Kako izmjeriti šećer u krvi glukometrom

9 minuta Objavio: Lyubov Dobretsova 1437

Prema statističkim podacima, više od 7% svjetske populacije pati od dijabetesa, a redovi oboljelih svake godine neumoljivo rastu. Takva aktivna rasprostranjenost opasnih endokrinih bolesti prisiljava sve veći broj ljudi da nadziru razinu šećera u krvi (glukoze).

Štoviše, ovaj pokazatelj mjeri se ne samo radi kontrole postojeće patologije, već i radi pravovremenog sprečavanja bolesti, s izravnom predispozicijom za dijabetes. Najprikladnije je obavljati redovna mjerenja zbog posebne prijenosne instalacije nazvane glukometrom.

Ovaj uređaj je, naravno, spas za milione ljudi, jer ga nije teško samostalno upravljati kod kuće, ali nije baš tako jednostavno. Da bi se dobio najpouzdaniji rezultat, potrebno je pravilno mjeriti šećer u krvi glukometrom, slijedeći brojna pravila.

Koje vrste mjerača glukoze u krvi postoje?

Razvijene su i široko korištene samo dvije vrste uređaja za određivanje koncentracije šećera - fotometrijski i elektrometrički brojila. Prvi se odnosi na zastarele, ali još uvijek u potražnji modele. Suština njihovog rada je u tome: na površini osjetljivog dijela test trake ravnomjerno je raspoređena kap kapilarne krvi koja ulazi u kemijsku vezu s reagentom na nju.

Kao rezultat toga, dolazi do promjene boje, a intenzitet boje, zauzvrat, direktno ovisi o sadržaju šećera u krvi. Sustav ugrađen u mjerač automatski analizira pretvaranje koje se događa i prikazuje odgovarajuće digitalne vrijednosti na zaslonu.

Elektrometrijski aparat smatra se dostojnijom alternativom fotometrijskim uređajima. U ovom slučaju, međusobno, djeluju i test traka i kapljica biomaterijala, nakon čega se vrši test krvi. Ključnu ulogu u obradi informacija igra veličina električne struje koja ovisi o količini šećera u krvi. Primljeni podaci bilježe se na monitoru.

U nekim se zemljama aktivno koriste neinvazivni glukometri, koji ne zahtijevaju probijanje kože. Mjerenje šećera u krvi, prema riječima programera, vrši se zahvaljujući informacijama dobivenim na osnovu otkucaja srca, krvnog pritiska, sastava znoja ili masnog tkiva.

Algoritam šećera u krvi

Glukoza se prati na sledeći način:

  1. Najprije morate provjeriti normalno funkcioniranje uređaja, provjeriti ga na vidljivost svih komponenti zaslona, ​​prisustvo oštećenja, postavljanje potrebne mjerne jedinice - mmol / l, itd.
  2. Potrebno je uporediti kodiranje na test trakama s onim glukometra prikazanim na ekranu. Moraju se podudarati.
  3. Umetnite čistu traku reagensa u utičnicu (donji otvor) uređaja. Na displeju će se pojaviti ikona kapljica, što pokazuje da je spremna za analizu krvi na šećer.
  4. Potrebno je umetnuti aseptičnu iglu u ručni skarifer (piercer) i prilagoditi ljestvicu dubine probijanja na odgovarajući nivo: što je deblja koža, veća je brzina.
  5. Nakon preliminarne pripreme ruke trebate oprati sa toplom vodom sapunom i prirodno ih osušiti.
  6. Nakon što se ruke potpuno osuše, bit će izuzetno važno učiniti kratku masažu vrhova prstiju za poboljšanje cirkulacije krvi.
  7. Tada se na jedan od njih privodi skarifikator, vrši se probijanje.
  8. Prvu kap krvi koja se pojavi na površini krvi treba ukloniti pomoću higijenskog pamučnog jastučića. A sljedeća porcija se jedva stisne i dovede do već postavljene test trake.
  9. Ako je mjerač spreman za mjerenje razine šećera u plazmi, dat će karakterističan signal, nakon čega će otpočeti proučavanje podataka.
  10. Ako nema rezultata, morat ćete uzeti krv za ponovnu analizu s novom test trakom.

Za razuman pristup provjeri koncentracije šećera, bolje je koristiti proverenu metodu - redovito popunjavanje dnevnika. Preporučljivo je u nju upisati maksimalne podatke: dobivene pokazatelje šećera, vremenski okvir svakog mjerenja, lijekove i proizvode koji se koriste, određeno zdravstveno stanje, vrste fizičke aktivnosti koja se obavlja itd.

Da bi punkcija donijela minimum neugodnih senzacija, trebate uzeti krv ne iz središnjeg dijela vrha prsta, već sa strane. Čuvajte cijeli medicinski komplet u posebnom nepropusnom poklopcu. Brojilo ne smije biti vlažno, hlađeno ili grijano. Idealni uvjeti za njegovo održavanje bit će suh zatvoreni prostor sa sobnom temperaturom.

U vrijeme postupka morate biti u stabilnom emocionalnom stanju, jer stres i anksioznost mogu utjecati na krajnji rezultat testa.

Mini studije sa normalnim performansama

Prosječni parametri norme šećera za osobe koje je dijabetes zaobišao navedeni su u ovoj tabeli:

Iz predstavljenih podataka može se zaključiti da je porast glukoze karakterističan za starije osobe. Indeks šećera u trudnica takođe je precijenjen, njegov prosječni pokazatelj varira od 3,3–3,4 mmol / L do 6,5–6,6 mmol / L. U zdrave osobe, opseg norme varira od onih kod dijabetičara. Ovo potvrđuju sledeći podaci:

Kategorija pacijentaDozvoljena koncentracija šećera (mmol / L)
Ujutro na prazan stomak2 sata nakon obroka
Zdravi ljudi3,3–5,0Do 5,5–6,0 (ponekad odmah nakon uzimanja ugljikohidratne hrane, indikator doseže 7,0)
Dijabetičari5,0–7,2Do 10.0

Ovi parametri odnose se na punu krv, ali postoje glukometri koji mjere šećer u plazmi (tečnu komponentu krvi). U toj supstanci sadržaj glukoze može biti normalno viši. Na primjer, u jutarnjim satima indeks zdrave osobe u punoj krvi je 3,3–5,5 mmol / L, a u plazmi - 4,0–6,1 mmol / L.

Treba podsjetiti da višak šećera u krvi ne znači uvijek pojavu dijabetesa. Vrlo često se visoka glukoza opaža u sledećim okolnostima:

  • dugotrajna upotreba oralnih kontraceptiva,
  • redovna izloženost stresu i depresiji,
  • utjecaj neobične klime na tijelo,
  • neravnoteža perioda odmora i sna,
  • teška prekomerna aktivnost zbog bolesti nervnog sistema,
  • zlouporaba kofeina
  • aktivna fizička aktivnost
  • manifestacija niza bolesti endokrinog sistema kao što su tirotoksikoza i pankreatitis.

U svakom slučaju, visoka razina šećera u krvi, koja se zadržava na sličnoj šipki duže od tjedan dana, trebalo bi da bude razlog da se obratite svom ljekaru. Bilo bi bolje da ovaj simptom postane lažni alarm, nego nevidljiva bomba u vremenu.

Kada izmjeriti šećer?

Ovo pitanje može razjasniti samo endokrinolog koji stalno ima pacijenta. Dobar stručnjak stalno prilagođava broj obavljenih ispitivanja ovisno o stupnju razvoja patologije, dobnim i težinskim kategorijama osobe koja se pregledava, prehrambenim navikama, korištenim lijekovima itd.

Prema prihvaćenom standardu za dijabetes tipa I, kontrola se vrši najmanje 4 puta u svakom utvrđenom danu, a za dijabetes tipa II - oko 2 puta. Ali predstavnici obje kategorije ponekad povećavaju broj krvnih pretraga šećera kako bi detaljno zdravstveno stanje.

Ponekad se biomaterijal uzima u sljedećim periodima:

  • od trenutka jutarnjeg buđenja do punjenja,
  • 30-40 minuta nakon spavanja,
  • 2 sata nakon svakog obroka (ako je uzet uzorak krvi sa bedara, trbuha, podlaktice, potkoljenice ili ramena, analiza se pomjera 2,5 sata nakon obroka),
  • nakon bilo kakvog fizičkog vaspitanja (poslovi mobilne kućice se uzimaju u obzir),
  • 5 sati nakon injekcije insulina,
  • pre odlaska u krevet
  • u 2-3 sata

Kontrola šećera potrebna je ako se pojave znakovi karakteristični za dijabetes melitus - osjećaj jake gladi, tahikardije, osip na koži, suha usta, letargija, opća slabost, razdražljivost. Učestalo mokrenje, grčevi u nogama i gubitak vida mogu poremetiti.

Pokazatelji informacijskog sadržaja

Točnost podataka na prijenosnom uređaju ovisi o mnogim faktorima, uključujući i kvalitetu samog brojila. Nije svaki uređaj sposoban prikazati istinite informacije (ovdje je greška važna: kod nekih modela nije veća od 10%, dok za ostale prelazi 20%). Pored toga, može biti oštećen ili neispravan.

I drugi razlozi za dobivanje lažnih rezultata često su:

  • nepoštivanje higijenskih pravila (provođenje postupka prljavim rukama),
  • probijanje mokrog prsta,
  • upotreba rabljene ili istečene trake reagensa,
  • neusklađenost test traka s određenim glukometrom ili njihova kontaminacija,
  • kontakt s lancetom igle, površinom prsta ili uređajem za obradu čestica blata, kreme, losiona i drugih tekućina za njegu tijela,
  • analiza šećera pri prekomjerno niskim ili visokim temperaturama u okolini,
  • jaka kompresija vrha prsta kad se stisne kap krvi.

Ako su test trake bile pohranjene u otvorenom spremniku, one se također ne mogu koristiti tijekom mini studija. Prvi pad biomaterijala treba zanemariti, jer međućelijska tekućina nepotrebna za dijagnozu može ući u kemijsku vezu s reagensom.

Koji glukometar tačno otkriva količinu šećera?

Obično se brojilo odabere kod lekara. Ponekad se ti uređaji izdaju s popustom, ali u nekim slučajevima pacijenti kupuju aparat za mjerenje razine šećera o svom trošku. Korisnici posebno pohvale fotometrijske brojilo s brojem Accu-Chek-Active / Accu-Chek-Mobile, kao i elektrometričke uređaje One Touch Select i Bayer Contour TS.

Zapravo, popis visokokvalitetnih glukometra nije ograničen na ta imena, u toku su neprestani razvoj naprednijih modela koji se, ukoliko je potrebno, mogu konzultirati. Važne karakteristike su:

  • trošak
  • izgled jedinice (prisustvo pozadinskog osvjetljenja, veličina ekrana, programski jezik),
  • količina potrebnog porcija krvi (za malu djecu vrijedi kupiti uređaje s minimalnom količinom),
  • dodatne ugrađene funkcije (kompatibilnost s prijenosnim računalima, pohrana podataka u pogledu razine šećera),
  • prisutnost odgovarajućih igala za lancete i test trake (u najbližim ljekarnama treba prodavati zalihe koje odgovaraju odabranom glukometru).

Za pojednostavljeno razumijevanje dobivenih informacija, preporučljivo je kupiti uređaj s uobičajenim mjernim jedinicama - mmol / l. Prednost treba dati proizvodima čija greška ne prelazi oznaku od 10%, a poželjno je 5%. Takvi će parametri pružiti najpouzdanije podatke o koncentraciji šećera u krvi.

Da biste bili sigurni u kvalitet robe, možete kupiti kontrolna rješenja s fiksnom količinom glukoze u njima i provesti najmanje 3 test ispitivanja. Ako su konačne informacije daleko od norme, preporučuje se odbiti upotrebu takvog glukometra.

Kako provjeriti šećer u krvi bez glukometra?

Mjerenje šećera u krvi glukometrom nikako nije jedini postupak otkrivanja sadržaja glukoze u tijelu. Postoje najmanje 2 analize. Prvi od njih, Glucotest, temelji se na učinku urina na reaktivnu tvar posebnih traka. Nakon otprilike minutu neprekidnog kontakta, boja indikatora se mijenja. Zatim se dobivena boja upoređuje sa ćelijama mjerne ljestvice i donosi se zaključak o količini šećera.

Pojednostavljena hematološka analiza koristi se i na istim test trakama. Princip rada ove metode je gotovo identičan gore navedenom, samo krv djeluje kao biomaterijal. Prije upotrebe bilo kojeg od ovih brzih testova morate što je prije proučiti priložene upute.

Pogledajte video: Kako se mjeri razina šećera u krvi? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar