Što je dijabetes u odraslih i koji znakovi ukazuju na njegovu pojavu

Dijabetes melitus je bolest koja se razvija u endokrinom sistemu, a koja se izražava povećanjem ljudskog šećera u krvi i hroničnim nedostatkom inzulina.

Ova bolest dovodi do kršenja metabolizma ugljikohidrata, proteina i masti. Prema statistikama, stopa obolijevanja od dijabetesa povećava se svake godine. Ova bolest pogađa više od 10 posto ukupnog stanovništva u različitim zemljama svijeta.

Kod druge vrste bolesti najčešći uzrok dijabetesa je nasljedna predispozicija, kao i održavanje nezdravog načina života i prisustvo manjih bolesti.

Ostali razlozi

Takođe, faktori koji uzrokuju dijabetes melitus uključuju:

  • Prekomjerna strast prema alkoholnim pićima - ona utiče na ćelije gušterače što je moguće destruktivnije.
  • Autoimune patologije, na primjer, tiroiditis ili lupus, kao i glomerulonefritis. Uz ove patologije, vlastite ćelije ljudskog tijela napadaju i imuni kompleksi, kao u slučaju autoimune varijante razvoja dijabetesa.
  • Dugotrajna upotreba određenih podskupina lijekova, na primjer, iracionalna terapija antibioticima.

Svi gore navedeni negativni faktori, i sami i u kombinaciji, mogu izazvati dijabetes melitus, koji kod određenog pacijenta izazove bolest, može reći samo liječnik. Značajno smanjuje vjerojatnost patologije slijedeći jednostavna pravila o kojima su stručnjaci izgovarali tokom medicinskih pregleda: praćenje pojedinačnih parametara težine, prehrane, kao i fizičke aktivnosti, promatranje obrazaca spavanja, kao i odricanje od svih vrsta negativnih navika.

Članak pregledan 92 puta

Dijabetes tipa 1 obično se brzo razvija, često kao autoimuni proces, komplikacija virusne infekcije (hepatitis, rubeola, kozica) kod djece, adolescenata, mladih. Za to postoji nasljedna predispozicija.

Gušterača je vrlo ranjiv organ i svaka nevolja u njemu - upala, oteklina, oštećenja uslijed traume, operacija može utjecati na sintezu inzulina i dovesti do ove bolesti.

Klasifikacija prvog tipa također se naziva i ovisnom o inzulinu, odnosno zahtijeva uvođenje redovitih, posebno odabranih doza inzulina. Pacijent stalno balansira između stanja kome, kada su razine glukoze vrlo visoke i hipoglikemije - oštrog pada nivoa glukoze. Oba su stanja opasna po život, jako je važno ne dozvoliti ih.

Tok dijabetesa prvog tipa je teži, pacijenta i njegove rođake potrebno je da strogo slijede dijetu, redovno ubrizgavaju inzulin i kontroliraju razinu glukoze u krvi i urinu.

Uporedo sa kršenjima prerade evidentiraju se i problemi s izmjenom vode. Kao rezultat promjena, tkiva ne mogu zadržati vodu, što povlači za sobom porast broja mokrenja.

Ako razina glukoze premaši prihvatljive standarde, vjerovatnost za razvoj dijabetesa je velika. Insulin je proizvod pankreasa za koji su odgovorne beta ćelije.

Sam hormon osigurava potrebnu količinu glukoze. Što se događa s dijabetesom? Proizvodnja inzulina se usporava, pa se šećer počinje postepeno nakupljati u višku.

Ovaj postupak sprečava ulazak glukoze u ćelije.

Bolest može biti urođena ili stečena. Nedostatak inzulina uzrokuje:

  • oštećenja kože,
  • pogoršanje zuba
  • bolest bubrega
  • smanjenje oštrine vida,
  • bolesti nervnog sistema.

Dijabetes treba boriti. Pravovremeni pristup liječniku normalizirat će funkciju gušterače i ublažiti opće stanje.

Klinička slika

Kako shvatiti da se dijabetes već pojavio, da li se može izračunati samostalno? Bolest prati niz specifičnih kliničkih znakova. Možete i sami posumnjati u razvoj bolesti.

U prvom stadijumu osoba stalno pada suhoću usne šupljine. Uporedo s tim raste i osjećaj žeđi, što je teško suzbiti.

To dovodi do činjenice da osoba pije nekoliko litara vode dnevno.

Kako se razvija dijabetes tipa 1

Većinu ljudi zanima potpuno normalno pitanje je li moguće dobiti dijabetes. Ne, ova bolest nije zarazna i ne prenosi se s osobe na osobu. U mnogim slučajevima dijabetes je uzrokovan genetskom predispozicijom, prekomjernom težinom i autoimunim poremećajima.

Što uzrokuje dijabetes: zašto se to događa kod odraslih i djece, uzroke pojave

Trenutačno postoji veliki broj mitova i pretpostavki iz kojih može biti dijabetes u odraslih. Zašto se pojavljuje u naizgled sasvim zdravim ljudima?

Među najčešćim pretpostavkama je da je ta bolest isključivo virusnog porijekla. Neki stručnjaci kažu da se dijabetes može manifestirati jer postoji određena predispozicija za njega s majčinske strane.

No, unatoč brojnim pretpostavkama, vrijedno je razjasniti jedan važan detalj: nemoguće je dobiti dijabetes na isti način kao što je to, na primjer, AIDS ili SARS.

Vodeći ljekari otkrili su da je dijabetes takozvana heterogena i višestruka bolest, koja može biti manifestacija drugog oboljenja. Ova se sorta naziva nitko osim simptomatskog dijabetesa. Naziva se i istodobnim.

Prvi znakovi i simptomi

Postoje slučajevi kad je dijabetes toliko slab da može ostati nevidljiv. Ponekad su njeni simptomi očigledni, ali istovremeno osoba ne obraća pažnju na njih.

I samo pogoršanje vida ili problemi s kardiovaskularnim sustavom prisiljavaju ga da se obrati specijalistima. Rana dijagnoza bolesti pomoći će vam da se na vrijeme zaustave oni destruktivni procesi koji nastaju po njenoj krivici u tijelu i ne pređu u kronični oblik.

Dakle, ovo su simptomi koji ukazuju na prisustvo bolesti:

  1. Povećani apetit.
  2. Suha usta.
  3. Neobično intenzivna žeđ.
  4. Brzo mokrenje.
  5. Visoki šećer u urinu.
  6. Nivo glukoze u krvi se kotrlja.
  7. Umor, slabost, općenito loše zdravlje.
  8. Naglo povećanje ili smanjenje težine bez vidljivog razloga.
  9. "Gvozdeni" ukus u ustima.
  10. Oštećenje vida, osjećaj magle pred očima.
  11. Pogoršanje procesa zarastanja rana, pojava čireva na koži.
  12. Iritacija kože u perineumu, trajni problemi s kožom.
  13. Česte vaginalne i gljivične infekcije.
  14. Mučnina i povraćanje.
  15. Oplodnost udova i grčeva.
  16. Gruba, dehidrirana koža.

Dijagnostika

Pored kliničkih manifestacija, bolest karakterizira promjena laboratorijskih parametara urina i krvi.

  • Krvni test za glukozu, određivanje glukoze i ketonskih tijela u urinu, mjerenje razine glikoziliranog hemoglobina omogućava vam da precizno dijagnosticirate i procijenite težinu bolesti.
  • Test tolerancije na glukozu s opterećenjem glukoze sada je zamijenjen reaknalizom nakon doručka s ugljikohidratima.

Ako postoji sumnja na dijabetes, ali razina glukoze nije povišena, dijagnostički je važna analiza glikoziliranog hemoglobina - pokazat će je li razina glukoze porasla u posljednjih nekoliko mjeseci.

Određivanje nivoa C-peptida i inzulina moguće je ne u svim laboratorijama, ali u teškim slučajevima to treba učiniti.

Pacijenti se moraju prijaviti kod endokrinologa.

Da biste znali što je dijabetes, morate na vrijeme obratiti pažnju na simptome i potražiti pomoć, promijeniti način života i izbjeći ozbiljne posljedice bolesti.

Komplikacije

Posledice bolesti mogu biti:

  • angiopatije (lezije velikih i malih posuda),
  • ateroskleroza, moždani udar, srčani udar,
  • retinopatije (lezije mrežnice),
  • oštećena funkcija bubrega,
  • gnojne i gljivične infekcije kože i noktiju,
  • smanjena osjetljivost udova, grčevi u njima,
  • dijabetičko stopalo.

Budući da su uzroci dijabetesa kod odrasle osobe jasni, potrebno je detaljnije razumjeti pojavu vjerojatnih komplikacija u slučaju pojave bolesti.

Pogledajte video: . What You Eat Matters 2018 - Full Documentary Subs: ARCZESFRHUIDKONLPTRUZHSI (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar