Novopen 4 olovke za šprice za koju je inzulin

Inzulin je hormon koji je uključen u metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti, a također se koristi u nadomjesnoj terapiji dijabetesa. U članku ćemo analizirati što je olovka Novopen 4 u obliku špriceva - za koju vrstu inzulina se koristi.

Pažnja! U klasifikaciji anatomsko-terapijsko-hemijske (ATX), hormonska supstanca je označena oznakom A10AB01.

Kako se postavlja špric olovke: karakteristično

Olovka za šprice koristi se za davanje jedne doze lijeka. Konkretno, dizajniran je tako da injekciju može napraviti i sam pacijent. Dizajn naliv-pera sličan je dizajnu uobičajene štrcaljke, ali je igla za ubrizgavanje prilično tanka.

Ako pacijentu hitno treba inzulin, mora nalivpero na odgovarajuće mjesto i pritisne posebno dugme. Opružni mehanizam probija iglu u odgovarajuće područje tela i ubrizgava lijek.

Ukratko o Novopenu 4

"Novopen 4" je mehanička nalivpera na kojoj se nalazi ekran koji prikazuje nakon primjene inzulina dozu i vrijeme koje je proteklo od posljednje injekcije (do 12 sati). Maksimalna doza kompleta odjednom je 60 jedinica. Minimalni korak doziranja hormona inzulina je 1 jedinica.

Uređaj ima lako čitljiv i velik raspon doziranja lijeka, mogućnost podešavanja pogrešne doze i trajnosti. Inzulin možete upisati samo od farmaceutske kompanije Novo Nordisk.

Nuspojave kada se primjenjuju

Korištenje nalivpera s oštećenim držačem uloška može rezultirati manjom dozom inzulina nego što se očekivalo. To, sa svoje strane, može dovesti do ozbiljne hiperglikemije. Rizik od hiperglikemije uslijed upotrebe oštećene nalivpere manji je od 0,1%. To znači da 1 od 1000 pacijenata ima rizik od hiperglikemije.

Novopen 4 - službena uputstva

Upute za upotrebu:

  1. Ako vam je potreban novi uložak, izvadite ga iz frižidera na vrijeme da inzulin dostigne sobnu temperaturu,
  2. Skinite zaštitni film sa vanjskog poklopca igle. Zatim uklonite vanjski i unutarnji poklopac igle. Nakon što zamenite uložak, olovku držite uspravno sa iglom prema gore. Okrećite dugme dok kap inzulina ne izađe iz vrha igle.
  3. Za svaku injekciju koristite svježu iglu, što štiti kožu i sprečava hematome koji odlažu apsorpciju inzulina iz potkožnog tkiva u krv,
  4. Ako dajete NPH ili miješani inzulin, okrećite olovku najmanje 20 puta dok se sadržaj patrona ne pomiješa,
  5. Ne tresti olovku jer to može oštetiti inzulin i prouzrokovati mjehuriće zraka.
  6. Svakodnevno proveravajte radnu naliv pero pre ubrizgavanja. Provjerite da u uređaju nema mjehurića zraka. Zatim postavite jednu do dvije jedinice inzulina i pritisnite gumb. Ako inzulin dođe do vrha igle: sve je u redu. Ako ne: ponavljajte ovaj postupak dok se ne pojavi insulin,
  7. Pomoću gumba za doziranje postavite potrebnu količinu inzulina. Ako je odabrana previsoka doza, preporučuje se podešavanje.
  8. Prije bilo kakve potkožne injekcije potrebna je konzultacija liječnika. Proboj mora biti okomit na površinu kože. Također se preporučuje raspravljati sa svojim liječnikom o tablici kako sekvencijalno mijenjati mjesto ubrizgavanja. Uvijek koristite drugo mjesto ubrizgavanja. Nakon probijanja, polako stegnite dugme. Pričekajte 10 sekundi prije nego što izvučete iglu. Inače se insulin može vratiti,
  9. Nakon primjene lijeka trebao bi se pojaviti karakterističan snažni klik. Ako nema klika, preporučuje se provjeravanje tehničkog zdravlja uređaja i kontaktiranje proizvođača s pritužbama.

Pacijenti ne bi trebali prekinuti liječenje inzulinom bez prethodne konsultacije s liječnikom. Pacijenti se traže da zatraže novi uložak na web mjestu. Alternativno, oni mogu nazvati korisničku podršku kompanije Novo Nordisk. Pacijenti trebaju pažljivo pratiti nivo glikemije. Pacijenti koji razviju tešku hiperglikemiju zbog nepravilne upotrebe naliv-pera treba da se obrate svom lekaru. Pacijenti bi trebali prijaviti sve neželjene reakcije svom liječniku ili ljekarniku.

Nedostaci Novopena 4

Ako se olovke transportuju u nekontroliranim uvjetima određeno vrijeme, to može dovesti do mehaničkih kvarova. U slučaju sumnje, inzulin se ne preporučuje.

Prosječna tržišna vrijednost Novopena je 2.000 ruskih rubalja. Ubrizgavač dolazi sa spremnicima od 3 ml i posebnim iglama. Važno je shvatiti da se u nalivpero mogu umetnuti samo igle kompanije Novofine. Ostale igle nisu pogodne za terapiju inzulinom ovom olovkom.

Prema posljednjim istraživanjima, Novopenova nalivna olovka ne uzrokuje značajno lokalnu nelagodu i karakterizira je niža stopa pogreške u odnosu na ostale uređaje. Prije uvođenja hormona obavezno je proći posebnu obuku koja će pomoći u sprječavanju razvoja opasnih štetnih učinaka po život. Neovisno i bez savjetovanja s liječnikom strogo je zabranjeno parenteralno davanje bilo kojeg lijeka.

Mišljenje nadležnog ljekara i pacijenta.

Valery Alexandrovich, dijabetolog

Ovu olovku koristim već 3 godine: nisam primijetio neugodne efekte ili komplikacije. Nedostatci u setu supstanci inzulina lako se ispravljaju, tako da ne morate koristiti novu štrcaljku. I dalje ću ga koristiti.

Savjet! Prije upotrebe bilo kojeg inzulinskog lijeka, potrebno je konzultirati kvalificiranog stručnjaka. Prije supkutane primjene lijekova, pacijent mora proći posebnu obuku u specijaliziranom centru za dijabetes. Samo-lijek je strogo zabranjen, jer to može dovesti do nepredvidivih posljedica.

Glavne vrste inzulinskih šprica

Olovke za brizgalice dolaze u tri oblika:

  1. Sa zamjenjivim uloškom - vrlo praktična i praktična opcija za korištenje. Uložak se ubacuje u utor za olovku, nakon upotrebe ga zamenjuje novim.
  2. S jednokratnim uloškom - jeftinija opcija za uređaje za ubrizgavanje. Najčešće se prodaje sa pripravkom inzulina. Koristi se do kraja lijeka, a zatim se odlaže.
  3. Olovka za višekratnu upotrebu - uređaj dizajniran za samoispunjavanje lekova. U modernim modelima postoji pokazatelj doze - omogućava vam unos prave količine inzulina.

Dijabetičarima je potrebno nekoliko olovaka za upravljanje hormonima različitih djelovanja. Mnogi proizvođači za praktičnu proizvodnju višeslojnih uređaja za injekcije. Svaki model ima korak za propisivanje do 1 jedinice. Za djecu se preporučuje korištenje olovki u koracima od 0,5 PIECES.

Posebna pažnja posvećuje se iglama uređaja. Promjer im je 0,3, 0,33, 0,36 i 0,4 mm, a duljina je 4-8 mm. Skraćene igle koriste se za ubrizgavanje djece.

Uz njihovu pomoć, injekcija se odvija s minimalnom boli i rizicima ulaska u mišićno tkivo. Nakon svake manipulacije, igle se mijenjaju kako bi se izbjeglo oštećenje potkožnog tkiva.

Dostupne su sljedeće vrste šprica:

  • Špricevi s uklonjivom iglom, koja se može promijeniti prilikom uzimanja lijeka iz boce i unošenja pacijentu.
  • Špricevi sa ugrađenom iglom uklanjaju prisustvo „mrtve“ zone, što smanjuje verovatnoću gubitka insulina.

Upotreba lijeka tokom trudnoće i dojenja

Do danas nisu utvrđeni neželjeni efekti inzulina Lyspro na trudnoću ili zdravlje fetusa / novorođenčeta. Nisu provedena odgovarajuća epidemiološka ispitivanja.

Cilj terapije insulinom tijekom trudnoće je održavanje odgovarajuće kontrole razine glukoze u bolesnika sa šećernom bolešću ovisnom o inzulinu ili s gestacijskim dijabetesom. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju i povećava se u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti.

Žene u rodnoj dobi s dijabetesom trebaju obavijestiti liječnika o početku ili planiranoj trudnoći. Za vrijeme trudnoće pacijentima s dijabetesom potreban je pažljiv nadzor razine glukoze u krvi, kao i općeniti klinički nadzor.

U bolesnika sa šećernom bolešću tijekom dojenja možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina i / ili prehrane.

Pravila za odabir injekcijskih igala

Da biste smanjili bol, morate znati pravila za odabir igle za insulinsku špricu - olovke:

  • djeca, adolescenti i pacijenti u početnoj fazi inzulinske terapije trebaju metalne mlaznice u dužini od 4 do 5 mm,
  • Igle duge 4-6 mm pogodne su za odrasle osobe s normalnom tjelesnom težinom: nakon primjene inzulin ulazi precizno potkožno, a ne u mišićni ili duboki sloj epiderme,
  • s visokim indeksom tjelesne mase, dužina igala trebala bi biti veća - od 8 do 10 mm.

Upute za upotrebu olovke za štrcaljku

Nudimo detaljna uputstva za pripremu štrcaljke Novopen 4 olovke za davanje insulina:

  1. Prije ubrizgavanja operite ruke, zatim uklonite zaštitni poklopac i odvijte držač spremnika s ručke.
  2. Pritisnite dugme do kraja sve dok se stabljika ne nađe unutar šprice. Uklanjanje kertridža omogućava kretanje stabljike lako i bez pritiska klipa.
  3. Provjerite integritet i prikladnost kertridža za tip inzulina. Ako je lijek zamućen, mora se miješati.
  4. Umetnite uložak u držač tako da poklopac bude okrenut prema napred. Zavijte uložak na dršku dok ne klikne.
  5. Skinite zaštitni film sa igle za jednokratnu upotrebu. Zatim iglu zavijte na poklopac štrcaljke, na kojem se nalazi šifra boje.
  6. Zaključajte ručicu štrcaljke u položaju igle i izduvajte zrak iz uložaka. Važno je odabrati iglu za jednokratnu upotrebu uzimajući u obzir njezin promjer i dužinu za svakog pacijenta. Za djecu trebate uzeti najsitnije igle. Nakon toga, olovka štrcaljke je spremna za injekciju.
  7. Olovke za štrcaljke se spremaju na sobnoj temperaturi u posebnom slučaju, dalje od dece i životinja (najbolje u zatvorenom ormaru).

Uprkos velikom broju varijacija šprica koje dijabetičari mogu koristiti, a koji se mogu kupiti u ljekarni, svi imaju sličnu opremu.

Dizajn uključuje:

  • Uložak koji se koristi samo za insulin (drugi naziv je uložak ili kutija za uložak),
  • Kućište
  • Mehanizam za pokretanje pomoću kojeg klip radi,
  • Poklopac koji zatvara opasni dio i čuva skladištenje i transport kada uređaj nije u funkciji,
  • Igla
  • Mehanizam koji pomaže u doziranju količine dane hormona
  • Gumb za injekcije.

- dijabetes melitus kod odraslih i djece kojima je potrebna inzulinska terapija za održavanje normalne razine glukoze.

- Preosjetljivost na komponente lijeka.

Potreba za insulinom može se smanjiti zbog zatajenja jetre.

U bolesnika s hepatičkom insuficijencijom ostaje veća brzina apsorpcije lizpro inzulina u usporedbi s uobičajenim ljudskim inzulinom.

Potreba za insulinom može se smanjiti sa zatajenjem bubrega.

U bolesnika s bubrežnim zatajenjem održava se veća brzina apsorpcije lizpro inzulina u usporedbi s uobičajenim ljudskim inzulinom.

Raspored i cijene

Najpopularniji modeli učvršćenja su:

  1. NovoPen je popularan uređaj koji dijabetičari koriste već oko 5 godina. Maksimalni prag je 60 jedinica, korak je 1 jedinica.
  2. HumaPenEgro - ima mehanički dozator i korak od 1 jedinice, prag je 60 jedinica.
  3. NovoPen Echo je moderan model uređaja s ugrađenom memorijom, minimalnim korakom od 0,5 jedinica i maksimalnim pragom od 30 jedinica.
  4. AvtoPen - uređaj dizajniran za patrone s volumenom 3 mm. Drška je kompatibilna s različitim iglama za jednokratnu upotrebu.
  5. HumaPenLeksura - moderan uređaj u koracima od 0,5 jedinica. Model ima moderan dizajn, predstavljen u nekoliko boja.

Cijena olovke za špriceve ovisi o modelu, dodatnim opcijama, proizvođaču. Prosječna cijena uređaja je 2500 rubalja.

Olovka za štrcaljku prikladan je uređaj za novi uzorak za davanje insulina. Pruža tačnost i bezbolnost postupka, minimalnu traumu. Mnogi korisnici napominju da prednosti daleko prevazilaze nedostatke uređaja.

Zašto šprica olovkom novopen 4 pacijenta s dijabetesom

Da vidimo zašto je olovka štrcaljke novopen 4 bolja od obične šprice za jednokratnu upotrebu.

Sa stanovišta pacijenata i ljekara, ovaj model šprice za olovke ima sljedeće prednosti u odnosu na druge slične modele:

  • Moderan dizajn i maksimalna sličnost na dršci klipa.
  • Velika i lako uočljiva ljestvica dostupna je za upotrebu starijim osobama ili slabovidnim osobama.
  • Nakon ubrizgavanja nakupljene doze inzulina, ovaj model šprice za olovku odmah to pokazuje klikom.
  • Ako doza inzulina nije odabrana ispravno, možete je lako dodati ili odvojiti dio.
  • Nakon signala da je injekcija izvršena, iglu možete izvaditi tek nakon 6 sekundi.
  • Za ovaj model olovke za štrcaljke prikladne su samo za posebne marke patrone (proizvođača Novo Nordisk) i posebne igle za jednokratnu upotrebu (kompanija Novo Fine).

Samo osobe koje su stalno prisiljene trpiti probleme zbog injekcija mogu u potpunosti cijeniti sve prednosti ovog modela.

Pogodan inzulin za olovku za šprice Novopen 4

Olovka za špric novopen 4 je "prijateljska" sa vrstama inzulina koje proizvodi samo danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk:

Danska kompanija Novo Nordisk osnovana je davne 1923. godine. Najveća je u farmaceutskoj industriji i specijalizirana je za proizvodnju lijekova za liječenje teških kroničnih oboljenja (hemofilija, dijabetes melitus i dr.). Kompanija ima poduzeća u mnogim zemljama, uključujući i u Rusiji.

Nekoliko riječi o insulinama ove kompanije koji su pogodni za injektor Novopen 4:

  • Ryzodeg je kombinacija dva kratka i produžena insulina. Njegov efekat može trajati više od jednog dana. Koristite jednom dnevno prije jela.
  • Tresiba ima izuzetno dugu akciju: više od 42 sata.
  • Novorapid (kao i većina insulina ove kompanije) analog je ljudskog insulina kratkog delovanja. Uvodi se prije jela, najčešće u trbuhu. Dozvoljena za upotrebu trudnicama i dojiljama. Često komplicirana hipoglikemija.
  • Levomir ima dugotrajno dejstvo. Koristi se za djecu od 6 godina.
  • Protafan se odnosi na lijekove sa prosječnim trajanjem djelovanja. Prihvatljivo je za trudnice.

Šta su olovke za inzulin

U uređaju za primjenu inzulina nalazi se unutarnja šupljina u koju se nalazi hormonski uložak. Takođe, ovisno o modelu, može se ugraditi olovka u koju se stavi 3 ml lijeka.

Uređaj ima zgodan dizajn koji uzima u obzir sve nedostatke inzulinskih šprica.Olovke za injekciju injekcijskih brizgalica djeluju slično kao špriceve, ali kapacitet uređaja omogućava vam ubrizgavanje inzulina nekoliko dana. Zakretanjem dozatora, možete odrediti željenu količinu lijeka za jednu injekciju, kao mjerna jedinica koriste se uobičajene jedinice za dijabetičare.

S pogrešnim postavkama doziranja, indikator se lako podešava bez gubitka lijeka. Može se koristiti i uložak koji ima konstantnu koncentraciju insulina od 100 PIECES u 1 ml. Sa punim uloškom ili penflom, zapremina lijeka iznosit će 300 jedinica. Olovku za inzulin morate odabrati strogo od iste tvrtke koja proizvodi inzulin.

  • Dizajn uređaja zaštićen je od slučajnog kontakta s iglom u obliku dvostruke školjke. Zahvaljujući tome, pacijent ne može brinuti o sterilnosti uređaja.
  • Uz to, olovka za štrcaljku može se sigurno naći u džepu bez nanošenja štete korisniku. Igla je izložena samo kad je potrebna injekcija.
  • Trenutno se u prodaji nalaze olovke za špriceve s različitim povećanjima doziranja, za djecu je opcija s korakom od 0,5 jedinica idealna.

Karakteristike olovke za špric NovoPen 4

Prije kupnje uređaja preporučuje se posavjetovati se s liječnikom. Olovka za injekciju insulina ima moderan dizajn koji naglašava sliku korisnika. Zbog brušenog metalnog kućišta uređaj ima visoku čvrstoću i pouzdanost.

U odnosu na prethodne modele, uz novu poboljšanu mehaniku pritiskanje okidača za ubrizgavanje inzulina zahtijeva tri puta manje napora. Dugme radi meko i lako.

Pokazatelj doziranja ima veći broj, što je važno za starije i slabovidne pacijente. Sam indikator dobro se uklapa u ukupni dizajn olovke.

  1. Ažurirani model uključuje sve značajke ranih verzija i ima dodatne nove. Povećana ljestvica za skup lijeka omogućava vam precizno biranje potrebne doze. Nakon završetka ubrizgavanja, olovka emitira osebujan klik signala, koji obavještava o kraju postupka.
  2. Dijabetičari mogu po potrebi brzo promijeniti pogrešno odabranu dozu dok lijek ostaje netaknut. Ovaj je uređaj savršen za sve ljude koji imaju dijagnozu dijabetesa tipa 1 ili 2. Korak podešavanja doziranja je 1 jedinica, a možete birati od 1 do 60 jedinica.
  3. Proizvođač jamči rad uređaja pet godina. Pacijenti imaju priliku isprobati visokokvalitetnu metalnu konstrukciju i naprednu tehnologiju.
  4. Pogodno je takve olovke za špriceve nositi sa sobom u torbici i povesti na putovanje. Dijabetičari imaju mogućnost davanja inzulina bilo gde i bilo kada. S obzirom da uređaj po izgledu nije sličan medicinskom uređaju, ovaj je uređaj posebno zanimljiv mladim ljudima koji se stide svoje bolesti.

Važno je koristiti olovke NovoPen 4 sa špricom samo sa takvim insulinom kako to lekar preporuči. 3 ml Penfill kertridža sa inzulinom i NovoFine igle za jednokratnu upotrebu pogodni su za uređaj.

Ako trebate koristiti više vrsta inzulina odjednom, morate imati nekoliko olovki za šprice odjednom. Kako bi se razlikovao za koju vrstu inzulinske olovke služi NovoPen 4, proizvođač daje brojne boje injektora.

Čak i ako osoba stalno koristi jednu olovku, uvijek morate imati dodatne zalihe u slučaju loma ili gubitka. Tu bi trebao biti i rezervni uložak s istom vrstom inzulina. Sve patrone i igle za jednokratnu upotrebu može koristiti samo jedna osoba.

Ne preporučuje se upotreba injektora osobama sa oštećenjem vida bez vanjske pomoći.

Neophodno je da asistent posjeduje znanje o tome kako ubrizgati inzulin u stomak i koju dozu odabrati.

Pogledajte video: FlexPen uputstvo za upotrebu (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar