Povećan test tolerancije na glukozu, glikovani hemoglobin normalan

Dijagnoza dijabetes melitusa (DM) primjenom oralnog testa tolerancije na glukozu (PHTT) i glikoliranog hemoglobina (HbA1c) provedena je među 127 bolesnika s faktorima rizika za dijabetes tipa 2. Otkrivanje šećerne bolesti na temelju razine HbA1c bilo je niže nego na temelju PHTT-a (31% naspram 43%). Razina HbA1c> 7% uvijek je odgovarala dijagnozi dijabetesa metodom PHTT-a. Međutim, nivo HbA1c PHTT-a.

Sukladnost dijagnostičkih kriterija za dijabetes melitus procijenjena na osnovu rezultata oralnih testova tolerancije na glukozu i nivoa glikoliranog hemoglobina (HbA1c)

Ispitivana populacija od 127 bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (T2DM) podvrgnuta je testovima tolerancije na glukozu (OGTT) i mjerenju HbA1c iz dijagnostičkih razloga. HbA1c je otkrio manje bolesnika s dijabetesom nego OGTT (31% prema 43%). HbA1c> 7% i OGTT bili su slični u potvrđivanju dijabetesa, ali HbA1c OGTT performansi za potvrđivanje dijagnoze.

Tekst znanstvenog rada na temu „Usklađenost kriterija za dijagnozu dijabetes melitusa prema rezultatima oralnog testa tolerancije na glukozu i nivou glikozovanog hemoglobina HbA1c“

Usklađenost kriterija za dijagnozu dijabetes melitusa prema rezultatima oralnog testa tolerancije na glukozu i nivou glikoliranog hemoglobina HbA1c

Federalna državna budžetska ustanova „Endokrinološki naučni centar“ Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, Moskva

Sukladnost dijagnostičkih kriterija za dijabetes melitus procijenjena na osnovu rezultata oralnih testova tolerancije na glukozu i nivoa glikoliranog hemoglobina (HbA1c)

Federalna državna budžetska institucija "Endokrinološki istraživački centar", Ministarstvo zdravlja Rusije, Moskva

Dijagnoza dijabetes melitusa (DM) primjenom oralnog testa tolerancije na glukozu (PHTT) i glikoliranog hemoglobina (HbA1c) provedena je među 127 bolesnika s faktorima rizika za dijabetes tipa 2. Otkrivanje šećerne bolesti na temelju razine HbA1c bilo je niže nego na temelju PHTT-a (31% naspram 43%). Razina HbA1c> 7% uvijek je odgovarala dijagnozi dijabetesa metodom PHTT-a. Međutim, HbA1c 7% i OGTT bili su slični u potvrđivanju dijabetesa, ali HbA1c i ne mogu pronaći ono što trebate? Isprobajte uslugu odabira literature.

koliko faktora rizika za nastanak dijabetesa tipa 2 (T2DM). Faktori rizika uključuju dob> 45 godina, prekomjernu težinu ili pretilost (BMI> 25 kg / m2), porodičnu anamnezu T2DM (roditelji ili braća i sestre s T2DM), uobičajeno niska fizička aktivnost, oslabljena glikemija na glavi (NGN) ili oslabljena tolerancija na glukozu (NTG) anamneza, gestacijski dijabetes melitus ili anamneza velikog fetusa. Ispitivanje nije uključivalo pacijente koji su primali hipoglikemijski tretman ili dijetsku terapiju.

Razina HbAlc određena je u svih bolesnika, a najkasnije 3 dana kasnije provedena je standardna HRTT sa 75 g glukoze uz određivanje glukoze na testu i 120 min nakon ugljikohidratnog opterećenja. Rad je odobrio etički odbor FSBI ENC. Svi su pacijenti potpisali informirani pismeni pristanak za sudjelovanje u kliničkom ispitivanju.

Serumska glukoza određena je na biohemijskom analizatoru Architect c4000 (Abbott Diagnostics, Abbott Park, IL, SAD) koristeći standardne setove proizvođača. Glikolirani hemoglobin (HbA1c) određen je tečnom hromatografijom visokih performansi na D10 analizatoru (Bio-Rad) prema standardu

Tabela 1. Dijagnostički kriteriji za dijabetes melitus i druge glikemijske poremećaje (WHO, 1999-2006)

Metabolizam ugljikohidrata

Glikemija venske krvne plazme (mmol / L)

Norma SD NTG NGN

7.0 6.1 i 11.1> 7.8 i ne mogu pronaći ono što trebate? Isprobajte uslugu odabira literature.

Grupa visokog rizika za dijabetes

Nije određeno Nije navedeno> 6.5

Usklađenost sa kriterijima za dijagnozu poremećaja metabolizma ugljikohidrata putem PHTT-a i nivoa HbA1c (postotak pacijenata).

Todike. Metoda je certificirana od NGSP-a (Nacionalnog programa za standardizaciju glikohemoglobina).

Ovisno o rezultatima HRTT-a i razini HbAlc, ispitanici su podijeljeni u tri skupine: pojedinci bez poremećaja metabolizma ugljikohidrata (normalni), skupina visokog rizika za T2DM i skupina s novo dijagnosticiranim T2DM. Grupa visokog rizika za T2DM uključivala je bolesnike sa NGN, NTG ili kombinacijom oboje. Pacijenti su dodijeljeni grupi s T2DM prema rezultatima PHTT-a pod jednim od sljedećih uvjeta: prisutnost dokumentiranog jednokratnog povećanja glikemije u dijabetesnom rasponu u anamnezi + jednokratno povećanje glikemije u dijabetesnom rasponu tijekom PHTT-a, dvostruko povećanje glikemije u dijabetesnom rasponu tijekom PHTT-a. Pacijenti su dodijeljeni grupi sa T2DM na nivou HbA1c pod jednim od sljedećih uvjeta: prisutnost dokumentiranog jednokratnog povećanja glikemije u dijabetesnom rasponu u povijesti + HbA1 kod dijabetičara

raspon> 6,5%, jedan porast glikemije tijekom PHTT + HL1c u dijabetesnom rasponu.

U tabeli. 1 i 2 predstavljeni su dijagnostički kriteriji za poremećaje metabolizma ugljikohidrata.

Rezultati i diskusija

Uporedna analiza dijagnoze poremećaja metabolizma ugljikohidrata pomoću PGTT-a i razine HL1c pokazala je neusklađenost rezultata tih ispitivanja (vidi sliku).

U ispitivanoj populaciji bolesnika nivo HL1c manje je predvidio prisustvo dijabetesa u odnosu na PGTT (31% naspram 43%).

Podaci iz literature sugeriraju da dijagnoza dijabetesa na razini HL1c ne pokazuje toliko više kao različita populacija bolesnika s dijabetesom u usporedbi s PGTT-om. Rezultati studija provedenih u Danskoj, Velikoj Britaniji, Australiji,

Grenland, Kenija i Indija pokazuju značajno odstupanje u dijagnozi na temelju rezultata PHTT-a i razine HL1c. Učestalost podudaranja dijagnoze PHTT-a i nivo NLL1s u ovim studijama varirali su od 17 do 78%. Brojne nacionalne udruge za dijabetes ne preporučuju korištenje razine HL1c kao dijagnostički kriterij za dijabetes zbog nedostatka standardizacije metode i nedostatka podataka o etničkim karakteristikama glikacije hemoglobina.

U našoj studiji rezultati dijagnoze dijabetesa u dva ispitivanja podudarali su se samo na razini HL1c> 7%. Na 6,5 ​​7%, broj identificiranih bolesnika s dijabetesom potpuno se podudara s onim kada se koristi zlatni dijagnostički standard - PHT. Međutim, na nivou NLL1s

15 odgovora

Gdje si vidio "samo 0,1 posto izvan norme"? Jeste li prekršili sve indikatori ispitivanja tolerancije na glukozu I izražena otpornost na inzulin. Osim toga, prema savremenim protokolima, svako, pa i slučajno, otkrivanje glikemije iznad 11,1 mmol / l prilika je da se odmah uspostavi dijabetes.

Zapravo je bolje početi, naravno otklanjanjem laboratorijske greške. Ponovite, ako je moguće, oba ispitivanja u drugoj laboratoriji.

Elena, onda definitivno - dijabetes. Možda se manifestirao ne tako davno, a glikozilirani hemoglobin još nije imao vremena za reakciju. Preporučio bih da u bliskoj budućnosti napravite krvni test za inzulin, C-peptid i NOMA indeks (markere funkcionalnog statusa pankreasa i inzulinsku rezistenciju) i osobno se obratite endokrinologu za liječenje rezultata.

Sada počnite slijediti dijetu br. 9 (informacije o njoj široko su dostupne na internetu, tako da neću duplicirati), odaberite proizvode s glikemijskim indeksom ispod 50.
Možete uzimati i fitosborin Arfazetin pola čaše 3 puta dnevno 30 minuta prije jela po šemi „14 dana unosa + pauza od 14 dana“.

Što trebam učiniti ako imam slično, ali drugačije pitanje?

Ako među odgovorima na ovo pitanje niste pronašli potrebne informacije ili ako je vaš problem malo drugačiji od onog predstavljenog, pokušajte postaviti liječniku dodatno pitanje na istoj stranici ako je on na glavnom pitanju. Možete postaviti i novo pitanje i nakon nekog vremena naši liječnici će odgovoriti na njega. Besplatno je. Možete potražiti relevantne informacije o sličnim pitanjima na ovoj stranici ili putem stranice za pretraživanje web lokacije. Bićemo vrlo zahvalni ako nas preporučite svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Medportal 03online.com pruža medicinske konsultacije u prepisci s ljekarima na licu mjesta. Ovdje dobivate odgovore od stvarnih vježbača u svom području. Trenutno, sajt može dobiti konsultacije na 48 područja: alergolog, anesteziologa, venerologija, gastroenterologije, hematologije i genetika, ginekolog, homeopata, dermatolog dječje ginekolog, dijete neurolog, pedijatrijske urologije, dječije hirurgije, pedijatrijski endokrinolog, dijetetičar, imunolog , specijalista zarazne bolesti, kardiolog, kozmetolog, logoped, ENT specijalista, mamolog, medicinski pravnik, narkolog, neurolog, neurohirurg, nefrolog, onkolog, onkurolog, ortoped-traumurg, oftalmolog a, pedijatar, plastični hirurg, proktolog, psihijatar, psiholog, pulmolog, reumatolog, radiolog, seksolog androlog, stomatolog, urolog, farmaceut, herbalist, flebolog, hirurg, endokrinolog.

Odgovaramo na 96,28% pitanja..

Prediabetes

Prediabetes (poznat i kao „prediabetes“), prediabetes - stanje koje prethodi razvoju dijabetes melitusa, obično tipa 2. Predijabetičko stanje karakterizira povišen šećer u krvi (glukoza), ali ne toliko visok da bi mogao biti dijagnosticiran dijabetes melitus tipa 2.

Prediabetes je obično asimptomatski, ali jaka (uzbudljiva) žeđ, učestalo mokrenje, stalna glad i zamagljen vid alarmantni su signal koji zahtijeva hitnu medicinsku pomoć endokrinologa.

Prisutnost predijabetesa ne znači prelijevanje ovog stanja u šećernu bolest tipa 2, međutim zahtijevaju mjere usmjerene na smanjenje rizika, naročito: smanjenje tjelesne težine, odustajanje od loših navika, povećanje tjelesne aktivnosti, a u nekim slučajevima i terapija lijekovima.

Prediabetes se otkriva jednim od tri ispitivanja (o kojima je riječ u članku): šećerom u krvi na gladovanje (glukoza) (GKN), testom tolerancije na glukozu (GTT) i glikoliranim hemoglobinom A1c.

Ako se predijabetes ne dijagnosticira na vrijeme, to može dovesti do nepovratna posljedice: razvoj dijabetesa melitusa tipa 2, kao i drugih komplikacija u obliku bolesti srca i velikih krvnih žila, bolesti živčanog sistema i bubrega, oštećenja vida, moždanog udara.

U međuvremenu, Europski časopis za endokrinologiju objavio je pregled o osteoporozi kod dijabetesa tipa 1.

Dijabetes melitus

Dijabetes melitus, dijabetes, dijabetes melitus (prema ICD-10 - E10-E14) - skupina metaboličkih endokrinih bolesti koja je karakterizirana kronično povišenom razinom glukoze (šećera) u krvi zbog apsolutnog (u DM 1) ili relativnog (u DM 2) deficita hormona gušterače žlijezde inzulina. Dijabetes je popraćen poremećajem sve vrste metabolizam: bjelančevine, masti, ugljikohidrati, vodena sol i mineralni.

Dijabetes melitus manifestuje se sljedećim simptomima: žeđ (DM 1 i DM 2), miris acetona iz usta i acetonskih tijela u urinu (DM 1), smanjena tjelesna težina (DM 1, u DM 2 - u kasnim fazama), kao i pretjerano mokrenje, čir na nogama, slabo zarastanje rana.

Stalni pratioci šećerne bolesti su: visoka razina glukoze u mokraći (glikozurija, glukozurija), ketonurija (acetonurija, acetonska tijela u urinu), mnogo rjeđe proteini u urinu (albuminurija, proteinurija) i hematurija (latentna krv u mokraći). Uz to, reakcija urina kod šećerne bolesti obično se prebacuje na kiselu stranu.

Dijabetes tipa 1 (dijabetes tipa 1, inzulinski ovisan, maloljetnik, prema ICD-10 - E10) je autoimuna bolest endokrinog sustava koju karakteriziraju apsolutni manjak inzulina, zbog činjenice da imunološki sustav, zbog danas nejasnih razloga, napada i uništava beta stanice pankreasa koje proizvode inzulin. Dijabetes tipa 1 može utjecati na osobu u bilo kojoj dobi, ali bolest se često razvija kod djece, adolescenata i odraslih mlađih od 30 godina.

Dijabetes tipa 2 (dijabetes tipa 2, neovisan od inzulina, prema ICD-10 - E11) je neautomimuna bolest koja karakterizira relativni nedostatak inzulina uslijed kršenja interakcije inzulina sa ćelijama tkiva. Dijabetes tipa 2 obično pogađa ljude starije od 40 godina. Uzroci bolesti takođe nisu u potpunosti razumljivi, ali ljudi s pretilošću su u riziku.

Za dijagnosticiranje dijabetesa koriste se tri ispitivanja:

  1. Natašte glukoze u krvi,
  2. Test tolerancije na glukozu
  3. Test na glikovani hemoglobin.

Post glukoze u krvi na testu

Glukoza u plazmi na testu, FPG je test koji je vrsta krvne probe koja se koristi za kvantificiranje glukoze u krvi. Test se izvodi na prazan stomak, pacijent ne smije konzumirati hranu i tekućine (osim vode) 8-12 sati prije početka ispitivanja. Ispitivanje se može obaviti i nezavisno, i to pomoću oba traka za testiranje šećera u krvi ili test traka za merač glukoze i u laboratoriji. Test glukoze u krvi na glasu dio je oralnog testa tolerancije na glukozu (GTT).

Test tolerancije na glukozu

Test tolerancije na glukozu, oralni test tolerancije na glukozu, GTT, oralni test tolerancije na glukozu, OGTT - test koji se provodi isključivo u okviru medicinske laboratorije.

Tokom tri dana prije ispitivanja pacijent bi se trebao pridržavati normalne prehrane, ne ograničavajući se na uzimanje ugljikohidrata. Također je potrebno suzdržati se od uzimanja lijekova, konzumiranja alkohola, pojačanih fizičkih napora.

Tokom testiranja pacijent u početku mjeri razinu glukoze u krvi nakon posta, nakon čega mu se daje piće tekućine koje sadrži 75 grama glukoze (1,75 grama po kilogramu tjelesne težine kod djece). Nakon oralnog opterećenja glukozom, mjeri se glukoza u krvi svakih 30 minuta (kako bi se napravio komparativni raspored) u trajanju od dva sata. Trajanje studije može se mijenjati i dostići do 6 sati (kako je propisao liječnik).

Razina glukoze u krvi manja od 7,0 mmol / L 2 sata nakon početka testa tolerancije na glukozu smatra se normalnom. Na razini većoj od 7,0, ali manjoj od 11,0 mmol / l, rezultati ispitivanja smatraju se kršenjem tolerancije na glukozu, ukazuju na mogući prediabetes. Dobivanje rezultata sa indeksom glukoze u krvi većim od 11,0 mmol / L procjenjuje se kao prisutnost šećerne bolesti.


Kliknite i podijelite članak sa svojim prijateljima:

Test glikoliranog hemoglobina

Glikovani hemoglobin, glikozilirani hemoglobin, glikogemoglobin, hemoglobin A1c, HbA1c - biohemijski pokazatelj krvi koji odražava prosječnu glukozu u krvi tokom dužeg razdoblja (do 90 dana) prije ispitivanja.

Glikolirani hemoglobin nastaje kao rezultat sporog neenzimskog dodavanja glukoze hemoglobinu A (Mayar reakcija) koji se nalazi u crvenim krvnim ćelijama. Brzina ove reakcije i količina nastalog glikoziranog hemoglobina ovisi o prosječnoj razini glukoze u krvi tijekom života crvenih krvnih zrnaca (do 120 dana, međutim, crvena krvna zrnca koja cirkuliraju u krvi imaju različit životni vijek, izračun uzima nižu vrijednost).

Kao rezultat Maillardove reakcije, formira se nekoliko varijanti glikoziranog hemoglobina, uključujući HbA1c, koja kvantitativno prevladava i daje tačniju predstavu o težini dijabetesa (ako ga ima).

Dakle, HbA1c odražava procenat hemoglobin A u krvi koji nepovratno povezan sa molekulima glukoze. Što je veća razina glukoze u krvi, to će biti više glikoliranog% hemoglobina.

Tabela odnosa između glikoziranog hemoglobina (u%) i prosječne glukoze u krvi (u mmol / l).

Glukoza u krvi (mmol / l)

Za testiranje nije potrebna posebna priprema, koristi se puna krv za analizu, istraživanje se provodi pomoću kapilarne elektroforeze.

Napomene

Napomene i pojašnjenja vestima „Kombinovanje testova glukoze u krvi poboljšaće otkrivanje predijabetesa.“

    Georgia State University, Državni univerzitet u državi Georgia, GSU ​​je američko javno istraživačko sveučilište smješteno u Atlanti u državi Georgia, SAD. Osnovan 1913. godine, Državni univerzitet Georgia, danas je jedan od četiri istraživačka sveučilišta u državi Georgia, koja od maja 2017. godine studira

25.000 studenata. Sveučilište ima osam škola i visokih učilišta, od kojih su škola medicinskih sestara i medicinskih radnika i škola javnog zdravlja direktno povezane sa medicinom. Poznati diplomirani studenti Državnog univerziteta Georgia su William Duvall (glavna pjevačica Alice in Chains), američka filmska glumica Julia Roberts, Ken Lewis (izvršni direktor Bank of America), druge političke i javne ličnosti, pjesnici, glumci, sportaši i muzičari.

  • Glukoza, šećer, glukoza (od starogrčkog ^ 7, _5, `5, _4, a3,` 2, - 'slatko') - jednostavan ugljikohidrat, bezbojni ili bijeli fini kristalni prah, bez mirisa, sladak po ukusu, konačni produkt hidrolize većine disaharida i polisaharida . Glukoza je glavni i univerzalni izvor energije za pružanje metaboličkih procesa u tijelu.
  • Biostatistika, biološka statistika, biometrija - naučna industrija na raskrižju biologije i statistike varijacija vezanih za razvoj i upotrebu statističkih metoda u provođenju istraživanja u područjima kao što su: biologija, epidemiologija, zdravstvena zaštita, medicina.
  • Američko udruženje za dijabetes, Američko udruženje za dijabetes, ADA je američka neprofitna organizacija osnovana 1940. godine, a bavi se istraživanjem usmjerenim na proučavanje dijabetesa, kao i na razvoj mjera i sredstava za prevenciju i liječenje dijabetesa tipa 1 i 2, gestacijskog dijabetesa i predijabetesa.
  • Endokrinologija, endokrinologija (iz grčke O56, _7, ^ 8, _9, _7, - "unutra", _4, `1, ^ 3, _7,` 9, "istaknuti" i _5, a2, ^ 7, _9, `2 , - „znanje, proučavanje, reč, nauka“) - nauka o funkcijama i strukturi endokrinih žlezda (endokrinih žlezda), hormonima koji ih proizvode, o načinima njihovog formiranja i delovanja na ljudsko telo. Endokrinologija takođe proučava bolesti uzrokovane disfunkcijom endokrinih žlijezda, tražeći nove načine dijagnoze, liječenja i sprečavanja. Problemi endokrinologije, na ovaj ili onaj način, pogađaju gotovo sva područja medicine i usko su povezani s kardiologijom, nefrologijom, onkologijom, oftalmologijom, neurologijom, gastroenterologijom i ginekologijom. Jedan od odjeljaka endokrinologije je dijabetologija, nauka koja proučava uzroke razvoja, procese razvoja i tijek, aspekte dijagnoze, liječenja i prevencije dijabetes melitusa - najčešće bolesti endokrinog sustava na planeti. Osnivač endokrinologije je Thomas Addison (britanski Addison) - britanski naučnik i lekar koji je prvi opisao retku endokrinu bolest nazvanu po njemu - „Addisonovu bolest“ (ICD-10 - E27.1, E27.2), usled čega nadbubrežne žlijezde gube sposobnost stvaranja dovoljno hormona, prije svega kortizola.
  • Inzulininzulin je protein bjelančevina peptidne prirode, koji se formira u beta ćelijama otoka pankreasa Langerhansa. Inzulin ima značajan utjecaj na metabolizam u gotovo svim tkivima, dok je njegova glavna funkcija smanjenje (održavanje normalne) glukoze (šećera) u krvi. Inzulin povećava propusnost membrana plazme za glukozu, aktivira ključne enzime glikolize, potiče stvaranje glikogena u jetri i mišićima iz glukoze i pojačava sintezu proteina i masti. Uz to, inzulin inhibira aktivnost enzima koji razgrađuju masti i glikogen.
  • Najjednostavniji i najpristupačniji način otkrivanja promjena u reakciji urina su pokazatelji o reakciji urina, mada je kod dijabetesa prikladnije koristiti papire na aceton tijelima.
  • Gojaznost - taloženje masti, debljanje zbog masnog tkiva kao rezultat prevelikog unosa hrane i / ili smanjene potrošnje energije. Danas se pretilost smatra hroničnom metaboličkom bolešću (prema ICD-10 - E66), koja se razvija u bilo kojoj životnoj dobi, koja se manifestuje prekomjernim povećanjem tjelesne težine, uglavnom zbog prekomjernog nakupljanja masnog tkiva. Gojaznost prati i porast slučajeva opće morbidnosti i smrtnosti. Danas je utvrđeno da je pretilost jedan od uzroka razvoja dijabetesa tipa 2.
  • Hemoglobin, hemoglobin, hemoglobin, Hb, Hgb je kompleks (to jest, dvokomponentni protein, koji osim u peptidnim lancima (jednostavni protein) sadrži komponentu ne-aminokiselinske prirode - protetsku skupinu), protein koji sadrži gvožđe iz razreda kromoproteina koji se mogu reverzibilno vezati za kisik, osiguravajući njegovu isporuku tkivima . Hemoglobin se nalazi u citoplazmi crvenih krvnih zrnaca, daje im (odnosno, krv) crvenu boju. Hemoglobin A, hemoglobin za odrasle, ^ 5,2^6,2 - normalni odrasli hemoglobin, povezan sa složenim proteinima - hromoproteini. Hemoglobin A normalno čini gotovo 97% ukupnog hemoglobina crvenih krvnih zrnaca.
  • Crvena krvna zrnca, crvena krvna zrnca, crvena krvna zrnca, RBC - visoko diferencirane stanice bez nuklearne ćelije, post-stanične krvne strukture, čija je glavna funkcija prijenos kisika iz pluća u tjelesna tkiva i transport ugljičnog dioksida u suprotnom smjeru. Citoplazma eritrocita zasićena je hemoglobinom (koji crvenim krvnim ćelijama daje crvenu boju), koji sadrži atom željeza koji može vezati kisik. Crvena krvna zrnca formiraju se u koštanoj srži brzinom od 2,4 miliona crvenih krvnih zrnaca svake sekunde.

    25% svih ćelija u ljudskom telu su crvena krvna zrnca.

    Pri pisanju vijesti da će dva ispitivanja glukoze u krvi poboljšati otkrivanje predijabetesa, korišteni su izvori podaci i referentni internetski portali, vijesti GSU.edu, Diabetes.co.uk, Frontiersin.org, Diabetes.org, Iephb.ru, Wikipedia, kao i sljedeći štampani mediji:

    • Pokrovsky V. I. „Enciklopedijski rječnik medicinskih pojmova“. Izdavačka kuća "Medicina", 2001, Moskva,
    • Dedov I.I., Surkova E.V., Mayorov A. Yu. „Dijabetes melitus tipa 2. Knjiga za pacijente. " Izdavačka kuća "Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije", 2003, Moskva,
    • Leia Yu.Y. "Procjena rezultata kliničkih ispitivanja krvi i urina." Izdavačka kuća MEDpress-inform, 2009, Moskva,
    • Henry M. Cronenberg, Shlomo Melmed, Kenneth S. Polonsky, P. Reed Larsen, „Dijabetes i poremećaji metabolizma ugljikohidrata“. Izdavačka kuća „GEOTAR-Media“, 2010, Moskva,
    • Peter Hin, Bernhard O. Boehm „Dijabetes. Dijagnoza, liječenje, kontrola bolesti. " Izdavačka kuća „GEOTAR-Media“, 2011, Moskva,
    • Jacques Wallach „Profesionalni medicinski testovi. Profesionalna medicinska enciklopedija. " Izdavačka kuća Exmo, 2014., Moskva.

    Pogledajte video: TSH test: kada je snižen, a kada je povišen ovaj hormon? (April 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar