Kako čuvati inzulin kod kuće

Poznato je da je insulin protein proteina. Da bi inzulin djelovao efikasno, ne smije biti izložen ekstremno niskim ili visokim temperaturama, niti smije biti izložen oštrom padu temperature. Ako se to dogodi, inzulin postaje neaktivan, i samim tim je neupotrebljiv za upotrebu.

Insulin dobro podnosi sobnu temperaturu. Većina proizvođača preporučuje čuvanje inzulina na sobnoj temperaturi (ne višoj od 25-30 °) najviše 4 tjedna. Na sobnoj temperaturi inzulin će mjesečno gubiti manje od 1% snage. Preporučeno vrijeme skladištenja inzulina više se brine za njegovu sterilnost nego za snagu. Proizvođači preporučuju na etiketi označiti datum prvog uzimanja lijeka. Neophodno je pročitati upute sa pakiranja inzulina vrste koja se koristi i obratiti pažnju na datum isteka na boci ili ulošku.

Uobičajena praksa je skladištenje inzulina u hladnjaku (4-8 ° C), te bocu ili kasetu koji se trenutno koriste na sobnoj temperaturi.

Ne stavljajte inzulin u blizini zamrzivača, jer ne podnosi temperature ispod + 2 °

Možete pohraniti zalihe zatvorenog inzulina u hladnjaku do isteka roka upotrebe lijeka. Rok trajanja zatvorenog inzulina je 30-36 meseci. Uvijek započnite sa starijim (ali ne i istekom roka trajanja) paketom inzulina iz svog zaliha.

Prije upotrebe nove inzulinske kasete / bočice, zagrijte je na sobnu temperaturu. Da biste to učinili, izvadite ga iz frižidera 2-3 sata prije ubrizgavanja inzulina. Ohlađene injekcije insulina mogu biti bolne.

Ne izlažite inzulin jakoj svjetlosti ili visokim temperaturama, poput sunčeve svjetlosti u automobilu ili grijanja u sauni - inzulin smanjuje svoj učinak na temperaturama iznad 25 °. Na 35 ° se inaktivira 4 puta brže nego na sobnoj temperaturi.

Ako se nalazite u okruženju u kojem je temperatura vazduha iznad 25 ° C, držite inzulin u posebnim hladnjačama, posudama ili kutijama. Danas su na raspolaganju razni uređaji za transport i skladištenje inzulina. Postoje posebni električni hladnjaci koji rade na punjive baterije. Tu su i termo-poklopci i termo-vrećice za čuvanje inzulina, koji sadrže posebne kristale koji se u dodiru s vodom pretvaraju u gel. Nakon što se takav termo-uređaj postavi u vodu, može se koristiti kao inzulinski hladnjak 3-4 dana. Nakon ovog razdoblja, za najbolji učinak morat ćete ga ponovo staviti u hladnu vodu. U zimskim mesecima je bolje transportovati inzulin tako da ga stavite bliže telu, nego u kesu.

Nema potrebe da se insulin drži u potpunom mraku.

Nikada ne koristite inzulin srednjeg ili dugog trajanja djelovanja ako u sebi sadrži pahuljice. A također i kratko djelujući inzulin (redovan) ako postane zamućen.

Otkrivanje neupotrebljivog inzulina

Postoje samo 2 osnovna načina za razumjeti da je inzulin zaustavio svoje djelovanje:

  • Nedostatak efekta primjene inzulina (ne smanjuje se nivo glukoze u krvi),
  • Promjena izgleda otopine inzulina u ulošku / bočici.

Ako i dalje imate visoku razinu glukoze u krvi nakon ubrizgavanja inzulina (a isključili ste i druge faktore), vaš inzulin možda je izgubio učinkovitost.

Ako se izgled inzulina u spremniku / bočici promijenio, vjerovatno više neće raditi.

Među svojstvima koja ukazuju na nepodobnost inzulina može se razlikovati sljedeće:

  • Otopina insulina je zamućena, mada mora biti bistra,
  • Suspenzija inzulina nakon miješanja treba da bude jednolika, ali ostaju kvržice i kvržice,
  • Rastvor izgleda viskozno,
  • Boja otopine / suspenzije insulina se promijenila.

Ako smatrate da nešto nije u redu s vašim insulinom, ne pokušavajte sreću. Samo uzmite novu bocu / uložak.

Preporuke za čuvanje insulina (u ulošku, bočici, olovci)

  • Pročitajte preporuke za uvjete i rok trajanja proizvođača ovog inzulina. Uputa je unutar paketa,
  • Zaštitite inzulin od ekstremnih temperatura (hladnoće / vrućina),
  • Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost (npr. Čuvanje na prozoru),
  • Ne držite inzulin u zamrzivaču. Zamrzavanjem gubi svojstva i mora se zbrinuti,
  • Ne ostavljajte inzulin u automobilu na visokoj / niskoj temperaturi,
  • Pri visokim / niskim temperaturama zraka, bolje je skladištiti / transportovati inzulin u posebnom termičkom kućištu.

Preporuke za upotrebu insulina (u ulošku, bočici, olovci špriceva):

  • Uvijek provjerite datum izrade i rok trajanja na ambalaži i spremnicima / bočicama,
  • Nikada ne koristite inzulin ako mu je istekao rok trajanja,
  • Pre upotrebe pažljivo pregledajte insulin. Ako rastvor sadrži kvržice ili ljuskice, takav se inzulin ne može koristiti. Bistra i bezbojna otopina inzulina nikada ne bi trebala biti zamućena, oblikovati talog ili kvržice,
  • Ako koristite suspenziju inzulina (NPH-inzulinski ili miješani inzulin) - neposredno prije injekcije, pažljivo miješajte sadržaj bočice / uloška dok se ne dobije ujednačena boja suspenzije,
  • Ako ste ubrizgali više inzulina u štrcaljku nego što je potrebno, ne morate pokušavati da sipate ostatak insulina u bočicu, to može dovesti do kontaminacije (kontaminacije) celokupne otopine insulina u bočici.

Preporuke za putovanja:

  • Uzmite barem dvostruku opskrbu inzulinom u broju dana koji vam je potreban. Bolje je smjestiti na različita mjesta ručne prtljage (ako se izgubi dio prtljage, drugi dio će ostati neoštećen),
  • Kad putujete avionom, uvijek uzimajte sav inzulin sa sobom, u ručnoj prtljazi. Provukavši ga u prtljažnik, riskirate ga zbog izuzetno niske temperature u prtljažnom prostoru tokom leta. Smrznuti inzulin se ne može koristiti,
  • Ne izlažite inzulin visokim temperaturama, ostavljajući ga u automobilu ljeti ili na plaži,
  • Uvek je potrebno čuvati inzulin na hladnom mestu gde temperatura ostaje stabilna, bez oštrih kolebanja. Za to postoji veliki broj posebnih (rashladnih) poklopca, posuda i slučajeva u kojima se inzulin može čuvati u odgovarajućim uslovima:
  • Otvoreni inzulin koji trenutno koristite treba biti uvijek na temperaturi od 4 ° C do 24 ° C, ne duže od 28 dana,
  • Zalihe inzulina treba čuvati na oko 4 ° C, ali ne u blizini zamrzivača.

Insulin u ulošku / bočici se ne može koristiti ako:

  • Izgled otopine insulina se promenio (postao zamućen, pojavili su se pahuljice ili sedimenti),
  • Datum isteka koji je proizvođač označio na pakovanju je istekao,
  • Inzulin je izložen ekstremnim temperaturama (smrzavanje / vrućina)
  • Uprkos miješanju, unutar bočice / uloška sa suspenzijom suspenzije suspenzija ostaje bijeli talog ili kvržica.

Pridržavanje ovih jednostavnih pravila pomoći će vam da inzulin ostane efikasan kroz cijeli njegov rok trajanja i izbjegnete unošenje nepodobnog lijeka u organizam.

Koliko dugo se koristi inzulin

Inzulin je najvažniji hormon za ljudsko tijelo, ima porijeklo proteina. Kako se ne bi smanjila efikasnost lijeka, važno je promatrati pravilan temperaturni režim tokom skladištenja. U suprotnom, lijek neće dati željeni terapeutski efekat. Dozvoljeno je čuvati lijek na sobnoj temperaturi, takvi uvjeti ne utječu na njegova svojstva. U napomeni za lijek naznačen je temperaturni režim do +25 ° C, čuvajte se ne više od mjesec dana, tako da lijek smanjuje svoju efikasnost za jedan posto. Ako temperatura u prostoriji prelazi +35 ° C, njegova se svojstva pogoršavaju četiri puta.

Prije otvaranja nove boce, pacijent treba:

  • proučite upute za lijek,
  • uzeti na znanje kada je napravljena prva injekcija ovim lijekom,
  • navedite datum isteka lijeka, koji je naveden na pakovanju.

Najčešće mjesto za skladištenje lijeka je hladnjak, ako je boca već otvorena, i dalje se čuva na sobnoj temperaturi, važno je izbjeći utjecaj ultraljubičastih zraka. U rashladnoj jedinici pacijent ne razumije uvijek pravilno gdje treba lijek, u koji dio. U idealnom slučaju je za to pogodno mjesto na vratima hladnjaka, što dalje od zamrzivača, ukoliko je temperatura ispod dva stepena topline, lijek će izgubiti svoja svojstva.

Primjećujući temperaturni režim od + 4 ... + 8 ° C, inzulin neće izgubiti svoja terapijska svojstva do kraja svog roka trajanja. Iako se lijek može čuvati tri godine, bolje je biti prvi koji će koristiti starije zalihe inzulina.

Ako se lijek pogoršao, pojavljuju se sljedeći simptomi:

  1. Rješenje se promijenilo u izgledu.
  2. Nakon injekcije nije primijećen terapeutski učinak.

Pravila za kućno skladištenje droge

Bez obzira na oblik lijeka, čuvajte se na sljedeći način:

  • Izbjegavajte temperaturne razlike
  • pri kretanju koristite termički poklopac,
  • boca se ne smije zamrzavati,
  • ako se otvori, izbjegavajte izlaganje suncu,
  • Važna stvar je proučiti upute prije otvaranja paketa,
  • označiti datum prve upotrebe.

Pravila upotrebe insulina:

  1. Provjeravamo datum proizvodnje i rok pogodnosti.
  2. Pregledajte tekućinu. Ako ima sedimenta, pahuljica, žitarica, takav je preparat neprikladan za upotrebu. Otopina treba biti bezbojna i prozirna.
  3. Ako se koristi suspenzija, prije upotrebe je potrebno intenzivno protresti da bi se otopina ravnomjerno zaprljala.

Kada tečnost ostane u štrcaljki i pretoči se u bočicu pre skladištenja, lek može biti kontaminiran.

Držimo zalihe inzulina

Budući da je bolest dijabetes za život, pacijenti dobijaju mjesečnu opskrbu lijekom u klinici. Često dijabetičari pohranjuju veliku količinu lijeka kako bi se zaštitili u slučaju neblagovremenog davanja lijeka. Za to su obezbeđeni tačni uslovi uštede:

  • ne otvarajte paket (čuvajte u hladnjaku na + 4 ... + 8 ° C),
  • mjesto za spremanje trebaju biti vrata ili donja polica,
  • ako je istekao rok trajanja, zabranjena je upotreba lijeka.

Ako unesete ohlađeni pripravak, možete izazvati efekat boli otvaranjem boce, čuva se na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu. Ako ste morali da napravite injekciju izvan kuće, zimi čuvajte lek u džepu. Rok trajanja otvorene boce je jedan i pol mjeseci.

Skladištenje inzulina tokom transporta

Dijabetičari mogu, kao i svi ljudi, ići na putovanje ili poslovni put. Za njih je važno da znaju pravilno skladištiti lijek na cesti kako se njegova svojstva ne bi izgubila. Morate se pridržavati sljedećih pravila:

  1. Sa sobom uzimamo dvostruku dozu lijeka.
  2. Drogu distribuiramo u malim porcijama na različita mjesta prtljage. Ovaj se postupak obavlja tako da pacijent u slučaju gubitka dijela prtljage ne ostane u potpunosti bez lijeka.
  3. U vrijeme leta lijek morate uzeti sami, u uvjetima prtljažnika niska temperatura, možda će se lijek smrznuti.
  4. Da biste odnijeli inzulin na plažu ili u automobil, stavite ga u termalni kofer ili termalnu vrećicu.

Thermocover se može koristiti tri godine, ovo je nezamjenjiva stvar za dijabetičare. Ne treba ga sačuvati, radi sigurnosti i očuvanja terapijskih svojstava lijeka.

U uvjetima normalne temperature okoline, lijek se mora transportirati u plastičnim posudama. Tako ćete zaštititi bocu od mehaničkih oštećenja.

Ako vam se u početku čini da je teško skladištiti inzulin, onda to nije tako. Pacijenti se navikavaju na postupak, to im ne uzrokuje poteškoće.

Metode i pravila za skladištenje inzulina

Otopina insulina može se pogoršati ako je izložena spoljašnjim faktorima - temperaturama iznad 35 ° C ili ispod 2 ° C i sunčevoj svetlosti. Što duže djeluju nepovoljni uvjeti na inzulin, to će ostati lošija njegova svojstva. Višestruke promjene temperature su takođe štetne.

Rok trajanja većine lijekova je 3 godine, a cijelo to vrijeme oni ne gube svojstva ako se čuvaju na +2 - + 10 ° C. Na sobnoj temperaturi inzulin se čuva ne više od mjesec dana.

Na osnovu ovih zahtjeva možemo formulirati osnovna pravila skladištenja:

  1. Dovod inzulina treba biti u hladnjaku, najbolje na vratima. Ako stavite boce duboko na police, postoji rizik od djelomičnog smrzavanja otopine.
  2. Novo pakiranje se izvadi iz frižidera nekoliko sati prije upotrebe. Pokrenuta boca čuva se u ormaru ili drugom tamnom mjestu.
  3. Nakon svake injekcije olovka štrcaljke se zatvori poklopcem tako da se inzulin ne nalazi na suncu.

Kako se ne biste zabrinuli oko toga da li će biti moguće nabaviti ili kupiti inzulin na vrijeme, a ne izložiti život riziku, preporučuje se napraviti dvomjesečne zalihe lijeka. Prije otvaranja nove boce odaberite onu s najkraćim preostalim vijekom trajanja.

Svaki dijabetičar trebao bi imati inzulin kratkog djelovanja, čak i ako propisana terapija ne predviđa njegovu upotrebu. Uvodi se u hitnim slučajevima radi zaustavljanja hiperglikemijskih stanja.

Kod kuće

Bočica rastvora koja se koristi za injekciju treba da bude na sobnoj temperaturi. Mjesto za skladištenje kod kuće treba odabrati bez pristupa sunčevoj svjetlosti - iza vrata ormara ili u ormariću za lijekove. Mjesta u stanu s čestim promjenama temperature neće stati - prozorska daska, površina kućanskih aparata, ormarići u kuhinji, posebno preko peći i mikrovalne.

Na etiketi ili u dnevniku samokontrole navedite datum prve upotrebe lijeka. Ako su prošle 4 sedmice od otvaranja bočice, a inzulin nije završio, morat će se odbaciti, iako do ovog trenutka nije postao slabiji. To je zbog činjenice da se sterilnost otopine narušava svaki put kada se probuši čep, pa se na mjestu ubrizgavanja može pojaviti upala.

Dešava se da dijabetičari, pazeći na sigurnost lijeka, sav inzulin skladište u hladnjak i izvade ga samo kako bi napravili injekciju. Davanje hormona hladnoće povećava rizik od komplikacija inzulinske terapije, posebno lipodistrofije. Riječ je o upali potkožnog tkiva na mjestu uboda, koja se javlja uslijed čestih iritacija. Kao rezultat toga, sloj masti na pojedinim mjestima nestaje, na drugim se nakuplja u pečatima, koža postaje brdovita i pretjerano osjetljiva.

Najviša dozvoljena temperatura za inzulin je 30-35 ° C. Ako vam je područje ljeti vruće, svi lijekovi moraju biti u hladnjaku. Prije svake injekcije, otopinu je potrebno zagrijati na dlanovima na sobnu temperaturu i pažljivo nadgledati da li se njezin učinak pogoršao.

Ako je lijek zamrznut, dugo vremena ostavljen na suncu ili je pregrijan, nepoželjno ga je koristiti, čak i ako se insulin nije promijenio. Sigurnije je za vaše zdravlje odbaciti bocu i otvoriti novu.

Pravila nošenja i skladištenja insulina izvan kuće:

  1. Uvijek uzimajte lijek sa sobom s marginom, prije svakog izlaska iz kuće provjerite koliko inzulina ima u olovci štrcaljke.Uvijek sa sobom imate alternativu u slučaju neispravnog uređaja za ubrizgavanje: drugu olovku ili špricu.
  2. Kako ne biste slučajno provalili bočicu ili polomili olovku štrcaljke, ne stavljajte ih u vanjske džepove odeće i torbi, u zadnji džep pantalona. Bolje ih je čuvati u posebnim kućištima.
  3. U hladnoj sezoni inzulin predviđen za upotrebu tokom dana treba transportirati ispod odjeće, na primjer, u džepu dojke. U vrećici se tečnost može pregrijati i izgubiti neka svojstva.
  4. U vrućem vremenu, insulin se transportira u rashladnim uređajima ili pored boce sa hladnom, ali ne smrznutom vodom.
  5. Kada putujete automobilom, inzulin ne možete čuvati na potencijalno vrućim mjestima: u pretincu za rukavice, na stražnjoj polici na izravnom suncu.
  6. Ljeti ne možete lijek ostaviti u stajaćem automobilu, jer se zrak u njemu zagrijava iznad dozvoljenih vrijednosti.
  7. Ako putovanje ne traje više od jednog dana, inzulin se može transportirati u običnoj termosici ili vrećici s hranom. Za dulje kretanje koristite posebne uređaje za sigurno skladištenje.
  8. Ako imate let, cjelokupnu zalihu inzulina morate spakirati u ručni prtljag i odvesti u kabinu. Morate imati potvrdu s klinike o lijeku koji je propisan dijabetičaru i njegovoj dozi. Ako se koriste posude za hlađenje sa ledom ili gelom, vrijedi uzeti upute za lijek, koje ukazuju na optimalne uvjete skladištenja.
  9. Ne možete uzeti insulin u svoj prtljag. U nekim slučajevima (posebno na starijim letjelicama) temperatura u prtljažnom prostoru može pasti na 0 ° C, što znači da će se droga pokvariti.
  10. Nije potrebno predavati prtljagu i druge potrebne stvari: špriceve, olovke za špriceve, mjerač glukoze u krvi. Ako se prtljaga izgubi ili odgodi, ne morate potražiti ljekarnu u nepoznatom gradu i kupiti ove skupe stvari.

Razlozi za pogoršanje inzulina

Inzulin ima proteinsku prirodu, pa su uzroci njegovog oštećenja najvećim dijelom povezani s kršenjem proteinskih struktura:

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

  • pri visokoj temperaturi dolazi do koagulacije u otopini inzulina - proteini se lijepe zajedno, ispadaju u obliku pahuljica, lijek gubi značajan dio svojih svojstava,
  • pod utjecajem ultraljubičastog svjetla rastvor mijenja viskoznost, postaje zamućen, u njemu se primjećuju denaturacijski procesi,
  • pri minus temperaturama struktura proteina se mijenja i s naknadnim zagrijavanjem se ne obnavlja,
  • elektromagnetsko polje utiče na molekularnu strukturu proteina pa se inzulin ne smije čuvati pored električnih štednjaka, mikrotalasa, računara,
  • Bocu koja će se koristiti u skoroj budućnosti ne treba protresti jer će zračni mjehurići ući u otopinu, a prikupljena doza bit će manja nego što je potrebno. Izuzetak je NPH-insulin koji se mora dobro mešati pre davanja. Dugo tresenje može dovesti do kristalizacije i kvarenja lijeka.

Kako testirati inzulin na prikladnost

Većina vrsta umjetnog hormona potpuno je čisto rješenje. Jedini izuzetak je inzulin NPH. Možete ga razlikovati od ostalih lijekova kraticom NPH u nazivu (na primjer, Humulin NPH, Insuran NPH) ili linijom u uputama "Clinical and Pharmacological Group". Naznačiće se da ovaj inzulin pripada NPH ili je lijek srednjeg trajanja. Ovaj inzulin stvara bijeli talog, koji uz miješanje daje zamućenost otopini. U njemu ne bi trebalo biti pahuljica.

Znakovi nepravilnog skladištenja kratkog, ultra kratkog i dugotrajnog insulina:

  • film na zidovima boce i površini rastvora,
  • zamućenost
  • žućkaste ili bež boje,
  • bijele ili prozirne pahuljice,
  • propadanje lijeka bez vanjskih promjena.

Kontejneri i poklopci

Uređaji za nošenje i skladištenje inzulina:

PričvršćivačNačin održavanja optimalne temperatureZnačajke
Prijenosni mini frižiderBaterija s punjačem i adapter za auto. Bez ponovnog punjenja zadržava željenu temperaturu i do 12 sati.Ima malu veličinu (20x10x10 cm). Možete kupiti dodatnu bateriju, što povećava vrijeme rada uređaja.
Termalna olovka i termo vrećicaKesica gela, koja se preko noći stavlja u zamrzivač. Vrijeme održavanja temperature je 3-8 sati, ovisno o vanjskim uvjetima.Može se koristiti za transport inzulina na hladnom. Da biste to učinili, gel se zagreva u mikrotalasnoj ili vrućoj vodi.
Slučaj dijabetičaraNije podržano. Može se koristiti sa gel vrećama iz termalnog kućišta ili termo vrećicom. Inzulin se ne može staviti direktno na gel, boca treba biti umotana u nekoliko slojeva salvete.Pribor za prijevoz svih lijekova i uređaja koji će dijabetesu možda trebati. Ima tvrdu plastičnu futrolu.
Termalno kućište za olovku za špricevePosebni gel koji ostaje hladan duže vrijeme nakon što ga stavite u hladnu vodu na 10 minuta.Zauzima najmanje prostora, nakon što se navlaži ručnikom postaje suh na dodir.
Neoprenska futrola s olovkom za špriceveŠtiti od temperaturnih promjena. Nema rashladnih elemenata.Vodootporan je, štiti od oštećenja i ultraljubičastog zračenja.

Najbolja opcija za transport inzulina na putovanjima na velike udaljenosti - punjivi mini-hladnjaci. Lagane su (oko 0,5 kg), atraktivnog izgleda i u potpunosti rješavaju probleme sa skladištenjem u vrućim zemljama. Uz njihovu pomoć dijabetičar može dugo vremena sa sobom donijeti zalihu hormona. Kod kuće se može koristiti za vrijeme nestanka struje. Ako je temperatura okoline ispod nule, automatski se uključuje režim grijanja. Neki hladnjaci imaju LCD ekran koji prikazuje informacije o temperaturi, vremenu hlađenja i preostaloj snazi ​​baterije. Glavni nedostatak takvih uređaja je visoka cijena.

Termički poklopci su dobri za upotrebu ljeti, zauzimaju minimum prostora, izgledaju privlačno. Futrola za punjenje gela ne gubi svojstva već nekoliko godina.

Termalne torbe vrlo su prikladne za zračni prijevoz, nose naramenice i izgledaju atraktivno. Zahvaljujući mekom jastuku, inzulin je zaštićen od fizičkih utjecaja, a osigurani su unutrašnji reflektori da ga zaštite od ultraljubičastog zračenja.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Indikacije za lijek

Sledeće grupe ljudi imaju indikacije za insulin:

  • Ljudi koji pate od dijabetesa tipa 1, koji se razvija od djetinjstva, od mladosti. To je autoimuna hronična bolest.
  • Osobe sa dijabetesom tipa 2, stečene patologije - kršenje žljezdanog tkiva gušterače kao rezultat drugih hroničnih bolesti.

Gdje i kako čuvati inzulin

Obično tokom dnevnih postupaka, osoba zasebno koristi 1-2 boce (uloške) inzulina za injekcije. Preporučljivo je takvu dežurnu pričuvu uvijek pripremiti i čuvati kod kuće na 23-24 ° C. Ali ne stavljajte lijek blizu prozorskog stakla, gdje se može smrznuti ili biti izložen toploti od sunčeve svjetlosti. Također, boce s tekućinom čuvaju se dalje od izvora topline - baterije, grijača ili plinskog štednjaka.

Nepakirani sterilni uložak ili bočica pogodni su za upotrebu unutar 1 mjeseca. Na kraju perioda mora se zamijeniti novom, uprkos činjenici da unutar nje još uvijek postoji ljekovita tekućina. Čak i pravilno skladištenje inzulina ne sprečava smanjenje njegove učinkovitosti nakon mjesec dana.

Vrijedno je posebno spomenuti njegovu uporabu i skladištenje u jeku vrućeg ljeta (ili tijekom sezone grijanja), kada temperatura u prostoriji počne brzo narasti na + 30 ° C i više. Ovaj temperaturni režim loše se odražava na proteinsku supstancu inzulinskih pripravaka. Stoga se mora čuvati u hladnjaku. Ali u odjeljku hladnjaka, na primjer, u "džepovima" na vratima u kojima se čuvaju pripravci inzulina, potrebno je kontrolirati temperaturu. Optimalni uslovi skladištenja inzulina su +6 - + 8 ° C. Za nadzor temperature zraka koristite konvencionalni termometar. Ako lijek držite duže vrijeme na niskim temperaturama ili bližim 0 ° C, tada će izgubiti farmakološka svojstva. Od takve injekcije glikemijski indeks se ne smanjuje.

Prije svake ubrizgavanja preporučuje se da ohlađenu bočicu rukama zagrijte na sobnoj temperaturi. Uvođenjem pripravka hladnog inzulina farmakodinamika proteina može se promijeniti i postoji rizik od lipodistrofije (to jest, atrofira čitava potkožna masnoća).

Određena količina inzulina "u rezervi" kod kuće uvijek treba ležati i čuvati se na +6 - + 8 ° C. Ponekad postoje problemi s propisivanjem lijeka s obzirom da se njegova količina u ljekarnama i klinikama strogo izračunava. Ali ne možemo se nadati da recept koji ga čeka pri ruci garantira trenutnu isporuku. Osim toga, farmakološki centri ne uzimaju u obzir nepredviđene slučajeve kvarenja ljekovitih supstanci.

Dakle, puno je bolje ako se uz službeni recept naznači malo predoziranje obične injekcije inzulina. Na osnovu ove brojke izračunat će ukupnu količinu izdvojenog inzulina.

Rok trajanja određene serije lijeka je 2-3 godine, tako da povremeno trebate obratiti pažnju na datum puštanja i uzeti u obzir trenutni datum upotrebe. Među dijabetičarima opće je mišljenje da neki proizvođači namjerno skraćuju rok trajanja. To se radi kako bi se izbjegla odgovornost za upotrebu nepodobnog lijeka nakon isteka stvarnog razdoblja valjanosti, koji je malo kontroliran + - 1-2 mjeseca. U nekim se slučajevima informacije proizvođača mogu smatrati relevantnim, dok u drugim postoji rizik od trovanja nekvalitetnim lijekom.

Koji je najbolji način transporta boca inzulina

Svaka osoba je društveno biće i treba komunicirati, kad svi odu u posjetu, odu na odmor. Nije baš ugodno kada se planovi mijenjaju zbog nedostatka uvjeta skladištenja inzulina na putu. Nekoliko je načina da najbolje nosite gotovu olovku za špric i kako čuvati inzulin izvan kuće.

Vrijedi odrediti u koje je vrijeme putovanje dizajnirano. Ako je ovo posjeta za 1-2 dana, onda možete ponijeti sa sobom samo one inzulinske pripravke koji se trenutno koriste. Vrijedno je osigurati da je količina tekućine lijeka u ulošku, bočici dovoljna. Ako je vani temperatura topla i umjerena, onda se u vrećicu može staviti kutija sa štrcaljkom i ampulom ili tamnom, svjetlosno otpornom kesom.

Ako je vani hladno, bolje je posudu s lijekom prenijeti u unutarnji džep jakne ili košulje, bliže tijelu.

Na dugom odmoru ili na dugom putovanju koristite posebnu torbu za hlađenje. Postoje dvije vrste hladnjaka koji mogu održavati temperaturu skladištenja inzulina - gel i elektronički. Elektronski hladnjak je uključen iz akumulatora, vrijeme njegovog rada je 12 sati (baterije se pune). Da biste koristili gel hladnjak, spustite kristale gela u vodu. Pakovanja gela stavljaju se u oblogu kesice i traju do 45 sati. Po dolasku u mjesto - hotel, sanatorij, optimalni toplotni uvjeti mogu se održavati hladnom vodom i termometrom.

Unatoč planiranom putovanju na more, bolje je ponovo biti na sigurnom i uzimati inzulin s ponekom rezervom.

Znakovi da se droga pokvarila

Neposredno prije same injekcije potrebno je pažljivo pregledati spremnik s lijekom. Ako se pronađu znakovi kvarenja, odbacite bocu (uložak) i uzmite drugu. Sledeći kriterijumi za degradirani hormon proteina su:

  • Pojava bjelkastog filma unutar boce. Razlog je snažno kretanje tekućine unutra, periodično uznemirenost na putu. Ovo je posebno uobičajeno kod inzulina kratkog djelovanja, koji ima jasnu boju. Pripravci inzulina za zadržano oslobađanje imaju oblik otpuštanja - suspenzija i, naprotiv, moraju ga protresti do homogene tvari.
  • Suspenzija je postala žućkasta, a u tekućini su se oblikovale zasebne ljuspice i mrvice.
  • Nakon injekcije farmakologija lijeka se promijenila - nije se pojavio hipoglikemijski učinak. S precijenjenim dozama hormona, na primjer 16ED, indeks šećera je i dalje visok.
  • Ljekovita tekućina izgubila je prozirnost - postala je zamućena. Promijenila se njegova konzistencija proteina - postala je viskozna.

Treba se prisjetiti onih stvari i uvjeta koji uništavaju hormon proteina - grijanje, hladnoća, direktno sunčevo svjetlo, kiselo okruženje, alkohol. Potrebno je strogo pridržavati režima skladištenja inzulina, inače će to postati štetno za organizam.

Zašto se šećer nije smanjio nakon injekcije?

Ako se pažljivo promatralo skladištenje inzulina, a ubrizgavanje nije utjecalo na smanjenje šećera, onda u ovom slučaju postoji mogućnost da nije primijećena tehnika davanja hormona.

  • Postupak zahtijeva potpunu sterilnost instrumenata, mjesto ubrizgavanja treba tretirati antiseptikom. Pri korištenju alkohola mora se imati na umu da će alkohol koji ostane na koži koji dođe na iglu šprice u potpunosti uništiti inzulin. Stoga vrijedi pričekati potpuno isparavanje alkohola s kože.
  • Miješanje različitih vrsta inzulina u jednoj štrcaljki dovodi do slabljenja njegovog produljenog oblika.
  • Obrnuto istjecanje ubrizgavanog inzulina iz uboda s oštrim uklanjanjem igle sa kože. To dovodi do smanjenja njegove koncentracije u tijelu.
  • Ako igla štrcaljke ne uđe u kožni nabor, već u masni sloj, učinak i apsorpcija tekućine za ubrizgavanje mogu se smanjiti.
  • Osigurana je nepropusnost vodilice - tekućina istječe iz tankih rupa na kućištu šprice.

Koja je opasnost inzulina kod samo-lijeka? Zloupotreba inzulina - samo-prekoračenja doze, upotreba isteklih tvari, nepravilna mjerenja šećera prije ili nakon jela mogu dovesti do oštrog napada hipoglikemije.

Znaci predoziranja i nuspojave inzulina: osjećaj jake gladi, vrtoglavica, oslabljena svijest - nervoza. Uz ozbiljan nedostatak ugljikohidrata, javlja se i nuspojava poput slabosti, ukočenosti mišića, jakog umora, palpitacija. U budućnosti dolazi do zamračenja ili zamračenja svijesti, konvulzija, slabljenja vida, smanjenja mentalnih i emocionalnih reakcija. Najstrašnija faza hipoglikemije je koma: nema mišićnih reakcija, refleksa, ako se ništa ne poduzme, tada nastupa smrt.

Također je vrijedno jasno izračunati dozu lijeka prilikom promjene špriceva, prilikom prelaska na lijek različitog oblika otpuštanja. Ne smije se koristiti istodobno s uporabom alkohola kako ne bi došlo do nuspojava inzulina.

Kako čuvati inzulin kod kuće?

Preparati za inzulin mogu se čuvati u više oblika: olovka za štrcaljku, uložak i bočice.Odredbe i uvjeti ovisit će ovisno o tome je li pakiranje otvoreno ili ne.

Zatvoreni inzulin čuva se na vratima hladnjaka na temperaturi od +2 do +8 ° S. Rok trajanja je 2 godine od datuma izrade.

Otvorena boca ili uložak moraju se koristiti u roku od mjesec dana. Takav lijek možete čuvati na sobnoj temperaturi na hladnom i suhom mjestu, izbjegavajući izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti. U ovom slučaju proizvođač ne preporučujem prekoračiti temperaturu iznad +30 ° C Ne ostavljajte bočicu ili uložak u blizini izvora toplote. Ako je sobna temperatura viša od zadate, proizvođač savjetuje premještanje otvorenog proizvoda u hladnjak. Prije upotrebe, potrebno je zagrijati lijek držeći ga neko vrijeme na dlanovima.

Za transport inzulina postoje posebne kutije i termički poklopci. Oni pomažu u održavanju određene temperature i pomažu u ograničavanju utjecaja lijeka na okoliš. Mogu se koristiti za duža putovanja, ako se prevoze avionom ili vlakom.

Proizvodi za skladištenje inzulina

Čuvanje inzulina zahtijeva određene uvjete. Za to su stvorene posebne kutije, navlake i drugi uređaji koji štite lijek od djelovanja sunčeve svjetlosti i ekstremnih temperatura.

  • Kutije su plastične posude koje štite inzulinske boce od mehaničkih oštećenja. Nemaju funkcije hlađenja. U njima se insulin može čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi ako se bočica već otvori.
  • Torbice se izrađuju u obliku malih vrećica, u koje se stavljaju 1 štrcaljka i 2 uloška. Izrađene su od posebne guste tkanine koja ne propušta vlagu. Unutarnja površina može biti izrađena od folije, zbog čega se potrebna temperatura održava nekoliko sati.
  • Termičke kutije se razlikuju od olovki po postojanju posebnog pakovanja gela koji mora biti vlažan prije upotrebe. Gel supstanca održava potrebnu temperaturu unutar proizvoda, sprječavajući pregrijavanje ili hipotermiju inzulina. Termički kofer održava potrebne uslove čuvanja 10 sati. Idealni su za putovanja i letove, kao i za duge šetnje, ako je vrijeme vruće ili mraz.
  • Termički spremnici i termo vrećice rade na principu termičkog poklopca. Napravljene su od posebne guste tkanine koja je u stanju dugo vremena održavati određenu temperaturu. Torbe i spremnici opremljeni su termalnim paketima sa rashladnim sredstvima. Prije upotrebe moraju se staviti u zamrzivač 2 sata. Nakon toga, stavite u poseban odjel unutar posude ili vreće. Optimalna temperatura ostat će 10-12 sati, čak i ako je vani + 40 ° C.
  • hladnjaci se koriste u medicinskim ustanovama, ljekarnama i kod kuće za održavanje zaliha neotvorenih ljekovitih tvari.

Uvjeti skladištenja inzulina prije i nakon otvaranja

Prije otvaranja, inzulinski pripravci trebaju biti u hladnjaku na +2 ... + 8 ° S. To je neophodno kako aktivna supstanca ne izgubi svoju strukturu i ne smanji efikasnost lijeka. Rok trajanja zatvorene bočice je 2,5-3 godine od datuma proizvodnje. Neprihvatljivo je izlaganje inzulina visokim ili niskim temperaturama, jer to dovodi do kvarenja aktivne tvari i smanjenja njegove učinkovitosti. Dopuštena je jednokratna promjena temperaturnog režima, nakon čega slijedi povratak lijeka u ispravne uvjete čuvanja.

  • Od -20 ° do -10 ° ne više od 10 minuta,
  • Od -10 ° do -5 ° ne više od 25 minuta,
  • Od -5 ° do + 2 ° ne više od 1,5 sata,
  • Od + 8 ° do + 15 ° ne više od 3 dana,
  • Od + 15 ° do + 30 ° ne više od 2 dana,
  • Od + 30 ° do + 40 ° ne više od 5 sati.

Bez hladnjaka možete pohraniti samo pokrenuti uložak ili bocu, poštujući sve uvjete koje navede proizvođač. Takav lijek se mora koristiti u roku od mjesec dana od trenutka otvaranja. Za vrućeg vremena preporučuje se korištenje posebnih termičkih prekrivača ili navlaka za olovke za održavanje lijeka za održavanje potrebnih uvjeta. Ne stavljajte insulinske šprice u džepove donjeg rublja. Kao rezultat toga, otopina se zagreva iz ljudskog tela i smanjuje se njegova aktivnost.

Rok trajanja označen je na kartonskom pakovanju, kao i na samoj boci. Na obdukciji možete bočicu označiti tako da slučajno ne upotrebite lijek s istekom roka trajanja. Ako je od datuma proizvodnje prošlo više vremena nego što je to izjavio proizvođač, tada lijek gubi učinkovitost, a njegova upotreba je zabranjena. Također, ako navedeni uvjeti nisu ispunjeni, oštećenje lijeka moguće je mnogo ranije od roka. U takvom se otopini mogu pojaviti padavine ili pahuljice. Upotreba ovog lijeka je zabranjena, jer ne samo da neće biti korisna, već će možda i naštetiti zdravlju.

Uslovi skladištenja i rok trajanja inzulinskih olovki

Skladištenje inzulina u olovkama šprica ima svoje karakteristike ovisno o marki i proizvođaču.

  • NovoPen sa uloškom čuva se na sobnoj temperaturi, ne viši od + 25 ° C tokom 1 meseca od otvaranja. Za to se preporučuje uporaba posebnih prekrivača bez rashladnog gela.
  • HumaPen dolazi sa posebnim poklopcem koji štiti od mehaničkih oštećenja i izlaganja sunčevoj svjetlosti. Uvjeti skladištenja i uvjeti su slični Novopen kvaci.
  • Autopen Classic ne zahtijeva posebne uvjete i čuva se na sobnim uvjetima na suhom mjestu, daleko od topline i svjetlosti.
  • Biomatic olovka čuva se u hladnjaku dok se ne otvori, nakon čega se ostavlja na sobnoj temperaturi ne duže od 4 nedelje.
  • Rosinsulin je olovka za jednokratnu upotrebu koja se mora prethodno napuniti. Igla se pre upotrebe stavlja na štrcaljku, a pre toga se čuva u kapici bez igle. Drška koja se koristi u ovom trenutku treba držati u kućištu na temperaturi od +15 do + 25 ° C, ne duže od 28 dana.

Kako čuvati inzulin u špricu za jednokratnu upotrebu

Za unošenje inzulina možete koristiti posebne špriceve za jednokratnu upotrebu. U ovom slučaju se lijek prikuplja iz boce neposredno prije injekcije. Ovu špricu možete koristiti do 3-4 puta bez sterilizacije. Međutim, s vremenom igla postaje dosadna i treba uzeti novu. Maksimalni rok upotrebe korištene štrcaljke bez sterilizacije je 2-3 dana na sobnoj temperaturi. Ne preporučuje se skladištenje lijeka u špricu za jednokratnu upotrebu.

Rok trajanja špriceva insulina

Sve inzulinske šprice, bez obzira na marku, imaju rok trajanja od 5 godina kada su zatvorene. Nakon upotrebe, štrcaljku morate odložiti u skladu s određenim standardima za odlaganje otpada Klase B.

MicroFine, 100ME i Artrex su specijalizovane inzulinske šprice za jednokratnu upotrebu. Posebna fiksna igla omogućava vam da lako pokupite aktivnu supstancu i injicirate je potkožno. Takve špriceve morate odstraniti nakon upotrebe. Inzulin se čuva u bočici i sakuplja se samo prije injekcije u potrebnoj dozi.

Inzulinske igle: rok trajanja i uslovi skladištenja

Igle za inzulin rade se u kartonu od 50 i 100 komada. Rok trajanja je 5 godina od datuma izrade.

Zahvaljujući posebnom trostrukom laserskom oštrenju, oni smanjuju ozljede kože u vrijeme primjene. Takve se igle čuvaju u plastičnim posudama, dalje od izvora toplote i izloženosti suncu na sobnoj temperaturi. Ne upotrebljavajte ponovo i nakon jedne injekcije inzulina treba ga zbrinuti.

Pravila skladištenja inzulinskih preparata u medicinskim ustanovama

Računovodstvo i skladištenje inzulina u ljekarni, kao i u medicinskim ustanovama, uređuje se naredbom Ministarstva zdravlja Ruske Federacije od 23.08.2010. N 706n „O odobravanju pravila za skladištenje lijekova“, kao i „O postupku evidentiranja, prijavljivanja i distribucije antidijabetičkih lijekova i sredstvima davanja inzulina“ . Stoga se zatvoreni ulošci i boce čuvaju u plastičnim kutijama u hladnjaku na određenoj temperaturi koju proizvođač navede na pakovanju.

Transport se vrši u posebnim termalnim kontejnerima za održavanje željene temperature i ograničavanje utjecaja vanjskih faktora.

U sobi za liječenje medicinski radnici se pridržavaju pravila skladištenja inzulina zatvorenih i otvorenih. Zatvorene boce su u hladnjacima na temperaturi od + 2 ... + 8 ° S. Otvoreno treba čuvati na sobnoj temperaturi u plastičnim kutijama sa nalepnicama u ormarima iza stakla.

Uslovi skladištenja i rok trajanja inzulinskih preparata

Svi preparati inzulina obično se dele na 5 vrsta:

  • Ultra kratka akcija (NovoRapid Flexpen, NovoRapid Penfill, Humalog, Apidra, Rosinsulin, Protafan)
  • Kratko djelujući (Actrapid, Rinsulin, Insuman Rapid, Humulin)
  • Srednje trajanje delovanja (Biosulin N, Gensulin N, Rosinsulin C)
  • Dugo djelujući (Tujeo SoloStar, Glargin, Lantus, Levemir Penfill, Levemir FlexPen, Tresiba FlexTach)
  • Kombinovano (NovoMix FlexPen, NovoMiks Penfill)

Supstance ultra kratka i kratak akcije su jasno rešenje koje tako i dalje ostaje tokom celog perioda upotreba. Dostupne su u spremnicima i olovkama za štrcaljke jer ih je potrebno uvoditi u svaki obrok.

Srednja akcije i produžene su obično neprozirne, pogotovo nakon potresanja, a nazivaju se i oblačno ili mliječno. Ovakvi lijekovi se češće proizvode u bocama, i to zbog činjenice da je razdoblje njihova djelovanja oko 24 sata a kontinuirana primjena nije potrebna.

Uslovi skladištenja ne ovise o vrsti lijeka. Stoga metode i uvjeti skladištenja odgovaraju navedenom.

Kršeći uvjete pritvora, droge gube djelotvornost i strukturu. Kao rezultat primjene takvog inzulina mogu se javiti opasne posljedice šećerne bolesti, pa sve do hipoglikemijske kome. Pravilnim skladištenjem lekovite supstance osigurat će se njegovo djelovanje tokom čitavog perioda upotrebe.

Pogledajte video: Šetnja spasava živote (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar