Koje je povrće moguće kod dijabetesa tipa 2? Lista korisnih proizvoda

Dijabetes melitus ostavlja trag na način života, zbog čega više pažnje posvećujete ishrani. Dijabetes tipa 2 smatra se oblikom neovisnim o insulinu, koji primarno narušava metabolizam ugljikohidrata. Dijagnosticira se u 90% slučajeva.

Uz blagi oblik, nedostatak inzulina moguće je nadoknaditi samo dijetom, smanjenjem tjelesne težine. A za ove svrhe najbolje odgovara hrana koja je bogata biljnim vlaknima, kompleksom minerala i vitamina. Stoga ćemo danas razgovarati o tome koje povrće se može jesti s dijabetesom tipa 2.

Prednosti povrća za dijabetes

Glavni simptom bolesti je hipoglikemija, povećanje glukoze u krvi i smanjenje sposobnosti tijela da pretvara glukozu u energiju. Rezultat toga je kršenje svih metaboličkih procesa. Za ograničavanje unosa monosaharida koristi se hranjiva korekcija.

To se najvećim dijelom odnosi na štetnu hranu, gotovo u cijelosti koja se sastoji od ugljikohidrata i masti. Ali upotreba povrća dolazi do izražaja. Korijenski usjevi pomažu normalizaciji metabolizma, reguliranju hormonske ravnoteže.

Korisna svojstva povrća s dovoljnim udjelom u prehrani:

  • Aktivacija metabolizma ugljikohidrata. Povrće sa dijabetesom opskrbljuje tijelo potrebnim elementima u tragovima za enzimatsku aktivnost i visoku stopu razgradnje šećera, njihovo uklanjanje iz krvne plazme. Kao rezultat toga, zalihe inzulina u gušterači se ne troše.
  • Poboljšanje metabolizma lipida. Gustina naslaga holesterola direktno utječe na funkcioniranje krvnih žila. Polinezasićene masne kiseline kojima je neko povrće bogato snižavaju holesterol. Za te svrhe prikladni su avokado, bijeli kupus, brokoli, cvjetača, peršun.
  • Korekcija deficita aminokiselina. Povrće bogato aminokiselinama omogućava isključenje energetske gladi u tijelu (paprika, mrkva, crveni kupus, zeleni grah).
  • Regulacija organskih funkcija. Sva tjelesna tkiva trebaju mikro i makro elemente koji su prisutni u povrću. Adekvatna prehrana osigurava normalno funkcioniranje proteinskih struktura, obnavljanje mehanizama pretvorbe. Povećava vitalnost.
  • Uklanjanje toksina iz tijela. Obnavljanje metaboličkih procesa garantira pročišćavanje organa i struktura od akumuliranih toksina i toksina. Sastav krvi se poboljšava, gastrointestinalni trakt počinje bolje raditi, a općenito se poboljšava zdravlje.

Koje povrće se može jesti sa dijabetesom

Dijabetes često dovodi do povećanja kilograma, a u nekim slučajevima i do pretilosti. Stoga pri korištenju korijenskih kultura treba obratiti pažnju na sadržaj ne samo šećera, već i škrobnih tvari.

Za sve dijabetičare važan je GI (glikemijski indeks). Karakterizira učinak konzumiranog proizvoda na nivo glukoze u krvi. Povrće niskog GI za dijabetičare tipa 2 dozvoljeno je bez ikakvih ograničenja.

Gotovo ne sadrže ugljikohidrate, ali karakterizira ih visok sadržaj vlakana:

  • Paradajz i krastavci
  • Tikvice i tikvice,
  • Patlidžan
  • Slatka paprika
  • Zeleni usjevi (vrlo korisno)
  • Bilo koju vrstu salate,
  • Bijeli kupus
  • Luk.



U ograničenoj količini, vrijedi konzumirati mahunarke (puno ugljikohidrata, proteina). Ali za vraćanje ravnoteže aminokiselina uključiti u prehranu još uvijek vrijedi.

Koje povrće nije dozvoljeno za dijabetes tipa 2

Krompir je škrobni proizvod visokog GI. Ne preporučuje se upotreba. Ako želite, kuhani krumpir možete dodati u sastav salate ili priloga.

Cvekla, kukuruz i neke vrste bundeve sadrže veliko šećera. Oni se mogu uključiti u dnevni meni, ali u ograničenom obimu. Na primjer, kao sastojak složenog priloga ili u pročišćenom obliku. 80 g po prijemu sigurno je za zdravlje dijabetičara.

Povrće dijabetesa tipa 2: posebne koristi

Bolest se može kontrolirati svakodnevnom konzumiranjem povrća. Ali "nasloniti se" na određenu vrstu još uvijek ne vrijedi. Hrana treba biti uravnotežena. Uključivanje raznog voća i korjenastog povrća u jelovnik će podržati organizam i pomoći u liječenju dijabetesa.

Koje je povrće dobro za dijabetes:

  • Crvena paprika. GI - 15. Pomaže metabolizam lipida, potiče razgradnju ugljikohidrata i masti, poboljšava probavni trakt.
  • Bijeli kupus. Reguliše rad unutrašnjih organa, nadoknađuje rezerve energije, jača imunološki sistem. Stimulira sintezu inzulina, uklanja holesterol iz krvnih žila.

Za osobu sa dijabetesom važno je da prati pokretnost i funkciju unutrašnjih organa. U slučaju određenih kvarova, u prehranu treba uključiti ono povrće koje pomaže u rješavanju određenih problema.

Upute za ugostiteljstvo

Kada odlučujete kakvo povrće možete imati sa dijabetesom tipa 2, fokusirajte se na sezonsku hranu. Najveća količina hranjivih sastojaka akumulira se u vrijeme berbe. Ne gubite korisna svojstva prilikom skladištenja kupusa, mrkve, jeruzalemske artičoke (potonji čak pobjeđuje u upotrebi ako se čuva nekoliko mjeseci).

Kad se kiseli krastavac, krastavci i kupus stječu svojstva poboljšanja rada gušterače. Zimi je bolje dati prednost ne svježem povrću sa šaltera supermarketa, već fermentiranoj domaćici za budućnost.

Korisno je dijabetičarima da poštuju principe pravilne ishrane:

  • Česti obroci
  • Male porcije
  • Raznovrstan asortiman povrća,
  • Količina uzetih ugljikohidrata i prosječni udio kalorija trebaju biti približno isti svaki dan,
  • Pri pripremi mesa dajte prednost metodi ključanja,
  • Kuhajte juhe na povrtnim juhama,
  • Umjereno konzumirajte životinjske proteine, mliječne proizvode,
  • Uz slabost, nedostatak snage, konzumirajte povrće i voće s maksimalnim brojem vitamina i minerala u sastavu.

Uz potpunu i uravnoteženu prehranu, dijabetičarima je dozvoljeno i slađe povrće - mrkva, repa, ali u malim količinama, na primjer, kao dio gulaša.

Opcije povrća

Svježe povrće je najbolji izbor. U tom obliku zadržavaju svu hranjivu vrijednost i snagu korisnih sastojaka. Ako želudac ili probavni trakt ne uzimaju sirovo povrće u velikim količinama, on se može minimalno termički obrađivati. Raznolikost menija pomoći će upotrebi povrća u sastavu prvog, drugog jela, salatama i laganim zalogajem.

Pripremaju se od jedne ili više vrsta povrća. Kombinacije mogu biti različite svaki put. Dozvoljeno dodavanje sastojaka nemasnog mesa. Važna poanta je metoda dolijevanja goriva. Bolje je napustiti majonez, dodavajući povrću prelive sa uljem i sirćetom i umacima na bazi prirodnog jogurta.

Sokovi, kokteli

Svježe cijeđeni sokovi od povrća dobivaju se pomoću sokovnika. Blender vam omogućava da kuhate zdrav hranjiv smoothie. Jutarnji kokteli od celera, peršuna, svježih krastavaca popularni su. Paradajz i slatka paprika dobro idu zajedno. No, sok od kupusa treba piti štedljivo i ne više od jednom sedmično.

Znajući što se povrće može koristiti za dijabetes, lako je organizirati prehranu bolesne osobe, vodeći računa o sigurnosti i dobrobiti za tijelo.

Pogledajte video: Evidence-Based Weight Loss: Live Presentation (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar