Pečeni luk protiv dijabetesa

Dijabetičari su dobro svjesni da pored proizvoda koji povećavaju glukozu u krvi, postoje proizvodi sa upravo suprotnim svojstvima. Tu se između ostalog uključuje i obični luk. Nutricionisti preporučuju upotrebu s kuhanim ili pečenim, kao i sirovine u salatama, grickalicama. Razgovarajmo o koristima i štetama pečenog luka kod dijabetesa, koja jela od njega kuhati, koliko jesti za smanjenje šećera.

Sastav i hranjiva vrijednost

  • retinol
  • B vitamini, uključujući niacin,
  • askorbinska i jabučna kiselina,
  • kvercetin
  • kalijuma
  • sumpor
  • magnezijum
  • jod
  • fosfor

Posebnu pažnju treba obratiti na tvari potrebne za snižavanje šećera u krvi.

Prije svega, to je alicin kojeg karakteriše visoka biološka aktivnost.

Ima sledeći efekat:

  • jača krvne sudove
  • sprečava trombozu,
  • snižava krvni pritisak
  • reguliše toleranciju na glukozu,
  • normalizuje metabolizam lipida.

Fitonutrijent se aktivno bori protiv slobodnih radikala, štiteći stanice od njihovih štetnih efekata.

Nastavljajući razgovor o tome kako je luk koristan, ne može se prisjetiti još jedne njegove komponente - adenozina. Ima vazodilatacijski efekat, stabilizuje cirkulaciju krvi i snižava krvni pritisak, djelujući nježno, za razliku od vazodilatacijskih preparata.

Zahvaljujući jodu aktivira se metabolizam lipida. Sumpor potiče rad prehrambenih žlijezda, uključujući proizvodnju inzulina.

Ne zaboravite da je luk dovoljno oštar proizvod, čak i ako se peče ili kuha. Stoga je jelo iz nje kontraindicirano kod bolesti kao što su:

Postoji nekoliko sorti luka, a razlikuju se po boji i ukusu. Svi su podjednako korisni. Međutim, povrće intenzivnije boje sadrži cijanidin, koji jača krvne sudove. Crveni ili ljubičasti luk najbolje se koristi sirov za salate i užine.

Luk sadrži samo 9 g ugljikohidrata, a ukupan sadržaj kalorija od 43 kcal na 100 g proizvoda, količina proteina i masti je nešto više od jedne. Treba napomenuti da je povrće izuzetno korisno i za bolesne i za zdrave ljude, kao punopravan izvor vitamina i minerala. A možete ga jesti u bilo kojem obliku.

Kako kuhati dijabetička jela s lukom

Pečeni luk za dijabetes melitus tipa 2 savjetuje se u prehranu uključiti endokrinologe. Preporučuje se jesti najmanje jedan luk dnevno. Bolje je to raditi redovno, jer je recept za kuhanje vrlo jednostavan. Jelo se odlično slaže s većinom povrća koje dozvoljavaju dijabetičari. Pečeni luk bit će dobar dodatak kuhanom krumpiru, gljivama, žitaricama, ribi ili mesu.

Najlakši način da napravite takvo jelo u mikrovalnoj. Da ne biste preterano presušili povrće, morate mu dodati malo juhe. Oguljeni luk isečen je na 4 dela, položen u kalup. Sipati tečnost da pokrije dno. Kuhajte na maksimalnoj snazi ​​dok ne porumeni i omekša. Obično to traje 20 minuta. Ako je juha bila slana, dodatna sol nije potrebna. Po želji pripremljeni luk možete dodatno začiniti začinima, biberom ili dodati suhi češnjak.

Još jedan način kuhanja dijetalnog povrća je pečenje u foliji. Ovo će zahtijevati cijeli oguljeni luk, malu količinu soli i maslinovog ulja. Sve vrste bilja, suvi beli luk, zelje omogućit će vam promjenu ili dodavanje ukusa. Luk narežite uljem, solju i zamotajte u foliju. Glave pecite u pećnici, u tu svrhu je prikladan i multi-kuhalo. Na sličan način kuhajte luk punjen mesom ili žitaricama. Da biste to učinili, trebate ukloniti jezgru iz povrća stavljanjem umjesto njega prethodno kuhano proso ili mljeveno meso.

Pečeni luk možete pretvoriti u gurmansko jelo ako pripremite umak od oraha, maslinovog ulja, začinskog bilja i belog luka.

Po ukusu podseća na jednu od sorti italijanskog pesto-a. Za pripremu sosa trebat će vam:

  • orasi
  • zelje (neobavezno: bosiljak, cilantro, peršun),
  • beli luk
  • ulje
  • mljevena paprika.

Oguljene, usitnjene orašaste plodove (3 kašike) pomiješate sa dva zdrobljena češnja češnjaka, doda se sitno sjeckani grozd zelenja. Potrebno vam je toliko ulja da umak postane viskozan i prilično gust.

Još jedno jelo koje savršeno nadopunjuje jelovnik s dijabetesom je kuhani luk „na poljskom“. Sastojci koji čine njegov sastav:

Luk se isecka na četvrtine, potapa u kipuću vodu, kuha se 5 minuta. Izvade prorezanu kašiku, stave je u mikrotalasnu pećnicu, na vrhu rasporede ulje, posipaju sirom i ispeku.

Ne postoje trikovi ispeći luk u rerni za dijabetes. Glavna stvar je pridržavati se mjere bez pretiravanja s naftnim napicima. U protivnom, niskokalorično povrće pretvorit će se iz prehrambene namirnice u neprijatelja zdravlja. Treba napomenuti da se korisna svojstva kuhanog ili kuhanog luka malo razlikuju. No, okus potonjeg je mnogo ljepši, pogotovo ako ga kuhate kao cjelovito jelo, uz dodatak začina, sira, maslaca. Ako kuhate luk, on će zadržati skoro sva svoja svojstva, nestat će samo isparljivi eteri, koji povrću daju ljupki miris i ukus. Stoga su jela nakon termičke obrade pogodnija za dnevni meni.

Narodna medicina

Ako se okrenete iskustvu biljne medicine, nije teško pronaći savjete kako začiniti luk. Tradicionalni iscjelitelji preporučuju povrće kuhano neolupljeno. Smatra se da ova metoda zadržava svoja korisna svojstva. Od pečenog luka mogu se pripremiti razni ljekoviti napici. Evo jednog od popularnih recepata. Prethodno pečeni, oguljeni luk prelijte hladnom ključalom vodom. Prije gutanja, infuzija se čuva najmanje jedan dan na hladnom, nakon čega se pije u 1/3 šalice, malo prije jela. Proporcije nisu toliko bitne, oko 200 ml tečnosti trebalo bi biti otprilike polovina prosječne veličine žarulje.

Pogodno za snižavanje šećera u krvi i još jedan narodni lijek - tinkturu luka na suhom crvenom vinu. Izrađuje se od poriluka, za koji će trebati 100 grama po litri tečnosti. Uzmite samo korijenski dio, bez zelenila. Tinktura će biti potpuno spremna za upotrebu za nedelju i po.

Uzimajte lijek u 15 kapi, takođe tri puta dnevno, neposredno prije nego što započnete s obrokom.

Tijek takvog liječenja odvija se jednom godišnje, u trajanju od 3 tjedna.

Koštica luka kod dijabetesa tipa 2 jeftina je i efikasna metoda smanjenja glukoze u krvi.

Školjka povrća izuzetno je bogata sumporom, koji upravo ima ljekovit učinak na dijabetičare.

Najjednostavniji i najčešći način upotrebe kore luka je dekocija ovog. On se na taj način priprema. Sakupljena ljuska se stavi u lončić, prelije vodom, pusti da prokuha. Tada se vatra smanjuje, zadržavajući otopinu sve dok ne dobije intenzivnu boju. Pijte ohlađeno, pola čaše prije jela.

Poznat i prilično dostupan bilo kojem od nas, luk je odličan način za prevenciju i liječenje desetaka bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, kardiovaskularne patologije i hipertenziju. Ne zanemarujte ovaj jedinstveni proizvod koji nam je dala priroda za održavanje zdravlja.

Sorte luka

Uzgojena i divlja biljka iz porodice luka rasprostranjena je u cijelom svijetu. Njegova braća uključuju divlji češnjak i beli luk. Zanimljiva je činjenica da luk bez savladavanja svih kontinenata, čak i sjeverne obale Antarktike, ne postoji među višegodišnjim livadnim travama u Australiji. Biljka hrane s visokim vitaminom i ljekovitom hranom istovremeno je i dekorativna vrsta. Sorte "Suvorov" i "Plavo-plava" ukrasit će bilo koji travnjak u zemlji ili u dvorištu.

Luk jede unutra cjevasti, šuplji lišće, i podzemni dio povrća. Luk je dno, na njemu su pričvršćeni mesnati i sočni listovi. Oni skladište hranjive sastojke. Zbog skraćenog izdanaka, voda u sluznim tkivima služi biljci da opstane u periodu dubokog zagrijavanja tla, suše. Dno sadrži mnogo bitnih elemenata u tragovima za tijelo.

U kuvanju, pored desertnih jela, biljke luka koriste se svuda: u prvom i drugom, salate, sendviči. Predstavnik luka ima mnogo sorti koje se razlikuju:

  • po ukusu - slatko, začinjeno, poluostrvo,
  • bojanje - bijelo, žuto, ružičasto, ljubičasto,
  • oblik - ravna, okrugla, kruškastog oblika,
  • veličini sijalice.

Vruća sorta pogodna je za umake i supe (riba, meso, povrće, žitarice), nadjev u tortama. Slatkog okusa možete konzumirati svježe, za hladne zalogaje. Poluorodna sorta se natapa 10-15 minuta u vodi ili posipa kipućom vodom, tako da iz nje izlazi gorčina (sluz).

Pored luka, postoje mnoge druge njegove vrste - šalotka i poriluk, koji se takođe naširoko koriste u dijetnoj hrani. Imaju nježniju aromu. Umjereno oštar okus - šalotka, slatki - por. Začinjeno povrće se ne pasira u pripremi umaka za preliv supe. Na poriluku se koristi zadebljani, bijeli dio stabljike, razrezan je i aromatiziran posuđem.

Supstance u sastavu luka i njihove glavne akcije

Skrob se, u obliku rezervne materije, ne odlaže u jednu žarulju biljke. Hlapljivi fitoncidi iz porodice luka štetni su za patogene (protozojske gljivice, bakterije). Snažan baktericidni princip luka je alicin, supstanca koja sadrži veliku količinu sumpora.

Oštar miris i specifičan ukus biljke nastaju zahvaljujući esencijalnim uljima (češnjak, luk) koji se nalaze u njoj. Glavna sedmica palačinki je također predstavljena sumpornim spojevima (disulfid). Djelovanje esencijalnih ulja kao aktivnih sudionika u redoks reakcijama u tijelu slično je vitaminskim kompleksima grupa B i C.

Sulfidne veze u supstancama koje sadrže luk podržavaju proteinski spoj - inzulin. Ne dozvoljavaju mu da se raspada u tijelu pod djelovanjem enzima. Hemijski element sumpor potiče proizvodnju hormona od gušterače. Kod šećerne bolesti drugog tipa organ endokrinog sustava zadržava funkciju i moći je djelomično proizvoditi inzulin.

Luk ima gotovo 2 puta veću energetsku vrijednost, ugljikohidrate i 23,5% više proteina od svojih zelenih perja. Luk je po sadržaju proteina superiorniji u štapiću, salati, rotkvici, rabarbara i slatkoj paprici. U usporedbi s drugim biljem, sadrži toliko vitamina B1 koliko i peršin (0,05 mg na 100 g proizvoda), te više od kopra. U pogledu hemijskog elementa natrij, luk je superiorniji od kislice i malo je inferiorniji od njega - u kalcijumu i vitaminu PP (niacin).

Naziv usjeva povrćaProteini, gUgljikohidrati, gEnergetska vrednost, kcal
Luk (perje)1,34,322
Poriluk3,07,340
Luk (luk)1,79,543
Ramson2,46,534
Češnjak6,521,2106

Masnoće i začinjeno povrće porodice luk ne sadrži. Zbog toga, u nedostatku patologija iz gastrointestinalnog trakta ili pojedinačne netolerancije, ne postoje zabrane ili ograničenja upotrebe luka.

Pečeni zlatni luk

Kontraindikacija za upotrebu svježeg luka je stadij pogoršanja poremećaja u radu probavnog sistema (sa peptičkim čirom, gastritisom). Od začina se povećava izlučivanje želudačnog soka, što doprinosi boljoj probavljivosti hrane. Koriste začinjenu biljku, ne samo kao začin u kulinarskom jelovniku.

Kao samostalno jelo, pečeni luk preporučuje se kod ateroskleroze kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Možete koristiti cijele lukovice srednje veličine ili ih isjeći na kriške. Za liječenje dijabetesa prije pečenja povrća u pećnici ogulite luk s površinske ljuske i dobro ih operite.

Mikrotalasna mora biti postavljena na određenu temperaturu „peći“ (3-7 minuta), u rerni - 30 minuta. Svaki luk umotajte u foliju, dodajte malo biljnog ulja i malo soli. Kako okus luka ne bi postao dosadan, u toplo pripremljeno jelo dodajte grubo naribani tvrdi sir. U ovom slučaju sol nije potrebna.

Francuzi, koji znaju puno o kuvanju, kažu da je otkriće novog jela srodno dobijanju priznanja od nebeskog tijela. Recept za pečeno povrće i varijacije na temelju njega mogu se koristiti u svakodnevnoj prehrani bolesnika s dijabetesom.

Liječenje lukom pomaže:

  • normalizacija krvnog pritiska,
  • povećati čvrstoću i elastičnost krvnih žila,
  • jačanje imunološkog sistema.

Luk se smatra prirodnim terapeutskim sredstvom ne samo za dijabetes, nego i za druge bolesti. Narodni recepti preporučuju upotrebu u kombinaciji sa medom. Smjesa poboljšava oslabljen vid, pomaže kod kašlja (bronhitisa), kolitisa i kolpitisa. Oblog od luka ili natopljenog sokom stavlja se na rane, opekotine, čireve. Sadržane materije sprečavaju infekciju i doprinose brzom zacjeljivanju kožnih lezija.

Ukopani u nosu ili radeći brise, razrijeđeni sok od luka liječi hronične i akutne oblike rinitisa. Sa kože možete ukloniti pege, bradavice, upalne kile i akne, podmazati svrbež od uboda komaraca. Sok od luka uzima se s dijagnosticiranim kamenjem u mokraćnom sustavu (bubrezi, mjehur).

Pogledajte video: Sok od crnog luka recept i lekovitost (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar