Norma šećera u krvi kod muškaraca i uzroci odstupanja

Razina glukoze u krvi mijenja se pod utjecajem fizioloških i patoloških faktora. Oni uključuju dob, način života, nasljednu predispoziciju, hronične bolesti. Koja je norma glukoze u krvi kod muškaraca u različitim dobima? Hajde da ispravimo.

Normalna dob

Kod muškaraca prosječni šećer u krvi iznosi 3,3–5,5 mmol / L. Ova brojka varira ovisno o zdravstvenom stanju, ali karakteristike povezane s godinama također utječu na to.

Norma šećera u krvi kod muškaraca, ovisno o dobi
Godine godinaNorma, mmol / l
18–203,3–5,4
20–503,4–5,5
50–603,5–5,7
60–703,5–6,5
70–803,6–7,0

Što je stariji čovek, veća je norma. A to nije posljedica samo patologija u starosti, već i specifičnosti prehrane, razine fizičke aktivnosti i fluktuacije testosterona. Na razinu glukoze utječu loše navike, prenosi stres. Stoga, bliže starosti, ovaj pokazatelj treba pratiti i, uz bilo kakve fluktuacije, stanje što je prije moguće stabilizirati. Nakon 40 godina, povećava se rizik od dijabetesa tipa 2. To je zbog promjena koje se odnose na starost i nasljednosti. Nakon 50 godina, svi muškarci, uključujući i zdrave muškarce, trebali bi imati kontrolu šećera svakih šest mjeseci.

Gornja norma šećera reguliše hormon inzulin. Donja norma su glukagon (proizvodi se u gušterači), adrenalin, norepinefrin i glukokortikoidni hormoni (luče se u nadbubrežnoj žlijezdi). Takođe, regulacija glukoze događa se uz sudjelovanje sekretolitičkih ćelija štitne žlijezde i timova koji dolaze iz hipotalamusa i hipofize. Neuspjeh na bilo kojem nivou ovog sistema dovodi do kolebanja nivoa glukoze.

Dijagnostika

Za kontrolu nivoa šećera muškarci moraju imati redovan test glukoze u krvi. Studija je propisana na prazan stomak, najbolje ujutro, jer hranu ne možete uzimati 8 sati prije nje. Uoči je potrebno izbjegavati fizički i psiho-emocionalni stres, ako je moguće, ne prejesti, ne piti alkohol, uspavati.

Obično se krv uzima iz prsta, u bolničkom okruženju, uzorak se može uzeti iz vene. Ako glukoza u krvi naglo dosegne 5,6-6,6 mmol / L, to se naziva poremećajem osjetljivosti na glukozu ili tolerancijom. Ovo stanje se smatra odstupanjem od norme i predstavlja predijabetičko stanje. Za potvrdu dijagnoze provodi se test tolerancije na glukoznu pilulu.

Kada se šećer na gladi povisi na 6,7 ​​mmol i više, to ukazuje na dijabetes. Za potvrdu dijagnoze propisani su testovi krvi na gladovanje, testovi tolerancije na glukozu i nivo glikoziranog hemoglobina.

Hiperglikemija

Stanje u kojem šećer u krvi premašuje normalno naziva se hiperglikemija.

Među uzrocima pojave:

  • poremećaj metabolizma,
  • genetska predispozicija
  • zloupotreba alkohola i duvana
  • dugotrajno liječenje hormonskim lijekovima,
  • neke hronične bolesti
  • kao i povrede i oštećenja unutrašnjih organa.

Kod muškaraca se porast šećera u krvi često događa na pozadini stresa, neuhranjenosti, prekomjerne težine, ali nakon uklanjanja iritantnog faktora, glukoza se vraća u normalu. Također, stanje se može primijetiti zbog srčanog udara, moždanog udara, akromegalije. Dugotrajna hiperglikemija ponekad ukazuje na ozbiljne poremećaje različitih organa i sistema, uključujući dijabetes tipa 1 i 2.

Znakovi hiperglikemije uključuju:

  • stalna žeđ
  • suva koža i sluzokože usta,
  • svrbež
  • učestalo mokrenje.

Ponekad je prekršaj popraćen brzim gubitkom težine, glavoboljom i vrtoglavicom. Čovjek može osjetiti pojačani umor, znojenje, smanjen vid. Uz hiperglikemiju, zapaža se loša koagulacija krvi, loša regeneracija kože i nizak imunitet.

Šta da radim

Za normalizaciju šećera u krvi u slučaju hiperglikemije, najbolje je držati se dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata. Pomoći će sniziti glukozu, kolesterol i krvni pritisak. Korisno je i uzimanje soka od presne cvekle, čaja od borovnica, dekocija niza i pelina: inhibiraju razvoj predijabetesa. Uz dijabetes u muškaraca, dijeta se nadopunjuje lijekovima za snižavanje glukoze i injekcijama inzulina.

Hipoglikemija

Stanje u kojem glukoza padne ispod normalnog naziva se hipoglikemija. U ovom slučaju dolazi do naglašene energetske gladi svih telesnih sistema.

Blagu hipoglikemiju prati:

  • glad
  • mučnina
  • anksioznost
  • razdražljivost.

Što je niža razina šećera u krvi kod čovjeka, to su izraženiji ovi simptomi. Kada pokazatelj padne ispod 2,8 mmol / L, moguća je koordinacija, vrtoglavica, jaka slabost i smanjen vid.

Ako pacijentu ne bude pružena pomoć, dolazi do teške faze. Njeni simptomi su prekomjerna uzbuđenost, znojenje, grčevi, gubitak svijesti. Tada dolazi do hipoglikemijske kome u kojoj nestaju tonus mišića, rad srca i pritisak, refleksi i znojenje nestaju. Bez medicinske pomoći hipoglikemijska koma može biti fatalna.

  • dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata ili šestosatno post,
  • stres
  • alkohola,
  • fizički prekomjerni rad.

Kada jedete veliku količinu slatke hrane, uzrok stanja postaje povećana sekrecija inzulina u tijelu. Kod dijabetesa, pogrešan izračun doze inzulina može dovesti do toga.

Pogledajte video: Esoteric Agenda - Best Quality with Subtitles in 13 Languages (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar