Amoksiklav i Flemoksin Solutab: što je bolje?

Flemoksin i Amoksiklav pripadaju grupi penicilinskih antibiotika koji se koriste za lečenje bakterijskih infekcija. Imaju širok spektar djelovanja, ali imaju različit sastav, pa učinkovitost za različite bolesti može varirati.

Flemoksin i Amoksiklav pripadaju grupi penicilinskih antibiotika koji se koriste za lečenje bakterijskih infekcija.

Karakterizacija lijekova

Flemoksin solutab i Amoxiclav imaju istu primjenu, ali razlike su i prednosti i nedostaci lijekova.

Flemoksin ima antibakterijsko dejstvo, spada u grupu penicilina. U sastavu je glavna supstanca amoksicilin u količini od 0,125 do 1 g, ovisno o obliku oslobađanja. Sadrži pomoćne tvari: celulozu, arome mandarine, limuna, vanilije. Mehanizam djelovanja je baktericidan.

Koristi se protiv streptokoka, klostridije, neisserije, stafilokoka, antraks bacila, Helicobacter pylori. Apsorpcija se desi brzo, gotovo u potpunosti, jedenje ne utiče na proces. Veže se na proteine ​​plazme (20% aktivne supstance). Prodiranje kroz krvno-moždanu barijeru je minimalno, stoga nije toksično za centralni nervni sistem. Izlučuje se uglavnom putem mokraćnog sistema 3 sata nakon primjene.

Prihvaćen sa bakterijskim oštećenjima:

  • dišne ​​puteve
  • reproduktivni organi
  • mokraćnog sistema
  • probavnog trakta
  • kože i sluzokože.

Ne koristiti ga osobama s visokom osjetljivošću na komponente lijeka. U nekim slučajevima trebate biti oprezni, a uključuju:

  • herpes tip 4,
  • limfoblastična leukemija,
  • patologija probavnog trakta,
  • zatajenje bubrega
  • period trudnoće i dojenja.

Neželjene reakcije mogu obuhvatati sljedeće:

  • dispeptički sindrom (mučnina, povraćanje, oslabljena stolica, apetit), uključujući razvoj toksičnog hepatitisa,
  • inhibicija megakariocitnih klica (krvna bolest), anemija, smanjenje broja neutrofila,
  • alergijske manifestacije
  • intersticijski nefritis.

Kombinacija s drugim grupama baktericidnih lijekova dovodi do porasta učinka. Uz oralne kontraceptive nepoželjna je upotreba, jer dovodi do smanjenja njihovog djelovanja, postoji opasnost od krvarenja.

Prihvatljivo je za trudnice, dojilje i djecu mlađu od 10 godina, ali nakon savjetovanja s liječnikom doze i način primjene računaju se individualno. Terapija kod djece starije od 10 godina i odraslih traje 5-7 dana. Lijek se uzima oralno, ispire se vodom, miješa se sa vodom i konzumira u obliku sirupa, suspenzije.

Uzimanje Flemoksina može izazvati dispeptički sindrom (mučnina, povraćanje, oslabljena stolica, apetit), uključujući razvoj toksičnog hepatitisa.

Poređenje Flemoksina i Amoksiklava

Različiti sastav lijekova i sadržaj amoksicilina objašnjavaju neujednačen učinak na tijelo i posebno neke funkcije organa.

Oba lijeka su predstavnici iste grupe - penicilini, imaju iste mehanizme djelovanja i djelovanja protiv identičnih mikroba. Imaju opće indikacije za upotrebu - infekcije disajnih organa, urogenitalne sfere, kože. Dopušteno za prijem u djetinjstvu, ali prema uputama liječnika.

U čemu je razlika?

Amoksiklav sadrži klavulansku kiselinu, ali nije u Flemoksinu. Takođe, prvi lijek ima različite oblike otpuštanja, što olakšava unos u djetinjstvu, veći broj indikacija za prijem je infektivni proces u kostiju, vezivima, zubnim tkivima, sa bilijarnim infekcijama.

Ali Amoxiclav je također kontraindiciran. Zabranjen je za upotrebu kod osoba sa limfoblastičnom leukemijom i infektivnom mononukleozom, dok se Flemoxin može upotrebljavati za ove patologije, iako s oprezom. Periodi skladištenja se razlikuju - Amoxiclav nije veći od 2 godine, a Flemoxin do 5 godina.

Koji je jeftiniji?

Amoxiclav košta od 100 do 800 rubalja, Flemoxin - od 250 do 500 rubalja. Raspon cijena objašnjava se različitim dozama i oblicima otpuštanja. Ako, za usporedbu, uzmete dozu od 500 mg u obliku tableta, tada će trošak amoksiklava (14 tableta) iznositi 360-370 rubalja, isti iznos za Flemoxin (20 kom.). Može se zaključiti da je Flemoxin isplativije kupiti.

Šta je bolji flemoksin ili amoksiklav?

Razlika u sastavu lijekova ima svoje karakteristike u imenovanju i učinkovitosti u različitim populacijama. Uzmi Flemoxin ili Amoxiclav - glavni liječnik ima pravo odlučiti, jer iako pripadaju istoj skupini, neke se indikacije i kontraindikacije razlikuju.

Flemoksin se preporučuje u lečenju dece, jer se Amoksiklav, zbog prisustva klavulonske kiseline, ne preporučuje za upotrebu pre 12 godina.

Oboje je efikasno za odrasle pacijente. Izabran je efikasniji lijek u skladu sa infekcijom i njegovom težinom. S obzirom da je klavulanska kiselina prisutna u sastavu Amoksiklava, smatra se efikasnijom u odnosu na bakterije otporne na peniciline.

Mišljenje pacijenta

Valentina Ivanovna, 57, Čeljabinsk

Ona je pretrpjela peptički čir, dok je u ispitivanju otkriven Helicobacter pylori. Doktor je rekao da liječenje treba biti sveobuhvatno, sa nekoliko antibiotika. Propisani Metronidazol i Amoksiklav. Uzeo sam 10 dana, ali već od prvog dana počeo sam piti probiotike. Nije bilo nuspojava.

Elena, 32 godina, Sankt Peterburg

Uvek sam kupovao Flemoxin, ali doktor mi je propisao Amoxiclav. Angina se brine nekoliko puta godišnje, kad je koristio Amoxiclav, efekat je bio izraženiji, temperatura se snizila već drugi dan.

Valery, 24, Vilyuysk

Bilo je prehlade, liječio se sam, kao rezultat pretvorio se u bronhitis. Obratio se terapeutu i propisao Flemoxin solutab. Nakon 3 dana, osjećala sam se puno bolje, ali pojavili su se nadimanje i proliv.

Recenzije ljekara o Flemoxin i Amoxiclav

Marina Korovina, terapeut, Miass

Kod liječenja prehlade uvijek mi propisuju amoksiklav. Ali ako govorimo o Helicobacter terapiji za stomačne patologije, onda samo Flemoxin, jer je bolji u kombinaciji s drugim lijekovima.

Victoria Bondarchuk, pedijatar, Almetyevsk

Flemoksin solutab je nepoželjan za djecu, pa ga postavljam oprezno. Ali želim napomenuti visoku efikasnost u tonzilitisu, osipima na koži i drugim bakterijskim infekcijama. Preporučujem da ga koristite u obliku suspenzije, zbog sredstava za aromatizaciju u sastavu, djeca lako pristaju na uzimanje lijeka.

Berebin Ruslan, hirurg, Moskva

Nakon operacije često mi propisuju Amoxiclav intramuskularno. Na taj se način smanjuje rizik od sekundarnih infekcija, smanjuje se vjerojatnost komplikacija u postoperativnom razdoblju. Zadovoljan učinkom.

Flemoksin Solutab

Glavni aktivni sastojak ovog antibiotika je amoksicilin. Pored njega, ovdje možete pronaći pomoćne tvari:

  • disperzibilna i mikrokristalna celuloza,
  • crospovidone
  • arome (mandarina, limun, vanilin),
  • magnezijum stearat,
  • saharin.

Zbog činjenice da ovom lijeku nedostaje druga glavna komponenta koja je prisutna u amoksiklavu - klavulanskoj kiselini, popis bolesti s kojima se flemoksin može boriti je nešto manji od prvog lijeka. To su infekcije:

  • gornji i donji respiratorni trakt
  • genitourinarni sistem
  • gastrointestinalnog trakta
  • mekog tkiva
  • površinu dermisa.

Lijek je dostupan u obliku instant tableta. Nazivaju se solutabom. Zbog ovog oblika, aktivna tvar lijeka brzo ulazi u krvotok i manje ostaje u probavnom sistemu. Takođe pomaže da se izbjegnu neke neugodne nuspojave.

Flemoksin solutab je kontraindiciran u slučaju prekomerne osetljivosti na njegove komponente, kao i na druge penicilinske antibiotike, cefalosporine i karbapeneme. Koristite s oprezom tijekom trudnoće ili dojenja, bubrežnih patologija, limfocitne leukemije, monuklioze i nepoželjne reakcije na ksenobiotike.

Nuspojave su moguće i iz probavnog i nervnog sistema. Mogu se pojaviti i u mokraćnom i hematopoetskom sistemu. Alergijske reakcije takođe moguće. U slučaju neugodnih simptoma, hitno trebate potražiti liječnika koji može odabrati drugi lijek za vas.

Kad se moja kćer razboljela i temperatura se zadržala nekoliko dana i nije htjela da padne, došlo je vrijeme za uzimanje antibiotika. Svi znaju da je to nepoželjna opcija i za dijete i za odrasle. Niko se ne želi suočiti s posljedicama njihove upotrebe, poput disbioze i nuspojava. Ali nije preostalo ništa drugo nego dogovoriti se s liječnikom koji je savjetovao Flemoxin Solutab. Uz to, objasnio nam je da se ne javlja disbioza od uzimanja ovih pilula. Pozorno sam pročitao upute, u to sam se uvjerio. I ljekar je bio u pravu. Bolest je brzo nestala, a kod nas je prošla i disbioza.

Poznati su mnogi lijekovi gdje je glavni aktivni sastojak amoksicilin, ali ja sam se odlučio za flemoksin solutab. Djeluje brzo i efikasno. Dva puta sam ga uzimao sa otitisom i sa anginom. I oba puta mi je pomogao. Ne ostavljajući nikakve šanse za bolest. Naravno, to košta malo, ali evo, našao sam izlaz, umjesto tableta od 250 mg kupim 500 mg i podijelim na pola, što je mnogo jeftinije.

Uporedite Amoxiclav i Flemoxin Solutab

Razlika između ova dva leka je u tome što je pored amoksicilina prisutan i amoksiklav klavulanska kiselina, bzahvaljujući kojem se amoksiklav može boriti protiv velikog broja bolesti. Ali istovremeno ima veći broj kontraindikacija i nuspojava. A flemoksin solutab ima blaži učinak. Razlika je i u tome što je pogodnije za djecu, koja ponekad oboljevaju češće nego odrasli, jer im tijelo još nije sazrelo. Ima manje nuspojava. Osim toga, zahvaljujući aromatskim agensima, flemoksin solutab ima dobar ukus, što je također važno kada ga se djetetu propisuje.

Ne može se reći nedvosmisleno da je flemoksin solutab ili amoksiklav bolji. Svaka od ovih pilula ima svoju svrhu. A bolji liječnik će vam pomoći da se riješite ovog pitanja ako detaljno opišete simptome bolesti, a također mu kažete o općem zdravstvenom stanju vašeg tijela. Tada će biti moguće napraviti pravi izbor - Amoksiklav ili Flemoksin. A evo još jednog mišljenja:

To su potpuno različiti antibiotici. A ne možete ih sami zamijeniti. Kiselina u amoksiklavu čini jačim, ali istovremeno može nanijeti i štetu. Ako ne želite disbiozu ili druge nuspojave, prvo se posavjetujte s liječnikom.

Karakteristični Amoksiklav

Amoksiklav je propisan u liječenju zaraznih i upalnih bolesti iz oblasti ginekologije, dermatologije, urologije i ENT infekcije. Koristi se za sljedeće vrste infekcija u tijelu:

  • ginekološke
  • infekcije gornjih disajnih puteva (upala pluća, bronhitis, upala bronha i pluća),
  • upala mokraćnih puteva u bubrezima
  • gornja koža i meka tkiva,
  • donji respiratorni trakt.

Lijek utječe na razne mikroorganizme, uništavajući zidove bakterijskih stanica, što dovodi do smrti patogena.

Ovaj lek ima nekoliko oblika doziranja:

  • obložene tablete sa sadržajem aktivne supstance 250, 500, 875 mg amoksicilina, 125 mg klavulanske kiseline,
  • prah za oralnu suspenziju,
  • prašak za injekcije koji sadrži amoksicilin i klavulansku kiselinu, 500/100 mg, 1000/200 mg.

Poređenje Amoksiklava i Flemoksina Solutaba

Da bi se utvrdilo koja je vrsta lijeka efikasnija, mora se uzeti u obzir nekoliko faktora: stadijum, vrsta bolesti, starost pacijenta, prisustvo drugih bolesti, laboratorijska ispitivanja. Flemoxin je visokokvalitetna marka antibiotika koju aktivno koriste pacijenti. U slučaju kada se lijek mora piti za prevenciju bolesti, bolje je dati prednost njemu.

Djelatna tvar ovih lijekova je: semisintetski antibiotik amoksicilin, proizveden u istim doznim oblicima, koji se koristi kod istih bolesti. Imaju iste kontraindikacije, nuspojave poput:

  • alergijska reakcija
  • probavne smetnje, mučnina,
  • proliv
  • kršenje formule krvi.

Pregledi pacijenata

Andrey, 33, Moskva. Prehladila sam prehladu pre nedelju dana, grlobolja, kašalj odmah su se pojavili. Počeo je koristiti sprejeve za ublažavanje oteklina u grlu, ali situacija se samo pogoršala. Nakon konsultacija s ljekarom, propisao mi je antibiotik Amoxiclav za liječenje akutnog rinosinusitisa. Nakon uzimanja tablete, došlo je do poboljšanja, nakon nekoliko sati. Sada se osjećam odlično!

Sergej, 29 godina, Jaroslavlj. Pojavilo se grlobolja, limfni čvorovi su se upali i povećali, a sve je to pratila i visoka groznica. Liječnik je dijagnosticirao folikularni tonzilitis, propisao je Flemoxin Solutab. Liječenje je trajalo 8 dana, prvih dana prijema bila je blaga vrtoglavica, mučnina i povraćanje.

Amoksiklav ili Flemoksin Solutab: što je bolje?

Oba lijeka imaju svoje pozitivne i negativne strane, ali su efikasni u borbi protiv bolesti. Samo medicinski specijalist može propisati antibakterijsko sredstvo.

Nepravilna upotreba lijekova, posebno antibiotika, može prouzrokovati loše zdravlje i, kao rezultat, dovesti do loših pregleda o njihovoj učinkovitosti. Stoga je neophodno razumjeti u kojim situacijama je koji lijek bolje koristiti, a za to je važno uzeti u obzir mogućnosti svakog.

Sastav i oblik oslobađanja

Dakle, "Amoxiclav" se smatra složenim lijekom, koji se proizvodi u nekoliko oblika doziranja:

  1. U obliku tableta kapsule su obložene. Glavni elementi lijeka u tragovima: amoksicilin i klavulanska kiselina.
  2. Prašak za pripremu rastvora.
  3. Prašak za proizvodnju otopine za injekcije.

Što se tiče Flemoksina, ovaj se lek takođe smatra antibiotikom. Lijek je u obliku tableta. Kapsule su ovalne, imaju bijelu ili svijetložutu boju.

Farmakološka svojstva

Aktivni element u tragovima "Flemoxin", u odnosu na "Amoxiclav", samo jedan - amoksicilin. Pored ove komponente, sastav leka sadrži i pomoćne materije.

Shvatite šta je bolje - "Amoksiklav" ili "Flemoksin", moguće je po dogovoru na recepciji i farmakološkoj akciji.

Razlike između ovih lijekova su kolosalne. Glavna prednost Amoksiklava, pored sastava leka, jeste ogromna lista indikacija za upotrebu. Lijek je efikasan protiv šigele, proteinske infekcije, klostridije, salmonele, brucele.

Indikacije za upotrebu Amoksiklava

Alat je efikasan u:

  1. Sinusitis (upalni proces u sluzokožnoj šupljini sinusa).
  2. Bronhitis (respiratorna bolest u kojoj upalni proces zahvati bronhije).
  3. Otitis (ENT bolest, koja predstavlja upalni proces u uhu).
  4. Pneumonija (upala plućnog tkiva, obično infektivnog porijekla, s primarnom lezijom alveola i intersticijskim plućnim tkivom).
  5. Angina (bolest zarazne prirode sa infekcijom kapljicama iz vazduha).
  6. Faringitis (oštećenje sluzokožne šupljine ždrijela).
  7. Pijelonefritis (upala tubularnog sistema bubrega).
  8. Cistitis (upalni proces u zidovima mokraćnog mjehura).
  9. Uretritis (upala zidova uretre).
  10. Salpingitis (infektivna upala jajovoda).
  11. Endometritis (oštećenje sluzokože maternice).
  12. Kolecistitis (upalni proces u žučnoj kesici).
  13. Kolangitis (oštećenje žučnih kanala kao rezultat prodora patogena iz žučnog mjehura, krvnih žila).

Uz to, Amoxiclav se efikasno bori protiv infekcija trbušne šupljine, spolno prenosivih bolesti. Lijek se široko koristi za prevenciju. Koristi se za sprečavanje upalnog procesa nakon operacije.

Sigurno, "Amoksiklav" ili "Flemoksin" - što je bolje, može biti samo medicinski specijalista na osnovu kliničke slike pacijentove bolesti. Upute za oba lijeka pokazuju da je prvi lijek obdaren velikim popisom indikacija.

Jedan od plusova - propisan je za liječenje infekcija u usnoj šupljini, lezija vezivnog i koštanog tkiva, kao i infekcija žučnih kanala.

Što se tiče "Flemoksina", onda je sa gore navedenim bolestima neefikasan, jer nema klavulansku kiselinu. Ovaj lijek propisan je kod bolesti respiratornog sistema, želuca i crijeva, kao i mekih tkiva. Da li su Flemoxin i Amoxiclav isti? Br. Njihov sastav je različit.

Kontraindikacije

Amoksiklav nije propisan pacijentima ako:

  1. Individualna netolerancija.
  2. Limfocitna leukemija (maligna lezija koja se javlja u limfnom tkivu).
  3. Bolest jetre.
  4. Istorija pseudomembranskog kolitisa (bolest uzrokovana anaerobnim mikrobom koji formira spore).
  5. Zarazna mononukleoza (akutna parazitska zarazna bolest, praćena groznicom, oštećenjem limfnih čvorova, slezine).
  6. Teško narušavanje funkcije bubrega.

O mogućnosti upotrebe Amoksiklava za vrijeme „zanimljive situacije“ i dojenja odlučuje liječnik.

Lijek je propisan ne samo odraslim pacijentima, već i bebama od tri mjeseca. Djetetu mlađem od šest godina preporučuje se davanje suspenzije.

"Flemoksin" je zabranjen osobama sa sledećim uslovima:

  1. Individualna netolerancija.
  2. Bolest bubrega.
  3. Limfocitna leukemija (maligna lezija koja se javlja u limfnom tkivu).
  4. Infektivna mononukleoza (akutna virusna bolest, koju karakteriše groznica, oštećenje ždrijela, jetre).
  5. Istorija stomaka i creva.

O vjerovatnosti upotrebe lijeka tokom gestacije i dojenja odlučuje lekar koji radi.

"Flemoksin" je indiciran za uklanjanje zaraznih lezija u odraslih pacijenata i dece, uključujući novorođenčad.

Ne preporučuje se samostalno odlučiti koji je bolji - Flemoxin ili Amoxiclav, i samo-liječiti. Medicinski stručnjak će pomoći da odgovori na to pitanje nakon pregleda i dijagnoze pacijenta.

Nuspojave

Mora se imati na umu da ne možete provesti samostalnu upotrebu Amoxiclava. Povećanje doza i broja aplikacija prepun je komplikacija:

  1. Anemije (skupina kliničkih i hematoloških znakova, za koje je karakteristično smanjenje hemoglobina u plazmi).
  2. Uznemirena stolica.
  3. Gastritis (hronični upalni i distrofični procesi na sluzokoži želuca i creva, različitog porekla).
  4. Dispepsija (kršenje normalnog funkcioniranja želuca).
  5. Nesanica (poremećaj spavanja koji karakteriše kratko trajanje ili loša kvaliteta sna).
  6. Hematurija (takozvano stanje u kojem se pojavljuju crvena krvna zrnca u urinu).

Bolje je koristiti ovaj alat tokom obroka. Upotreba lijeka s hranom pomaže u smanjenju mogućnosti nuspojava iz gastrointestinalnog trakta. Tokom kursa treba nadzirati rad bubrega i jetre.

Analozi Amoksiklava i Flemoksina

Amoksiklav takođe ima lekove koji se zamjenjuju. Najpoznatije od njih uključuju sljedeće:

Što se tiče Flemoxina, nepravilna upotreba lijeka, povećana doza kršena je razvojem sljedećih bolesti:

  1. Rinitis (sindrom upale nosne sluzokože).
  2. Epileptični napadi.
  3. Ataksija (kršenje koordinacije pokreta različitih mišića u nedostatku mišićne slabosti, jedan od najčešće uočenih motoričkih poremećaja).
  4. Nesanica.
  5. Anksioznost
  6. Zbunjenost.
  7. Neutropenija (bolest koju karakterizira nizak sadržaj neutrofila u krvi).
  8. Trombocitopenija (bolest koju karakterizira smanjenje broja trombocita ispod normalne, što je praćeno pojačanim krvarenjem i problemima sa zaustavljanjem krvarenja).
  9. Trombocitopenična purpura (odnosi se na skupinu bolesti za koje je karakteristična povećana predispozicija tijela za krvarenja).
  10. Stomatitis (najčešća lezija oralne sluznice).
  11. Disbakterioza (stanje uzrokovano kršenjem crevne mikroflore, povezano s promjenom sastava vrste bakterija).
  12. Kolestatska žutica (patološki proces u pacijentovom tijelu, koji je praćen nedostatkom pristupa žuči u crijevima).
  13. Kandidomikoza vagine (lezija uzrokovana razmnožavanjem gljivice slične kvascu).
  14. Teško disanje.

Tokom perioda uzimanja lijeka potrebno je pratiti funkcionisanje sistema hematopoeze, bubrega i jetre. Zbog činjenice da uz upotrebu Flemoxin Solutaba mikroflora nije osjetljiva na učinke lijekova, superinfekcija je moguća. U takvoj situaciji neophodne su promjene u terapiji antibioticima.

Najpoznatiji analozi Flemoxina uključuju:

"Flemoksin" i "Amoxiclav": koja je razlika između lijekova

Informacije o antibakterijskim lijekovima su prilično česte i učinkovite. Propisani su u većini situacija, i odraslima i malim pacijentima, ali takva popularnost se nikako ne smatra vodičem za samoliječenje. To je bogato lošim rezultatima, u rasponu od neželjenih reakcija do komplikacija.

Da li je moguće zameniti Flemoxin Amoxiclavom? Treba napomenuti da postoje razlike između lijekova, a oni su značajni. Naravno, svaki od gore navedenih lijekova ima učinak, ali svaki ima svoje.

Dakle, pozitivni aspekti Flemoxina su sljedeći:

  1. Lijek je dostupan u obliku tableta. Ova upotreba lijeka je praktičnija.
  2. Prema uputstvu za upotrebu, Flemoxin, u poređenju s Amoxiclavom, ima duži rok trajanja od šezdeset meseci.

Amoxiclav ima sledeće prednosti:

  1. Lijek ima više oblika oslobađanja, u Flemoxin-u je jedan.
  2. Amoksiklav se, za razliku od Flemoksina, smatra složenim antibiotikom. U svojoj strukturi, pored aktivne tvari (amoksicilin), postoji još jedna komponenta - klavulanska kiselina.
  3. "Amoksiklav" s klavulanskom kiselinom može biti rezistentan na beta-laktamazu. Što se tiče Flemoxina, on nema tu sposobnost.
  4. Amoxiclav ima više indikacija za upotrebu. Propisan je za odontogene upale, bolesti kostiju i vezivnog tkiva, kao i žučnih puteva. "Flemoksin" kod takvih tegoba nema pozitivan efekat.
  5. Amoksiclav, za razliku od Flemoxina, ima manje zabrane i nuspojave.

Datum isteka

Razlika između Amoksiklava i Flemoksina Solutaba leži u datumu isteka i ceni. Rok trajanja prvog lijeka je dvadeset četiri mjeseca, drugog - šezdeset mjeseci.

Nastavljajući razumijevanje koja je razlika između lijekova, potrebno je obratiti pažnju na cijenu. I ovdje postoje male, ali ipak razlike. Dakle, prosječna cijena Amoxiclava varira od 150 do 750 rubalja, Flemoxin - od 200 do 500 rubalja.

Smatrati da su ovi lijekovi identični, barem je pogrešno. Ono što im je zajedničko su svojstva i neke indikacije za upotrebu. Inače, razlika između Amoksiklava i Flemoksina je ogromna. A glavna je razlika različit sastav, zbog čega indikacije za prijem variraju.

Poređenje Amoksiklava i Flemoksina Solutaba

Lijekovi imaju i slične karakteristike i karakteristične.

Oba lijeka imaju sljedeće slične karakteristike:

  1. Terapeutski učinak lijekova je isti - povreda integriteta citolemme patogene ćelije, što će dovesti do njegove smrti.
  2. Oni su dio jedne farmakološke grupe.
  3. Dostupno u obliku tableta.

Osim toga, ovi lijekovi se ne mogu konzumirati u razdoblju hepatitisa B, prepisuju se s oprezom trudnicama.

Što je bolje Amoksiklav i Flemoksin Solutab

Izbor lijeka ovisi o bolesti i individualnim karakteristikama pacijenta. Samo specijalista može precizno utvrditi koji je lijek efikasniji.

Samo pedijatar treba pripisati antibakterijske lekove u lečenju dečjih bolesti izazvanih infekcijama, s obzirom na kliničku sliku. Istovremeno, Amoxiclav nije propisan djeci mlađoj od 12 godina.

Flemoksin Solutab koristi se u lečenju tonzila, sinusitisa i upale pluća kod dece od 3. godine.

Zbog prisutnosti dodatne komponente u sastavu, Amoksiclav se smatra efikasnijim za odraslu osobu.

Recenzije ljekara o Amoksiklavu i Flemoksinu Solutabu

Inna, 29 godina, stomatolog, Moskva

Amoksiklav - antibakterijski lijek širokog spektra djelovanja - često se koristi u stomatologiji. Propisan je za složeno liječenje pogoršanja hroničnog parodontitisa, kada ima edema mekog tkiva, groznice, eksudata iz korijenskih kanala. Često se koristi i u hirurškoj stomatologiji.

Lijek je propisan trudnicama, djeci od 12 godina (može i ranije ako je djetetova težina veća od 40 kg). Mora se piti tokom najmanje 5-6 dana, čak i ako „ništa ne boli“, kako se ne bi dobila flora otporna na antibiotike.

Anna, 34 godina, dermatolog, Sankt Peterburg

Flemoksin Solutab je dobar preparat amoksicilina u lečenju mnogih bakterijskih infekcija (u dermatologiji - piodermi bilo koje geneze). Prikladan oblik oslobađanja (rastvorljiva tableta) pomaže u imenovanju djece - može se rastopiti u 1 žličici. bilo koju tečnost i smireno dajte bebi. Imenujem ne samo pacijente, već i sebe (sa tonzilitisom) i svoju porodicu.

Elena, 57 godina, gastroenterolog, Jekaterinburg

Često koristim Flemoxin u klasičnim režimima terapije za iskorjenjivanje Helicobacter pylori infekcije (erozni gastritis i povezan s HP-om, peptičnom ulkusnom bolešću). Ovaj lijek je dobar po tome što ima dozu od 1000 mg u 1 tableti, što povećava pridržavanje liječenja. Otpornost na amoksicilin kod HP-a se ne razvija, što je takođe plus. Nuspojave u obliku proljeva su česte, ali kada se kombiniraju sa probioticima, takvi se efekti rijetko razvijaju.

Flemoksin i Amoksiklav: koja je razlika između lijekova

Ova antibakterijska sredstva su prilično uobičajena i efikasna. Upravo su oni propisani u većini slučajeva, kako odraslim pacijentima, tako i djeci, međutim takva popularnost nikako nije vodič za samo-lijek, prepuna je katastrofalnih posljedica, u rasponu od nuspojava do komplikacija.

Svi zainteresovani: "Flemoksin i Amoksiklav, u čemu je razlika?" Trebalo bi biti sigurno da postoji razlika i da je ona značajna.

Naravno, svaki od navedenih lijekova ima učinak, ali svaki ima svoj.

Prednosti Flemoxina su sljedeće:

  • Lijek je u obliku tableta za disperziju. Oni se, za razliku od običnih (poput Amoksiklava), rastvaraju u vodi. Ovaj lek je praktičniji.
  • Prema uputama za upotrebu, Flemoxin, u odnosu na Amoxiclav, ima dug rok trajanja od 5 godina.

Amoxiclav ima sledeće prednosti:

  • Lijek ima više oblika proizvodnje, u Flemoxinu je jedan.
  • Amoksiklav je za razliku od Flemoxina kombinirano antibakterijsko sredstvo. Osim amoksicilina sadrži i drugu supstancu - klavulansku kiselinu.
  • Amoksiklav, zahvaljujući klavulanskoj kiselini, može ostati rezistentan na beta-laktamazu. Što se tiče Flemoxina, on nema tu sposobnost.
  • Amoxiclav ima više indikacija za upotrebu. Propisan je za odontogene infekcije, patologije koštanog i vezivnog tkiva, kao i kod bolesti bilijarnog trakta, posebno holangitisa i holecistitisa. Flemoksin za takve bolesti je neefikasan.
  • Amoksiclav, za razliku od Flemoxina, ima manje kontraindikacija i nuspojava.

Razlika između Amoksiklava i Flemoksina takođe je u trajanju i trošku. Rok trajanja Amoxiclava je dvije godine, Flemoxin pet godina.

Nastavljajući razumijevanje Flemoksina i Amoksiklava u čemu je razlika, treba obratiti pažnju na cijenu i postoje iako neznatne, ali ipak razlike. Dakle, prosječna cijena Amoxiclava je 150 rubalja, Flemoxin je 250 rubalja.

Vjerovati da su ovi lijekovi isti, makar pogrešno. Ono što imaju zajedničko su antibakterijska svojstva i neke indikacije za upotrebu. Inače, razlika između Amoksiklava i Flemoksina je značajna. A prva, a možda i glavna razlika je različiti sastav, zbog čega su indikacije za uporabu i učinak lijeka različiti.

Pogledajte video: Не переплачивайте зазря! Флемоксин Солютаб (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar