Mogu li pušiti s pankreatitisom?

Osoba koja zlostavlja pušenje podložna je oštećenju pluća i gušterače. Ovo tijelo praktički nije zaštićeno od utjecaja negativnih faktora izvana. Posebno utječe na gušteraču, pušenje:

  • dolazi do direktnog oštećenja stanica tijela odgovornih za proizvodnju enzima i inzulina,
  • duhanski dim se nakuplja u tkivima, uzrokujući kalcifikaciju,
  • dolazi do spazma krvnih sudova unutar tijela,
  • rizik od razvoja karcinoma gušterače se značajno povećava,
  • doprinosi nastanku dijabetesa.

Pušenje utiče na gušteraču čak i ranije od pluća.

Štetne tvari cigaretnog dima, nakupljajući se u organima, ulaze u međusobnu interakciju, tvoreći nove agresivne tvari. Negativne posljedice jednako nastaju i za ljubitelja cigarete i za pušača, nargile, lulu ili druge uređaje.

Odnos pušenja i pankreatitisa

Odavno je poznato da je jedan od uzroka pankreatitisa pušenje. Liječnici su proučavali povezanost između zloupotrebe cigareta i razvoja pankreatitisa.

  1. Spazam kanalskih organa dovodi do zastoja soka pankreasa. Prilično je agresivan, pa se upala brzo razvija - akutni pankreatitis.
  2. Upali se promiču degenerativni procesi koji počinju zbog djelovanja cigaretnog dima. Uništavanje ćelija organa je nepovratno.
  3. Zbog smanjenja broja funkcionalnih stanica, smanjuje se proizvodnja enzima. Gvožđe djeluje na poboljšan način, brže se troši.

Pušenje s pankreatitisom, ako osoba već ima ovu bolest, uzrokuje česte pogoršanja. Takođe postoji povećan rizik od dobijanja raka. Stopa razvoja bolesti direktno ovisi o broju popušenih cigareta.

Reakcija tijela na nikotin

Supstanca koja određuje zavisnost od cigareta je nikotin. Sadrži se u dimu iz lišća duhana. Nikotin ima negativan uticaj na celokupno ljudsko telo.

  1. Prve lezije nastaju već u usnoj šupljini. Dim cigarete, osim nikotina, sadrži katran, amonijak. Ove tvari iritiraju sluznicu, izazivaju stvaranje erozije i čireva. Nakon toga, na oštećenim mjestima razvija se maligni tumor.
  2. Duhanski dim izaziva stvaranje sline. Ovo postaje signal za proizvodnju želudačnog soka. Ako osoba u ovom trenutku ne jede, klorovodična kiselina oštećuje sluznicu želuca.
  3. Zbog stvaranja želučanog soka potiče se stvaranje enzima pankreasa. Što češće puši, intenzivnije je gušterača prisiljena na rad.
  4. Pošto probavna tajna nema što da se razgradi, on oštećuje vlastita tkiva u tijelu.
  5. Pušenje desetak puta povećava rizik od nastanka raka pluća. To se događa zbog visokog nivoa kancerogenih tvari u duhanskom dimu.
  6. Nikotin potiče spazam krvnih žila. Rezultat toga, povišen krvni pritisak, stvaranje holesterola. Osoba koja stalno zlostavlja pušenje ima hladne udove. Negativni učinak na krvožilni sustav povećava rizik od srčanih i moždanih udara.

Sve ovo jasno objašnjava zašto ne možete pušiti s pankreatitisom i općenito, ukoliko osoba želi ostati zdrava.

Komplikacije pankreatitisa izazvane nikotinom

Poznato je da aktivni pušači razvijaju pankreatitis pet godina ranije od nepušača. Cigarete također postaju uzrok napredovanja bolesti što izaziva različite komplikacije.

Najčešće komplikacije pankreatitisa izazvane cigaretama uključuju:

  • ozbiljno pogoršanje,
  • stvaranje cista
  • stvaranje kalcifikacija,
  • maligni tumor.

Sve ove komplikacije izuzetno su opasne po zdravlje, teško se liječe. Zbog toga se pitate možete li pušiti s pankreatitisom.

Značajke pankreasa

Govoreći o tome kako pušenje utiče na gušteraču, potrebno je uzeti u obzir njegove karakteristike. Organ se sastoji od dva različito funkcionirajuća dijela:

  • egzokrin - stvara probavne enzime,
  • endokrini - odgovoran za proizvodnju hormona inzulina koji regulira razinu šećera.

Proizvodnja enzima nastaje kao odgovor na unos hrane u usnu šupljinu. Zdrava osoba koja ne puši jede redovno, gušterača funkcionira u određenom ritmu. U pušača cigareta igra ulogu iritantnog faktora. Enzimi se proizvode nasumično, što doprinosi brzom razvoju pankreatitisa.

Pacijent treba pravilno jesti. Dijeta za pankreatitis podrazumijeva strogu dijetu, određenu dijetu. Pušač rijetko osjeća glad, jer nikotin suzbija odgovarajuće centre u mozgu. Pacijentu postaje teško pridržavati se pravilne prehrane.

Kako se riješiti loše navike

Ljudi koji pate od hroničnog pankreatitisa i puše čak i jednu cigaretu dnevno trebali bi se odreći loše navike.

Mnogo je korisnih preporuka, savjeta koji pomažu da prestanete pušiti. Zabranjena su sredstva na bazi nikotina (flasteri, žvakaće gume, sprejevi) za upalu probavnih organa.

Da biste se riješili ovisnosti, trebate:

  • započnite da se bavite sportom ili barem jutarnjim vežbama,
  • češće biti na otvorenom
  • izbjegavajte stres.

Nakon prestanka pušenja osoba na neko vrijeme postaje vrlo razdražljiva. Psiholog će pomoći u rješavanju ovog problema.
Učinak pušenja na gušteraču je očigledan. Koliko god se teško odrekli loše navike, to se mora učiniti. Pankreatitis je neizlječiva bolest, ima hronični oblik. Svaka ozljeda gušterače dovodi do pogoršanja stanja, razvoja opasnih komplikacija

Koje su komplikacije pankreatitisa?

Pogoršanje toka bolesti uključuje:

  • kalcifikacija organa (aktivna pojava kamenja),
  • razvoj egzokrinog zatajenja,
  • pojava pseudociste.

Treba napomenuti da je polazna točka akutnog pankreatitisa dugotrajna upotreba alkohola, a pušenje je njegov katalizator. Oni koji piju više od 400 grama alkoholnih pića mjesečno povećavaju vjerojatnost upale organa oko 4 puta, ali to ne znači da možete pušiti s pankreatitisom.

Mehanizam djelovanja duhana

Čitava kaskada patoloških i fizioloških reakcija probavnog sustava koje nastaju nakon slijedećeg naleta mogu se predstaviti na sljedeći način:

  1. Dim iz cigarete, tačnije katrana, amonijak, karcinogeni i nikotin iritiraju sluznicu usne šupljine. Oni dodatno oštećuju epitelne ćelije hemijskim i termičkim efektima. To često uzrokuje zloćudne novotvorine.
  2. Otkako dolazi do iritacije, aktivira se proces pljuvačke. Što se više proizvodi, postaje i deblji. Takva kaskada događaja je signal u centralnom nervnom sustavu da njegovom daljnjom probavom možete „uključiti“ želudac i cijeli probavni sistem za jelom.
  3. Pankreas počinje da proizvodi proteolitičke enzime i povećava njihov ulazak u dvanaestopalačno crevo 12.
  4. Ali na kraju rezultat, nijedna kvrga s hranom ne uđe u želudac i crijeva i sve aktivne tvari počinju razgraditi vlastita tkiva.

Pored toga, kada osoba puši, tada nikotin ima drugi učinak na hipotalamus i centralni nervni sistem. Aktivira centar zasićenja i blokira zonu gladi u mozgu. Tijelo misli da je nakon sljedeće cigarete dobio nešto hranjivih sastojaka, ali u stvari - samo dim i kancerogene ćelije.

Dodatni negativni faktor utjecaja duhana je spazam Vaterovih bradavica, koji služi kao otvor između kanala glavnog probavnog organa (u ovom slučaju gušterače) i dvanaesnika 12. To dovodi do nemogućnosti prolaska pune količine proteolitičkih enzima u šupljinu crevne ampule i dovodi do njegove stagnacije. Kao rezultat toga, tijek pankreatitisa se pogoršava kada pacijent paralelno puši.

Učinci pušenja

Iz patogeneze učinaka upotrebe cigareta jasno se može vidjeti cijela opasnost loše navike. Naravno, 1 napuhavanje ili cigareta nisu u stanju izazvati tako jake upale gušterače. Ali što je sa pušačima koji svakodnevno lako opustoše čitav čopor dugi niz godina. A to se ne sjeća drugih bolesti koje bi u njima mogle potencijalno nastati.

Na kraju, ako pacijent s pankreatitisom puši, tada doživljava:

  • opekotine oralne sluznice i simptom hipersaliviranosti - prekomerno lučenje sline. Često možete vidjeti muškarca ili ženu sa cigaretom koja stalno ispliva višak tečnosti,
  • pogoršanje svih bolesti gastrointestinalnog trakta, uključujući gastritis i druge probleme,
  • zamišljeni osjećaj sitosti s napredovanjem u patologiji metaboličkih procesa,
  • potencijal za razvoj malignih novotvorina različitih lokalizacija,
  • zatvor ili proliv
  • gubitak kilograma
  • bol zbog bolesti.

Stoga se postavlja logično pitanje: "Da li pušenje vrijedi takve rezultate?"

Neke karakteristike

Medicinski naučnici u Velikoj Britaniji proveli su opsežno kliničko istraživanje, koje se odnosilo na pušače sa pankreatitisom. Identificirano je nekoliko ključnih činjenica:

  • Trajanje terapije i njegova složenost kod pacijenata koji su imali lošu naviku bilo je 45% veće nego u usporedbi s drugim ispitanicima.
  • Za zaustavljanje glavnih simptoma bilo je potrebno koristiti širi spektar lijekova.
  • Period rehabilitacije ljubitelja duhanskog dima bio je 2 puta veći od normalnog perioda oporavka.
  • 60% pušača moralo je imati rane relapsa.

Slične studije u Italiji pokazale su vezu između pušenja i kalcifikacije pankreasa. Pored toga, ustanovljeno je da kobna navika značajno povećava rizik od dijabetesa.

Šta treba imati na umu za one koji žele prestati pušiti?

Važna stvar ostaje pravilno uklanjanje štetne ovisnosti. Za pacijente s pankreatitisom nisu prikladne normalne žvakaće gume, nikotinske flasteri, tablete ili pastile. Sva ta sredstva aktiviraju izlučivanje enzima od oštećenog organa i pogoršavaju tijek njegove upale.

Jedini adekvatan izlaz iz situacije je snažni napor pacijenta i psihološka podrška njegove rodbine i prijatelja. Ovo je jedini način da prestanete pušiti jednom zauvijek, bez dodatnog oštećenja probavnog sustava.

Zašto ne možete pušiti upalom gušterače

Kod pankreatitisa pankreasa tijelo doživljava veliki stres, ne računajući cijeli probavni sistem. Pušenje se nikada nije smatralo dobrom navikom i aktivnosti, već negativno utječe na cijelo ljudsko tijelo, zagađujući ga.

Gušterača u svom zdravom obliku svakodnevno proizvodi ogromnu količinu enzima koji pomažu tijelu da pretjera s hranom. Ali u upalnim procesima gušterače, enzimi se često aktiviraju prije vremena, počinjući direktno djelovati u tijelu žljezdanog tkiva ili uopšte ne pronalaze izlaz i začepljuju se u tijelu žlijezde. Na upalu gušterače utiču mnogi faktori, uključujući pušenje.

Učinak pušenja na pluća, srce, živčani i probavni sistem godinama su proučavali ljekari i postoji samo jedan zaključak - ovo je izuzetno opasna i štetna ovisnost, od koje nema apsolutno nikakve koristi, već samo štete. U duhanskom dimu nalazi se ogromna količina katrana, nikotina, amonijaka, karcinogena, ugljičnog monoksida, formaldehida.

Sve ove komponente u tijesnom ligamentu su otrov, koji polako i neprimjetno ubijaju pacijenta iznutra. Pušač svakodnevno truje svoje tijelo više nego cijela zagađena atmosfera, nečista voda i ostali otpadni proizvodi stanovništva.

Mnogi se pacijenti pitaju je li moguće pušiti upalom gušterače, jer se vjeruje da duhan ni na koji način ne utječe na probavu. Ovo je mišljenje potpuno pogrešno. Pored pluća, duhanski dim taloži se na usnoj sluznici i prolazima hrane.

Svaka pušena cigareta izaziva iritaciju receptora u ustima i povećanje salivacije. Centralni nervni sistem prima lažni signal o unosu hrane i pankreas počinje da proizvodi enzime. Jednom u dvanaestopalačnom enzimu enzimi ne nalaze posao, jer u crijevima postoji samo ta slina, koju je pacijent progutao.

Takvo povećano opterećenje gušterače, zajedno s neuhranjenošću, prije ili kasnije dovodi do upalnih procesa gušterače.

Negativni učinci pušenja na gušteraču

Pankreatitis i pušenje su nespojivi, jer ove "tihe ubice" čine veliku štetu tijelu i kanalima gušterače:

  1. Blokada kanala. Duhanski dim izaziva grčeve vater-papile - ventila koji blokira kanale pankreasa. Često pušenje može dovesti do djelomične ili potpune blokade kanala kroz antispazmodičke procese ventila.
  2. Strukturne promjene u gušterači. Konstantni prekidi u radu žljezdanog tkiva na osnovi stimulusa cigarete dovode do degenerativnih promjena tkiva. Nažalost, gušterača se ne obnavlja, pa je važno na vrijeme ukloniti sve faktore koji dovode do nepovratnih procesa.
  3. Smanjena sekrecija enzima. Uz degenerativne promjene, željezo često nije u stanju proizvesti pravu količinu enzima, što dovodi do probavnih problema. Želudac i dvanaesnik ne mogu se nositi s hranom bez soka pankreasa, pa tijelo prestaje primati korisne tvari i vitamine, a pacijenta muče simptomi pankreatitisa i probavne smetnje.
  4. Rizik od razvoja onkologije pankreasa. Pušenje i gušterača su nespojive stvari, kvalificirani naučnici dokazali su da pušači pate od raka gušterače 2-3 puta češće od ljudi koji nemaju ovu lošu naviku.
  5. Kalcifikacija. Duhanski dim utječe na gušteraču kao katalizator taloženja soli, stvarajući tako kalcifikaciju.
  6. Oslabljena proizvodnja hormona. Pušenje nije ograničeno samo na oštećenje probavnog trakta, već ne utječe i na endokrini sustav. Gušterača proizvodi dva važna hormona, inzulin i glukagon. Upala gušterače vodi do poremećaja u proizvodnji tih hormona i povećanja razine šećera u krvi osobe, što povlači za sobom šećernu bolest.
  7. Kršenje aktiviranja enzima. Smole i kancerogeni negativno utiču na inhibitor tripsina. Zbog toga sok gušterače počinje djelovati ranije nego što je ušao u dvanaestopalačno crijevo i svaki put dovodi do uništenja tkiva žlijezde.

Pušenje je navika koja dramatično utječe na cijelo tijelo. Svaki pušač trebao bi razmisliti o posljedicama svog izbora, je li spreman smanjiti broj sretnih godina u svom životu radi malog zadimljenog hobija.

Uticaj duvana na tok bolesti

Pušenje povećava proizvodnju soka u žlijezdi, pogoršavajući upalu. Toksične smole djeluju na acetilholinske receptore i povećavaju količinu adrenalina u krvi. Razina glukoze raste, željezo proizvodi više inzulina, što dovodi do pojave upalnog procesa. Pankreatitis prati gotovo svakog pušača. Što više pacijent konzumira cigarete, brže se razvija bolest.

Duhanske smole sadrže bezbroj tvari opasnih po ljudsko tijelo koje ulaze u krvotok s dimom. Dim cigarete ima razorni učinak na gušteraču, pankreatitis i pušenje - dobrovoljno pogoršanje zdravlja. Svaka pušena cigareta izaziva rad pljuvačnih žlijezda, što pokreće proces probave. Želudac se priprema za hranu, željezo proizvodi enzime. U nedostatku hrane, probavna tekućina počinje djelovati na vlastita tkiva.

Dolazi do smanjenja količine izlučenih enzima, što otežava asimilaciju hrane. Proizvodnja inzulina se smanjuje, struktura gušterače se mijenja, vjerojatnost raka se povećava. Pušenje utiče na gastrointestinalni trakt na sličan način:

  • blokira glad
  • oponaša osećaj punoće,
  • utiče na kretanje hrane u crevima,
  • smanjuje proizvodnju bikarbonata,
  • potiče taloženje kalcijumovih soli u gušterači,
  • inhibira endokrinu funkciju,
  • inhibira inhibitor tripsina.

Komplikacije pušenja

Cigareta sadrži 3000 tvari opasnih po zdravlje ljudi. Prvu skupinu toksina čine smole koje proizvode iritantne efekte na pluća i bronhije, gastrointestinalni trakt, druga - nikotin, koji izaziva zavisnost od lekova, treća - toksični plinovi: ugljen-monoksid, azot, hidrogen-cijanid.

Upotreba cigareta sa pankreatitisom izaziva niz drugih bolesti:

  • kardiovaskularni zastoj
  • formiranje pseudociste,
  • uvećana slezina,
  • venska insuficijencija
  • dijabetes melitus (kada puše pacijenti iznad 1 paketa dnevno),
  • formiranje kamena
  • oslabljena funkcija jetre,
  • kršenje gastrointestinalnog trakta,
  • čir na želucu
  • bolesti pluća (nakupljanje tečnosti u membranama).

Rizik od bolesti povećava se uz uporabu više od paklice cigareta dnevno. Pušenje s pankreatitisom poništava liječenje gušterače, izaziva taloženje soli, ometa protok krvi. Nikotin povećava vjerojatnost ponovne pojave bolesti (recidiva).

Učinak pušenja alkoholom na gušterači

Alkohol je jedan od uzroka razvoja hroničnog pankreatitisa, kao i mnogih drugih bolesti. Nepušači imaju mnogo manje vjerojatnosti da će dobiti upalu žlijezde. Dugotrajna istraživanja naučnika na ovom području zaključila su da svakodnevno konzumiranje 30-100 g alkohola tokom 10-20 godina bez prestanka dovodi do bolesti žlijezda. Vjerovatnoća za hronični pankreatitis raste, srazmjerno broju popušenih cigareta.

Oslobađanje od ovisnosti

Pacijentima je kontraindicirana uporaba žvakaćih guma, bombona, nikotinskih flastera - pomoćna sredstva koja olakšavaju prestanak pušenja. Potrebne su ogromne snage volje i razumijevanje neizbježnosti situacije. Pacijentu je potrebna moralna podrška od rodbine, prijatelja, poznanika i ljekara. Oni koji se boje od debljanja nakon odustajanja od cigareta, ne bi trebali brinuti: uz strogu dijetu prikazanu u liječenju gušterače, problematično je dobijanje dodatnih kilograma.

Ako je nemoguće odbiti cigarete, neće biti nepotrebno zakazati sastanak s psihologom, u nekoliko sesija profesionalci će pomoći riješiti problem.

Osobe s dugogodišnjim iskustvom pušenja trebaju se sjetiti da je riješiti se loše navike oštro nemoguće, tijelo je već prilagođeno svom uobičajenom načinu funkcioniranja. To ćete morati baciti postepeno i pripremiti se za kratkotrajno slabljenje imuniteta, pojavu čira ili stomatitisa u ustima, bolesti ARVI (ARI), razdražljivost, moralnu iscrpljenost, nesanicu i gubitak snage.

Rezultati promjena životnog stiha mogu motivirati: nakon višemjesečnog prestanka pušenja pluća se očiste, obnavlja se krv, krvni tlak se normalizira, neprestani kašalj i stalne glavobolje nestaju, nakon pola godine stanice jetre se potpuno obnavljaju. Liječenje upaljene žlijezde u ovom je slučaju mnogo produktivnije, smanjuje se broj pogoršanja, smanjuje se vjerojatnost nastanka onkologije koja uzrokuje pušenje u pankreatitisu.

Važno je koristiti zdravlje kao motiv da se riješite loše navike. Potrebno je formulisati razloge zbog kojih je potrebno odustati od pušenja. Bolje je popisati u pisanom obliku, slična metoda će pokazati potpuno razumijevanje slike. Sigurno da postoji mnogo više razloga prestanka pušenja, osim lečenja pankreatitisa. Korisno je pročitati informacije o opasnosti duhana, vidjeti fotografije koje jasno pokazuju razorno djelovanje nikotina na unutarnje organe, pronaći ljude koji dijele pozitivna iskustva i pomažu savjetima.

Za one koji odustanu

Za poboljšanje rada pluća i gušterače nakon odbijanja cigareta koristi se poseban set vježbi:

  • podizanje ruku do maksimalne visine, naizmjenično uz izdisaj,
  • Posturalna drenaža - izvodi se u ležećem položaju, naizmjenično - prvo s desne, zatim s lijeve strane kako bi se nakupljala ispljuvak, a potom je riješite uz pomoć ekspektoranata.

Učinkovito liječenje pankreatitisa ovisi o pravovremenom liječenju liječnika i ispravnoj dijagnozi. Ali mnogo ovisi o pacijentu: treba težiti zdravom načinu života, riješiti se loših navika. Pankreatitis i pušenje su nespojivi!

Bolest i nikotin

Toksične smole sadrže ogromnu količinu nečistoća štetnih za organizam. U cirkularni sistem ulaze s udisanim dimom cigareta, koji destruktivno utječe na gušteraču. Sustavno pušenje potiče pojačani rad pljuvačnih žlijezda koje prate probavni proces. Želudac je pripremljen za početak probave, pa žlijezda počinje proizvoditi potrebne enzime. Tijelo ne prima hranu, tečnost djeluje na vlastita tkiva. Količina enzima koja je tijelu potrebna smanjuje se. Proizvodnja inzulina se uveliko smanjuje, dolazi do promjena u strukturi gušterače, a vjerovatnoća za rak povećava se.

Učinak pušenja na rad želuca i creva manifestuje se kako slijedi:

  • glad je izgubljena
  • stvara se imitacija sitosti,
  • utiče na kretanje hrane u tijelu,
  • količina bikarbonata je smanjena,
  • soli kalcijuma se talože u gvožđu,
  • potisnuta endokrina funkcija.

Oko 4.000 štetnih sastojaka ulazi u tijelo kao dio sadržaja cigarete. Nikotin, karcinogeni, formaldehidi, amonijak uzrokuju ozbiljnu štetu.

Njegov razvoj izravno je povezan s brojem popušenih cigareta. Dijagnoza pankreatitisa kod pušača pojavljuje se ranije nego kod nepušača. Ništa manje opasna nije i kombinacija cigareta i alkohola, čija kombinacija stimulira napredak niza drugih bolesti.

Naučne činjenice

Britanski istraživači zaključili:

  • Ovisnicima je mnogo teže nositi se sa bolešću.
  • Period oporavka se udvostručuje.
  • Pojava relapsa povećava se za gotovo 60%.
  • Komplikacije napreduju sa svakom popušenom cigaretom.

Pankreatitis nastao pušenjem uzrokuje kamence i lažne ciste.

Motivacija za kontrolu bolesti

Ako je osoba dugo izložena ovisnosti, tijelo se obnavlja, tako da oštro odbacivanje ponekad ne dovede do neočekivanih posljedica:

  • oslabi imunitet
  • pojavljuju se razdražljivost i nesanica
  • smanjuje se radna sposobnost
  • pojavljuje se višak kilograma.

Nakon nekoliko mjeseci bez pušenja, pluća postaju čistija, krv se obnavlja, pritisak se vraća u normalu, stalni kašalj i glavobolja stvar su prošlosti. Nakon šest mjeseci ćelije jetre se potpuno obnavljaju. Terapija upale žlijezde mnogo je efikasnija, broj egzacerbacija je u opadanju, rizik od raka je sveden na minimum.

Nije se lako nositi sa duhanskom ovisnošću jer se ovisnost javlja ne samo na fizičkom, nego i na psihološkom nivou.

Kada je žlijezda jako upala, strogo je zabranjeno koristiti elektronske cigarete, nikotinske flastere, posebne žvakaće gume i bombone. Oni koji se boje odbacivanja kilograma duhanskih proizvoda mogu se ne brinuti: strogo ograničenje prehrane propisano za pankreatitis neće dati šansu za višak kilograma.

Zaključak

Kvalitativna terapija za pankreatitis povezana je s traženjem ljekarskog savjeta i profesionalnom dijagnozom. U nastojanju da vodite puni život, morate započeti sa odlučnom akcijom i prestati pušiti! Mnogo je u rukama pacijenta: važno je nastojati se odreći loših navika.

Pogledajte video: Trigliceridi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar