Prednosti za pacijente sa dijabetesom tipa 2 bez invaliditeta: šta dijabetičari trebaju raditi?

Dijabetes melitus je endokrino bolest koja je karakterizirana metaboličkim poremećajima različite etiologije. Razlog je porast šećera u krvi kao rezultat sekretornog poremećaja ili djelovanja inzulina.

Poštovani čitaoci! U članku se govori o tipičnim načinima rješavanja pravnih pitanja, ali svaki je slučaj individualan. Ako želite znati kako rešite svoj problem - kontaktirajte konsultanta:

+7 (812) 317-60-09 (Sankt Peterburg)

PRIJAVE I POZIVI PRIHVATAJU SE 24 sata i BEZ isključenih dana.

To je brzo i BESPLATNO!

Za dijabetičare zakonodavstvo Ruske Federacije predviđa određene pogodnosti.

Osnova stjecanja koristi za dijabetičare smatra se postojanjem medicinskih indikacija. Privilegija se pruža i u prisustvu i u nedostatku invaliditeta.

Prisutnost jedne od skupina sa invaliditetom značajno proširuje listu prednosti za dijabetičare. Međutim, za dobivanje statusa potrebno je imati komplikacije koje ometaju potpuno funkcionisanje života.

Koje lijekove mogu dobiti?

Ako, naravno, razgovaramo o tome koje dobrobiti za bolesnike sa šećernom bolešću tipa 2 najviše zanimaju pacijenti koji su se susreli s takvom dijagnozom, tada će ovo biti pitanje koje lijekove čovjek može dobiti besplatno. Napokon, poznato je da bolest koja je u drugom stadiju tečaja, kao i načelno i u prvom, treba nadoknaditi redovnom primjenom posebnih lijekova.

S obzirom na to, država je u 2019. godini razvila posebne povoljnosti za dijabetičare tipa 2. To su posebni lijekovi za snižavanje šećera koji sadrže supstancu poput metformina.

Najčešće se ovaj lek naziva Siofor, ali mogu biti i drugi lekovi koji se pacijentima daju besplatno. Kakve se prednosti trenutno daju dijabetesima tipa 2, bolje je odmah provjeriti sa ljekarom. On može dati detaljnu listu lijekova koji su dostupni u ljekarni besplatno.

Da biste zaista dobili koristi ako imate dijagnozu dijabetesa, trebate uzeti recept svog liječnika. Ovisno o tome koji je režim liječenja određen određenom pacijentu, liječnik piše popis lijekova koje može besplatno dobiti u ljekarni.

Što se tiče koristi za pacijente s dijabetesom tipa 1, treba napomenuti da takvi pacijenti mogu očekivati ​​da će određene lijekove dobiti besplatno. Ovo je:

  • insulin i špricevi kojima se daje
  • test trake za glukometrom u količini od tri komada dnevno,
  • lečenje u sanatorijumima zemlje,
  • redovna hospitalizacija ako je potrebno.

Prava pacijenta oboljelih od dijabetesa nagovještavaju da se bez obzira na to koji tip dijabetesa ima određeni pacijent, i dalje se može osloniti na besplatne lijekove koji su poduzeti za potporu njegovom životu.

Koje koristi za dijabetes tipa 1 i 2 mogu se dobiti u 2018. godini?

Prema Nacionalnom istraživačkom centru za endokrinologiju Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, trenutno oko 8 miliona Rusa boluje od dijabetesa i otprilike 20% stanovništva zemlje je u predijabetičkom stanju.

Postavljanje takve dijagnoze zauvijek će promijeniti čovjekov život u kojem ima dosta neugodnosti povezanih sa stalnim nadgledanjem stanja tijela, kao i značajnim troškovima liječenja. Da bi podržao takve građane, država uspostavlja niz socijalnih davanja za njih.

Dalje, razgovarajmo o tome što uključuju te koristi i kako dijabetičari dobivaju državnu pomoć.

Sastav koristi za pacijente sa dijabetesom

Skup pogodnosti za pacijente s dijabetesom može varirati ovisno o obliku bolesti i prisustvu ili odsutnosti potvrđenog invaliditeta.

Bez izuzetka, svi dijabetičari imaju pravo na besplatnu nabavku lijekova i sredstava za kontrolu tijeka bolesti. Ovo je pravo odobrila Vlada Rusije Rezolucijom br. 890 od 30. jula 1994. godine.

Uz dijabetes tipa 1, na teret budžetskih sredstava, osigurava se:

  • insulin
  • špricevi i igle,
  • 100 g etilnog alkohola mesečno,
  • glukometri
  • 90 jednokratnih test traka za glukometre mesečno
  • lijekovi za dijabetes i njegove komplikacije.

Dijabetes tipa 2 daje vam pravo na:

  • hipoglikemijska sredstva i druge lekove,
  • glukometrom
  • 30 test traka mesečno

Omogućuju se brojne pogodnosti ovisno o spolu pacijenta:

  • muškarci su oslobođeni vojne službe,
  • porođaj se produžava na 3 dana, a porodiljski dopust na 16 dana (uključujući pacijente kojima je dijagnosticiran gestacijski dijabetes, a koji se javlja samo u trudnoći).

Značajan dio dijabetičara ima neku vrstu invalidnosti, pa im se, uz spomenute beneficije, osigurava i puni socijalni paket namijenjen osobama s invaliditetom. To uključuje:

  • isplate invalidske penzije,
  • plaćanje spa tretmana sa naknadom putovanja (1 put godišnje),
  • besplatni lijekovi (ne samo za dijabetes, nego i za druge bolesti),
  • preferencijalna upotreba gradskog i gradskog javnog prevoza,
  • 50% popusta na račune za komunalije.

Lista pogodnosti može se proširiti regionalnim programima. Konkretno, to mogu biti porezne olakšice, obezbeđivanje uslova za fizikalnu terapiju, uspostavljanje olakšanih uslova rada, itd. O programima koji rade u regionu možete saznati u teritorijalnom organu socijalnih službi. zaštita.

Prednosti za dijabetičnu decu

Nažalost, od dijabetesa nisu pogođeni samo odrasli, već i deca. Još je teže odoljeti bolesti mladog krhkog organizma i sa dijabetesom ovisnim o inzulinu (tip 1) djeci se automatski dodjeljuje invalidnost. S tim u vezi, od države im se osiguravaju:

  1. invalidska penzija
  2. dozvole za sanatorijume i dječje zdravstvene kampove (putovanje se plaća i za dijete sa invaliditetom i za odraslu osobu u pratnji),
  3. besplatni lijekovi, medicinski proizvodi i obloge,
  4. snižena cijena javnog prijevoza,
  5. pravo na besplatnu dijagnozu i liječenje, uključujući inostranstvo,
  6. posebne uslove za prijem u visokoškolske ustanove i ispite,
  7. 50% popusta na račune za komunalije. Štoviše, ako se kod odraslih osoba s invaliditetom popust odnosi samo na njihov udio u ukupnoj potrošnji resursa, onda se za obitelji s djetetom s invaliditetom naknada proširuje na porodične troškove.

Roditelji djece s poteškoćama i njihovi skrbnici podliježu porezima na dohodak od fizičkog poreza, nadoknadu u dužini staža za vrijeme skrbi o djetetu s invaliditetom, prijevremenom penzionisanju i u nedostatku zaposlenja - mjesečnim naknadama naknade u iznosu od 5500 rubalja.

Djeci sa smetnjama u razvoju bez invaliditeta pružaju se iste pogodnosti kao i odraslima, ovisno o obliku bolesti.

Uvjeti propisivanja dijabetesa

Prisutnost skupine s invaliditetom značajno proširuje popis prednosti za dijabetičare, pa će biti korisno razmotriti u kojim je slučajevima propisana pacijentima s dijabetesom.

Za dobivanje statusa osobe sa invaliditetom nije dovoljna jedna dijagnoza dijabetesa. Skupina se dodjeljuje samo u slučaju komplikacija koje sprečavaju pacijentov puni život.

Imenovanje 1. grupe invaliditeta događa se samo s teškim oblikom bolesti, praćen takvim manifestacijama:

  • metabolički poremećaji
  • ozbiljan gubitak vida do sljepoće,
  • gangrena
  • zatajenje srca i bubrega,
  • koma izazvana naglim padovima šećera u krvi,
  • nepovratna oštećenja mozga:
  • nedostatak sposobnosti da samostalno služe potrebama tijela, kreću se i uključuju se u radne aktivnosti.

Invalidnost 2. grupe dodijeljena je istim simptomima teškog dijabetesa, ali u početnoj fazi njihovog razvoja. Treća grupa propisana je za blagi i umjereni oblik bolesti, ali uz njegovo brzo napredovanje.

Sve manifestacije komplikacija bolesti trebaju imati dokumentarne dokaze, koje daju odgovarajući medicinski stručnjaci. Svi medicinski izvještaji i rezultati ispitivanja moraju se podnijeti na medicinski i socijalni pregled. Što je više moguće prikupiti prateću dokumentaciju, veća je vjerovatnoća da će stručnjaci donijeti pozitivnu odluku.

Invalidnost 2. i 3. grupe dodjeljuje se na godinu dana, 1. grupe - na 2 godine. Nakon ovog razdoblja pravo na status mora biti ponovno potvrđeno.

Postupak registracije i pružanja pogodnosti

Osnovni skup socijalnih usluga, koji uključuje besplatne lijekove, liječenje u sanatorijumima i putovanje javnim prevozom, vrši se u lokalnoj filijali Mirovinskog fonda. Tamo je potrebno osigurati:

  • standardna izjava
  • lična dokumenta
  • OPS potvrda osiguranja,
  • medicinske dokumente koji dokazuju vašu podobnost za beneficije.

Nakon provjere dokumenata, podnosiocu zahtjeva se izdaje potvrda o potvrđivanju prava na korištenje socijalnih usluga. Na temelju toga će liječnik propisati recepte za besplatan prijem u ljekarni lijekova i uređaja neophodnih za praćenje stanja tijela s dijabetesom.

Da bi dobili dozvolu u sanatorijumu, oni se takođe okreću na klinici. Medicinska komisija procjenjuje stanje pacijenta i, u slučaju pozitivnog mišljenja, izdaje mu potvrdu br. 070 / y-04 kojom se potvrđuje pravo na rehabilitaciju.

Potrebno ju je kontaktirati u lokalnoj filijali FSS-a, gde se dodatno podnose zahtev za izdavanje karte, putovnica (za dete sa invaliditetom - izvod iz matične knjige rođenih) i potvrda o invaliditetu.

Ako pacijentu postoji ulaznica, ona joj se izdaje u roku od 21 dana, nakon čega on ponovo ide sa njom u kliniku radi dobijanja zdravstvenog kartona.

Potvrda koju izdaje FIU također vam daje pravo na kupnju karte za socijalno putovanje u skladu s kojom dijabetičar s invaliditetom može besplatno putovati na svim vrstama javnog prijevoza, osim u taksijima i komercijalnim minibusima. Za međugradski prijevoz (cestovni, željeznički, zračni, riječni), popust od 50% daje se između početka oktobra i sredine maja, a jednom u oba smjera u bilo koje drugo doba godine.

Novčana nadoknada

Osoba sa invaliditetom može odbiti naknadu u naturi u korist paušala. Neuspjeh se može stvoriti iz cijelog skupa socijalnih usluga. usluga ili djelomično samo od onih za kojima nema potrebe.

Paušalno plaćanje obračunava se za godinu dana, ali u stvari nije jednokratno, jer se isplaćuje na rate tokom 12 mjeseci u obliku dodatka invalidskoj penziji. Njegova veličina za 2017. godinu za osobe sa invaliditetom je:

  • $ 3,538.52 za prvu grupu,
  • RUB2527.06 za 2. grupu i djecu,
  • $ 2022,94 za 3. grupu.

U 2018. godini planira se indeksirati plaćanja za 6,4%. Konačni iznos pogodnosti možete pronaći u teritorijalnom ogranku FOJ-a, gdje morate podnijeti zahtjev za njegovo projektiranje.

Prijava, pasoš, potvrda o invaliditetu predaju se fondu, a izdaje se potvrda koja pruža pravo na korištenje socijalnog paketa ako je prethodno primljen. Prijava je strogo ograničena u vremenu - najkasnije do 1. oktobra.

Iz tog razloga, zamjena pogodnosti novčanim plaćanjima za 2018. godinu neće uspjeti. Prijaviti se možete samo u 2019. godini

Postupak podnošenja zahtjeva za novčanu naknadu ili novčanu naknadu možete pojednostaviti kontaktiranjem multifunkcionalnog centra. A građani koji imaju problema sa kretanjem, paket dokumenata mogu poslati poštom ili preko portala javnih službi.

Odlučite koji oblik primanja pogodnosti vam odgovara - u naravi ili u gotovini - i budite sigurni da se za pomoć obratite vladi. Teško je usporediti mjere socijalne podrške dijabetičarima sa štetom koju bolest prouzrokuje, ali ipak mogu malo olakšati život pacijenta.

Davanja za dijabetičare u 2018. godini, tip 2, u Moskvi, Sankt Peterburgu, bez invaliditeta

Dijabetes melitus je endokrina bolest koju karakteriziraju metabolički poremećaji različite etiologije zbog povećanja šećera u krvi kao posljedice sekretornog poremećaja ili djelovanja inzulina (ili dva čimbenika odjednom).

Federalni zakon

Od 2018. godine ne postoji savezni zakon koji bi regulirao medicinsku i socijalnu zaštitu osoba oboljelih od dijabetesa.

Međutim, postoji nacrt saveznog zakona br. 184557-7 „O mjerama za donošenje ...“ (u daljnjem tekstu: Prijedlog zakona), koji su Državna duma predali na razmatranje poslanicima Mironov, Emelyanov, Tumusov i Nilov.

U h. 1. čl 25. prijedloga zakona sadrži odredbu kojom se predviđa stupanje na snagu Saveznog zakona od 1. siječnja 2018., ali trenutno Federalni zakon još nije stupio na snagu.

Zašto postoje beneficije?

Prednosti se pružaju iz različitih razloga:

  • h. 1 tbsp. 7 Nacrta zakona određuje da je dijabetes bolest koju Vlada prepoznaje kao izuzetno ozbiljan problem u životu pojedine osobe i cjelokupnog društva u cjelini, što podrazumijeva i nastanak države. obaveze iz oblasti medicinske i socijalne zaštite,
  • dijabetes karakterizira mogućnost akutnih komplikacija, poput ketoacidoze, hipoglikemije, kome mliječne kiseline itd., kao i kasne posljedice, na primjer, retinopatija, angiopatija, dijabetičko stopalo itd., odnosno, u nedostatku odgovarajuće medicinske skrbi, bolest može dovesti do druge ozbiljnije
  • s dijabetesom bolesnik zahtijeva stalno praćenje razine šećera u krvi, kao rezultat, potrebu za stalnom dostupnošću lijekova i tretmana, što može biti skupo.

Kada se utvrđuje invalidnost?

Invalidnost se utvrđuje nakon odgovarajućeg priznanja kao invalidne osobe kao rezultat medicinskog i socijalnog pregleda (član 7 Federalnog zakona br. 181 od 24. novembra 1995. "O socijalnoj ..." (u daljem tekstu: savezni zakon br. 181).

Odluka o utvrđivanju invalidnosti donosi se na osnovu klasifikacija i kriterija navedenih u Naredbi Ministarstva rada br. 1024n od 17. decembra. 2015. “O klasifikacijama ...” (u daljnjem tekstu: Nalog).

Na osnovu odredbe 8. Naredbe, radi utvrđivanja invaliditeta, osoba starija od 18 godina mora ispunjavati 2 uvjeta:

  • ozbiljnost disfunkcija - od 40 do 100%,
  • naznačena težina trajnih poremećaja dovodi ili do druge ili treće težine invaliditeta prema bilo kojoj kategoriji vitalne aktivnosti (klauzula 5. Naredbe), ili do 1. težine, ali odmah u nekoliko kategorija (na primjer, 1 I stepen ozbiljnosti u kategorijama „sposobnost samoposluživanja“, „sposobnost učenja“, „sposobnost komunikacije“ itd. Ili 2. stepen samo u „sposobnosti orijentacije“).

U skladu s tim, da biste utvrdili da li je grupa sa invaliditetom pogodna za dijabetičare, trebate:

  • koristiti Pododjeljak 11. „Bolesti endokrinog sustava…“ Dodatka „Kvantitativni sustav ocjenjivanja ...“ Naredbe,
  • zatim pronađite pretpostavljeni stupac "Klinički i funkcionalni ...",
  • pronaći u ovom stupcu opis prirode tijeka dijabetesa melitusa koji najtačnije karakterizira trenutno stanje pacijenta,
  • pogledajte kvantitativnu procjenu zadnjeg stupca (trebate od 40 do 100%),
  • konačno, u skladu sa stavkom 5. - stavkom 7. Naredbe, da se utvrdi u kojoj mjeri ograničenje životne aktivnosti dovodi do dijabetesa melitusa, što odgovara opisu u stupcu "Klinički i funkcionalni ...".

Prvi tip

Koristi mogu ovisiti o grupi invaliditeta, dok vrsta dijabetesa ne utječe na osigurane beneficije.

Dijabetičari s invaliditetom mogu se prijaviti za:

  • poboljšanje uslova stanovanja, podložno registraciji do 1. januara. 2005. (član 17. Saveznog zakona br. 181),
  • besplatno obrazovanje (uključujući visoko stručno obrazovanje - član 6, članak 19. Federalnog zakona br. 181),
  • prioritetno zapošljavanje ako preduzeće ima kvotu za osobe sa invaliditetom (član 21. Federalnog zakona br. 181),
  • godišnji plaćeni odmor od najmanje 30 dana,
  • invalidska penzija (osiguravajuća ili socijalna, veličina penzije ovisi ili o grupi invaliditeta (socijalna) ili o PKI (osiguranju)),
  • EDV (vidi veličinu ovdje).

Radnja zakona

Federalni zakon koji direktno uređuje medicinsku i socijalnu zaštitu dijabetičara nije usvojen.
U isto vrijeme, postoji savezni zakon br. 184557-7 „O mjerama obezbjeđenja“, koji je predat Državnoj dumi na razmatranje.

U h. 1. čl Odjeljak 25. Zakona opisuje odredbe koje predviđaju stupanje na snagu saveznog zakona od januara 2019. godine, ali danas još nije stekao pravni značaj.

Drugi tip

Na osnovu stavka 3. dijela 3. Nacrta zakona, dijabetes tipa 2 je kršenje metabolizma ugljikohidrata uzrokovano prevladavajućom inzulinskom rezistencijom i relativnim nedostatkom inzulina.

Pacijentima sa ovom vrstom dijabetesa pružaju se iste pogodnosti u skladu s Uredbom, plus:

  • mjerač glukoze u krvi
  • test trake (1 traka dnevno - ako pacijent nije ovisan o insulinu, 3 trake - ako je ovisan),
  • lijekovi za hipertenziju,
  • trombolitička sredstva u obliku tableta i otopina za injekcije,
  • besplatni medicinski proizvodi za liječenje komplikacija (pankreatin, fosfolipidi),
  • vitamini
  • diuretici i drugi.

Koji su dokumenti potrebni

Na osnovu stava 36 Odluke Vlade br. 95 od 20. februara. 2006 „O narudžbi ...“, prema rezultatima ITU-a, osobi sa invaliditetom izdaje se:

  • potvrda o dodjeli grupe sa invaliditetom,
  • individualni program rehabilitacije.

Nakon predstavljanja ovih dokumenata, osoba sa invaliditetom moći će se prijaviti za imenovanje EDV-a, penzije i primati lijekove.

Kako nabaviti lijek

Recept za besplatne lekove propisuje endokrinolog nakon odgovarajuće dijagnoze. Prije postavljanja dijagnoze provode se testovi na temelju kojih liječnik sastavlja raspored uzimanja lijekova i njihovog doziranja.

Pacijent može u državnoj apoteci primati besplatne lijekove strogo u količinama propisanim u receptu.

Prednosti predviđene za pacijente sa dijabetesom u 2018. godini: postupak pružanja

Zakonom se pruža širok spektar privilegija u oblasti medicinske zaštite. Postavke mogu biti usmjerene ili pružiti cjelokupnoj populaciji.

Također, mnoge vrste podrške pružaju se pacijentima s teškim i neizlječivim bolestima koji zahtijevaju velike financijske troškove.

Stoga se očekuju koristi za bolesnike sa šećernom bolešću, ali moraju biti ispunjeni brojni suštinski uvjeti da bi se oni stekli.

Zakonodavna regulativa

Uprkos širokom širenju ove bolesti, samo mali dio pacijenata zna da imaju državne privilegije. Štaviše, registracija davanja je dostupna bez obzira na prijem potvrde o invalidnosti. A popis dostupnih postavki uključuje sljedeće:

  • besplatne lijekove ili kupovinu uz značajne popuste,
  • isplate penzije, ako je registriran invaliditet (s ovom bolešću, možete dobiti jednu od tri grupe, ovisno o težini bolesti),
  • pružanje lekova za dijagnozu nivoa šećera i drugih važnih pokazatelja,
  • prolazak redovnih i vanrednih pregleda u specijalnim centrima je potpuno besplatan,
  • izdavanje vaučera sanatorijumima za poboljšanje zdravlja,
  • smanjenje plaćanja komunalnih usluga (veličina popusta može doseći 50%),
  • pružanje više od trajanja rodilišta (razlika s uobičajenim trajanjem je 16 dana).

Na popisu su navedene samo vladine preferencije, dok se na lokalnoj razini mogu uspostaviti dodatne vrste podrške.

Tabela br. 1 "Pravna regulativa pitanja"

Da biste imali pravo podnijeti zahtjev za socijalnu pomoć, morate redovno posjećivati ​​doktora i na vrijeme obavljati testove, podvrći se pregledu.

Prednosti za dijabetes tipa 1

U ovu kategoriju spadaju svi pacijenti koji moraju strogo kontrolirati razinu inzulina. U pravilu, minimalna kontrola treba biti tri puta dnevno.

To ometa puno radni staž i stoga predstavlja osnovu za dodjelu invalidske grupe.

Nakon dobijanja potvrde o korisniku, građanin može računati da će dobiti puni paket povlastica koji je predviđen osobama s invaliditetom u njegovoj grupi.

Uz sve to, kao pacijent koji boluje od dijabetesa, osoba se može prijaviti za takvu pomoć:

  • primanje besplatnih lijekova
  • izdavanje lekova i uređaja potrebnih za merenje nivoa insulina,
  • besplatan prijenos materijala za injekcije,
  • uključivanje socijalnog radnika ako pacijent ne može brinuti o sebi i ako nema drugu rodbinu.

Koje će povlastice imati korisnik, u mnogočemu, zavisi od lekara koji priprema dokumenata u socijalnom osiguranju.

Prednosti za dijabetes tipa 2

Tabela br. 2 "Prednosti za pacijente sa dijabetesom tipa 2 bez invaliditeta i s njim"

Kategorija podrškeZnačajke implementacije
WellnessSvaki korisnik ove kategorije može se prijaviti za besplatne bonove u sanatorijumu za poboljšanje zdravlja. Dobijanje karte moguće je samo ako postoji narudžba endokrinologa. Takođe, osim plaćanja letovališta, možete dobiti dvosmernu naknadu do mesta oporavka i obrnuto, kao i kompenzaciju za troškove hrane u sanatorijumu. Ova se povlastica izdaje samo nakon prethodne primjene dijabetičara.
Medicinski preparatiU socijalnim ljekarnama distribucija lijekova je besplatna. Da biste to učinili, trebali biste dobiti recept svog ljekara. Lista lijekova dostupnih za primanje uključuje sljedeće lijekove:

  • poboljšanje rada jetre i normalizacija njenih funkcija,
  • prevencija poremećaja pankreasa,
  • opšti vitamini
  • probiotici i drugi lijekovi usmjereni na poboljšanje metabolizma,
  • stabilizacija pritiska,
  • normalizacija kardiovaskularnog sistema,
  • tromboliti.

Uz to, postoji dodatno pravo na dobivanje besplatnih lijekova za mjerenje nivoa inzulina.

Finansijska plaćanjaZakonodavac ne predviđa naknadu, osim unovčavanja neiskorištenih naknada. To jest, ako tijekom kalendarske godine građanin nije koristio medicinske preferencije, može zatražiti isplatu jednokratne novčane pomoći.

Ko ispunjava uvjete za dijabetes invalidnost

Kao što je gore napomenuto, dizajn medicinskih preferencija nije povezan s prisutnošću skupine osoba s invaliditetom, odnosno svi pacijenti se mogu prijaviti za povlastice. Ali posjedovanje korisničkog certifikata otvara pristup većem paketu socijalne pomoći.

Da biste pokrenuli izdavanje potvrde, morat ćete se obratiti medicinskoj ustanovi na mjestu liječenja i zatražiti odgovarajući pregled.

Nakon toga, rukom pisana prijava podnosi se organima socijalnog osiguranja ovlaštenim za razmatranje pitanja dodjele naknada.

Nakon liječničkog pregleda izdaje se potvrda o primanju određene skupine invaliditeta.

Važno! Ovisno o težini posljedica uzrokovanih dijabetesom, mogu se dobiti skupine 1, 2 ili 3.

Naknade za invalidnost

Među gornjim privilegijama možete dodati sljedeće vrste podrške:

  • preferencijalni uslovi za oporavak i obnovu zdravlja,
  • besplatne konsultacije stručnjaka,
  • subvencije za stambene i komunalne usluge,
  • pogodnosti za zapošljavanje i obrazovanje,
  • novčane naknade za građane s invaliditetom.

Prednosti za djecu s dijabetesom

Nažalost, djeca s dijabetesom nisu rijetkost. S obzirom na to da dječije tijelo nije potpuno sazrelo, može doći do nepopravljivih zdravstvenih posljedica. Ako je dijete ovisno o inzulinu, potrebno je steći status invalidnosti. Zajedno sa potvrdom korisnika, postaju dostupne sljedeće vrste socijalne pomoći:

  • besplatnu rehabilitaciju (ulaznica u sanatorijum ili dečiji kamp) uz nadoknadu troškova putovanja roditelja i deteta,
  • pogodnosti za prijem u visokoškolsku ustanovu,
  • lojalno polaganje državnih ispita,
  • ukidanje poreza
  • izuzeće od vojne službe.

Roditelji koji odgajaju malo dijete sa ovom dijagnozom također se mogu prijaviti za sljedeće beneficije:

  • dobivanje dodatnih slobodnih dana na poslu,
  • mogućnost rane registracije izlaza na zasluženi odmor,
  • pravo na izvanredni radni odnos prilikom prijavljivanja u centar za zapošljavanje.

Kako doći do pogodnosti

Trebate pokrenuti plaćanja u različitim instancama, ovisno o vrsti postavki. Morat će kontaktirati:

  • vlasti za socijalnu zaštitu
  • Federalna poreska služba
  • FIU
  • izvršne vlasti regije,
  • stambeni odbor u mjestu prebivališta.

Kada se prijavljujete za povlastice, morate pripremiti kompletan paket medicinskih izjava i potvrda.

Kako doći do lijekova

Distribucija lijekova odvija se prema sljedećem algoritmu:

  • žalba liječniku endokrinologu registriranom kod kojeg je pacijent,
  • dobivanje uputa za analize i polaganje svih pregleda,
  • nakon primanja rezultata ispitivanja, liječnik proučava materijale i priprema recept (obrazac potpisuje lekar i glavni liječnik bolnice),
  • recept se daje pacijentu.

Nakon toga možete kontaktirati socijalnu ljekarnu u mjestu prebivališta. I korisnik i treća strana mogu se prijaviti za lijekove. Događa se da u trenutku kontakta s ljekarnom potreban lijek nema. U tom slučaju je dozvoljeno odlazak u drugu apoteku, ili apotekar upisuje podatke građanina i obavještava kada se pojavi potreban lijek.

Odbijanje pogodnosti

S obzirom da zbog zdravstvenih stanja, ne mogu svi pacijenti iskoristiti materijalne koristi, povlastice je moguće zamijeniti novčanim isplatama. Da biste to učinili, morate se obratiti organima socijalnog osiguranja u mjestu prebivališta i napisati zahtjev za unovčavanje preferencija.

U narednim godinama nema potrebe za ponovnom prijavom. Novac će se plaćati dok se ne podnese zahtjev za suprotno. Ali treba imati na umu da to nije korisno, jer materijalne povlastice omogućuju vam pokrivanje većeg iznosa troškova.

Korisničke setove
pitanje na stranici

Pitanje stiže
dežurni advokat

Pitanje se obrađuje: njegov predmet je određen,

analiza pitanja, traženje odgovora

Rješavanje korisničkih problema je odgovor na

Advokat kontaktira korisnika i pruža mu ga

Ako vam je teško formulirati pitanje, nazovite besplatni višekanalni telefon 8 800 350-81-93

Koje su prednosti dijabetičara tipa 2

Znajući kakve koristi imaju dijabetičari tipa 2 pomoći će onima koji su bolesni dobiti potrebnu pomoć države za održavanje zdravlja. Na pitanje kakve su prednosti dijabetičari tipa 2, mnogi će pacijenti odgovoriti samo na besplatno izdavanje lijekova koji smanjuju šećer i glukometre.

Ali to je samo mali dio onoga što je potrebno za dijabetes melitus tipa 2, puno je više koristi za osiguravanje zdravog života pacijenta.

Ali samo poznavanje njihovih prava pomoći će osobi koja čak nema invaliditet zbog bolesti, ali pati od dijabetesa tipa 2, dobiti ono što ima po zakonu.

Ono što bi trebalo biti bolesno

U zakonu Ruske Federacije za dijabetičare predviđene su sljedeće pogodnosti:

  1. Osiguravanje lijekova.
  2. Rehabilitacija
  3. Gotovinske isplate.

Neophodno je detaljnije ispitati svaku od ovih tačaka.

Iz nekog razloga, mnogi ljudi koji pate od dijabetesa uvjereni su da se spavanje na terapiju može priznati samo zbog priznavanja invaliditeta zbog bolesti.

Ali u Rusiji, koristi za dijabetičare uključuju mogućnost besplatnog sanatorijumskog liječenja bez invaliditeta zbog bolesti.

Uz besplatnu dozvolu, pogodnosti za pacijente s dijabetesom tipa 2 uključuju i nadoknadu:

Za djecu sa drugom vrstom dijabetesa osigurano je besplatno putovanje do mjesta liječenja, smještaj i prehrana sa roditeljima.

Novčana naknada za odraslu osobu može se isplatiti za neiskorištenu ljetovalište, neisporučene lijekove ili za troškove pregleda i medicinskih postupaka potrebnih za obnavljanje zdravlja ljudi, ali koji nisu obuhvaćeni polisom zdravstvenog osiguranja.

Ali kompenzacijska plaćanja za kartu ili lijekove bez pratnje uvijek su mala, te se preporučuje pacijentima da uzimaju propisane lijekove i lječničke karte.

Ako se dijagnosticira dijabetes tipa 2 kod djeteta mlađih od 14 godina, tada takva djeca imaju pravo na mjesečnu naknadu u visini prosječne plaće.

Koje lijekove treba davati besplatno

Vjerovatno, većina ljudi s dijabetesom nema problema s besplatnim lijekovima za snižavanje šećera, no malo pacijenata zna da blagodati dijabetičara tipa 2 uključuju i izdavanje drugih lijekova za liječenje poremećaja koji mogu pratiti osnovnu bolest.

Tu spadaju:

  1. Fosfolipidi (lijekovi za održavanje normalne funkcije jetre).
  2. Lijekovi koji pomažu u poboljšanju funkcije pankreasa (pankreatin).
  3. Vitamini i vitaminsko-mineralni kompleksi (u tabletama ili kao otopine za injekcije).
  4. Lijekovi za obnavljanje metaboličkih poremećaja (lijekove bira individualno liječnik koji ide s liste besplatnih lijekova).
  5. Trombolitički lijekovi (lijekovi za smanjenje zgrušavanja krvi) u tabletama i injekcijama.
  6. Srčani lijekovi (sve grupe lijekova potrebnih za normalizaciju srčane aktivnosti).
  7. Diuretici.
  8. Sredstva za liječenje hipertenzije.

Ako je potrebno, na listu za dijabetičare dodaju se antihistaminici, analgetici, antimikrobni lekovi i drugi lekovi neophodni za lečenje dijabetičkih komplikacija.

Pored lijekova, pacijentima se daju besplatni glukometri i test trake.

Broj test traka ovisi o vrsti lijekova za snižavanje šećera dijabetičar:

  • za inzulin koji zavisi od insulina dodajte 3 trake dnevno,
  • za one koji su neovisni o insulinu - 1 traka.

Špricevi za ubrizgavanje daju se i pacijentima ovisnim o inzulinu, njihov broj ovisi o tome koliko puta dnevno trebate ubrizgati inzulin.

Kako ostvariti svoja prava

Prvo morate prikupiti potreban paket dokumenata.

  • 2 fotokopije putovnice,
  • potvrda o potvrđivanju dijabetičkog statusa (dežurni ljekar je svjestan bolesti, ali preporučuje se da sa sobom nosite potvrdu u slučaju da trebate propisati lijekove od drugog liječnika),
  • 2 fotokopije SNILS-a,
  • potvrda o invalidnoj osobi (ako postoji invalidnost),
  • nova polica osiguranja.

Ako vam je potreban preferencijalni lijek, morate doći kod doktora sa svim dokumentima i zatražiti recept za potrebne lijekove. Ako se lijek nalazi na listi, onda je u većini slučajeva moguće dobiti recept na posebnom obrascu. Dalje, liječnik treba navesti adrese ljekarni, gdje postoji mogućnost dobivanja propisanog lijeka.

U slučaju odbijanja, preporučuje se ne očajavati, već pisati žalbu u ime glavnog ljekara bolnice. To je gotovo uvijek dovoljno da bi se osiguralo propisivanje potrebnog lijeka.

U rijetkim slučajevima, kada je od glavnoga liječnika primljeno odbijanje, potrebno je napisati žalbu Rospotrebnadzoru.

U žalbi mora biti navedeno:

  • razumno pravo na korist
  • potrebu za zdravljem potrebnih lijekova,
  • okolnosti u kojima je odbijanje pražnjenja lijekova bilo odbijeno.

Žalbu možete poslati dopisom ili ispuniti odgovarajući obrazac na web stranici Rospotrebnadzor.

Za dobivanje ulaznice za već prikupljene dokumente potrebno je dodatno ponijeti potvrdu br. 070 / u-04 za odrasle i br. 076 / u-04 za djecu na klinici, a potom napisati prijavu za sanatorijsku kartu u Fond socijalnog osiguranja.

Zahtjev za dozvolu mora se podnijeti unaprijed, najkasnije do 1. decembra tekuće godine. Obavijest o dodjeli dozvole doći će za 10 dana, ali datum dolaska u sanatorij neće biti ranije od 3 tjedna.

U slučaju odbijanja izdavanja dozvole potrebno je kontaktirati i Rospotrebnadzor.

Naknada za novac je malo složenija: sredstva za neiskorištene naknade možete dobiti iz fonda socijalnog osiguranja tako što ćete na kraju godine napisati izjavu i predočiti potvrdu o neiskorištenim davanjima tokom godine.

Teže je nadoknaditi troškove dodatnog liječenja i pregleda: za to ćete trebati prikupiti puno papira koji potvrđuju potrebu za medicinskim procedurama, ali u ovom slučaju se troškovi neće uvijek nadoknaditi.

Poznavanje vaših prava pomoći će osobama s dijabetesom tipa 2 da od države dobiju sve što im je potrebno da bi ostali zdravi. Treba samo pokazati malo strpljenja i upornosti i ne odustati pri prvom odbijanju, nego podnijeti zahtjev višim vlastima da vrate svoja prava.

Ko bi trebao

Dijabetes melitus je endokrino bolest, kršenje apsorpcije glukoze u tijelu i, kao rezultat, njegovo značajno povećanje u krvi (hiperglikemija). Razvija se zbog insuficijencije ili nedostatka hormona inzulina.

Najupečatljiviji simptomi dijabetesa su gubitak tekućine i stalna žeđ. Može se primijetiti i povećani udio urina, nezasitna glad, gubitak tjelesne težine.

Postoje dve glavne vrste bolesti. Šećerna bolest tipa 1 razvija se zbog uništavanja stanica pankreasa (njegov endokrini dio) i dovodi do hiperglikemije. Potrebna je doživotna hormonska terapija.

Dijabetes tipa 2 je najčešći i javlja se kod 90 posto pacijenata s dijabetesom. Uglavnom se razvija kod ljudi s prekomjernom težinom.

U početnoj fazi dijabetes tipa 2 liječi se dijetom i vježbanjem. U kasnijem vremenu koriste se lijekovi. Efektivna terapija još ne postoji. U većini slučajeva simptomi se eliminiraju, a ne sama bolest.

Prisutnost dijabetesa nije razlog za pripisivanje invalidnosti. Uspostavlja se samo u prisustvu kršenja različitog stepena u endokrinom sistemu.

Od trenutka dijagnoze, u skladu sa saveznim zakonom, pacijentu se jamči pravo na zdravstvenu zaštitu.

Na zakonodavnoj se razini oslanjaju sljedeće koristi za bolesnike sa šećernom bolešću tipa 2 bez invaliditeta: pružanje lijekova, gotovinsko plaćanje i rehabilitacija.

Ciljevi socijalne zaštite pacijenata su stvaranje neophodnih uslova za život i zaštitu zdravlja.

Lijekovi

Prema zakonu, pacijentima treba besplatno pružiti lijekove i uređaje za samo nadgledanje:

  • genetski inženjerirani visokokvalitetni inzulini (ako je naznačeno) i njihova primjena,
  • lijekovi koji snižavaju šećer i sprečavaju komplikacije,
  • sredstva za samonadzor za određivanje indikacija glukoze, šećera, dezinfekcijskih sredstava
  • izbor inzulina po preporuci lekara (ako je potrebno).

Socijalna zaštita

Pored besplatnih lekova, pacijenti sa drugom vrstom bolesti imaju pravo na:

  • pravo na specijalizirane usluge u državnim i općinskim institucijama,
  • učenje osnova nadoknade bolesti,
  • obavezno zdravstveno osiguranje
  • osiguranje jednakih mogućnosti u svim oblastima: obrazovanje, sport, profesionalne aktivnosti, mogućnost prekvalifikacije,
  • socijalna rehabilitacija, adaptacija,
  • zdravstveni kampovi za djecu mlađu od 18 godina iz zdravstvenih razloga,
  • mogućnost odbijanja medicinskih i socijalnih usluga.

Dodatne pogodnosti

Neke dodatne postavke dostupne za dijabetes melitus tipa 2:

  1. Rehabilitacija u sanatorijumima, wellness kursevima, nadoknada troškova putovanja i obroka. Liječenje se očekuje najmanje jednom u dvije godine. Prioritet za putovanje su osobe sa dijabetesom i djeca s invaliditetom. Ali pacijenti drugog tipa takođe imaju pravo na to. Bez obzira na to koliko je kvalitetan tretman u bolničkom okruženju, rehabilitacija u sanatorijumu je neuporedivo veća zbog tehničke osnove. Integrirani pristup poboljšava rad pojedinih pacijenata. Treba imati na umu da za sanatorijsko liječenje postoji niz kontraindikacija: zarazne, onkološke bolesti, psihički poremećaji, trudnoća u drugom tromjesečju.
  2. Izuzeće od vojne službe. Ako se utvrdi da zatvorenik ima dijabetes, treba utvrditi njegovu vrstu, komplikacije i težinu. U određivanju dijabetesa tipa 2, ako nema poremećaja u radu organa, on neće morati u potpunosti da služi svoju službu, ali može biti pozvan ako je potrebno kao rezervna snaga.
  3. Povećanje porodiljskog odsustva za 16 dana. Boravak u bolnici nakon porođaja povećava se za tri dana.

Kako se koristi

Građani s dijabetesom tipa 2 mogu se prijaviti za glavni set pogodnosti u odjelu mirovinskog fonda. Na primjer, besplatni lijekovi ili liječenje u sanatorijumu, kao i plaćanja za njihovo odbijanje.

Specijalisti moraju dostaviti potrebne dokumente (spisak se može dobiti unaprijed telefonom ili na web mjestu) i napisati izjavu o pravu preferencije.

Službenici će papir provjeriti fotokopijama, provjeriti ispravnost popunjavanja zahtjeva i građaninu dati potvrdu o prihvatanju dokumenata. Zatim se primljene informacije provjeravaju zajedno s osnovom i pod uvjetom da je sve u redu, podnositelju zahtjeva će se izdati potvrda o pravu na korištenje državne potpore.

Prijavni obrazac možete preuzeti ovdje.

Na temelju potvrde liječnik će vam napisati besplatne recepte za dobivanje lijekova i potrebnih uređaja za provjeru zdravstvenog stanja, a također će vam reći adrese ljekarni koje izdaju takve lijekove.

Za dodjelu karte u sanatorijumu morat ćete se obratiti i svom ljekaru. Sazivaće se komisija koja pregledava pacijenta i nakon izricanja pozitivne presude izdaće mu potvrdu o potrebi rehabilitacije.

Trebalo bi ga dostaviti fondu socijalnog osiguranja zajedno sa izjavom, po mogućnosti prije prvog decembra.

Podnosilac prijave će dobiti odgovor u roku od deset dana. Sanatorijska organizacija mora odgovarati profilu bolesti. Vrijeme prijave će biti naznačeno u obavijesti.

Ulaznica će se izdati tri tjedna prije predloženog putovanja. Ne podliježe ponovnoj prodaji, ali u slučaju nepredviđenih okolnosti može se vratiti (najkasnije tjedan dana prije početka rehabilitacije).

Da li je moguće unovčiti

Umjesto naknade, možete koristiti materijalnu naknadu iako ona neće pokriti sve troškove liječenja. Novac se može platiti za neiskorištene lijekove ili neiskorišteni vaučer lječilišta.

Pogodnosti za odbijanje dozvoljene su jednom godišnje. Za prijavu trebate kontaktirati Penzioni fond u mjestu prebivališta sa izjavom i dokumentima.

U prijavi treba navesti ime ovlaštenog tijela, puno ime, adresu i detalje pasoša građanina, popis socijalnih službi koje on odbija, datum i potpis.

Dokumenti se dostavljaju do 1. oktobra ove godine. Tada će se naplaćivati ​​naknada od januara i tokom cijele godine.

Trebali biste biti svjesni da nije potrebno odbiti sve beneficije odjednom. Možete odbiti besplatan vaučer i putovati na mjesto rehabilitacije i napustiti primanje lijekova. Odnosno, svaki korisnik ima pravo da sam odluči.

Pisanjem prijave za unovčavanje građanin neće ništa dobiti, jer su predloženi iznosi jednostavno jadni. Naknada za odbijanje lječilišta iznosi 116,83 rubalja, besplatno putovanje - 106,89, a lijekovi - 816,40 rubalja.

Potrebna dokumenta

Da biste se prijavili za pravo na korišćenje socijalnih davanja, trebat će vam:

  • pasoš građanina
  • izjava utvrđenog obrasca,
  • SNILS,
  • dokazivanje prava na korišćenje papirnih pogodnosti.

Dokumenti za dobijanje ulaznice u sanatorijum:

  • Ruski pasoš za pacijenta s dijabetesom
  • aplikacija za vaučer
  • SNILS,
  • potvrda s klinike, izdata najkasnije šest mjeseci prije podnošenja,
  • potvrdu iz Fonda PIO o odsustvu monetiziranih naknada za danu godinu.

Da biste odbili beneficije, trebate:

  • pasoš podnosioca prijave
  • izjava
  • SNILS,
  • potvrdu o potvrdi pogodnosti,

Broj pacijenata oboljelih od dijabetesa raste iz godine u godinu. Potrebni su im rehabilitacija i skupi lijekovi, često do kraja života. Ljudi nemaju uvijek dovoljno materijalnih sredstava da ih steknu. Dakle, država im osigurava mjere medicinske i socijalne podrške.

Zašto je moguće dobiti koristi za dijabetes

Dijabetes melitus je hronična endokrina bolest za koju je karakteristično da konstantno sporo napreduje.

Ovisno o intenzitetu korektivnih mjera i pravilnoj orijentaciji mjera liječenja, dijabetes je u stanju da kompenzira prilično dugo vremensko razdoblje, što doprinosi kašnjenju njegovih komplikacija.

Državi su potrebni radno sposobni građani i zdravlje stanovništva, zbog čega u Rusiji postoji prilično veliki broj različitih vladinih programa koji imaju za cilj pomoć oboljelima od dijabetesa.

Opcije beneficije

Pod uslovom da bolesna osoba ima zaključak medicinsko-socijalne stručne komisije i bude prepoznat kao invalid, postoji niz socijalnih davanja koja pacijentu olakšavaju život. Koristi za dijabetes mogu se izraziti sljedećim pravima:

  • pravo na besplatno korišćenje javnog prevoza,
  • izdavanje dodatnih lekova za lečenje ove bolesti,
  • godišnje posjete sanatorijskim organizacijama za liječenje bolesti. Takođe plaćeno i putovanje na mjesto lječilišta.

Postoje neke pogodnosti za dijabetičare, koje važe bez obzira na status osobe sa invaliditetom.

Postoje neke pogodnosti koje se primjenjuju bez obzira na status osobe s invaliditetom. Bez invaliditeta mogu se dobiti neke zalihe ili lijekovi.

Država je dužna pacijentima dati besplatan inzulin, kao i lijekove s hipoglikemijskim učinkom, zalihe u obliku inzulinskih šprica za injekcije inzulina.

Regionalne beneficije utiču na visinu naknade.

Invalidska grupa I

Najteža skupina osoba s invaliditetom, koja uključuje bolesnike sa šećernom bolešću, koji imaju dugu povijest bolesti i niz komplikacija povezanih s njom.

Najčešće komplikacije dijabetesa koje dovode do teške i trajne invalidnosti uključuju:

  • dijabetička neuropatija - koja se očituje smanjenjem svih vrsta osjetljivosti, pogotovo, zahvaćen je periferni živčani sustav gornjih i donjih ekstremiteta,
  • encefalopatija - nastaje zbog kršenja intracerebralne ili cerebralne cirkulacije, što dovodi do hipoperfuzije moždanog tkiva kiseonikom i distrofičnim promjenama moždane kore,
  • grube povrede drugih organa i sistema koji značajno utiču na svakodnevnu radnu sposobnost čoveka.

Popis uvjeta u kojima se izdaje najteža invalidnost ne završava tu. Jedna od najneobičnijih komplikacija kod koje je utvrđena jedna skupina invaliditeta je sindrom dijabetičkog stopala koji može dovesti do smrti.

Da li se dijabetes daje grupi?

Invalidnost srednje težine. Nakon prijema grupe 2 sa invaliditetom, pacijent ima pravo na potpuni skup pogodnosti povezanih s njegovom bolešću.

Druga grupa invaliditeta uključuje bolesnika koji boluje od dijabetesa melitusa, ali bez potrebe za stalnom specijalizovanom njegom.

Skupina 2 može se dobiti u prisustvu ozbiljnih abnormalnosti u endokrinom sustavu, ali u nedostatku komplikacija povezanih s dijabetesom.

Dijabetes ovisan o insulinu

U slučaju šećerne bolesti tipa 1, nadoknade i socijalna podrška države bit će maksimalne, jer se ovaj oblik smatra najopasnijim i najtežim za osobu. S dijabetesom tipa 1 potpuno se zaustavlja sinteza i izlučivanje vlastitog inzulina, što je glavni razlog brzog napredovanja komplikacija.

Zamjenska terapija inzulinom dijabetesa tipa 1 je doživotni i prilično kompliciran postupak, za koji je potrebno mnogo materijalnih resursa, vremena i energije. Osobe s dijabetesom ovisnim o inzulinu često mogu dobiti odmah 2 ili čak prvu skupinu invaliditeta.

U skladu s tim, razina državne podrške za takve pacijente je veća. Takvim pacijentima treba osigurati kompaktni glukometar, set test traka za neovisnu glukometriju.

U određenom vremenskom intervalu daju im se potrošni materijal: špricevi, igle i pripravci inzulina, kao i drugi preferencijalni lijekovi koji osiguravaju efikasnu kontrolu vlastitog zdravlja.

Često kad primate pogodnosti, možete uštedjeti veliku količinu novca

Dijabetes rezistentan na inzulin

Osobe sa dijabetesom tipa 2 kojima nije potrebna stalna inzulinska terapija imaju pravo na druga davanja koja se odnose na socijalnu sferu života.

Oni imaju pravo na dobivanje određenih lijekova za snižavanje šećera besplatno, kao i svih općih dobrobiti opisanih gore.

Općenito, koristi za dijabetičare tipa 2 u velikoj mjeri ovise o specifičnim komplikacijama i individualnim manifestacijama dijabetesa koja se utvrđuje tijekom liječničkog pregleda.

Prvo pacijentu treba potvrditi status invalidne osobe, za to stručnoj medicinskoj službi podnosi dokumente, medicinska izvješća i potvrdu obrasca 070 / u-04 za odraslu osobu ili 076 / u-04 za dijete, gdje se obavlja dodatni pregled, utvrđuje stepen invaliditeta i određuje se skupina invalidnosti .Da biste omogućili besplatni spa tretman, morate takođe napisati zahtev za pružanje ove usluge Fondu socijalnog osiguranja.

Razmatranje prijave i odgovora mora se zaprimiti u roku od 10 radnih dana. Kao odgovor, stižu informacije o pružanju karte s datumima polaska, nakon čega biste trebali dobiti spa kartu na mjestu ugradnje u klinici. Ulaznice za lječilište izdaju se najkasnije 21 dan od planiranog odlaska.

Ulaznicu je moguće dobiti i direktno putem Ministarstva zdravlja, za to morate priložiti paket dokumenata.

Koji su dokumenti potrebni:

  • pasoš državljanina Ruske Federacije,
  • potvrda o invalidnosti (2 kopije),
  • SNILS (2 kopije),
  • potvrdu iz Fonda PIO o dostupnosti pogodnosti,
  • potvrda lokalnog terapeuta 070 / y-04 ili 076 / y-04 za dijete.

Obratite pažnju na činjenicu da neki certifikati imaju određeno razdoblje valjanosti, prilikom izrade provjerite ovu točku.

Prednosti za pacijente sa dijabetesom tipa 2 bez invaliditeta: šta dijabetičari trebaju raditi?

Gotovo svaki pacijent kojem je dijagnosticiran dijabetes zanima se koje su prednosti za dijabetičare ove godine relevantne.

Važno je zapamtiti da se popis privilegija takvih pacijenata može mijenjati godišnje, stoga je bolje redovno provjeravati takve promjene i precizno precizirati koje pogodnosti za pacijente sa dijabetesom trenutno postoje.

Na primjer, poznato je da postoji pomoć pacijentima s dijabetesom od države u vidu mogućnosti besplatne kupovine određenih lijekova. Štaviše, mogu se nabaviti i u specijalnoj apoteci i direktno u medicinskoj ustanovi kod vašeg lokalnog endokrinologa.

Uzgred, upravo ti stručnjaci mogu razjasniti koje su koristi od dijabetesa ove godine dobili s ovom dijagnozom.

Takav program državne pomoći povezan je s činjenicom da je mnogim pacijentima kojima je dijagnosticirana „šećerna“ bolest fizički ograničen ili jednostavno ne mogu naći posao zbog svoje struke, s obzirom na postojanje kontraindikacija za ovaj posao.

Na primjer, ako govorimo o vozačima javnog gradskog prevoza ili onima koji rade složenim mehanizmima, možda im se neće dozvoliti da obavljaju takav posao.

Stoga će u ovom slučaju saznanje o tome što su koristi od dijabetesa postavljene u takvoj situaciji pomoći čovjeku da se prehrani i sam i sa drugim članovima svoje porodice.

Važno je napomenuti da se koristi za bolesnike sa šećernom bolešću mogu pružiti i u materijalnom obliku, kao i sa određenim lijekovima ili bilo kojim drugim posebnim proizvodima.

Sve o invalidnosti

Svaki pacijent koji boluje od ove bolesti trebao bi biti svjestan slučajeva u kojima će vjerojatno postati invalid. Usput, ovdje također trebate razumjeti kako steći ovaj status i gdje prvo krenuti.

Prvo morate zapamtiti da ovu bolest gotovo uvijek prate razne kronične bolesti.

I slične manifestacije su moguće koje mogu značajno smanjiti nivo ljudske aktivnosti, i naravno, potpuno promijeniti njegov uobičajeni način života.

Na primjer, ako je bolest dovela do amputacije bilo kojeg uda zbog operacije, tada može odmah računati na koristi od dijabetesa, naime na dobijanje određene grupe invaliditeta.

Bilo koja druga bolest koja može uzrokovati ozbiljno pogoršanje dobrobiti i ograničenja osobe u pogledu kretanja ili sposobnosti da u potpunosti radi, može postati uzrok invalidnosti. U tom se slučaju pacijent upućuje posebnoj komisiji koja odlučuje o preporucivosti imenovanja odgovarajuće skupine invaliditeta.

Važno je napomenuti da je ova prilika prisutna ne samo kod onih koji pate od prve vrste bolesti, već i kod dijabetičara tipa 2.

Općenito, za bolesnike sa šećernom bolešću tipa 2 ili prvom, kao i za sve ostale bolesnike postoje tri grupe invaliditeta.

Prva od njih uključuje šuplje pružanje pacijenta i upućuje na to da je neizlečivo bolestan i da u čestim slučajevima ne može u potpunosti samostalno brinuti o sebi.

Druga grupa može ukazivati ​​da se dijagnoza i dalje može promijeniti ako osoba slijedi sve preporuke liječnika.

Treća grupa smatra se radnom. U tom se slučaju pacijentu preporučuje pošten rad i određena ograničenja, ali s ovom će dijagnozom, uglavnom, moći živjeti u miru. U ovom slučaju, apsolutno nije važno da li se pregled obavlja s dijabetesom tipa 2 ili prvim.

I naravno, sa svim tim grupama, pacijenti se mogu osloniti na preferencijalne lijekove.

Još jednom želim napomenuti da se trenutna prava dijabetičara uvijek mogu razjasniti kod liječnika.

Koja dijagnoza daje pravo na invalidnost?

Već je gore rečeno u kojim je slučajevima određenu grupu invaliditeta bolesniku dodijeliti. No, ipak, potrebno je detaljnije razgovarati o tome koja određena dijagnoza može ukazivati ​​na to da pacijent može tvrditi određenu skupinu invaliditeta.

Dakle, s dijabetesom melitusom tipa 2 ili s prvom, pacijent može računati na dobivanje prve grupe invaliditeta ako ima ozbiljne zdravstvene komplikacije izazvane dijabetesom.

Na primjer, u Rusiji ima puno dijabetičara, čiji je vid zbog bolesti naglo opao, takodje je puno pacijenata sa dijabetičkim stopalom i gangrenom, koji se razvija vrlo brzo, s čestom komom i velikom vjerovatnoćom za razvoj tromboze.

Također, kod dijabetesa tipa 1 ili 2, pacijentu se može dodijeliti druga grupa invaliditeta. Obično se to događa u slučajevima kada pacijent brzo razvije zatajenje bubrega, čiji je uzrok progresivni dijabetes. Ova se grupa može pružiti i onima koji pate od neuropatije i mentalnih poremećaja, koji se takođe razvijaju u pozadini dijabetesa.

Popis besplatnih lijekova za takve bolesnike može sadržavati one lijekove koje uzimaju za liječenje prateće bolesti uzrokovane "šećernom" bolešću.

Treća grupa pruža se gotovo svim pacijentima kojima je dijagnosticirana. Bez obzira koju grupu dijabetesa ima pacijent.

Općenito, mora se reći da praktički nema pacijenata s ovom dijagnozom koji bi bio bez invaliditeta. Osim ako, naravno, sam pacijent ne želi odbiti takvu naknadu.

Temeljna prava i koristi

Ako govorimo o tome koje su povlastice dijabetičarima s invaliditetom, onda je to, prije svega, penzija.

Naknada se postavlja općenito i isplaćuje se pacijentu svakog mjeseca.

Takođe, svako može sa popustom kupiti elektrohemijski glukometar. Zato skoro svi korisnici imaju sličan uređaj, kojim upravljaju s okretnošću.

Uz to, pacijenti mogu besplatno dobiti posebne predmete, i to:

  • predmeti za kućanstvo koji pomažu osobi da se posluži, ako to više ne može učiniti,
  • pedeset posto popusta na račune za komunalije,
  • invalidska kolica, štake i još mnogo toga.

Da bi primili ove beneficije, oni se moraju obratiti regionalnom centru za socijalnu pomoć ili svom ljekaru. Sve dostavljene stvari prate i akti prijema i prijenosa koji se u skladu s tim bilježe.

Pored toga, svako može iskoristiti svoje pravo na spa tretman. Te ulaznice moraju se izdati u teritorijalnoj podružnici Fonda za socijalno osiguranje.

Treba imati na umu da se naknade za bolesnike s dijabetesom tipa 1, kao i naknade za bolesnike sa dijabetesom tipa 2, pružaju pacijentu besplatno. I nije važno je li to ulaznica u sanatorij ili pakovanje lijekova.

Istina, nije svaki pacijent s takvom dijagnozom uživa takvu korist. To je zbog činjenice da on jednostavno možda ne zna za svoja prava.

Kako doći do lijekova?

Bez obzira na vrstu naknade koju osoba traži, zakon podrazumijeva da se mora obratiti nadležnoj instituciji sa dokumentima koji potvrđuju njegov identitet. Konkretno, ovo je pasoš i potvrda koju izdaje Fond PIO da su mu osigurani besplatni lijekovi ili nešto treće.

Takođe, da biste dobili besplatne tablete, prvo morate ponijeti recept svog liječnika. Takođe uvijek morate imati sa sobom medicinsku politiku.

Svi oboljeli od dijabetesa trebaju dobiti medicinsku policu i dobiti potvrdu o pravu na besplatno primanje lijekova. Da bi saznali gdje se tačno izdaju dokumenti, pacijenti s dijabetesom trebaju se obratiti svom liječniku i mirovinskom fondu.

Jasno je da s ovom bolešću osoba može imati poteškoća sa samostalnim kretanjem u svim tim organizacijama. Da bi se to postiglo, postoje posebni socijalni radnici koji opslužuju invalide. Oni mogu ispuniti sva uputstva pacijenta i zastupati njegove interese u nadležnim organima.

Već je gore rečeno da se sam lijek izdaje u ljekarni. Možete pronaći popis ljekarni koje surađuju na ovom programu, kao i dobiti potreban recept svog lokalnog endokrinologa. Također, liječnik bi trebao propisati druge lijekove koji su potrebni za liječenje pratećih bolesti, osim ako, naravno, budu na listi besplatnih lijekova.

Na temelju prethodnog postaje jasno da svaka osoba koja je bolesna od bilo koje vrste dijabetesa može iskoristiti niz pogodnosti koje su podržane na državnoj razini.

Koje su prednosti položene za dijabetičare, stručnjak će reći u videu u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Značajke po regijama

Naznačimo koje karakteristike pružanja pogodnosti postoje na regionalnom nivou.

Dijabetičar se može prijaviti za savezne ili lokalne beneficije dok živi u Moskvi.

Lokalna davanja uglavnom se pružaju u slučaju invaliditeta:

  • vaučer u sanatorijumu jednom godišnje,
  • besplatno korišćenje javnog prevoza
  • 50% popusta na račune za komunalije,
  • socijalne usluge kod kuće itd.

Na osnovu čl. 77-1 socijalnog zakona Sankt Peterburga, dijabetes se odnosi na bolesti kod kojih je pravo na davanje lijekova besplatno prema receptima koje propisuju ljekari.

Također, ako je dijabetičar onemogućen, osiguravaju mu se dodatne mjere podrške utvrđene u čl. 48 ovog Kodeksa:

  • besplatno putovanje na društvenim rutama u metrou i kopnenom prijevozu,
  • 1166 EDV ili 5310 rubalja mesečno (ovisno o grupi invalidnosti).

U regiji Samara

U Samari dijabetičari se mogu prijaviti na besplatne injekcije inzulina, ubrizgavače automobila, igle za njih, dijagnostičke alate za pojedinačne indikacije itd. (Za više detalja potražite na službenom web mjestu ministarstva zdravlja Samara).

Dakle, dijabetičar može dobiti proširenu listu davanja ako je prepoznat kao invalidna osoba ili osnovni u nedostatku grupe s invaliditetom. Uz prisustvo invalidnosti, dostupni su EDV, penzije, besplatni izleti u sanatorij, putovanje javnim prevozom itd.

Prednosti za dijabetes tipa 2: šta je važno da pacijenti znaju?

U ovom će se članku razmotriti važno pitanje vezano za osobe s dijabetesom: koje su koristi od dijabetesa tipa 2, podržava li država bolesne bolesnike, koje se usluge mogu besplatno koristiti?

Svi dijabetičari imaju pravo na beneficije

Dijabetes melitus je bolest čiji se postotak svake godine povećava. Bolesnoj osobi je potrebno skupo cjeloživotno liječenje i postupci koje ne mogu svi priuštiti.

Država pruža određenu pomoć za održavanje života i zdravlja građana svoje države. Važno je da svaki dijabetičar zna za prednosti koje mu se daju. Nažalost, nisu svi ljudi informisani o svojim mogućnostima.

Opće prednosti

Osnove bolesti

Malo ko zna da dijabetičari imaju pravo na korišćenje određenog spiska usluga. Postoji lista koja je pogodna za sve ljude koji imaju problema sa šećerom, bez obzira na težinu, trajanje bolesti, vrstu. Mnogi će se zanimati kakve prednosti imaju dijabetičari.

  • primanje besplatnih lijekova
  • oslobađanje od vojne službe,
  • mogućnost provođenja besplatnog pregleda iz oblasti endokrinologije u dijabetičkom centru,
  • izuzeće od studija ili rada tokom ispita,
  • u nekim regijama postoji mogućnost da posjetite ambulante i sanatorijume, sa svrhom wellnessa,
  • mogućnost podnošenja zahtjeva za invaliditet primanjem novčanih naknada za umirovljenje,
  • povećanje porodiljskog odsustva tokom trudnoće za 16 dana,
  • 50% sniženja računa za komunalije,
  • besplatno korištenje dijagnostičkih alata.

Smanjene naknade za komunalije

SAVET: broj primljenih lijekova i dijagnostike utvrđuje dežurni ljekar, kao rezultat pregleda. Redovnim posjetama ljudi dobivaju recepte za uzimanje preferencijalnih lijekova u ljekarni.

Uz besplatan pregled u dijabetičkom centru, endokrinolog može poslati dodatni pregled neurologu, oftalmologu, kardiologu na teret države. Na kraju testa rezultati se šalju lekaru.

Prednosti za dijabetes tipa 2

Lijekovi na recept za osobe s invaliditetom

Pored općih prednosti, postoje i odvojeni popisi o vrsti bolesti i njenoj težini.

Pacijent sa dijabetesom tipa 2 može očekivati ​​sljedeće mogućnosti:

  1. Pribavljanje potrebnih lijekova, čiji će popis utvrditi lekar. On može propisati neke lijekove sa dolje navedene liste:
  • Tablete za smanjenje šećera
  • preparati za jetru,
  • lijekovi za pravilno funkcioniranje gušterače,
  • diuretici
  • multivitamini
  • lijekovi za uspostavljanje metaboličkih procesa,
  • tablete za normalizaciju rada srca,
  • lijekovi za visoki krvni pritisak,
  • antihistaminici
  • antibiotici.
  1. Dobijanje besplatne karte u sanatorijum u svrhu oporavka - Ovo su regionalne beneficije. Dijabetičar ima pravo da tamo posjećuje lječilište, igra sportove i druge zdrave postupke. Put i hrana su plaćeni.
  2. Pacijenti koji imaju pravo na socijalnu rehabilitaciju - besplatna obuka, mogućnost promjene profesionalnog usmjeravanja.
  3. Nabava glukometra i test traka za njega. Broj test traka zavisi od potrebe za injekcijama insulina. Budući da dijabetičari tipa 2 najčešće nisu potrebni inzulin, broj test test traka iznosi 1 jedinica dnevno. Ako pacijent koristi inzulin - 3 trake dnevno, inzulinske šprice se takođe izlučuju u potrebnoj količini.

Novčana davanja za otkazivanje cjelokupnog socijalnog paketa

Popis pogodnosti daje se godišnje. Ako ih iz određenog razloga dijabetičari nisu koristili, morate kontaktirati FSS, napisati izjavu i ponijeti potvrdu u kojoj se navodi da niste iskoristili ponuđene mogućnosti. Tada možete dobiti određenu svotu novca.

Također možete potpuno odustati od socijalnog paketa pisanjem izjave, ne koristiti pogodnosti za pacijente s dijabetesom tipa 2. U ovom slučaju dijabetičar će dobiti jednokratnu novčanu naknadu za nadoknadu pruženih mogućnosti.

Invalidnost dijabetesa

Uz dijabetes možete dobiti invalidnost

Svaki pacijent ima pravo obratiti se uredu za medicinski pregled radi mogućnosti invalidnosti. Takođe, lekar koji to obavlja može to učiniti slanjem potrebnih dokumenata.

Pacijent prolazi poseban pregled, na osnovu rezultata kojeg može biti dodijeljen određenoj skupini invalidnosti.

Tabela - Karakterizacija grupa invalidnosti u dijabetes melitusu:

GrupaZnačajka
1Dijabetičari koji su kao posljedica bolesti izgubili neke vitalne funkcije: računaju se: gubitak vida, patologija CVS-a i mozga, poremećaji živčanog sustava, nemogućnost obavljanja bez vanjske pomoći i ljudi koji više puta padaju u komu.
2Dobiti pacijente sa gore navedenim komplikacijama u manje izraženom obliku.
3Sa umjerenim ili blagim znakovima bolesti.

Pacijent ima pravo na besplatnu kvalifikovanu medicinsku njegu

Nakon primanja invaliditeta, osoba ima pravo na beneficije za osobe sa invaliditetom.

Sastavljeni su na opštim uslovima, ne razlikuju se od mogućnosti za druge bolesti:

  • besplatni ljekarski pregled,
  • pomoć u socijalnoj prilagodbi, mogućnost rada i učenja,
  • apel iskusnim medicinskim radnicima
  • doprinosi za invalidsku penziju,
  • smanjenje komunalnih računa.

Invalidnost kod dece sa dijabetesom

Dijete sa visokim šećerom u krvi

Bolest ostavlja snažan trag na zdravlje male osobe, mnogo je teža nego kod odraslih, posebno kod oblika ovisnog o inzulinu. Prednosti šećerne bolesti tipa 1 su primanje potrebnih lijekova.

Od djetinjstva se izdaje invalidnost koja uključuje sljedeće privilegije:

  1. Mogućnost besplatnih putovanja u zdravstvene kampove, odmarališta, ambulante.
  2. Izvođenje ispita i prijemnih ispita na univerzitetu pod posebnim uslovima.
  3. Vjerovatnoća da se liječi u stranim klinikama.
  4. Ukidanje vojne dužnosti.
  5. Oslobađanje od plaćanja poreza.

Briga o bolesnom detetu smanjuje radno vreme

Roditelji deteta sa invaliditetom imaju pravo na povoljne uslove od poslodavca:

  1. Skraćeno radno vrijeme ili pravo na dodatni slobodan dan za njegu dijabetičara.
  2. Rano odlazak u penziju.
  3. Primanje isplate jednake prosječnoj zaradi prije nego što dosegne invalid sa 14 godina.

Pogodnosti za djecu sa poteškoćama u dijabetesu, kao i druge starosne kategorije, mogu se dobiti od izvršnih organa vlasti predočenjem potrebnog dokumenta. Možete ga dobiti ako se obratite najbližem centru za dijabetes.

Način da se dobije besplatan lijek

Lekar piše recept

Da biste iskoristili priliku da besplatno primate lijekove, morate proći sve testove koji potvrđuju dijagnozu. Endokrinolog na osnovu rezultata testova propiše potrebne lijekove, u pravoj dozi. Na osnovu toga pacijentu se daje recept sa tačnom količinom lijekova.

Lijekove možete dobiti u državnoj apoteci, ako imate recept na recept. Obično se količina lijeka daje mjesečno, a tada pacijent ponovo treba potražiti ljekara.

SAVET: važno je znati sve što vam država daje kada imate dijabetes: davanja će vam pomoći da se nosite sa skupim liječenjem. Znajući svoja prava, možete zahtijevati državne privilegije ako niko ne nudi njihovo korištenje.

Besplatna vožnja

Zdravo, ja se zovem Eugene. Bolestan sam od dijabetesa, nemam invalidnost. Mogu li koristiti besplatan javni prevoz?

Zdravo, Eugene. Za osobe sa dijabetesom postoje privilegije za besplatno putovanje u javnom prevozu bez obzira na invaliditet. Ali to se odnosi samo na prigradski prevoz.

Prijem dijabetesa

Zdravo, ja se zovem Catherine. Imam kćer, 16 godina, završava 11. razred. Od djetinjstva je dijabetes veći od 1 stupnja invaliditet. Recite mi, ima li koristi od ulaska na univerzitet za takvu djecu?

Zdravo, Catherine. Ako postoji invalidnost, dijete se, pod posebnim uvjetima, bira za visoko obrazovanje, ima pravo da studira besplatno. Da biste to učinili, morate prikupiti potrebne dokumente i potvrde, čija će lista biti upitana na sveučilištu.

Bez invaliditeta

U nedostatku invaliditeta, potpuni popis koristi izravno ovisi o vrsti dijabetesa.
Regije imaju pravo proširiti listu privilegija.

Za djecu koja imaju dijabetes predviđeno je:

  • EDV u iznosu od 2590 mjesečno ili NSO (skup socijalnih usluga) u slučaju odbijanja mjesečne isplate,
  • ako je dijete invalid - socijalna penzija od 12 hiljada rubalja,
  • besplatnu kvalificiranu medicinsku njegu.

Pored toga, izuzeće od vojne službe uz dodjelu kondicije kategorije „B” ili „D” propisano je u skladu s dekretom Vlade Ruske Federacije br. 565.

Da li djeca primaju vojne poticaje za prijem u školu? Pogledaj ovdje.

Lijekovi

Za pacijente sa dijabetesom predviđen je veći broj lijekova, među kojima su lijekovi za snižavanje šećera i za liječenje drugih komplikacija poslije bolesti:

  • fosfolipidi i pankreatin,
  • trombolitički lijekovi, diuretici,
  • vitamini u tabletama ili u obliku injekcija,
  • test trake
  • špricevi za injekcije.

Spa tretman

Samo dijabetičari s invaliditetom mogu računati na spa tretman.

Za dobivanje ulaznice morate se obratiti FSS-u ili Ministarstvu zdravlja sa sljedećim dokumentima:

  • Lična karta
  • potvrdu o dodeljenom invaliditetu,
  • SNILS,
  • pomoć terapeuta.

Na osnovu donesene pozitivne odluke utvrđuje se datum posjete sanatorijumu.

U ljekarnama nemojte davati preferencijalne lijekove

Nakon što u ljekarni odbijete izdavanje preferencijalnih lijekova, najbolja opcija bila bi kontaktirati Ministarstvo zdravlja:

  • pozivom na telefonsku liniju 8-800-200-03-89,
  • podnošenjem prijave putem zvanične web stranice.

Pored toga, preporučuje se podnošenje žalbe tužilaštvu - za to je potrebno imati ličnu kartu i recept liječnika.

Obavezno napravite kopije da biste isključili odbijanje prihvaćanja tužbenog zahtjeva prilikom pokušaja obrane interesa na sudu.

Koje su pogodnosti za preživele? Informacije su ovdje.

Postoje li koristi u deci represivnih roditelja u Rusiji? Pojedinosti u ovom članku.

Značajke u regijama

Ovisno o regiji prebivališta, popis davanja može se proširiti na teret lokalnog proračuna.

U glavnom gradu većina koristi se pruža dijabetičarima sa invaliditetom:

  • izdavanje besplatne karte s učestalošću od 1 puta godišnje,
  • pravo na besplatno korišćenje javnog prevoza,
  • mogućnost primanja socijalne pomoći kod kuće itd.

Da biste ga dobili, morate se obratiti lokalnom odjeljenju za socijalnu skrb.
Na teritoriji Sankt Peterburga je popis privilegija predviđen čl. 77-1 socijalnog zakona.

Prema utvrđenim normama, regionalni dijabetičari imaju pravo na besplatne lijekove prema receptu liječnika.

U slučaju osoba s invaliditetom, tada se popis privilegija proširuje i sadrži:

  • pravo na besplatno korištenje javnog prijevoza, uključujući metro,
  • registracija EDV-a u iznosu od 11,9 hiljada rubalja. ili 5,3 hiljade rubalja. - ovisno o dodijeljenoj grupi.

Izvršna vlast Samare pacijentima s dijabetesom predviđa izdavanje besplatnih špriceva za inzulin, brizgaljki automobila, kao i igara i dijagnostičkih alata za lične indikacije.

Pomoćni video

  • Zbog čestih izmjena zakonodavstva, informacije ponekad zastarijevaju brže nego što ih uspijevamo ažurirati na web mjestu.
  • Svi su slučajevi vrlo individualni i ovise o mnogim faktorima. Osnovne informacije ne garantuju rešenje vaših problema.

Stoga, BESPLATNI stručni savjetnici rade za vas svakodnevno!

  1. Postavite pitanje putem obrasca (dolje) ili putem internetskog chata
  2. Nazovite telefonsku liniju:
    • Moskva i regija - +7 (499) 110-43-85
    • Sankt Peterburg i regija - +7 (812) 317-60-09
    • Regije - 8 (800) 222-69-48

PRIJAVE I POZIVI PRIHVATAJU SE 24 sata i bez isključenih dana.

Nabavite besplatno pravno savjetovanje postavljanjem pitanja u donjem obrascu!

Zdravo. Postoje informacije da se pacijentima oboljelim od dijabetesa tipa 2 daju 3 test trake dnevno. Liječnik propisuje samo jedno pakovanje (50 komada). Motiviran činjenicom da je potrebno spakovati 1 četvrt. Navodno imaju tako elokventno pismo. Imam česte hipoglikemije, u ovom slučaju moram izmjeriti nivo glukoze. na kojoj je F.Z. uputiti? Šta da radim Kako nabaviti prave lijekove i test trake?

Pogledajte video: WHY DOCTORS DON'T RECOMMEND VEGANISM #1: Dr Michael Greger (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar