Fizičko obrazovanje za dijabetes: videozapis niza vježbi i tehnika

Fizička aktivnost odličan je način za kontrolu glukoze u krvi. Svakodnevne vježbe povećavaju osjetljivost tijela na inzulin, pomažu u smanjenju tjelesne težine i dovode do mnogih drugih pozitivnih promjena. Ali, kao i druge komponente dijabetičkog načina života, treba dozirati gimnastiku i terapiju vježbanjem (vježbanje). I prije upotrebe ovih ili drugih kompleksa, trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Značajke vježbe terapije

Fizioterapijske vježbe za dijabetes tipa 1 i 2 su izuzetno važne. Zahvaljujući njoj, primjetan je porast kvalitete života pacijenta:

  • povećava se osjetljivost tijela na inzulin
  • smanjuje se glukoza, poboljšava se sastav krvi,
  • razvoj mišića
  • težina se normalizira
  • nervna napetost i stres su smanjeni,
  • ojačan je kardiovaskularni sistem.

Terapija vježbanjem može smanjiti koncentraciju šećera na normalne razine i smanjiti potrebnu dozu inzulina. Opšti efekat fizičke aktivnosti jača imunološki sistem, eliminira manifestacije i efekte adinamije.

Blagi dijabetes

Uz blagi oblik dijabetesa, možete vježbati gimnastiku za sve mišićne grupe. Morate raditi s visokom amplitudom prosječnim i sporim tempom. Prvo se rade mali mišići, a zatim se uvode vježbe koje zahtijevaju pojačanu koordinaciju. U ovoj fazi bolesti dopušteno je koristiti utege, posebne školjke. Trening po pravilu traje 30-40 minuta uz prilično intenzivno opterećenje.

Uz blagi dijabetes melitus, terapija za vježbanje može uključivati ​​brzo hodanje (od 5 do 12 km), skijanje, plivanje u bazenu, klizanje na ledu, trčanje, veslanje, sportske i druge raznolike vježbe. Sve časove treba izvoditi pod nadzorom lekara, a trenera treba upozoriti na vaše stanje.

Prosječni oblik dijabetesa

U srednjem obliku dijabetesa, cilj vježbe terapije je stabilizirati stanje kako bi se kasnije smanjila doza korištenih lijekova. Vježbe u ovom slučaju trebaju biti umjerenog ili niskog intenziteta. Treba odabrati komplekse, u čijoj izvedbi sudjeluju sve mišićne grupe. Nastava traje 30 minuta.

U ovoj se fazi možete baviti pješačenjem na udaljenosti ne većoj od 7 km ili primjenjivati ​​druga dozirana opterećenja. Intenzitet - 110-120 koraka u minuti. Gustina nastave treba biti 30-40%.

Teški dijabetes

U pravilu, teški oblik dijabetesa prati bolesti kardiovaskularnog sistema. To treba uzeti u obzir pri odabiru opterećenja na tijelu: intenzitet bi trebao biti nizak ili umjeren.

Fizioterapijske vježbe usmjerene su na razvoj malih i srednjih mišića. Kako se prilagođavate mogu uključiti velike mišiće.

Vježbe treba izvoditi sporim tempom, ali s dugim trajanjem. Ovim pristupom ne troši se samo glikogen pohranjen u mišićima, već i glukoza.

Razredbe bi trebale biti u skladu sa vremenom i ubrizgavanjem inzulina i obrocima. U suprotnom, trening može dovesti do hipoglikemije, nakon čega slijedi hipoglikemijska koma.

Uz odmor u krevetu, možete izvoditi i vježbe. Trebali bi uključivati ​​elemente vježbi disanja. Glavno pravilo je sprječavanje prekomjernog rada.

Kompleks vježbi

Skup fizioterapijskih vježbi daje opterećenje različitim mišićnim skupinama i pomaže u povećanju tonusa tijela kod dijabetesa. Uključuje sljedeće vježbe.

  • Čučnjevi Leđa držite uspravno, a stopala široka ramena. Prilikom čučnjeva noge se savijaju u koljenima, trup se kreće prema naprijed, leđa su ravna. Kretanje treba biti glatko, spor.
  • Pritisni prozore. Leđa držite ravno, karlica i donji deo leđa treba da budu u nivou leđa, noge - zajedno, ruke - širina ramena. Rade samo mišići ruku, ne možete se saviti u donjem dijelu leđa ili podići zdjelicu. Intenzitet opterećenja i broj potiskivanja moraju se dogovoriti s liječnikom.
  • Mahi. Izvedite ih rukama i nogama prema naprijed, natrag i na stranu. Svaki pokret se izvodi pojedinačno s maksimalnom amplitudom.
  • Šetnja na licu mesta. Noge ritmički podižite naizmjenično, to možete kombinirati s ljuljanjem ruku i skokovima u stranu.
  • Zavoji i zavoji. Stavite noge na širinu ramena, ruke na struk. Povucite desnu ruku na lijevu stranu i obrnuto dok ne osjetite napetost u boku.

Gimnastika za noge

Kompleks potiče protok krvi u donjim ekstremitetima. Vježbe se ponavljaju 10-15 puta u toku dana. Trening uključuje sledeće tehnike:

  • nožni prst hvatajući male predmete: podignite ih i spustite na pod,
  • naizmenično ustajanje na nožnim prstima i na petama,
  • u sjedećem položaju podignite noge ispred sebe: prvo ih poravnajte, zatim se savijte na koljenima, ispravite i ponovo spustite,
  • naizmenično i istovremeno crtanje osmica sa nogama u vazduhu,
  • nacrt čarape stopala u položaju 90 ° iznad poda.

Vježbe disanja

Najprirodniji oblik vježbi disanja je šetnja na svježem zraku. Dah bi trebao biti dubok. Kod dijabetesa korisno je vježbati takozvanu metodu disanja u ritmu, u kojoj se ritmički jak kratki dah kombinira s dugim glatkim izdisajem. Vježbe disanja se mogu izvoditi kod kuće u ventiliranom prostoru.

Aerobika i bučice

Vježbe vježbanja s utezima treniraju kardiovaskularni sustav, doprinose gubljenju kilograma i smanjuju zalihe glukoze u krvi. Opterećenja trebaju biti niskog intenziteta, a težina bučica ne smije biti veća od 2 kg. Vježbe s bućicama trebaju biti ograničene na 15-minutne prilaze 1 put dnevno. Možete podići bučice ispred sebe ispruženim rukama, na boku, čučnuti s knedlom na jednoj nozi. Intenzitet vježbi i njihov broj treba provjeriti sa svojim liječnikom. Glavni uvjet je dobro zdravlje prije, za vrijeme i nakon treninga.

Hipoglikemija

Vježba snižava šećer u krvi, što je dobro za dijabetes, ali treba poduzeti mjere opreza. Izmjerite razinu šećera prije i nakon vježbanja, ako padne ispod 10 mmol / l, potrebno je uzimati 1 XE svakih pola sata. Hranu s ugljikohidratima treba pripremiti unaprijed kako bi se pomoglo normalizaciji razine glukoze. Pokazatelje morate mjeriti na svakih 30 minuta nastave. Obavezno pijte vodu tokom vežbanja.

Kontraindikacije

Kada odaberete set vježbi, ne možete zanemariti ograničenja koja postavlja liječnik. Obavezno se posavjetujte sa stručnjakom, pratite svoje dobrobit kako biste spriječili kritične promjene razine šećera. Odobrenje ljekara neophodno je ako imate bolesti kardiovaskularnog sistema, prekomjernu težinu, stalno nenormalne razine glukoze, loše fizičko stanje, kao i ako ste stariji od 45 godina.

Kod dijabetes melitusa zabranjeno je prekoračiti normu opterećenja koju je odredio ljekar. Kod bolesti tipa 2, zagušenje može dovesti do srčanog udara. Ako vježbe zahtijevaju pretjerani napor, brzo uzrokuju umor i loše stanje, trening treba prekinuti.

Značajke vježbe terapije za dijabetes razlikuju se ovisno o vrsti bolesti. Kod dijabetesa tipa 1, poželjno je vježbati svaki dan nakon jela, fokusirajući se na dobrobit. Kod dijabetesa tipa 2, potrebno je pažljivo dozirati opterećenje, ne zadržavajte dah. Na izdisaju trebate izdisati, na opuštanju udahnite. Treba postojati odgovarajući interval između vježbi kako bi se disanje u potpunosti vratilo. Iz treninga treba isključiti vježbe popraćene naprezanjem (čučnjevi, mrtva dizanje). Stoga se prije početka treninga posavjetujte sa ljekarom. Sama predavanja najbolje se rade pod nadzorom iskusnog trenera koji zna za vaše zdravlje.

Kakva je upotreba terapije za vježbanje dijabetičara?

Svaka fizička vježba značajno povećava osjetljivost tijela na inzulin, poboljšavajući kvalitetu krvi i normalizirajući glukozu u njemu.

Međutim, važnost terapije za vježbanje šećerne bolesti 2 ili 1 tipa mnogi podcjenjuju.

Ali takav tretman ne zahtijeva čak i velike novčane troškove i omogućava vam uštedu, jer smanjuje potrebu za uzimanjem različitih lijekova.

Fizioterapijske vežbe za dijabetes melitus su korisne jer u procesu njegove primjene:

  1. razvijaju se mišići
  2. višak masnoće se razgrađuje
  3. povećava se osjetljivost na inzulin.

Sve to povoljno utječe na metaboličke procese, jer se tijekom aktivnosti povećava šećer i dolazi do njegove oksidacije. Istovremeno se zalihe masti brzo troše i počinje metabolizam proteina.

Osim toga, fizičko obrazovanje poboljšava mentalno i emocionalno stanje. Ono što je važno za dijabetičare, jer često se stres povećava zbog stresa. Također, terapija vježbanjem pomaže u sprječavanju ili barem usporavanju razvoja dijabetesa tipa 2.

Uz oblik bolesti ovisan o inzulinu, posebno dugotrajnim tijekom, pacijenti često doživljavaju oštre promjene razine šećera. Zbog toga pacijenti postaju depresivni i uzrokuju hronični umor.

Međutim, s naglim promjenama nivoa glukoze, bavljenje sportom je vrlo teško. Stoga mnogi ljudi s dijabetesom tipa 1 vode neaktivan život, što samo pogoršava njihovo stanje. Osim toga, nestabilnost koncentracije šećera dovodi do razvoja dijabetičke kome i ketoacidoze, koja u nekim slučajevima završava smrću.

Zbog toga, liječnici savjetuju pacijentu ovisnom o inzulinu da se redovno uključuje u posebne vježbe. Na kraju, to ne samo da će poboljšati kvalitetu života pacijenta, već će i podmladiti njegovo tijelo. Međutim, i pored očiglednih prednosti tjelesne aktivnosti, prije bilo kakve vježbe trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Dakle, redovno vježbanje kod dijabetesa tipa 1 donosi sljedeće prednosti:

  • rizik od razvoja dijabetičkih komplikacija znatno je smanjen,
  • vjerovatnoća za starosne bolesti je smanjena,
  • fizička aktivnost sprječava demenciju u starosti.

Kompleks terapije za vježbanje dijabetesa trebao bi biti nježan. Osim toga, pacijentima koji ovise o insulinu korisno je voziti bicikl, plivati ​​u bazenu i duže šetnje na svježem zraku.

Kod dijabetesa tipa 2, gimnastika takođe može biti izuzetno korisna. Uostalom, redovna fizička aktivnost povećava osjetljivost stanica na inzulin.

Ljekari su uvjereni da je trening snage koristan za dijabetičare. Kardio opterećenja i jogging nisu manje učinkoviti, što će vam omogućiti da uklonite višak kilograma, što je čest pratitelj hronične hiperglikemije. Štoviše, više masnoće koju pacijent ima na trbušnoj masti, manje mišića ima, što povećava otpornost na inzulin.

Također, terapija vježbanjem povećava učinak lijekova koji povećavaju osjetljivost na inzulin. Učinkoviti antidijabetički lijekovi su Siofor i Lucophage.

Dakle, redovna terapija za vježbanje dijabetesa tipa 2 ima niz pozitivnih efekata:

  1. gubitak težine, naime opseg struka,
  2. normalizacija koncentracije glukoze u krvi,
  3. poboljšanje rada srca
  4. snižavanje holesterola, što ima blagotvoran uticaj na krvne sudove.

Vrste fizičkih aktivnosti ovisno o težini bolesti

Postoje 3 vrste dijabetesa - blaga, umjerena, teška. Ako se pacijent nalazi u stacionarnim uvjetima, tada će se vježba terapija provoditi prema klasičnoj shemi s postupnim povećanjem opterećenja.

S blagim oblikom bolesti treniraju se svi mišići visoke amplitude. Tempo treba promijeniti iz sporog u srednji. Osim toga, intenzivne vježbe trebaju biti usmjerene na proučavanje malih mišića.

Druga faza uključuje provođenje vježbi koordinacije. U ovom slučaju se mogu koristiti gimnastički zidovi ili klupe.

Također je uz blagi dijabetes korisno dozirano hodanje brzim tempom, uz postupno povećavanje udaljenosti. Kompleks terapije za vežbanje, koji se sastoji od raznolikog opterećenja, nije manje koristan.

Trajanje opterećenja ovisi o težini bolesti:

  • svjetlost - do 40 minuta,
  • prosječno - oko 30 minuta,
  • teška - najviše 15 minuta.

U srednjem obliku dijabetesa glavni je zadatak tjelesnog odgoja normalizacija doze lijekova. Cijeli kompleks vježbi uključuje proučavanje svih mišića umjerenog intenziteta.

Osim specijalne gimnastike preporučuje se hodanje u dozi. Ali maksimalna udaljenost ne smije biti veća od sedam kilometara. Štaviše, gustoća zanimanja je 30-40%.

Tjelesni odgoj za teški dijabetes provodi se uzimajući u obzir minimalno opterećenje na kardiovaskularni sustav. U početku su vežbe namenjene vežbanju srednjih i malih mišića umerenog intenziteta. Nakon toga, potrebno je postepeno uključiti velike mišićne grupe.

Da biste smanjili glukozu u krvi, gimnastiku je potrebno raditi dugo i ležerno. Tako će se konzumirati ne samo glikogen, već i glukoza.

Vrijedi napomenuti da su s teškim oblikom bolesti također indicirane vježbe disanja. Ništa manje korisno nije otvrdnjavanje i masaža.

Vježbe protiv dijabetesa

Za pacijente sa dijabetesom, bez obzira na njegovu vrstu, razvijen je poseban LF kompleks koji uključuje brojne vježbe.

Hoda s opruženim podizanjem nogu od bedara s ravnim leđima. Za vrijeme takvih akcija, disanje bi trebalo biti kroz nos i biti ritmično. Trajanje opterećenja je 5-7 minuta.

Naizmjenično hodanje po petama i nožnim prstima s razmnožavanjem ruku. Respiratorna kontrola nije obavezna. Nastava traje do 7 minuta.

Razmnožavanje gornjih udova u strane i naknadno izvođenje rotacijskih pokreta u laktovima od sebe i prema sebi. Nije potrebno nadzirati proces disanja, ali ne može se odgoditi.

Duboko udahnite potrebno je da se sagnete i zagrlite koljena, a zatim izdahnete. Takođe se u ovom položaju izvode kružni pokreti koljena u različitim smjerovima.

Razmnožavanje najnapetijih ruku u stranu u stojećem položaju. Raspon kretanja mora se postepeno povećavati. Što se tiče disanja prvo se uzima dah, a za vrijeme izdisaja izvode se rotacijski pokreti ramenskih zglobova.

Razmnožavanje nogu u stranu s maksimalnom napetošću u sjedećem položaju. Udahnuvši, morate se nagnuti naprijed i obje ruke dodirnuti nožni prst lijeve noge. Na izdisaju treba da se uspravite, a na udisanju se opet duboko udahne, a zatim gornjim udovima morate dodirnuti nožni prst desne noge.

Stojeći ravno, morate ispružiti gimnastičku palicu ispred sebe, istegnuvši je. Držeći se za ivice tela, trebate uzeti ruku iza leđa i nagnuti se ulevo. Zatim morate pomaknuti štap ulijevo, udahnuti, vratiti se na IP i ponoviti iste radnje na drugoj strani.

IP je sličan, ali gimnastički štap počinje unazad i drži ga laktovima na zavoju. U tom je slučaju potrebno udahnuti zrak i saviti se, a na izlazu se stvara nagib prema naprijed.

Držeći se za krajeve tela, treba izvesti rotacijske pokrete od lopatica do vrata, a zatim od donjeg dela leđa do ramena. Međutim, potrebno je zasebno trljati površinu stražnjice i trbuha, krećući se u smjeru kazaljke na satu. Disanje može biti besplatno, ali bez odlaganja.

Sjedeći na stolici morate trljanjem tijela, a zatim sa stopala do donjeg trbuha trljati donje ekstremitete od donjih nogu do prepona. Međutim, ova vježba se ne preporučuje kod oštećenja trofičnog tkiva i varikoznih vena.

Sjedeći na stolici, gimnastički štap trebalo bi položiti na pod i valjati ga nogama. Možete sjesti i na stolicu i gnjaviti pokretima ušiju minutu.

Ležeći na podu na valjku sa zatvorenim nogama, trebali biste naizmenično podizati ravne noge. Čak i u ovom položaju, vježba "bicikl" se izvodi sa brojem ponavljanja od najmanje 15 puta.

Ležeći na stomaku, potrebno je da se rukama odmarate na podu i udahnete. Nakon što se sagnete, kleknite i izdahnite.

Hodati po mjestu pet minuta. Disanje treba biti sporo i duboko.

Svaka vježba se izvodi najmanje 5 puta s vremenom, povećavajući broj pristupa. Ovo nije čitav kompleks terapije za vježbanje, ostale mogućnosti treninga možete pogledati dodajući video u nastavku.

S dijabetičkim stopalom, koje je česta komplikacija hiperglikemije, treba napraviti zaseban set vježbi. To će ukloniti nadutost, poboljšati cirkulaciju krvi, nastaviti osjetljivost i ojačati zglobove i mišićna tkiva donjih ekstremiteta.

Dakle, ispod bosih nogu trebali biste staviti mekani tepih. Prvih 6 vežbi izvodi se sedeći na stolici, ali bez dodirivanja leđa njegovih leđa. Kod dijabetesa tipa 1 i 2, praćenog patološkim promjenama stopala, naznačena je sljedeća metoda vježbanja:

  1. Stopala za stopala na podu pete. Zatim morate podići čarape, savijajući i odvijajući prste oko 15 sekundi.
  2. Stopala su vam za petama. Zatim se kružne čarape okreću u različitim smjerovima.
  3. Stojeći na nožnim prstima, potpetice se podižu s naknadnim rotacijskim pokretima u stranice.
  4. Podižući nogu, morate je poravnati, a zatim povući čarapu prema sebi. Brojevi se pišu prstima u zraku. Vježbu izvodi levo i desno stopalo zauzvrat.
  5. Oba ekstremiteta se podižu i savijaju u koljenima, dok su stopala okrenuta prema unutra. Zatim bi se noge trebalo pljesnuti tako da stopala budu čvrsto u kontaktu.
  6. Noge na podu treba da se kotrljaju drvenim štapom ili staklenom bocom dvije minute.
  7. Ležeći položaj, ravne noge podignute. Tada morate povući čarape prema sebi, izravnati ruke i povezati ih ispred sebe. Zatim, držite udove najmanje dvije minute.

Šta dijabetičari ne smiju raditi tijekom fizičkog napora?

Postoje neke kontraindikacije za terapiju vežbanjem. Dakle, vrijedno je pričekati malo s fizičkom aktivnošću ako su očitanja glukoze veća od 13-16 mM / L ili manja od 4,5 mM / L. Također, sport može pogoršati probleme sa vidom, pa se uz retinopatiju vrijedi odreći.

Iz sigurnosnih razloga ne treba trčati na velike udaljenosti i baviti se traumatičnim sportovima (na primjer, crossfit, borilačke vještine, nogomet, dizanje tegova). Također, vježbe treba raditi izuzetno oprezno uz stalnu bol u teladima i ako se otkrije prekomjerna koncentracija acetona u urinu.

Štoviše, karakteristike dijabetesa su takve da pacijent često osjeća nelagodnost i snažnu slabost. Zbog toga u ovom stanju nije potrebno iscrpljivati ​​tijelo pretjeranom fizičkom aktivnošću i morate znati kako fizički stres utječe na šećer u krvi.

Svako opterećenje je kontraindicirano kod teškog dekompenziranog dijabetesa melitusa. Druga zabrana nastave je hipertenzija, koronarna bolest srca i loša cirkulacija krvi.

Video u ovom članku govori o prednostima terapije vježbanjem.

Kakva je upotreba terapije za vježbanje dijabetičara

Glavni problem šećerne bolesti (DM) je kršenje apsorpcije glukoze u tkivima i njeno nakupljanje u vaskularnom dnu. Višak šećera negativno utječe na vaskularnu stijenku i živčana vlakna, uzrokujući različita stanja opasna po život. Fizičke vježbe sa dijabetesom tipa 2 su neophodne za rješavanje sljedećih problema:

  • Povećani unos glukoze radnim mišićima,
  • Stabilizacija sadržaja šećera u serumu u krvi,
  • Stimulacija imuniteta,
  • Općenito povećanje tjelesnog tonusa,
  • Regulisanje tonusa vaskularne stijenke i poboljšanje dovoda krvi u tkiva,
  • Stimulirajući efekat na periferne živce,
  • Gubitak kilograma

Inzulin i fizičko vaspitanje

Uz oblik dijabetesa koji ovisi o insulinu povećava se vjerovatnost razvoja hipoglikemije, jer aktivni mišićni rad ima mogućnost smanjenja koncentracije šećera u krvnom serumu. Stoga trening treba započeti najkasnije 50-60 minuta nakon jela i ubrizgavanja inzulina. Također ne preporučujemo stavljanje inzulina u one mišićne skupine za koje je planirano glavno opterećenje.

Ako tijekom predavanja primijetite epizode snižavanja glukoze, možete jesti sendvič ili drugu ugljikohidratnu hranu. Ako je šećer i dalje jasno izražen, tada trebate konzultirati liječnika: možda će biti korisno smanjiti jednu dozu inzulina prije treninga.

Ako ste za vrijeme vježbanja osjetili opću slabost, vrtoglavicu, drhtanje u udovima ili se pojavio akutni osjećaj gladi, tada treba odmah prekinuti vježbanje i žvakati nešto slatko, na primjer, bombon, komad šećera, tabletu glukoze.

Indikacije i kontraindikacije

Fizikalna terapija je indicirana za blagi do umjereni dijabetes melitus. U teškim poremećajima, pitanje prihvatljivosti terapijskih vježbi odlučuje liječnik pojedinačno, to je neophodno kako bi se izbjegle moguće komplikacije dijabetesa na pozadini opterećenja mišića.

Postoji nekoliko stanja u kojima je terapija sa vežbanjem kontraindicirana za dijabetičare:

  • Pogoršanje bolesti, visoka glukoza u krvi (više od 13-16 mmol / l),
  • Razvoj hipoglikemije tokom treninga (šećer ispod 4,5 mmol / l),
  • Teške popratne vaskularne i srčane patologije (poremećaji ritma, zatajenje srca, aneurizme velikih žila),
  • Teška patologija mrežnice,
  • Visok aceton u urinu
  • Stalni intenzivni bolovi u telećim mišićima,
  • Infektivne dijabetičke komplikacije.

Blaga ozbiljnost

Trening traje oko 35 minuta i uključuje gimnastičke elemente koji utječu na različite mišićne grupe. Punjenje se izvodi prosječnim tempom za velike mišićne skupine ili brzim tempom za male. Dopuštene su vježbe visokog amplitude, utezi, uporaba posebnih uređaja: bučice, gimnastičke palice, švedski zidovi, klupe.

Osim treninga, trebate izdvojiti i vrijeme za šetnju. Hodali biste prosječnim tempom, postepeno povećavajući udaljenost. Ako je u ranijim danima udaljenost 5 km, tada će je postepeno trebati povećati na 15 km.

Ostale dozvoljene fizičke aktivnosti za blagi dijabetes uključuju:

  • Plivanje
  • Vodena aerobika,
  • Šetanje i trčanje
  • Skijanje (nordijsko hodanje) i klizanje,
  • Veslanje
  • Neke dinamične igre (tenis, badminton).

Umjerena ozbiljnost

Kompleks fizioterapijskih vježbi za umjereni dijabetes melitus uključuje i trening svih mišićnih skupina i usmjeren je na stabilizaciju stanja i odabir odgovarajuće doze lijekova.

Prosječno vrijeme punjenja je 25 minuta. Pješačenje je dopušteno na udaljenosti od 7 km intenzitetom od 115 koraka u minuti.

Možda kombinacija vježbe terapije s postupcima masaže i stvrdnjavanja.

Teški stepen patologije

S ozbiljnim komplikacijama dijabetesa, zabranjeni su previše aktivni pokreti i velika opterećenja. Trening ne bi trebalo da pređe četvrtinu sata. Svi se zadaci izvode sporim izmjerenim tempom, ali dugo vremena, tako da se glikogen iz mišićnih vlakana i same glukoze razgrađuju i apsorbiraju.

Važno je obratiti pažnju na stanje pacijenta. Ako postoji osjećaj nedostatka zraka, otkucaja srca ili slabost, tada treba prekinuti trening.

U zavisnosti od odmora u krevetu, dozirana fizička vježba moguća je tijekom ležanja i vježbi disanja.

Vježbe terapija za dijabetičko stopalo

Pothranjenost donjih ekstremiteta veoma je česta pojava kod dijabetesa. To je zbog polineuropatije i angiopatije (poremećaj krvnih žila i živaca), koji uzrokuju bol u udovima i promjene na koži, pa sve do stvaranja trofičnih čira. Zbog toga je razvijen poseban 10-minutni kompleks vježbi za noge protiv dijabetesa:

  1. Sjedeći, savijamo i ispravljamo nožne prste.
  2. U prethodnom položaju stavimo noge na pete, prednja noga je podignuta. Čarape donosimo i dijelimo na strane.
  3. Noge ispružamo ispred sebe i, držeći ih u težini, palcima crtamo krugove i brojeve.
  4. Stavili smo novine na pod. Izvučemo loptu s noge nogama, a zatim je izravnamo bez pomoći rukama i razrežemo na komade, držeći je između nožnih prstiju.
  5. Stojimo na nogama. Dižemo se na vrhove prstiju, širimo pete na strane, a zatim se punim stopalom spuštamo na pod.
  6. Mi imitiramo hodanje na mjestu, otkidajući samo potpetice s potpornja.
  7. Sjedimo na podu, ispružimo noge. Naizmenično savijte noge prema sebi, dalje od sebe.
  8. Povucite čarape. Naizmenično, povlačimo se desnom, a zatim levom nogom.
  9. Lagano podignite nogu na pod, povlačenjem stopala za sebe, zatim je spustite i povucite prema sebi. Ponovite s drugom nogom, a zatim s dvije noge zajedno.

Svi predmeti moraju se obaviti 10 puta.

Gimnastika za oči sa dijabetesom

Žile očne jabučice su najmanje i uže, pa je kod povišene razine glukoze u krvi došlo do poremećaja protoka krvi u njima. Ako se mjere ne preduzmu na vrijeme, vid može zauvijek izgubiti. Zato je punjenje očiju tako važno za bolesnike s dijabetesom. Pomaže u usporavanju patoloških procesa u arterijama mrežnice. Nakon svake vježbe trebate 30 sekundi prekriti oči kako biste im dali vremena da se prilagode.

  1. Najprije morate zatvoriti oči i izvršiti 6 kratkih klikova svjetlom na očne jabučice, a zatim ih otvorite na 6 sekundi. Ponovite vježbu 3 puta.
  2. Čvrsto zatvorite oči, a zatim otvorite 6 sekundi. Ponovite šest puta.
  3. 2 minute zaredom treptati bez napetosti.
  4. Učvrstite kažiprst ispred očiju na udaljenosti od 40 cm. Odvojite ih na strane, dok je to moguće, držeći ih na vidiku.
  5. Naizmjenično fiksirajte pogled na prstima, a zatim na predmetima koji se nalaze iza njih.
  6. Gledajući dolje, okrenite očne jabučice u smjeru kazaljke na satu. Zatim pogledajte gore i nastavite rotirati u suprotnom smjeru.
  7. 9 puta lagano udarajte gornje kapke od vanjskog ugla oka prema unutrašnjem, donje kapke - obrnuto.
  8. Pokrijte oči nekoliko minuta.

Masaža protiv dijabetesa

Masaža u kombinaciji sa terapijom za vježbanje pomaže kod mnogih komplikacija šećerne bolesti tipa 2: oštećenja perifernih arterija i živčanih debla, debljanja, patologije zglobova i kralježnice. Ovisno o prevladavajućim simptomima, masiraju leđa, gornje ili donje ekstremitete. Postupak omogućava poboljšanje opskrbe krvlju tkivima, ubrzavanje metaboličkih procesa, poticanje rada perifernih živaca i povećanje općeg tonusa tijela.

Opšta masaža, koja pokriva jedno ili više odeljenja, izvodi se dva puta nedeljno u trajanju od pola sata. Segmentirana lokalna masaža za dijabetičare dopuštena je svakodnevno, ali ne duže od 10 minuta.

Koristite različite tehnike: gnječenje, vibracije, milovanje, trljanje, udarce u tački.

Ako se dijabetes razvio na pozadini patološke patologije, tada može utjecati na akupresuru torakalne kralježnice i supraskapularnu regiju.

Postupak je kontraindiciran u prisustvu trofičnih čira, s pogoršanjem artropatije, dekompenzacijom dijabetesa ili hipoglikemija.

Pogledajte video: Zavod za sport Fizičko obrazovanje (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar