Diabetalongzen, pronađi, kupi

Trgovački naziv preparata: Diabetalong

Međunarodno vlasničko ime: Gliklazid (gliklazid)

Oblik doziranja: Tablete sa modifikovanim izdanjem

Aktivna supstanca: Gliklazid (gliklazid)

Farmakoterapijska grupa: Hipoglikemijsko sredstvo za oralno davanje sulfoniluree grupe druge generacije.

Farmakološka svojstva:

Oralni hipoglikemijski lek, derivat sulfoniluree druge generacije.

Stimulira lučenje inzulina pomoću gušterače, snižava nivo glukoze u krvi, pojačava učinak glukoze na sekreciju i povećava osjetljivost perifernih tkiva na inzulin. Nakon 2 godine liječenja, većina pacijenata ne razvije ovisnost o lijeku (ostaje povećana razina postprandijalnog inzulina i izlučivanje C-peptida).

Smanjuje vremenski interval od trenutka jedenja do početka izlučivanja inzulina. Vraća rani vrh lučenja inzulina kao odgovor na unos glukoze (za razliku od drugih derivata sulfonilureje, koji imaju učinak uglavnom tokom druge faze izlučivanja). Takođe pojačava drugu fazu izlučivanja insulina. Smanjuje vrhunac hiperglikemije nakon jela (smanjuje postprandijalnu hiperglikemiju).

Gliklazid povećava osjetljivost perifernih tkiva na inzulin (tj. Ima izražen ekstrapankreasni učinak). U mišićnom tkivu, učinak inzulina na unos glukoze, zahvaljujući poboljšanoj osjetljivosti tkiva na inzulin, značajno se povećava (do + 35%), jer glikazid stimulira aktivnost sintetaze mišićne glikogene.

Smanjuje stvaranje glukoze u jetri, normalizujući vrijednosti glukoze na testu.

Osim što utječe na metabolizam ugljikohidrata, gliklazid poboljšava mikrocirkulaciju. Lijek smanjuje rizik od tromboze malih krvnih žila, utječući na dva mehanizma koji mogu biti uključeni u razvoj komplikacija kod dijabetes melitusa: djelomična inhibicija agregacije i adhezije trombocita i smanjenje koncentracije faktora aktivacije trombocita (beta-tromboglobulin, tromboksan B2), kao i obnavljanje fibrinolitičkog vaskularna endotelna aktivnost i povećana aktivnost aktivatora plazminogena u tkivu.

Gliklazid ima antioksidativna svojstva: smanjuje nivo lipidnih peroksida u plazmi, povećava aktivnost superoksid dismutaze crvenih krvnih zrnaca.

Zbog karakteristika oblika doziranja, dnevna doza tableta Diabetalong 30 mg omogućava efikasnu terapijsku koncentraciju gliklazida u krvnoj plazmi tokom 24 sata.

Nakon oralne primjene gliklazid se u potpunosti apsorbira iz probavnog trakta. Jelo ne utiče na apsorpciju. Koncentracija aktivne tvari u krvnoj plazmi postepeno raste, dostiže maksimum i dostiže visoravan 6-12 sati nakon uzimanja lijeka. Varijabilnost pojedinca je relativno mala. Odnos između doze i koncentracije lijeka u krvnoj plazmi linearna je ovisnost o vremenu.

Raspodjela i metabolizam

Vezanje proteina plazme je oko 95%.

Metabolizira se u jetri i izlučuje uglavnom bubrezima. U plazmi nema aktivnih metabolita.

Izlučivanje bubrega izvodi se uglavnom u obliku metabolita, manje od 1% lijeka izluči se nepromijenjeno.

T1 / 2 je otprilike 16 sati (12 do 20 sati).

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

U starijih osoba ne primjećuju se klinički značajne promjene farmakokinetičkih parametara.

Indikacije za upotrebu:

- dijabetes melitus tipa 2 u kombinaciji sa dijetnom terapijom uz nedovoljnu prehranu i vježbanje.

Kontraindikacije:

- dijabetes tipa 1

- dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma, dijabetička koma,

Teško zatajenje bubrega i / ili jetre,

- starost do 18 godina

- period dojenja (dojenje),

- prirođena netolerancija na laktozu, manjak laktaze ili malapsorpcija glukoze i galaktoze,

- preosjetljivost na gliklazid ili bilo koji od pomoćnih sastojaka lijeka, na druge derivate sulfoniluree, na sulfonamide.

Ne preporučuje se upotreba lijeka istovremeno u kombinaciji s fenilbutazonom ili danazolom.

S oprezom: starost, nepravilna i / ili neuravnotežena prehrana, teške bolesti kardiovaskularnog sistema (uključujući koronarnu srčanu bolest, aterosklerozu), hipotireozu, insuficijenciju nadbubrežne ili hipofize, hipopituitarizam, zatajenje bubrega i / ili jetre, produženu terapiju kortikosteroidima, alkoholizam, nedostatak glukoza-6-fosfat dehidrogenaze.

Trudnoća i dojenje

Nema iskustva sa gliklazidom tokom trudnoće. Podaci o upotrebi drugih derivata sulfoniluree tokom trudnoće su ograničeni.

U studijama na laboratorijskim životinjama nisu utvrđeni teratogeni efekti gliklazida.

Da bi se smanjio rizik od urođenih malformacija, neophodna je optimalna kontrola (odgovarajuća terapija) dijabetes melitusa.

Oralni hipoglikemijski lekovi tokom trudnoće ne koriste se. Lijek izbora za liječenje dijabetesa u trudnica je inzulin. Preporučuje se zamjena oralnog hipoglikemijskog lijeka sa inzulinskom terapijom, kako u slučaju planirane trudnoće, tako i ako je tijekom trudnoće došlo do trudnoće.

Uzimajući u obzir nedostatak podataka o unosu gliklazida u majčino mlijeko i rizik od razvoja neonatalne hipoglikemije, dojenje je kontraindicirano tokom terapije lijekovima.

Upotreba za oslabljenu funkciju jetre

S oprezom kod zatajenja jetre.

- ozbiljno zatajenje bubrega i / ili jetre.

Upotreba za oslabljenu funkciju bubrega

U bolesnika s blagim do umjerenim zatajivanjem bubrega, lijek se propisuje u istim dozama kao i u bolesnika s normalnom bubrežnom funkcijom. Kod teškog zatajenja bubrega Diabetalong je kontraindiciran.

Upotreba u djece

Kontraindiciran kod dece mlađe od 18 godina.

Primjena kod starijih pacijenata

Za pacijente koji prethodno nisu primljeni na liječenje (uključujući osobe starije od 65 godina), početna doza je 30 mg. Tada se doza odabire pojedinačno dok se ne postigne željeni terapeutski učinak.

Interakcija s drugim lijekovima:

Gliklazid pojačava učinak antikoagulansa (varfarin); možda će biti potrebno prilagođavanje doze antikoagulansa.

Mikonazol (uz sistemsko davanje i prilikom upotrebe gela na oralnoj sluznici) pojačava hipoglikemijski efekat leka (hipoglikemija se može razviti do kome).

Fenilbutazon (sistemska primjena) pojačava hipoglikemijski učinak lijeka (istiskuje se zbog proteina u plazmi i / ili usporava izlučivanje iz tijela), neophodna je kontrola glukoze u krvi i prilagođavanje doze gliklazida, kako tijekom primjene fenilbutazona, tako i nakon njegovog povlačenja.

Lijekovi koji sadrže etanol i etanol pojačavaju hipoglikemiju, inhibirajući kompenzacijske reakcije, mogu pridonijeti razvoju hipoglikemijske kome.

Dok se uzimaju s drugim hipoglikemijskim lijekovima (inzulin, akarboza, biguanidi), beta blokatori, flukonazol, ACE inhibitori (kaptopril, enalapril), blokatori histaminskih receptora (cimetidin), MAO inhibitori, hipoglikemijski i sulfanilamidi i označeni rizik od hipoglikemije.

Uz istodobnu primjenu danazola, primjećuje se dijabetički učinak. Potrebno je kontrolirati razinu glukoze u krvi i prilagoditi dozu gliklazida, kako tijekom primjene danazola, tako i nakon njegovog povlačenja.

Klorpromazin u visokim dozama (više od 100 mg / dan) povećava sadržaj glukoze u krvi, smanjujući lučenje inzulina. Potrebno je kontrolirati glukozu u krvi i prilagoditi dozu gliklazida, kako tijekom primjene klorpromazina, tako i nakon njegovog povlačenja.

GCS (sistemska, intraartikularna, eksterna, rektalna primjena) povećava glukozu u krvi uz mogući razvoj ketoacidoze (smanjenje tolerancije na ugljikohidrate). Potrebno je kontrolirati glukozu u krvi i prilagoditi dozu gliklazida, kako tijekom primjene GCS-a, tako i nakon njihovog povlačenja.

Ritodrin, salbutamol, terbutalin (iv) povećavaju glukozu u krvi. Preporučuje se kontrola glukoze u krvi i, ako je potrebno, prebacivanje pacijenta na inzulinsku terapiju.

Doziranje i primjena:

Lijek je namijenjen samo liječenju odraslih.

Diabetalong tablete sa modificiranim oslobađanjem od 30 mg uzimaju se oralno 1 put / dan tokom doručka.

Za pacijente koji prethodno nisu primljeni na liječenje (uključujući osobe starije od 65 godina), početna doza je 30 mg. Tada se doza odabire pojedinačno dok se ne postigne željeni terapeutski učinak.

Odabir doze mora se provesti u skladu s razinom glukoze u krvi nakon početka liječenja. Svaka naredna promjena doze može se obaviti nakon razdoblja od najmanje dvije sedmice.

Dnevna doza lijeka može varirati od 30 mg (1 tab.) Do 90-120 mg (3-4 tab.). Dnevna doza ne smije prelaziti 120 mg (4 tablete).

Diabetalong može zamijeniti uobičajene tablete gliklazida u oslobađanju (80 mg) u dozama od 1 do 4 tablete dnevno.

Ako ste propustili jednu ili više doza lijeka, ne možete uzeti veću dozu već sljedećeg doza (sljedeći dan).

Pri zamjeni drugog hipoglikemijskog lijeka tabletama Diabetalong® 30 mg, prijelazno vrijeme nije potrebno. Prvo morate prestati uzimati dnevnu dozu drugog lijeka i tek sljedeći dan početi uzimati ovaj lijek.

Ako je pacijent prethodno primio terapiju sulfonilureama s dužim poluživotom, tada je potrebno pažljivo praćenje (praćenje glukoze u krvi) 1-2 tjedna kako bi se izbjegla hipoglikemija kao posljedica zaostalih učinaka prethodne terapije.

Diabetalong se može koristiti u kombinaciji sa biguanidima, inhibitorima alfa glukozidaze ili insulinom.

U bolesnika s blagim do umjerenim zatajivanjem bubrega, lijek se propisuje u istim dozama kao i u bolesnika s normalnom bubrežnom funkcijom. Kod teškog zatajenja bubrega Diabetalong je kontraindiciran.

U bolesnika koji su u riziku od razvoja hipoglikemije (nedovoljna ili neuravnotežena prehrana, teški ili slabo nadoknađeni endokrini poremećaji - hipofiza i nadbubrežna insuficijencija, hipotireoza, otkazivanje glukokortikosteroida nakon dužeg i / ili davanja velikih doza, teška oboljenja kardiovaskularnog sistema / teška koronarna bolest srca, teška karotidna arterioskleroza, raširena ateroskleroza /) preporučuje se upotreba minimalne doze (30 mg 1 put / dan) lijeka Diabetalong.

Posebna uputstva:

Tretman se provodi samo u kombinaciji sa niskokaloričnom dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata.

Potrebno je redovno nadzirati nivo glukoze u krvi na prazan stomak i nakon jela, posebno u prvim danima liječenja lijekom.

Diabetalong se može propisati samo pacijentima koji primaju redovne obroke, koji nužno uključuju doručak i osiguravaju adekvatan unos ugljikohidrata.

Prilikom propisivanja lijeka treba imati na umu da se zbog unosa derivata sulfoniluree može razviti hipoglikemija, a u nekim slučajevima i u teškom i produženom obliku, što zahtijeva hospitalizaciju i davanje glukoze nekoliko dana. Hipoglikemija se često razvija niskokaloričnom dijetom, nakon dužeg ili snažnog vježbanja, nakon konzumiranja alkohola ili uzimanja nekoliko hipoglikemijskih lijekova istovremeno.

Kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, potreban je pažljiv i individualan odabir doza, kao i pružanje pacijentu potpune informacije o predloženom liječenju.

Uz fizičku i emocionalnu prekomjernost, prilikom promjene prehrane, potrebno je prilagođavanje doze lijeka Diabetalong.

Posebno su osjetljivi na djelovanje hipoglikemijskih lijekova stariji ljudi, pacijenti koji ne primaju uravnoteženu prehranu, s općim oslabljenim stanjem, bolesnici s hipofize-nadbubrežnom insuficijencijom.

Beta blokatori, klonidin, rezerpin, gvanetidin mogu maskirati kliničke manifestacije hipoglikemije.

Pacijente treba upozoriti na povećan rizik od hipoglikemije u slučaju etanola, NSAID-a i gladovanja.

U slučaju etanola (alkohola) moguće je razviti i sindrom sličan disulfiramu (bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, glavobolja).

Velike hirurške intervencije i ozljede, velike opekotine, zarazne bolesti sa febrilnim sindromom mogu zahtijevati ukidanje oralnih hipoglikemijskih lijekova i imenovanje inzulinske terapije.

Moguć je razvoj sekundarne rezistencije na lijek (mora se razlikovati od primarne u kojoj lijek ne daje očekivani klinički učinak već pri prvom imenovanju).

Uz pozadinu terapije lijekom Diabetalong, pacijent mora napustiti upotrebu lijekova i prehrambenih proizvoda koji sadrže alkohol i / ili etanol.

Tijekom liječenja Diabetalongom, pacijent mora redovito utvrđivati ​​nivoe glukoze i glikoziliranog hemoglobina u krvi, kao i sadržaj glukoze u mokraći.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Tijekom razdoblja liječenja morate biti oprezni prilikom upravljanja vozilima i uključenja u druge potencijalno opasne aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Nuspojave:

Hipoglikemija (kršenje režima doziranja i neadekvatna prehrana): glavobolja, povećani umor, glad, pojačano znojenje, jaka slabost, palpitacije, aritmija, povišen krvni pritisak, pospanost, nesanica, uznemirenost, agresivnost, anksioznost, razdražljivost, oslabljena pažnja, nemogućnost fokus i spora reakcija, depresija, oslabljen vid, afazija, drhtanje, pareza, poremećaji osjetila, vrtoglavica, osjećaj bespomoćnosti, gubitak samokontrole, delirijum, konvulzije, površno e disanje, bradikardija, nesvestica, koma.

Iz probavnog sustava: mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u trbuhu, zatvor (ozbiljnost ovih simptoma smanjuje se ako se uzimaju s hranom), rijetko - narušena funkcija jetre (hepatitis, povećana aktivnost jetrenih transaminaza, alkalna fosfataza, holestatska žutica - zahtijeva povlačenje lijeka).

Iz hemopoetskih organa: inhibicija hematopoeze koštane srži (anemija, trombocitopenija, leukopenija, granulocitopenija).

Alergijske reakcije: svrbež na koži, urtikarija, osip na koži, uključujući makulopapulozno i ​​bulozno), eritem.

Ostalo: oštećenje vida.

Uobičajene nuspojave derivata sulfoniluree: eritropenija, agranulocitoza, hemolitička anemija, pancitopenija, alergijski vaskulitis, zatajenje jetre opasne po život.

Predoziranje

Simptomi: hipoglikemija, oslabljena svijest, hipoglikemijska koma.

Liječenje: ako je pacijent svjestan, uzimajte šećer unutra.

Možda razvoj teških hipoglikemijskih stanja, praćena komom, konvulzijama ili drugim neurološkim poremećajima. Ako se pojave takvi simptomi, potrebna je hitna medicinska pomoć i hitna hospitalizacija.

Ako se sumnja ili dijagnosticira hipoglikemijska koma, pacijentu se brzo ubrizga 50 ml 40% -tne otopine dekstroze (glukoze). Zatim se intravenski daje 5% otopina dekstroze (glukoze) kako bi se održao potrebni nivo glukoze u krvi.

Nakon povratka svijesti, potrebno je pacijentu dati hranu bogatu lako probavljivim ugljikohidratima (kako bi se izbjegao ponovni razvoj hipoglikemije). Pažljivo praćenje nivoa glukoze u krvi i praćenje pacijenta trebalo bi provoditi najmanje 48 narednih sati. Nakon tog razdoblja, ovisno o pacijentovom stanju, liječnik odlučuje o potrebi daljnjeg praćenja.

Dijaliza nije efikasna zbog izraženog vezivanja gliklazida na proteine ​​u plazmi.

Datum isteka: 3 godine

Uslovi odmora od ljekarni: Po receptu.

Proizvođač: SYNTHESIS, OJSC (Rusija)

Ostavite Svoj Komentar