možete na tako karakterističan simptom kao što je obilno znojenje

Dijabetičar ne pada odmah u komu. Prvo dolazi prekomatozno stanje. Izuzetno je važno prepoznati ga na vrijeme. Uz hipoglikemiju, prva pomoć često pomaže u sprječavanju razvoja kome. Međutim, mjere spašavanja trebalo bi poduzeti brzo, u roku od 5-15 minuta.

Možete shvatiti da osoba ima prekomu sa sljedećim karakterističnim simptomima:

  • nagli slom
  • vrtoglavica
  • blijeda koža lica,
  • drhtanje ruku
  • obilno znojenje,
  • pogoršani osećaj gladi.

U početnom hipoglikemijskom stanju dovoljno je pacijentu dati piće slatkog čaja ili mu dati malo tekućeg meda, granuliranog šećera ili nekoliko mekih slatkiša, a napad brzo blokira. Neželjeno je koristiti samo čokoladu ili sladoled, kao glukoza iz tih proizvoda se apsorbira mnogo sporije. Ali ako šećer ne uđe u krvotok, ekstremni stupanj hipoglikemije neizbježan je.

Simptomi kome u razvoju:

Tahikardija je simptom kome koji se razvija

  • pojačano znojenje,
  • mokra, blijeda, hladna koža,
  • tahikardija
  • pad pritiska
  • vrtoglavica
  • povraćanje, mučnina
  • proširene zjenice očiju, koje se ne sužavaju zbog jake svjetlosti,
  • pad telesne temperature
  • mišićni grčevi
  • tremor udova,
  • utrnulost lokalnih dijelova tijela,
  • poremećena koordinacija pokreta,
  • poteškoće u govoru
  • kratkoća daha, zastoj disanja,
  • zamućenost i gubitak svijesti.

Simptomi hipoglikemijske kome razlikuju se kod različitih bolesnika, ovisno o brzini razvoja patološkog stanja. No, postoji algoritam hitne pomoći zajednički svim dijabetičarima.

Hipoglikemija kod djece

Hipoglikemijska koma kod djece odvija se na isti način kao i kod odraslih: pretjeranim znojenjem, grčevima, kratkoćom daha itd. Isprva se patološko stanje može očitovati nemotiviranim raspoloženjima, gubitkom apetita, dugotrajnom pospanošću. U tom slučaju treba posumnjati na pad koncentracije šećera u krvi.

Napadi izazvani nedostatkom glukoze uništavaju krhki živčani sistem, pa je kod djece hitna pomoć zbog hipoglikemijske kome nešto drugačije psihološke prirode. Ni u kojem slučaju roditelji ne bi trebali davati paniku i brinuti dijete. Svako 2 sata trebali biste pratiti nivo šećera i nadoknaditi nedostatak inzulina, bez obzira na razlog njegovog nedostatka. Između mjerenja trebate dati obilno piće, pileći prezim s malo masnoće, ako je potrebno - brze ugljikohidrate.

Pogledajte video: Čemu služi glukagen? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar