Hormoni pankreasa i njihova uloga u metabolizmu

Pankreas - izduženi organ dugačak oko 15-25 centimetara, širok 3-9 centimetara i debljine 2-3 centimetra, koji se nalazi pored stomaka (po čemu je i dobio ime). Masa gušterače je oko 70-80 grama. Gvožđe ima ogromnu ulogu u probavnim i metaboličkim procesima. Gušterača je druga najveća u probavnom sistemu (poslije jetre).

Kod ljudi gušterača teži od 80 do 90 grama. Gušterača igra ogromnu ulogu u metaboličkim i probavnim procesima, obavlja dvije glavne funkcije - egzokrinu i intrasekretornu.

Gušterača igra važnu ulogu u metabolizmu i probavnim procesima, obavlja dvije glavne funkcije - egzokrinu i intrasekretornu.

Egzokrinska funkcija je izlučivanje soka pankreasa koji sadrži enzime (tripsin, lipaza, maltaza, laktaza, amilaza itd.) U dvanaesnik, čime neutralizira kiseli sadržaj želuca i direktno sudjeluje u procesu probave. Intra-sekretorna funkcija je proizvodnja hormona (inzulina, glukagona i lipokoina).

Insulin i glukagon su među sobom antagonisti, regulišu normalan šećer u krvi, uključeni su u metabolizam ugljikohidrata.

Lipocoin potiče stvaranje fosfolipida u jetri što povoljno utječe na oksidaciju masnih kiselina. Sa njegovim nedostatkom moguća je masna degeneracija jetre. Njegov normalan sadržaj sprečava pojavu masne infiltracije jetre i same gušterače.

Pankreas proizvodi aktivni pankreasni sok u dvanaesniku, u kojem se pored tečnog dela nalaze sluzave supstance i ogromna količina enzima. Enzimi se u početku proizvode u neaktivnom obliku i aktiviraju se u dvanaesniku pod djelovanjem žuči enterokinaze, njihovo djelovanje usmjereno je na razgradnju proteina, masti i ugljikohidrata na glavne komponente.

Kroz žlijezdu prolazi kanal koji se otvara u dvanaesniku. U većini slučajeva pankreas i zajednički žučni kanali formiraju zajedničku ampulu i otvaraju se u velikom bradavicu dvanaesnika.

Važnost gušterače za život

Gušterača (pankreas) je jedinstveni unutrašnji organ koji čine dva anatomski nezavisna dela - gornji i donji. Iznutra gvožđe ima rebrastu strukturu, a spolja podsjeća na veliku gomilu. Kao što naziv govori, gušterača se nalazi u lijevoj epigastričnoj regiji, dolje od stomaka (kada ljudsko tijelo leži vodoravno). Gušterača je dio probavnog i endokrinog sustava, jer istovremeno obavlja egzokrinu (egzokrinu) i endokrinu (intracekretornu) funkciju.

Vanjska (ekskretorna) funkcija ostvaruje se u egzokrinom dijelu organa, koji zauzima 98% njegove mase. Sok pankreasa proizveden ovdje sadrži probavne enzime. Izdvajajući se iz lumena dvanaestopalačnog crijeva, izlučivanje gušterače sudjeluje u probavi hrane, razbijajući bjelančevine, masti i ugljikohidrate.

I sastav i količina pankreasnog soka u potpunosti je određena prirodom jela koje jedemo. Na primjer, konzumiranje hljeba uzrokuje maksimalno oslobađanje sekreta u crijevima, mesni proizvodi podstiču umjereno lučenje, a mlijeko - minimalno. Tokom posta, zapremina i koncentracija enzima u pankreasnom soku su zanemarive.

Endokrini dio organa predstavljen je otočićima Langerhansa - nakupinama specijaliziranih ćelija između lobula distribuiranih po cijelom tijelu žlijezde, ali još više u kaudalnom dijelu. Izrađuje biološki aktivne signalne tvari koje se oslobađaju direktno u krvotok i dostavljaju ciljanim organima. Hormoni pankreasa ključni su u metabolizmu ugljikohidrata.

Glavni hormoni gušterače

Glavni hormon gušterače naziva se inzulin. Ovo je polipeptid koji se sastoji od 51 aminokiseline, čija sinteza je odgovorna za beta ćelije otoka pankreasa (insulae pancreaticae). U njima, uz sudjelovanje enzima proteaze, hormon nastaje od svog prethodnika, proinzulina, čija je aktivnost 5% aktivnosti samog inzulina.

Inzulin ima molekularnu težinu od oko 6000 Da i sastoji se od para polipeptidnih lanaca povezanih disulfidnim mostovima. Fiziološka norma inzulina u ljudskoj krvi kreće se od 3 do 25 mkU / ml, u trudnica njegova razina dostiže 5-27 mkU / ml, a u djece 3-20 mkU / ml.

Pored inzulina, endokrini dio pankreasa proizvodi:

  • glukagon,
  • c je peptid,
  • polipeptid pankreasa,
  • gastrin
  • amilin

Funkcije hormona pankreasa u tijelu

Uloga inzulina

Glavna važnost inzulina je snižavanje razine šećera u krvi aktiviranjem procesa iskorištavanja (apsorpcije) glukoze i njegove apsorpcije u mišićima i masnom tkivu. Dešava se na sledeći način.

Složeni ugljikohidrati iz pljuvačke slomljeni amilazom u ustima se već razgrađuju na jednostavne šećere - maltozu i glukozu nakon čega potonji lako ulaze u krvotok. Tamo se uz pomoć inzulina glukoza pretvara u glikogen - polisaharid, čiji se višak taloži u jetri i mišićima. Tako se pod utjecajem inzulina šećer apsorbira u tkivima.

Mehanizam djelovanja inzulina ostvaruje se u više smjerova odjednom. Prvo, hormon inhibira otpuštanje glukoze iz ćelija jetre, a istovremeno povećava brzinu apsorpcije šećera u stanicama našeg tijela, pridonoseći povećanju propusnosti ćelijskih membrana. Paralelno s tim, inzulin zaustavlja razgradnju glukagona, hormona gušterače koji ima suprotan učinak inzulina.

Uloga glukagona

Ovaj jednolančani polipeptid sintetiše alfa ćelija otoka pankreasa Langerhansa i ima molekulsku masu od oko 3500 Da. Vrsta glukagona - enteroglukagon koji proizvodi crijevna sluznica po svom se djelovanju malo razlikuje od pankreasa.

Glukagon povećava šećer u krvi stimulišući njegovu sintezu u jetri. Takođe potiče razgradnju lipida u masnom tkivu. Dakle, inzulin i glukagon obavljaju suprotne funkcije, što u konačnici dovodi do normalne razine glukoze u krvi. Uz ove tvari, u održavanju normalne razine šećera uključeni su hormoni hipofize, štitnjače, paratireoidne žlijezde i nadbubrežne žlijezde - adrenalin, kortizol i somatostatin (hormon rasta).

Polipeptid pankreasa i njegove funkcije

C-peptid se ne može nazvati punopravnim hormonom gušterače, jer je fragment molekule proinzulina, koja nakon odvajanja od njega slobodno cirkuliše u krvotoku, što je svojevrsni kvantitativni ekvivalent inzulina. To vam omogućava da ga koristite u dijagnostici dijabetesa i drugih bolesti gušterače i jetre.

Zabilježeno je povećanje razine C-peptida kod inzulina. Osim toga, ovaj pokazatelj omogućava vam prilagođavanje liječenja dijabetesa određujući sadržaj inzulina u tijelu. Takođe, određivanje nivoa C-peptida pomaže u procjeni stanja fetusa kod žena koje imaju dijabetes.

Kako djeluju hormoni pankreasa?

Poznato je da se inzulin počinje proizvoditi pri pragovnoj koncentraciji šećera u krvi od 5,5 mmol / L, a kad glikemija dosegne 3,3 mmol / L, njegova proizvodnja se obustavlja. U slučaju povećanja glukoze u krvi, povećava se izlučivanje inzulina, a kada se smanji, naprotiv, oslobađa se velika količina glukagona.

Ostali hormoni i endokrina disfunkcija pankreasa

Endokrina funkcija gušterače, kao i egzokrina funkcija u mnogočemu utiču na metabolizam u probavnom sistemu

Dio ćelija gušterače proizvodi specifične hormone koji sudjeluju u regulaciji probave.

Pankreasna žlijezda izlučuje:

  1. Ghrelin je hormon gladi, čija sekrecija potiče apetit.
  2. Polipeptid pankreasa - tvar čija se fiziologija uticaja sastoji u inhibiranju izlučivanja gušterače i podsticanju proizvodnje želučanog soka.
  3. Bombesin - odgovoran za zasićenje hrane, a takođe stimuliše izlučivanje pepsina želucem.
  4. Lipokain je hormon čije je značenje mobilizacija odloženih masti.

Tako, kada gušterača funkcionira u normalnim uvjetima i obavlja sve svoje funkcije, rizik od razvoja gojaznosti i dijabetesa svodi se na minimum. Ako je stalno izložen vanjskim napadima u obliku izloženosti alkoholu, može doći do utjecaja masne hrane, kršenja povezanih s egzokrinom disfunkcijom i endokrinom.

Pankreatitis je upala tkiva gušterače koja pogađa sve njegove dijelove, pa se problemi počinju pojavljivati ​​na mnogim razinama.

Ukratko, patologija endokrinog dijela gušterače možemo podijeliti na:

Za najčešći urođeni poremećaj smatra se dijabetes melitus ovisan o insulinu. Problem je nedostatak beta ćelija na otočićima Langerhans, ili kršenje njihove sekretorne funkcije. Takva djeca su prisiljena čitavog života 4-6 puta dnevno da sebi inculiraju inzulin potkožno, kao i da mjere glukotar glukometrom.

Stečene patologije nastaju kao reakcija na oštećenje gušterače - njegovu traumu, izlaganje otrovnim tvarima. Takva kršenja mogu se pojaviti u obliku hroničnog procesa dijabetes melitusa koji nije ovisan o inzulinu, uz lagano kršenje izlučivanja inzulina. Ovakvom bolesniku je dovoljno da slijedi dijetu. Oštećenja gušterače mogu se također naglo pojaviti s razvojem nekroze pankreasa, po život opasnog stanja koja zahtijeva hitnu hiruršku intervenciju.

Sva endokrinologija traži načine za sprečavanje urođenih poremećaja pankreasa, kao i metode zaštite žlezde od negativnih efekata.

Liječenje patologije pankreasa

Šećerna bolest ovisna o insulinu. Jedini način lečenja ove bolesti je putem inzulinske terapije. Ranije je bila životinjskog porijekla, sada oslobađaju ili pročišćeni ljudski inzulin ili sintetički.

Ova supstanca dolazi u dva oblika - kratkom i produženom djelovanju. Brzo djelujući inzulin koristi se 4 puta dnevno 15 minuta prije jela, snažna je supstanca koja pomaže u rješavanju povećanog opterećenja glukozom.

Produljeni oblici inzulina ubrizgavaju se dva puta dnevno - ujutro i uveče, ovaj oblik sprečava fluktuaciju glukoze u krvi na pozadini stresa, fizičkog napora i emocija.

Postoje inzulinske pumpe koje su ušivene u kožu; ovi uređaji se programiraju za određeni obrazac oslobađanja inzulina. Pozitivna poanta njihove upotrebe je nedostatak potrebe za stalnim injekcijama, među minusima je velika cijena i nepažnja pacijenata koji prestaju kontrolirati razinu šećera u krvi, vjerujući svoj život pumpi.

Neinzulinski ovisan dijabetes melitus. Primarni zadatak u liječenju ove bolesti je korekcija načina života - to je dijetalna prehrana, gubitak težine i visok nivo tjelesne aktivnosti.

Sa visokim nivoom glukoze oralno se koriste lijekovi za snižavanje glukoze, poput glibenklamida. Biološki učinak lijekova ove skupine je poticanje izlučivanja inzulina beta ćelijama otočića Langerhansa, jer je kod ove vrste dijabetesa funkcija pankreasne žlijezde još uvijek sačuvana, iako je smanjena.

Upotrebljavaju se supstituenti šećera - fruktoza, sorbitol. To omogućava pacijentima da ne uskraćuju sebi slatkiše i kontroliraju razinu glukoze i svoje zdravlje.

Životni uslovi

Endokrina uloga gušterače, kao što je već spomenuto, od velike je važnosti za normalno funkcioniranje mozga.

Opšte stanje organizma zavisi od normalnog funkcionisanja ovog organa.

Osim što utječe na funkcioniranje mozga, gušterača utječe i na veliki broj biohemijskih reakcija u ćelijama tkiva.

Stoga, ako se njegova funkcija krši, mogu se pojaviti opasni po život uslovi, koji uključuju:

  1. Hipoglikemijska koma najteže je stanje za rad mozga, javlja se prekomjernom dozom inzulina ili ako pacijent ne jede nakon injekcije inzulina. Klinički se manifestuje slabošću, pojačanim znojenjem gubitkom svijesti. Prva pomoć da se čovjeku pruži nešto slatko ili da popije slatki čaj. Ako je stanje toliko ozbiljno da osoba izgubi svijest, otopina glukoze se daje intravenski u obliku injekcije ili kapaljka,
  2. Ketoacidotska koma - razlog je nedovoljna količina inzulina, na mozak utječu produkti raspada glukoze. Možete posumnjati na stanje ako je osoba bolesna, povraća, postoji oštar miris acetona iz usta. Možete pomoći osobi davanjem inzulina,
  3. Hiperosmolarna koma je teži stepen viška glukoze u krvi. Zbog povećane koncentracije šećera u krvotoku, raste i osmotski tlak tečnosti, što dovodi do činjenice da se voda kreće unutar stanica. Višak unutarćelijske tekućine je edem. Cerebralni edem, naravno, može se liječiti propisivanjem diuretika, ponekad čak i bez rezidualnih efekata na pacijenta. Ali najčešće, čak i ako se osoba u tom stanju može spasiti, on će imati ozbiljne neurološke poremećaje.

Zbog toga je važno na vrijeme posumnjati na patološko stanje kod pacijenata s poremećajima endokrinog gušterače. Jedenje slatkiša na vrijeme može čovjeku spasiti život.

Informacije o funkciji gušterače nalaze se u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Umor i vitalnost - uloga hormona (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar