Šta odabrati: Paracetamol ili Aspirin?

Web stranica pruža referentne podatke samo u informativne svrhe. Dijagnoza i liječenje bolesti trebaju se provoditi pod nadzorom stručnjaka. Svi lijekovi imaju kontraindikacije. Potrebna je stručna konsultacija!

Koji lijek najbolje pomaže kod visoke temperature - paracetamol ili aspirin?

Oba lijeka - i paracetamol i aspirin imaju dobar antipiretski učinak. Međutim, pored efikasnog smanjenja temperature, ovi lijekovi imaju i potpuno različita svojstva, koja se moraju uzeti u obzir kako bismo shvatili koji će lijek u ovoj konkretnoj situaciji biti najbolji za smanjenje temperature.

Strogo govoreći, treba upozoriti na svojstva paracetamola i aspirina da nisu ista u pogledu učinkovitosti snižavanja temperature. Aspirin je mnogo efikasniji i brži u snižavanju temperature nego kod Paracetamola. Međutim, postoje i drugi aspekti dejstva ovih lekova. Ako neki drugi aspekt djelovanja ovih lijekova ne zanima ljude, on može poduzeti bilo koji lijek.

Ali ako uzmete u obzir i druge aspekte djelovanja paracetamola i aspirina, onda će svaki lijek biti prikladniji za određeni slučaj. Prvo, paracetamol se smatra najsigurnijim antipiretskim lijekom na svijetu. Zbog toga je paracetamol dozvoljen za izdavanje bez recepta i za samostalnu primjenu pri visokoj tjelesnoj temperaturi.

Aspirin bolje smanjuje temperaturu, ali može biti opasan lijek. Prava opasnost lijekova koji sadrže Aspirin jest ta da djeluju na iste vrste jetrenih stanica kao i neki virusi koji pokreću prehladu. Kao rezultat, ćelije jetre podvrgavaju se kumulativnom i vrlo snažnom negativnom efektu istovremeno od Aspirina i virusa. Pod utjecajem aspirina i virusnih toksina stanice jetre se uništavaju, a razvija se ozbiljna i opasna bolest zvana Reye sindrom. Ova se patologija pripisuje komplikacijama Aspirina.

Reyeov sindrom vrlo je ozbiljna bolest, stopa smrtnosti od koje dostiže 80 - 90%. Stoga upotreba Aspirina za snižavanje temperature nosi određeni rizik. Ali paracetamol nema takve rizike. Stoga, izbor između paracetamola i Aspirina, pored usporedbe njihove učinkovitosti, ima i drugi aspekt - stepen rizika. Aspirin je bolji za snižavanje temperature, ali može uzrokovati smrtonosne komplikacije, dok je paracetamol gori pri upravljanju toplinom, ali potpuno je siguran i ne dovodi do smrti čak i kod predoziranja. Odnosno, izbor je između efikasnog, ali opasnog lijeka i manje efikasnog, ali potpuno sigurnog.

Zbog vjerojatnosti razvoja Reyeovog sindroma Aspirin se ne preporučuje za snižavanje temperature kod virusnih infekcija. Za smanjenje temperature koja prati virusne infekcije preporučuje se upotreba preparata Paracetamol. A s bilo kojim bakterijskim infekcijama, kao što su tonzilitis, pijelonefritis i drugi, Aspirin je potpuno siguran i može se koristiti kao najefikasniji antipiretik.

Šta odabrati: Aspirin ili paracetamol?

Ako trebate odabrati najefikasniji antipiretik, često se postavlja pitanje, što je bolje - Aspirin ili Paracetamol. Ovi lijekovi imaju ista svojstva: smanjuju piretsku tjelesnu temperaturu (vrućicu), zaustavljaju umjerenu bol. Ali ovi lijekovi imaju različite aktivne komponente, razlike u mehanizmima djelovanja i kontraindikacije.

Aspirin ili paracetamol smanjuju piretsku tjelesnu temperaturu (vrućica), zaustavljaju umjerene bolove.

Aspirin

Aspirin proizvodi njemačka farmaceutska kompanija Bayer AG. Oblik doziranja pripravka su bijele okrugle bikonveksne tablete koje su urezane (Bayer-ov krst i natpis ASPIRIN 0,5).

Aktivni sastojak: acetilsalicilna kiselina.

Pomoćne tvari: kukuruzni škrob i mikrokristalna celuloza.

Aspirin sadrži acetilsalicilnu kiselinu (ASA) u dozi od 500 mg / tab. Lijek spada u skupinu lijekova nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID). ASA je i ne-opojni analgetski i antipiretik, jer utiče na centralni nervni sistem i centre boli i termoregulacije koji se nalaze u mozgu. Acetilsalicilna kiselina spada u prvu grupu NSAID-a, tj. je tvar sa izraženim protuupalnim delovanjem.

Mehanizam djelovanja ASA zasnovan je na nepovratnom blokiranju enzima ciklooksigenaze (COX) I i II tipa. Suzbijanje stvaranja COX-2 ima antipiretske i analgetske učinke. Inhibicija sinteze COX-1 ima nekoliko posledica:

  • inhibicija sinteze prostaglandina (PG) i interleukina,
  • smanjena citoprotektivna svojstva tkiva,
  • inhibicija sinteze trombuksigenaze.

Učinak ASA na tijelo ovisi o dozi. To znači da farmakodinamika tvari varira ovisno o dnevnoj dozi.

Uzimanje ASA u malim dozama (30-325 mg / dan) koristi se za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti koje mogu biti uzrokovane pojačanom koagulacijom krvi.

U ovoj dozi, acetilsalicilna kiselina pokazuje antiagregatna svojstva: inhibira stvaranje tromboksana A2, koji povećava agregaciju trombocita i izaziva ozbiljno suženje konzola.

Za ublažavanje umjerenih bolova i smanjenje tjelesne temperature pireta tijekom groznice djelotvorne su prosječne doze ASA (1,5-2 g / dan), koje su dovoljne za blokiranje COX-2 enzima. Velike doze acetilsalicilne kiseline (4-6 g / dan) smanjuju intenzitet upalnog procesa, jer ASA nepovratno inaktivira COX-1 enzime, inhibirajući stvaranje PG.

Kada koristite ASA u dozi koja prelazi 4 g / dan, pojačava se njegov urikozurični učinak, a primjena malih i srednjih dnevnih doza (do 4 g / dan) dovodi do smanjenog izlučivanja mokraćne kiseline.

Nuspojava Aspirina je njegova gastrotoksičnost, koja se javlja uslijed smanjenja citoprotekcije želučane i dvanaestopalačne sluznice nakon kontakta s acetilsalicilnom kiselinom. Kršenje sposobnosti stanica da se oporave dovodi do stvaranja erozivno-ulcerativnih lezija zidova gastrointestinalnog trakta.

Kako bi smanjila gastrotoksičnost ASA-e, Bayer je razvio Aspirin Cardio - tablete i dražeje obložene enteričkim omotačem. Ovaj lijek je fokusiran na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, pa se u njemu sadrži ASA u manjim dozama (100 i 300 mg).

Kako djeluje paracetamol

Paracetamol u obliku tableta (200, 325 ili 500 mg / tab.) Dostupan je od različitih proizvođača.

Aktivna supstanca je paracetamol (acetaminofen).

Pomoćne tvari: kukuruzni škrob, krumpirov škrob, želatina, natrij kroskarmeloza, stearinska kiselina.

Paracetamol spada u drugu skupinu NSAID-a (lijekovi slabog protuupalnog djelovanja). Acetaminofen je derivat paraaminofenola. Mehanizam djelovanja ove tvari zasnovan je na blokiranju COX enzima i inhibiciji sinteze GHG.

Niska protuupalna efikasnost rezultat je činjenice da peroksidaze stanica perifernog tkiva neutraliziraju blokadu enzima ciklooksigenaze (COX-2) uzrokovane djelovanjem Paracetamola. Učinak acetaminofena proteže se samo na središnji nervni sistem i centre termoregulacije i boli u mozgu.

Relativna sigurnost paracetamola za gastrointestinalni trakt objašnjava se nepostojanjem inhibicije sinteze GHG u perifernim tkivima i očuvanjem citoprotektivnih svojstava tkiva. Nuspojave acetaminofena povezane su s njegovom hepatotoksičnošću, stoga je lijek kontraindiciran za osobe koje pate od alkoholizma. Toksični efekti na jetru su pojačani kombiniranom primjenom paracetamola s drugim nesteroidnim antirevmatičkim lijekovima ili s antikonvulzivima.

Poređenje lijekova

Ovi lijekovi pripadaju ne-opojnim analgeticima i antipireticima, a također se uključuju u skupinu lijekova nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID).

Lijekovi jednako imaju antipiretsko svojstvo i koriste se za ublažavanje vrućice. Oba lijeka se izdaju u ljekarnama bez recepta.

Indikacije ovih lijekova su iste:

  • smanjenje povišene telesne temperature,
  • otklanjanje umjerenih bolova
  • smanjenje intenziteta upale.

Kontraindikacije za oba leka su:

  • zatajenje jetre, bubrega ili srca,
  • manjak glukoze-6-fosfat dehidrogenaze.

Aspirin se ne koristi za liječenje djece zbog visokog rizika od razvoja akutnog zatajenja jetre kod djece s virusnom infekcijom (Reye sindrom).

Koja je razlika

Lijekovi imaju različito protuupalno djelovanje: Paracetamol - slab, Aspirin - izražen.

Budući da su aktivne komponente u ovim lijekovima različite, glavne kontraindikacije za njihov unos također se razlikuju. Aspirin je kontraindiciran u:

  • hemoragična dijateza,
  • stratifikacija aneurizme aorte,
  • peptički čir (uključujući anamnezu),
  • visok rizik od krvarenja u želucu,
  • netolerancija na ASA i druge NSAID,
  • bronhijalna astma komplicirana nosnom polipozom,
  • hemofilija
  • portalna hipertenzija
  • manjak vitamina K

Uprkos izraženim antipiretskim i protuupalnim efektima na tijelo, Aspirin se ne koristi za liječenje djece zbog visokog rizika od razvoja akutne zatajenja jetre kod djece s virusnom infekcijom (Reyeov sindrom). Ne možete koristiti lijek kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu i s visokim rizikom unutrašnjih krvarenja. Aspirin je kontraindiciran djeci mlađoj od 15 godina, ženama tijekom trudnoće (I i III tromjesečja) i dojiljama.

Paracetamol se ne preporučuje za upotrebu sa:

  • hiperbilirubinemija,
  • virusni hepatitis
  • alkoholno oštećenje jetre.

Acetaminofen se smatra sigurnijim NSAID od acetilsalicilne kiseline, jer ne izaziva razvoj Reyeovog sindroma, nije gastrotoksičan i ne smanjuje trombozu (samo ASA ima svojstvo protiv trombocita). Stoga se paracetamol preporučuje ako postoje sljedeće kontraindikacije za Aspirin:

  • bronhijalna astma,
  • ulcerozna istorija
  • uzrasta dece
  • trudnoća
  • period dojenja

Tako paracetamol mogu uzimati djeca, trudnice i dojeće žene.

Paracetamol uglavnom utječe na centralni živčani sustav i funkcioniranje boli i termoregulacijskih centara. Zbog toga ovaj lijek djeluje kao opći analgetski. Slaba periferna protuupalna aktivnost očituje se samo malim sadržajem peroksidnih spojeva u tkivima (s osteoartritisom, akutnom ozljedom mekog tkiva), ali ne i s reumatizmom. Aspirin je efikasan za umjereni somatski bol i sindrom reumatske boli.

Za smanjenje groznice tokom vrućice i ublažavanje glavobolje i zubobolje, bolje je koristiti Paracetamol, jer ima manje nuspojava.

Što je jeftinije

Tablete paracetamola mnogo su jeftinije od aspirina.

Naziv lijekaDoziranje, mg / tab.Pakiranje komada / pakovanjeCijena, rub.
ParacetamolASK - 500105
Aspirinacetaminofen - 50012260

Što je bolje - Aspirin ili paracetamol

Izbor lijeka ovisi o sljedećim faktorima:

  • priroda bolesti (sa virusnom infekcijom, Aspirin je kontraindiciran),
  • dob pacijenta (Aspirin se ne koristi u pedijatriji),
  • cilj terapije (snižavanje tjelesne temperature ili intenziteta upalnog procesa, inhibicija tromboze ili ublažavanje boli).

Za prevenciju kardiovaskularnih bolesti koristi se samo Aspirin, jer ASA u malim dozama inhibira sintezu tromboksana A2. Paracetamol ne posjeduje takva svojstva.

Prilikom odabira analgetika morate uzeti u obzir prirodu bola. Kod reumatskih bolova i oštećenja perifernih tkiva, paracetamol nije efikasan, jer je njegov učinak ograničen na centralni nervni sistem. U takvim je slučajevima bolje koristiti Aspirin.

Za zaustavljanje upalnog procesa kod odraslog pacijenta efikasnija je i upotreba Aspirina, jer ima izraženiji protuupalni učinak.

Na temperaturi

Kao antipiretski lijek protiv groznice koriste se i Aspirin i Paracetamol.

Aspirin je zabranjen za upotrebu u pedijatriji zbog velikog rizika od razvoja Reyeovog sindroma u liječenju virusnih infekcija kod djece. Za zaustavljanje bola i smanjenje tjelesne temperature kod djeteta preporučuje se upotreba Paracetamol prema uputama.

Mišljenje ljekara

Petrova A. Yu., Pedijatar: „Za liječenje djece, bolje je koristiti pripravke koji sadrže paracetamol u obliku sirupa (Panadol).“

Kim L. I., terapeut: „Ovi lekovi ne leče osnovnu bolest - samo ublažavaju pacijentovo stanje. Ove lijekove možete koristiti bez odgovarajućeg liječenja ne više od 3 dana. Ako simptomi prehlade ne nestanu, tada imunološki sistem organizma ne može sam da potisne upalni proces. Da biste izbjegli komplikacije, morate posjetiti ljekara. "

Pregledi pacijenata na Aspirin i paracetamol

Alina, 24 godine, Ufa: „Aspirin je skup lijek koji ima mnogo kontraindikacija i nuspojava. Paracetamol takođe nije bezazlen, ali je sigurniji. "

Oleg, 36 godina, Omsk: „Koristim Aspirin (rastvorljive tablete) za lečenje glavobolje ili prehlade. Nisam primjetio nikakve nuspojave. "

Karakterizacija paracetamola

Lijek pomaže u smanjenju tjelesne temperature. Eliminira bol, zaustavlja razvoj upalnog procesa. Aktivna supstanca u sastavu je paracetamol. Inhibira stvaranje prostaglandina i deluje na centar za termoregulaciju u diencefalonu. Alat sprječava pojavu bola, uklanja vrućicu. Ima blago protivupalno dejstvo.

Propisati lijek za bol u leđima, mišićima, zglobovima. Ublažava glavobolju, nelagodu u trbuhu tokom menstruacije. Preporučuje se kod prehlade i gripe za snižavanje tjelesne temperature i poboljšanje općeg stanja. Prijem je kontraindiciran kod sljedećih bolesti i stanja:

  • trudnoća
  • dojenje
  • ovisnost o alkoholu
  • teška oštećenja jetre i bubrega,
  • krvne bolesti
  • smanjenje broja krvnih zrnaca,
  • manjak glukoze-6-fosfat dehidrogenaze.

Lijek može izazvati alergijske reakcije. U retkim slučajevima nakon primene primećuju se anafilaksija, mučnina, bronhospazam, urtikarija i bolovi u trbuhu. Potpuno se apsorbuje iz probavnog trakta. Aktivna supstanca veže se za proteine, prolazi biotransformaciju u jetri i izlučuje se u obliku neaktivnih metabolita u urinu tokom 8-10 sati. Ne negativno utiče na ravnotežu vode i soli u tijelu. Počinje djelovati u roku od 15-30 minuta.

Što je bolje - paracetamol ili Aspirin

Paracetamol je sigurniji za probavni trakt. Može se uzimati čak i protiv pozadine peptičnog čira, iako jetra pati od lijeka. Lijek ima slabiji učinak na tijelo, pa često pacijenti ostavljaju povratne informacije o niskoj učinkovitosti.Kod jakih bolova, vrućice i upale bolje je uzimati acetilsalicilnu kiselinu.

Uz prehladu

Za prehlade je odrasloj osobi bolje uzimati acetilsalicilnu kiselinu. Lijek se malo brže bori s upalom, upalom i tijelom. Da bi povećao efikasnost, lekar propisuje antivirusna sredstva.

U djetinjstvu je bolje uzimati Paracetamol. Djeluje nježnije, tako da se ne možete bojati ozbiljnih nuspojava. Dajte aspirin djeci mlađoj od 15 godina. Treba ga uzimati u skladu s dozom koja je navedena u uputama i samo u nedostatku kontraindikacija.

Pregledi pacijenata na paracetamol i aspirin

Anna, 29 godina, Murmansk

Aspirin je mnogo bolji od paracetamola. Poveo sam sa ARVI. Temperatura pada u roku od sat vremena do normalnih vrijednosti. Glavobolja malo odlazi i opće se stanje poboljšava. Prihvatam u hitnim slučajevima, jer čestim lijekom šteti organizmu.

Kristina, 35, Samara

Paracetamol je dat bebi. Toplina se spušta polako, ali duže vrijeme. Ima minimum kontraindikacija i nuspojava. Zajedno sa antipireticima, trebate piti puno tekućine i uzimati vitamine.

Pogledajte video: Šta odabrati za psa ? Am , povodac ili ogrlicu . Natalija Vasiljević (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar