Šta je upala gušterače: uzroci, znakovi, kako i kako se ukloniti

U prijevodu sa starog grčkog imena gušterača ("gušterača") znači "sve meso". On igra veliku ulogu u osiguravanju probave, regulira metabolizam energije i druge važne procese, a upala gušterače je izuzetno opasna bolest.

Na primjer, enzimi gušterače pomažu u probavi proteina, ugljikohidrata i masti u crijevima. I inzulin i glukagon (hormoni koji se sintetiziraju u žlijezdi) uključeni su u regulaciju razine glukoze u krvi.

Upala pankreasa naziva se pankreatitis. Pankreatitis može imati akutni oblik i odvijati se vrlo brzo i brzo, kao i hronični sa sporim i dugim tokom i povremeno se pogoršava.

Pankreatitis i izaziva upalu pankreasa

Različiti faktori mogu izazvati pankreatitis. Glavni su:

  • - žučna kamena bolest i prekomjerno pijenje - čine 98% svih uzroka pankreatitisa,
  • - duodenitis, kao i ulkus dvanaestopalačnog creva,
  • - operaciju želuca i žučnih puteva,
  • - rane ili povrede trbuha,
  • - endoskopska retrogradna holangiopankreatografija,
  • - upotreba određenih lijekova, na primjer, estrogena, sulfonamida, antibiotika, furosemida,
  • - zarazne bolesti - zaušnjaka, virusnih hepatitisa tipa B i C i drugih,
  • - prisutnost parazita (ascariasis),
  • - tumori, sužavanje pankreasnog kanala i ostale njegove anomalije,
  • - fluktuacije u hormonalnoj pozadini i metabolički poremećaji,
  • - vaskularne bolesti,
  • - genetska predispozicija (pankreatitis je nasljedan).

Može se primijetiti da simptomi i manifestacije akutnog pankreatitisa u 30% nisu utvrđeni.

Šta izaziva upalu gušterače

Pankreas normalno luči prekursore enzima u neaktivnom obliku. Prolaze pankreasni kanal i zajednički žučni kanal u dvanaestopalačno crevo i tamo se aktiviraju.

Pod utjecajem različitih faktora (na primjer, blokadom kamenom) dolazi do povećanja tlaka u kanalu žlijezde, što rezultira poremećajem izljeva njegove sekrecije, a enzimi preuranjuju aktivaciju. Kao rezultat, enzimi, umjesto da sudjeluju u probavi hrane, započinju proces probave same gušterače. Postoji akutna upala, pankreatitis i liječenje pankreatitisa lijekovima bit će potrebno ako se bolest pokrene.

Ako je pankreatitis u hroničnom obliku, tada dolazi do postupne zamjene normalnog tkiva gušterače sa ožiljcima. Egzokrinska funkcija žlijezde (izlučivanje enzima) je narušena, a razvija se i endokrini nedostatak (sinteza hormona, uključujući inzulin).

Prvi simptomi

Upala gušterače kod djece je posebno opasna, mada se kod njih razvija ne manje nego u odraslih i simptomi su često slični.

Obično pankreatitis u djetinjstvu može početi tokom prijelaznih trenutaka, kao i s nekim promjenama, na primjer, u prehrani (unošenje komplementarne hrane ili umjetnih mješavina). Drugi uzroci dječijeg pankreatitisa mogu biti zubi, vakcinacije, početna faza posjete vrtića ili škole i tinejdžerski period.

Tipični znakovi pankreasne bolesti:

  1. Groznica.
  2. Blanširanje kože.
  3. Mučnina i povraćanje, kod kojih dolazi samo privremeno olakšanje.
  4. Akutna bol u hipohondriju vezivne prirode.
  5. Znojenje, slabost, zimica.
  6. Osjećaj napetosti u prednjem trbušnom zidu.

Najraniji i glavni simptomi su bol. Mnogi simptomi dugo vremena prolaze nezapaženo, dok dolazi do pretjeranog stvaranja enzima, što dovodi do oticanja tkiva organa.

Upali organ snažno se povećava, što pomaže da se brzo odgovori kako shvatiti da bolove gušterače, formira se vrlo gusta kapsula vezivnog tkiva. To, zajedno s prolaskom dovoljno velikih živčanih vlakana kroz glavu gušterače, uzrokuje pojavu intenzivne boli koja neprestano raste.

Ako zauzmete određeni položaj tijela, tada se jaka bol u pojasu može malo smanjiti. Najčešće se to događa ako pacijent sjedi sa svojim tijelom blago nagnutim prema naprijed.

Akutno razdoblje uvijek prati porast opće temperature tijela kojem se pridružuju i drugi znakovi pankreatitisa. Tjelesna temperatura raste zbog gutanja proizvoda propadanja iz oštećenih stanica pankreasa. Intoksikacija tijela dovodi do razvoja bolnog povraćanja, ali njegovi napadi ne donose olakšanje. Ovi simptomi razlikuju pankreatitis od upalnih bolesti drugih organa gastrointestinalnog trakta.

Takvi simptomi najčešće ukazuju na to da se razvija akutni pankreatitis, ali samo liječnik može donijeti konačne zaključke. Ako su se nakon prvog posjeta bolnici pojavili znakovi lošeg stanja i opet morali potražiti liječenje, to ukazuje na hroničnu bolest, vjerojatno u akutnom stadiju.

Digescija u crevima može biti dokaz pankreatitisa. To je zbog činjenice da enzimi koji su uključeni u probavu hrane ne ulaze u crijevni lumen, kao rezultat toga razvija se nadimanje i nadimanje, a već nakon nekoliko sati počinje akutna dijareja.

Ponekad sve počinje pojavom bola „ispod stomaka“ koji se javlja dva sata nakon jela. Pacijenti gube apetit, pojavljuju se vrtoglavica i glavobolja, trebat će vam lijekovi protiv bolova. Ovi simptomi ukazuju na to da su negativne promjene već započele u gušterači.

Kod hroničnog pankreatitisa probavni poremećaj traje vrlo dugo, što rezultira sporim, ali stalnim gubitkom kilograma, a razvija se i nedostatak vitamina, jer smanjuje se apsorpcija vitamina. Nadalje, simptomi nedostatka vitamina topljivih u masti javljaju se brže od znakova nedostatka spojeva sličnih vitaminima i vitamina topljivih u vodi. Tako da su lijekovi u liječenju odabrani na temelju tih točaka.

Ako se znakovi pankreatitisa počnu akutno ili opetovano pojaviti, onda obavezno trebate ići u bolnicu, a ne samoliječiti se. Samo će pravovremeni pregled pomoći da shvatite uzrok bolesti i propisati kompetentnu terapiju.

Lečenje pankreatitisa

Pacijent s pankreatitisom mora biti hospitaliziran u prvim satima od početka bolesti, jer će terapija započeta na vrijeme omogućiti uklanjanje upale u ranim fazama.

U prva tri do četiri dana morate poštovati strogi počinak u krevetu, gladovati, piti alkalne tečnosti (mineralna voda, otopina sode), staviti stomak na led. Ako se primijeti uporno povraćanje, tada se sadržaj soka izbacuje kroz sondu, a zatim se primjenjuju alkalne otopine za piće i provodi liječenje odgovarajućim lijekovima.

Zatim se uzimaju lijekovi i lijekovi za regulaciju želučane sekrecije, kao i enzimi i antimikrobni lijekovi. I dalje se koriste lijekovi i lijekovi antispazmatični i lijekovi protiv bolova.

Kako biste smanjili stvaranje enzima koji pojačavaju upalni proces, propisajte lijekove trasilol, kontrikal ili gordoks. Uz intenzivnu bol ponekad se upotrebljavaju lijekovi i lijekovi za neutraliziranje ili smanjenje količine solne kiseline u stomaku. Kako bi se spriječio razvoj sekundarne infekcije liječe se jakim antibioticima. Ponekad se izvede hitna operacija kako bi se spasio život pacijenta.

Tradicionalni tretmani za akutni pankreatitis

U akutnom stadijumu pankreasa važno je osigurati odmor. Da biste to učinili, smanjite ili potpuno otkažite obrok na neko vrijeme. Dok upala ne prestane, normalnu prehranu možete zamijeniti intravenskom infuzijom tekućina, a simptomi disfunkcije pankreasa trebali bi se smanjiti.

Za uklanjanje uzroka bolesti ponekad se pribjegavaju kirurškom liječenju, na primjer, kada je potrebno ukloniti kamenčiće koji blokiraju žučni kanal koji povezuje gušteraču, žučni mjehur i dvanaesnik.

Kod hroničnog pankreatitisa, čak i ako nema pogoršanja, pacijenti mogu imati tupe bolove, zatvor, mučninu, ponekad se javlja probava masnoća i tada se pojavljuju obilne stolice „masne“ prirode, slabo isprane vodom. Tokom hroničnog stadija bolesti tkivo gušterače se s vremenom nepovratno uništava.

Tradicionalna terapija za hronični pankreatitis

Ne postoji potpuni lijek za takvu bolest, nema univerzalnog lijeka i glavni zadatak ljekara je da spriječe dalje uništavanje žlijezde. Opcije liječenja uključuju uklanjanje kofeina i alkohola, jedenje lagane hrane s malo masnoće, uzimanje enzima i vitamina i liječenje dijabetesa, ako ga ima.

Dijeta protiv pankreatitisa

Potrebno je ograničiti količinu putera, a kašu treba kuhati samo u vodi. Vrijedno je iz prehrane ukloniti masne juhe i juhe, konzervirane proizvode, gljive, marinade, mahunarke, bijeli kupus, bijeli luk i luk, pite, kolače, slatkiše, kafu i gazirana pića. Vrlo je korisno koristiti sir i proizvode od njega.

Pogledajte video: Pankreas Gušterača (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar