Sa aromom cimeta

Nedavno su potvrđene medicinske studije: Cejlonski cimet pouzdan je pomoćnik u borbi protiv dijabetesa. Liječnici propisuju popularni začin zajedno s lijekovima za snižavanje šećera u krvi, ali preporučuju da budete oprezni: cimet može biti koristan ili štetan.

Čarobni štapići

Prvo utvrdimo tačno: o kakvoj cimetu pričamo? Činjenica je da na policama često možete naći krivotvorinu iz Kine - koru u prahu kasije, kineski cimet.

Biljka je usko povezana s cimetom koji nam treba - cejlonskim cimetom, srednje ime je „pravi cimet“.

Vidite razliku? To je upravo ovo, stvarno, i morate kupiti. Inače neće biti smisla ili mirisa. Kineski cimet samo je blijeda sličnost njene sejlona Cejlon! Razlučiti mljevene začine nije lako, stoga je pouzdanije kupiti štapiće od cimeta nego prašak za liječenje. Tvrdi, grubi u kasiji i lomljivi, mrvi na cimetu. Boja pudera ne bi trebala biti tamnocrvena, već mliječno čokoladnog nijansi. I, naravno, miris - Kinez ima slab, neizražen, začinjeniji. Cimet, kako kažu, nema miris.

To je pitanje cijene. Jeftina kasija, osim u Kini, raste i u Vijetnamu i Indoneziji. Elitni cejlonski cimet je skup, ali njegova su svojstva mnogo jača - i u slastičarskim aplikacijama, i u tradicionalnoj medicini. Loš lijek je gubljenje novca i vremena. Niste sigurni - ne kupujte! I ne započnite sa liječenjem. Uz to su sve vrste kasije "bogate" antikoagulantskim kumarinom, čija je pretjerana upotreba toksična i opasna za jetru.

Uporedite ih ponovo, zapamtite i napravite pravi izbor.

Mljeveni cimet ne smije se kupovati i iz razloga što proizvođači pripremljenih začina po pravilu miješaju brašno, škrob i slične beskorisne dodatke kako se prah ne bi zbližio i izgubio vid. Nabavite mirisne "čarobne štapiće", čijeg ste porijekla i kvaliteta sigurni, i sami napravite od njih ljekoviti puder - malo, po potrebi. Treba ga čuvati u hermetički zatvorenim posudama, bez pristupa svjetlosti, topline i zraka. Mleveni cimet je higroskopan, a korisne materije u njemu se lako uništavaju.

Korisna svojstva cimeta

Koja je vrijednost stvarnog cimeta tamo i koja su njegova svojstva koja se koriste u narodnoj medicini, posebno za liječenje dijabetesa?

Cimet u prahu, ulazeći u tijelo, smanjuje otpornost na inzulin. Kao rezultat toga, sadržaj šećera u krvi opada prilično brzo. Istovremeno, smanjuje se prisustvo lipida i "lošeg" holesterola, posude stječu elastičnost i oslobode se krvnih ugrušaka.

Takve zaključke nakon odgovarajuće studije 2003. godine doneli su priznati naučnici-dijabetolozi iz SAD-a, vodeći stručnjaci Američkog udruženja za dijabetes J. Merkoll i E. Campbell.

Ovaj prirodni lijek je posebno značajan za dijabetes tipa 2, kada se pod utjecajem inzulinske rezistencije nešvarena glukoza pretvara u toksine i uništava krvne sudove. Stoga cimet "djeluje" i na snižavanje nivoa šećera i sprječavanje komplikacija dijabetesa. Glukoza se sada vrlo brzo apsorbuje u krvi - metabolizam se ubrzava dvadeset puta!

Cimet pomaže osobi ne samo kod dijabetesa, nego i uklanja druge tegobe i tegobe:

  • uklanja nadimanje
  • smiruje grčeve u mišićima gastrointestinalnog trakta,
  • sprečava mučninu, povraćanje,
  • normalizuje apetit,
  • smanjuje manifestacije proliva,
  • Pomaže u borbi protiv infekcija u tijelu.

Narodni recepti za dijabetes tipa 2

Lijekove za dijabetes od cimeta pripremiti su vrlo lako. Važno je samo strogo poštivati ​​ne samo doziranje u formulaciji, već i režim doziranja. Zapravo, čak i cimet koji je bezopasan općenito, ako se prekorači dnevni unos, može postati nesiguran za dijabetičare.

Piće od meda

  • cimet - 1 kašika,
  • med - 2 kašike
  • voda - 300-350 g.

  1. Vodu prokuhajte i ostavite da se malo ohladi.
  2. Umiješajte šolju meda i cimeta, ostavite da se pirja najmanje 12 sati.
  3. Piće treba podijeliti u dva jednaka dijela, piti ujutro i prije spavanja, malo prethodno zagrijati.

Čaj od cimeta

  • crni čaj - 1 šolja,
  • cimet - ¼ kašika.

  1. Napravite ne previše jak čaj.
  2. Ulijte u nju cimet, promiješajte.
  3. Ostavite da vari 15 minuta.

Uzimajte čašu dnevno, pola sata prije jela ili sat vremena poslije. Izvrsno za snižavanje nivoa šećera i poboljšanje metabolizma.

Već drugi tjedan pijem cimet u prahu i primjećujem pad šećera. Imam dijabetes tipa 2.

Elena

http://www.medcent.ru/diabet/korica-pri-diabete-pravda-polezna-korica-pri-saxarnom-diabete.html

Još uvijek imam prvu vrstu dijabetesa i sigurno ću pokušati na ovaj način sniziti šećer. Hvala!

Nikolaj Ivanovič

http://deluxe.com.ua/articles/spice-and-health/korica-pri-diabete.html

Začinjen kefir

  • kefir - 1 čaša,
  • cimet - 1/4 kašike kašike,
  • đumbir, biber - na vrhu noža.

  1. Sve komponente dobro izmiješajte.
  2. Inzistirajte na oko pola sata.

Pijte na prazan stomak, sat vremena prije jela. Piće, između ostalog, pomaže u smanjenju apetita i potiče gubitak kilograma.

Pijem ujutro na prazan stomak, a noću takav napitak: cimet - 0,5 kašike đumbira, đumbir - 0,5 tsp. i crvenu mljevenu papriku na vrhu noža na 100 grama tople vode. Insistiram 30 minuta. Uzimam ga već 15 dana. Šećer je imao 18, postao 13, Hvala, pomaže.

Olga

http://www.medcent.ru/diabet/korica-pri-diabete-pravda-polezna-korica-pri-saxarnom-diabete.html

Cimet se uzima u svom čistom obliku, počevši od jednog grama praha na dan (to je 1/5 žličice), a dnevno doziranje se postepeno dovodi do najviše šest grama (puna čajna kašika). U tom slučaju je potrebno stalno provjeravati razinu šećera u krvi i, naravno, prethodna konsultacija s endokrinologom je obavezna.

Kako liječiti cimetom? - video

Ja sam ljekar, treniram više od 15 godina i savjetujem svima koji imaju dijabetes da poslušaju savjet da koriste cimet u prahu. Prijem moramo započeti malim dozama, postepeno povećavajući sve dok nivo šećera ne bude unutar 5-7 jedinica. Mnogi moji pacijenti to već rade, odabirom svojih pojedinačnih standarda unosa cimeta. A cimet im zaista pomaže!

Taras Mironovič

http://deluxe.com.ua/articles/spice-and-health/korica-pri-diabete.html

Rizici ovog tretmana

Uz sve pozitivne aspekte liječenja cimetom, treba ga uzimati s oprezom i pod nadzorom liječnika. U rijetkim slučajevima, kod bolesnika s dijabetesom, vjerojatna je pojedinačna netolerancija na ovaj začin, a njegovo predoziranje može izazvati pogoršanje hipertenzije i kronične bolesti jetre i probavnih organa. Cimet se također ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Kombinacija cimeta i nekih drugih sastojaka takođe može dovesti do neželjenih rezultata. - na primjer, s hromom ili alfa lipoičnom kiselinom. Postoje ljekovite biljke koje je bolje ne uzimati zajedno sa cimetom:

  • gorka dinja
  • beli luk
  • konjski kesten
  • vražja kandža
  • fenugreek
  • plantain
  • panax
  • Sibirski ginseng.

Takav biljni tandem će učiniti loš posao za dijabetesa: nivo glukoze može naglo pasti na kritične razine. Ali ako izbjegnete kršiti ta jednostavna pravila, tada će vam cimet definitivno pružiti zdravlje i istovremeno puno ugodnih senzacija: radost, živost, zadovoljstvo!

Da biste postigli dobre rezultate u liječenju dijabetesa cimetom, morate ga pravilno odabrati i pravilno primijeniti. Ali najvažnije je osloniti se na mišljenje doktora kako bi procijenio kako ova metoda liječenja odgovara vama.

Pogledajte video: Zvjezdice sa cimetom - Fini Recepti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar