Da li je moguće jesti žele s dijabetesom tipa 2: recepti za dijabetičare

Da li je moguće jesti aspic s dijabetesom tipa 2? Ovo pitanje brine mnoge pacijente, jer ponekad se zaista poželite počastiti ukusnim jelom, ali ne naštetiti zdravlju. Neki ljekari upozoravaju dijabetičare na čestu upotrebu takve masne hrane, pogotovo jer je jelirano meso ne smije jesti iz bilo koje vrste mesa.

Klasičan recept za žele s želeima predviđa termičku obradu mesa, naime kuhanje. Nakon dužeg ključanja meso se podijeli na porcije, prelije juhom i ostavi da se ohladi. Nakon nekoliko sati, jelo se smrzava i može se konzumirati.

Kuvano meso je dozvoljeno jesti u strogo ograničenoj količini, pod tim uvjetima lekarima je dozvoljeno jesti ovo ukusno jelo. Treba odabrati nesto meso, to može biti govedina, ćuretina, piletina ili mlada teletina.

Bolje je odbiti kuhati žele od masnog mesa, žele od guske, svinjetine, patke biće previše masni, to definitivno ne vrijedi za pacijente s dijabetesom. Čak i mala porcija obroka, koja se pojede nekoliko puta, neizostavno će utjecati na promjenu šećera u krvi, uzrokovaće loše zdravlje, napad hiperglikemije.

Kalorični sadržaj jela je od 100 do 300 kalorija na 100 grama proizvoda, glikemijski indeks žele je prilično nizak. Hranjiva vrijednost:

  • protein - 13-26 g,
  • masti - 4-27 g,
  • ugljeni hidrati - 1-4 g.

Jelo sadrži vitamine A, B, C, PP. Jelivo meso je i bogato kalijumom, kalcijumom, jodom, nezasićenim masnim kiselinama i manganom.

Koje su prednosti i štete od aspika?

Ječam je izuzetno koristan zbog prisustva kolagena u njemu, koji pomaže obnavljanju stanica, jačanju tkiva ljudskog tijela, dobro ga štite od starenja. Jelo će također spriječiti abraziju kostiju i zaštititi hrskavicu, smanjiti krhkost kostiju.

Ako s vremena na vrijeme pacijenti jedu želatinozno meso s dijabetesom tipa 2, izglađuju se bore, potiče se cirkulacija krvi u mozgu, jača memorija, prelazi depresivno stanje i smanjuje se nervna napetost.

Prisustvo polinezasićenih masnih kiselina, vitamin B ima pozitivan uticaj na proces hematopoeze. Jelivo meso ima određena antivirusna svojstva, jača vid, imunitet.Istovremeno, glikemijski indeks proizvoda neće uticati na nivo glukoze u krvi.

Nažalost, jelo može biti štetno, može utjecati na zdravstveno stanje, pa neki pacijenti s dijabetesom trebaju izbjegavati konzumiranje želeinog mesa. Može se jesti otprilike jednom ili dva puta mjesečno. Jelo je u stanju:

  1. malo povećati opterećenje na jetri,
  2. stvaraju probleme za kardiovaskularni sistem.

Dijabetičari tipa 2 trebali bi razumjeti da prisustvo kolesterola u želeu potiče taloženje plakova na zidovima krvnih žila, što će dovesti do moždanog udara, infarkta miokarda, tromboze. Najštetnija jelka sa svinjetine, također vrlo masna jelka, ako u njoj ima guska. Glikemijski indeks uljne žele je mnogo puta veći.

Uz učestalu upotrebu želeina, treba govoriti o razvoju takvih zdravstvenih problema kao što je porast holesterola u krvi. Jelo će utjecati na stanje žila, uzrokovat će razvoj plakova, krvnih ugrušaka. U ovom slučaju dijabetičar riskira zaradu srčanih bolesti.

Često pacijenti više vole preljev od češnjaka, pa štetni su kod dijabetesa i izazivaju patologije:

Ti su organi već oslabljeni hiperglikemijom, pa postoji vjerojatnost brzog pogoršanja blagostanja od vrućih začina.

Malo ljudi zna da mesne juhe sadrže takozvani hormon rasta, smatra se glavnim razlogom razvoja upalnih procesa u tijelu. Također, hormon rasta u nekim slučajevima postaje preduvjet hipertrofije tkiva.

Svinjski kuvani bujoni sadrže histamin. Ovaj element se smatra uzrokom razvoja furunculosis, bolesti žučnog mjehura i upala slijepog crijeva.

Pogledajte video: Prirodni Lek - Šećerna Bolest - Diabetes Serbia Belgrade Luna dr novo (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar