Akutne komplikacije dijabetesa: hipoglikemija i hipoglikemijska koma

Hipoglikemija - stanje u kojem je nivo glukoze u krvi ispod kritične granice ispod ili jednak 3,9 mmol / L. Kao rezultat toga, ćelije ne primaju potrebnu ishranu, primarno je pogođen centralni nervni sistem.

Kod hipoglikemije morate djelovati vrlo brzo. Rizik od hipoglikemijske kome je vrlo visok.

  • unošenje velike doze inzulina ili uzimanje prekomjerne doze lijekova za snižavanje šećera,
  • nedostatak ugljikohidrata u krvi tijekom aktiviranja maksimalnog učinka inzulina ili tableta za snižavanje šećera, neusklađenost vrhova djelovanja inzulina i apsorpcija ugljikohidrata,
  • fizička aktivnost (kućni poslovi, sport) s povećanom osjetljivošću na inzulin i bez upotrebe ugljikohidrata za normalizaciju razine šećera,
  • konzumiranje alkohola (alkohol blokira protok glukoze iz jetre, jer usporava razgradnju glikogena),
  • može biti rezultat duže upotrebe niza lijekova (obzidan, anaprilin, biseptol, sulfadimetoksin),
  • unošenje zaostalog aktivnog inzulina u tijelo i novu dozu bolusa za hranu,
  • period oporavka nakon upalnih procesa, kada je potreba za inzulinom smanjena.

Šta je hipoglikemijska koma?

Hipoglikemijska koma je ekstremna manifestacija hipoglikemije. Prvo, simptomi prekursora razvijaju se sa smanjenjem glukoze u mozgu - stanje zvano neuroglikopenija. Ovdje su karakteristične smetnje u ponašanju, konfuzija, a zatim gubitak svijesti karakteristične su konvulzije i, na kraju, koma.

Ako odjednom imate oštru glavobolju, imate oštar osjećaj gladi, raspoloženje se mijenja bez razloga, razdražljivi ste, osjećate nesposobnost da razmišljate jasno, počinjete obilno znojiti i osjetite kucanje u glavi, kao kod promjene tlaka - odmah izmjerite razinu šećera! Glavno je na vrijeme zaustaviti stanje uzimanjem porcije brzih ugljikohidrata u količini od 15 grama, a po potrebi i više. Primijenite pravilo 15: jedite 15 grama ugljikohidrata, pričekajte 15 minuta i izmjerite šećer, po potrebi uzmite još 15 grama ugljikohidrata.
Sa strane ljudi ponašanje osobe sa šećernom bolešću koja ima hipoglikemijsko stanje može ličiti na stanje opijenosti. Nosite sa sobom identifikator koji će pomoći drugima da shvate što se događa i ispravno reagiraju. Objasnite porodici, prijateljima i kolegama šta učiniti u ovoj situaciji. Recite nam da u ovom stanju trebate piti slatki čaj, soda sa šećerom (ne laganim), sokom. Preporučljivo je i ne kretati se, da ne biste izazvali dodatno snižavanje šećera u krvi zbog fizičke aktivnosti.
U slučaju nužde trebate imati glukagon s uputama.

S razvojem teške hipoglikemije, pacijenta hitno treba pozvati hitnu pomoć.
Čak i ako se hipoglikemija može zaustaviti na vrijeme, mogu postojati razlozi odlaska u bolnicu:

  • hipoglikemija je uspješno zaustavljena, ali osoba s dijabetesom zadržala je ili razvila simptome kardiovaskularnih, cerebralnih poremećaja, neuroloških poremećaja koji nisu bili tipični u normalnom stanju,
  • hipoglikemijske reakcije ponavljaju se ubrzo nakon prve epizode (možda će biti potrebno prilagoditi trenutnu dozu inzulina).

Pogledajte video: Hipoglikemija (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar