Glucometer ruske proizvodnje: recenzije i savjeti za odabir

Glucometer je prijenosni uređaj koji vam omogućuje kontrolu razine glukoze u krvi kod kuće i ne zahtijeva posebne vještine i znanje.

U posljednje vrijeme domaća industrija proizvodi uređaje koji su vrijedni konkurencije stranim kolegama.

Ovo je kvalitetan, siguran i jednostavan za upotrebu domaći glukometar od kompanije Elta.

Danas se smatra najboljim u domaćoj proizvodnji i u mnogo čemu je dostojan konkurent uvoznim modelima.

Prednosti:

  • Točnost mjerenja u skladu je s državnim standardima,
  • Relativno jeftine test trake,
  • Brzina obrade podataka,
  • Potrošni materijal je uvijek na zalihama
  • Razumna cijena.

Kompanija proizvodi i sorte: Sattelit Express, Sattelit Plus.

Svi glukometri uglavnom rade na baterije, u nekim modelima su trajni (traju nekoliko godina), u drugima - zamjena je moguća. U uređaju Sattelit su zamijenjivi. Vodič za upotrebu - pogledajte video.

Drugi najpopularniji glukometar u Rusiji je Diacon. Ovo je proračunski model, čija je cijena test traka samo oko 350 rubalja. Točnost mjerenja je visoka i praktički nije inferiorna zapadnim podacima.

Diaconte glukometri imaju moderan dizajn, veliki ekran sa velikim simbolima, sam uređaj radi bez kodiranja.

Još jedan ruski mjerač glukoze u krvi Clover Check - model SKS-03 sa tehničkim specifikacijama:

Kapacitet memorije je 450 čitanja.

Vrijeme mjerenja - 5 sek.

Potrebni pad krvi je 0,5 μl.

prisutnost budilice, mjerenje obroka prije i poslije, ketonski indikator i prikladan sistem za vađenje test traka.

Cijena je oko 1,5 hiljada rubalja.

Omelonski glukometri inovativni su razvoj domaćih naučnika. Za mjerenje razine šećera ne zahtijevaju probijanje prsta i uzimanje uzoraka krvi, oni rade po neinvazivnoj tehnici kao što je spomenuto u ovom pregledu.

Cijena uređaja je oko 6500 rub.

Princip rada

Ali moderni programeri napravili su novi neinvazivni uređaj koji vam omogućuje da saznate razinu glukoze. Nema test trake, a za dijagnozu ne treba napraviti punkciju i uzimanje krvi. Neinvazivni glukometr ruske proizvodnje proizvodi se pod imenom "Omelon A-1".

Vrste uređaja

Stručnjaci razlikuju glukometre ovisno o principima njihovog rada. Mogu biti fotometrijski ili elektrohemijski. Prvi od njih presvučen je posebnim reagensom, koji prilikom interakcije s krvlju postaje plav. Koncentracija glukoze određuje se ovisno o intenzitetu boje. Analiza se vrši pomoću optičkog sistema brojila.

Ruski proizvedeni elektrohemijski glukometri, kao i njihovi zapadnjački kolege, bilježe električne struje koje nastaju kada reagens reagira na test traku i glukozu u kapilarnoj krvi. Većina modernih modela provodi dijagnostiku na ovom principu.

Model "Elta Satellite"

Ali ima i nedostataka. Za dobivanje rezultata potrebna je dovoljno velika kap krvi s volumenom oko 15 μl. Nedostaci uključuju i dugo vremena za utvrđivanje rezultata - to je oko 45 sekundi. Nije svima ugodno što činjenica da je u memoriji zabilježen samo rezultat, a datum i vrijeme mjerenja nisu naznačeni.

Navedeni mjerač glukoze ruske proizvodnje "Elta-Satellite" određuje nivo šećera u rasponu od 1,8 do 35 mmol / l. U njegovoj memoriji je pohranjeno 40 rezultata koji vam omogućava praćenje dinamike. Sasvim je jednostavno upravljati uređajem, ima veliki ekran i velike simbole. Uređaj napaja 1 CR2032 baterija. To bi trebalo biti dovoljno za 2000 mjerenja. Prednosti uređaja uključuju kompaktnu veličinu i malu težinu.

Uređaj "Satelit ekspres"

Među jeftinim domaćim modelima možete pronaći naprednije primjerke. Na primjer, mjerač glukoze ruske proizvodnje koji proizvodi Satellite Express može dijagnosticirati u samo 7 sekundi. Cijena uređaja je oko 1300 rubalja. Kompleks uključuje sam uređaj, 25 lanceta, isto toliko test traka, olovku za olovke. Uređaj možete pohraniti u posebnom kućištu koje dolazi uz komplet.

Ovaj glukometr ruske proizvodnje djeluje na temperaturi od 15 do 35 0 S. Provodi dijagnostiku u širem rasponu: od 0,6 do 35 mmol / l. Memorija uređaja čuva 60 merenja.

Glucometer "Satellite Plus"

Ovaj kompaktni uređaj jedan je od najpopularnijih na domaćem tržištu. Možete ga kupiti za 1090 rubalja. Pored samog glukometra, komplet modela uključuje posebnu olovku kojom se rade proboji, lancete, test trake i poklopac.

Glukometar ruske proizvodnje "Satelit plus" određuje nivo glukoze u 20 sekundi. Istovremeno je samo 4 µl krvi dovoljno za rad i točnu dijagnozu. Raspon mjerenja ovog uređaja je prilično velik: od 0,6 do 35 mmol / L.

Studija je ista bez obzira na odabrani model uređaja. Prvo morate otvoriti pakovanje i uzeti test traku. Umeta se u posebnu utičnicu na brojilu. Na ekranu bi se trebali pojaviti brojevi, oni moraju odgovarati kodu na pakiranju. Nakon toga možete početi s mjerenjem.

Da biste to učinili, temeljno operite i osušite ruke. Tada se pomoću olovke sa lancetom vrši probijanje prsta. Krv koja se pojavljuje mora se ravnomjerno nanijeti na naznačeno radno područje trake i pričekati 20 sekundi. Rezultat će biti prikazan na ekranu.

Mišljenja kupaca i savjeti za odabir

Ali nisu svi voljeli ova brojila glukoze u krvi. Ruski uređaji kompanije "Elta" imaju niz nedostataka. Najčešće dijabetičari kažu da je prilično bolno bušiti lancete koje dolaze s uređajem. Pogodniji su za velike muškarce s prilično gustom kožom. Ali s obzirom na značajne uštede, ovaj se nedostatak može izmiriti.

Uprkos relativno niskim troškovima, neki i dalje vjeruju da su one precijenjene. Uostalom, osobe ovisne o insulinu moraju kontrolirati nivo šećera nekoliko puta dnevno.

Neinvazivni uređaji

Za provođenje dijagnoze pomoću glukometra potrebno je izmjeriti pritisak i krvožilni ton s desne, a potom s lijeve ruke. Princip rada zasnovan je na tome da je glukoza energetski materijal koji utječe na stanje krvnih sudova. Nakon mjerenja uređaj izračunava koncentraciju glukoze u krvi.

Uređaj Omelon A-1 opremljen je snažnim senzorom pritiska, a poseduje i poseban procesor koji mu omogućuje precizniji rad od ostalih monitora krvnog pritiska.

Nedostaci neinvazivnog domaćeg glukometra

Nažalost, ovaj se uređaj ne preporučuje pacijentima koji ovise o insulinu. Bolje im je da koriste konvencionalne ruske invazivne brojila glukoze u krvi za provjeru nivoa šećera. Recenzije ljudi koji su već promijenili nekoliko uređaja pokazuju da domaći uređaji nisu lošiji od svojih zapadnih kolega.

Tako da možete bezbjedno koristiti ovaj glukometar ruske proizvodnje, možete uporediti njegove performanse s podacima drugih uređaja. No, mnogi ih radije uspoređuju s rezultatima laboratorijskih ispitivanja na klinici.

Ruski glukometri i njihove vrste

Uređaji za mjerenje šećera u krvi mogu se načelno razlikovati, fotometrijski su i elektrohemijski. U prvom utjelovljenju krv je izložena određenom sloju hemijske tvari koji poprima plavkastu nijansu. Nivo šećera u krvi određuje se bogatstvom boje. Analiza se vrši optičkim sistemom brojila.

Uređaji elektrokemijskom metodom istraživanja određuju električne struje koje nastaju u trenutku dodira kemijskog premaza test traka i glukoze. Ovo je najpopularnija i najpoznatija metoda za proučavanje pokazatelja šećera u krvi, a koristi se u većini ruskih modela.

Sljedeći metri proizvodnje u Rusiji smatraju se najtraženijim i najčešće korištenim:

  • Elta Satellite,
  • Satelit ekspres,
  • Satellite Plus,
  • Deacon
  • Clover Check

Svi gore navedeni modeli rade po istom principu istraživanja pokazatelja glukoze u krvi. Prije provođenja analize potrebno je voditi računa o čišćenju ruku, nakon što ste ih temeljito osušili peškirom. Da bi se poboljšala cirkulacija krvi, prst na kojem se vrši punkcija prethodno se zagreva.

Nakon otvaranja i uklanjanja test trake, važno je provjeriti datum isteka i provjeriti da ambalaža nije oštećena. Ispitna traka se postavlja u utičnicu analizatora sa stranom označenom na dijagramu. Nakon toga na displeju s instrumentima prikazuje se brojčana oznaka koja bi trebala biti slična oznaci naznačenoj na pakiranju test traka. Tek tada mogu započeti testiranja.

Mali proboj se napravi lancetom olovkom na prstu ruke, kap krvi koja se pojavi nanosi se na površinu test trake.

Nakon nekoliko sekundi rezultati ispitivanja mogu se vidjeti na zaslonu uređaja.

Pogledajte video: Kupiti CANON ili NIKON ili SONY? Upute za pocetnike - KAMBERizam 106 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar